Dodaj do ulubionych

Prawo jazdy

26.03.07, 18:51
Jestem pod E II DG R juz trzeci rok i jezdze na polskim p.j. Jeszcze mnie
policja nie czepila, ale slyszalem, ze polskie p.j. trzeba wymienic na
brytyjskie jak sie przebywa tu dluzej niz rok. Z kolei dostalem od kolegi
sprzeczna informacje, ze nie ma potrzeby dokonywania takiej wymiany. Czy ma
ktos z Was jakies pewne informacje? Wymiana na brytyjskie to klopot przy
powrocie do kraju, bo trzeba je z kolei oddac, zeby dostac polskie.

fotoforum.gazeta.pl/u/al.1.html
Obserwuj wątek
    • ralphos Re: Prawo jazdy 27.03.07, 00:56
      Prawa jazdy nie trzeba wymieniać! Nie wiem skąd się bierze całkiem spora grupa
      ludzi, którzy wmawiają niezorientowanym że jest inaczej, a często się jeszcze
      obrażają jak czarno na białym się im pokazuje przepisy. Możesz spokojnie
      zignorować aferzystów i nadal jeździć na polskim.
      • al.1 Re: Prawo jazdy 27.03.07, 15:59
        ralphos napisał:

> Prawa jazdy nie trzeba wymieniać! Nie wiem skąd się bierze całkiem spora grupa
        > ludzi, którzy wmawiają niezorientowanym że jest inaczej, a często się jeszcze
        > obrażają jak czarno na białym się im pokazuje przepisy. Możesz spokojnie
        > zignorować aferzystów i nadal jeździć na polskim.

Juz wiem o co chodzilo. Anglicy dostaja kartki na punkty karne (moga byc
        potrzebne o staranie sie o prace). Ponadto, z obcym p.j., w przypadku
        naruszenia przepisow, sparwe kieruja do sadu. Pewnie sa z tym zwiazane jakies
        dodatkowe koszty.
        • ralphos Re: Prawo jazdy 29.03.07, 00:42
          Punkty karne mogą też pójść na polskie prawo jazdy bez żadnego sądu, wystarczy
          tylko wystąpić o przysłanie Counterpart Driving License.
      • princessjobaggy Re: Prawo jazdy 28.03.07, 14:13
        ralphos napisał:

> Prawa jazdy nie trzeba wymieniać! Nie wiem skąd się bierze całkiem spora grupa
        > ludzi, którzy wmawiają niezorientowanym że jest inaczej, a często się jeszcze
        > obrażają jak czarno na białym się im pokazuje przepisy. Możesz spokojnie
        > zignorować aferzystów i nadal jeździć na polskim.

A to ciekawe, poniewaz ja czarno na bialym widzialam, ze trzeba. Istnieje moze
        internetowa wersja Twojego czarno na bialym? Tak z ciekawosci pytam, bo sama
        juz dawno wymienilam, w razie czego nie chcialabym byc ciagana po sadach. Ach,
        no, i do Polski wracac nie zamierzam.
        • ralphos Re: Prawo jazdy 29.03.07, 00:44
          princessjobaggy napisała:
          > A to ciekawe, poniewaz ja czarno na bialym widzialam, ze trzeba.
          Może widziałaś stare przepisy przed wstąpieniem Polski do Unii Europejskiej?
          Albo spojrzałaś na przepisy dotyczące państw spoza Unii?

> Istnieje moze internetowa wersja Twojego czarno na bialym?
          Tak, na przykład strona DVLA. Zresztą kbrzegowy już zamieścił najważniejsze
          cytaty z tej strony.
      • princessjobaggy Re: Prawo jazdy 11.04.07, 14:29
        Ralphos, wklejam raz jeszcze fragment o wymianie prawa jazdy. Przeczytaj sobie
        uwaznie i powiedz mi, w ktorym miejscu tu jest napisane, ze prawa jazdy nie
        trzeba wymieniac.

If you have a valid community licence, this will authorise you to drive in GB
        for the period set out below. Alternatively, you can exchange your licence for a
        British one at any time.

Provided your licence remains valid you may drive in GB:
        Car, motorcycle driving licence holders (ordinary driving licence):

* until aged 70 or for three years after becoming resident, whichever is the
        longer period
    • kbrzegowy Re: Prawo jazdy 28.03.07, 14:51
      Oto zasady jakie udalo mi sie odszukac:

Residents

If you have a valid community licence, this will authorise you to drive in GB
      for the period set out below. Alternatively, you can exchange your licence for a
      British one at any time.

Provided your licence remains valid you may drive in GB:
      Car, motorcycle driving licence holders (ordinary driving licence):

* until aged 70 or for three years after becoming resident, whichever is the
      longer period

Lorry, minibus, bus driving licence holders (vocational driving licence):

* until aged 45 or for five years after becoming resident, whichever is the
      longer period
      * if you are aged over 45 (but under 65) until your 66th birthday or for five
      years after becoming resident, whichever is the shorter period
      * if you are aged 65 or over for 12 months after becoming resident

In order to continue driving after these periods, you must get a British driving
      licence.

Zrodlo pchodzenia:
      www.direct.gov.uk/en/Motoring/DriverLicensing/DrivingInGbOnAForeignLicence/DG_4022556

Rozumiem, ze to oznacza koniecznosc wymiany prawa jazdy w zwiazku z osiagnietym
      wiekiem, oraz przebywania na tereniu GB ponad 3 (lub 5) lata od uzyskania
      statusu rezydenta.

W zwiazku z moim niezbym bieglym angielskim poprosze o sprostwania i korekty.
      Krzysiek
      • kingaolsz Re: Prawo jazdy 28.03.07, 16:40
        > * until aged 70 or for three years after becoming resident, whichever is the
        > longer period

czyli trzeba wymienic przed 70 urodzinami, badz 3 lata po przyjezdzie -
        ktorykolwiek termin jest dluzszy, ten nalezy wybrac

czyli jesli masz lat 18-63 to nie musisz wymieniac do 70
        jesli masz 68-70 to 3 lata po zostaniu rezydentem

Wymieniac nie trzeba - tak mowia podane prze kbrzegowy strony DVLA - czyli
        urzedu odpowiedzialnego za wydawanie i zarzadzanie prawem jazdy.

Jednak trzeba sie liczyc z tym, ze w momencie mandatu sprawa zawsze bedzie
        musiala przejsc przez sad

Kinga
    • kbrzegowy Re: Prawo jazdy 28.03.07, 14:59
      I jeszcze cos znalazlem. Zasady ktore podalem wczesniej dotycza posiadaczy praw
      jazdy wydanych porzez kraje Unii Europejskiej.
      Koniecznosc wymiany prawa jazdy po roku pobytu w UK dotyczy obywateli krajow
      spoza UE.
      Link
      www.direct.gov.uk/en/Motoring/DriverLicensing/DrivingInGbOnAForeignLicence/DG_4022561
      • princessa24 Re: Prawo jazdy 29.03.07, 01:12
        Mój facet miał sprawe sądzie.Jechał autem kolegi bez ubezpeczenia.I wtedy
        policjant powiedział o wymianie prawa jazdy...Prawo swoje a policjanci tutaj w
        swoje..
        • dru.ga Re: Prawo jazdy 02.04.07, 15:59
          I jak ta sprawa w sadzie? sa jakies dodatkowe oplaty? Bo moj maz dostal 3 punkty
          i mandat za przekroczenie predkosci /z kamery/ i po 3 miesiacach pisania,
          dzwonienia bo najwyrazniej urzednik nie byl zorientowany co sie robi gdy osobnik
          nie ma angielskiego prawa jazdy, w koncu sie poddalismy i maz wyrobil angielskie
          prawo jazdy i wtedy, zeby bylo smieszniej pan nam odpisal ze juz za pozno i
          sprawe przekazal do sadu / jakby nie mogl tego zrobic po wypelnieniu przez nas 1
          formy, w ktorej napisalismy ze ma polskie prawo jazdy/. Mozesz mi napisac jak
          dlugo czekaliscie na rozprawe i czy wiazala sie z dodatkowymi kosztami?
          • kbrzegowy Re: Prawo jazdy 02.04.07, 19:42
            Mnie się zdarzyło jakiś czas temu zostać złapanym przez kamerkę trzykrotnie w
            ciągu jednego tygodnia (i to tą samą kamerą). Sprawa(y) także trafiła do sądu,
            który zasądził za każde przekroczenie 3 punkty i 60L kary (razem 9 pkt +180) -
            czyli tyle samo co normalnie na brytyjskim prawie jazdy. Żadnych dodatkowy
            kosztów, poza koniecznością stawienia się do sądu i wypełnianiem sporej ilości
            papierów. Ponieważ Sąd nie mógł "wbić" punktów w polskie prawo jazdy,
            poinformował mnie, że zakładają mi teczkę (case?), i gdybym chciał zmienić
            prawko na UK punkty zostaną automatycznie naliczone.
            Jeden z panów, jak sądzę, ławników chciał abym wymienił od razu prawo jazdy,
            ale nakłamałem wtedy, że wybieram się lada moment do Polski, i wolę nie.
            A teraz ja zapytam. Kto wie wiarygodnie (jakiś link) jak długo rzeczywiście te
            punkty obowiązują i jak się ich pozbyć. Najlepiej pred terminem. teraz bym juz
            wymił prawo jazdy, ale mam cykora, że znów przypadkowo gdzieś na coś wpadnę i
            juz nie będzie tak śmiesznie.
            Krzysiek
            • steph13 Re: Prawo jazdy 11.04.07, 14:49
              Speeding penalty points sa wazne przez 3 lata ale dopiero po upywie 4 lat mozna
              je wymazac z driving licence - odsylasz w tym celu licencje do DVLC i oni
              oczyszcza ci konto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka