Dodaj do ulubionych

Orange Livebox

05.03.08, 10:54
Drodzy forumowicze, potrzebuje nie tyle porady (na razie; jednakowoz jesli ktos moze mi jakiejs udzielic, chetnie wyslucham) co Waszych doswiadczen z wyzej wymienionym.

Od kilku lat mamy broadband w Orange (wczesniej Wanadoo). Dzialal swietnie. Zachcialo sie nam jednak laptopa i internetu bezprzewodowego. Orange przyslal nam Livebox. Udalo mi sie go zainstalowac (opcja wireless jeszcze nie dziala, ale to osobna historia) i chodzil ladnie, na kablu, 2 tygodnie. A teraz nagle odmowil wspolpracy. Zadzwonilam do serwisu, pan byl swietny i bardzo pomocny, jednak nie rozwiazal problemu. Migajace swiatelko w moim Livebox oznacza slaby sygnal - w praktyce nie mam internetu (stukam na starym laczu). Swiatelko miga tam juz kilka dni.

Mozliwe, ze cos przemajstrowalam (ale akurat nic takiego przy kabelkach, laptopie czy Livebox nie robilam, to stalo sie ot tak), na pewno skorzystamy z pomocy technicznej, jesli to konieczne. Moje pytanie jednak brzmi - czy Wy mieliscie jakies doswiadczenia z Orange Livebox?? I jakie?? Dodam, ze my mamy tylko ich internet, telefon nadal BT, komorki zupelnie gdzie indziej.

Dziekuje z gory za jakakolwiek pomoc :)
Obserwuj wątek
    • vierablu Re: Orange Livebox 05.03.08, 11:39
      Nam zajelo miesiac (MIESIAC) nieustannego dzwonienia, zanim ktos zdecydowal sie
      wzmocnic sygnal. Mielismy podobny problem. Podobny, nie taki sam, bo Livebox
      dzialal na kablu bez problemu, ale wireless tylko w promieniu metra od pudelka.

Dzwon i mow, ze zmieniasz operatora ze wzgledu na problemy i w ogole przestajesz
      placic, bo i za co???
    • vierablu Re: Orange Livebox 05.03.08, 11:42
      Ach, i skoro pan nie rozwiazal problemu, to nie byl pomocny. To sa ich lacza,
      ich urzadenie i ich odpowiedzialnosc.
      Kurcze, cisnienie mi sie podnioslo na samo wspomnienie naszych kontaktow z
      orange helpdesk. Zawsze byli mili i BEZNADZIEJNIE NIEKOMPETENTNI.
      • agazat Re: Orange Livebox 05.03.08, 14:17
        Dzieki vierablu :)
        Wiesz, pan chyba sam nie mogl mi wzmocnic sygnalu. Pomogl zresetowac Livebox i
        takie tam, ale jesli mamy dzwonic i narzekac i grozic, to chyba nie do niego ...
        Co ciekawe, broadband chodzi bez zarzutu na starym laczu, wiec dlaczego dla
        Livebox, na kablu, nagle sygnal jest za slaby??? Zupelnie tego nie rozumiem ...
        Mam taka conspiracy theory, ze na pewno musimy wezwac do domu technika z
        poleconej firmy - razem z Livebox przyszla ulotka polecajaca taka usluge za £70.
        Magiczne palce tegoz technika na pewno cudownie wzmocnilyby nam sygnal :)
        • vittoria25 Re: Orange Livebox 05.03.08, 14:54
          Skad ja znam to migajace swiatelko! Nasz orange livebox dzialal
          miesiac, potem przez miesiac probowali go naprawic tzn. slaby
          sygnal, dodam, ze to bylo po pare telefonow dziennie, nikt nie byl w
          stanie skontaktowac sie z inzynierami, ciagle slyszelismy 24 hours,
          48 hours etc. Dotarlam juz do samych managerow, ale oni tez 'nie
          mogli' nic zrobic. Potem jakos internet wskoczyl na 3 tyg, po czym
          historia sie powtorzyla. I znowu telefony, dokladnie ta sama
          sytuacja. Po dwoch miesiacach postanowilam zerwac umowe.
          Dowiedzialam sie, ze bede musiala placic kare, chociaz to oczywiste,
          ze oni nie wywiazali sie z umowy. Zadzwonilam do Ofcomu po porade.
          Poradzili napisac oficjalny list i troche postraszyc wyzszymi
          instytucjami kontroli. Poskutkowalo, bo nie placilismy zadnych kar,
          a dodatkowo zwrocili nam kase za czas kiedy nie bylo neta i za
          wszystkie rozmowy telefoniczne (wysylalam im kopie billingow). To
          wszystko kosztowalo nas mase nerwow i w sumie w ciagu pol roku to
          ponad 3,5 miesiaca bylismy bez neta. Teraz mamy z Talk Talka od
          kilku miesiecy i poki co jest super.
        • vierablu Re: Orange Livebox 07.03.08, 00:01
          Doprawdy bezczelni sa z tym technikiem za 70!
          A pan moze wzmocnic sygnal - nam kazal wklepac jakies numerki (dotyczyly o ile
          dobrze pamietam wlasnie sily sygnalu) w ten ich panel sterowania i natychmiast
          (i na bardzo dlugo) sie poprawilo.

Ja teraz mam sky i porownanie obslugi klienta w zakresie internetu. Niebo a
          ziemia. Nikt nie probowal na mnie zrzucic winy, ze nie dziala, bo sobie pewnie
          cos zainstalowalam. czekac pare godzin kazali mi raz, bo byla jakas ogolna
          awaria w okolicy, a tak to nie puszczaja mnie od sluchawki dopoki problemu nie
          rozwiaza.

Z dwoma stacjonarnymi komputerami nie mam klopotow, jedynie z moim laptopem, bo
          zmieniam lokalizacje, ustawienia itp. jak sie z nim przenosze z biura do biura i
          do domu i czasem cos nie zaskakuje tak jak powinno. Tak wiedz dzwonie do sky
          gdzies raz w miesiacu.
          • agazat Re: Orange Livebox 07.03.08, 16:01
            Drugi telefon do obslugi technicznej pomogl :) Choc najpierw moj maz
            zaproponowal domowe rozwiazanie. Wedlug niego gdy sie cos zepsuje,
            warto najpierw 1)uderzyc/walnac/postukac urzadzenie, 2)wylaczyc z
            gniazdka i wlaczyc z powrotem. Twierdzi, ze w wiekszosci przypadkow
            dziala :) No wiec odlaczylismy Livebox z sieci, potem podlaczylizmy
            ponownie, potem telefon. Pani bardzo mila, krok po kroku robilismy
            co nam kazala, i sygnal wrocil. Mam nadzieje na dluuuuugo :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka