effata
08.04.08, 12:54
I znowu jakaś 'fajna' inicjatywa.
Z okazji Dnia Europejskiego (9 maja), został wydany 'paszport europejski', czy książeczka z nalepkami, flagami itp.
Jest ona przeznaczona dla dzieci od 10-12 lat.
Informacje w niej zawarte - jak się można było spodziewać.
O Polsce można się dowiedzieć, że:
- je się w niej żurek i bigos (i bardzo dobrze, bo to prawda, tu akurat nie oczekuję, że będzie cały przekrój kulinarny),
- najsławniejsi ludzie to Jan Paweł II, Chopin i Marie Curie (oni tu nie używają Skłodowska-Curie - co w sumie jest o tyle śmieszne, że nie ma tu żadnego polsko brzmiącego nazwiska, ale cóż, póki co, to jeszcze ujdzie)
- jest w niej Pałac Kultury - nieszczęsna budowla, która niestety przez takie publikacje coraz bardziej (i jedynie?) jest kojarzona z Polską, choć to klasyczny przykład sowieckiego bardziewia, nie mającego nic wspólnego z Polską i jej dziedzictwem kulturowym, a ponadto z publikacji (dla - podkreślam - 10-12 latków) zawarty jest super istotny fakt, że Polacy nazywają go "Stalin's Penis". No dzięki, za poinformowanie mnie, jak to ja niby nazywam PKiN. Pierwsze słyszę!
- jedyną postacią z naszej historii jest ... Józef Poniatowski. Nooooo dobra, niech im będzie, choć skąd oni akurat tego Poniatowskiego wytrzasnęli? Ni w pięć ni w piętnaście (przy innych krajach opisywane są np. znane wydarzenia)
- i UWAGA, UWAGA: naszym narodowym świętem jest 11 listopada, kiedy to Polska po I wojnie światowej uzyskała niepodległość, wyzwalając się spod panowania Austrii i Niemiec.
A gdzie do jasnej ch....ry Rosja ?!!! Akurat ta wiedza by się Anglikom przydała bardziej (jeśli już).
O matko, jak mnie wpieniają takie idiotyczne inicjatywy.
Inne kraje są przedstawione równie kretyńsko.
Nie chcę rozpoczynać nowej dystkusji i "Teatrzyku Zielona Gęś" (dla tych, co są już długo na forum, to wiedzą :)), ale się osłabiłam.
ec.europa.eu/unitedkingdom/pdf/complete_passportlow.pdf
świeżutko uzupełniona ...
Don't guess