sueellen 02.08.09, 13:27 Rozmawiałam ze znajomymi Brytyjczykami o dniach wolnych. Z ciekawości zapytałam co świętują np 25 Maja, albo 31 sierpnia. Nie wiedzą. No skądś te święta wziąć się musiały? Jakaś historia za tym stoi? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nsc23 Re: Bank Holiday 02.08.09, 13:46 sueellen, z tego co pamietam, to to sa po prostu dni wolne z okazji wiosny i lata - nie ma za nimi zadnego konkretnego znaczenia typu dzien niepodleglosci czy cos. Odpowiedz Link
sueellen Re: Bank Holiday 02.08.09, 16:30 Trochę to dziwne, nie uważasz? Mogliby podać jakąś przyczynę, choćby urodziny Królowej, no i mają bogatą i długą historię, choćby w ramach upamiętnienia ważnych wydarzeń? Odpowiedz Link
nsc23 Re: Bank Holiday 02.08.09, 16:32 Mi sie to podoba - zamiast jakis akademii, wspominek, etc ludzie maja po prostu i zwyczajnie wolne z okazji wiosny/lata. A urodziny krolowej i inne takie i tak obchodza, tylko nie maja z tej okazji bank holiday :) Odpowiedz Link
18_lipcowa1 Re: Bank Holiday 02.08.09, 16:43 sueellen napisała: > Rozmawiałam ze znajomymi Brytyjczykami o dniach wolnych. Z ciekawości > zapytałam co świętują np 25 Maja, albo 31 sierpnia. Nie wiedzą. No skądś te > święta wziąć się musiały? Jakaś historia za tym stoi? Sorry ale cos Ci sie pomylilo.To sa swieta ruchome, pierwsze albo ostatnie piatki i poniedzialki ( oprocz nowego roku i swiat ), w przyszlym roku bedzie to inny dzien maja i sierpnia. Sa spring bh, summer bh a reszta to swieta zwiazane z Bozym narodzeniem i wielkanoca. Odpowiedz Link
kingaolsz Re: Bank Holiday 02.08.09, 20:15 Z tego co pamietam to te dni zostaly odgornie dane ludziom w czesciach roku kiedy nie ma innych swiat dajacych odetchnac. Te dni sa po to, zeby odpoczac zrobic grilla, pojsc na karnawal ( to w Londynie w sierpniu), czy pomajsterkowac w domu ( swoja droga wtedy najwiecej ofiar tego majsterkowania na izbach przyjec). I bardzo dobrze, ze sa takie dni bez wiekszego powodu. Ja nie znosze tego nadymanego polskiego wspominankowo-uduchowionego sposobu na wolne dni. Przerost formy nad trescia, no ale nasz narod uwielbia babrac sie w przeszlosci. Odpowiedz Link
18_lipcowa1 Re: Bank Holiday 03.08.09, 09:09 kingaolsz napisała: > Z tego co pamietam to te dni zostaly odgornie dane ludziom w czesciach roku > kiedy nie ma innych swiat dajacych odetchnac. Te dni sa po to, zeby odpoczac > zrobic grilla, pojsc na karnawal ( to w Londynie w sierpniu), czy pomajsterkowa > c > w domu ( swoja droga wtedy najwiecej ofiar tego majsterkowania na izbach przyje > c). Ototo i przydalby sie jeszcze jakis w pazdzierniku. Bo jakos tak miedzy sierpniem a grudniem pusto...;-) > I bardzo dobrze, ze sa takie dni bez wiekszego powodu. Ja nie znosze tego > nadymanego polskiego wspominankowo-uduchowionego sposobu na wolne dni. Przerost > formy nad trescia, no ale nasz narod uwielbia babrac sie w przeszlosci. Zgadzam sie. W PL wiekszosc takich swiat to religijne. Inaczej by nie dali ludziom odetchnac. Odpowiedz Link
pianazludzen Re: Bank Holiday 03.08.09, 09:58 poslugujac sie skarbnica wiedzy wikipedia;) doszlam do takiej odpowiedzi: "Pierwsza legislacja nawiązująca do świąt narodowych i kościelnych została nadana w 1871, kiedy Sir John Lubbock wprowadził Ustawę o Święcie Bankowym. Określała ona dni wyszczególnione w tabeli poniżej. Sir John był wielkim zwolennikiem gry w krykieta i był głęboko przekonany, że pracownicy banku powinni móc uczestniczyć w meczach odbywających się w godzinach ich pracy. Zgodnie z tradycją w regionie, w którym dorastał Sir John, data tych świąt przypada na okres rozgrywek w krykieta. Natomiast pewne różnice występują w przypadku Szkocji, ze względu na jej odrębne tradycje; np. Nowy Rok, zwany tam Hogmanay, jest tam ważniejszym świętem." Odpowiedz Link
sueellen Re: Bank Holiday 03.08.09, 12:10 Ni i prosze! 31 sierpnia wszyscy tradycyjnie idziemy na krykieta :) Odpowiedz Link
tuti Re: Bank Holiday 04.08.09, 10:35 > Ni i prosze! 31 sierpnia wszyscy tradycyjnie idziemy na krykieta :) o o o super, kolejny argumtnt do przekonania meza! -- Mówcie po polsku! │Kartofelki ►Praca Domowa!◄ Buziaki │ Odpowiedz Link