lyko76 01.09.05, 13:12 Moi drodzy przygotujcie się. Ostateczne rozliczenia inwestycji dla II etapu zostaną wysłane dzisiaj ze Spółdzielni. Pozdrawiam Artur Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basia_100 Re: Roliczenie II etapu 01.09.05, 15:10 zabrzmiało tak, jakbyśmy mieli być przygotowani na najgorsze... to co, 9,99%?! Odpowiedz Link Zgłoś
lyko76 Odbiór mieszkania 02.09.05, 12:38 Sąsiedzi! Można umawiać się w Spółdzielni na odbiór mieszkań. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lyko76 Re: Odbiór mieszkania 05.09.05, 13:14 Po rozliczeniu. Pisma są już wysłane. Odpowiedz Link Zgłoś
palka28 Re: Odbiór mieszkania 05.09.05, 15:50 Potwierdzam. Dzis rozmawiałam ze Spółdzielnią. Pisma zostały wysłane 1 września, ale podano mi kwote do zapłaty i podpowiedziano, że moge sie zapisać na odbiór (tylko, że odbiór nastąpi dopiero po wpłacie) pod nr tel.:810 72 52. Tam poinstruowano mnie, ze do odbioru niezbędne jest pismo ze spółdzielni potwierdzające wpłate. Czeka mnie wiec, jeszcze wizyta w Spółdzielni po odbiór potwierdzenia, ale to nic.... ;-)))))))))))))) Bardzo happy, zapisana na piątek!!!!!! ;-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
arjel1 Rozliczenie 05.09.05, 22:00 3330zł netto za m2, 1500zł netto za m2 - piwnica, 23000zł netto miejsce postojowe, czy macie tak samo? Odpowiedz Link Zgłoś
palka28 Re: Rozliczenie 06.09.05, 09:04 tak. Wczoraj przyszło pocztą pismo. 3.330 za m2. Opłaty będą naliczane od 1 października. Pozdrawiam, p.k. Odpowiedz Link Zgłoś
mapaw Re: Rozliczenie 06.09.05, 09:51 Witam, też tak mam wyliczone. Tylko dziwi mnnie sposób wyliczenia, bo jak podają cenę mieszkania to w całości a potem VAT (który zawiea sie w podanej kwocie), a na koniec podaja kwotę netto plu VAT i łączną sumę. Moim zdaniem w tym wyliczniu brak konsekwencji i jest ono nieprzejrzyste. Czy macie takie same odczucia? Pozdrawiam, Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.10 Re: Rozliczenie i akty notarialne 06.09.05, 14:45 Niestety tak samo i nie chce być mniej :( Z wiadomości bardziej optymistycznych - akty notarialne mają być podpisywane jeszcze w tym roku. Pewnie pod koniec grudnia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
palka28 Re: Rozliczenie i akty notarialne 06.09.05, 14:55 23 sierpnia na Forum, Basia _100 napisała o podpisanej przez prezydenta ustawie o opłatach sądowych w sprawach cywilnych. Ustawa ma wejść w życie 6 miesięcy od podpisania, czyli około lutego 2006. Sama nie wiem, czy nie warto sie wstrzymać. Pozdrawiam, P.k. Odpowiedz Link Zgłoś
basia_100 Re: Rozliczenie i akty notarialne 06.09.05, 15:02 Moim zdaniem warto się wstrzymać, nawet jeśli oznacza to - w moim przypadku - przedłużenie okresu płacenia składek za ubezpieczenie kredytu do czasu wpisu do hipoteki. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.10 Re: Rozliczenie i akty notarialne 06.09.05, 16:23 basia_100 napisała: > Moim zdaniem warto się wstrzymać, nawet jeśli oznacza to - w moim przypadku - > przedłużenie okresu płacenia składek za ubezpieczenie kredytu do czasu wpisu do > > hipoteki. Nie wiem czy dobrze liczę, ale obecnie wpis stosunkowy od mieszkania o wartości 200 tyś. wynosi 11600 (6600 od kwoty do 100 tyś + 5% od kwoty ponad 100 tyś.). W przypadku mieszkania kupowanego na rynku pierwotnym od spółdzielni, opłata za wpis wynosi 1/20 wpisu stosunkowego czyli 580 zł. Rożnica 380 zł nie powala na kolana. Na pewno warto rozważyć sprawę, jeżeli ktoś wziął kredyt - w takim przypadku koszt ubezpieczenia kredytu może okazać się wyższy. Jest jeszcze jedna kwestia: w umowie ze spółdzielnią jest zapis, że w przypadku, gdyby któraś ze stron nie przstąpiła do aktu notarialnego w wyznaczonym terminie druga może dochodzić swoich praw w sądzie. Ciekawe, czy spółdzielnia ciągałaby nas po sądach za nie podpisanie aktu ;) . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
basia_100 Re: Rozliczenie i akty notarialne 06.09.05, 17:11 W myśl przepisów: § 33. Dwudziestą część wpisu stosunkowego pobiera się od wniosku o wpis: 1) własności nabytej na podstawie umowy przeniesienia przez spółdzielnię mieszkaniową na członka własności domu jednorodzinnego lub lokalu w małym domu mieszkalnym z prawem do działki zajętej pod budowę, 2) własności nabytej na podstawie umowy potwierdzającej przekształcenie się własnościowego spółdzielczego prawa do lokalu w prawo odrębnej własności lokalu mieszkalnego lub we własność domu jednorodzinnego, 3) własnościowego spółdzielczego prawa do lokalu mieszkalnego, spółdzielczego prawa do lokalu użytkowego oraz prawa do domu jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej (prawa do lokalu mieszkalnego w domu budowanym przez spółdzielnię mieszkaniową w celu przeniesienia jego własności na członka spółdzielni), 4) przejęcia przez bank regionalny wierzytelności zabezpieczonej hipoteką od zrzeszonego w nim banku spółdzielczego. Według mnie na mocy umowy z naszą spółdzielnią posiadamy prawo ODRĘBNEJ WŁASNOŚCI LOKALU (jedna z trzech form korzystania ze spółdzielni mieszkaniowych), a nie własnościowe prawo do lokalu, więc powyższe zapisy nas nie dotyczą. Ale chętnie poznałabym opinię prawnika. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś