romekz 22.02.06, 09:31 Witam sąsiadów Czy ktoś może już przeszedł (lub przynajmniej rozpoczął) procedurę uzyskiwania aktu notarialnego i mógłby opisać jak to wygląda u nas na osiedlu w praktyce ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
765b Re: Akt notarialny 22.02.06, 19:28 Wydaje mi sie, że aby podpisac akt notarialny trzeba najpierw unormowac powierzchnie gruntów, ponieważ wpiszą nam do aktu notarialnego cene ziemi przypisanej prowadzeniu usług. Spółdzielnia powinna najpierw zmienić kwalifikację gruntu na mieszkalną z usługowej. Ale jak spółdzielenia to przeforsuje jeżeli wygrała przetarg w Gminie na grunt deklarująć,że bedą tu usługi w postaci parkingu. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.10 Re: Akt notarialny 23.02.06, 14:26 mwm3 napisał: > A co konkretnie jest bzdura? Cena ziemi była jaka była i jej "użytkowość" czy też "mieszkalność" nie miała tu nic do rzeczy. Ma to jedynie wpływ na stawki opłat za użytkowanie wieczyste. Odwlekanie podpisania aktów jest błędem - dopóki go nie podpiszesz, praktycznie nie jesteś właścicielem mieszkania, za które zapłaciłeś. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
765b Re: Akt notarialny 23.02.06, 21:25 Nie czytaleś poprzednich wypowiedzi. Cena gruntu wynoai 12 mln zł, upust cenowy dla gruntu "usługowego" wynosi 40% . A ile każdy musiałby zapłacic za swój grunt - może ktoś policzy. Mnie nie będzie stac na zakup gruntu z bonifikatą 40%. Odpowiedz Link Zgłoś
mwm3 Re: Akt notarialny 24.02.06, 01:03 Czy dobrze rozumiem, ze jesli zmienia sie wieczyste uzytkowanie gruntu MIESZKALNEGO we wlasnosc to ma sie upust 99% a w przypadku gruntu USLUGOWEGO tylko 40%?!? Odpowiedz Link Zgłoś
mihalinaem Re: Akt notarialny 24.02.06, 13:15 765b napisała: > Cena gruntu wynoai 12 mln zł, upust cenowy > dla gruntu "usługowego" wynosi 40% . A ile każdy musiałby zapłacic za swój > grunt - może ktoś policzy. wydaje mi się, że podpisując akt notarialny NIE JESTES zobligowana do wykupienia gruntu a właściwość gruntu można zmienić nawet po podpisaniu aktu (potrzebna jest "tylko" zgoda gminy, co w naszym przypadku na pewno nie będzie proste, łatwe i bezproblemowe) Odpowiedz Link Zgłoś
765b Re: Akt notarialny 24.02.06, 19:18 Przecież kto ma grunt ten ma własność. Jeżeli np Gmina postanowi na terenie naszych bloków coś zbudować będziemy musieli szukać mieszkań. W takim przypadku musimy wziąć do aktu notarialnego grunt na zasadzie wieczystego użytkowania od gminy. A jaka jest cena gruntu (usługowego) na zasadzie wieczystego użytkowania każdy wie, poniewaz mamy to w czynszu. Natomiast wykupując grunt "usługowy" płacimy "jak za zboże". Bez zmiany kwalifikacji gruntu nie opłaci nam się podpisać aktów notarialnych. Odpowiedz Link Zgłoś
acek2004 Re: Akt notarialny 27.02.06, 14:44 a skad 765b wzielas te 40% ???? miasto moze nawet za darmo dac jesli by chcialo... czy wiesz co to jest spoldzielcze wlasnosciowe prawo do lokalu ??? mi sie oplaci podpisac akt bo wtedy BEDE w 100% WLASCICIELEM mojego MIESZKANIA !! a. Odpowiedz Link Zgłoś
mwm3 Re: Akt notarialny 27.02.06, 23:18 Ja bede sie uwazal za 100% wlasciciela swojego mieszkania, jak bede mial WLASNOSC a nie wieczyste uzytkowanie gruntu na ktorym to mieszkanie stoi. Z tego co sie orientuje (i prosze niech ktos mnie skoryguje jak nie mam racji)jak bysmy mieli grunt o statusie "mieszkalny" to zostalibysmy uwlaszczeni za 1% wartosci dzialki. Obawiam sie w przez to ze grunt jest "uzytkowy" sprawa nie jest tak prosta. Odpowiedz Link Zgłoś
mihalinaem Re: Akt notarialny 28.02.06, 09:47 w takim razie zdecydowana większość ludzi w Polsce posiadających (na własność) nieruchomości (a prawie wszyscy, którzy kupili je po wojnie, bo możliwość wykupu gruntu na własność istnieje od niedawna) nie jest właścicielami swoich mieszkań, domów, działek etc. w każdej chwili na dachu budynku mogą ci wybudować reaktor atomowy (czemu nie - przecież szukają lokalizacji), bo przecież grunt nie jest twoją własnością, a tylko użytkujesz go na 99 lat Odpowiedz Link Zgłoś
mwm3 Re: Akt notarialny 28.02.06, 10:58 Mihalinoem! Dokladnie tak jak piszesz! Za komuny walczono z prywatna wlasnoscia dlatego wszyscy mieli "wieczyste uzytkowanie". Sytuacja normalnieje i wieczyste uzytkowanie gruntow "mieszkalnych" zamienia sie we WLASNOSC za 1% wartosci dzialki. My jednak chyba skazani jestesmy dalej na to co bylo za komuny. Obawiam sie ze gruntow uzytkowych nie da sie uwlaszczyc za 1% wartosci. Mam nadzieje, ze sie myle. Wszystko przez to ze dalem z siebie zrobic "frajera" pewnym "spryciarzom" ktorzy sprzedali mi mieszkanie na gruncie uzytkowym. Bylem zbyt naiwny, pretensje moge miec sam do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
765b Re: Akt notarialny 01.03.06, 20:35 Juz dawno Urząd miasta lub Rada wycofała sie ze sprzedazy gruntu za 1% wartości. Stare spóldzielnie mieszkaniowe, które się zgłosiły w celu wykupu gruntu za 1% zaskarżyły Uchwałę ( chyba Rady m.st.Warszawy). Wtedy pan Kaczyński przyszedł po rozum do głowy, że nie opłaci sie gminie sprzedać gruntu za 1%. Na zebraniu grupy członkowskiej prezes mówił,że mozemy wykupic grunt za 60% wartosci przy cenie 12 mln.zł. Dowiedz się acek dokładnie u prezesa co mówił. Członkowie doszli do wniosku , ze na razie bedzie użytkowanie wieczyste. Nikt nie przypuszczał,że prezes wygrał przetarg na grunt deklarując prowadzenie usług. Wtedy nikt o tym nie wiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
acek2004 Re: Akt notarialny 28.02.06, 10:21 Ludzie, prosze nie wymyslajcie rzeczy z sufitu !!! bo potem kots to czyta i pomysli ze OBLIGATORYJNIE mozna wykupic / uwlaszczyc sie z 1% wartosci co nie jest PRAWDA !!!! Bonifikata jest przyznawana uznaniowa, tak jak pisalem moze to bhyc anwet za darmo o ile miasto by sie zgodzilo... a moze byc 30% bonifikaty, 10%, 99%, 87,5%...... Uzytkowanie wieczyste jest FORMA wlasnosci.... mozesz potem zlozyc ksiege wieczysta, sprzedac, wziac kredyt hipoteczny, pozyczke hipoteczna.. obciazyc hipoteke.. itd, tak wiec wszytsko to co robisz, majac "prawdziwa" WLASNOSC.. pozdr acek uzytkowosc gruntu nic tu do rzeczy nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
aml65 Re: Akt notarialny 18.03.06, 15:38 Podobno akcja podpisywanie aktów ma ruszyć, może już ruszyła... Zmieniły się już koszty opłat, więc o ile wcześniej nas wszystkich spłódzielnia "zostawiła w spokoju" to teraz mogą rozpocząć gnębienie. Zresztą zapewne są osoby, którym zależy na jak najszybszyn podpisaniu aktu-Nam osobiście niekoniecznie. Czy może więc ktoś podjął już jakieś konkretne kroki w tym kierunku???? Jak dokładnie zostaniemy podliczeni, kto, ile i za co, a przede wszystkim ile zażyczy sobie notariusz???? Chyba wszystkim zależy żeby jak najmniej, a wiadomo jak postępuje z nami spółdzielnia. Może by się opłacało zorganizować i swojego notariusza "ugadać"? Pozdrawiam serdecznie, ADA. Odpowiedz Link Zgłoś
eriech Re: Akt notarialny 19.03.06, 20:11 Zaczęło mi zależeć na czasie, nie bardzo uśmiecha mi się podpisywanie kolejngo aneksu do umowy kredytowej. Zadzwoniłam w piątek z pytaniem do Spółdzielni, czy dokumenty zostały przekazane do kancelarii notarialnej, co rzekomo miało nastapić już jakiś czas temu... Czekają na pismo z urzędu gminy/miasta w sprawie kontynuacji budowy garażu naziemnego. Podobno ma być w tym tygodniu :/ Odpowiedz Link Zgłoś
palka28 Re: Akt notarialny 20.03.06, 09:19 Witam, Ja dzwoniłam do spóldzielni chyba we środe. Pani z marketingu, powiedziała mi, ze dokumenty nie sa jeszcze gotowe, czekają jeszcze na jakieś pismo, potem muszą jeszcze coś uchwalić, i będą przygotowywac dokumenty dla nas. Dowiedziałam sie, że będą one gotowe pod koniec tego miesiaca. Acek, dowiedz sie prosze i daj nam znać jak to jest w rzeczywistosci? Na co tak naprawdę czekamy. Akty mieliśmy podpisywac, w pierwotnych założeniach, na początku tego roku, ale wszyscy czekaliśmy na zmianę opłat, teraz zmiany już weszły w życie, ale spółdzielnia nie jest gotowa... O co w tym chodzi? Tez myślę, ze dobrze by było "ugadać" swojego notariusza, a nie polegać na "podesłanym" przez Spółdzielnię. POzdrawiam, Paulina Odpowiedz Link Zgłoś
acek2004 Re: Akt notarialny 20.03.06, 10:28 postaram sie sprawdzic co i jak w sprawie aktow. Co do notariusza, to obecnie koszty sa forma ryczaltu, wiec u kogo by nie bylo, koszty beda takei same wydaje mi sie.. pozdr acek Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.10 Re: Akt notarialny 20.03.06, 13:53 Na 100% taksa notarialna jest negocjowalna. Od dobrej woli notariusza zależy czy ją obniży. W przypadku większej liczby osób napewno byłby bardziej do tego skłonny. Odpowiedz Link Zgłoś
margot.t Re: Akt notarialny 08.04.06, 17:18 Jak tam reakcje na najnowasze pismo ze spoldzielni? Cel słuszny, ale trochę słabo sie robi tym, którzy mają kredyty i miesięcznie płacą duże pieniądze za ich ubezpieczenie do czasu podpisania aktów. Czy ktoś jest w stanie podać szacunkowy termin ich podpisania? Odpowiedz Link Zgłoś
romekz Pismo ze spółdzielni 08.04.06, 19:00 margot.t napisała: > Czy ktoś jest w stanie podać szacunkowy termin ich podpisania? Z mojego pisma wynika że w takim czy innym wypadku będą to około 2 miesiące, czyli okolica połowy czerca. Swoją drogą spóldzielnia przyjemnie mnie zaskoczyła. Robi co trzeba, a na dodatek informuje nas o sytuacji. Mam nadzieję że tak już zostanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
765b Re: Pismo ze spółdzielni 08.04.06, 21:48 Czy to znaczy, że spółdzielnia zmieniła klasyfikacje gruntu? Tak przyjemnie kogos zaskoczyła. Odpowiedz Link Zgłoś
romekz Zaskoczenie 09.04.06, 20:28 Szklanka jest do połowy pełna..... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iglak155 Re: Zaskoczenie 10.04.06, 12:10 Ciesze sie, ze jestescie mile zaskoczeni. Dla mnie Spoldzielnia zrobila jedynie to, co powinna i to juz dawno. Wreszcie zostalismy poinformowani, o co chodzi. To byl juz ostatni dzwonek. Wrzalo wsrod mieszkancow jak trzeba (wszyscy pytali o akty notarialne), wiec nie przesadzajmy z tym milym zaskoczeniem. Co do merytoryki, to najpierw wpuscila nas w kanal, w ktorym tkwimy po uszy, a teraz mamy sie cieszyc ze w opieszalym tempie robi to, co do niej nalezy. Bez przesady. Ludzie. Szkoda, ze nie bylo takich rzetelnych informacji wczesniej. Raptem drugie pismo wyjasniajace co sie dzieje i mamy czekac na sukces. Choc sa 2 warianty, ale checi zostaly wykazane. Czekam. Teraz to juz z pewnoscia czekam, i kolejne miesiace w plecy, bo co mozna zrobic, jak tylko czekac, zadnego ruchu, kolejne miesiace ubezpieczania kredytu i utrzymywania Spoldzielni, no bo poki co innego wyjscia nie mamy. Oj, ludzie, ludzie Do Romka, to fajnie ze taki optymista z Ciebie, pewnie dobry z Ciebie czlowiek, to cenne dzisiaj, jednak uwierz mi, Panu Prezesowi (a serio jaki Pan taki kram) nie zalezy na ludziach, tylko na swoim stolku i kasie, i pod szyldem Spoldzielni oszukal ludzi, a teraz jego obowiazkiem jest to naprawic. Odpowiedz Link Zgłoś
gibony do iglak 10.04.06, 13:26 jak szukasz rozwiazania to ci podpowiem: sprzedaj mieszaknie bedzei po klopocie, przy furtce od Kobielskiej jest kilka ogloszen, pozbedzeisz sie problemow... Nie fajnie ze taki pesymista jestes, wszyscy kradna, oszukuja a TY jak tryb w tej maszynie nic nie mozesz zrobic.. ale sie meczysz.. g Odpowiedz Link Zgłoś
iglak155 Re: do iglak 12.04.06, 11:14 do gibony: mialem nie odpisywac, bo ignoruje takie rady, ale cos Ci powiem, mieszkanie to nie rekawiczki, nie po to je kupilem, zainwestowalem, wzialem kredyt (to byla dluga droga, teraz twoja rade nie tak latwo zrealizowac, choc tez myslalem o tym), zeby od razu sprzedac i nawet jak zostalem oszukany, to nie znaczy, ze mam z niego zrezygnowac, albo przyjmowac wszystko bezkrytycznie i byc teraz biernym obserwatorem. A tak na marginesie, nie jestem pesymista i nie uwazam, ze wszyscy kradna czy oszukuja, jestem uczciwym gosciem, staram sie byc fair i reaguje, jak widze zlo wokol siebie, nigdy nie jest tak, ze kompletnie nic nie mozna zrobic, a na pewno zawsze warto sprobowac. Odpowiedz Link Zgłoś
mwm3 Re: do iglak 12.04.06, 12:25 Zanim sie przejdzie od slow do czynow warto dobrze przemyslec i przedyskutowac to co zamierza sie uczynic. Najpierw pomysl - potem zrob. Forum jest walsnie po to zeby dyskutowac. Moze pomoze ustalic jakies wspolne stanowisko czesci mieszkancow. Dopiero wtedy mozna przejsc do czynow. Odpowiedz Link Zgłoś
gibony Re: do iglak 12.04.06, 12:53 tego myslenia i dyskusji to ja duzo widze ale tych czynow to nei bardzo.. tu sami mysliciele u nas na forum.. w mysl zasady ze wystarczy pomyslec a samo sie zrobi.. g Odpowiedz Link Zgłoś
mwm3 Re: do iglak 12.04.06, 12:59 Za to takich, co wszelka inicjatywe sa gotowi ztorpedowac juz na etapie wstepnej dyskusji nie brakuje... Odpowiedz Link Zgłoś
gibony Re: do iglak 12.04.06, 13:06 pogadac sobie kazdy moze, poopowiadac jak to byc powinno, a jak jest gdzeis tam..zawsze ktos musi byc winny.. za brak inicjatywy :) g. Odpowiedz Link Zgłoś
mwm3 Re: Akt notarialny 10.04.06, 13:48 Jesli gmina zdecyduje sie zmienic wieczyste uzytkowanie we wlasnosc, to rozumiem, ze bedziemy musieli wykupic swoje udzialy w dzialce. Zdaje sie, ze w takich sytuacjach nalezy liczyc na rabat. Czy ktos sie orientuje jak duzy moze byc upust (50%, 90%, 99%)? Moze ktos ma jakies doswiadczenia lub wiedze w tym temacie? Czy przyjdzie nam doplacic od kilku do kilkunastu tysiecy zlotych? Odpowiedz Link Zgłoś
765b Re: Akt notarialny 10.04.06, 17:23 do mwm3: prezes mówił na zebraniu, że wartość całego gruntu wynosi 12 mln zł a upust cenowy dla gruntu "usługowego" wynosi 40 procent. Czy spółdzielnia podała cenę wykupu gruntu? Dlatego zakup gruntu przed zmianą klasyfikacji nie jest korzystny. Odpowiedz Link Zgłoś
mwm3 Re: Akt notarialny 10.04.06, 17:42 Ile jest mieszkan na osiedlu? Okolo dwustu? Jesli tak to srednio kazdy musialby zaplacic za "swoj kawalek" dzialki: 40% z (12,000,000 PLN / 200 lokali) = 24,000 PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
765b Re: Akt notarialny 13.04.06, 22:53 do mwm3: rozliczyliby według m2 powierzchni. Odpowiedz Link Zgłoś
mwm3 Re: Akt notarialny 14.04.06, 10:15 Tak, tak. Dlatego napisalem ile by to wyszlo "srednio" na lokal. Wieksze zaplaca wiecej, mniejsze mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
765b Re: Akt notarialny 15.04.06, 16:29 Wydaje mi się, że powinniśmy płacić w przypadku 8 pięter 1/8 przypadajaca na dany lokal pod budynkiem plus udział w nieruchomości wspólnej. Odpowiedz Link Zgłoś
765b Re: Akt notarialny 15.04.06, 16:31 przepraszam 1/9, bo jeszcze trzeba policzyć parter lub odliczyć parter, ponieważ za lokale użytkowe płacą właściciele. Odpowiedz Link Zgłoś