2_mia 06.09.10, 10:28 Witam, opisujcie swoje wrażenia z odbiorów, ilość poprawek, jaki nadmetraż itd. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eewciiaa Re: Wrażenia z odbiorów 07.09.10, 21:56 my mamy dopiero 17.09, umowilismy ekipe wiec mam nadzieje, ze nic nie umknie :) Odpowiedz Link Zgłoś
2_mia Re: Wrażenia z odbiorów 08.09.10, 08:16 My się raczej jakości nie boimy bo wszystkie firmy które nas odwiedzały były zachwycone jakością oczywiście jakieś poprawki będą:P niemniej ścian wewnętrznych z G-K nie mamy, a taki Robyg ma:) Problemem jest nadmetraż bo z pomiarów samych pokoi wyszedł metraż opłacony, a jeszcze dojdzie szerokość wszystkich drzwi (0,15m2 * 6), parę centymetrów w łazience i z 1m2 wyjdzie dopłacić:( Odpowiedz Link Zgłoś
guuferek Re: Wrażenia z odbiorów 08.09.10, 10:47 2_mia napisał: > My się raczej jakości nie boimy bo wszystkie firmy które nas odwiedzały były za > chwycone jakością "Jakość" niestety wyjdzie po roku, dwóch :/ W przypadku mieszkań sprowadza się to głównie do pękających tynków (co w przypadku nowych budynków jest niby zrozumiałe) to jeśli chodzi o części wspólne jest juz znacznie gorzej. Przykład: Ekspertyza dotycząca stanu części wspólnej osiedla w tkzw. 3/4 etapie - to kilkusetstronicowy dokument, w którym o ile dobrze pamiętam opisane jest przeszło 150 usterek - od błahostek typu odparzone płytki gresu na klatkach schodowych po sprawy poważniejsze jak np wadliwe wykonania warstw izolacyjnych ścian garażu. Być może developer budując 3 etapy wyciągnął jakieś wnioski i oddawana aktualnie część osiedla będzie wolna od wspomnianych wyżej wad, czego oczywiście wam serdecznie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
2_mia Re: Wrażenia z odbiorów 08.09.10, 11:10 No właśnie zastanawia mnie to pękanie tynków, budowlańcem nie jestem ale budynki są budowane w technologii ramy H, i faktycznie same ściany nie stykają się z sufitami (strop nie opiera się na ścianach) jest z 1cm przerwa wypełniona na oko jakąś pianką, więc na chłopski rozum tynki nie powinny pękać:), ale co by nie mówić ściany są równiutkie, z drugiej strony wyprowadzam się z 70-letniego mieszkania w którym ściany zdobione są przez różne rury od wodnych po gazowe, mogę podchodzić zbyt entuzjastycznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
k.mieszkowski Re: Wrażenia z odbiorów 08.09.10, 19:09 pękające ściany to wynik niczego innego niż faktu że na terenie na którym stoją nasze bloki były kiedyś(całkiem niedawno)bagna.. czekam na kolejne niespodzianki tego osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
2_mia Re: Wrażenia z odbiorów 08.09.10, 21:37 Hehe co do bagna przypomniało mi się jak w latach 90 obok mojego rodzinnego mieszkania wybudowano osiedle bloków, i to nie było takie bagno jak na targówku tylko bagno rozciągające się na naście-km2, kilka lat po budowie osiedla okazało się że ludziom płytki w łazienkach się kruszą tak bloki osiadały. Z drugiej strony lepiej dane bagno niż przyszłe:) Odpowiedz Link Zgłoś
goldeneye Re: Wrażenia z odbiorów 08.09.10, 22:18 Z tym twierdzeniem nie bardzo moge się zgodzić, gdyż we wszystkich nowych mieszkaniach wśród moich znajomych pojawiała się identyczna sytuacja, niezaleznie od miesca Warszawy, w którym były zlokalizowane. Z tego co wiem, jest to skutek osiadania bloków. Zastanawia mnie tylko sceptyzyzm, jeżeli jest się tak negatywnie nastawionym, to po co kupować mieszkanie na tym osiedlu - przecież jest duży wybór mieszkań. Pozdrawiam przyszłych sąsiadów. k.mieszkowski napisał: > pękające ściany to wynik niczego innego niż faktu że na terenie na którym stoją > nasze bloki były kiedyś(całkiem niedawno)bagna.. > czekam na kolejne niespodzianki tego osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
anikaone Re: Wrażenia z odbiorów 09.09.10, 00:01 w moim mieszkaniu pękają ściany, odpada tynk, pękła rama okienna, wykrusza się fuga, rozlazły się i rozpadają i odpadają futryny, na tarasie opadł grunt i jest dwu-centymetrowa wyrwa i widać konstrukcję słupa podtrzymującego balkon nade mną, przecieka garaż. mieszkam w I etapie. niestety, po reklamacji popękanych ścian, mniej więcej po pół roku popękały znowu w tym samym miejscu. Porażka. U was będzie to samo; miałam okazję widzieć jak były budowane te nowe bloki, byle jak, byle szybciej, taniej. Po kilku miesiącach , no najdalej po roku będziecie mięli ściany ozdobione pęknięciami....Życzę powodzenia i nie pędźcie po naszych osiedlowych uliczkach jak już zamieszkacie, bo możecie się"zdziwić" jak natkniecie się na dziecko na deskorolce, biegające, na rowerze lub auto wyjeżdżające z garażu. To tak gwoli ostrzeżenia i przypomnienia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
onlyes Re: Wrażenia z odbiorów 09.09.10, 00:12 byle jak, byle szybciej, taniej a po czym wysuwasz taką teorie? znasz sie na budowaniu mieszkań - ze tak piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
2_mia Re: Wrażenia z odbiorów 09.09.10, 08:31 wszystko fajnie ale może ktoś z bywalców forum odebrał już mieszkanie i może się tym z nami podzielić:) Odpowiedz Link Zgłoś
anikaone Re: Wrażenia z odbiorów 09.09.10, 08:35 nie znam się ale nawet laik może wywnioskować jak nędznie są budowane domy gdzie szpary miedzy cegłami widać z odległości kilku metrów a panowie robotnicy nie przykładają się zbytnio do swojej pracy. w moim mieszkaniu pęknięcia wyglądają jak schodki, czyli powstały tak jakby cegły osiadały i zapełniały właśnie te luki miedzy sobą... Sorry ale nie potrafię tego fachowo opisać... Odpowiedz Link Zgłoś
michal.basic Re: Wrażenia z odbiorów 09.09.10, 08:55 Czy można prosić o zawieszenie fotki. Przyznam, że nie za bardzo potrafię sobie to wyobrazić. W II etapie tego nie stwierdzam. Pozdrawiam, Michał Odpowiedz Link Zgłoś
anikaone Re: Wrażenia z odbiorów 09.09.10, 09:16 a może jesteś związany z agmetem, czy to ty Michale siedzisz w tej budce sprzedażowej? Odpowiedz Link Zgłoś
michal.basic Re: Wrażenia z odbiorów 09.09.10, 10:06 anikaone napisała: > a może jesteś związany z agmetem, czy to ty Michale siedzisz w tej budce sprzed > ażowej? Odpowiedź na obydwa pytania brzmi nie. Nie jestem w żaden sposób związany z deweloperem z wyjątkiem zakupu u tegoż dewelopera mieszkania jako klient. Miałem nadzieję, że tym razem zrewanżuje się Pani fotką (ściany oczywiście) Odpowiedz Link Zgłoś
2_mia Re: Wrażenia z odbiorów 09.09.10, 10:14 Teraz każdy Michał będzie podejrzany:) swoją drogą jakbym był z Agmetu to nie zakładałbym konta o nazwie zawierającej np. michał czy agmet:) taki np. mój nick to jest podejrzany jakby zamienić 2 na A, później _ na g, i na e, i a na t to powstajeeee oooo rany aż boję się pomyśleć:D Odpowiedz Link Zgłoś
ap_3 Re: Wrażenia z odbiorów 09.09.10, 08:45 " miałam okazję widzieć jak były budowane te nowe bloki, byle jak, byle szybciej, taniej" hmmm a to ciekawe... też obserwowałam budowę i nie widziałam tego... A skąd wiesz, ze byle taniej? Sprawdzalaś na jakich materiałach pracują Panowie? I skąd opinia, ze byle jak? Odpowiedz Link Zgłoś
2_mia Re: Wrażenia z odbiorów 09.09.10, 08:59 Hmmm ja miałem okazję (no w końcu byłem zainteresowany) i tak: ściany zbudowane są tak (tinyurl.com/2uqmgqk), instalacje tak (tinyurl.com/36lxnm3), tynki tak (tinyurl.com/3xtj9ms) niestety zdjęcie jest ucięte bo padła mi karta w aparacie:D, farba nałożona jest tak (tinyurl.com/38c9x4a), a grzejniczki mniej więcej tak (tinyurl.com/35bqf5d). Wszystkie zdjęcia przedstawiają ten sam pokój (w 3 zdjęciu jest inne piętro bo akurat tynki w naszym robili), pierwsze zdjęcie jest z 9.01, kolejne w kilku tygodniowych odstępach. Odpowiedz Link Zgłoś
anikaone Re: Wrażenia z odbiorów 09.09.10, 09:15 spróbuję wrzucić fotki. te nowe bloki widziałam z zewnątrz więc nie mogę nic powiedzieć jak były budowane ściany działowe. być może lepiej niż w pierwszym etapie. obym nie miała racji że się wam "sypną" ściany... Odpowiedz Link Zgłoś
2_mia Re: Wrażenia z odbiorów 09.09.10, 09:32 zdjęcia z zewnątrz też mam tinyurl.com/3axfa44 nie wiem gdzie tam są dziury, w każdym razie w środku w zimie nie wiało, śniegu też nie było więc chyba nie jest tak źle Odpowiedz Link Zgłoś
anikaone Re: Wrażenia z odbiorów 09.09.10, 09:44 no na prawdę, jestem pod wrażeniem. świetne fotki... ja szpary widziałam więc będę się trzymać swojego zdania ale tak jak napisałam; obym się myliła w pewnych kwestiach. Dyskutować z tobą nie będę i udowadniać też niczego nie muszę. moje mieszkanie wygląda jak wygląda i mogę tylko liczyć na to że w końcu po iluś tam latach przestanie "osiadać" co bym nie musiała robić remontów co dwa lata. A swoją drogą inne mieszkanie budowane np. w markach na bagnistym terenie nie posiada żadnych pęknięć, więc wnioskuję że to właśnie przez te szpary między cegłami ;) w naszych lokalach mamy pęknięcia Odpowiedz Link Zgłoś
d-tka Re: Wrażenia z odbiorów 09.09.10, 14:09 Ja również mieszkam w I etapie i moje wrażenia są zupełnie odmienne. Owszem pęknięcia na ścianach pojawiły się po ok. 2,5 latach zamieszkania, ale zostały zgłoszone w Agmecie i w ramach gwarancji usunięte. Prace zostały wykonane bardzo dokładnie (pęknięć było sporo, szczególnie na sufitach - mieszkam na ostatniej kondygnacji) i do tej pory wszystko jest ok poza małym pęknięciem, które w tym roku pojawiło się w kuchni przy futrynie okiennej. W tym roku minęło 5 lat odkąd mieszkamy w PL i naprawdę jesteśmy zadowoleni z zakupu mieszkania właśnie tutaj. Wcześniej mieszkaliśmy na osiedlu w Markach zbudowanym przez JW Construction (na tym bagnistym terenie) i mamy skalę porównawczą odnośnie jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
anikaone Re: Wrażenia z odbiorów 09.09.10, 20:16 ja mam porównanie w blokami zbudowanymi w Markach przez tamtejszą spółdzielnię i moje wrażenia są bardzo pozytywne... Ale ok. nie o tym mowa. Ja też mieszkam już 5 lat i też moje mieszkanie było "poprawiane" przez pracowników dewelopera tylko że jakość wykonania pozostawia pewien niesmak. Ale ja nie zlecałam im za pieniądze wymalowania mieszkania i pewnie to było powodem spartaczenia pracy. Oczywiście żeby nie było... to jestem zadowolona z mieszkania w PL tylko przeraża mnie wizja nadmiaru ludzi na naszym pieknym osiedlu a co za tym idzie trudności w porannym wyjeździe... Pozdrawiam ps. zdjęć nie prześlę bo nie mam ochoty pokazywać mojego mieszkania obcym ludziom. I jeszcze raz to napiszę: nic nikomu nie muszę udowadniać. I nie napisałam o usterkach bo np. nudzi mi się nie mam co robić :P. Chciałam tylko zwrócić uwagę na problem wykonania... Odpowiedz Link Zgłoś
romste Re: Wrażenia z odbiorów 10.09.10, 07:35 Proponuję dać spokój szparom, to jest taka technologia, nie ma zaprawy w pionowych spoinach. Warto poczytać stronę producenta materiału www.wienerberger.pl/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/Page/Overview05&cid=1077526673571&c=Page&sl=wb_pl_home_pl Odpowiedz Link Zgłoś
anikaone Re: Wrażenia z odbiorów 10.09.10, 12:38 dzięki romste :) Nareszcie ktoś potrafił rozwiać moje obawy a tym samym oświecić mnie trochę w tych sprawch. No to w takim razie sorry i zwracam honor tym których moje słowa mogły "zaboleć"... Odpowiedz Link Zgłoś
kontroler_kosztow Re: Wrażenia z odbiorów 13.09.10, 15:38 anikaone napisała: > spróbuję wrzucić fotki. te nowe bloki widziałam z zewnątrz więc nie mogę nic po > wiedzieć jak były budowane ściany działowe. być może lepiej niż w pierwszym eta > pie. obym nie miała racji że się wam "sypną" ściany... Ja mieszkam w 3 etapie i nic się nie sypie... być może jeszcze, ale nie mamy do zgłoszenia żadnych usterek, więc chyba żle nie jest. I nie zgadzam się z opinią o najtańszych materiałach. Poza tym nasze osiedle jest bardzo ładne. Byliście Państwo na innych osiedlach? Naprawdę jest tam dużo ładniej? Wystarczy rozejrzeć się w sąsiedztwie... Odpowiedz Link Zgłoś
anikaone Re: Wrażenia z odbiorów 13.09.10, 20:15 "...to jestem zadowolona z mieszkania w PL tylko przeraża mnie wizja nadmiaru ludzi na [b]naszym pieknym osiedlu [/b]a co za tym idzie trudności w porannym wyjeździe" hej kontroler kosztów, to jest moja wypowiedź i nigdzie nie wspomniałam o tym że PL jest brzydkie... więc z łaski swojej zanim coś zacytujesz to weź chlopie przeczytaj wcześniejsze wpisy/... pozdro... Odpowiedz Link Zgłoś
kontroler_kosztow Re: Wrażenia z odbiorów 14.09.10, 10:04 Droga Pani, komentarz dotyczył całości Pani wypowiedzi na temat sypania się ścian oraz najtańszych materiałów. Wstawka o ładnym osiedlu była dodatkowa i zawierała słówko "Pąństwo" a nie "Pani", więc była skierowana do wszystkich forumowiczów a nie konkretnie do PANI. Z czytaniem ze zrozumieniem jest u mnie w porządku całkiem... Więc mam dodatkowe spostrzeżenie - teraz już piratami drogowymi tego osiedla nie będą mieszkańcy III etapu (znam dobrze Pani wypowiedzi na ten temat) tylko mieszkańcy nowego etapu... a potem kolejnego... Odpowiedz Link Zgłoś
k.mieszkowski Re: Wrażenia z odbiorów 12.09.10, 23:22 mieszkanie tu kupiliśmy 5 lat temu i tyle mieszkamy prawie, i że wybór mieszkań duży jest też wiem..właśnie przymierzamy się do jego sprzedaży.. Odpowiedz Link Zgłoś
onlyes Re: Wrażenia z odbiorów 13.09.10, 20:22 No to skoro już poznaliśmy wszystkie opinie tu mieszkających, to może powrócimy do głownego tematu tego wątku - czyli: opisujcie swoje wrażenia z odbiorów, ilość poprawek, jaki nadmetraż itd. Kto już jest po odbiorze i może się podzielić swoimi uwagami? Pytanie kieruje głównie do nowych mieszkańców ost. etapu Odpowiedz Link Zgłoś
2_mia Re: Wrażenia z odbiorów 13.09.10, 22:37 hehe słuszna uwaga:) My mamy 16.09 więc pewnie będziemy pierwsi którzy tu napiszą cokolwiek w temacie:) Odpowiedz Link Zgłoś
anikaone Re: Wrażenia z odbiorów 14.09.10, 01:52 proponuję żebyście załozyli sobie osobne forum a nie zaśmiecacie nam nasze.... Odpowiedz Link Zgłoś
2_mia Re: Wrażenia z odbiorów 14.09.10, 08:16 "Wasze" forum powiadasz? Już widziałem po Twoich wypowiedziach "Wasze" osiedle, "Wasze" uliczki a teraz jeszcze Wasze forum? a widzisz przypadkiem jak ono się nazywa i do czego odnosi? bo nazwa forum "Osiedle Park Leśny Warszawa" nie mówi nic o Waszym. Coraz bardziej sądzę że to "Wasze" powinnaś zastąpić słowem "Moje" bo masz jakieś strasznie wybujałe mniemanie o sobie i "Swoim" osiedlu. Odpowiedz Link Zgłoś
anikaone Re: Wrażenia z odbiorów 14.09.10, 10:11 "bo masz jakieś strasznie wybujałe mniemanie o sobie i "Swoim" osiedlu." a nie mam racji? Park Leśny to piękne osiedle... a i ja niczego sobie :) Odpowiedz Link Zgłoś
anikaone Re: Wrażenia z odbiorów 14.09.10, 10:13 a i cieszę się że "rozbujałam" forum bo już nudno się zaczęło robić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjani Re: Wrażenia z odbiorów 14.09.10, 11:41 anikaone napisała: > a i cieszę się że "rozbujałam" forum bo już nudno się zaczęło robić ;) szkoda tylko że nie na temat. a wracając do tematu, czy jest ktoś kto ma termin oddania wcześniejszy niż na 16.09? dowiadywał się może ktoś z was jak ma wyglądać to oddanie? Odpowiedz Link Zgłoś
2_mia Re: Wrażenia z odbiorów 14.09.10, 12:20 lucyjani napisał: > dowiadywał się może ktoś z was jak ma wyglądać to oddanie? polecam lekturę parklesny3.waw.pl/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?235 myślę że u nas cała procedura będzie przebiegała podobnie Odpowiedz Link Zgłoś
2_mia Re: Wrażenia z odbiorów 16.09.10, 17:48 Witam wszystkich, a więc nasze wrażenia z odbiorów: Stawiliśmy się 8.40 przed biurem sprzedaży, gdzie od Pana z odbiorów mieszkań dowiedzieliśmy się że Pan z Agmetu lubi się spoźniać, na szczęście o 9.20 byliśmy już w mieszkaniu (które przez ostatnią noc urosło o 0,45m2:). Główne zgłoszone usterki: porysowane okna (balkonowe rysa na rysie), grzyb + wilgoć w łazience przy rurkach doprowadzających wodę, w kilku miejscach odchył od pionu/poziomu, w jednym miejscu brak kąta prostego między ścianami, porysowane parapety, porysowana obróbka metalowa balkonów. W sumie zebrało się 21 punktów, dużych i małych. Oko eksperta oceniło wykonanie mieszkania na 3+/4. Dodatkowo dowiedzieliśmy się że nie udało się deweloperowi załatwić hurtowo umów z RWE więc musimy je podpisywać we własnym zakresie (dziś kolejki były na 30 osób więc przygotujcie się na długie oczekiwanie). Klucze za max 14 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
2_mia Re: Wrażenia z odbiorów 30.09.10, 12:24 Witam, my dziś zgodnie z obietnicą dewelopera otrzymaliśmy klucze, poprawione zostały wszystkie uwagi z wyjątkiem regulacji drzwi balkonowych które za ciężko się otwierają. Mieszkania wyglądają ślicznie:) PS>Niestety RWE od dwóch tygodni olewa nas z podłączeniem prądu:( Czy ktoś z sąsiadów też ma z nimi problemy? Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjani Re: Wrażenia z odbiorów 30.09.10, 21:55 U nas też nie ma prądu mimo że powinien być licznik odblokowany tydzień temu. Odpowiedz Link Zgłoś
2_mia Re: Wrażenia z odbiorów 01.10.10, 09:03 Z tego co widziałem w piwnicy (tam mamy liczniki) dopiero 3 mieszkania mają podłączony prąd?! W weekend walę na Wolską z pretensjami że będę musiał wiercić dziury śrubokrętem jak mi prądu nie podłączą:) Jakbyś się czegoś dowiedział to daj znać na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjani Re: Wrażenia z odbiorów 01.10.10, 19:25 Na infolinii RWE dowiedziałem się że uruchamianie licznika trwa 14 dni roboczych od zgłoszenia, więc czekam do środy. Odpowiedz Link Zgłoś
2_mia Re: Wrażenia z odbiorów 01.10.10, 22:53 heh no to i ja poczekam, a u znajomego byli na drugi dzień:) cały czas pod górkę:) dzięki za info. Odpowiedz Link Zgłoś
2_mia Re: Wrażenia z odbiorów 02.10.10, 18:17 Dziś byliśmy na Kondratowicza i okazało się że RWE potajemnie podłączyło prawie wszystkie liczniki w klatce informując nas o tym nalepką na skrzynce na listy:) W każdym razie prąd jest umowy brak hehe:) Odpowiedz Link Zgłoś
sas_sanki Re: Wrażenia z odbiorów 04.10.10, 13:04 U nas było trochę detali do poprawienia ale jakoś nas to nie martwi. Jak będziemy mieć problemy naślemy na nich doradcę finansowego. Już raz zadziałało. Koleś ze sprzedaży mówił, że z ceną nie da się już nic zrobić ale jak pogadaliśmy z doradcą którego sami nam polecili okazało się, że cena stała się jednak negocjowalna :D Odpowiedz Link Zgłoś