Dodaj do ulubionych

Hucpa w SM Bródno

IP: *.warszawa.mm.pl 01.08.11, 10:46
Ostatnio wpadł mi w ręce miesięcznik - gazeta spółdzielcza Nasze Bródno z lipca 2011r wydawana przez spółdzielnię mieszkaniową Bródno.

Na stronie tytułowej, pod zdjęciem pokazującym ludzi trzymających wysoko w rękach żółte kartki, znajduje się informacja ” Po raz pierwszy w długiej historii SM „Bródno” obradowało w czerwcu Walne Zgromadzenie Członków”.

Informacja ta tak mnie zdumiała, że chociaż nie jestem z Bródna, nie jestem członkiem SM Bródno, to postanowiłem napisać ten post bo świadczy ona o wyjątkowej arogancji i bezczelności obecnych władz spółdzielni Bródno i żenującej znajomości spraw dotyczących spółdzielczości mieszkaniowej przez jej członków.

Bo znowelizowana ustawa o spółdzielniach mieszkaniowych, która obowiązuje od roku 2007, nakazywała od roku 2008 dokonanie odpowiednich zmian w statutach spółdzielni mieszkaniowych, między innymi właśnie przeprowadzanie w nich walnych zgromadzeń!

Skoro pomimo tego w SM Bródno dopiero w roku 2011 a więc 4 lata po wejściu w życie ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych, dochodzi do walnego zgromadzenia, to wniosek jest jeden – zarząd spółdzielni i niby kontrolująca go rada nadzorcza świadomie przez 4 lata łamały prawo nie stwarzając członkom spółdzielni możliwości korzystania z nowego prawa. Do tego w gazetce sponsorowanej przez spółdzielnię pisze się o tym bezwstydnie i bez żenady co świadczy o poczuciu pełnej bezkarności ze strony władz spółdzielni.

Ciekawsze dla mnie są strony 4-5 gazetki, na której znajduje się relacja z tego opóźnionego o 4 lata walnego zgromadzenia. Czytamy na wstępie, że na ogólną ilość uprawnionych do udziału w obradach 22 263 członków wydano jedynie 464 mandaty. Zachodzi pytanie, dlaczego tak mało – czy kierownictwo spółdzielni celowo tak zorganizowało od strony organizacyjnej to zebranie, aby mogli wziąć w nim udział jedynie osoby zaufane, zawsze popierające zarząd i radę? Bo skoro zebranie podzielono na 4 części, to na każdą przypadało mniej więcej około 5500 osób a jak widać na zdjęciach, w sali, w której odbywało się zebranie, nie było szans, aby zmieściła się tak ilość spółdzielców. Zatem należy domniemywać, że jednak zarząd tak zorganizował walne, aby mogły w nim uczestniczyć jedynie osoby zaufane.

Widać zresztą na zdjęciach, jak rozbawione było to towarzystwo głosujące nad ważnymi dla społeczności spółdzielczej Bródna sprawami.

W samej relacji nie ma nic na temat dyskusji nad poszczególnymi punktami porządku obrad bo zapewne nie było żadnej biorąc pod uwagę skład uczestników zebrania i ich zainteresowanie porządkiem obrad. Podano jedynie wyniki głosowania przypominające najlepsze czasy PRL, gdy prawie wszyscy byli ZA. Ciekawi mnie, jak członkowie zarządu spółdzielni i rady nadzorczej mogą po takiej hucpie spoglądać w oczy osobom mającym jakie takie pojecie o funkcjonowaniu spółdzielni mieszkaniowych i obowiązujących w nich przepisach prawa.

Z ciekawości zaglądnąłem na stronę internetową spółdzielni Bródno, aby znaleźć na nie sprawozdanie finansowe przyjęte przez uczestników walnego zgromadzenia zapewne bez dyskusji. Oczywiście jak się spodziewałam, nie ma go, co jest kolejnym przykładem łamania prawa przez spółdzielnię! Ale przy okazji znajduję informacje o nagrodzeniu spółdzielni tytułem najlepszej w województwie mazowieckim. Chyba za permanentne łamanie prawa i traktowanie większości członków jak ciemnej masy.

Ciekaw jestem, co na ten temat mają do powiedzenia członkowie spółdzielni
Obserwuj wątek
    • Gość: dyzio Re: Hucpa w SM Bródno IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.11, 23:03
      90% nie rozumie co czyta i tyle samo nie rozumie co może .
      większośc nie rozumie że lepiej jest decydować SAMEMU o swojej własności zamiast zdać sie na pomysły obcych .
      Niestety gdy dochodzi do wyboru WŁADZ ,to większość myśli nie pozwolę by rządził SĄSIAD (bo będzie kradł) .Lepiej żeby kradł obcy.
      BEZNADZIEJNA SPRAWA .Będą płakać narzekać że wysokie opłaty >>>>>ale nic nie zrobią żeby to zmienić.
      Niby społeczeństwo wykształcone a tak naprawdę analfabeci .
      • antybandzior Re: Hucpa w SM Bródno 11.08.11, 15:58
        nic nowego to że jest tam burdel na kółkach to wiadomo od dawien dawna, pierdzą w stołki dziady jedne i tylko podwyżki uchwalają, jedna za drugą, a za przeproszeniem ciecia brudasa skontrolować nie potrafią i z roboty na zbity pysk wyrzucić też nie
        • Gość: ww Re: Hucpa w SM Bródno IP: *.free.aero2.net.pl 06.03.12, 11:00
          Nie ma też systemu kamer obserwacyjnych policyjnych czy straży miejskiej....
      • Gość: ww Re: Hucpa w SM Bródno IP: *.free.aero2.net.pl 06.03.12, 11:12
        Te "samodzielne decyzje " decyzje to wyglądają praktycznie tak :
        "Ty stara masz płacić, a jak nie to nie " za dwa dni sąsiadka ma zniszczony dzwonek i obsikane drzwi.... a jak ten argument ni pomoże być gorzej......
        Analfabetą jest jednak czasami profesor....
    • Gość: reaktor Re: Hucpa w SM Bródno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 22:09
      Szanowny kolego zanim wypowiesz się tak obszernie na temat SM Bródno polecam zapoznanie się z historią. Nie jest to pierwsze walne zgromadzenie. Wcześniej odbywało sie to na innych zasadach i było podzielone z racji zasięgu terytorialnego w każdym z Osiedli SM Bródno podzielnego na działki czyli kolonie. W tym roku po raz pierwszy odbyło się Wielkie walne zgromadzenie dla każdego z Osiedli. Nie znam lepiej zarządzanej Spółdzielni w Warszawie, a jestem członkiem już w 3 spółdzielni. Bardziej gospodarnej i przejrzystej polityki nie ma nigdzie. Odkąd jestem członkiem SM Bródno wiem jak dobrze może być zorganizowana spółdzielnia, Tylko pogratulować ciężkiej pracy dla członków zarządu i rady nadzorczej.Inne spółdzielnie mają się o wiele gorzej,
      • dickers buuuuachachacha członek zarządu to pisał? 26.08.11, 10:33
        czy może prezio? chociaż nie sądze by był w stanie sklecić takią laurkę :-)
        • Gość: Spółdzielca Re: buuuuachachacha członek zarządu to pisał? IP: *.warszawa.mm.pl 26.08.11, 14:58
          Reaktorze - jeśli SM Bródno jest taka świetna, tak dobrzez zarządzana i tak przestrzega obowiazujacego prawa to wejdź lłskawie na oficjalną stronę spółdzielni www.smbrodno.pl/index.html i znajdź mi sprawozdanie finansowe za rok 2010 do czamieszczenia ktorego jest zobowiązana każda spółdzielnia mieszkaniowa w Polsce!

A slowa o pierwszym walnym zgromadzeniuu w spółdzielni to nie mój wymyslłtylko dokladny cytat z samolaurki SM Bródno.

Zatem zanim zabierzesz głos to dokładnie poznaj sprawę i nie traktuj nas jak idiotów.
          • xeroce Re: buuuuachachacha członek zarządu to pisał? 05.09.11, 20:19
            Aaa..... spółdzielcy rodem z PRL? No no - u Was a Polsce nie było przecież dekomunizacji! U nas w Israel to już dawno załatwiliśmy problemy arabskie i komunistyczne! Dlatego jesteśmy mocni to My Izraelczycy rozgrywamy naszych sąsiadów. A u Was Polaków to spółdzielcy rodem z PRL i libertynicznych liberałów rozgrywają Was. A kto ich broni ten jest albo TW albo spółdzielca! ŚP Prezydent Kaczyński chciał ich rozwiązać ale niestety zginął w zamach smoleńskim (wiem to od mego bratanka z Mossadu). A prezydent Komorowski ściga za prawdę o Smoleńsku i popiera spółdzielców!
          • Gość: ww Re: buuuuachachacha członek zarządu to pisał? IP: *.free.aero2.net.pl 06.03.12, 10:52
            Zapraszam do bloków, to zobaczysz dziury w ścianach po parapetach, zniszczone schody, zniszczoną windę, rozbite szkła do drzwi wejściowych, napisy na ścianach, zniszczone skrzynki pocztowe, zobaczysz meneli i pijaków co tu urzędują, a policja czy straż miejska to tylko dostojnie przejeżdżają obok samochodami. Zobaczysz jak pijak wyjmuje członka żeby się wysikał, i jego dupę żeby się wydalił na schody.... Zobaczysz system otwierania drzwi pozbawiony kodów i napis że "system nie pozwala wejścia na klatkę osobom postronnym". Zobaczysz miejscowych wariatów co grzebią w śmietnikach i zbierają co popadnie w mieszkaniach, zobaczysz karaluchy, zobaczysz całą sieć sklepów "Alkohole 24 H".
            Zobaczysz zastraszone kobiety z dziećmi i młodych darmozjadów, starych kryminalistów ale jednego na pewno nie zobaczysz "dzielnicowego policji"....
            Może mi powiesz jak stara emerytka ma się dogadywać z lumpem kryminalistą na temat opłat we prywatnej wspólnocie mieszkaniowej ???? Lumpowi się nie chce płacić czynszu .....
            • sibeliuss Re: buuuuachachacha członek zarządu to pisał? 06.03.12, 11:45
              Lumpa można eksmitować, można wzywać SM i policję, można - trzeba chcieć.
      • Gość: warszawiak Re: Hucpa w SM Bródno IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.12, 19:07
        radzę obiektywnie spojrzec na historię i wszystkie dokumenty ,zajmie się stanowisko w jakiejkolwiek sprawie. jeśli nie zna ktoś lepszego to nie znaczy ,ze go nie ma ,tylko byc moze mało zna? a przejrzysta moze i jest? ,pytanie dla kogo? i komu pozwala sie na wgląd?
        Szkoda ,ze np. za pieniądze ,raczej biednych spóldzielców, wydaje się gazetkę na drogim ,ciężkim papierze ,tendencyjną i traktującą o zgoła innej niż spółdzielczej ,wiedzy. To powinno byc forum wymiany myśli i dostarczania wiedzy z zakresu prawa ,ekonomii ,kultury współzycia także planów propozycji działań kom kol. .RN itp. ale po co komu spółdzielca świadomy?
      • Gość: Piekutoszczak Re: Hucpa w SM Bródno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.12, 09:32
        Mam nadzieję, że niedługo nieruchomości zostaną przekształcone w odrębną własność, i tak powstałe wspólnoty oraz wybrane w nich zarządy wybiorą sobie zarządców z prawdziwego zdarzenia. Może wtedy skończą się czasy równych i równiejszych, jakieś "pseudo prywatne" parkingi, korzystanie z pomieszczeń części wspólnych na zasadzie "dogadamy się" itd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka