Dodaj do ulubionych

WSPOMNIENIA Z ZACISZA I SZMULEK

IP: *.home.cgocable.net 14.01.05, 03:02
Przgladajac ostatnie komentarze i wypowiedzi widze ze ten temat jest teraz na
czasie.Wspominamy kina,szkoly,dom kultury..........Moze znajda sie absolwenci
szkoly podstawowej nr.84 ale ci starsi,ktorzy ukonczyli szkole najpozniej w
1975r,albo ci ktorzy ukonczyli Liceum Ekonomiczne na Otwockiej,pare ulic dalej
byl ogolniak(nie pamietam ulicy).Dom Kultury byl miejscem
kulturalno-rozrywkowym na Zaciszu.Kiedys prezentowal sie swietnie,teraz
wyglada tragicznie.Napiszcie jak daleko siegacie pamiecia z zycia na
Zaciszu.Co milego wspominacie a co nie.Pamietacie przychodnie na
Gilarskiej?.....i ten zapach antyseptyku?Czy ktos pamieta trzypietrowke? przy
Radzyminskiej,mial tam sklep Pan Kunis,ktory sprzedawal warzywa ,
lizaki,sztuczne lody.....Duzo nazwisk mam w glowie ale moze ktos sie odezwie.
Obserwuj wątek
    • Gość: ZDZ Re: WSPOMNIENIA Z ZACISZA I SZMULEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 14:11
      Pamiętam trzypiętrówkę, znałem ludzi o nazwisku Czembrowscy, ale to było trochę
      dalej i po przeciwnej stronie, był i jest tam warsztat samochodowy.
      Pozdrawiam zdz.
      • Gość: Ela Re: WSPOMNIENIA Z ZACISZA I SZMULEK IP: *.home.cgocable.net 14.01.05, 14:54
        Tak,Czembrowscy mieli warsztat,i chyba do dzisiaj prosperuje.Z A.Czembrowskim
        chodzilam przez 8 lat do podstawowki.
        • Gość: ZDZ Re: WSPOMNIENIA Z ZACISZA I SZMULEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 15:18
          Tak,Czembrowscy mieli warsztat,i chyba do dzisiaj prosperuje.Z A.Czembrowskim
          > chodzilam przez 8 lat do podstawowki.
          Do jednej klasy? Znam Adama i jego całą familię. A czy wiesz coś może o
          właścielu posesji która znajduje się za skrzyżowaniem z ul. Łodygową, tam teraz
          nikt nie mieszka.
          • Gość: Ela Re: WSPOMNIENIA Z ZACISZA I SZMULEK IP: *.home.cgocable.net 14.01.05, 16:45
            Tak- z Adamem chodzilam do jednej klasy przez 8 lat.Mial tez brata,chyba obaj
            wyprowadzili sie z Zacisza-tylko rodzice zostali.Ten brat mial trabanta i
            wszyscy mu zazdroscili bo w tych czasach kto mogl sobie pozwolic na samochod ,a
            szczegolnie mlody chlopak.Pamietam ich mame -bardzo ladna i mila kobietka.Jezeli
            chodzi o Lodygowa?? to bardzo nie kojaze co w tym miejscu stoi.To jest
            przedluzenie Mlodzienczej_prawda?Z jednej strony jest McDonald a po drugiej
            stronie Lodygowa.Tam dalej to juz Nowe ZAcisze ,bylam,ogladalam,ale tam tej
            zaciszanskiej duszy juz nie ma.Czy kojazysz nazwisko Brorza( Chyba samo z a nie
            rz)Tez znam z podstawowki,jakas rodzina Czembrowskich.Czy mieszkasz na Zaciszu
            cz tylko Cie wzielo na wspominki-tak jak reszte??.
      • elama2 Re: WSPOMNIENIA Z ZACISZA I SZMULEK 24.01.05, 01:12
        Gość portalu: ZDZ napisał(a):

> Pamiętam trzypiętrówkę, znałem ludzi o nazwisku Czembrowscy, ale to było trochę
        > dalej i po przeciwnej stronie, był i jest tam warsztat samochodowy.
        > Pozdrawiam zdz.
        ZDZ- jezeli jeszcze sprawdzasz te wypowiedzi to prosba do Ciebie-przekaz
        pozdrowienia rodzinie Czembrowski ( Adam i jego mama mnie pamietaja)od kolezanki
        z Czarnej Drogi.
    • kaj.ka Re: WSPOMNIENIA Z ZACISZA I SZMULEK 14.01.05, 14:35
      Przyłączam się do tego tematu, ponieważ zarówno Szmulki jaki Zacisze są mi
      bliskie. Wprawdzie dość dawno nie miezszkam w Warszawie i wiele z lat mlodości
      zatarło się w pamięci, ale tym bardziej wspólne wspominanie jest pożywka dla
      sentymentów i odświeża wspomnienia. Na Szmulkach żyłem a latach 46 - 56, a z
      Zaciszem miałem intensywny kontakt w okresie 60 -64. Teraz mieszkam w
      niewielkim pomorskim miasteczku, które do złudzenia przypomina archtekturą,
      atmosferą Szmulki, Zacisze, stary Targówek. W moim wieku chętne wraca się
      wspomnieniami do dawnych lat i się przeżywa...
      Zapraszam też na forum:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14809
      • Gość: Ela Re: WSPOMNIENIA Z ZACISZA I SZMULEK IP: *.home.cgocable.net 14.01.05, 15:02
        Jezeli z Zaciszem miales kontakt w latach 60-64 to czy kojaza Ci sie
        nazwiska-SZymanski?nauczyciel z podstawowki i o ile pamietam dzialacz w dzielnicy.
        • Gość: Kerim Re: WSPOMNIENIA Z ZACISZA I SZMULEK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.01.05, 15:32
          Ja wspominam jak kąpałem się w kanałku była czysta woda.Muj brat cioteczny grał
          w klubie Junak Zacisze w piłkę nożną.Do Pustelnika jeżdziliśmy cichcią na
          glinianki na ryby.Przy Łodygowej była stacja Zacisze i była tam mijanka bo tory
          był pojedyńcze.Trzypiętrówka to chyba jedna z najbardziej zapamiętanych miejsc
          no i ten sklepik z lizakami.Pozdrawiam wszystkich Serdecznie
          • Gość: ELA Re: WSPOMNIENIA Z ZACISZA I SZMULEK IP: *.home.cgocable.net 14.01.05, 17:47
            Ta trzypietrowke zbuzyli 7 lat temu akurat bylam wtedy na Zaciszu.Tak jakby
            kawalek historii zburzyli.Bylo mi przykro.W kanalku pluskaly sie zawsze
            dzieciaki i bylo ich pelno w niedziele z rodzicami-koce ,picie.kanapki..........
        • Gość: kaj.ka Re: WSPOMNIENIA Z ZACISZA I SZMULEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 15:49
          Przepraszam, pomyliłem się. Mój kontakt Zaciszem przypada na lata 70 - 74 a nie
          60 -64, ale Szymański jeszcze działał. On był chyba WF-iarzam? Nie pamiętam
          jaki był numer szkoły, tej prz Blokowej. Bo w głębi osiedla była jeszcze jedna
          szkoła, tam nawet przez jakiś czas zastępowałem chorą rusycystkę.
          Czy KS "Junak" jeszce istnieje i co się stało ze stadionem: patrzyłem kiedyś
          na jakiś plan Pragi, ale ani śladu obiektu.
          • Gość: Ela Re: WSPOMNIENIA Z ZACISZA I SZMULEK IP: *.home.cgocable.net 14.01.05, 16:04
            Tak, Szymanski byl WF-iarzem,jego zona tez byla nauczycielka,byla tez jeszcze
            jedna nauczycielka,ktora pamietam-Zakrzewska(tez mieszkala na Zaciszu).Numer
            szkoly to 84 a ta druga to byla gdzies w okolicach Spojni? Jorskiego?Pamietam
            numer 52.Tam bylo tez przedszkole,moja siostra tam uczeszczala.W tym momencie
            przypomnialo mi sie nazwisko jednej nauczycielki Pani Mroz.Dzieci bardzo jej sie
            baly.
            • adasha Re: WSPOMNIENIA Z ZACISZA I SZMULEK 24.01.05, 14:57
              Jestem w radzie rodziców szkoły podstawowej numer 52 imienia Alka Dawidowskiego
              ulica Samarytanka 11/13.W szkole jest 560 dzieci Jest to najlepsza szkoła
              podstawowa na Targówku.Nasze dzieci mają ogromne osiągnięcia naukowe i sportowe
              szczególnie dziewczynki : biegi,pływanie,siatkowka,koszyk ówka,pilka nożna,ping-
              pong,dwa-ognie,unihokej.Pozdraw iam Adam B.i uczennica 5d.
              • Gość: evel Re: WSPOMNIENIA Z ZACISZA I SZMULEK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 16:22
                hej!
                A macie lekcje z Łączyńską? Moja była wychowawczyni, jak macie to pozdrówcie,
                bo ciepło ją wspominam.
          • adasha Re: WSPOMNIENIA Z ZACISZA I SZMULEK 24.01.05, 14:49
            klub Junak istnieje.Na stadionie przy ul. Blokowej robią nowe ogrodzenie. W
            planach jest rozbudowa Domu Kultury.Wczoraj była tam wystawa prac malarza
            Maśluszczaka.. Niedługo jest organizowany turniej boogie- woogie.Często
            odbywają się tutaj turnieje tańca. Min 2-3 razy w roku.Są to znane turnieje w W-
            wie.Powstało dużo nowych osiedli mieszkaniowych.Jest całkiem nieżle .Działa od
            lat RADA OSIEDLA ZACISZE w budynku klubu sportowego JUNAK.Można śmiało pisać o
            wszystkim do gazetki ZACISZE tel/ fax 679 28 12 pozdrawiam adam b.
    • Gość: Ela Re: WSPOMNIENIA Z ZACISZA I SZMULEK IP: *.home.cgocable.net 14.01.05, 15:50
      Wspomnienia sa mile a dla wielu na pewno czasem beztroski.Dla mnie na pewno
      czasem beztroski bo spedzilam pierwsze 20 lat zycia na Zaciszu pod skrzydelkami
      rodzicow.Dziecinstwo-nie ma co porownywac do dzisiejszych czasow,spedzalismy
      ciekawiej,zabawy w zbijaka,berka,gra w gume,w chowanego byly na porzadku
      dziennym.Dzisiaj dzieci sie nudza.Biblioteka w Domu Kultury byla atrakcja,zawsze
      byly nowe ksiazki.Na rogu Blokowej iCzarnej Drogi byl kiosk,zawsze bylo w nim
      duzo kolorowych roznosci.Pamietam jak pierwszy raz pojawila sie w nim guma do
      zucia ,byla w takich drazetkach -poprosze pol drazetki.Pamietam ciuchcie ktora
      przejezdzala przez Radzyminska,i co jakis czas kogos zabila.Wypadkow na
      Radzyminkiej bylo bardzo duzo.Teraz porobili pomosty.W ubieglym roku odwiedzilam
      Zacisze,jest ciasno,kazdy buduje gdzie moze-a najgorsze widoki to te
      niedokonczone domy.Dom Kultury jest w oplakanym stanie .Tam gdzie jest Junak
      jest tez straz miejska.Boisko doczekalo sie odnowy-nowa trawa,nowy parkan
      naokolo, juz nikt nie bedzie mogl zrobic dziury w siatce.Szkola ktora za moich
      czasow byla bardzo ladnym obiektem jest bardzo zaniedbana.Tynk jest brudny i
      odpada,teren szkoly zarosniety-a szkoda bo szkola jest przy trasie i nie jest to
      ciekawa wizytowka.Czy ktos pamieta pana "obwarzanka"?? do dzisiaj ktos produkuje
      tam obwarzanki.Z nazwisk ktore pamietam to
      Witek,Jaczewscy,Wrzoski,Myszka, Wasiak,Zakrzewscy,Siudek,Stolar z,Trabinscy,Laskowski
      Bogdan,Kwiatkowscy.Na reszte to trzeba bardziej mozg wysilic bo twarz sie
      pamieta a imienia niestety ale nie.
    • Gość: efka Re: WSPOMNIENIA Z ZACISZA I SZMULEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 15:02
      Szkoła podstawowa nr.52 mieści się od zamierzchłych, przedwojennych jeszcze
      czasów na ul Samarytanki i do dzisiaj funkcjonuje.Uczy się w niej kolejne już
      pokolenie Zaciszan. Przedszkole o którym wspominacie mieściło się bodajże do
      1994r przy ul.Łokietka. Budynek długo stał pusty i niszczał. Obecnie coś się tam
      zaczyna dziać.
      • Gość: Ela Re: WSPOMNIENIA Z ZACISZA I SZMULEK IP: *.home.cgocable.net 16.01.05, 17:11
        A czy chociaz ladnie sie prezentuje?bo 84 jest w fatalnym stanie.
      • Gość: s Re: WSPOMNIENIA Z ZACISZA I SZMULEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 19:49
        > Szkoła podstawowa nr.52 mieści się od zamierzchłych, przedwojennych jeszcze
        > czasów na ul Samarytanki i do dzisiaj funkcjonuje.

Chodzilem do tej szkoly! Paru nauczycieli wspomiam z sentymentem: Pani Pruban,
        Jaskulska. Byl jeszcze taki wariant od historii o nazwisku Szybiak...

Ktos pamieta?
        • Gość: efka Re: WSPOMNIENIA Z ZACISZA I SZMULEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 23:08
          Jeszcze niedawno p.Szybiak uczył mojego starszego potomka, a i nazwisko pani
          Pruban obiło mi się o uszy. Nie wiem co teraz po reformie dzieje się z nimi ale
          do reformy uczyli w szkole. Szkoła sądząc po zatłoczeniu i liczniych kapitalnych
          remontach ma się dobrze.
          • Gość: S Re: WSPOMNIENIA Z ZACISZA I SZMULEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 16:37
            No Szybiaczek to byl postrach szkoly....

Ale zdaje sie, ze na starsc troche zlagodnial.
          • Gość: evel Re: WSPOMNIENIA Z ZACISZA I SZMULEK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 16:20
            hej!
            A znacie moze pania Łączyńska? Uczy nadal biologii i byla moja wychowawczynia.
            Fajnie ją wspominam i nie tylko ja.
        • Gość: beta Re: WSPOMNIENIA Z ZACISZA I SZMULEK IP: *.bfg.pl 13.04.05, 09:20
          Ja też kończyłam 52. Najmilej wspominam panią Pruban, bardzo fajni byli wf-
          iarze (p Suska). Postrachem naszej klasy była matematyczka Konopka - ale jak
          nas nauczyła! Kończyłam w 1988 r. a Wy?
    • Gość: Ela Re: WSPOMNIENIA Z ZACISZA I SZMULEK IP: *.home.cgocable.net 16.01.05, 22:57
      Czy pamietacie nazwiska nauczycieli z podstawowki 84-zaczynajac od roku 1966.Ja
      pamietam Grzegzolka.Pietrak,Hajdas(od geografi)Giello(od biologi)I chyba to
      wszystko.Pamiec zawodzi.
    • Gość: ela Re: WSPOMNIENIA Z ZACISZA I SZMULEK IP: *.home.cgocable.net 17.01.05, 19:44
      Bedac ostatnim latem na Zaciszu doszlam do wniosku ze tylko jeden obiekt
      wypieknial -jest duzo ladnych osiedli jakby przylepionych do starego
      Zacisza(takie przylepki bez duszy),one nie zrobily na mnie zadnego wrazenia.Tym
      obiektem jest ...........kosciol pod wezwaniem SW.Rodziny.Kosciol i cale
      zaplecze nie prztpomina juz malej salki gdzie uczylismy sie religi.Caly ten
      obiekt wyglada teraz poteznie,widac w tym jakas sile no i pieniadze.Religii
      uczylam sie tam 14 lat.
    • margala Poczet kierowników i dyrektorów SP na Zaciszu 20.01.05, 13:59
      w moich papierach znalazłem broszurkę wydaną z okazji 90lecia szkoły
      podstawowej na Zaciszu a w niej:

"Poczet kierowników i dyrektorów szkoły"

1914 - Ługowska
      1930 - Zygmunt Skrzeczanowski
      1944 - Ludwik Struzyk
      1945 - władysław Pyrciak
      1954 - Stanisław Wasążnik
      1962 - Jan Stabiński
      1972 - Bartłomiej Walter
      1991 - Izabela Hajne-Krotosiak
      1992 - Andrzej Szmigiel
      1997 - Urszula Lenkiewicz

jakies wspomnienia?
      • Gość: ela Re: Poczet kierowników i dyrektorów SP na Zaciszu IP: *.home.cgocable.net 20.01.05, 14:23
        To az niemozliwe zeby ta szkola miala 90 lat.???Daje jej nawyzej 60.Miedzy
        latami 1962-1972 brakuje (chyba) dyrektora bo tego nazwiska sobie zupelnie nie
        przypominam.Ty margala w ktorych latach chodziles do tej popdstawowki????
        • margala Re: Poczet kierowników i dyrektorów SP na Zaciszu 20.01.05, 15:18
          Gość portalu: ela napisał(a):

> To az niemozliwe zeby ta szkola miala 90 lat.???Daje jej nawyzej 60.Miedzy
          > latami 1962-1972 brakuje (chyba) dyrektora bo tego nazwiska sobie zupelnie nie
          > przypominam.Ty margala w ktorych latach chodziles do tej popdstawowki????

chodziłem w latach 1984-1989, więc pamiętam dyrektora Waltera.
          pozniejszy dyr. Szmigiel uczył mnie ZPT. inni nauczyciele: Kostka - polski,
          Dominik - wf... oj, oj...pamięć zawodzi...więcej nie pamiętam...musialbym sobie
          doświeżyć.

a z broszurki wynika, że SP rzeczywiście ma 90 lat.
          poczatkowo zajęcia odbywały się w domach prywatnych, w 1939 r. został
          wykończony budynek szkolny zniszczony w tym samym roku w wyniku działań
          wojennych. obecny budynek zbudowano w latach 1961-64.
          • Gość: ela Re: Poczet kierowników i dyrektorów SP na Zaciszu IP: *.home.cgocable.net 20.01.05, 18:14
            A to sie czegos nowego dowiedzialam.Nie przypuszczalam ze ta szkola ma 90 lat.Ja
            zaczynalam Edukacje w 1966 moja siostra 6lat wczesniej.Ta szkola ma tablice
            pamiatkowa imienia.................przypom nij mi,ktos na P.....
            • margala Re: Poczet kierowników i dyrektorów SP na Zaciszu 21.01.05, 09:30

> A to sie czegos nowego dowiedzialam.Nie przypuszczalam ze ta szkola ma 90
              lat.J
              > a
              > zaczynalam Edukacje w 1966 moja siostra 6lat wczesniej.Ta szkola ma tablice
              > pamiatkowa imienia.................przypom nij mi,ktos na P.....

Szkoła jest imienia Waleriana Łukasińskiego.
      • kaj.ka Re: Poczet kierowników i dyrektorów SP na Zaciszu 20.01.05, 14:57
        A ta druga szkoła, 52?
        Ja pamiętam z lat 61 - 64 dyrektorkę tej szkoły, panią Wasiakową.
        • Gość: ela Re: Poczet kierowników i dyrektorów SP na Zaciszu IP: *.home.cgocable.net 20.01.05, 18:04
          Czy Pani Wasiakowa byla dyrektorka pods,52??,Bo w pods nr.84 Pani Wasiakowa byla
          wozna i to od roku 1966 chyba przez nastepne 20 lat.
          • margala Re: Poczet kierowników i dyrektorów SP na Zaciszu 21.01.05, 09:29

> Czy Pani Wasiakowa byla dyrektorka pods,52??,Bo w pods nr.84 Pani Wasiakowa
            >byla wozna i to od roku 1966 chyba przez nastepne 20 lat.

Wasiakowa była za moich czasów nawet [84-89]. wiekowa woźna.
            • Gość: ela Re: Poczet kierowników i dyrektorów SP na Zaciszu IP: *.home.cgocable.net 21.01.05, 14:52
              O Boze -to ona powinna dostac order woznych.Tyle lat w zawodzie!!No ale
              przynajmniej przez tyle lat miala pewna prace.Znalam ja dobrze bo jej corka
              chodzila ze mna do jednej klasy.
      • kaj.ka Re: Poczet kierowników i dyrektorów SP na Zaciszu 20.01.05, 15:12
        A skoro temat to "wspomienia z Zacisza i Szmulek" to wspomnę dyrektorów z
        Otwockie 3. Otóż kierownikiem Szkoły Podstwowej Nr 130 w latach 1946 - 49 byL
        niejaki Pan Dargiel, ojciec znanego w tamtych latach spikera Polskiego Radia
        Warszawa. Pózniej kiedy rozwinął sie na bazie tej szkoły stopień licealny,
        dyrektorem Szkoły ( napewno w latach 60 - 63 była pani Tyszkiewicz (jeśli mnie
        pamięć nie myli, to Janina), ciotka Beaty Tyszkiewicz.
        • Gość: ela Re: Poczet kierowników i dyrektorów SP na Zaciszu IP: *.home.cgocable.net 20.01.05, 17:59
          Kiedy ja uczeszczalam do Liceum na Otwockiej (1974-78)to dyrektorem byl
          Karzmierz Aptewicz .
          • towita Re: Poczet kierowników i dyrektorów SP na Zaciszu 21.01.05, 15:02
            Na rogu Jórskiego i Łokietka stoi taka nowa kamienica. Może ktoś pamięta co tam
            było kiedyś. Czy był to wolny skwerek czy stał tam jakiś budynek? (chodzi o
            budynek mieszkalny, na dole jest salon urody).
        • Gość: ela Re: Poczet kierowników i dyrektorów SP na Zaciszu IP: *.home.cgocable.net 21.01.05, 14:55
          kaj.ka-napisz nam jakiej instytucji byles kierownikiem bo z wpisow wynika ze
          miales jakas funkcje....................tak tylko pytam zeby zaspokoic
          ciekawosc.Na Zaciszu chyba nie mieszkales.
        • vars2 Re: Poczet kierowników i dyrektorów SP na Zaciszu 28.01.05, 12:39
          kaj.ka napisał:
          tamtych latach spikera Polskiego Radia
          > Warszawa. Pózniej kiedy rozwinął sie na bazie tej szkoły stopień licealny,
          > dyrektorem Szkoły ( napewno w latach 60 - 63 była pani Tyszkiewicz (jeśli
          mnie
          > pamięć nie myli, to Janina), ciotka Beaty Tyszkiewicz.

Pamietam ta Tyszkiewicz - to byla okropna 'baba". Uczyla Historii Starozytnej w
          * klasie. Na szczescie byla tylko rok dyrektorka i od 9 klasy mialem juz innego
          dyrektora p. Bugaja.
    • Gość: adasha Re: WSPOMNIENIA Z ZACISZA I SZMULEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 14:35
      proponuje, żebys napisała do gazety Zacisze, p. POczesnego co chcesz pokazać
      nam wszystkim.Ja działam w RADZIE OSIEDLA ZACISZE i chcę dużo pisać o ZACISZU i
      okolicach. Mieszkam tutaj od 1995r na ul Chojnowskiej. Wcześniej mieszkałem na
      Żoliborzu.Radny Poczesny bardzo chętnie to wszystko opublikuje.W zeszłym roku
      była 100 rocznica istnienia Twojej szkoły podstawowej nr 84. Byli znani Chajzer
      i Wojtek Brzozowski. Pisz do gazetki Zaciszanskiej.adam b.
      • Gość: ela Re: WSPOMNIENIA Z ZACISZA I SZMULEK IP: *.home.cgocable.net 27.01.05, 14:57
        Jaki jest adres gazetki zacisznskiej?
        • margala Re: WSPOMNIENIA Z ZACISZA I SZMULEK 27.01.05, 15:24

> Jaki jest adres gazetki zacisznskiej?

www.gazetazacisze.prv.pl/
          [bardzo amatorska i nieestetyczna strona, choć można znaleźć ciekawe informacje]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka