Dodaj do ulubionych

Czy warto zamieszkać na Szmulkach

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 13:33
Czy warto zamieszkać na Szmulkach, a dokładnie w jednym z 3 bloków budowanych
na ul. Siedleckiej, przy Bazylice? Co Wy na to? Interesuje mnie zdanie tak
rdzennych mieszkańców Pragi/Szmulek, jak i osób, które z różnych względów
mieszkają na starej Pradze.
Zamierzam kupić mieszkanie w bloku na Siedleckiej. Gdy napisałem o tym na
grupie Developerzy (patrz: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
f=106&w=17957638) większość napisała mi, że nie wiem co robię - głównie ze
względu na bezpieczeństwo. Hmmm, to dało mi do myslenia ...
Z góry dziękuje za wszystkie opinie.
Obserwuj wątek
    • vars2 Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach 26.01.05, 14:17
      Oczywiscie, ze warto. Te opowiesci o strasznych Szmulkach - to legenda
      przekazywana z pokolenia na pokolenie i to zazwyczaj osób, które przyjeżdżaja
      do Warszawy. Na marginesie - jest to ladne i ciche , obecnie, miejsce - blisko
      Śródmiescia - dojazd tramwajem - 12- 15 minut do PKiN.
      • Gość: kapsel Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach IP: *.chello.pl 26.01.05, 18:49
        hmmmm ... Szmulki to niewątpliwie cicha okolica, tak różna od ruchliwego i
        hałaśliwego centrum miasta, ale czy ładna? Na pewno mogłaby taką być, gdyby
        tylko poswięcić jej trochę więcej uwagi, pieniędzy.
    • Gość: walkerobert Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach IP: *.crowley.pl 27.01.05, 08:32
      Szmulowizna jest teraz najbardziej bezpieczna i bardzo spokojną okolicą .
      Problem polega na tym , z e jak gazety nie maja o czym pisać ( na temat
      Warszawy ) to poruszają problem bezpieczeństwa i wtedy z uporem maniaka bazują
      na L G E N D A C H P R A S K I C H.
      • vars2 Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach 27.01.05, 10:09
        To prawda, potrzeba w tą okolicę trochę więcej zainwestować pieniędzy, po to by
        odzyskała swoje piękno. Natomiast architektonicznemu bełkotowi, jakim jest
        Ursynów czy Tarchomin, żadne pieniądze nie pomogą. Ale to trzeba czuć.;-)
        Przecież możesz kupić sobie mieszkanie w tych ww. "trendy" blokowiskach.
        • jot.be Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach 28.01.05, 11:22
          vars2 napisał:

> To prawda, potrzeba w tą okolicę trochę więcej zainwestować pieniędzy, po to by
          >
          > odzyskała swoje piękno. Natomiast architektonicznemu bełkotowi, jakim jest
          > Ursynów czy Tarchomin, żadne pieniądze nie pomogą. Ale to trzeba czuć.;-)

A czy Szmulki od połowy lat 70-tych nie są architektoniczym bełkotem?
          W tej chwili chyba każda nowa "inwestycja" w Warszawie prowadzi do
          architektonicznego bełkotu niestety i nie dotyczy to tylko Tarchomina
          (gdzie zresztą mieszkam i zgadzam się z ta opinią w 100%)
          Piękno mógłoby co najwyżej odzyskać kilka ulic
          (Kawęczynska,Siedlecka,Grajewsk a), gdyby dokonać gruntownej
          renowacji starych kamienic, ale w to nie wierzę.
          Gdzie na Siedleckiej budują się domy mieszkalne??

Pozdr

• vars2 Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach 28.01.05, 12:33
            Powstaje program rewitalizacji calej czesci Starej Pragi w ciagu ulic
            Ząbkowska, Kawęczyńska, Radzymińska. Obszar ten ma zostac zakwalifimkowany jako
            Praska Starówka, zresztą autentyczna.
            Osiedle powstaje w częsci dawnego Ogródka Jordanowskiego przy Siedleckiej.
            Pozdr.
            • Gość: kapsel Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach IP: *.chello.pl 28.01.05, 19:25
              Osiedle to troche za dużo powiedziane. Będą to 3, a wlaściwie 2, 3 piętrowe
              budynki wielorodzinne (patrz: www.trader.pl/pl/developer/details-
              informacje.asp?OID=237654038043 020041100411&IID=98167261704162 004143405&st=2).
          • melena2 Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach 28.02.06, 13:48
            Odwiedzajcie to forum o Szmulkach, przecież jest was trochę!
      • dimanche Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach 01.03.06, 10:19
        Bardziej juz obawiałabym się ulicy Szwedzkiej, nieraz tam widziałam młodych
        zaczepnych feacetów, podobnie nieciekawe sceny obserowałam na Smoleńskiej...Tam
        zreszta ktos dostał ostatnio nożem, ale nie popadajmy w schematy i nie straszmy
        się..
    • vars2 Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach 27.01.05, 10:50
      Kapsel, nie zastanawiaj sie dlugo, kupuj to mieszkanie. Miejsce jest dobre.
      Potrzeba jej tylko właśnie ludzi nowych, kreatywnych, którzy wpłyną na poprawę
      jej wizerunku i będą starać się o przywrócenie jej zatartego piękna.
      • Gość: kapsel Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 13:53
        hmmm... w takim razie witam przyszłych sąsiadów :-). W mieszkaniu na
        Siedleckiej podoba mi się bliskie sąsiedztwo Bazyliki, Fabryki Trzciny i
        wyższej szkoły menadzerskiej (ma być tam basen, sala, siłownia). Poza tym
        blisko do centrum, a jednoczesnie cisza, spokój.
        Mieszkanie w blokowiskach mnie nie interesuje. Poza tym co tu ukrywać - inna
        cena.
        • pra_gosia Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach 28.01.05, 10:39
          Pamiętaj tylko, że będą Ciebie budzić dzwony z pięknej dzwonnicy Bazyliki.
          Proboszcz - niezwykle sympatyczny człowiek - mówi jednak, że nikt się nie
          skarży na ich poranny dźwięk. Więc i Ty się nie skarż.
          • pra_gosia Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach 28.01.05, 10:40
            A czy możesz zdradzić cenę metra?
          • vars2 Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach 28.01.05, 12:52
            pra_gosia napisała:

> Pamiętaj tylko, że będą Ciebie budzić dzwony z pięknej dzwonnicy Bazyliki.
            > Proboszcz - niezwykle sympatyczny człowiek - mówi jednak, że nikt się nie
            > skarży na ich poranny dźwięk. Więc i Ty się nie skarż.
            Mieszkam z tyłu za Bazyliką. Dzwony i owszem dzwonią, ale lubie ich dźwiek i
            zupełnie nie przeszkadzja mi, jak również dźwięk wybijanych godzin przez zegar
            na wieży. W tych dźwiękach jest jakaś zaklęta magia....:-)
            A poza tym, można przyzwyczaić sie do tego.
            • Gość: kapsel Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach IP: *.chello.pl 28.01.05, 19:36
              Dzwony słyszałem i na pewno nie będą mi przeszkadzać. Przeciwnie bliskie
              sąsiedztwo Bazyliki bardzo mnie cieszy, a sama Bazylika bardzo mi się podoba
              (również dzwięk dzwonów).
              Jeśli chodzi o cenę m2 to wynosi ona: na parterze 3100, wyżej 3300 PLN/m2 +
              miejsce postojowe na parkingu podziemnym 21000 PLN.
              Bez garażu cena wzrasta o 200 PLN/m2 tj. odpowiednio do 3300 i 3500 PLN/m2
              • pra_gosia Czy warto zamieszkać na Szmulkach? Warto! 29.01.05, 09:26
                Wybiorę się dzisiaj na spacer dłuższy niż do Bazyliki i obejrzę Twoje bloki.
                Czy to osiedle będzie miało jakąś miłą nazwę? Może "Osiedle Dzwonnika"?
                Albo "Ukryte"? Ostatecznie może być "Przykościelne"!
                • Gość: kapsel Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach? Warto! IP: *.chello.pl 29.01.05, 13:23
                  Osiedle ma się nazywać "Przy Bazylice" :)
                  Niestety wiele nie zobaczysz - jak byłem tam 2 tyg. temu to byli na etapie
                  parteru w I budynku. Tak czy inaczej życzę przyjemnego spaceru.
                  • pra_gosia Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach? Warto! 29.01.05, 19:24
                    Bardzo lubię Bazylikę, jej wnętrze i nastrój. Zresztą to jest moja parafia.
                    Obok jest liceum im. Bolesława Chrobrego, do którego chodziłam dwa lata,
                    potem przeniosłam się do Ruy Barbosa. Na Otwockiej jest przychodnia, którą
                    niestety czasem trzeba odwiedzić. Bardzo bym chciała, by ta część Pragi
                    była cicha, spokojna i oczywiście ładna. Mógłby tutaj dojeżdżać jeden tram-
                    waj więcej. Tym bardziej, że Wyższa Szkoła Menedżerska potężnieje z każdym
                    rokiem i coraz więcej osób do niej dojeżdża. Wiem, że kiedyś chcieli zająć
                    przychodnię i jak będą mieli dużą kasę, to pewnie im się to uda.
                    • Gość: ski Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach? Warto! IP: *.home.cgocable.net 29.01.05, 19:27
                      W ktorym roku konczylas Ruy Barbosa?
                      • Gość: kapsel Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach? Warto! IP: *.chello.pl 29.01.05, 20:05
                        A kto to byl ten Ruy Barbosa i jak się to wymawia :) ?
                        • Gość: Kasia Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach? Warto! IP: *.aster.pl 30.01.05, 00:07
                          Ja bym nie chciala mieszkać na Pradze i nidgy nie kupiłabym tam mieszkania.
                          Pełno dresów i cwaniaków wyrywających torby,złodziei i lumpów...brrr,strach tam
                          chodzić wieczorami.
                          Ale bazylika ładna.
                          • Gość: walkerobert Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach? Warto! IP: *.crowley.pl 25.02.05, 10:05
                            nie mogę już słuchać tego pieprz....
                            "Stalowa, Brzeska, Szmulki" - kobieto pojedź tam choć raz a przestaniesz
                            pisać bzdury. Przez to, że są tam jeszcze mieszkania komunalne, zawsze
                            znajdziesz na ulicy kilku pijaczków. Jak
                            to się ma do niebezpieczeństwa? Bać to się trzeba warszawskich blokowisk,
                            gdzie pokolenie dresów właśnie osiągnęło wyż demograficzny .
                      • pra_gosia Liceum im. Ruy Barbosa 30.01.05, 17:38
                        Dawno kończyłam to liceum, bo w ubiegłym wieku :))) Chodziłam do niego
                        tylko dwa ostatnie lata. I muszę powiedzieć, że zupełnie nie pamiętam
                        nazwisk nauczycieli i dyrektora. Możesz mi odświeżyć pamięć i napisać
                        te nazwiska, które znasz?
                        • Gość: ski Re: Liceum im. Ruy Barbosa IP: *.home.cgocable.net 30.01.05, 20:00
                          Moja siostra ukonczyla to licemu chyba w 1970r.Z nazwisk to pamietam jej
                          kolezanki.....Bozena Tolak,Aska Szustak.............
                          • pra_gosia Re: Liceum im. Ruy Barbosa 31.01.05, 09:58
                            Jestem jednak młodsza od Twojej siostry. Zapytaj ją, czy zna nazwiska
                            nauczycieli, szczególnie pani od fizyki, ubierającej się zawsze na fio-
                            letowo.
                            • dagal Re: Liceum im. Ruy Barbosa 24.02.05, 14:38
                              nasza p. od fizyki nazywala sie Milosz i miala zawsze taka kasztanowa
                              natapirowana fryzure (ale chyba juz jest na emeryturze)
                              pozdrawiam
                              • radzio_9 Re: Liceum im. Ruy Barbosa 17.04.05, 13:54
                                Chciałbym powiedzieć, że jestem w pierwszej klasie w Liceum im.Barbosa i pani
                                Miłosz jeszcze uczy fizyki i nadal ma kasztanowe włosy...
    • agusia913 Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach 31.01.05, 09:56
      Mieszkałam w okolicach. I faktycznie jest , albo było dużo zbirów. W ostatnim
      czasie bardzo się poprawiło bezpieczeństwo, szczególnie od czasu powstania
      fabryki Trzciny. Okolica jest zielona, dojazd w porządku, dzwony bardzo głośne.
      Tylko czy ta inwestycja ma szansę skończenia budowy w podanym terminie, bo jak
      pamietam kilka lat temu to jej zaczątki też się budowały. Lepiej sprawdż dobrze
      kondycję finansową developera, bo jak dla mnbie strasznie się budowa ślimaczy...
      • Gość: kapsel Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 12:07
        Z tego co wiem to tę inwestycję zaczęła jakaś spółdzielnia, która zbankrutowała
        (fragment bloku od ul. Łochowskiej pochodzi z tego okresu). Jakiś czas temu
        przejął wszystko obecny developer i od tego czasu coś się ruszyło - zaczęli
        budowę od bloku od ul. Siedleckiej. Jak dotąd prace postępują dość szybko i oby
        tak dalej.
    • Gość: gosc Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach IP: 62.29.141.* 17.04.05, 14:48
      pod Wyzsza Szkola juz kilka razy obrobili mi samochod... i nie tylko mi.
      Powodzenia zycze... :(
      • Gość: silver Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.04.05, 15:24
        > pod Wyzsza Szkola juz kilka razy obrobili mi samochod... i nie tylko mi.
        > Powodzenia zycze... :(

Pod Kozminskim kradna cale samochody, widac z przekonaniem, ze to sami
        nowobogaccy sie tam ksztalca.

A Szmulki dopiekly autorowi niecodziennika satyryczno-prowokujacego:
        www.joemonster.org/article.php?sid=4120
        • Gość: Bleff Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 01:04
          coz usmialem sie po pachy...autor zapewne z ursynowa, coz tylko wspolczuc
          wielka plyta, azbest...to wszystko przyczynia sie do innego postrzegania
          rzeczywistosci
      • dimanche trochę faktów 01.03.06, 10:27
        Ostatnio czytałam, że wg rejestrów policyjnych najwięcej włamań było - uwaga -
        na Ursynowie, dalej bodaj Mokotów, a co do Pragi to jest dopiero na któryms tam
        z rzędu miejscu
    • Gość: Tomek Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 15:14
      Witam
      Jak najbardziej polecam Szmulki. Sam mieszkam tu od urodzenia.
      Jednak stanowczo odradzam to budowane osiedle, ponieważ przez kilka lat te
      budynki stały wybudowane do 1 piętra i obecnie jest to ruina. Nie wiem jak
      dostali pozwolenie na to aby kontynuować tą budowę. To powinno się wyburzyć i
      postawić od nowa. Jak kupisz tam mieszkanie to masz murowanego grzyba na
      ścianach po 2 latach.
      Pozdrawiam

P.S. Mój sąsiad sprzedaje właśnie pięknie wyremontowane mieszkanie, z
      wymienionymi oknami, grzejnikami, nową łazienką, wc. Ponadto podgrzewana
      podłoga w kuchni. W budynku 11 lokalowym. Wszyscy się znają tak więc czysto i
      spokojnie. A poza tym w samym centrum Szmulek :-) Jak jestes zainteresowany to
      daj znać.
      • Gość: edyta Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach IP: 217.153.88.* 19.04.05, 15:39
        a jaki jest metraż mieszkania?
        • Gość: Tomek Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach IP: *.crowley.pl 19.04.05, 18:10
          60 m2
          i na pewno wyjdzie taniej niż w tym budowanym osiedlu. Poza tym standard
          mieszkania naprawdę wysoki.
          Zainteresowani proszę wysyłać maile na adres olowielki@interia.pl
          Jakby zainteresowany się nie spodziewał maili to proszę wytłumaczyć, że Tomek
          robi mu reklamę :-)
          Pozdrawiam
          • Gość: Andzia Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach IP: *.eranet.pl 22.04.05, 14:54
            Witam,

ja co prawda na Szmulkach mieszkam dopiero roku (w starym budownictwie), ale
            wcześniej mieszkała tu moja babcia, więc praktycznie przyjeżdżałam tu od zawsze.
            Szmulki uwielbiam, czuje się tu bezpiecznie. Są klimatyczne, spokojne i mają
            nie tylko dobrą komunikację z centrum ale również dobre zaplecze spożywcze (a
            np. na Ursynowie moja koleżanka narzeka, że nie ma koło siebie sklepu
            spożywczego a najbliższy to hipermarket w odl. 1 km. Ogólnie też opowiadam się
            za tym, żeby zmieniac oblicze starej Pragi, zarówno przez inwestycje, remonty
            ale także przez napływ nowych, wykształconych ludzi. Oczywiście
            tzw. "tatałajstwa" nie brakuje - ale akurat tego nie brakuje w całej Warszawie.
            Pozdrawiam Szmulowiaków.
    • lynnl Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach 24.04.05, 11:49
      A co to za specjalisci od bezpieczeństwa wypowiadają sie na forum developerzy?
      Słuchaj ludzi, którzy są kompetentni, w tym przypadku mogą to być własnie
      mieszkańcy Pragi.
      Mój kolega ze studiów jest kuratorem sądowym w tej okolicy, podobne przypadki
      jak jego podopieczni, a nawet poważniejsze, są w całej Warszawie i z podobną
      częstotliwością.
    • krzysiekm1983 Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach 08.05.05, 18:05
      mieszkam na szmulkach od urodzenia, to mmit ze szm. to niebezpieczna
      dzielnica!!!! na ul. otwockiej do fabryki trzciny sa imprezki a z nimi jest
      wiecej policji, menelki juz tak z bram nie wystaja, unikaj tylko nadzianych
      facetow bo moim zdaniem to nie jest normalne towarzystwo, szm. to teraz
      dzielnica jak kazda inna, bedziemy moze sasiadami bo ja mieszkam na lomzynskiej
      a ucze sie na otwockiej, uwierz mi wiec ze to tylko MIT Mariolka
      • sloggi Forum Szmulowizny 08.05.05, 20:56
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14809
        • Gość: a74-7 Re: Forum Szmulowizny IP: *.range81-151.btcentralplus.com 08.05.05, 21:16
          sloggi nie powtarzaj sie jednym i tym samym cytatem.
          to samo napisales w <syrocomli7/13>nie badz chamemiwymisl cos sensownego.
          • Gość: gosc Re: Forum Szmulowizny IP: *.waw.cdp.pl 09.05.05, 12:53
            > sloggi nie powtarzaj sie jednym i tym samym cytatem.
            > to samo napisales w <syrocomli7/13>nie badz chamemiwymisl cos sensowneg
            > o.

Zgadzam się, ten cytat jest żałosny. Nie wiem czemu sloggi się tak z nim obnosi
            po wszystkich forach - sympatii tym na pewno nie wzbudza.
            • Gość: a74-7 Re: Forum Szmulowizny IP: *.range81-151.btcentralplus.com 09.05.05, 17:08
              Ten Sloggi to Facio ktory napewno nie mieszka pod zadnym z tych adresow , ale
              wie lepiej.Czas porezydowac!
        • kaj.ka Re: Forum Szmulowizny 10.05.05, 12:01
          Dziękuję, sloggi, za rekomendację założonego przeze mnie forum! Założyłem je z
          sentymentu do Szmulek i oczkiwałemlem odzewu równie sentymentalnych
          szmolkowiakow. Spotkał mnie, co tu duzo mówić - zawód. Może "jajakobyły"
          mieszkaniec tej dzielnicy nie potrafię temu forum dać życia. Tak na prawdę nie
          znam dzoisiejszych Szmulek, a moje wspomnienia niewielu interesują. Może to
          forum powinienem przekazać Tobie albo np. "warsowi". chetnie to uczynię, nie
          rezygnując oczywiście z możliwie aktywnego udziału.
          Pozdrawiam
    • Gość: Ania Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 15:44
      Dzielnica tam się zmienia, jest duzo policji-zwłaszcza odkąd otworzyli nową
      część tej wyższej szkoły. Także nie jest źle, ja ciągle z Bazyliki jeżdże
      tramwajem i jak dotąd wszystko ok. Tylko takie gadanie, ze tam mordownia i
      żuleria-większośc żulerii już tam wymarła i wprowadzają sie normalni.
    • Gość: ADA Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach IP: *.merinet.pl 28.02.06, 20:05
      A CZEMU NIE?
    • Gość: Edyta Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 08:39
      mOŻNA POWIEDZIEĆ, ŻE okolica taka sama jak inne. Wszędzie można dostać w
      głowę.Ale jest sporo patroli policyjnych, powstają nowe bloki, pojawiają sie
      nowi lokatorzy, więc zmienia się ta okolica. Miszkałam tam i nic mi się nie
      działo.
      • melena2 Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach 03.03.06, 12:33
        No, właśnie - ja wracam na Szmulki z pełnym przekonaniem, że jest lepiej niż było!
      • Gość: Marcin Re: Czy warto zamieszkać na Szmulkach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.03.06, 01:04
        Mieszkam na Szmulkach od 2 lat. Kupilem tu mieszkanie na rynku wtornym, choć
        raczej nie planowałem tej okolicy. Ale przypadek zrządził inaczej... I nie
        załuję. Na podstawie moiuch obserwacji nmog powiedzieć, że Szmulki nie różnią
        się szczególnie od innych dzielnic Warszawy. Może dlatego, że mają złą opinię,
        nie brakuje tu patroli Straży Miejskiej czy Policji. Ale to akurat dobrze. Z
        drugiej strony patrząc: ze Szmulek masz rzut beretem do Dworca Wschodniego
        (nawet pieszo), na Stare Miasto (10 minut autobusem 170) czy do centrum (15
        minut tramwajem 7). Krotko mówiąc, nie żałuję, że zamieszkałem na Szmulkach, a
        nawet jestem zadowolony.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka