Dodaj do ulubionych

Kunce wyróżniona !!!!!!!!!!!!!!!!

28.05.02, 02:14
W imieniu członków naszego Klubu z przyjemnością informuję, że nasza Koleżanka,
radna Agnieszka Kuncewicz (kunce) otrzymała wyróżnienie Ministra Infrastruktury
za podręcznik pt: ”Organizacja lokalnej koalicji wspierającej przygotowanie
planów i działań związanych z ochrona przed powodzią”, którego jest
współautorką.

Podręcznik ten wchodzi w skład ośmioczęściowej pracy pt: „Prewencja i
ograniczanie zagrożenia powodziowego – opracowanie metod ograniczania skutków
powodzi”, która wyróżniona została przez Ministra w konkursie na prace
dyplomowe, doktorskie, habilitacyjne i publikacje naukowe w roku 2001.

Agnieszce Kuncewicz składamy najserdeczniejsze gratulacje, tym bardziej, że
jest to w jej zawodowym życiu kolejna nagroda tej rangi. W 1993 roku Minister
Zdrowia wyróżnił teksty dziennikarskie pani Agnieszki Kuncewicz za promowanie
zdrowego stylu życia.
Obserwuj wątek
    • Gość: Pndzelek Re: Kunce wyróżniona !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.02, 09:59
      jedrzej! napisał(a):
      ”Organizacja lokalnej koalicji wspierającej przygotowan
      > ie
      > planów i działań związanych z ochrona przed powodzią"

Buehehehehe

Cóż to za przełomowe dzieło!!! Buehehehehehe, aż się turlam ze śmiechu
      I pani kuncewicz do tego promowała zdrowy tryb życia, buehehehehe, Fryderyka jej
      dać albo Wiktora, buehehehehe.

Dlaczego świat jest tak pełen starej tandety?
      • jedrzej! Re: Kunce wyróżniona !!!!!!!!!!!!!!!! 28.05.02, 21:56
        Jasne lepsze jest opracowanie 'kazimierzowskie' o pseudo strategii gminy
        Targówek.
        Mam tylko nadzieję, że książki kunce nikt nie będzie "wykradał" jak
        gazety 'Zacisze'.
        • Gość: abc Re: Kunce wyróżniona !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.ids.pl / *.waw-bia.leased.ids.pl 29.05.02, 09:25
          jedrzej! napisał(a):

> Jasne lepsze jest opracowanie 'kazimierzowskie' o pseudo strategii gminy
          > Targówek.
          > Mam tylko nadzieję, że książki kunce nikt nie będzie "wykradał" jak
          > gazety 'Zacisze'.

jędrzej!
          zgłoś się do psychiatry, bo chyba masz jakąś paranoję maniakalno - depresyjną z
          tym kazimierzem. a jeszcze jesteś młody chłopcze i może to się da wyleczyć. życie
          nie kończy się i zaczyna na targówku. lecz się serdeńko!

• jedrzej! Re: Kunce wyróżniona !!!!!!!!!!!!!!!! 29.05.02, 22:21
            Gość portalu: abc napisał(a):
            > jędrzej!
            > zgłoś się do psychiatry, bo chyba masz jakąś paranoję maniakalno - depresyjną z
            > tym kazimierzem. a jeszcze jesteś młody chłopcze i może to się da wyleczyć.
            życie nie kończy się i zaczyna na targówku. lecz się serdeńko!

no właśnie abc, idź popisz sobie w forum Ośla ławka, tam jest miejsce na twój
            wpis.
          • proarte Re: Kunce wyróżniona !!!!!!!!!!!!!!!! 04.06.02, 19:13
            skoro członek zarządu Targówka abc dobrze bawił sie w Kazimierzu, to czemu ucieka
            od wspomnien?
            skoro ja ci abc razem z innymi mieszkańcami Targówka ten wyjazd zasponsorowałem,
            to lubie sobie poczytac, jak piłeś zdrowie nasze w gardło wasze.

• Gość: szczepan Re: Kunce wyróżniona !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.02, 00:26
        Szkoda że w tej gmine jest tak mało "prawdziwych" RADNYCH jak Pani
        Agnieszka.Czasami Panią słucham i podziwiam.Wtedy zadaję sobie pytanie :
        dlaczego demokrację sprowadzono do poziomu kretyńskiej matematyki.
        Pozdrawiam.
    • palker Re: Kunce wyróżniona !!!!!!!!!!!!!!!! 28.05.02, 22:00
      Gratuluję Agnieszko!!!
      • chaladia Do Maas! 29.05.02, 15:44
        Szanowna Pani Maas!

We związku z wyróżnieniem Pani Kunce, któren to splendor w części przynajmniej
        spada także na niniejsze Forum któremu Laureatka czyni zaszczyt się udzielając,
        proponuję wyróznienie Laureatki na Forum odmienną czcinką nicka - powiedzmy -
        Frakenstein 10p bold. Może też być odmienny kolor - jak dla aktywistki YW -
        oczywiście różowy.

Agnieszka Kunce - Niech Żyje! Uraaaaa!
        Uraaaaa!

Z poważaniem,

Chaladia Bolandi
        • jedrzej! Re: Do Maas! 29.05.02, 22:17
          dobry pomysł z tą czcionką
    • Gość: matrix Re: tylko kanalek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.02, 07:51
      Gratuluje pani kunce za jej wklad w to opracowanie ale z mapy Warszawy wynika ,
      ze gmina targowek nie jest zagrozona powodziami.Na Boga mamy tylko kanalek
      brodnowski(krolewski)!Jedrzej jezeli jestes promotorem osobistym tej pani to
      proponuje zorganizuj promocje tej pracy np. przy okazji akcji cala Polska czyta
      dzieciom.Kunce napisz co wynika z tego opracowania dla mieszkancow targowka ,
      jakie mamy zagrozenia , jak mamy sie bronic przed nimi !
      Rzeczywiscie kanalek jest jeden ale ulewa moze sie zdazyc - co bedzie wtedy ?
      zapraszam do dyskusji pod tym katem z uwzglednieniem tej pracy.
      • chaladia Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia 30.05.02, 13:07
        Na Targórku jest tylko kanałek, ale zaraz obok mamy na Białołęce Rzeczkę Długą,
        która płynie na nasypie powyżej poziomu otaczających je pól i (co już stanowi
        zagrożenie) coraz liczniejszych zabudowań).
        Afera z cieknącym wałem na Białołęce przy Seminarium to był już poważniejszy
        problem, bo i rzeka większa i Tarchomin bardziej zaludniony.
        Nie sądzę, aby Kunce w swoich analizach opierała się wyłącznie na danych z
        Targówka.

Nie jestem zwolennikiem UW od czasu jej koalcji z AWS, ale Pani Kunce gratuluję!

Chaladia Bolandi
      • proarte Re: tylko kanalek 04.06.02, 19:16
        matrix uwielbiająca mk (żona czy narzeczona? - przez grzeczność nie pytam: polka
        czy ukrainka) nie sobie podyskutuje z ministrem od infrastruktury
        • Gość: mk Re: żona mk IP: *.ids.pl / 195.117.5.* 11.06.02, 12:38
          Drogi Panie (i) !
          Wystarczy że atakujesz człowieka urzędowego - burmistrz ale od mojej żony to
          się odwal !!!
          Z poważaniem MK Burmistrz Gminy
      • Gość: szczepan Re: tylko kanalek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.02, 23:28
      • Gość: szczepan Re: tylko kanalek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.02, 23:33
        Ten kto zna Agnieszkę, wie że nie zawsze należy traktować to co mówi i o czym
        pisze wprost. To co nas zalewa to nie koniecznie woda, to może być fala
        bezinteresownej lub interesownej głupoty. Wtedy możemy mówić, że przez naszą
        szanowna gminę przepływa nie tylko jeden kanałek ( królewski ), ale
        KANALISKO "bezradnych" radnych.
    • Gość: matrix Re: Kunce mow o pracy!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.02, 07:49
      Kunce spisz a moze to nie ty pisalas prace!
    • Gość: Alex Re: Kunce wyróżniona !!!!!!!!!!!!!!!! IP: 193.0.117.* 06.06.02, 18:50
      Gratulacje
    • kinga_m Re: Kunce wyróżniona !!!!!!!!!!!!!!!! 07.06.02, 08:57
      A po co pani Agnieszka ma uczestniczyć w tej dyskusji ? Bez przesady ma
      przecież na tym forum grono zaufanych wielbicieli, którzy napewno odeprą każdy
      zarzut skierowany w stronę pani radnej. A tak na marginesie sprowadzanie
      dyskusji na tak poważny temat jak sesja rady gminy do poziomu wytykania swoim
      rozmówcom ich niedostatecznych walorów fizycznych to chyba jakieś
      nieporozumienie. I doczekała się pani Agnieszka riposty na personalne ataki
      nt.urody pana Burmistrza. Atak napewno nie był przyjemny bo rozmówca walnął z
      grubej rury. Sprawdziło się słynne powiedzenie, że agresja wywołuje agresję.
      Wcale się nie dziwię, że pani Agnieszka przestała mieć ochotę na dyskusje na
      forum. Nasuwa mi się tu słynne powiedzenie kto jaką bronią wojuje od tej ginie.
      Myślę, że taka a nie inna reakcja uczestników forum na wywlekanie różnych
      niedociągnięć prawdziwych i wyimaginowanych w pracy Zarządu, Rady oraz
      poszczególnych radnych gminy Targówek da bodziec do pewnych przemyśleń i
      głębszego zastanowienia np. nt. etyki radnego, który też jest naszym bliźnim
      mimo, że pełni fynkcję publiczną i zdarza się, że nie reprezentuje tej samej
      opcji politycznej co np. jego rozmówca.
      • Gość: kunce dziękuję IP: *.chello.pl 11.06.02, 12:53
        ...za miłe słowa i gratulacje.
        Bardzo mnie pokrzepiły.
        • sloggi Re: dziękuję 11.06.02, 12:58
          Nie musisz dziękować, są tu tacy którzy wiedzą, że jesteś równą kobietą i
          głupoty wypisywane przez jakichś kretynów maja się nijak do rzeczywistosci.
          Kunce, najważniejsze, że zawsze jesteś sobą.
          Pozdrawiam.
      • Gość: kunce do mk IP: *.chello.pl 11.06.02, 13:07
        kinga_m napisał(a):
        A tak na marginesie sprowadzanie
        > dyskusji na tak poważny temat jak sesja rady gminy do poziomu wytykania swoim
        > rozmówcom ich niedostatecznych walorów fizycznych to chyba jakieś
        > nieporozumienie. I doczekała się pani Agnieszka riposty na personalne ataki
        > nt.urody pana Burmistrza. Atak napewno nie był przyjemny bo rozmówca walnął z
        > grubej rury.

nick kinga m sugeruje, że autorem najbardziej niewybrwednych ataków pod moim
        adresem (dotyczących mojego prowadzenia sie, wieku, urody etc.) jesteś Ty. Ataki
        tego rodzaju całkowicie dysktedytują ich autora (Ciebie mk?).

W dodatku nick kinga m usiłuje uzasadnić to zachowanie faktem, że ja podczas
        sesji wypowiadam sie na temat Twoich fizycznych walorów. Jest to uzasadnienie
        typu: Niemcy w 1939 roku musiały napaść na Polskę i wymordować co 6 obywatela, bo
        źli Polacy zniszczyli radiostację w Gliwicach.
        Czyli: mk musi się bronić, bo kunce podczas sesji rozwodzi się nad jego urodą. I
        odpowiedzią na to musi być nie replika na tejże samej sesji, ale paszkwile pisane
        za parawanem nicka. Po tym wszystkim nastepuje wywodzik o etyce.

Atakuję Cie nie za braki w urodzie. Bo jako dojrzała kobieta umiem docenić Twoje
        niewątpliwe fizyczne walory. Krytykuję Twoje postepowanie jako urzędnika.

Obrady sesji sa nagrywane i te taśmy prawdy stanowią potwierdzenie moich słów.
        • Gość: mk Re: do kunce IP: *.ids.pl / 195.117.5.* 12.06.02, 12:01
          Kunce twoja wyobraźnia ciągle pracuje i wyszukuje nieistniejące historie.Jak
          tak dalej będziesz tworzyć fikcję to problemy zwykłych ludzi nie będą cię
          interesowały.Twoje porównania niezwykle barwne nie opisują mojej osoby ani
          moich działań.Jesteś niezwykłym talentem manipulacji - ja dobra bezbronna
          kobieta i źli członkowie zarządu , ja prawdomówna kobieta i oszuści z
          urzędu ,ja wspaniała a oni debile itd . To Twoja metoda ! Ja tego nie popieram
          i od dawna Tobie mówię. Pluj dalej bo widać że sprawia ci to radość i
          zadowolenie ! Twoja prawdomówność wygląda tak : dziś krzyczysz że zespoły szkół
          proponowane przez burmistrza resortowego to be , ale kilkanaście miesięcy temu
          krzyczałaś publicznie że to skandal by burmistrz resortowy upierał się przy
          rozwiązaniu - szkoła podstawowa i gimnazjum to oddzielne placówki. No to jak
          właściwie ma być ? Oczywiście racja po twojej stronie , nie ?
          z poważaniem M.K.
          • sloggi Do mk 12.06.02, 12:13
            Nie obchodzą mnie Twoje żale wobec kunce - bądź tak łaskawa i albo napisz do
            niej maila, albo list i wyślij pocztą.
            Wiedz jedno, błoto, które tu wylewasz mnie akurat mierzi.
            • Gość: mk Re: Do mk IP: *.ids.pl / 195.117.5.* 12.06.02, 16:16
              Gratuluję wspaniałej pamięci. Przeczytaj swoje wystąpienia na tym forum , które
              nigdy nikogo nie opluły.
      • Gość: historyk Re: Kunce wyróżniona !!!!!!!!!!!!!!!! IP: 213.25.91.* 11.06.02, 13:35
        Ja wam zazdroszczę. Za pieniadze publiczne (wysoka dieta i pensja burmistrza)
        macie czas kontemplować urodę adwersarza, rozprawiać o swoich walorach
        fizycznych i intelektualnych. Niczym rzymscy cesarze rzucać gminowi trochę
        pieprznych historii- o tym, kto z kim i jak. czy naprawdę pan burmistrz i pani
        radna nie zdają sprawy,że są ludzie w ich gminie, którzy nie mają za co żyć i
        nie mają już nadzieji (kunce, chyba wiesz jako socjolog, co to jest deprywacja
        absolutna)
        • Gość: kunce kunce do historyka IP: *.chello.pl 11.06.02, 18:06
          Gość portalu: historyk napisał(a):

> Ja wam zazdroszczę.
          w tym przypadku nie ma czego,

> Za pieniadze publiczne (wysoka dieta i pensja burmistrza)
          > macie czas kontemplować urodę adwersarza, rozprawiać o swoich walorach
          > fizycznych i intelektualnych.
          ja korzystam z prywatnego komputera, prywatnego abonamentu internetowego i
          prywatnego czasu. Nie zarabiam w urzędzie ale gdzie indziej - o czym świadczy
          choćby post otwierający ten wątek.
          Inaczej jest w wypadku choćby mk, ale na ten temat niech wypowiada sie sam.
          co do kontemplowania urody - akurat ja skupiam uwage na czymś innym. W moich
          postach nie rozwodzę się nad fizyczną atrakcyjnością zarządu, przeciwnie - nad
          jego kompetencyjną nieatrakcyjnością.

>Niczym rzymscy cesarze rzucać gminowi trochę pieprznych historii- o tym, kto z
          kim i jak.
          nie jestem bohaterką skandali obyczajowych opisywanych przez prasę. Jestem
          natomiast ofiara "anonimowych" napaści na forum, spływajacych z komputerów urzędu
          gminy.

>czy naprawdę pan burmistrz i pani
          > radna nie zdają sprawy,że są ludzie w ich gminie, którzy nie mają za co żyć i
          > nie mają już nadzieji (kunce, chyba wiesz jako socjolog, co to jest deprywacja
          > absolutna)
          słusznie zakładasz, że wiem co to jest. A ponadto wiem, że nie jest to jedyny
          problem tej gminy. Wiele z problemów wynika nie z tzw. obiektywnej sytuacji, ale
          ze stylu zarządzania oraz bizantyjskich obyczajów naszej władzy, tym
          smutniejszych im wiekszy jest zakres deprywacji (w sensie społecznym, ale i
          psychologicznym) jej mieszkańców.

• Gość: ppp Re: kunce do historyka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.02, 16:33
            Nie jesteś bohaterką skandali opisywanych przez prasę. I TU STOP. Po prostu
            twoi przeciwnicy nie podesłali ci śmierdzącego jaja z ŻW. I tyle. A opowieści o
            twoich zachowaniach chodzą sobie po świecie. Jest nawet taka cichociemna
            stronka w dużej części o tobie i twoim poalkoholowo niepohamowanym apetycie
            seksualnym.
            Ogólnie to nie wymądrzaj się zanadto, jesteś podstarzałą, sfrustrowaną i
            oględnie mówiąc nie najpiękniejszą babą (czy to wypływa z niedostatków życia
            rodzinnego?) i naprawdę twoje wywody mało kogo tu obchodzą. I TYLE...
            • Gość: kunce kunce do ppp IP: *.chello.pl 18.06.02, 17:10
              Gość portalu: ppp napisał(a):

>Po prostu twoi przeciwnicy nie podesłali ci śmierdzącego jaja z ŻW. I
              tyle. .......Jest nawet taka cichociemna
              > stronka w dużej części o tobie i twoim poalkoholowo niepohamowanym apetycie
              > seksualnym.

nie rozumiem tego wywodu. Jeżeli jest taka cichociemna stronka o moim
              niepohamowanym na seks apetycie poalkoholowym, to podaj mi na nią namiary
              (rozumiem, że moi przeciwnicy, Ci co walczą fair, w ramach NIE podsyłania
              śmierdzacego jaja założyli gdzieś taka stronkę) skoro ja znasz, to czas ja ujawnić

> Ogólnie to nie wymądrzaj się zanadto, jesteś podstarzałą, sfrustrowaną i
              > oględnie mówiąc nie najpiękniejszą babą (czy to wypływa z niedostatków życia
              > rodzinnego?) i naprawdę twoje wywody mało kogo tu obchodzą. I TYLE...

radne oraz inni działacze samorzadowi mogą być podstarzali i nie najpiękniejsi.
              To hostessy musza mieć urodę bez zarzutu.
              • Gość: ppp Re: ppp do kunce IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.02, 17:37
                Gość portalu: kunce napisał(a):
                > Jeżeli jest taka cichociemna stronka o moim
                > niepohamowanym na seks apetycie poalkoholowym, to podaj mi na nią namiary
                > (rozumiem, że moi przeciwnicy, Ci co walczą fair, w ramach NIE podsyłania
                > śmierdzacego jaja założyli gdzieś taka stronkę) skoro ja znasz, to czas ja ujaw
                > nić
                Terefere a ty oddasz sprawę do prokuratury. Zresztą jako internautka winnaś sobie
                poradzić, przypomnij sobie pewne kluczowe słowa ze swego życiorysu i...
                wyszukaj...
                • Gość: Raffix Re: ppp vel mk? IP: *.braun.de 18.06.02, 19:30
                  Gość portalu: ppp napisał(a):
                  > Terefere a ty oddasz sprawę do prokuratury. Zresztą jako internautka winnaś sob
                  > ie
                  > poradzić, przypomnij sobie pewne kluczowe słowa ze swego życiorysu i...
                  > wyszukaj...
                  Naprawdę, niezłe towarzystwo bawi się w naszym kraju w politykę. I nie wstydzą
                  się tego co piszą nic a nic... Żenada, panie ppp (vel mk?).
                  • palker Re: ppp 18.06.02, 19:47
                    Gość portalu: Raffix napisał(a):

> Gość portalu: ppp napisał(a):
                    > > Terefere a ty oddasz sprawę do prokuratury. Zresztą jako internautka winna
                    > ś sob
                    > > ie
                    > > poradzić, przypomnij sobie pewne kluczowe słowa ze swego życiorysu i...
                    > > wyszukaj...
                    > Naprawdę, niezłe towarzystwo bawi się w naszym kraju w politykę. I nie wstydzą
                    > się tego co piszą nic a nic... Żenada, panie ppp (vel mk?).

Ba! Żeby się tylko bawili w politykę, jak dzieci w piaskownicy. Można by takiemu
                    łopatką w ciemię przyrżnąć albo na babkę z piasku nasikać:-)
                    pISZĄCY pAN pADALEC niebawem zostanie okazem zoologicznym w słoiku z formaliną,
                    odstawionym na boczną półkę.
                  • Gość: mk Re: raffix vel ????? IP: *.ids.pl / 195.117.5.* 20.06.02, 15:07
                    Drogi kolego lub koleżanko ja mam odwagę mówić w swoim imieniu i na własny
                    rachunek . Tego typu porównania to istna głupota bo zaraz porównasz kunce vel
                    mk a wówczas ktoś zmieni płeć . Troche odwagi raffix vel .............!
                    mk czyli burmistrz M.Kamiński
                    • sloggi MK 20.06.02, 15:09
                      Nie prościej podpisywać się PAN BURMISTRZ Z TARGÓWKA ?
                    • proarte piękna pani p..... 20.06.02, 16:16

Rzeczywiście mk nie jest ppp, bo słowa o podstażałej, sfrustrowanej i wcale nie
                      ładnej kobiecie napisała inna kobieta. Młodsza, piekniejsza i jak widać z tonu
                      postu wcale nie sfrustrowana ;)

ppp - koleżanki z pracy zidentyfikowały Cie juz po poprzednim wpisie i na nic
                      zmiana nicka. Tak to jest wśród ludzi z jednego kręgu towarzyskiego. Troche mi
                      Cie szkoda, bo na wlasne zyczenie zrobiłaś z Twoich starych problemów rodzinnych
                      temat aktualnych plotek.
                      • Gość: historyk Re: piękna pani p..... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.02, 19:45
                        Wy Targówko to macie dobrze -wielki ratusz, seks i pieniądze, no i polityka też
                        wielka. U nas na Białołęce jest jednak znacznie bardziej siermieżnie.
                        • Gość: palker Re: piękna pani p..... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.02, 19:58
                          Gość portalu: historyk napisał(a):

> Wy Targówko to macie dobrze -wielki ratusz, seks i pieniądze, no i polityka też
                          >
                          > wielka. U nas na Białołęce jest jednak znacznie bardziej siermieżnie.

To nie na Ttargówku wymyślono, że "ruja i pieniądze, to świata wrzeciądze" :-))
                        • Gość: Pndzelek Re: piękna pani p..... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.02, 20:08
                          Zdaje się, e miałem rację pisząc ci w innym wątku w te słowa:

"Coś mi się widzi, że jesteś jakimś pieprzonym urzędasem, albo przynajmniej
                          zciociałym wiecznym asystentem na Wydziale Historii Szczoteczki i Szufelki.

Słowem nie przysparzasz PKB tylko je zżerasz a potem w porcelankę i do Wisły,
                          tej królowej rzek."

>>>---
                          • Gość: Pndzelek To oczywiście do HISTORYKA było!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.02, 20:10
                            n/t
                            • Gość: historyk Nie tylko brak intelektu, lecz i kultury IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.02, 23:20
                              Jak Cię czytam PINDZELKU- to przypomina się powiedzenie ,że niektórzy brak
                              talentu usiłują nadrabiać brakiem charakteru. Swoim chamstwem i ubóstwem
                              umysłowym się po prostu kompromitujesz.
                              • Gość: Pndzelku Re: Nie tylko brak intelektu, lecz i kultury IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.02, 03:34
                                Dla ciebie urzędasie z gminu to ja jestem Pan Pndzelek!!

>>>---

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka