Gość: anka.p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 14:04 Któreulice praskie nosiły kiedyś nazwy: Zygmuntowska, Szeroka, Brukoewa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
palker Re: ulice praskie 31.01.05, 14:10 Brukowa=Okrzei, Szeroka=Kłopotowskiego, Zygmuntowska=al.Solidarnosci Odpowiedz Link Zgłoś
kaj.ka Re: ulice praskie 31.01.05, 15:17 Aha, z tym że Zygmuntowska ciągnęła się od pl. Zamkowego do Dworca Wileńskiego, a Szeroka nazywała się również K. Wójcika zanim ochrzczono ją Kłopotowskim. Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: ulice praskie 31.01.05, 22:13 :-) okazuje się , że istnieją tylko proste pytania a odpowiedzi bywają już bardziej złożone, jeśli chce się być w zgodzie z prawdą historyczną:-) Z placu Zamkowego, obok Pałacu pod Blachą, prowadził początkowo Nowy Zjazd, który wcale nie biegł do mostu Kierbedzia (Aleksandrowskiego) tylko do mostu łyżwowego (a o tem po tem). Następnie zbudowano wiadukt Pancera (tak jak biegnie trasa WZ)oraz most Aleksandrowski (Kierbedzia). Ulica Aleksandrowska (potem Zygmuntowska, Świerczewskiego, Solidarności) biegła od brzegów Wisły i kończyła się na Targowej a nie na Dworcu Wileńskim zwanym wcześnie również Dworcem Petersburskim, bo go wtedy tam nie było. Dworzec Wileński był... na ulicy Wileńskiej oczywiście. Tak było prawie do końca I WŚ. Potem Dworzec Wileński wyleciał w powietrze za sprawą wojsk rosyjskich wycofujących się z Warszawy (przy okazji wysadzono w powietrze dwa przęsła mostu Kierbedzia). W Polsce niepodległej Aleksandrowską przemianowano na Zygmuntowską a most Aleksandrowski otrzymał nazwę mostu Kierbedzia. Vis a vis Zygmuntowskiej, na Targowej, wybudowano prowizoryczny drewniany Dworzec Wileński a na miejscu dawnego Dworca Wileńskiego powstał gmach DOKP. Po II WŚ wybudowano trasę W-Z, przebijająć się aż do Radzymińskiej na Targówku a ulicę Zygmuntowska włączono w bieg ulicy Świerczewskiego łaczącej Wolę z Targówkiem. Reasumując: Zygmuntowska będąca fragmentem dzisiejszej al.Solidarności (nazwa od 10.10.1991 r.) od Wisły do ulicy Targowej, nosiła to miano w okresie od 26.10.1916 r. do 15.11.1948 r. kiedy to nadano jej imię Karola Świerczewskiego (według Kwiryny Handke). Jeszcze zabawniej wygląda sprawa ulic Szerokiej i Brukowej. Bo Brukowa początkowo nazywała się Brukowana a Szeroka - Brukowa. Ale tu odsyłam do nieocenionego Michała Pilicha: www.nowagazetapraska.zigzag.pl/str/tekst291.html www.nowagazetapraska.zigzag.pl/str/tekst553.html serdecznie pozdrawiam P. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: ulice praskie 31.01.05, 22:23 A ja dziś na Esplanadowej zmarzłem czekając na autobus, który strasznie się wlókł. Potem przez Śliwicką jechał bardzo powoli, myślałem juz że do folwarku szpitala św.Ducha nie dojadę przed północą. Odpowiedz Link Zgłoś
kaj.ka Re: ulice praskie 01.02.05, 09:40 Czasem okazanie własnej niekompetencji wychodzi na dobre, bo mozna uzyskać od kompetentnego bardzo ciekawe informacje. Ale, zachęcony w ten sposób, podrążę jeszcze ten temat: czy będę daleki od prawdy,jeśli powiem, że właściwie w obrębie Starej i Nowej Pragi chyba tylko tym trzem ulicom po II WŚ zmieniono nazwy? W mojej pamięci będą one zawsze Brukową, Szeroką i Zygmuntowską. Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: ulice praskie 01.02.05, 10:17 No była jeszcze Stalingradzka w miejsce kawałka Jagiellońskiej. Gdyby jej nazwa brzmiała "ulica Bitwy Stalingardzkiej" byłbym gotów ją zaaprobować na stałe, bo to był bardzo znaczący epizod II WŚ i należy to uznać, niezależnie od przekonań politycznych. Powstał tez pl.Wileński jako nazwa dla wnetrza kawałka Targowej, wokół pomnika "Czterech Śpiących" (DOKP ma dalej adres Targowa a powinna mieć właśnie pl.Wileński). Na Szmulowiźnie nazw ulic co prawda nie zmieniono ale za to zupełnie poplątano ich stary układ budując nowe blokowiska metoda "na chybił trafił". Klka zmian było na Bródnie, Targówku i Zaciszu. Na tym ostatnim była przez długi okres czasu ulica Józefa Cyrankiewicza a nadano jej takie imie za życia "żelaznego premiera PRL-u". Odpowiedz Link Zgłoś
vars2 Michałów 01.02.05, 13:13 A czy ktos wie, gdzie znajduje sie pewien obszar Starej Pragi Nazywa MICHAŁóW? Dzisiaj szumnie wszyscy nazywają pewną częśc Starej Pragi - Szmulowizna. Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Michałów 01.02.05, 13:24 wiemy Varsie:-) Nawet w ubiegłym roku była zorganizowana wspaniała wycieczka tutejszych forumowiczów po Szmulkach i Michałowie połaczona z sesją fotograficzną. Na Michałowie stoi Bazylika:-) Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Michałów 01.02.05, 18:51 Przed 1947 rokiem na tramwajach był napis "Michałów-Bazylika". Odpowiedz Link Zgłoś
vars2 Re: Michałów 02.02.05, 09:48 Wg mnie, nazwa tego rejonu powinna zostać przywrócona. To nie są Szmulki. Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Michałów 02.02.05, 09:57 zarówno Szmulowizna jak i Michałów zostały pokawałkowane przez nasyp i tory Kolei Nadwiślańskiej o czym można się przekonać przegladając stare mapy. Odpowiedz Link Zgłoś
kaj.ka Re: Michałów 02.02.05, 10:15 Ciekawe byłoby bliższe określenie obszaru wykupionego przez Michałostwo Radziwiłłów. A to nie tak stare dzieje, skoro rozpoczęcie budowy Bazyliki datuje się na rok 1907. Wydaje się, że Szmulowizna to był duży obszar obejmujący kawał dzisieszej Pragi, Targówka az po Bródno. Przecież Szmul Jakubowicz Zbytkower ufundował cmentarz żydowski w obrębie swoich włości. Zaś nazwa Szmulki została spopularyzowana i utrwalona przez Wiecha i pewnie przejęta ze slangu Targówka. Nazwę Michałów rzczywiście pamiętam z tramwajowej tablicy, a wtedy nazwa Szmulki (czy Szmulowizna) chyba nawet nie była w uzyciu. O tym ze mieszkan na Szmulkach dowiedziałem się raczej z felietonów Pana Stefana. Ale może głos zabierze ktoś bardziej kompetentny. Odpowiedz Link Zgłoś
vars2 Re: Michałów 02.02.05, 12:06 Przeciez Wiech poruszal sie w swoich felietonach po Zabkowskiej i poprzecznych jej ulicach, czyli, że Szmulki konczyły sie na skrzyżowaniu ulic Radzymińska, Kawęczyńska, Ząbkowska. W swoich felietonach nigdy nie wspomniał o terenach na wschód od ww. skrzyżowania. Ja tez pamietam używana dla tego rejonu nazwę Michałów. Dopiero, w latach 90- tych przy opracowaniu nowych tabliczke z nazwami ulic, jakiś urzędnik /indolent/ z urzędu podciagnąl wszystko pod jedną nazwę. Odpowiedz Link Zgłoś