Dodaj do ulubionych

Jak CH Targówek dba o ekologię (i kulturę).

20.02.05, 15:52
Pojechałem dziś do CH Targówek zrobić zakupy na cały tydzień (jak zwykle).
Zabrałem ze sobą śmieci sortowane, żeby je wyrzucić. NB. są to w 90% śmieci z
rzeczy kupionych w CH Targówek: butelki po wodzie mineralnej. opakowania
papierowe, szklane buteleczki po "Kubusiach" itp. Trzy klap-boxy się tego
zebrały.
Podjeżdżam do baterii śmietników ustawionej przy wejściu, staję jak
najbliżej, żeby nie utrudniać przejazdu, włączam światła awaryjne, a tu
wyskakuje ochroniarz, blokuje mi drzwi tak, żebym nie mógł wyjść i mówi:
proszę stąd odjechać! Ja na to, że mam śmieci do wyrzucenia, a on,
podniesionym już głosem, żeby stanął gdzieś (najbliższe wolne miejsce
kilkaste metrów dalej) i sobie śmieci przeniósł w klapboxach.

Jak Carrefour tak będzie dbał o ekologię, to daleko nie zajedziemy. Ciekawe,
czy pozwoliliby sobie na podobne regulacje w swojej rodzinnej Francji?

I ciekawe, czy na tym Forum znajdzie się ktoś z Carrefoura lub CH Targówek,
żeby sie z tego wytłumaczyć...
Obserwuj wątek
    • skiela1 Re: Jak CH Targówek dba o ekologię (i kulturę). 20.02.05, 19:17
      Patrz pozytywnie-dobrze ze ci samochodu nie ukradli:-))))))))))))))))))))
      • chaladia Re: Jak CH Targówek dba o ekologię (i kulturę). 22.02.05, 22:12
        Dziś za to podjechałem wieczorem (20:30) kupić kleik dla dziecka i gdy tylko
        wysiadłem z samochodu podchodzi do mnie jakiś menel i mówi. "panie, jestem na
        przepustce, zbieramy z kolegami na flaszkę, kopsnij pan coś". Oczywiście nie
        dałem ani grosza, ale musiałem przejechać na drugą stronę Centrum i zaparkować
        na parkingu krytym, bo goście wygladali na takich, że mogą samochód zniszczyć.
        Działo się to przed samym głównym wejściem (przy aptece). Na całym parkingu ani
        sladu ochroniarza....
        • skiela1 Re: Jak CH Targówek dba o ekologię (i kulturę). 22.02.05, 23:56
          Dlaczego robisz tam zakupy?
          • aktywista13 Re: Jak CH Targówek dba o ekologię (i kulturę). 23.02.05, 09:04
            Za całe centrum odpowiada firma FORAS, a carrefour jest tylko wynajmującym
            część powierzchni. W każdym razie pojemniki na recykling są tam częto zapchane
            a ochrona faktycznie sobie olewa...
        • Gość: LS Re: Jak CH Targówek dba o ekologię (i kulturę). IP: 195.85.249.* 23.02.05, 13:20
          > jakiś menel i mówi. "panie, jestem na
          > przepustce, zbieramy z kolegami na flaszkę, kopsnij pan coś".

To pewnie ta sama brygada co pod M1. Jeden leci "na swojaka" i wstawia tekst o przepustce a drugi standardowo "na litość" (głodny, lekarstwa itp)...

Kiedyś ochrona się szwendała na skuterku po parkingu, teraz najwyraźniej im to przeszło.
    • bigmaciek Re: Jak CH Targówek dba o ekologię (i kulturę). 23.02.05, 14:04
      chaladia napisał:

> Podjeżdżam do baterii śmietników ustawionej przy wejściu, staję jak
      > najbliżej, żeby nie utrudniać przejazdu, włączam światła awaryjne, a tu
      > wyskakuje ochroniarz, blokuje mi drzwi tak, żebym nie mógł wyjść i mówi:
      > proszę stąd odjechać! Ja na to, że mam śmieci do wyrzucenia, a on,
      > podniesionym już głosem, żeby stanął gdzieś (najbliższe wolne miejsce
      > kilkaste metrów dalej) i sobie śmieci przeniósł w klapboxach.

Dlatego częściej korzystam z pojemników przy Castoramie. Jeśli muszę skorzystać
      z tych o których piszesz to od momentu kiedy podchodzi ochroniarz i blokuje
      drzwi wypadki mają inny przebieg. Z całej siły otwieram drzwi i ochroniarz
      obija się o pojemniki co przy mojej posturze nie jest trudne. W tym momencie
      kończy się chęć dyskusji ze strony ochroniarza i spokojnie wyrzucam śmieci.
      Jeśli jednak ma chęć dyskusji to spokojnym głosem informuję go, że wyrzucę
      śmieci i odjadę a jak ma z tym problem to niech wezwie policję.
      • kilovolt Re: Jak CH Targówek dba o ekologię (i kulturę). 23.02.05, 15:53
        Gorzej jak trafisz ochroniarza równego sobie. Wtedy wynik nie będzie tak oczywisty.
    • Gość: olo Re: Jak CH Targówek dba o ekologię (i kulturę). IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 18:35
      Chaladio wyjasnij czemu podrzucasz smieci zamiast lokowac je w pojemniku za
      który powinienes zapłacic.Nie pieprz o sortowaniu itp Mieszkasz gdzieś i tam
      sa takie kontenery lub inne smietniki. Płacisz za to w czynszu. Chyba, że nie
      płacisz za wywóz i chcesz by admin CH Targówek to robił. Ciekawa filozofia
      podrzucac komuś smieci i jeszcze miec pretensie, że nie doceniaja takiego gestu
      Juz wole tych co wyrzucaja śmieci po drodze. Przynajmniej mniej obłudni
      • skiela1 Re: Jak CH Targówek dba o ekologię (i kulturę). 23.02.05, 18:43
        Nie wszedzie sa smietniki z segregatorami.Taki gest powinno sie chwalic a nie
        ganic,no ale coz tacy juz jestesmy................
      • kilovolt Re: Jak CH Targówek dba o ekologię (i kulturę). 23.02.05, 19:52
        Widzę olo, że mało orientujesz się w prawie segregowania śmieci. Owszem, nie
        wszędzie są takie pojemniki, ale nawet na tych osiedlach na których się one
        znajdują są BEZPŁATNIE wywożone. Tak jest np. na moim, gdzie za wywóz takich
        kontenerów nie ma ŻADNEJ opłaty w czynszu! Na tym polega promocja ekologii. Nie
        płaci się za wywóz takich kontenerów aby zachęcić ludzi do segregowania śmieci.
        Bo chyba lepiej żeby wyrzucał je do takich pojemników w CH niż u siebie do
        wspólnego kosza. Wszystkim przecież zależy aby odpady były segregowane. Dlatego
        zachęca się do tego ludzi stawiając gdzie się da takie pojemniki. Przecież po to
        one tam stoją.
      • yigael Re: Jak CH Targówek dba o ekologię (i kulturę). 23.02.05, 20:00
        Gość portalu: olo napisał(a):

> Chaladio wyjasnij czemu podrzucasz smieci zamiast lokowac je w pojemniku za
        > który powinienes zapłacic.Nie pieprz o sortowaniu itp Mieszkasz gdzieś i tam
        > sa takie kontenery lub inne smietniki. Płacisz za to w czynszu. Chyba, że nie
        > płacisz za wywóz i chcesz by admin CH Targówek to robił. Ciekawa filozofia
        > podrzucac komuś smieci i jeszcze miec pretensie, że nie doceniaja takiego
        gestu
        > Juz wole tych co wyrzucaja śmieci po drodze. Przynajmniej mniej obłudni

Za wywóz posortowanych śmieci nadających się do recyklingu /plastik, szkło,
        papier, metale/ nie są pobierane opłaty. Firma obsługująca w/w kontenery
        zarabia na sprzedaży zawartości pojemników. A sklep wielkopowierzchniowy
        spredający towary w opakowaniach dalekich od ekologii ma psi /a dokładniej
        prawny/ obowiązek udostępnić takie pojemniki swoim klientom. Możesz woleć tych
        co wywalają śmieci do lasu, a ja mogę mieć swoją opinię na temat twoich
        preferencji w tej materii. I mam. Nie zaprezentuję publicznie bo musiałbym być
        niekulturalny. Mam tylko propzycję - zorientuj się o czym będziesz pisał ZANIM
        kogoś bez sensu obsobaczysz.
    • Gość: aga IKEA IP: *.chello.pl 24.02.05, 17:35
      widziałam na własne oczy jak pani sprzątaczka w ikea rozwiązywała worki z
      posegregowanymi śmieciami i wrzucała je do jednego pojemnika...
      • skiela1 Re: IKEA 24.02.05, 18:21
        No wiec trzeba bylo zadzwonic ze skarga gdzie trzeba i nie traktowac tego
        obojetnie.Najlepiej przymruzac oczy bo tak najlatwiej,w naszej spolecznosci
        najlepiej nam to wychodzi....obojetnosc.
        • Gość: aga Re: IKEA IP: *.chello.pl 24.02.05, 20:28
          wszystko ok, z tym że przecież tą kobietę zatrudnia jakiś szef, działo się to
          wewnątrz budynku, więc przypuszczam, że działo się to za przyzwoleniem lub
          nawet nakazem szefostwa, nie mogę więc dyktować kobiecie jak ma sprzątać skoro
          nie ja ją zatrudniam, a ogólnego nakazu segregowania śmieci nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka