Dodaj do ulubionych

Internet osiedlowy

23.03.05, 11:48
Niedługo zamieszkamy w naszych nowych mieszkaniach. Zastanawiam się, czy
będzie u nas funkcjonował internet osiedlowy, tak jak to ma miejsce na
większości nowo powstających osiedlach mieszkaniowych? Jest to o tyle ważne,
że osoby dla których internet jest narzędziem pracy nie mogą pozwolić sobie
na brak dostępu do sieci. W związku z tym moje pytanie, czy są wśród nas
chętni, którzy mają możliwości i czas, aby się tym zająć. Z pewnością jest to
dla nas użytkowników najtańsze rozwiązanie. Dobrze byłoby gdybyście Państwo
podjęli dyskusję, bo czas nagli i nie wiadomo czy liczyć na internet
osiedlowy czy podpisać umowę z którąś z firm oferujących usługi internetowe.
Pozdrawiam wszystkich mieszkańców.
Obserwuj wątek
    • intruder2 Re: Internet osiedlowy 23.03.05, 12:03
      Droga D-tko,
      Dziękuję Ci za ten temat, bo generalnie sprawa uruchomienia mediów jest wymaga
      wyjaśnień. Nie mamy wiedzy zarówno co do dostawców internetu, sieci kablowej
      itd. Budynki są pieknie okablowane, ale na razie na tm się kończy. A tak a
      propos, co rozumiesz pod pojęciem internet osiedlowy - własny serwer?

Pozdrawiam wiosennie i świątecznie

Intruder
      • agua Re: Internet osiedlowy 23.03.05, 12:08
        Ostatnio widziałem reklamę Aster - pakiet net+TV+telefon.
        Myślę,że sieci kablowe i tak zapukają do naszych drzwi.
        U sąsiadów z ZZ działa lokalnie spray, można by ich podpytać jak im się
        sprawuje i ile kosztuje...
        A.
        • greg_2 Re: Internet osiedlowy 23.03.05, 14:28
          w lutym probowałem od Agmetu sie czegoś dowiedzieć na ten temat, niestety nikt
          nie potrafił mi udzielić konkretnych informacji na temat sieci kablowej.

Wykonałem tez telefon do UPC ( chello ) gdzie stwierdzili, że nie mieli zadnego
          kontaktu ze strony developera a dopiero po uzgodnieniu z developerem moga
          zapoznac sie z infrastruktura i przedstawić oferte.

Być moze cos w tej kwestii sie zmieniło po świetach sprobuje sie czegoś
          dowiedzieć w Agmecie

Na zadnego hotspota w okolicy nie mamy co liczyć ale dla ciekawości kiedys to
          sprawdze.
          Na razie wytrwałym pozostaje necik po gprs-ie :)
    • goldeneye Re: Internet osiedlowy 23.03.05, 14:23
      Z tego co zaobserwowałem na forum ZZ, to mieszkańcy nie mają zbyt pochlebnej
      opinii o sieci Spray...

Pzdr
      Goldeneye
      • kamash12 Re: Internet osiedlowy 23.03.05, 15:46
        co do mojego pomyslu na internet to moge dodac, iz obecnie mieszkam dwa bloki
        obok PL (malborska) i korzystam z uslug lokalnej (osiedlowej) firmy MALNET
        (www.malnet.pl)- z ich łącz korzystam od ponad 3 lat i nie było zadnych
        problemów. Przepustowość łącza to 4 mbity, koszt: 65zł brutto miesiecznie. Umowa
        podpisana na czas nieokreslony, termin wypowiedzenia: jeden miesiąc. Porownujac
        to z ofertą innych operatorów w warszawie stwierdzilem iz nie ma nawet zblizonej
        oferty, nie wspominajac juz o chello i innych. CO do spraya to na zielonym
        zaciszu strasznie na niego narzekaja.. No ale wracajac do oferty malnetu, dwaj
        admini owej sieci obiecali mi iz za pomocą łącza radiowego (antena na dachu
        bloku na malborskiej - antena na jednym z naszych dachow) podłącza mnie do
        internetu. W takiej sytuacji konieczne jest postawienie serwera na terenie
        naszego osiedla, co umozliwi miedzy innymi stworzenie sieci soiedlowej z
        mozliwoscia wymiany zasobow pomiedzy poszczegolnymi uzytkownikami. To tyle w
        temacie..
    • d-tka Re: Internet osiedlowy 23.03.05, 18:08
      Do niedawna mieszkałam na osiedlu Kosynierów w Markach( na marginesie zbudowane
      przez JW Construction)i mieliśmy tam świetnie działający serwer osiedlowy.
      Wpisowe wynosiło 500 zł, a składka miesięczna 50 zł. Z tego co zorientowałam
      się, sytuacja na dzień dzisiejszy wygląda następująco: wpisowe 350 zł, składka
      50 zł. Serwer administrowany jest przez ASK (Amatorska Sieć Komputerowa).
      Zapraszam na stronę www.kosnet.pl a tam znajdziecie wszystkie ważne informacje
      na ten temat. Powiem tylko, że na naszym serwerze mieszkańcy skompletowali
      ciekawą filmotekę i płytotekę. Można było znaleźć wszystkie potrzebne programy
      itd. Myślę, że warto zastanowić się nad takim rozwiązaniem.
      • blackcat Re: Internet osiedlowy 24.03.05, 09:24
        Ooooo!!! A my jeszcze mieszkamy na tymże osiedlu (Kosynierów w Markach) czyli
        będziemy sąsiadami podwójnymi.
        Pozdrawiam,
        Agnieszka
      • bobm1 Re: Internet osiedlowy 24.03.05, 11:42
        Ja bym raczej publicznie nie wspominał o składowaniu
        filmów/muzyki/oprogramowania raczej nie do końca legalnego pochodzenia ...

----------
        Pozdrawiam
        Bober
    • bobm1 Re: Internet osiedlowy 24.03.05, 11:51
      Wczoraj dzwoniąc do Agmetu dowiedziałem sie że developer dogadał sie z TPSA w
      sprawie telefonii - mamy nawet dedykowaną osobę do obsługi PL. Oznacza to że
      zapewne na Neostrade lub coś_lepszego też bedzie można liczyć.

----------
      Pozdrawiam
      Bober
      • kamash12 Re: Internet osiedlowy 24.03.05, 12:23
        Neostrada po tej stronie wisły to chyba najgorszy z możliwych pomysłow..
        "Videoteka" oraz "muzykoteka" to jak najbardziej zwyczajny przejaw każdej sieci
        osiedlowej, równie nielegalny co powszechny i faktycznie nie należy o tym
        wspominać publicznie.
        Jak juz pisałem wyżej bedę decydował sie na ofertę agmetu:
        a) bezkonkurencyjny stosunek przepustowosc/cena (4mbity/65zł)
        b) niski koszt instalacji (160zł)
        c) sprawdzona osobiscie niezawodnosc
        d) mozliwosc rozwiazanie umowy w kazdej chwili
        Jezeli ktos znajdzie lepsza oferte to prosze o info, ale szczerze watpie.
        Antena zbiorcza prawdopodobnie stanie na dachu obecnego bloku A (jezeli zarzadca
        wyrazi zgode)
        Jesli ktos bedzie chetny rowniez prosze o info

pozdrawiam

Kamash
        • kamash12 Re: Internet osiedlowy 24.03.05, 12:24
          na gorze mialo byc:
          "Jak juz pisałem wyżej bedę decydował sie na ofertę MALNETU" ;)
          • greg_2 Re: Internet osiedlowy 24.03.05, 13:41
            przy wyborze miedzy neostrada a malnet, tez bede zainteresowany oferta Malnetu

lacze z tepsy mam teraz a powtarzac dwa razy ten sam blad to glupota :)

Grzesiek
            blok A
        • agua Re: Internet osiedlowy 24.03.05, 12:56
          Nie wiem jak się na to Agmet zapatruje, gdzie będzie stać serwer i czy Agmet
          nie będzie chciał tego opodatkować dla siebie...
          Cena, przy tej przepustowości (co prawda na stronie nie ma nic o 4MB - podane
          parametry są dużo niższe) byłaby atrakcyjna.
          Ponadto okablowanie - niektórzy pewnie już mają podłogi...
          A
          • dinee PROPOZYCJA 25.03.05, 14:17
            Przyszli sąsiedzi,
            ja i mój mąż jesteśmy informatylami, mamy wiele kontaktów z firmami które
            świadczą usługi (dostawców internetu).
            Jeśli chcecie to możemy sie tym zająć sami bądź pomóc w zdobyciu dobrej oferty.
            Śądzę że za dużo mniejsze pieniądze (koszty bez kosmicznej prowizji czy
            zarobku) możemy mieć i sami tym administrować.
            pozdrawiam
            Ania
            • kasiak28 Re: PROPOZYCJA 25.03.05, 22:39
              Witajcie. Super pomysł z tanim internetem. Nasi znajomi mieszkają w Ząbkach i
              mają osiedlowy serwer. Płacą bardzo mało za szybkie połączenie. My teraz
              korzystamy z chello i co miesiąc płacimy majątek za interet. Jakby co, to jako
              Wasi sąsiedzi z II etapu, nawet z tej samej klatki w bloku:) podpisujemy się
              pod inicjatywą osiedlowego interetu. Liczymy na fachowców:)
              K&K
              • sc77 Re: PROPOZYCJA 30.03.05, 17:09
                Zainteresujcie sie oferta Spray (strona www.spray.net.pl)
                Maja cos takiego jak osiedlowa siec internetowa. koszt to 45 zl miesiecznie a
                chodzi bardzo szybko. Do budynku doprowadzaja lacze o predkosci 100Mb/s
                Ja mam to u siebie i jestem bardzo zadowolony. Korzystalem tez z malnetu
                radiowego przez jakis czas i chodzil duzo wolniej.
                Testujac predkosc na stronach to mam transfer 300-400 Kb/s a czasem szybciej
                zalezy od obciazenia ale nie schodzi ponizej 300.
                Siec jest malo awaryjna (uzytkuje ponad rok i do tej pory byly 2 przerwy) a
                serwis 24h, chyba ze cos powaznego to kolejnego dnia rano.
                • robert28 Re: PROPOZYCJA 30.03.05, 22:07
                  Oferta firmy Spray jest najkorzystniejsza w pakiecie tzn.telefon internet i
                  kablówka.Mam od października 2003 specjalnie nie mam powodów do narzekania.
            • kamash12 Re: PROPOZYCJA 01.04.05, 12:34
              dinee napisała:

> Przyszli sąsiedzi,
              > ja i mój mąż jesteśmy informatylami, mamy wiele kontaktów z firmami które
              > świadczą usługi (dostawców internetu).
              > Jeśli chcecie to możemy sie tym zająć sami bądź pomóc w zdobyciu dobrej oferty.
              > Śądzę że za dużo mniejsze pieniądze (koszty bez kosmicznej prowizji czy
              > zarobku) możemy mieć i sami tym administrować.
              > pozdrawiam
              > Ania

Jestem jak najbardziej za. Czy moglibyscie przedstawic jakas w miare konkretna
              propozycje kosztowo-cenową?
              Kamash
              • intruder2 Re: PROPOZYCJA 01.04.05, 13:32
                ABSOLUTNIE TAK!!!

Myślę, że przy okazji należałoby znaleźć sposób na określenie liczby
                zainteresowanych.

Intruder deklaruje sie na listę uzytkowników!!!
            • bobm1 Re: PROPOZYCJA 01.04.05, 15:25
              Witam,

Jestem jak najbardziej zainteresowany.

pozdrawiam
              Marcin

• agua Chello? 18.05.05, 15:18
                Jak udało mi się ustalić w Agmecie, podpisali umowę z UPC, więc wydaje się, że
                mamy szanse na chello. Przy cenie 99/mies. i 2Mb wydaje się OK.
                Andrzej
                • kamash12 Re: Chello? 18.05.05, 20:21
                  Oferta agmetu to: 5.5mb/s w obie strony za 65 PLN Brutto
                  • agua Re: Chello? 19.05.05, 08:19
                    > Oferta agmetu to: 5.5mb/s w obie strony za 65 PLN Brutto
                    Agmetu?
                  • guuferek Re: Chello? 19.05.05, 08:39
                    5 MBit !! za 65 zł !!??? czy to M naprawdę oznacza Mega, bo jeśli tak to choć
                    mam mieszkanie w II etapie to już rozbijam namiot pod lasem i się podłączam :))

pozdr
                  • krzyk007 Re: Chello? 19.05.05, 09:39
                    kamash12 napisał:

> Oferta agmetu to: 5.5mb/s w obie strony za 65 PLN Brutto

;-) no to pojechałeś ...
                    Nikt na rynku nie ma takich cen. Rozumiem, że piszesz o łączu duplexowym
                    5.5Mpbs? Jeśli pokażesz mi taką ofertę i pomiary przepływności pokażą takie
                    parametry to masz u mnie skrzynkę browara ;-)))
                    • kamash12 Re: Chello? 19.05.05, 09:47
                      no i znow ten sam czeski błąd.. nie agmetu tylko malnetu.. jakos fonetycznie
                      podobnie to brzmi.. Tak oferta malnetu na dzien dzisiejszy u nas na malborskiej
                      to 5.5mb/s - szczególy mniej wiecej mozna znalesc tu; =
                      www.malnet.pl/faq.html
                      • intruder2 Re: Chello? 20.05.05, 12:41
                        A możebyśmy już tak coś postanowili i upoważnili kogoś do podjęcia rozmów z
                        Malnetem w kwestii podłaczenia nas do sieci. Najlepiej w porozumieniu z
                        Agmetem, bo nie będą robić problemów poza tym nie wyobrażam sobie by już
                        zaczęto wiercić dziury w naszych pieknych nowych ścianach, podłogach itd.

Pozdrawiam

Intruder
                        • agua Malnet - wątek z ZZ 22.05.05, 11:20
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10541&w=23870983&v=2&s=0
                          To spojrzenie z nieco innej strony. Nie mam nic przeciwko Malnetowi - bo po
                          prostu ich nie znam, ale warto wziąć pod uwagę wszystkie za i przeciw.
                          Andrzej
    • kamash12 Re: Internet osiedlowy 23.05.05, 09:10
      Nikogo nie namawiam slepo do uslug malnetu.. Nie mam tez z tego zadnych
      profitow. Zwyczajnie od 3 lat nie uswiadczylem zadnych problemow z siecia, a o
      wspomnianych cytatach z ZZ pierwsze slysze.. niestety radiowki maja to do siebie
      ze czasem z powodow atmosferycznych moze dochodzic do oslabienia lub nawet
      zaniku sygnalu.. Podobala mi sie propozycja mieszkancow naszego osiedla odnosnie
      zalozenia wlasnego serwera i dzierzawy łacza.. Moze moglibysmy do tego tematu
      powrocic?

pzdr
      Kamash

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka