Dodaj do ulubionych

MELLINA - nowe kulturalne miejsce

15.04.05, 08:41
"Szwagier Kolaska zagra dziś (piątek) w Mellinie, nowym praskim klubie.
Starej Pradze przed paru laty wieszczono przyszłość kulturalnego zagłębia
stolicy. I rzeczywiście: dzielnica się zmienia

Mellinę urządzono w starej przeładowni stali na tyłach dworca Wileńskiego.
Jej właściciele,znani warszawscy cukiernicy państwo Wierniccy, mają ambitne
plany: w weekendy koncerty, przedstawienia teatralne, na co dzień kawiarnia,
galerie malarstwa i fotografii. Na ścianach klubu wiszą już symbole Pragi:
akordeon, bandżo, stary rower, kupiecka waga, książki Grzesiuka i Wiecha.
Gości wita napis: "Idziesz na Pragie - weź lagie".

Miasteczko w wielkim mieście

Właściciele chcą wabić klientów z lewego brzegu rzeki praskim klimatem. - To
mit, że Praga jest niebezpieczna. Są tu też szumowiny, ale tak jest i na
Woli, i w Śródmieściu - mówi Sławomir Kostecki, dyrektor artystyczny Melliny.
Wie, co mówi, bo sam urodził się i wychował tuż tuż, na ul. Stalowej. -
Dzielnica zmienia się. Jest więcej policji, pojawiły się kamery. Jest
normalnie i mieszkają tu normalni ludzie - dodaje."

więcej: serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2656048.html

bardzo sympatyczny pomysł. pojawię się tam dziś na koncercie i mam nadzieję,
że
miejsce spodoba mi się na tyle, że będę chciał mnie odwiedzać.

ciekawi mnie jak zaadaptowano starą przeładownie stali na tyłach dworca
Wileńskiego na knajpę.

pozdrawiaM.

Obserwuj wątek
    • barwa1 Re: MELLINA - nowe kulturalne miejsce 15.04.05, 10:38
      Dziś nie mam czasu. Ale jutro, pojutrze pognam, bo moim przyjaciele ze
      Szwajcarii podczas swoich pobytów w Polsce zaraz sprawdzają co u nas nowego.
      Ostatnio błądziłam po Pradze w poszukiwaniu Trzciny. Kiedy już kierowcy jadący
      za mną chcieli mnie zlinczować za huśtanie się po jezdni - wylądowałam z nosem
      w Trzcinie. Ale jeszcze zamknięta.
      No, ciekawe co tam będzie w tej Mellinie?
      A.
    • Gość: silver Re: MELLINA - nowe kulturalne miejsce IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.04.05, 10:48
      Tu sa zdjecia - www.kostekstudio.pl/mellina/Pages/galeria.html - uroczo.
      • margala Re: MELLINA - nowe kulturalne miejsce 15.04.05, 11:36
        dzieki za linka.
        trochę skansenowo-zgrzebnie wygląda ten wystrój, ale i tak się cieszę.
        • Gość: silver Re: MELLINA - nowe kulturalne miejsce IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.04.05, 11:44
          > trochę skansenowo-zgrzebnie wygląda ten wystrój, ale i tak się cieszę.

To ze wzgledu na brak ludzi na zdjeciach. Dodac do tego ten element, jeszcze
          dzwieki, zapachy i podobne - wyjdzie zupelnie cos innego.
          • sloggi Re: MELLINA - nowe kulturalne miejsce 15.04.05, 21:26
            Robienie czegoś na dawny styl aby na tym zarobić. Mam sceptyczne podejście do
            takich wymuskanych Cepelii.
            • Gość: silver Re: MELLINA - nowe kulturalne miejsce IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.04.05, 21:47
              > Robienie czegoś na dawny styl aby na tym zarobić. Mam sceptyczne podejście do
              > takich wymuskanych Cepelii.

A ja prawde mowiac nie rozumiem, dlaczego nie robic na tym pieniedzy? Czy lepiej
              ogladac rozsypujace sie budynki i budowle, a na koniec je wyburzyc? Od San
              Francisco do Kuala Lumpur o pieniadzach mowi sie swobodnie, w Polsce nadal jest
              to temat wstydliwy.

Rynek zweryfikuje, jesli byl to slaby pomysl, to dlugo nie pociagna. Tyle.
            • beata_ Re: MELLINA - nowe kulturalne miejsce 15.04.05, 22:03
              Nie przesadzaj - na pewno zdarza się, że wiele tego typu przedsięwzięć nie
              wytrzymuje próby czasu, ale są i takie, które sie bronią... Dobrym przykładem
              może być tu "7 Grzechów", pamietne ze względu na wzgląd :-)

Zapewniam cię, że nadal funkcjonuje, nadal jest tam dość drogo i nadal można
              zjeść pyszny chleb z niemniej pysznym smalcem, tudzież parę innych pysznych
              rzeczy :-)
              • sloggi Re: MELLINA - nowe kulturalne miejsce 15.04.05, 22:07
                Ludziska, to już nie mogę mieć swojego zdania?
                Buntuję się.
                • beata_ Re: MELLINA - nowe kulturalne miejsce 15.04.05, 22:12
                  Mogą... i mają :-)

ps
                  tylko nie tup, proszę, dobrze? :-))
                  • sloggi Re: MELLINA - nowe kulturalne miejsce 18.04.05, 22:46
                    W pantoflach mam stalowe podkówki, ale byłoby miło i głośno.
    • Gość: inspe Re: MELLINA - nowe kulturalne miejsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 14:48
      Byłam w sobotę. Jak dla mnie porażka. Jedyny plus, to że w ogóle coś powstało,
      bo może Praga przestanie być wreszcie kulturalną pustką. Miejsce, jako miejsce,
      czyli substancja zabytkowa, fantastyczne i mające olbrzymi potencjał. Według
      mnie Mellina zabiła ducha tego miejsca, a powinna podkreślić. Sam klub (pub?)
      mieści się w piwnicy i sprawia wrażenie, jakby właściciele nie bardzo wiedzieli
      na co się zdecydować - więc jest i bielona cegła niczym z chłopskiego jadła,
      jest i stary rower i jakiś zegar, ale zaraz mamy drewniane ławy żywca, czy
      innej kompanii piwowarskiej. To samo na zewnatrz, w przejściu między dwoma
      budynkami pofabrycznymi - drewniane ławy i parasole. Banał. Na toalety spuśćmy
      zasłonę milczenia - smród, brud i ubóstwo. Nieprawdopodobne wrazenie sprawia
      hala, gdzie mają odbywać się koncerty, a obecnie jest galeria bohomazów. Ale to
      znowu zasługa miejsca, a nie właścicieli Melliny.
      Mimo krytyki jeszcze raz podkreślam, że dobrze, że coś powstało (chociaż
      podobno wcześniej była tu wcale niezła galeria...) i mam nadzieję, że przetrwa,
      ale nie przypuszczam, żeby w jakiś szczególny sposób zaistniało w świadomości
      ludzi, a tym bardziej ściagnęło do nas lewy brzeg.
      Pozdrawiam
      • margala niezbyt 18.04.05, 15:17
        inspe, podzielam twoje zdanie.

miejsce zachowalo jeszcze troche klimatu, mimo bezguscia i braku koncepcji
        wlasciciela.

najbardziej z calego wieczoru podobal mi sie koncert "szwagierkolaski".

• Gość: Bleff Re: niezbyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 00:33
          ja wielkie nadzieje wiazalem z tym miejscem, w koncu tio pierwszy klub z
          parwdziegoz darzenia na paradz, ale po dzisiejsze wizycie calkowicie stracilem
          ochote tam przychodzic, a to za sprawa obslugi, ktora jest fatalna, nie dosc,
          ze staraja sie na sile byc zabawni to jeszcze na pytanie czy jest kawa
          uslyszalem ze nie ma,zadnego jedzenia tez nie bylo, pomimo ze jest w menue, n
          adobra sprawe oprocz soli bylo tylko piwo. kolezanka kiedy zapytala czy
          dostanie piwo uslyszala,zeby sama sobie nalal, bo dzisiaj maja wolne. Po takim
          czyms to mi sie odechciewa tam chodzic:(((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka