Dodaj do ulubionych

Opinia o rejonie Kijowskiej

IP: 83.238.134.* 06.05.05, 12:22
Bardzo proszę o opinie na temat warunków bezpieczeństwa,sąsiadów i atmosfery
mieszkania na ulicy Kijowskiej. Mam zamiar tam kupić mieszkanie (w długim
bloku)ale kompletnie nie wiem nic o tej okolicy.
Dziękuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: bleff Re: Opinia o rejonie Kijowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 22:42
      bardzo sympatyczne miejsce, chyba najlepsze do zamieszkania na pradze
      baaaaardzo spokojnie
      • Gość: Mat Re: Opinia o rejonie Kijowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 02:36
        Mam w tym bloku bliskich znajomych. Jedyne na co narzekają to brak windy i mały
        metraż ;-) A nie są to ludzie którym by menelstwo nie przeszkadzało. Także
        chyba można spokojnie polecać.
        • pra_gosia Re: Opinia o rejonie Kijowskiej 09.05.05, 11:43
          Też mam znajomych w tym bloku. Mieszkania są rzeczywiście małe, ale tanie.
          Jesli masz samochód, to postaraj się o kupno garażu w podziemiach. Garaże
          te są strzeżone (są strażnicy z obu stron tunelu garażowego pod blokiem).
          Poza tym blok jest długi, napisz w której części jest to mieszkanie - bliżej
          Al. Tysiąclecia czy bliżej ul. Markowskiej? Jeśli bliżej Markowskiej - to mu-
          sisz się liczyć z tym, że w pobliżu jest szpital i w nocy często słychać ka-
          retki na sygnale. Plusem (ale dla niektórych minusem) jest duża ilość autobu-
          sów pod Dworcem Wschodnim i przez to dobry dojazd do wielu miejsc. Ale licz się
          też z tym, że jeśli będziesz spała w pokoju wychodzącym na ul. Kijowską, to
          będziesz słyszała wyjeżdżające od 4 rano tramwaje z pobliskiej zajezdni. Aż do
          godziny 7.00 wyjeżdża ich naprawdę dużo. Nieciekawe jest zamieszkanie nad skle-
          pem spożywczym Euro, bo tam pijących inaczej jest wielu. Ale z drugiej strony
          nie masz się co obawiać miejscowych pijaczków, są niegroźni. Z tyłu bloku jest
          boisko i dobry plac zabaw dla dzieci, chociaż znajomi mówią, że na tym boisku
          nie brakuje latem głośnych rozmów "nocnych ławeczkowych wysiadywaczy". Jeśli
          napiszesz na której mniej więcej klatce chcesz mieszkać, to zapytam znajomych.
          Oni wiedzą wiele, bo tam mieszkają tam od wielu lat. I napiszę Ci, ile wynosi
          czynsz np. za mieszkanie trzypokojowe, jeśli chcesz. W bloku są liczniki wody
          ciepłej i zimnej. Niedawno wymieniono centralne ogrzewanie. Na razie żadnych
          wewnętrznych remontów się nie przewiduje. Natomiast w ciągu najbliższych trzech
          lat będzie nowa elewacja budynku (będzie wyglądał jak ten obok przy ul. Markow-
          skiej) i ocieplenie go styropianem (chociaż nie wiem po co, bo u znajomych zaw-
          sze gorąco jak w piecu - po wymianie kaloryferów naprawdę jest bardzo gorąco).
          Była tez wymiana wszystkich rur, nie było tylko wymiany rurek gazowych. Przyjdź
          na spacer wokół bloku i sama dokładnie obejrzyj teren wokół. Blisko masz bardzo
          dobrze przedszkole. Opinii na temat szkoły podstawowej przy ul. Kawęczyńskiej
          nie znam, ale dobrze, że oddano tam do użytku nową salę gimnastyczną. Polecam
          zakupy w moim sklepie "Pelcowizna" przy ul. Ząbkowskiej 44 lub na pobliskim
          bazarku (wejście od ul. Radzymińskiej lub Kawęczyńskiej). A prezenty kupuj
          w moim ulubionym sklepie "Szuflada" (przy ul. Kawęczyńskiej, zaraz za szkołą).
          Za "Szufladą" jest też cukiernia, w której czasem kupuję pączki i ciasta.
          A Centrum Handlowe Warszawa Wileńska też jest blisko. Tylko do kina wyprawiam
          się na drugą stronę Wisły. Czekam z niecierpliwością na oddanie "Prahy". Nato-
          miast na spacery zaprasza Park Skaryszewski (niedługo będzie pięknie odnowiony
          i ogrodzony) lub Park Praski (misie już czekają).
          • Gość: MZ Re: Opinia o rejonie Kijowskiej IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 09.05.05, 11:44
            Eee tam tramwaje! Wozy nowej generacji - prawie ich nie slychac.
            • pra_gosia Opinia o rejonie Kijowskiej 09.05.05, 11:58
              Jeszcze jest sporo z tej starej generacji! A tym nowym robią się kwadratowe
              koła i tez są głośne, gdy są rozpędzone.
              • Gość: MZ Re: Opinia o rejonie Kijowskiej IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 09.05.05, 12:06
                Z kwadratowymi kolami sie zjezdza do zajedni a nie wyjezdza.
                • pra_gosia Re: Opinia o rejonie Kijowskiej 09.05.05, 12:36
                  Do zajezdni to się zjeżdża z kwadratową głową od zmęczenia (mowa
                  o motorniczych). Szkoda tylko, że Dworzec Wschodni nie może wypięk-
                  nieć, bo od strony Kijowskiej straszy swoją szarą brzydotą i biedotą.
                  Od strony Lubelskiej budynek jest częsciowo odnowiony, a od kilku dni
                  robią przed nim piękny ogródek.
                  • Gość: kris Re: Opinia o rejonie Kijowskiej IP: 193.111.166.* 09.05.05, 16:15
                    Dworzec też się zmieni, podobno w planach jest jakaś przebudowa, poza tym
                    pamiętajcie, że w przyszłości dojdzie jeszcze jeden środek komunikacji (wiem
                    jestem niepoprawnym optymistą :). Dworzec Wschodni to jedna z planowanych
                    stacji III linii metra.
                    • pra_gosia Re: Opinia o rejonie Kijowskiej 09.05.05, 18:00
                      O metrze już dawno mówiono. O trasie Tysiąclecia także. Trasa ta mieszkańcom
                      tego bloku nie przypadnie do serca, bowiem ożywiony ruch samochodowy będzie
                      dokuczał w nocy, a tak jest w miarę cicho. Ale odnowiony i przytulny dworzec
                      przydałby się wszystkim. Ja tam chodzę często na pocztę (poczta na Ząbkows-
                      kiej jest mała i zatłoczona) lub do apteki (chociaż w tej w "jamniku", "tasie-
                      mcu" - bo tak m.in. nazywany jest blok przy Kijowskiej 11 - jest bardzo miła
                      obsługa). Jak mi zabraknie pieczywa w środku nocy, to też biegnę na dworzec
                      do Szlenkiera. A jak przy okazji zobaczę wyjmowane z pieca ciasteczka (niektóre
                      są pieczone na miejscu) to od razu kupuję.
                      • Gość: kris Re: Opinia o rejonie Kijowskiej IP: 193.111.166.* 10.05.05, 12:41
                        Co do Trasy Tysiąclecia to ma przebiegać przez teren Targówka Przemysłowego. I
                        wygląda na to, że zostanie nam jedyny budynek przy al.Tysiąclecia 151 (o ile
                        dobrze pamiętam numer) :)
                        • Gość: Mat Re: Opinia o rejonie Kijowskiej IP: 5.6.2D* / *.nokia.com 10.05.05, 14:06
                          To nie do końca prawda. Owszem, tak zwana obwodnica Pragi ma owszem nie
                          przebiegać trasą tysiąclecia tak jak planowano, tylko Wiatraczną i Zabraniecką,
                          niemniej trasa tysiąclecia na odcinku Grochowska-rondo żaba nadal pozostaje w
                          miejskich planach, tyle że "węższa", bez statusu drogi ekspresowej czy jak to
                          się tam nazywa. W planach pozostaje również przedłużenie Kijowskiej na Targówek
                          Fabryczny jak i połączenie Kijowskiej z mostem Świętokrzyskim. Polecam
                          odwiedzić wystawę "Plany na przyszłość" jesli jeszcze jej nie zamknęli, były
                          tam obrazki ze studium zagospodarowania przestrzennego miasta, ze wszystkimi
                          planowanymi nawet w bardzo dalekiej przyszłości inwestycjami komunikacyjnymi.
                          • Gość: kris Re: Opinia o rejonie Kijowskiej IP: 193.111.166.* 13.05.05, 17:30
                            No cóż plany pewnie są, ale realizacji możemy nie dożyć :) - w końcu plany
                            budowy al. Tysiąclecia mają już kilkadzisiąt lat.
                            • Gość: Stefan Re: Opinia o rejonie Kijowskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 18:00
                              Owszem, ale przez te kilkadziesiąt lat nie było unijnych pieniędzy. Jesli tylko
                              uda się pozbyć z ratusza ekipy nieudaczników która nawet tak oczywistą sprawę
                              jak odbudowę Pałacu Saskiego potrafiła spieprzyć to wszystkie planowane
                              inwestycje drogowe mogą być zrealizowane w ciągu góra 10 lat. A Trasa
                              Tysiąclecia jest bardzo potrzebna, Wiatraczna/Zabraniecka nijak nie rozwiąże
                              problemu gigantycznych korków na czterech śpiących.
          • Gość: nowicjuszka Re: Opinia o rejonie Kijowskiej IP: 83.238.134.* 10.05.05, 13:47
            Dziękuję serdecznie za opinie.
            Mam zamiar zamieszkać w kltce 24 (mniej więcej na środku bloku).Wiem, że na
            parterze mieszkają jacyś dziwni ludzie - w oknach koce i boję się, ze jest tam
            jakaś cicha melinka. Gosiu, będę wdzięczna za mały wywiad na temat mieszkańców
            tej klatki.

Pozdrowionka.
            • Gość: Bleff Re: Opinia o rejonie Kijowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 18:04
              mysle, ze tam nie ma melinki, w tamtym blku nie ma elementu
              • pra_gosia Re: Opinia o rejonie Kijowskiej 11.05.05, 12:58
                Dzisiaj zrobię dla Ciebie wywiad. Pojedynczy element mieszka w tym bloku, ale
                ten element jest taki grzeczniejszy. Będziesz mieszkała nad kioskiem, którego
                właścicielką jest bardzo miła pani Tereska. Twoja nowa dozorczyni - pani Bożena
                też jest porządną kobietą. Możesz śmiało ją wypytać o wszystko. W takim razie
                idę na "zwiad" i o jego wynikach doniosę później. Gosia Donosicielka
                • pra_gosia Re: Opinia o rejonie Kijowskiej 11.05.05, 18:02
                  Znajomi znają kogoś na sąsiednich klatkach, czyli na 23 i 25. Myślę, że
                  może powinnaś porozmawiać z dozorczynią i zapytać o sąsiadów. Możesz za-
                  pytać, czy nikt tam nie gra na pianinie (cienkie ściany są w tym bloku),
                  czy nie ma po prostu skarg na kogoś. W oknach tej klatki nie widziałam
                  żadnych koców, ani od strony podwórka, ani od strony sklepów. Dla Ciebie
                  dzisiaj skosili trawkę, aby ozdabiała cały teren :)
                  • Gość: nowicjuszka Re: Opinia o rejonie Kijowskiej IP: 83.238.134.* 12.05.05, 11:15
                    Dzięki Gosiu za pomoc. Jak tak słonko mocno zaświeci, to cały ten blok i
                    okolica wyglądają całkiem, całkiem!!!
                    Oby tak dalej.
                    Jeszcze raz serdeczne dzieki.
                    Pozdrawiam.
                    Nowa lokatorka :-)
                    • pra_gosia Re: Opinia o rejonie Kijowskiej 12.05.05, 19:21
                      Już tam mieszkasz? Od strony Dworca są bardzo słoneczne pokoje. Gdy jest gorące
                      lato, bez rolet nie da się wytrzymać. Natomiast od strony boiska zawsze jest
                      chłodniej. Tutaj powinnaś mieć szczelne okna, bo przy mroźnej zimie będzie
                      wiało. W ogóle cały ten blok jest położony w korytarzu powietrznym. Gdy idę
                      na Dworzec Wschodni, to między Twoim blokiem a dworcem jest po prostu "Wygwiz-
                      dów", dobry tylko latem. Niedługo (możesz zapytać w Administracji kiedy) blok
                      będzie odnowiony i będzie wyglądał jak ten przy Markowskiej (popatrz w lewo
                      przez okno od strony boiska - to ten blok). Prawda, że ładny? Szary kolor
                      jest przygnębiający, a ten jest taki optymistyczny.
                      • Gość: Kijowianka Re: Opinia o rejonie Kijowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 19:18
                        Dopiero co przeczytałam ten temat.
                        I jak Ci się mieszka na Kijowskiej?
    • Gość: praski_fabrykant Re: Opinia o rejonie Kijowskiej IP: *.aster.pl 22.05.05, 23:47
      Cała okolica, czyli Szmulki oraz Michałów są bardzo spox.
      Pod warunkiem, że nie lata po niej oszalały burmistrz S. oraz jego paziowie.

W tym terenie tkwi olbrzymi potencjał, tylko trzeba go odpowiednio wykorzystać.

Ps.
      Z ciekawych obiektów polecam odwiedzić jeszcze przybytek na ul. Otwockiej 14.
      • pra_gosia Re: Opinia o rejonie Kijowskiej 23.05.05, 11:49
        Praga jest trendy. Dlatego nowicjuszka wykorzystała niskie ceny mieszkań
        (do czasu będą niskie, do czasu!) i przeprowadziła się do nas na Pragę!
        A ja już wiem, gdzie mieszka!!! Znam jedną z jej sąsiadek! Nowicjuszko,
        odezwij się w wolnej chwili i powiedz nam, co Ci się nie podoba na Pradze?
        • Gość: praski_fabrykant Re: Opinia o rejonie Kijowskiej IP: *.aster.pl 23.05.05, 22:51
          Ja zawsze jakoś wolałem używać ponadczasowego określenia: „modna”.

Zauważyłem Gosiu, iż masz bardzo duży zasób wiedzy na temat dzielnicy i
          doskonałą orientację w terenie, co się chwali.

Większość postulatów zawartych w postach jest bardzo słuszna...

...natomiast wspólnie z licznym gronem moich praskich znajomych zauważamy z
          przykrością, iż od czasu kiedy panuje Jaśnie Oświecony oraz Wielce Miłościwy K.
          oraz jego dwaj PiS-uarowscy namiestnicy na Pradze Pn., czyli burmistrzowie S.
          wraz z ich niezwykle liczną świtą – nasza ukochana dzielnica podupada w
          rankingach – zamiast dynamicznego rozwoju obserwujemy stagnację.

A do zrobienia jest jeszcze tak dużo...
        • Gość: nowicjuszka Re: Opinia o rejonie Kijowskiej IP: 83.238.134.* 24.05.05, 15:54
          Cześć Gosiu!!!
          Tak, tak juz mieszkam na Pradze. Jak do tej pory, to tylko sobie chwalić! Super
          dojazd, wszędzie blisko i bardzo mili sąsiedzi!!!!Widzę, że jesteś dobrze
          poinformowana, a jeśli pytasz o to co mi się nie podoba na Pradze, to
          faktycznie dzielnica jest ciągle zaniedbana. Wygląd budynków (choć Ząbkowska
          zaczyna robić wrażenie!), ciągle jednak brudno i tak naprawdę to juz nie mogę
          się doczekać jak odmaluja troche mój blok. Żywe, jasne kolory dodadzą życia tej
          okolicy! Tak się zastanawia, czy Ty Gosiu nie mieszkasz gdzieś w pobliżu?? Może
          ze 2, 3 klatki dalej?
          Pozdrawiam,
    • vars2 Re: Opinia o rejonie Kijowskiej 24.05.05, 09:45
      To okrutna prawda. Od chwili nastania czasow PIS-u we wladzach Warszawy- Praga
      zupelnie upadla, zostaly wstrzymane wszystkie inwestycje. Zauwaza sie to na
      kazdym kroku. W innych dzielnicach np. na Ursynowe, czy Wawrze mieszkancy zywo
      interesuja sie zyciem swoich dzielnic. Dochodzi nawet do zywych protestow i
      propozycji odwolan burmistrzow. Tutaj na Starej Pradze tak, jakby nikogo nie
      obchodzil los tej czesci miasta.
      Taka naprawde biedna jest ta Praga.
      • Gość: praski_fabrykant Re: Opinia o rejonie Kijowskiej IP: *.aster.pl 24.05.05, 18:53
        Niestety dopóki władzę będzie niepodzielnie dzierżył K. oraz jego wierni
        paziowie w ratuszu, taka sytuacja będzie panowała dalej...

Pomyśleć, że on może taki bajzel zrobić w całym kraju...

Znam opinie od wieloletnich pracowników resortu sprawiedliwości, że właśnie za
        czasów Kaczyńskiego był największy bałagan w Ministerstwie, które powinno
        zajmować się skutecznym wsadzaniem przestępców do paki!

Uchowaj nas Boże Miłościwy od takiej sytuacji...

Ps.
        Prawda jest taka, iż Pan Prezydent Kaczyński ma w głębokim poważaniu Pragę oraz
        jej mieszkańców, o czym zaświadczył swoją wypowiedzią: „spieprzaj dziadu!” –
        słowa te wypowiedział on WŁAŚNIE NA NASZEJ DZIELNICY!!!
        • pra_gosia Re: Opinia o rejonie Kijowskiej 25.05.05, 09:00
          Nie mogę się przyznać, że mieszkam na Brzeskiej, bo praski_fabrykant rozkaże
          ją zburzyć, skiela mnie każe wykwaterować, a palker nie będzie chciał pokazywać
          mi swoich zdjęć :) Znam wiele osób na osiedlu "Kijowska", często tam jestem,
          bo robię zakupy na bazarku (chyba wiesz, o który mi chodzi - wszyscy mówią
          "bazarek"), w budzie u chłopaków (tak, wszyscy mówią "idę do budy" - też chyba
          wiesz, o czym piszę - bardzo lubię braci prowadzących ten sklepik - Tomka
          i Grzesia) i w "Pelcowiźnie" oraz czasem w "Euro". Prasę kupuję u pani Tereski
          pod Tobą, do apteki tu zaglądam i przede wszystkim zapisana jestem do przycho-
          dni w Twoim bloku (do dr Nielipińskiej). A do Kijowskiej z Brzeskiej dochodzę
          ulicą Wieczorkiewicza. Rembertów nie chciał mieć takiego patrona swojej ulicy,
          teraz my mamy taką uliczkę. Przy tej uliczce rozebrano wreszcze ten obrzydliwy
          parking, mam nadzieję, że rozbiorą jeszcze coś więcej i może postawią coś ład-
          nego - myślę o blokach. Ten teren między Brzeską a Markowską powinien być pięk-
          nie zagospodarowany. Marzycielką to ja jestem wielką :)
          • palker Re: Opinia o rejonie Kijowskiej 25.05.05, 09:28
            jestem wielkim fanem Brzeskiej. Mieszkałem tam co prawda niecały rok, ale
            pozostał mi sentyment. Mam za soba mały epizod z połowy lat 70-tych: jako młody
            pracownik naukowy nie byłem w stanie zarobic na utrzymanie rodziny i dorabiałem
            sobie jako taryfiarz. Jeździłem wyłacznie nocami i znałem adresy wszystkich
            melin z gorzałą na Brzeskiej:-) To byli czasy, ech....:-)
            • pra_gosia Re: Opinia o rejonie Kijowskiej 25.05.05, 14:03
              Bardzo bym chciała, aby Brzeska była pięknie odnowiona i miała ładne wystawy
              sklepowe. Mnie nie przeszkadzają "stacze bramowi" i w dzień się ich nie boję.
              Jak uśmiecham się do nich grzecznie, to i oni się do mnie uśmiechają. Nie mie-
              szkam na Brzeskiej, ale czasem korzystam z usług szpitala na Brzeskiej. Jest
              tam bardzo sympatyczny personel. Wszyscy zapisani do przychodni na Kijowskiej
              mogą w niedziele i święta korzystać z usług szpitala (gabinet zabiegowy, inter-
              nista, ortopeda - może i coś więcej, ale dokładnie nie wiem).
              Palkerze drogi - czy masz zdjęcia praskich kapliczek?
              • palker Re: Opinia o rejonie Kijowskiej 25.05.05, 14:25
                trochę kapliczek mam, głównie z terenu Nowej Pragi.
                Ostatnio odkryłem dwie na Kępnej, ale jeszcze nie sfotografowałem. Jak chesz
                się podjąc roli przewodnika, to ja bardzo chętnie potuptam Twoim sladem od
                podwórka do podwórka:-)
                • pra_gosia Re: Opinia o rejonie Kijowskiej 25.05.05, 14:59
                  Potuptamy razem idąc Pragi obrazem :)
                  Nie wiem, czy jestem dobrym towarzyszem (towarzyszką! :) spacerów,
                  ale spróbuję. Najpierw troszkę się namyślę :)
              • skiela1 Re: Opinia o rejonie Kijowskiej 25.05.05, 15:32
                pra_gosia napisała:

> Bardzo bym chciała, aby Brzeska była pięknie odnowiona i miała ładne wystawy
                > sklepowe. Mnie nie przeszkadzają "stacze bramowi" i w dzień się ich nie boję.
                > Jak uśmiecham się do nich grzecznie, to i oni się do mnie uśmiechają. Nie mie-
                > szkam na Brzeskiej, ale czasem korzystam z usług szpitala na Brzeskiej. Jest
                > tam bardzo sympatyczny personel. Wszyscy zapisani do przychodni na Kijowskiej
                > mogą w niedziele i święta korzystać z usług szpitala (gabinet zabiegowy,
                inter-
                > nista, ortopeda - może i coś więcej, ale dokładnie nie wiem).
                > Palkerze drogi - czy masz zdjęcia praskich kapliczek?
              • skiela1 Re: Opinia o rejonie Kijowskiej 25.05.05, 15:34
                pra_gosia,Ty to masz wizje:-))
            • skiela1 Re: Opinia o rejonie Kijowskiej 25.05.05, 15:31
              palker napisał:

> jestem wielkim fanem Brzeskiej. Mieszkałem tam co prawda niecały rok, ale
              > pozostał mi sentyment. Mam za soba mały epizod z połowy lat 70-tych: jako
              młody
              >
              > pracownik naukowy nie byłem w stanie zarobic na utrzymanie rodziny i
              dorabiałem
              >
              > sobie jako taryfiarz. Jeździłem wyłacznie nocami i znałem adresy wszystkich
              > melin z gorzałą na Brzeskiej:-) To byli czasy, ech....:

Brzeska-tam mojemu ojcu ukradli samochod(lata 70-te)pierwszy samochod za ciezko
              zarobione pieniadze.Pamietam,bo pierwszy raz w zyciu widzialam placzacego ojca:-
              ((
              Ps.Samochod sie znalazl tydzien pozniej na Szwedzkiej.
              • pra_gosia Malutka uwaga: nasza piękna Praga! 25.05.05, 20:59
                Mam nadzieję, że na rok przed śmiercią (a zamierzam żyć bardzo długo)
                doczekam się pięknej Pragi - na wzór czeskiej Pragi.
                PS. I co ja mam na to poradzić, że jestem marzycielką? Ale z marzeniami
                łatwiej żyć!
                • skiela1 Re: Malutka uwaga: nasza piękna Praga! 25.05.05, 22:01
                  pra_gosia napisała:

> Mam nadzieję, że na rok przed śmiercią (a zamierzam żyć bardzo długo)
                  > doczekam się pięknej Pragi - na wzór czeskiej Pragi.
                  > PS. I co ja mam na to poradzić, że jestem marzycielką? Ale z marzeniami
                  > łatwiej żyć!
                  A moze tak wszyscy tylko marza o pieknej Pradze:-)a tu trzeba dzialac.
                  • pra_gosia Re: Malutka uwaga: nasza piękna Praga! 25.05.05, 22:11
                    Moje niektóre marzenia się spełniają! Ale czy "działaczka Gosia"
                    to będzie brzmiało dumnie?
                    • skiela1 Re: Malutka uwaga: nasza piękna Praga! 25.05.05, 23:15
                      pra_gosia napisała:

> Moje niektóre marzenia się spełniają! Ale czy "działaczka Gosia"
                      > to będzie brzmiało dumnie?

Piekne imie,moja corka ma na imie Malgorzata:-))...a jaka dzialaczka!
          • Gość: praski_fabrykant Re: Opinia o rejonie Kijowskiej IP: *.aster.pl 26.05.05, 12:07
            Szczerze napisawszy, Twój post Gosiu wprawił mnie w dobry nastrój, mam na myśli
            wyburzanie Brzeskiej i wykwaterowywanie kogokolwiek z tamtej okolicy ;-)

Każda osoba, która by kiedykolwiek miała podjąć taką decyzję, musiałaby
            najpierw spaść z bardzo wysokiego smreka na główkę.

Tak się akurat składa, że podobnie jak pozostali uczestnicy forum jestem tylko
            zwykłym mieszkańcem Pragi Północ – a konkretnie osiedla Kijowska – więc z uwagą
            śledzę ten wątek.

Również podobnie jak zdecydowana większość mieszkańców Pragi Północ, z
            niepokojem obserwuję - w okresie ostatnich dwóch lat – brak jakichkolwiek
            działań na naszej dzielnicy.

Na początku tego millennium gołym okiem dało się zauważyć, jak niemalże każdego
            dnia działo się coś nowego.

A dziś nic się dzieje, aż niecenzuralne słowa same garną się do ust...

Jeszcze klika słów, co do Brzeskiej - to zdarzyło się, że spacerowałem sobie
            tamtędy ok. 22-23 kilka razy i jakoś nic mi się nie stało – ta ulica powinna
            żyć w tym czasie, a niestety tylko świeci pustkami i straszy.

MOJĄ PRAGĘ WIDZĘ PIĘKNĄ!
            • pra_gosia Opinia o rejonie Kijowskiej! 26.05.05, 18:27
              A ja dzisiaj spacerowałam m.in. po osiedlu "Kijowska", może się nawet mijaliśmy,
              nie wiedząc o tym :) Zdaje mi się, że mieszkasz od niedawna na tym osiedlu, sko-
              ro tylko dwadzieścia kilka razy przechodziłeś Brzeską. Ja nie mieszkam na Brzes-
              kiej, ale "maszerowałam" nią setki razy. Aż żal patrzeć na te zniszczone budyn-
              ki i "zabite dechami" witryny sklepowe. Wierzę, że jednak kiedyś będzie tak ład-
              nie wyremontowana jak Ząbkowska. I Targowa mogłaby być taka piękna! I w ogóle
              cała Praga! Ja też naszą Pragę widzę piękną! Może najwyższy czas, by prascy fab-
              rykanci sypnęli kasą!!! I wyremontowali Pragę od Kłopotowskiego do Siedleckiej.
              • Gość: praski_fabrykant Re: Opinia o rejonie Kijowskiej! IP: *.aster.pl 26.05.05, 21:38
                Być może miał miejsce taki fakt ;-)

Chociaż nie widziałem dziś podczas swojej podróży zbyt wielu pań – dwie
                spotkane mieszkają w budynku vis a vis.

Faktycznie mieszkam na Pradze Pn. od niedawna, bo tylko 16 lat :-)

Chodziło mi o godz. 22-23, a nie o ilość odbytych tamtędy przechadzek.

Prascy fabrykanci z pewnością sypnęliby groszem, gdyby im to zaproponowano.
                • pra_gosia Re: Opinia o rejonie Kijowskiej! 26.05.05, 21:47
                  To ja Ci proponuję sypnięcie groszem na otworzenie Klubu Kultury
                  na przykład w budynku przy Kijowskiej przed Brzeską (nie pamiętam
                  numeru - 5?). Od lat stoi pusty i nic się nie dzieje. A planowano
                  tam dobrą restaurację na dole. Na osiedlu brakuje dobrego Klubu
                  Osiedlowego. Kiedyś był, ale sprzedano go na siedzibę PZU w budyn-
                  ku administracji. A przed zaśnięciem zdradź nam jeszcze, w którym
                  budynku osiedla mieszkasz?
                  • skiela1 Re: Opinia o rejonie Kijowskiej! 26.05.05, 21:56
                    Juz ja widze tych"fabrykantow"sypiacych groszem:-)))
                    • pra_gosia Re: Opinia o rejonie Kijowskiej! 26.05.05, 22:00
                      Praski fabrykant na pewno sypnie groszem ... na szczęście jakiejś
                      młodej parze!
                      • Gość: praski_fabrykant Re: Opinia o rejonie Kijowskiej! IP: *.aster.pl 27.05.05, 00:38
                        Szczerze napisawszy – ponownie zresztą – niedawno już to zrobiłem i sypnąłem
                        trochę grosza młodej parze na szczęście.

Więc teraz kolej na Pragę coś rzucić i w związku z tym faktem, w wolnej chwili
                        wybiorę się na mały spacerek i zobaczę czy coś da radę zrobić w sprawie tej
                        Kijowskiej 5 :-)

A tak a propos i na poważnie już całkiem to, co się teraz dzieje z Klubem
                        Kuźnia, który właśnie był takim miejscem i bardzo przyjemnie można było tam
                        spędzić czas???

Ps.
                        Niech mój zaciszny przybytek pozostanie małą tajemnicą...
                        • pra_gosia Re: Opinia o rejonie Kijowskiej! 27.05.05, 16:35
                          Klub Kuźnia istnieje, ale był kiedyś większy o pomieszczenia obecnego PZU -
                          były tam sale językowe i chyba organizowano jakieś inne kursy - ale nie pa-
                          miętam dokładnie. Wiadomo, że PZU daje więcej pieniędzy niż kursy językowe.
                          A na spacerek wybierz się do administracji i dowiedz się, kiedy całe osied-
                          le będzie tak odnowione, jak blok przy Markowskiej. Jednak najlepszy spacerek
                          to ten w kierunku Parku Skaryszewskiego, z którego właśnie wróciłam.
                          Moim największym "mieszkaniowym" marzeniem jest mieszkanie na osiedlu "Sonata"
                          z widokiem na Jeziorko Kamionkowskie. Tylko forsy brak ... :(
                          • skiela1 Re: Opinia o rejonie Kijowskiej! 27.05.05, 16:49
                            Przy jeziorku komary i muchy gryza;-)
                            • pra_gosia Re: Opinia o rejonie Kijowskiej! 27.05.05, 21:28
                              Na komary są na szczęście świetne siatki do okien. Na parapecie należy
                              postawić geranium, pelargonie, lawendę i miętę, a na pewno komary pofruną
                              do sąsiadów. Poza tym świetne są plasterki zapachowe, które naklejam koło
                              łóżka lub np. na stopę. Gorzej jest z wieczornym spacerem - wtedy spryskuję
                              się obrzydliwym Off i nie lecą do mnie. A ja też na komary nie lecę :)
                              • skiela1 Re: Opinia o rejonie Kijowskiej! 27.05.05, 22:08
                                Biedne komarzyce:-)
                                • Gość: praski_fabrykant Re: Opinia o rejonie Kijowskiej! IP: *.aster.pl 28.05.05, 08:43
                                  Były tam jeszcze kiedyś kursy rytmiki itp.

OK.
                                  Dziś udaję się na mały spacerek w tą okolicę.

Miałem jechać do Łazienek, ale mogę wskoczyć do Parku Skaryszewskiego – dawno
                                  tam nie byłem...

Osiedle sonata, osiedle sonata – pieniądze szczęścia nie dają, tylko głupków
                                  przyciągają...
                                  • Gość: Sonata Re: Opinia o rejonie Kijowskiej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 21:53
                                    A co nie podoba Ci się w sonacie, mój Ty miły bracie?
                                    • Gość: praski_fabrykant Re: Opinia o rejonie Kijowskiej! IP: *.aster.pl 29.05.05, 23:15
                                      Ach, co za piękne rymy częstochowskie ;-)

Ale sugeruję wczytać się dokładnie w treść mojego posta i jeszcze raz
                                      przeanalizować jego zawartość – czytanie, które jest połączone ze zrozumieniem
                                      danego tekstu, to duży walor :-)

Natomiast wracając do moich spostrzeżeń – po odbytym spacerze do parku
                                      skaryszewskiego:

Budynek przy markowskiej 6 jest po prostu odnowiony, tak jak i pozostałe
                                      budynki na osiedlu kijowska, które na przestrzeni ostatnich 5-6 lat, a może
                                      nawet troszkę dłuższego czasu – są systematycznie ocieplane i odmalowywane na
                                      jakieś żywsze kolory.

Jest harmonogram tych remontów i jest on w miarę konsekwentnie realizowany
                                      przez administrację spółdzielni. Można wszystkiego się dowiedzieć w biurze
                                      osiedla kijowska.

Moim bardzo subiektywnym zdaniem, jak dotychczas najlepiej wypadł budynek przy
                                      łochowskiej 1/29 – balkony na zielono, a cała reszta na taką ładną odmianę
                                      żółtego – remont odbył się w zeszłym roku.

Klub kuźnia zamknięty w sobotnie popołudnie – taki stan rzeczy wręcz woła o
                                      pomstę do nieba!!!

Z kolei parkowi skaryszewskiemu, podobnie zresztą jak i parkowi mieszczącemu
                                      się na samym końcu ul. kawęczyńskiej, przydałoby się troszkę uporządkowania...

I jeszcze, co do wieczornych spacerów po pradze – to polecam spacer jadowską,
                                      grajewską, zachariasza, michałowską itp.

Wieczorem mają te uliczki naprawdę cudowny klimat :-)
                                      • vars2 Re: Opinia o rejonie Kijowskiej! 30.05.05, 13:58
                                        > I jeszcze, co do wieczornych spacerów po pradze – to polecam spacer jadow
                                        > ską,
                                        > grajewską, zachariasza, michałowską itp.
                                        >
                                        > Wieczorem mają te uliczki naprawdę cudowny klimat :-)

A spacerowales po nich wieczorem???
                                        • Gość: praski_fabrykant Re: Opinia o rejonie Kijowskiej! IP: *.aster.pl 31.05.05, 22:56
                                          Moja odpowiedź na pytanie, które zostało w ten sposób sformułowane, brzmi
                                          najzwyczajniej w świecie:

Tak, spacerowałem i to setki, jeśli nie tysiące razy :-)

W przedziale godzinowym 22.00-1.00.

Ponieważ, jakby to napisać:
                                          - mieszkam w tej okolicy, a na dodatek mam psa, więc muszę go gdzieś
                                          wyprowadzać na spacery – również i te wieczorne.

Natomiast cały ten rejon niewątpliwie zasługuje na porządną rewitalizację
                                          budynków komunalnych oraz rekultywację otaczającej zieleni.

W pobliżu są następujące obiekty:
                                          - park;
                                          - Bazylika pod wezwaniem NSJ;
                                          - Fabryka Trzciny;
                                          - ośrodek sportowy – dysponuje, boiskiem do piłki nożnej i koszykówki,
                                          kortem tenisowym oraz dość dobrą bieżnią.

A więc niezbędna infrastruktura już istnieje.

Do centrum tylko 15-20 minut środkami komunikacji miejskiej.
                          • Gość: kris Re: Opinia o rejonie Kijowskiej! IP: *.acn.waw.pl 29.05.05, 20:29
                            Nie wiem kiedy będzie odnowione całe osiedle, ale w tym roku będzie ocieplony
                            cały blok na Korsaka, pewnie za rok będzie Tysiąclecia, a może Kijowska albo
                            Ząbkowska.
                            • pra_gosia Park Skaryszewski 01.06.05, 08:50
                              Na pewno czytaliście o tym, ale jeszcze raz Wam przypomnę ten tekst.

Park Skaryszewski jest po Łazienkach największym parkiem Warszawy (50 ha).
                              Jeszcze w tym roku miłośnicy "Skaryszaka" bedę musieli znaleźć sobie inny
                              teren rekreacyjny. Dlaczego? Park im. I.J. Paderewskiego czeka remont, a przez
                              ten czas będzie ogrodzony i zamknięty. Na razie trwają ostatnie uzgodnienia
                              związane z projektem. Modernizacja ma przywrócić parkowi świetność z lat 30-
                              tych. Wyeksponowane zostaną dawne osie widokowe. Aby odsłonić główną z nich,
                              pomnik Wdzięczności Armii Radzieckiej zostanie przesunięty w inne miejsce. Od-
                              tworzony będzie układ alejek parkowych - zarówno pod względem ich przebiegu,
                              jak i stosowanego materiału. Powstaną też rzeczy nowe m.in. ogród daliowy,
                              drugi plac zabaw, ścieżka rowerowa pomyślana jako obwodnica parku. Przy jeziorku
                              Kamionkowskim planowane są trawiaste plaże. Przy alejkach pojawią się stylowe
                              latarnie, kosze na śmieci, tablice informacyjne. Cały teren parku będzie ogro-
                              dzony, zamykany na noc i chroniony całą dobę. To jednak nastąpi po zakończeniu
                              prac, czyli wstępnie w latach 2006-2007.

W 1905 r. główny ogrodnik miejski Franciszek Szanior postanowił wykorzystać
                              dawne łąki wsi Skaryszew w pradolinie Wisły. Opracował projekt parku pomyślane-
                              go jako krajobrazowy. Teren został oddany do użytku w 1916 r. Park łączył
                              funkcję terenów wypoczynkowych z eleganckim ogrodem. Do rekreacji mieszkańcy
                              przedwojennej Warszawy mieli duże boisko sportowe, plac zabaw dla dzieci, korty
                              tenisowe, pływalnię oraz pierwsze w stolicy boisko dla kobiet. W latach 30-tych
                              parkowa aleja jesionowa była miejscem pokazów mody i konkursów. W tym też okre-
                              sie park otrzymał imię Ingacego Jana Paderewskiego. Działania wojenne mocno
                              zniszczyły teren. Jednak już w 1946 r. usunięto szkody, dosadzono 2 tys. świer-
                              ków, odrestaurowano rzeźby. Od ponad 30 lat park jest w rejestrze zabytków.
                              Rośnie w nim ponad 280 gatunków drzew i krzewów, w tym ok. 40 szczególnie cen-
                              nych. Można zobaczyć sporo gatunków ptaków, wiewiórki, a przy odrobinie szczęś-
                              cia nawet bobry.

Gdyby jeszcze tak po drugiej stronie ul. Zielenieckiej był piękny stadion
                              sportowy, a wokół niego jeszcze piękniejsze hale sportowe (z basenem na
                              czele) - to byłabym w pełni szczęśliwą prażanką Gosią, czyli pra_gosią!
                              • tedy2 Re: Park Skaryszewski 02.06.05, 21:13
                                Piękne forum,miałem negatywną opinnię o tym rejonie, sam pochodzę z pragi.Duża
                                porcja miejscowego patriotyzmu,uprzejmości i wiedzy , między Wami na pewno
                                przyjemnie się mieszka pozdrawiam Marek
                                • pra_gosia Re: Park Skaryszewski 03.06.05, 09:36
                                  Prażanie są bardzo mili, bo tylko uprzejmością i "szacuneczkiem" można sobie
                                  zjednać miejscowych normalnych i miejscowych "nienormalnych" (pijaczków, cwa-
                                  niaczków itp.) Miej odwagę i wróć na Pragę!
    • Gość: genny Re: Opinia o rejonie Kijowskiej IP: 217.11.129.* 03.06.05, 10:23
      Z ogromną przyjemnoscią przeczytałam Waszą wymianę zdań na temat Pragi. Nie po
      raz pierwszy zresztą jestem pod wrażeniem wiedzy praGosi, skieli, sloggiego,
      palkera.
      Z przyjemnością, bo wychowałam się na Pradze, tu skończyłam szkoły. Od wielu
      lat mieszkam w innej dzielnicy ale pracuję i czuję się cały czas związana z
      Pragą. Mało. Tu czuję się u siebie i od lat walczę ze stereotypem meliniarskiej
      Pragi.
      Walczę z opiniami tych, dla których Warszawa kończy sie na Wiśle. I czasem się
      udaje. Dlatego cieszę się, że tak wielu ludzi myśli i czuje podobnie.
      Pozdrawiam serdecznie
      genny
      • Gość: walkerobert Re: Opinia o rejonie Kijowskiej IP: *.crowley.pl 03.06.05, 10:25
        Zycze wytrwałosci w budowaniu pozytywnego wizerunku pragi
        pozdrawiam
        • pra_gosia Re: Opinia o rejonie Kijowskiej 03.06.05, 11:04
          Sama mam bliską koleżankę (przyjaciółkę - rzec by można), która nie znosi
          przyjeżdżać na tę stronę Wisły (a jeśli już to umawia się ze mną w Parku
          Praskim). Dla niej - niestety - Warszawa jest do Wisły :) Ale nie dziwię
          się - ona całe życie mieszkała na Woli, a ja na Pradze. Dla mnie Warszawa
          też kończy się na Wiśle, tylko z drugiej strony ;)
          • Gość: nowicjuszka Re: Opinia o rejonie Kijowskiej IP: 83.238.134.* 03.06.05, 14:34
            A ja, chociaż mieszkam na Pradze dopiero od ok. miesiąca juz zaczynam czuc się
            jak u siebie! Między innami dzięki poradom Gosi i innych uczestników forum
            zaczęłam zwracać uwagę na wiele budynków, sklepów i kamienic, które pewnie
            minęłabym w pośpiechu nie zauważając ich ukrytego piękna. Praga jest biedna,
            czasami brudna i zapuszczona ale jednak ludzie są bardziej życzliwi i bardziej
            otwarci niz w innych dzielnicach (wiem co mówię).
            Tak więc ostro zabieram się do zmiany ciągle jeszcze powszechnie złej opini o
            Pradze! Moi znajomi juz sie pomału o tym przekonują, że Praga nie jest w cale
            taka zła!!!!!
            • skiela1 Re: Opinia o rejonie Kijowskiej 03.06.05, 16:26
              Bo widzisz,piekno mozna znalezc we wszystkim jak sie tylko chce.Czesto widzimy
              tylko negatywy bo tak wygodnie.
              • zdich Re: Opinia o rejonie Kijowskiej 30.01.06, 17:21
                od 3-go roku życia mieszkałem na Pradze, na Kijowskiej 11. A mam juz 34 lata.
                Chodzilem do szkoły nr 30, przedszkola na Markowskiej, do Kosciola do Bazyliki
                (bylem nawet ministrantem). Pamietam jak jeszcze na terenie z tylu szkoly 30
                staly ruiny fabryki (mowilismy ze to piekarknia ?)Teraz jest tam parking. Juz
                tam nie mieszkam ale czuje sie zwiazny z tym terenem. Czy ktos to jeszcze
                pamieta ???? Oj, łza sie w oku kręci.....
                • Gość: Adgam Re: Opinia o rejonie Kijowskiej IP: 81.210.86.* 01.02.06, 10:22
                  Ja dobrze pamiętam jak rodzice nie pozwalali bawić się na tzw. wtedy budowie, a
                  my (dzieciaki) w tych krzaczorach, pomiędzy śmieciami bawiliśmy sie w domy,
                  robiliśmy skrytki, bawiliśmy się w podchody i łaziliśmy poi drzewach na
                  orzechy. Stare dobre czasy. ja mam 29 lat, też chodziłam do 30-tki i do
                  Bazyliki.Nadal mieszkają tam moi dziadkowie do których często jeżdzę. Też mam
                  sentyment do tych miejsc, bo tam spędziłam większość życia.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: kris Re: Opinia o rejonie Kijowskiej IP: *.pekao.com.pl 01.02.06, 10:46
                    A ja mam prawie 34 i też pamiętam stare czasy i cały czas tam mieszkam :)
                    • pra_gosia Re: Opinia o rejonie Kijowskiej 02.02.06, 12:27
                      Na osiedlu "Kijowska" jest pięć bloków. Ciekawi mnie, czy w tych dwóch
                      odnowionych, czyli przy ul. Markowskiej i przy ul. Korsaka są teraz droższe
                      mieszkania do sprzedaży?
                      • Gość: kris Re: Opinia o rejonie Kijowskiej IP: *.pekao.com.pl 02.02.06, 15:12
                        Wiesz - myślę, że to jest bardziej uzależnione os stanu mieszkania - potrzeb
                        czasowych i finansowych sprzedającego. Po za tym tego co kto lubi - jak chcesz
                        słyszeć żyjące podwórko - masz Markowską i Korsaka, jak chcez był na uboczu,
                        ale słuchać tramwaji wyjeżdżających z zajezdni masz Tysiąclecia.
                        Pozdrawiam
                        k
                        • pra_gosia Re: Opinia o rejonie Kijowskiej 02.02.06, 17:16
                          A w którym z tych bloków jest najciszej?
                          • kris1972 Re: Opinia o rejonie Kijowskiej 03.02.06, 11:05
                            pra_gosia napisała:

> A w którym z tych bloków jest najciszej?
                            Szczerze to w tym, w któtym masz wymienione okna w mieszkaniu :). Nie iwm może
                            na Tysiąclecia od strony parkingu?
    • 80dominika Chciałabym kupić mieszkanie 27.01.06, 13:19
      na Kijowskiej lub okolicy, może ktoś chce sprzedać? 2-pokojowe do remontu,
      rozkładowe. Ostatnio oglądałam takie w ty dłuuuugim bloku, bardzo mi się
      podobało i chcielismy kupić, dlatego zajżałam na to formum, ale mieszkanie nie
      ma uregulowanego statusu prawnego. Napaliłam się na to mieszkanie na jak
      szczerbaty na suchary mimo że wymagało gruntownego remontu już wiedziałam jak je
      urządzę i wtedy agent sprowadził mnie na ziemie :o( Może znacie kogoś kto by
      chciał sprzedać - to bardzo prosze o kontakt na: 80dominika@gazeta.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka