Dodaj do ulubionych

Choszczówka

IP: 80.51.234.* 12.05.05, 13:27
czy jest na forum ktoś z Chosczówki
mieszkam w Choszczówce od niedawna chciałabym sie dowiedziec czy dobrze wam
sie tu zyje ?
przeprowadziłam sie z centrum i troche brakuje mi sklepow i tzw. punktów
usługowych
a moze sa na forum jacys rodzice chetnie poznałambym opinie o okolicznych
przedszkolach
Obserwuj wątek
    • roxis He,he! 12.05.05, 21:46
      Na choszcówce? Na takim odludziu? i Ty oczekujesz jakiegoś odzewu?
    • Gość: 123 Re: Choszczówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 22:03
      ja jestem, mieszka sie super, jesli masz samochodd, albo nie musisz jezdzic na
      tarchomin, z ktorym polaczenie komunikacja miejska jest beznadziejne. co do
      sklepow, to sa lokalne, reszta to tarchomin, ew, brodno no i te''po drodze'' z
      pracy. to samo dot. uslug.
      bardzo lubie tu mieszkac, tylko szkoda, ze to zrobilo sie takie popularne
      miejsce i coraz wiecej osob sie sprowadza. no i fakt, ze strasza nas spalarnia...
      pozdr
    • Gość: qba Re: Choszczówka IP: 192.165.213.* 13.05.05, 15:08
      Ja jestem zadowolony. Wydaje mi się, że to idealny wybór, jeśli chce się
      mieszkać w jakimś spokojnym, zalesionym miejscu, a nie chce dojeżdżać do pracy
      półtorej godziny z jakiejś miejscowości poza Warszawą.

Jasne, że infrastruktura handlowo-usługowa jest uboga, ale to pochodna tego, że
      mieszka tu stosunkowo niewielu ludzi. Dzięki temu masz jednak ciszę, mały ruch
      samochodowy i niespecjalnie zapchaną Marywilską w drodze na południe. A do
      centrum zawsze można wyskoczyć na film czy obiad; spędzasz dodatkowe pół
      godziny w samochodzie, ale jeśli nie zależy ci na codziennych wypadach, da się
      to chyba przeboleć. My z żoną zazwyczaj organizujemy wypady "pakietowe":
      zakupy, kino, restauracja.

W której części Choszczówki mieszkasz? Blisko Czajki? To jest teraz numer jeden
      na całym osiedlu, chociaż wydaje mi się, że ten powszechny lament mieszkańców
      to takie "wiele hałasu o nic". W końcu bemowiacy będą mieli trasę szybkiego
      ruchu przez środek dzielnicy, ursynowiacy jakiś tunel, który pewnie będzie im
      fundował minitrzęsienia ziemi przy przyjeździe ciężarówki, kabaciakom latają
      nad głową samoloty. A ta rozbudowana oczyszczalnia pod nadzorem Unii może być
      mniej uciążliwa niż jej dotychczasowa wersja.
      • tarantula01 Re: Choszczówka 14.05.05, 22:17
        Gość portalu: qba napisał(a):

> W której części Choszczówki mieszkasz? Blisko Czajki? To jest teraz numer
        jeden
        >
        > na całym osiedlu, chociaż wydaje mi się, że ten powszechny lament mieszkańców
        > to takie "wiele hałasu o nic". W końcu bemowiacy będą mieli trasę szybkiego
        > ruchu przez środek dzielnicy, ursynowiacy jakiś tunel, który pewnie będzie im
        > fundował minitrzęsienia ziemi przy przyjeździe ciężarówki, kabaciakom latają
        > nad głową samoloty. A ta rozbudowana oczyszczalnia pod nadzorem Unii może być
        > mniej uciążliwa niż jej dotychczasowa wersja.

Te krókie podsumowanie warunków, w których mieszka się w Warszawie jest
        kapitalne.
        • Gość: uwzetka Re: Choszczówka IP: *.chello.pl 15.05.05, 22:28
          ZDECYDOWANIE odradzam sklep polne czy jakies tam kwiatki przy przejeździe!
          Oszukują, doliczają w pozycji nr 1 towary różne (tzn nie zakupione przez daną
          osobę) Ceny pani w kasę wbija też z sufitu. A tłumaczenie jest dla nowych
          kupujących "zastępuję koleżankę". Towar nieświeży, znacznie, znacznie droższy
          niż w innych sklepikach.
          • Gość: qba Re: Choszczówka IP: 192.165.213.* 16.05.05, 09:16
            Faktycznie słyszałem skargi, że paniom kasjerkom stosunkowo często zdarza
            się "pomylić" przy wydawaniu reszty. Dziwne tylko, że zawsze w tę samą stronę -
            na niekorzyść klienta. Na mnie wprawdzie nie trafiło, bo ja tam kupuję tylko
            piątkową "Wyborczą" i z rzadka pieczywo, ale coś musi być nie tak, skoro to już
            kolejny głos krytyczny.

Moja żona dodałaby pewnie, że należy im się plus za posiadanie w ofercie
            wiśniowej coli; ciężko ją dostać nawet w niektórych supermarketach, a już w
            małych sklepikach graniczy to z cudem.
      • Gość: Kata Re: Choszczówka IP: 80.51.234.* 16.05.05, 11:09
        mieszkam na osiedlu "mini ville" czyli stosunkowo blisko Czajki,
        jesli chodzi o przebudowe Czajki to nie mam zdania, ale zastanawiam się czy to
        co teraz wdychamy nie jest szkodliwe ?
        Sklep Polne Kwiaty mimo dobrej lokalizacji tez mi sie nie podoba, ale rekody
        bije sklep kolo poczty na Kłosowej: brzydki, drogi i w dodatku czynny do
        15.00 !!!
        • Gość: qba Re: Choszczówka IP: 192.165.213.* 16.05.05, 11:34
          Mam do twojego osiedla sentyment, bo na Choszczówkę ściągnęło mnie właśnie
          ogłoszenie w jakimś katalogu o sprzedaży domków w "Mini Ville". Co prawda, w
          końcu się nie zdecydowałem (nie tyle ze względu na Czajkę, co na bliskość torów
          kolejowych i częstotliwość wydawania przez pociągi przeraźliwego sygnału
          ostrzegawczego), ale dzięki temu poznałem tę okolicę (mimo wcześniejszych
          czterech lat mieszkania na Tarchominie jakoś nie nie wpadła mi wcześniej w
          oko!) i szukałem domu już tylko tam.

A co do tych małych sklepików, to sprawa jest jasna. Nastawiają się nie na
          klienta, który CHCE tam robić zakupy, tylko na tego, który MUSI to robić. I
          dlatego mają w nosie jego zadowolenie z obsługi, cen czy wystroju sklepu.
          • Gość: 123 Re: Choszczówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 12:19
            w polnych kwiatach kupuje dosyc czesto,ale jakos nigdy panie nie mialy problemu
            z przeliceniem reszty. za to co do ich zachowania... chyba im sie czasy pomylily
            (mimo mlodego wieku) albo sie naogladaly filmow bareii
            • wij-drewniak Re: Choszczówka 16.05.05, 14:42
              za to co do ich zachowania... chyba im sie czasy pomylil
              > y
              > (mimo mlodego wieku) albo sie naogladaly filmow bareii
              oooooo dokładnie, chyba wiem, którą panią masz na myśli
              a sklep jak każdy mniejszy sklep, ludzie, którzy poprzyzwyczajali się do
              hipermarketów z 20 rodzajami musztardy na półce mogą ponarzekać. Wiadomo, że
              musi być drożej bo po pierwsze mniej ludzi się przewija bo tylko mieszkańcy, w
              dodatku chyba tacy zamożniejsi (patrząc np na to, że w niewielkim
              powierzchniowo sklepie na półce leży makaron za 10 zł i inne specjały, czyli
              ktoś to kupuje), a kolewjne primo to to, że i tak wszyscy większość zakupów
              robi w hiperkach a w Polnych kupują chleb i piwo jak zabraknie. A co do
              swiezości towarów to jeśli chodzi o wędlinę to nie mam zastrzeżeń.
              Inne zalety: duży wybór prasy, owoców i warzyw, długo otwarty, pieczywo świeże
              i w niedzielę. Nie narzekam choć ceny czasem powalają
              • Gość: Maciek Re: Choszczówka IP: *.amg.net.pl 29.06.05, 10:06
                No i jest jeszcze Wyganowska koło Tapetowej - mają b.dobry sękacz z Wesołej
                (najlepszy jaki jadłem w Warszawie) ;-) I lepszy warzywniak niż Polne.
    • Gość: Agata spalarnia IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.06.05, 13:07
      Sprawa Czajki to rzeczywiście poważny problem. To co teraz z niej czuć, będzie
      czuć nadal, bo jak zbierze się w jednym miejscu ścieki z 3/4 Warszawy, to żadna
      hermetyzacja nie pomoże. Budowa spalarni i zakładu scalania popiołów to
      niepotrzebne mnożenie groźnych dla zdrowia miejsc spalania emitujących dioksyny
      i składowisk toksycznych popiołów. Osady pościekowe mogą być spalane w
      elektrociepłowniach. Istnieją inne technologie i miejsca do utylizacji osadów
      pościekowych.
      Więcej na ten temat www.czajka-protest.org/

• Gość: Tony Re: spalarnia IP: *.crowley.pl 23.06.05, 19:04
        > Budowa spalarni i zakładu scalania popiołów to
        > niepotrzebne mnożenie groźnych dla zdrowia miejsc spalania emitujących
        dioksyny

(ciaaach)

Hmmm, a czy przeczytałaś chociaż na www.czajka-protest.org (a jest tam to
        podane) ile tych dioskyn i furanów ma powstawać? Dla leniwych podam:
        2 mg/rok, czyli 2 miligramy na rok, czyli dwie tysięczne grama na rok.

> Osady pościekowe mogą być spalane w
        > elektrociepłowniach.

Czyżbyś była specjalistką od ochrony atmosfery lub technologii spalania, że tak
        twierdzisz?

> Istnieją inne technologie i miejsca do utylizacji osadów
        > pościekowych.

A i owszem, istnieją (używanie jako nawozu, wywożenie na wysypisko etc.)
        pytanie, tylko czy są bardziej przyjazne dla środowiska i mniej niebezpieczne
        dla zdrowia ludzkiego.

• Gość: Agula ja mieszkam :) IP: 62.111.195.* 27.06.05, 11:49
      od zawsze i chwalę sobie bardzo, choć ostatnio zaczynam tęsknić za małym
      domkiem na wsi i zapachem pól. Pamiętam czasy gdy bujne zboże a w nim maki i
      chabry porastały teren obecnego osiedla accord i mini ville. W Choszczówce robi
      się ciasno, ale wciaż do lasu jest blisko. Tu się naprawdę odpoczywa po
      powrocie z pracy.
      • Gość: Dasikowa Re: ja mieszkam :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.05, 08:11
        Witam:)
        ja mieszkam tu dopiero 2lata (ale wczesniej na Tarchominie 20lat).
        Da rade sie przyzywczaic do takiego zadupia, ktore ma wielkie uroki.
        Dzieki temu zaczełąm jezdzic samochodem, a wczesniej nie mogłam sie przemoc
        (komu choc raz uciekł 133 jezdzacy co 1h i 10minut ten wie o czym pisze, heheh).
        Polne Kwiaty to targedia! Nabijanie roznych rzeczy na poz. nr 1 i twierdzenie,
        ze ona jest nowa i sie uczy, ze Pan wczesniej kupowal (wrrrrr, ostatnio mojej
        siostrze dobiła wódke, siostra po chwili sie wrociła z awantura - oddała
        naszykowaną kase, ze stałym tekstem).
        Jogurty przeterminowane MIESIAC (powaznie, z data 24.05.05 kupiłam kilka dni
        temu!!!) Skley sa tragiczne, ale jak ktos mobilny to Tarchomin czy Brodno
        calkiem blisko. Jest tez fajny sklep na Fletniowej, mały czysty i przyjemny.
        Ale rzecz ktora kocham w tej okolicy najbardziej to POCZTA:) Gdzie indziej
        Panie Cie znają i są tak miłe (poza kontrolerką;)) ).

Mamy w planach wybudowac dom wolnostojacy (teraz mieszkam na osiedlu) i wiem,
        ze to bedzie tylko Choszczówka!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka