Dodaj do ulubionych

Kanał Żerański zarasta glonami

23.08.02, 23:47
Kanał Żerański zarasta glonami. Cały zielony jest.
Czy na to nie ma jakiegoś sposobu?
Kiedyś-tam, w czasach śp. PRL-u mówiło się o sprowadzeniu do naszych wód z
ZSRR amura, ryby która miała wszelkie wodne rożliki zjadać z apetytem, a
potem tegoż amura mieliśmy zjadać też z apetytem my. Oczywiście nic z tego
nie wyszło.
Ponieważ w kanałach np. Holandii takich glonów nie widywałem, to sądzę, że
jest na to jakiś patent. Może ktoś coś wie?
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: Kanał Żerański zarasta glonami 26.08.02, 08:35
      A swoją drogą ciekawe czemu nikt tam nie żegluje ?
      • chaladia Re: Kanał Żerański zarasta glonami 26.08.02, 20:08
        Bo to baardzo niebezpieczne jest. Wędkarze mordują nożami takich, co próbują
        tam łódkami lub kajakami pływać... A jak po ścieżce holowniczej jeżdżę rowerem,
        to nigdy nie obejdze się bez awantury o wędziska porozkładane wpoprzek dróżki.
        A podobno wędkarstwo to taki spokojny "sport". Osobliwyż to sport,
        gdy "sportowiec" wyrywa niewinnemu zwierzęciu hakiem wargę lub całą szczękę.
        • sloggi Re: Kanał Żerański zarasta glonami 27.08.02, 08:22
          Chaladia, ale spójrz kto wędkuje nad Kanałem. Te twarze myślą niezmącone.
          • chaladia Re: Kanał Żerański zarasta glonami 27.08.02, 17:02
            Jak się pomyśli, że wędkarzem był Pan Prezydent Lechu Wałęsa, to nie dziwi, że
            cham i wędkarz to synonimy...
    • lelu Re: Kanał Żerański zarasta glonami 27.08.02, 09:23
      Wyczytałem, że niektóre glony rozmnażają się bezpłciowo, a inne płciowo. Może
      te z naszego kanału wybrały ten przyjemniejszy sposób. Jeśli więc się ochłodzi,
      to pewnie przejdzie im chęć na miłosne igraszki, bo to przeczież trzeba się
      rozbierać, ściągać ubranka etc. Wtedy kolor wody powróci to swojego pierwotnego
      stanu, brunatno-szarego.
    • Gość: tony Re: Kanał Żerański zarasta glonami IP: 217.17.39.* 27.08.02, 12:06
      chaladia napisał:
      w czasach śp. PRL-u mówiło się o sprowadzeniu do naszych wód z
      > ZSRR amura, ryby która miała wszelkie wodne rożliki zjadać z apetytem, a
      > potem tegoż amura mieliśmy zjadać też z apetytem my. Oczywiście nic z tego
      > nie wyszło.

Pudło, wprowadzano, miedzy innymi w zbiorniku Rybnickim. Ale jak zwykle cos tam
      nie wypaliło. Nie pamietam dokładnie opracowania, ale, zdaje się że wrazz
      wprowadzeniem amura zmienił sie cały ekosystem, następnie amur wyżarł wszystko
      co mógl, i wyzdechł. A później owstało się ino szambo...

> Ponieważ w kanałach np. Holandii takich glonów nie widywałem,

To gdzie ty miałes oczy :)Co jak co ale 4 lata przeżyłem w tym kraju w wielu
      kanałach sie kompałem, i glony są jak sie masz wiktor. Jedyna różnica polega na
      mniejszym nasłonecznieniu, więc też zakwity sa mnoiej gwałtowne. Druga rzecz,
      to częstsze korzystanie z kanałów przez różne krypy, co wpływa ujemnie na glony.
      to sądzę, że

Tony
      • chaladia Re: Kanał Żerański zarasta glonami 27.08.02, 17:07
        > Pudło, wprowadzano, miedzy innymi w zbiorniku Rybnickim. Ale jak zwykle cos
        tam nie wypaliło, następnie amur wyżarł wszystko co mógl, i wyzdechł. A później
        owstało się ino szambo...
        Nic prostszego nie było, jak wyławiać tego amura w takiej ilości, żeby wyżreć
        wszystkiego nie zdołał. Wtedy był stan wojenny i głód aż miło, więc dziwne, że
        kłusownicy sprawy nie załatwili.

> To gdzie ty miałes oczy :)Co jak co ale 4 lata przeżyłem w tym kraju w wielu
        > kanałach sie kompałem, i glony są jak sie masz
        Zapewne zależy to od pory roku. Ja przez Niderlandy latrałem w tzw. dzikie
        kraje (ze Shipholu) i siedziałem tam ledwo po parę dni, choć wiele razy to
        było...

• kubajek Re: Kanał Żerański zarasta glonami 27.08.02, 16:47
      Może napuścić na nie jakieś glonkowce?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka