Dodaj do ulubionych

Stara Praga - warszawski bronx

IP: *.ipartners.pl 25.09.01, 08:04
Jak wyzej - zastanawiam sie, dlaczego z tych okolic nagle zaczela sie robic
taka `modna` wsrod mlodych ludzi dzielnica... co to za przyjemnosc mieszkac na
takiej Wilenskiej, Brzeskiej, Markowskiej, Szwedzkiej czy innej Stalowej...
Obserwuj wątek
    • Gość: michal Re: Stara Praga - warszawski bronx IP: 195.94.222.* 25.09.01, 09:22
      Moim zdaniem sprawa jest prosta:
      -nie mieszkasz w blokowisku vide Kabaty,Ursynow. Wysiadz z metra, a zostaniesz
      osaczony przez 6,8,10,15 pietrowe budynki, na dodatek wszystkie tak samo
      kwadratowe.
      -dwa, trzy przystanki do Starego, Nowego Miasta, Mariensztatu. Na dobra sprawe
      mozna tam w trakcie polgodzinnego spaceru dojsc pieszo.
      -ceny NOWYCH mieszkan sa nizsze w dzielnicach po lewej stronie,i takie same jak
      w dzielnicach daleko od Centrum. Ja wole mieszkac blizej.
      -mimo zaniedbania architektura Pragi jest ladna.
      -lokalizacja zaniza wycene nieruchomosci, ale w perspektywie juz tylko kilku
      lat pojdzie w gore i nowe mieszkania jesli w ogole beda tracily na wartosci to
      proporcjonalnie mniej niz nowe mieszkania w innych sypialnianych dzielnicach.
      wszystko to z powodu odleglosci od Centrum i wysokiej ceny dzialek na ktorych
      bedzie sie budowalo (miejsca po wyburzanych starych kamienicach), a do ktorych
      jest juz dobry dojazd (nie musisz budowac drogi, drog dojazdowych) i sa
      wszystkie media.
      Bezpieczenstwo - Niestety "niespodzianki" spotykaly mnie w Srodmiesciu i na
      Zoliborzu, wiec przychylalbym sie do zdania Policji ze statystki pokazuja ze
      Praga jest srednio niebezpieczna.
      Tak jest na na pewno na Wilenskiej.

pzdr

MD
      • Gość: MD Re: Stara Praga - warszawski bronx IP: 195.94.222.* 25.09.01, 13:53

UWAGA Jako gosc portalu piszacy ponizszy list, zeby byc zgodny z poprzednimi o
        Pradze powinienem sie podpisac jako MD.

pzdr
        MD

> Moim zdaniem sprawa jest prosta:
        > -nie mieszkasz w blokowisku vide Kabaty,Ursynow. Wysiadz z metra, a zostaniesz
        > osaczony przez 6,8,10,15 pietrowe budynki, na dodatek wszystkie tak samo
        > kwadratowe.
        > -dwa, trzy przystanki do Starego, Nowego Miasta, Mariensztatu. Na dobra sprawe
        > mozna tam w trakcie polgodzinnego spaceru dojsc pieszo.
        > -ceny NOWYCH mieszkan sa nizsze w dzielnicach po lewej stronie,i takie same jak
        >
        > w dzielnicach daleko od Centrum. Ja wole mieszkac blizej.
        > -mimo zaniedbania architektura Pragi jest ladna.
        > -lokalizacja zaniza wycene nieruchomosci, ale w perspektywie juz tylko kilku
        > lat pojdzie w gore i nowe mieszkania jesli w ogole beda tracily na wartosci to
        >
        > proporcjonalnie mniej niz nowe mieszkania w innych sypialnianych dzielnicach.
        > wszystko to z powodu odleglosci od Centrum i wysokiej ceny dzialek na ktorych
        > bedzie sie budowalo (miejsca po wyburzanych starych kamienicach), a do ktorych
        > jest juz dobry dojazd (nie musisz budowac drogi, drog dojazdowych) i sa
        > wszystkie media.
        > Bezpieczenstwo - Niestety "niespodzianki" spotykaly mnie w Srodmiesciu i na
        > Zoliborzu, wiec przychylalbym sie do zdania Policji ze statystki pokazuja ze
        > Praga jest srednio niebezpieczna.
        > Tak jest na na pewno na Wilenskiej.
        >
        > pzdr
        >
        > MD

• Gość: michal2 Re: Stara Praga - warszawski bronx IP: 195.94.197.* 25.09.01, 12:52
      Wcale nie jestem pewien, czy Stara Praga sie robi modna wsrod mlodych ludzi,
      ale baaardzo chcialbym, zeby tak bylo, bo sam jestem jak najbardziej mlodym
      czlowiekiem i za dwa-trzy miesiace tam zamieszkam. I juz nie moge sie tego
      doczekac :)...chociaz przyznaje ze mialem obawy... rozwialo je m.in. to forum.

A na Prage ciagnie tyle ludzi, bo Praga to naprawde calkiem fajna dzielnica, a
      moze byc jeszcze fajniejsza, jesli sie wyremontuje te najpiekniejsze stare i
      naprawde zabytkowe kamienice. Mnie przekonalo: bliskosc Starowki no i przede
      wszystkim fakt, ze na Pradze sa prawdziwe ulice, domy i kamienice, jak w
      normalnym miescie, a nie kilometrowe klepiska miedzy blokowiskami z zasyfionymi
      klatkami schodowymi.

No i oczywiscie cena nowych mieszkan: porownywalna jest tylko gdzies na
      dalekich peryferiach, tylko ze tam nie masz poczucia, ze mieszkasz w miescie,
      tylko - w najlepszym przypadku - w odcietych od swiata kompleksach...

A w Nowym Jorku nie bylem, ale ci, co byli, mowili mi, ze Bronx jest w wielu
      miejscach calkiem fajny, tez bardzo modny i wcale nie tak niebezpieczny, jak to
      wynika z glupich filmow. I ze jest tam teraz mnostwo inwestycji, ceny
      nieruchomosci rosna niebotycznie i wszyscy chca tam mieszkac. Czyli ze
      porownanie Pragi do Bronxu to calkiem fajna rzecz i tylko moglibysmy sobie tego
      zyczyc. :)

pozdrowienia

m.
    • sloggi Rewitalizacja Starej Pragi 25.09.01, 15:01
      Tyle, że nie można zajrzeć do żadnych rzetelnych planów zabudowy luk na terenie
      Starej Pragi.
      No i ciekawe kiedy znikną luki w pierzejach ulic : Stalowej, Strzeleckiej,
      Kamiennej, Równej itp.
      • Gość: MD Re: Rewitalizacja Starej Pragi IP: 195.94.222.* 25.09.01, 16:14
        Na Równej buduje sie dom.
        Na Malej TBS bedzie stawial dom.
        Urzad Dzielnicy oglosil przetarg na rozbiorke Zaokopowej4i6 z terminem
        skladania ofert polowa 10.2001 termin wykonania 2 miesiace od podpisania umowy,
        wiec do wiosny sprawa powinna byc zalatwiona.
        Na Wilenskiej buduja sie trzy budynki: zielony budowany przez osobe fizyczna,
        zolty - WTM (170 mieszkan) i trzeci robiony przez Budgrim.
        Na Strzeleckiej potezny TBS robiony przez Mitex.

TBSy - to wcale nie sa budynki dla biedoty, tylko kolejna okazja dla ludzi z
        kasa do kupna mieszkania
        Pojawi sie kupa nowych ludzi, ktorzy dnia nie beda bynajmniej spedzac w bramie.

Wszystko to zajmie troche czasu, ale mysle ze zmiany przybiora wyklad krzywej
        wykladniczej z aɬ.

pzdr
        MD
        • Gość: MD Re: Rewitalizacja Starej Pragi IP: 195.94.222.* 03.10.01, 09:03
          Rozbiorka na Zaokopowej 4 i 6 ma sluzyc postawieniu TBS z terminem ukonczenia
          jesien 2003. Liczba mieszkan ok.80
    • sloggi Re: Stara Praga - warszawski bronx 05.07.02, 17:25
      Wczoraj przeczytałem o warszawskich TBS-ach.
      Otóż Praski TBS zamierza w najbliższym czasie wybudować drugą część osiedla
      przy Strzeleckiej, a po jej zakończeniu 2 bloki o gabarytach kamienic przy
      ulicach Zaokopowej i Małej.
      Czyli porządkowania Starej Pragi ciąg dalszy.
      • Gość: bodzio Re: Stara Praga - warszawski bronx IP: *.ihug.com.au / *.syd.ihug.com.au 18.07.02, 04:20
        Kocham stara Prage bo domy, ba nawet cale ulice tam sa autentyczne, dobrze by
        tez bylo zeby przetrwaly boom budowlany, mysle ze ta czesc miasta moglaby sie
        stac centrum kultury alternatywnej , galerii i klubow
        muzycznych,eksperymentujacego teatru , wiem ze troche tam sie dzieje , ale
        m.innymi dzieki mniejszym niz gdzie indziej cenom wynajmu.Dobrze by bylo aby
        ktos w Ratuszu pojal ze mozna polaczyc obecny charakter zabudowy z nowoczesnymi
        funkcjami, ze nie wszedzie musza byc plastikowe okna, czy lazienkowe kafelki
        na schodach, czy jakies ochydne aluminiowe portale najczesciej w kolorze
        zielonym czy zoltym wiodacy element upiekszajacy ostaniej dekady,(klasykiem
        nowej "estetyki"jest byly PeDeT przystrojony w gejowsko teczowa elewacje). Moj
        ulubiony dom to gmaszysko z czerwonej cegly na ul. Inzynierskiej przypominajace
        spichlesz, no i te kilka drewniakow ktore przetrwaly chyba od czasow carskich,
        powinny byc uratowane.Bylo mi przykro zwiedzajac Finlandie gdzie kupa
        drewnianego budownictwa z tamtych czasow swietnie sie prezentuje , a co sie u
        nas dzieje na linii otwockiej - rozpadajace sie,pokryte papa niegdys
        przepyszne "swidermayery" .
        • sloggi Re: Stara Praga - warszawski bronx 18.07.02, 09:41
          Gość portalu: bodzio napisał(a):

nie wszedzie musza byc plastikowe okna, czy lazienkowe kafelki na schodach,
          czy jakies ochydne aluminiowe portale najczesciej w kolorze zielonym czy zoltym
          wiodacy element upiekszajacy ostaniej dekady,(klasykiem
          nowej "estetyki"jest byly PeDeT przystrojony w gejowsko teczowa elewacje).

Żal mi oryginalnej elewacji praskiego PEDETU, która w niczym nie ustępowała
          elewacjom bydynków stawianych w tamtych latach na Marszałkowskiej.

Moj ulubiony dom to gmaszysko z czerwonej cegly na ul. Inzynierskiej
          przypominajace spichlesz.

To fakt, magazyn mebli Wróblewskiego zawsze mnie zadziwiał, a wiele osób jest
          święcie przekonanych, że to dawne więzienie.

no i te kilka drewniakow ktore przetrwaly chyba od czasow carskich,
          powinny byc uratowane.Bylo mi przykro zwiedzajac Finlandie gdzie kupa
          drewnianego budownictwa z tamtych czasow swietnie sie prezentuje , a co sie u
          nas dzieje na linii otwockiej - rozpadajace sie,pokryte papa niegdys
          przepyszne "swidermayery" .

Mieszkam na Bródnie, gdzie właśnie trwa zagłada pozostałości dawnej zabudowy.
          Pokolejarskie domki znikają jeden po drugim ustępując miejsca mini-bloczkom o
          podwyższonym standardzie.
    • ann17 Re: Stara Praga - warszawski bronx 25.07.02, 14:38
      Tak się złożyło, ze zamieszkalam w jednej z pierwszych plomb budowanych przez
      Budgrim: na ul. Bródnowskiej. Gdy podejmowałam decyzję o przeniesieniu się na
      Pragę zadecydowały względy czysto ekonomiczne: była to dla mnie wtedy (jakieś 6
      lat temu) praktycznie jedyna szansa na samodzielne mieszkanie. I decyzji nie
      żałuję. Ale nie ma co się oszukiwać, jeśli chodzi o styl i jakość życia.
      Takiego poziomu chamstwa, ilości żuli stojących w bramach całymi dniami,
      złodziei tylko czatujących na każdą okazję to chyba nigdzie nie ma. Nie chcę
      oczywiście nikogo obrażać. Zdaję sobie sprawę, że mieszka tu mnóstwo porządnych
      ludzi, którzy uczciwie uczą się lub pracują. Ale to nie jest norma na Pradze.
      Wyprowadziłam się z dużą ulgą trzy lata temu. Mieszkam teraz na Powiślu, które
      też nie wszystkim się podoba.
      Słyszy się faktycznie że Praga Północ robi się modna, że artyści ściągają,
      młodzi ludzie się wprowadzają. super. Ale codzienne życie, to też to, że na
      ulicy nie warto zostawić samochodu, jak moja sąsiadka zrobiła oblewanie
      mieszkanie i goście przyjechali samochodami, to nie mieli czym wracać. Głupio
      było.
      Uważam że Praga ma wiele uroku: to jest prawdziwe miasto. Ale żeby tu się
      dobrze żyło, to trzebaby wpakować kupę kasy w remonty tych kamienic które teraz
      straszą. Np kamienica przy Bródnowskiej 16 jest od 20 lat przeznaczona do
      rozbiórki, ludzie ta mnie mają normalnego ogrzewania, ciepłej wody, stardard to
      kibel na korytarzu. więc jak się mieszka w takich warunkach(np 4 dorosłe osoby
      na 35 metrach, bez łazienki, jedna izba z wnęką kuchenną), to nie dziwi, że
      dorośli synowie wolą wystawać w bramie....
      Poza tym trzeba młodym pokazać, jak może wyglądać życie, co mogą osiągnąć. I
      pracować z nimi. A tym czasem szkoły przy Kowieńskiej i Kowelskiej to dno...
      Są co prawda jakieś fundacje, świetna parafia przy Szwedzkiej, ale naprawdę
      jest mnóstwo do zrobienia, żeby kolejne pokolenia nie spędzały życia w bramach.
      I jak tak czasem przyjadę na Pragę, to nie widzę, żeby, poza nowymi budynkami,
      coś się zmieniło. Następne roczniki lądują w bramie i tyle.
    • Gość: tomek Re: Stara Praga - warszawski bronx IP: *.return.pl 05.08.02, 16:50
      powód jest prosty.
      zobacz galerie foto na www.zabkowska.waw.pl i bedziesz wiedział dlaczego
      tam chcą ludzie mieszkać !
      • Gość: NN Re: Stara Praga - warszawski bronx IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 05.08.02, 19:31
        Jest takie określenie "duch miejsca", i to określenie opisuje starą Pragę. To
        duża wartość, jeśli ktoś to czuje. Stać na chodniku w miejscu, w którym przed
        100 laty ktoś także stał i patrzył na tę samą bramę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka