Dodaj do ulubionych

Modlińska

IP: *.u.mcnet.pl 01.03.06, 13:55
dziś rano poprostu rozśmieszyl mnie fakt, że poraz kolejny czekalem w korku
jakies 40 min, a dlaczego a dlatego ze na pasie dla autobusów spokojnie
ustawil sie tir a jego kierowca smacznie spał, dobre poprostu dobre
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomaszek Re: Modlińska IP: *.europe.hp.net 01.03.06, 14:42
      Tir sie uszkodzil - zdarza sie, ale panowie policjanci bezradnie sie rozgladali
      zamiast mandatowac cwaniakow w osobowkach jezdzacych po pasie dla autobusow.
      • marcink Re: Modlińska 01.03.06, 14:56
        Najlepsze jest to ze ten TIR stal tam conajmniej od wczoraj od godziny 19. Przez
        12 godzin nikt nie potrafil go naprawic, usunac, odholowac.
      • Gość: driver Re: Modlińska IP: 217.153.150.* 01.03.06, 16:23
        Bo jak wiadomo mandatowanie cwaniaków natychmiast rozladowuje korek i sprawia,
        ze wszyscy moga wygodnie, szybko i kulturalnie dojechac do pracy i szkoly.
        • jurek_dzbonie Re: Modlińska 01.03.06, 17:07
          Dokladnie. Autobusy jada na biezaco.
    • Gość: Tedi Re: Modlińska IP: *.merinet.pl 01.03.06, 18:39
      A policja spokojnie przejeżdża obok i nie reaguje-zarówno na tkwiącego Tira,
      czy też inne samochody na BUS pasie.Brawo!!
      • Gość: E-4 Re: Modlińska IP: *.crowley.pl 02.03.06, 08:04
        Brak zaangazowania Policji na Modlinskiej rzeczywiscie jest zenujace. Moze
        kiedys wreszcie na to forum zajrzy jakis szef WRD, bo numeru telefonu ani faksu
        do nich, na stronie internetowej nie uswiadczysz... Policja dla ludzi...
        • Gość: Kiełek Re: Modlińska IP: *.cbr.tp.pl 03.03.06, 10:09
          "Policja dla ludzi..."
          Drogi dla ludzi...
          • Gość: MZ Re: Modlińska IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 03.03.06, 12:45
            Bus-pasy dla autobusow.
    • Gość: GALILEUSZ Re: Modlińska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 16:27
      Wkurza mnie fakt, że na najbardziej zakorkowanej ulicy w Warszawie zabiera się
      pas dla autobusów, a samochody niech sobie stoją dłużej, kto by zadbał o tych
      śpieszących się w samochodach. Bogacze, burżuje i cwaniaki ... to my w
      samochodach !

W takim miejscu powinno się zbudować czwarty pas dla autobusów i taksówek oraz
      poszerzyć wjazd na Grota.
      Ale ta część miasta jest zapomniana przez możnowładców od dawna... za daleko do
      Ratusza ...

Tarchomin to smród i ubóstwo. Zbudować spalarnię, przyjmować ścieki z reszty
      Warszawy, a mieszkańców odizolować.

• jurek_dzbonie Re: Modlińska 06.03.06, 07:49
        > Wkurza mnie fakt, że na najbardziej zakorkowanej ulicy w Warszawie zabiera
        > się pas dla autobusów, a samochody niech sobie stoją dłużej, kto by zadbał
        > o tych śpieszących się w samochodach.

Oczywiscie - niech sie przesiada do autobusu - dojada szybciej.

> Tarchomin to smród i ubóstwo.

Jesli tak, to Choszczowka to slumsy.
        • Gość: Kielek Re: Modlińska IP: *.cbr.tp.pl 06.03.06, 10:43
          A gdzie dojadą szybciej?? Bo raczej nie tam, gdzie ja pracuję... I zapewne co
          najmniej 60-70% pozostałych jeżdżących prywatnymi samochodami.
          Czasami dziwi mnie to, jak Polacy potrafią być zawistni. Jest taki jden
          przykład, który to dobrze obrazuje:
          Typowy Polak przechodząc obok super samochodu zastanawia się, co jego właściciel
          musiał przekręcić, gdzie oszukać, jakich podatków nie płacić, że stać go na
          jeżdżenie takim samochodem. Za dobrze mu widocznie, obetnijmy mu jeden pas
          ruchu, niech się cwaniak ściska i stoi korku - a co on - lepszy ode mnie.
          W cywilizowanych krajach ktoś przechodzący obok pomyśli sobie - co ja mam
          zrobić, jak pracować, ile się uczyć, żeby mieć pieniądze na taki samochód.
          Oj, oj - zawiść straszna sprawa, gorsza od faszyzmu (tamci przynajmniej swoich
          nie tłamszą).
          • jurek_dzbonie Re: Modlińska 06.03.06, 10:50
            Co ma wspolnego zawisc i pas dla autobusow?
            Pasy dla autobusow wyznacza sie w calym cywilizowanym swiecie, gdzie promuje
            sie komunikacje miejska. I wyznacza sie ich o wiele wiecej, niz warszawskie
            ogryzki. Jakos nikt tam nie kieruje sie stwierdzeniem ze samochodami jezdza
            cwaniacy. Jesli ktos decyduje sie na jezdzenie po miescie samochodem, to bierze
            poprawke na to, ze bokiem beda mijaly go autobusy, a on bedzie jechal dluzej
            zaliczajac korki.
            • Gość: Kiełek Re: Modlińska IP: *.cbr.tp.pl 06.03.06, 12:04
              A ja tylko zacytuję odpowiedź jednego ze zwolenników bus-pasa: "A choćby bus-pas
              mił i trawa zarosnąć, to wara kierowcom nieuprawnionym".
              Siedząc swojego czasu w Monachium i korzystając z komunikacji miejskiej
              zauważyłem, że bus-pasy są wysznaczane tak, żeby nei zwężać dorgi samochodom i
              żeby z nich zjechać autobus musi włączyć się do ruchu tak jak każdy inny pojazd.
              To jest równouprawnienie wszystkich pojazdów na drodze. Bo u nas się myśli i
              robi tak, że jak chce się mieć więcej, to trzeba komuś zabrać, bo tak łatwiej -
              a nie sobie samemu wypracować, bo przy tym trzeba sie namęczyć. O wiele łatwiej
              było zabrac jeden pas z Modlińskiej, niż - chćby i - próbowac walczyc o jej
              rozbudowę o bus-pas. I co - jak teraz dobudują kolejny pas dla samochodów, to
              znowu ktoś wpadnie na wspaniały pomysł, żeby go zawłaszczyć TYLKO dla siebie.
              Dodatkowo nie widziałem wyznaczonego bus-pasa w na drodze, która stanowi JEDYNY
              wyjazd z tak dużej dzielnicy, nie móiąc, że w przypadku Modlińskiej jest to
              kilka dzielnic.
              Bo łatwiej zabrać, niż zbudwać samemu - takie nieco złodziejskie podejście.
              • jurek_dzbonie Re: Modlińska 06.03.06, 13:13
                > A ja tylko zacytuję odpowiedź jednego ze zwolenników bus-pasa: "A choćby bus-
                > pas mił i trawa zarosnąć, to wara kierowcom nieuprawnionym".

Po pierwsze, gdyby miala rosnac trawa, to by go nie wyznaczano, po drugie
                przepisy wyraznie to interpretuja kto moze na niego wjezdzac.
                W Monachium bus-pasy wyznaczano wiele lat temu i wtedy prowadzone byly
                identyczne rozmowy. Przez te lata zmienila sie tam mentalnosc i wszyscy sa
                swiadomi roli komunikacji miejskiej.

> O wiele łatwiej było zabrac jeden pas z Modlińskiej, niż - chćby i - próbowac
                > walczyc o jej rozbudowę o bus-pas

To nie byla latwa decyzja. To byla koniecznosc. Poza tym nie ma miejsca na
                dobudowanie kolejnych pasow. Zabawa w kilkudziesieciometrowe odcinki nie
                wchodzi w gre. Jedynie Most Polnocny moze rozwiazac problemy Modlinskiej, ale
                on sie nie moze zbudowac juz tyle lat.

> Dodatkowo nie widziałem wyznaczonego bus-pasa w na drodze, która stanowi
                > JEDYNY wyjazd z tak dużej dzielnicy, nie mówiąc, że w przypadku Modlińskiej
                > jest to kilka dzielnic.

Jak to??? Marywilska tez daje mozliwosc wjazdu.

> Bo łatwiej zabrać, niż zbudwać samemu - takie nieco złodziejskie podejście.

Zaraz - autobusy tamtedy juz nie jezdza? Nikomu nic nie zabrano. Wykonano
                reorganizacje ruchu. Zreszta bus-pas pojawil sie na pasie ruchu lokalnego.
                Jakby ten bus-pas obowiazywal 24h, to by problemow nie bylo, bo moznaby go
                odgrodzic kraweznikiem. Gdyby nie poranne cwaniakowanie niektorych kierowcow,
                to Modlinska by jechala bez przeszkod.
                • Gość: Kiełek Re: Modlińska IP: *.cbr.tp.pl 07.03.06, 09:57
                  > Po pierwsze, gdyby miala rosnac trawa, to by go nie wyznaczano, po drugie
                  > przepisy wyraznie to interpretuja kto moze na niego wjezdzac.
                  Tak, tak, oczywiście, tak, przpisy, tak, tak
                  > Jak to??? Marywilska tez daje mozliwosc wjazdu.
                  Równie dobrze mozna jeździć przez Nowy Dwór Mazowiecki... No i jeszcze może
                  przez Suwałki??
                  > Zaraz - autobusy tamtedy juz nie jezdza? Nikomu nic nie zabrano. Wykonano
                  > reorganizacje ruchu.
                  No to może zreorganizowac ruch i zapomieć o bus-pasie?? Może nieco
                  zreorganizujemy twoją pensję i będziemy ją przelewać na moje konto??
                  >Zreszta bus-pas pojawil sie na pasie ruchu lokalnego.
                  Szczególnie na jego ostatnim odcinku jest to najlepiej widoczne
                  > Jakby ten bus-pas obowiazywal 24h, to by problemow nie bylo, bo moznaby go
                  > odgrodzic kraweznikiem.
                  Lepiej zabudować pięcio-metrowy betonowy mur
                  >Gdyby nie poranne cwaniakowanie niektorych kierowcow, to Modlinska by jechala
                  bez przeszkod.
                  Tak, tak, oczywiście, jak woda z kranu
                  • jurek_dzbonie Re: Modlińska 07.03.06, 11:51
                    > Tak, tak, oczywiście, tak, przpisy, tak, tak

Ktore dzis wreszcie egzekwowala policja.

> No to może zreorganizowac ruch i zapomieć o bus-pasie??

Bus-pas sie bardzo dobrze sprawdza

> Szczególnie na jego ostatnim odcinku jest to najlepiej widoczne

Przy EC? Tam jest luzno.

> Tak, tak, oczywiście, jak woda z kranu

Zebys wiedzial. Przez baranow wciskajacych sie na sile, albo zmieniajacych 3
                    razy na 100 metrach pas sa zatrzymania.
                    • Gość: Kiełek Re: Modlińska IP: *.cbr.tp.pl 07.03.06, 14:32
                      Począwszy od McDonalda na EC skończywszy jest tak luźno, że się normalnie gubię
                      w tej przestrzeni i nie wiem co robić - tyle jest miejsca, że szok.
                      Dziwna srawa, że miejsce robi się w punkcie, gdzie kończy się bus-pas...
                      A te barany, to się pewnie wciskają z tego pasa, co się kończy ni z tego ni z
                      owego za McD i przeradza się w bus-pas. No bo jakby jechali dalej bus-pasem, to
                      tam jest policja egzekwująca prawo... No i robią się jak to okresliłeś
                      "zatrzymania".
                      • misiekka Re: Modlińska 07.03.06, 14:40
                        > Dziwna srawa, że miejsce robi się w punkcie, gdzie kończy się bus-pas...

Jezdze tamtedy samochodem i luzno sie robi juz na wysokosci kanalu. A tam caly
                        czas jest bus-pas.

> A te barany, to się pewnie wciskają z tego pasa, co się kończy ni z tego ni z
                        > owego za McD i przeradza się w bus-pas.

Jurek ma racje. Taaa... barany najpierw na sile zjezdzaja na lewy pas, potem na
                        srodkowy, potem na lewy. W medzyczasie inni na sile probuja uciec z bus-pasa,
                        bo widza policje.

> No bo jakby jechali dalej bus-pasem, to tam jest policja egzekwująca prawo...

Od tego jest wlasnie policja.
                        • Gość: Roman Re: Modlińska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 16:55
                          A ja dzisiaj jechałem o 9.30, nie było korków, droga była pusta,a policja stała
                          w trzech miejscach (za Obrazkową, obok wiaduktu, na kanałku)i łapała baranów.
                          Rozumiem, przekraczali przepis, słuszny czy nie, nieważne, ale zeby aż 3
                          radiowozy. Na Torunskiej w kierunku Targówka też stali, z radarem, słusznie,
                          tam jest 40 km/h.
                          Ja też jestem baranem, jadę Obrazkową, skręcam w prawo i najczęściej nie mam
                          miejsca na właściwym pasie, jadę więc ok 200 m bus-pasem i póżniej prosto (jest
                          znak koniec bus-pasa). Cały czas prawym pasem i w lewo w kierunku giełdy, tak
                          jadę do pracy, niestety nie pracuję w centrum, nie ma do mnie połączenia
                          komunikacją miejską, muszę jechać autem. Teraz pewnie autobusiarze napiszą abym
                          zmienił pracę i stał z nimi w korku lub autobusie, nie, nie zmienię,
                          wyprowadzam się niedługo z Tarchomina, całe szczęście. Do pracy będę miał parę
                          minut, rowerkiem dla zdrowia podjadę, lato nadchodzi.
                        • Gość: Kiełek Re: Modlińska IP: *.jmdi.pl 07.03.06, 18:35
                          > Jezdze tamtedy samochodem i luzno sie robi juz na wysokosci kanalu. A tam caly
                          > czas jest bus-pas.
                          To tak jak ja - nawet czasami na dwa samochody (ciekawe, co...) i jakoś korek
                          kończy sie dopiero przy przystanku przed EC.
                          > Jurek ma racje. Taaa... barany najpierw na sile zjezdzaja na lewy pas, potem na
                          > srodkowy, potem na lewy.
                          Jaki środkowy?? Tam sa tylko dwa, bo jest jeszcze święty bus-pas.
                          Co do policji - taką mają pracę, co im każą robić to przełożeni i nie mają
                          wyjścia. Nie mam do nich pretensji.
                          • tarantula01 Re: Modlińska 07.03.06, 23:34
                            Gość portalu: Kiełek napisał(a):

> > Jezdze tamtedy samochodem i luzno sie robi juz na wysokosci kanalu. A tam
                            > > caly czas jest bus-pas.

> To tak jak ja - nawet czasami na dwa samochody (ciekawe, co...) i jakoś korek
                            > kończy sie dopiero przy przystanku przed EC.

Przyjrzyj się Modlińskiej dokładniej - tam ulica ta rozszerza się do 4, po 30 m
                            do 5, a po kolejnych 50 m do 6 pasów. Nie ma takiej możliwości, aby samochody z
                            2 i pół pasa (pół, bo bus-pasem też kilka samochodów jeździ) zakorkowały 5
                            pasów (6-ty pominę, bo mało kto skręca w Elektronową).

> > Jurek ma racje. Taaa... barany najpierw na sile zjezdzaja na lewy pas,
                            > > potem na srodkowy, potem na lewy.

> Jaki środkowy?? Tam sa tylko dwa, bo jest jeszcze święty bus-pas.

Pewnie miało być: z bus-pasa na środkowy, potem na lewy (bo szybszy) i znów na
                            środkowy. Ale ponieważ nie mogą się przedostać na prawy (do skrętu na most)
                            więc dojeżdząją niemal do świateł i tuż przed nimi wciskają się przed kolejkę.
                            Efekt? W sumie większy zator.

> Co do policji - taką mają pracę, co im każą robić to przełożeni i nie mają
                            > wyjścia. Nie mam do nich pretensji.

Przełożeni? Też, ale przede wszystkim są od egzekwowania prawa.
                            • Gość: Kiełek Re: Modlińska IP: *.cbr.tp.pl 08.03.06, 08:39
                              > Przyjrzyj się Modlińskiej dokładniej - tam ulica ta rozszerza się do 4, po 30 m
                              > do 5, a po kolejnych 50 m do 6 pasów. Nie ma takiej możliwości, aby samochody z
                              > 2 i pół pasa (pół, bo bus-pasem też kilka samochodów jeździ) zakorkowały 5
                              > pasów (6-ty pominę, bo mało kto skręca w Elektronową).
                              No to się jej przyjrzyj dokładnie i policz/wyestymuj ile procent samochodów
                              jedzie prosto w kierunku ex FSO, a ile wjeżdża na most.
                              Ja zawsze jadę skranym prawym, nawet kawałek przy Płochcińskiej bus-pasem
                              (niestety światły projektant nie przewidział mojej sytuacji) i nastepnie wciskam
                              sie z super-pasa na środkowy i jak ten stoi bądź jedzie znacznie wolniej niż
                              lewy, to nie omieszkam skręcić na lewy i potem z powrotem na skrajny prawy. Tak
                              jest szybciej, nikomu droginie zajeżdżam, nie łamie przepisów, więc w czym problem??
                              P.S.
                              Fajnie dzisiaj wyglądały wyścigi (tak, tak..) autbusów przed EC. Jeden zaczynał
                              wyprzedzać, drugi przyspieszał, ten hamował, to i tamten zwalniał i mieliśmy dwa
                              pasy na bus-pas przez całą długość od McDonalda do EC. Żeby jeszcze jechały
                              50km/h chociaż...
                              • Gość: Pasażer Re: Modlińska IP: 83.238.100.* 08.03.06, 10:21
                                Zabawne jest to, że luźniej jest bardzo często tuż za Konwaliową - ciekawe
                                czemu ? Może dlatego, że dalej już nie ma bocznych uliczek z których wlewają
                                się tłumy samochodów (objeżdżających Modlińską) aby właczyć sie do ruchu i
                                blokują autobusy (czyli od Konwaliowej jest cały ruch jaki musi jechać
                                Modlińską - bo boczne objazdy już nie "działają"). Jakoś mam niejasne wrażenie,
                                że gdyby nie te "ułatwienia" to nagle by się okazało, że Modlińską da się
                                jechać w miarę płynnie.
                              • tarantula01 Re: Modlińska 08.03.06, 10:48

> > Przyjrzyj się Modlińskiej dokładniej - tam ulica ta rozszerza się do 4,
                                > > po 30 m do 5, a po kolejnych 50 m do 6 pasów. Nie ma takiej możliwości, aby
                                > > samochody z 2 i pół pasa (pół, bo bus-pasem też kilka samochodów jeździ)
                                > > zakorkowały 5 pasów (6-ty pominę, bo mało kto skręca w Elektronową).

> No to się jej przyjrzyj dokładnie i policz/wyestymuj ile procent samochodów
                                > jedzie prosto w kierunku ex FSO, a ile wjeżdża na most.

ok 60% wjeżdża na most i trasę toruńską; pozostali jadą Jagiellońską.

Przy okazji frezowania Modlińskiej - zdaje się będzie frezowana tylko jezdnia
                                do "centrum" - jest okazja, aby wymóc inne oznakowanie poziome jezdni (zmiana
                                szerokości pasów ruchu), czyli "zwęzić" bus-pas do 3,5 m. Na likwidację bus-
                                pasa nie ma szans :)
                                • Gość: Kiełek Re: Modlińska IP: *.cbr.tp.pl 08.03.06, 11:10
                                  > ok 60% wjeżdża na most i trasę toruńską; pozostali jadą Jagiellońską.
                                  oj oj, wydaje mi się, że jest to znacze zaniżenie. Tylko i wyłącznie z własnego
                                  doświadczenia śmiabym stwierdzić, że jedynie 20% nie wjeżdża na most. Sytuacja
                                  może się nieco zmini jak zakończone zostaną kiedyś prace na Stażyńskiego. Ale
                                  teraz raczej nie ferowałbym, że aż 60%.
                                  Zwężenie bus-pasa tu nic nie da, bo będzie się robiło wąskie gardło przy
                                  konwaliowej (z czterech pasów na dwa), a jedynie likwidaja bus-pasa od
                                  Konwaliowej d EC. Jak jst jakis karambol na tym odcinku albo na wjeżdzie na most
                                  lub na samym moście, to autobusy i tak stoją w korku na tym odcinku i tak. Więc
                                  akutar na tym odcinku zasadnienia bus-pasa nie widzę.
                                  • tarantula01 Re: Modlińska 08.03.06, 11:49

> > ok 60% wjeżdża na most i trasę toruńską; pozostali jadą Jagiellońską.
                                    > oj oj, wydaje mi się, że jest to znacze zaniżenie.

To są wyniki z pomiaru na koniec 2004 r.

Za 2005 r. chyba jeszcze nie ma.
                          • jurek_dzbonie Re: Modlińska 10.03.06, 09:11
                            > Jaki środkowy?? Tam sa tylko dwa, bo jest jeszcze święty bus-pas.

Z matematyka miales problemy? Sa 3: pas prawy (okresowy bus-pas), pas srodkowy
                            i pas lewy
                            • Gość: Kiełek Re: Modlińska IP: *.cbr.tp.pl 10.03.06, 09:19
                              Przepraszam, masz rację...
                              na koncie zaokraglam i liczę tylko miliony i to w dziesiątkach, więc mam
                              problemy ze wszelakimi działaniami w zakresie do 10.
            • Gość: globtrotuar Re: Modlińska IP: *.atman.pl / *.atman.pl 07.03.06, 21:01
              W cywilizowanej Jabłonnej pewnie tak jest ,ale nie w europie...
              • oliwka1 Re: Modlińska 08.03.06, 13:35
                A dzisiaj staly 3 radiowozy, w jednym miejscu. Oczywiscie. Ludzi moorduja,
                okradaja a nasi policjanci lapia porzadnych ludzi jadacych do pracy. Toż to
                Polska właśnie...Brawo!
                • Gość: antywarchoł pare takich akcji i będzie mniej warchołów!!!!!!!! IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 08.03.06, 14:25
                  Warcholstwo jeżdżace bus pasem w swoich blachosmrodach trzeba cisnąć do muru. I
                  to mocno. Parę akcji i takich palant*w łamiących prawo (tak właśnie palantów
                  którzy łamią prawo) będzie mniej...
                  • Gość: Kiełek Re: pare takich akcji i będzie mniej warchołów!!! IP: *.jmdi.pl 08.03.06, 23:04
                    Zastanów się co i jak mówisz i jaki poziom reprezentujesz. Jak Ci tak łatwo
                    chowac się za zasłoną internetu, to bądź na tyle odważny i wyjdź i powiedz tej
                    "chołocie" z "blachosmrodów" to, a wierzę, że zniży sie do Twojego poziomu.
                    Łamanie prawa - demonizujesz i gubisz się chyba w hierarchizacji i stwaiasz tych
                    kierowców na równi ze złodziejami, albo z kierowcami-zabójcami przekraczającymi
                    umyślnie prędkość.
                    OJ jo nasze kochane społeczeństwo zawsze gotowe do rzeczowej rozmowy.
                    • Gość: anty_warchoł Codziennie przy Płochocińskiej... IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 09.03.06, 08:54
                      Wielu takich warchołów jeździ chodnikiem (tak tak niejeden!). I jeszcze
                      warchoły trąbią na pieszych i zdarza się że ich potrącą... od czasu gdy taki
                      jeden palant zabrał mnie na maskę właśnie na chodniku przy Płochocińskiej noszę
                      parę kulek łożyskowych, takich sporawych. Jak sądzisz szyba wytrzyma? A może
                      pęknie taki pajac i wysiądzie... Mogło by być ciekawie. A ty jak sądzisz,
                      buraki spod Łomży, Grójca staną na poziomie rynsztokowej kultury jaką sobą
                      reprezentują?
                      • Gość: Kiełek Re: Codziennie przy Płochocińskiej... IP: *.jmdi.pl 09.03.06, 18:05
                        To jest skrajność i takie sytuacje zdarzały sie i przed bus-pasem. I takie
                        sytuacje powinny być surowo karane. jednakże nie można jeżdżenia po chodniku i
                        trąbienia na chodzących po nim pieszych porównywać do jeżdżenia bus-pasem.
                        A co do samosądów - oj, to jest ryzykowne. A jakbyś trafił kogoś jadącego
                        bus-pasem w głowę, albo w oko, albo jadącego pasażera, dziecko, to??
                    • Gość: anty_pajac Re: pare takich akcji i będzie mniej warchołów!!! IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 09.03.06, 08:57
                      > demonizujesz i gubisz się chyba w hierarchizacji i stwaiasz tych
                      > kierowców na równi ze złodziejami, albo z kierowcami-zabójcami
                      > przekraczającymi
                      > umyślnie prędkość.

Naukowo nazywa się to redukowanie dysonansu podecyzyjnego (mowa właśnie o
                      takich codziennych kierowcach z bus-pasa na Modlińskiej). Wiesz o czym mówię?

Jak nie... leć się dokształć.
                      • Gość: Kiełek Re: pare takich akcji i będzie mniej warchołów!!! IP: *.jmdi.pl 09.03.06, 18:00
                        No cóż, fajnie rozmawiać na poziomie, a może pogadamy o czym z mojej dziedziny,
                        co?? Mądralo?? Jak tam dzisiaj w autobusie, bo mi się świetnie przydały
                        podgrzewane siedzenia w taki ziąb. Tylko musze więcej uważac na korzonki i
                        wcześniej wyłączać ogrzewanie - szkoda, że termoestat ma tylko pięć położeń, dla
                        mnie przydałoby się jeszcze jedno szóste pomiędzy zerowym i pierwszym.
                        Jakbys był na tyle miły i powiedział mi jak naukowo nazywa sie takie zachowanie,
                        w którym komuś nie znającemu tematu, bądź dziedziny, ktoś, kto ten temat zna,
                        usiłuje udowodnić swoją wyższość lub ogromna kompetencję??
                • jurek_dzbonie Brednie. 10.03.06, 08:48
                  Osoba jadaca samochodem po bus-pasie jest przestepna, bo swiadommie lamie
                  prawo. Policja jest od egzekwowania lamania prawa pod kazda postacia.
                  • Gość: Kiełek Re: Brednie. IP: *.cbr.tp.pl 10.03.06, 09:20
                    przestepna - to raz na cztery lata...
                    Zwyczajem rzymskim proponuje tych szubrawców wieszać na krzyżach wzdłuż bus-pasa
                    • jurek_dzbonie Re: Brednie. 10.03.06, 09:48
                      > Zwyczajem rzymskim proponuje tych szubrawców wieszać na krzyżach wzdłuż
                      > bus-pasa

Zastanowimy sie nad tym.
                • Gość: Q Re: Modlińska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 18:55
                  Czyżby był mandacik ? I Policja beee....
          • Gość: pannalola Re: Modlińska IP: *.mofnet.gov.pl 17.03.06, 10:15
            "...W cywilizowanych krajach..."

tam kierowcy samochodów osobowych przestrzegają przepisów i jak jest pas dla
            autobusów, to po nim nie jeżdżą.
    • Gość: marti Re: Modlińska IP: 217.153.150.* 08.03.06, 17:16
      A wiecie skąd nazwa Modlińska? Bo codziennie tysiące ludzi modli się, żeby
      dojechac do pracy na czas. Bezskutecznie. Ja osobiscie modlę się aby się stąd
      jak najszybciej wyprowadzić i to poranne piekło komunikacyjne nie było juz
      nigdy moim udzialem. Boże dopomóż!
      • Gość: sakura Re: Modlińska do marti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 17:54
        Rób tak dalej, ja właśnie finalizuję sprzedaż mieszkania na Białołęce, mam dość
        korków, bus-pasów i ambitnych autobusiarzy. Tam gdzie będę mieszkała nie ma
        korków, do pracy zajadę w 7 min. Pzdr
        • Gość: marti Re: Modlińska do marti IP: 217.153.150.* 08.03.06, 18:03
          Ile bierzesz za m2 jeśli to nie tajemnica?
          • Gość: sakura Re: Modlińska do marti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 18:36
            Około 4 tys, ale mam trochę nieliczonej podłogi do aktu, jak policzysz
            wszystko, nie będzie 4 tys, jak tylko z aktu to przekroczę 4 tys. Powodzenia
            • Gość: marti Re: Modlińska IP: 217.153.150.* 08.03.06, 19:01
              Może właśnie o to chodzi Tarantuli i jemu podobnym autobusiarzom, ekologom,
              Galasom itp., żeby wiekszość ludzi się stąd wyprowadziła, wtedy będzie miał
              luźny buspas i w autobusie bedzie miał luźno i będzie mógł sobie do woli
              prowadzić swoje teoretyczne pomiary natężenia ruchu i wywodzić swoje kosmiczne
              teorie o 1/3 i 2/3 szerokosci jezdni, tylko już nikogo nie będzie to obchodziło
              bo nie będzie już mieszkańców Tarchomina i całe to forum też będzie można
              zamknąć. Amen.
              • jurek_dzbonie Pieprzysz bzdury. 10.03.06, 09:09
                • Gość: sfrustrowany Re: Pieprzysz bzdury. IP: 80.50.35.* 10.03.06, 14:55
                  sznowny mądralo,

jak juz pisłaem na tym forum nie wszyszy mieszkają na tarchominie i pracują w
                  Śródmiesciu,
                  dla wielu ludzi samochód własny to jedyna możliwość dojazdu do pracy,
                  bus-pas jest w zamysle słuszny ale nie w taki sposób jak na Modlinskiej gdzie:
                  - nie ma synchronizacji sygnalizacji świetlenej,
                  -bez sensu zablokowano możliwość przejazdu na wprost pod wiaduktem
                  ul.Płochocińskiej
                  - bus-pas zajął faktycznie 2 pasy ruchy, wydzielone kiedyś dla komunikacji
                  lokalnej/ ktos poszedł na łatwiznę przymalowaniu pasa, oszczędzil rochę farby/
                  -nie ma szansy na ulżenie doli mieszkańcom poprzez szybkie wybudowanie Mostu
                  północnego

-niepotrzebny jest bus pas nad Kanałkiem Zerańskim-powoduje on własnie
                  większość korków przy dojeździe do McDOnalda-ponieważ z 4 pasów ruchu nagle
                  robią się 2,

Zastanwia mnie tylko brak rekacji władz gminy Białołeka,która z definicji
                  powinna reprezentować interesy mieszkańców,

dziwi mnie również brak zainteresowania ze strony mediów tym
                  problemem,widocznie w tych okolicach nie miszka nikt z prominentów lub
                  dziennikarzy.

Działania policji , sa pozorne i dodtkowo powodują zamieszanie, bo na widok
                  radiowozów kierowcy gorączkowo zmieniaja pasy ruchu.

Jak nie ma Policji, ruch jest w miare płynny ,również dla autobusów z
                  wyłączeniem dnie z opadami śniegu.

Wystarczyłoby chłodnym okiem pobserwować jak odbywa się ruch na ul.Modlińskiej
                  i zrozumieć ,że bus-pas nie jest tu najlepszym rozwiązaniem.

Wystarczyłoby na początek przywrócić możliowśc jazdy wszystkimi pasami nad
                  kanałkiem Żerańskim a skutki byłyby od razu widoczne.

Dyskusja i komentarze na forum pokazuje dokładnie mentalność naszych rodaków,w
                  tym szanownego mądrali.

Może kiedyś spróbowałbyś jazdy samochodem ,szczególnie w najbardziej
                  obciążonym dniu i czasie- mnie dojazd do pracy zabiera 1,5-2 godziny,

• Gość: Spider Re: Pieprzysz bzdury. IP: *.atman.pl / *.atman.pl 10.03.06, 23:59
                    "Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem
                    pokona doświadczeniem"

Pamiętam jak fajnie się jeździło po reorganizacji wjazdu na most, przed
                    zrobieniem bus-pasa. Teraz wszyscy stoimy w korkach bo działania naszej
                    wspaniałej, nieudolnej administracji, powoduja frustracje nas wszystkich.
                    Zamiast się awanturowac o idiotyczny bus-pas, proponuje zrobic zadyme, pikietę
                    itd. i domagac się Mostu Północnego - nie ma innego wyjścia.

Cała reszta tej dyskusji jest bez sensu i para idzie w gwizdek.
                  • jurek_dzbonie Re: Pieprzysz bzdury. 11.03.06, 02:07
                    > bus-pas jest w zamysle słuszny ale nie w taki sposób jak na Modlinskiej gdzie:
                    > - nie ma synchronizacji sygnalizacji świetlenej,

W calej cywilowanej Europie bus-pasy sa tam gdzie i sygnalizacja swietlna.

> -bez sensu zablokowano możliwość przejazdu na wprost pod wiaduktem
                    > ul.Płochocińskiej

Przejazd gora jest caly czas mozliwy.

> -niepotrzebny jest bus pas nad Kanałkiem Zerańskim-powoduje on własnie
                    > większość korków przy dojeździe do McDOnalda-ponieważ z 4 pasów ruchu nagle
                    > robią się 2,

Z 3 to sie i zgodze. Chyba ze liczysz pasy dla skrecajacych w lewo i prawo
                    przez ktore przejezdza sie prosto niezgodnie z przepisami

> Zastanwia mnie tylko brak rekacji władz gminy Białołeka,która z definicji
                    > powinna reprezentować interesy mieszkańców,

Wladze dzielnicy popieraja bus-pas.

> dziwi mnie również brak zainteresowania ze strony mediów tym
                    > problemem,widocznie w tych okolicach nie miszka nikt z prominentów lub
                    > dziennikarzy.

Mieszkaja dziennikarze - popieraja bus-pas, co bylo wielokrotnie widac w
                    publikacjach medialnych

> Działania policji , sa pozorne i dodtkowo powodują zamieszanie, bo na widok
                    > radiowozów kierowcy gorączkowo zmieniaja pasy ruchu.

Wlasnie dlatego ze te dzialania sa pozorne, to mamy pieprznik. Jakby kierowcy
                    zawsze beda jezdzili przepisowo, to nie bedzie goraczkowych ucieczek i
                    blokowania przejazdu.

> Jak nie ma Policji, ruch jest w miare płynny ,również dla autobusów z
                    > wyłączeniem dnie z opadami śniegu.

Taaa... Szczgolnie jak kilku zacznie zmieniac 6 razy pas na 200 metrach.

> Wystarczyłoby chłodnym okiem pobserwować jak odbywa się ruch na ul.Modlińskiej
                    > i zrozumieć ,że bus-pas nie jest tu najlepszym rozwiązaniem.

Ruch odbywa sie tak jak sie powinien odbywac - tyle ze niektorym brakuje
                    wyobrazni i zdrowego rozsadku. Taki numery jakie niektorzy robia obserwuje
                    tylko w Polsce.

> Wystarczyłoby na początek przywrócić możliowśc jazdy wszystkimi pasami nad
                    > kanałkiem Żerańskim a skutki byłyby od razu widoczne.

Nic by nie bylo widoczne. To juz przerabiano.

> Może kiedyś spróbowałbyś jazdy samochodem ,szczególnie w najbardziej
                    > obciążonym dniu i czasie- mnie dojazd do pracy zabiera 1,5-2 godziny,

A mnie autobusem 45 minut. I wlasnie tak powinno byc. Preferencje dla
                    komunikacji miejskiej. Wlasnie scisle przestrzeganie bus-pasa przez policje i
                    solenie mandatow powinno zmusic tych, ktorzy nie musza jezdzic samochodem do
                    przesiadki na komunikacje miejska. Zdjecie nawet 10% samochodow da kolosalny
                    efekt.
                    • Gość: Kiełek Re: Pieprzysz bzdury. IP: *.jmdi.pl 12.03.06, 10:50
                      Mądre słowa...

Cała para w gwizdek, nie ma o czym rozmawaić.
                      Cała Polska popera bus-pas, podobno w Krakowie ma byc manifestacja poparcia
                      bus-pasa na Modlińskiej jako wyraz solidarności w walce z chołota jeżdżącą
                      samochodami osobowymi. Dodatkowo mają być zbierane datki, aby sfinansować
                      permanentne ustawienie patrlu Policji. I podobno każdy właściciel auta osobowego
                      mieszkającego na Tarchominie, Białołęce, Jabłonnej i dalej aż po Suwałki ma
                      dostawać co dwa miesiące mandat za jazę po bus-pasie, nawet jeżeli po nim nie
                      jechał - po prostu, żeby się bał i wiedział, kto tu rządzi.

P.S.
                      Słyszałem stojąc po kaszankę w kolejce w Lider Price, że od 15 marca mają
                      stawiac krzyże do wieszania wzdłuż Modlińsiej kierowców aut osobowych jeżdżących
                      po bus-pasie. Mają zostać zorganizowane bojówki aktywistów wspierane przez
                      Młodzież Wszechpolską.
                      A i podobno jeżdżący osobówkami po bus-pasie to same Żydy i masony i z pieniędzy
                      wszystkich prawych Polaków z NBP po cichu pieniądze przelewa im na tajne konto w
                      Izraelu sam Balcerowicz.
                      • misiekka Re: Pieprzysz bzdury. 13.03.06, 10:55
                        Interesujace....
                    • Gość: sfrustrowany Re: Pieprzysz bzdury. IP: 80.50.35.* 13.03.06, 08:36
                      Szkoda czasu na twoje bzdurne wywody,
                      przeczytaj dokładnie to co napisałem
                      'NIE WSZYSCEY MIESZKAJA NA TARCHOMINIE I NIE WSZYSCY MOGĄ KORZYSTAĆ Z
                      KOMUNIKACJI MIEJSKIEJ,
                      DWA PASY RUCHU NA PŁOCHOCIŃSKIA TO ZA MAŁO,
                      DZIĘKI TAKIJAK TY NIEDŁUGO BĘDE JEŹDZIŁ DO PRACY 3 GODZ SAMOCHODEM,
                      AUTOBUSEM- CZAS TEN MUSIAŁBYM POMNOŻYC PRZEZ DWA,
                      W CYWILIZOWANEJ EUROPIE BUS-PASY SA W CENTRUM A NIE NA DOJEŹDZIE DO MIASTA,
                      ZAMIAST PISAĆ GŁUPOTY, WYKORZYSTAJ SWOJĄ ENERGIĘ NA POPIERANIE BUDOWY MOSTU
                      PÓŁNOCNEGO"
                      • Gość: Q Re: Pieprzysz bzdury. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 18:54
                        Tak sobie czytam te bzdury i czytam i moge powidzieć tyle, że pamiętam jak
                        dobrze jeździło się Modlińską gdy na Białołęce w Jabłonnie w Nieporęcie i
                        okolicach mieszkało jakieś 70 tys. mniej tych co w weekendy do "ojców jadom do
                        doma" bo trzeba "metra ziemnioków i kope jojków" przywieźć na następny tydzień
                        do jedzenia, w większości jeżdżą służbowymi samochodami, ajakże bo cham
                        ambityny i uczony prywatmym jeździć nie będzie. Zapomnieliście jak się
                        furmankami jeździło w niedziele na msze a teraz korki wam przeszkadzają? Takie
                        są uroki Warszawy więc trzeba się do tego przyzwyczaić albo tak jak jeden z
                        tego forum sprzedać mieszkanie i liczyć że gdzie indziej będą mniejsze korki.
                        • Gość: Kiełek Re: Pieprzysz bzdury. IP: *.cbr.tp.pl 15.03.06, 12:46
                          Froumowicz widzę rodzimy warszawiak, popieram popieram... Jakby nie te 70tys. to
                          na Białołęce dalej by się krowy pasły, w Stolicy... Chołota się nazjeżdżała i
                          się panoszy w Stolycy.
                          • jurek_dzbonie Zapewne mowisz o sobie? 16.03.06, 13:30
                            Teskno ci do pasienia krow, nie?
                            • Gość: Kiełek Re: Zapewne mowisz o sobie? IP: *.cbr.tp.pl 17.03.06, 08:21
                              Powiedz mi jakie to uczucie, może kiedyś spóbuje...
                              Jak tam dzisiaj w autobusie? Bo ja już nie używam podgrzwania siedzeń.
                              • jurek_dzbonie Re: Zapewne mowisz o sobie? 17.03.06, 10:50
                                Bardzo wygodnie i szybko. 35 minut z Nowodworow do Intraco. Panowie policjanci
                                spisali sie na medal. 2 wozy incognito z kamerkami Plochocinskiej i
                                Konwaliowej, a potem lowienie jezdzacych po bus-pasie przy EC Zeran przez panow
                                w mundurach. Samochody jechaly wolniej, ale tez plynnie.
                                • Gość: Kiełek Re: Zapewne mowisz o sobie? IP: *.jmdi.pl 17.03.06, 23:32
                                  To ja w pięć minut więcej od Nowodworów tylko nieco dalej - do Galerii Mokotów.
                                  • jurek_dzbonie Re: Zapewne mowisz o sobie? 20.03.06, 08:05
                                    No to wszyscy zadowoleni.
                                • Gość: Kiełek Re: Zapewne mowisz o sobie? IP: *.jmdi.pl 17.03.06, 23:37
                                  I to wszystko widziałeś z autobusu. No no coś się słabo ci incognto są
                                  incognito. Ciekawe czy jakby te straszne siły przerzucili gdzie indziej, czy nie
                                  doszło by może do dzisiejszego napadu na bank. Ale Modlińska ma najwyższy priorytet
                                  • misiekka Re: Zapewne mowisz o sobie? 19.03.06, 21:14
                                    Sprawcy zostali zlapani. Wiec nie bylo potrzeby 'rzucac sil'.
                            • Gość: Kiełek Re: Zapewne mowisz o sobie? IP: *.cbr.tp.pl 17.03.06, 08:35
                              tak jeszcze dopiszę - nie zapomnę widoku z Riviery (jeszcze długo przed
                              remontem), jak na Polach Mokotowskich ktoś pasł krowy - tak a prpopos krów.
                              Gdzieś powinienem mieć jeszcze zdjęcia. To chyba było jeszcze przed tym
                              najwiekszym najazdem chołoty na Stolycę??
                        • oliwka1 Po co pieprzysz bzdury Q ? 16.03.06, 17:43
                          Tak sobie czytam te bzdury i moge powiedziec ze to typowa wypowiedz typowego
                          Polaka. Po co obrazasz ludzi? Po co to piszesz? Chcesz wyladowac swoje
                          frustracje i sie dowartosciowac? Ja jestem rodowita warszawianka z Mokotowa i z
                          przyjemnoscia mieszkam w tych okolicach...i jezdze samochodem
                          • Gość: ela Re: Po co pieprzysz bzdury Q ? IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 17.03.06, 08:14
                            Ja też jestem rodowitą Warszawianką (od dziada pradziada)i mieszkam na
                            Tarchominie i jeżdżę samochodem no i co? Trzeba tylko troszkę wiecej kultury
                            ludziska, a patrząc na wolną amerykankę na Modlińskiej to szlag człowieka
                            trafia. Jadąc chodnikiem po Modlińskiej napewno jest szybciej, jeszcze z
                            dzieckiem w foteliku? Ale po co? Przecież zaraz trafia się na most Grota czy
                            dalej do Ronda Starzyńskiego i znów się jedzie w żółwim tempie.
                            • Gość: Kiełek Re: Po co pieprzysz bzdury Q ? IP: *.cbr.tp.pl 17.03.06, 08:31
                              A ja nie jestem rodowitym Warszawiakiem i co? Przyjechałem tu, wpakowałem kupę
                              kapitału, płace na to miasto podatki (niemałe).
                              Wszyscy rodowici warszawiacy, których znam osobiście to super ludzie, z którymi
                              można konie kraść. Może ja się po prostu w innych kręgach obracam i nie spotykam
                              tych zapuszonych rodowych mieszkańców Stolycy wywnętrzniających w ten sposób
                              swoje flustracje.
                              P.S.
                              Znajomy jest kierownikiem budów i kiedyś zapytał się brygadzistów ile osób mają
                              z Warszawy. Odpowiedź - "Panie, a jakie Warszawiak by poszedł na robtnika na
                              budowie, oni wyżej sra...ją niż dupy mają, wszystkie przyjezdne i dobrze robią".
    • Gość: mac Re: Modlińska IP: *.jmdi.pl 02.04.06, 14:01
      No cóż. Zdecydowałem się już na wyprowadzke z zakorkowanego Tarchomina. trochę
      szkoda, gdyż okolica gdzie mieszkam jest bardzo ładna i zielona. Niestety, nigdy
      nie miałem przyjemności skorzystać z busbas-a, gdyż do pracy dojeżdżam
      samochodem, a jazda trasą 25 kilometrów z domu do pracy (Jerozolimskie za Makro)
      autobusem zajmują dużo więcej niż samochodem (powienienem się za to ukrzyżować).
      Moją główną uwagą do stworzonego buspas-a było to, że nie brał on kompletnie pod
      uwagę kierowców aut osobowych, a całą sprawę można było załatwić np. kontpasem -
      tylko trochę chęci. Myślę, że sporo osób przyzna, że szczególnie odcinek nad
      kanałkiem jest bardzo nieprzemyślanym projektem.
      Cała sprawa wpisuje się ogólnie to w jakim stanie jest nasz kraj - brak
      wypracowywania rozwiązań dla dobra ogółu i walka grup interesu o wyrwanie jak
      najwięcej innym. Władzy działa wtedy jak arbiter, a przy tak silnym
      skonfliktowaniu poszczególnych grup łatwo jej przepychać głupie decyzje. Co
      najgorsze następuje też proces partykularnego używania środków represyjnych i
      wykożytywania ich przeciwko innym.
      • Gość: mip Re: Modlińska IP: *.atman.pl / *.atman.pl 02.04.06, 23:08
        > Myślę, że sporo osób przyzna, że szczególnie odcinek nad
        > kanałkiem jest bardzo nieprzemyślanym projektem.

Nietety jest bardzo nieprzemyślanym projektem. W dodatku jeśli stoi tam policja
        to korek na CAŁEJ Modlińskiej robi się jeszcze większy, bo każdy jak widzi
        radiowóz to albo sie gapi i zwalnia albo zwalnia i się gapi.. I naprawdę nie ma
        już takich, którzy wciskają się jak zobaczą policję. Każdy już wie, że jak jest
        megakorek to znaczy, że stoją...

Projektant buspasa odpalił na prawdę wielką, siną kaszanę..
        • jurek_dzbonie Re: Modlińska 03.04.06, 08:20
          Kotrapas jest tam nie do zrealizowania. Od poczatku mowiono to autorowi tego
          chorego kotrapasowego projetku.
          Policja robi tam swoja robote dobrze. Ale lepiej by zrobila przysylajac do domu
          foty z jazdy po bus-pasie wraz z blankietem mandatu. Wtedy nie byloby
          uciekajacych 'cfaniaczkow' i zajezdzania.
          • karol64 Re: Modlińska 03.04.06, 08:48
            Może i policja robie dobrze.
            Zrobiłaby jeszcze lepiej, gdyby podgoniła światła przy BP.
            • jurek_dzbonie Re: Modlińska 03.04.06, 11:35
              Od tego jest ZDM.
              • karol64 Re: Modlińska 03.04.06, 11:38
                Ale jak ZDM niewydolny to policja ruchem kieruje. Czasami ich widać jak
                ręcznie "pompują" sygnalizację na innych skrzyżowaniach. Może mają zlecenie od
                ZDM ?
          • Gość: driver Re: Modlińska IP: 217.153.150.* 03.04.06, 15:50
            Jurek, to wstąp do policji jak cię jej praca tak fascynuje albo fotografem
            zostań jak tak lubisz foty... A najlepiej wracaj chłopie już w ten swój powiat
            ciechanowski, gmina Opinogóra bo wyraźnie miasto ci nie służy, a tam ciszej,
            spokojniej i na buspasie mniej "cfaniaczków"...
            • Gość: Kiełek Re: Modlińska IP: *.jmdi.pl 03.04.06, 20:32
              Eeee ciechanowski jest OK, a w Opiniogórze jest fajny park i zameczek. Knajpka
              trochę podła, ale gotują całkiem całkiem, bez wyskoków.
              Ale gdzie w Opinogórze szyny jakieś??
            • Gość: Rychu Re: Modlińska IP: *.spray.net.pl 04.04.06, 08:16
              Wieprz o Opinogorze uslyszal. A masz zielone pojecie chociaz o histrorii tego
              miejsca?
    • Gość: Arek Re: Modlińska IP: *.waw.pl / *.merinet.pl 02.04.06, 22:12
      To norma, a policja ma to gdzieś.Jak się dzwoni i mówi, to twierdzą, zę
      wszystkich nie upilnują, dobrzy są, co?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka