Dodaj do ulubionych

WIelka płyta na Szmulowiźnie?

IP: *.chello.pl 28.05.06, 18:25
Ostatnio przejeżdżałem Al. Solidarności w stronę CH M1. Jakież zdziwienie
ogarnęło mnie, gdy zobaczyłem wysokie, około 10-cio piętrowe bloki pomiędzy
Dworcem Wileńskim a skrzyżowaniem Radzymińskiej z Al. Solidarności.
Czyli na Starej Pradze i Szmulowiźnie znajdują się także wielkopłytowce?
Proszę o dyskusję w tym temacie
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: WIelka płyta na Szmulowiźnie? 28.05.06, 23:22
      Postawiono je w latach 1975-79, nie zauważyłeś ich do tej pory?
      • Gość: marian Do Sloggiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 09:50
        Czy ocieplaanie tej wielkiej płyty styropianem (co dzieje się np. na osiedlu
        Kijowska) nie jest przypadkiem gorsze od samej płyty, która na pewno nie daje
        zdrowia lokatorom?
        • krzyk007 Re: Do Sloggiego 29.05.06, 09:57
          Dlaczego tak uważasz? Styropian nie jest raczej substancją szkodliwą dla
          zdrowia. A mieszkanie ocieplone chyba jest lepsze niż zimne zimą i gorące
          latem ?!
          • Gość: marian Re: Do Sloggiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 11:24
            Chodzi mi tylko o przepuszczalność powietrza, bo styropian sprawia, że
            betonowa płyta staje się jak plastikowa i nie oddycha. A może się mylę?
            • sloggi Re: Do Sloggiego 29.05.06, 11:48
              Czemu nie bierzesz pod uwagę dylatacji?
            • tarantula01 Re: Do Sloggiego 29.05.06, 12:19
              Chyba tak właśnie się dzieje. Płyta, która dotychczas miała przewiew, dostaje
              opakowanie prawie tak szczelne dla powietrza i wilgoci jak folia. Owszem jest
              cieplej, ale jednoczesnie o wiele duszniej w takim bloku. Co może sprzyjać
              rozwojowi grzyba, o ile nie ma dobrej wentylacji w mieszkaniu.
              • Gość: kris Re: Do Sloggiego IP: *.pekao.com.pl 29.05.06, 12:41
                Osiedle "Kijowska" to nie jest wielka płyta tylko konstrukcja mieszana. Z
                wielkiej płyty są ściany nośne, konstrukcyjne i stropy - ściany zewnętrzne są z
                bloczków z gazobetonu.
                • Gość: kris Re: Do Sloggiego IP: *.pekao.com.pl 30.05.06, 17:27
                  I poza tym w mieszkaniach jest dużo cieplej i ogrzewanie jest tańsze - ja z
                  ocieplenia budynków jestem bardzo happy :), a co do grzyba - podstawą jest
                  wentylacja mieszkań - są działające piony wentylacyjne i albo stare nieszczelne
                  okna (wentylacja przymusowa :) ), albo w nowych oknach firmy nauczyły się robić
                  wentylację
                  • Gość: zdziwiony Re: Do Sloggiego IP: *.chello.pl 04.06.06, 10:24
                    W takim razie jak nazywa się to osiedlę? W rejonie jakich ulic się ono znajduje?
                    W których latach zostało ono wybudowane? Jacy ludzie je zamieszkują?
              • Gość: cdsoftware Re: Do Sloggiego IP: *.devs.futuro.pl 29.06.06, 13:38
                Tarantulo a przyglądałeś się w jaki sposób teraz "ociepla" się bloki powiem
                pseudo ociepla się.
                Dobre ocieplenie to styropian z piórem i wpustem aby zminimalizować mostki
                cieplne. I to jest ocieplenie prawidłowe :)
                Na tą chwilę można powiedzieć że 100% takich bloków ocieplone jest styropianem
                nie na zakładkę ( bez pióra i wpustu ) na styk.
                Co przy krzywiźnie ścian i niemożności w wielu miejscach położenia dokładnie na
                styk - powoduje całą masę mostków cieplnych !!
                Tak jak na moim bloku zwalili blachę pod którą była wełna mineralna nawet ładnie
                położona teraz kładą w ten sposób styropian ... aż się nóż otwiera w kieszeni
                ... żadnego zysku cieplnego napewno to nie da tylko efekt wizualny ...

Pozdro !!
                • tarantula01 Re: Do Sloggiego 29.06.06, 17:11
                  Do tego można dodać sposób zamocowania styropianu - bardzo często przy pomocy
                  dłuższych gwoździ/wkrętów zamiast przy pomocy odpowiedniej zaprawy klejowej.
                  • Gość: cdsoftware Re: Do Sloggiego IP: *.devs.futuro.pl 30.06.06, 07:47
                    No nie, styropian najwpierw się klei zaprawą klejową, a potem się dodatkowo
                    kołkuje takimi specjalnymi długimi kołkami do styropianu.

Pozdro !!
        • Gość: cdsoftware Re: Do Sloggiego IP: *.devs.futuro.pl 29.06.06, 13:34
          Czy możesz Kolego zdefiniować w czym ta wielka płyta jest gorsza od żelbetu
          który leje się w tej chwili na wszystkich budowach ??
          Dla mnie jest ta różnica że wielką płytę zrobiono w fabryce a żelbet na te
          wszystkie piękne nowoczesne konstrukcje leje się na miejscu na budowie.
          Jeden chłam, i jeden syf i praktycznie jedna technologia.

PS:
          Nie mam na myśli syfu zrobionego ze złych materiałów i z kłopotów z tegoż
          właśnie wynikających.
    • sloggi Re: WIelka płyta na Szmulowiźnie? 04.06.06, 10:46
      Gość portalu: zdziwiony napisał(a):

> Ostatnio przejeżdżałem Al. Solidarności w stronę CH M1. Jakież zdziwienie
      > ogarnęło mnie, gdy zobaczyłem wysokie, około 10-cio piętrowe bloki pomiędzy
      > Dworcem Wileńskim a skrzyżowaniem Radzymińskiej z Al. Solidarności.
      > Czyli na Starej Pradze i Szmulowiźnie znajdują się także wielkopłytowce?
      > Proszę o dyskusję w tym temacie
      > Pozdrawiam

Ile lat nie byłeś na Pradze?
      • Gość: kris Re: WIelka płyta na Szmulowiźnie? IP: *.acn.waw.pl 04.06.06, 11:12
        Co najmniej kilkanaście lat :) bloki na Białostockiej to lata 80-te, na
        Łochowskiej, Siedleckiej i Radzymińskiej to 70- te.
      • skiela1 Re: WIelka płyta na Szmulowiźnie? 04.06.06, 15:57

> Ile lat nie byłeś na Pradze?

Tez mnie ciekawi...

Albo facet zarty sobie robi bo zaklada na ten temat nastepny watek.
        • Gość: prażanka Re: WIelka płyta na Szmulowiźnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 20:38
          A jak Wam się podoba remont wielkiej płyty? Mam na myśli remontowane
          osiedle Kijowska?
          • de_semen Re: WIelka płyta na Szmulowiźnie? 29.06.06, 11:01
            kolorki są żywsze... nie takie smutne i szare
            • Gość: rene Re: WIelka płyta na Szmulowiźnie? IP: 83.238.134.* 29.06.06, 11:55
              Z tego co wiem, to spółdzielni zajmie 3 lata robienie nowej elewacji przy
              Kijowskiej 11. A może przy okazji wymieniliby też okna na klatkach schodowych?
              Z nową elewacja swietnie by się komponowały!
              • omegas00 Re: WIelka płyta na Szmulowiźnie? 30.06.06, 10:06
                Cześć,
                dlaczego 3 lata ??
                przecież już zaczęli i w ciągu wakacji mają skończyć.

pzdr
                • Gość: rene Re: WIelka płyta na Szmulowiźnie? IP: 83.238.134.* 30.06.06, 14:12
                  Tak powiedził mi gospodarz domu!
                  I chyba racja, bo zauważyłam, że magiczną klatką, która jako ostatnia jest
                  robiona jest klatka XXX.
                  A szkoda....
                  • Gość: marian Re: WIelka płyta na Szmulowiźnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 14:39
                    Ten blok będzie remontowany przez 3 lata. I szkoda, że nie pomyślano o wymianie
                    okien na klatkach schodowych. Na Korsaka i Markowskiej wymienono okna na klat-
                    kach w czasie remontu elewacji, tutaj nie. A potem będzie tak jak z rurami od
                    wody - wymieniano je 11 lat temu na metalowe, a teraz jeszcze raz na plastikowe.
                    Lepiej od razu zainwestować w coś na lata.
                    • Gość: ciekawsk Gazobeton IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 13:57
                      Ktoś tu napisał, że ściany "jamnika" są z gazobetonu.
                      Czy gazobeton jest bardziej czy mniej szkodliwy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka