sloggi 25.10.01, 11:04 Stacja powstała w oka mgnieniu. Ciekaw jestem ile stłuczek tygodniowo tam będzie. Iwo Michał Jan Prandota-Odrowąż - biskup krakowski ( czym się zasłużył na Bródnie ? ) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
palker Re: Shell na ulicy I.J.P.Odrowąża 28.10.01, 01:51 Iwo Odrowąż był bodajże stryjem św. Jacka Odrowąża, patrona bródnowskiej ulicy. Po dokładne informacje najlepiej udać sie do Sandomierza. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Shell na ulicy I.J.P.Odrowąża 29.10.01, 13:42 palker napisał(a): > Iwo Odrowąż był bodajże stryjem św. Jacka Odrowąża, patrona bródnowskiej ulicy > . > Po dokładne informacje najlepiej udać sie do Sandomierza. W księgach Urzędu Miasta patronem jest Iwo Odrowąż, a nie Jacek. Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Shell na ulicy I.J.P.Odrowąża 29.10.01, 20:12 sloggi napisał(a): > palker napisał(a): > > > Iwo Odrowąż był bodajże stryjem św. Jacka Odrowąża, patrona bródnowskiej > ulicy > > . > > Po dokładne informacje najlepiej udać sie do Sandomierza. > > W księgach Urzędu Miasta patronem jest Iwo Odrowąż, a nie Jacek. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Shell na ulicy I.J.P.Odrowąża_do_Palkera 29.10.01, 20:24 palker napisał(a): > sloggi napisał(a): > > > palker napisał(a): > > > > > Iwo Odrowąż był bodajże stryjem św. Jacka Odrowąża, patrona bródnows > kiej > > ulicy > > > . > > > Po dokładne informacje najlepiej udać sie do Sandomierza. > > > > W księgach Urzędu Miasta patronem jest Iwo Odrowąż, a nie Jacek. > ??????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Shell na ulicy I.J.P.Odrowąża_do_Palkera 29.10.01, 20:28 beata_ napisał(a): > > ??????????????? Widzę, ze i ciebie trawi ciekawość :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Shell na ulicy I.J.P.Odrowąża 29.10.01, 20:27 palker napisał(a): > sloggi napisał(a): > > > palker napisał(a): > > > > > Iwo Odrowąż był bodajże stryjem św. Jacka Odrowąża, patrona bródnows > kiej > > ulicy > > > . > > > Po dokładne informacje najlepiej udać sie do Sandomierza. > > > > W księgach Urzędu Miasta patronem jest Iwo Odrowąż, a nie Jacek. > Zżarło mi pół posta bo mi się zachciało logować tuż przed wysyłką. Trudno - powtórzę :-)) Ksiąg pod ręką nie mam jeno jakieś plany miasta i spisy ulic warszawskich z których wynika, że patronem jest Jacek (bez dodatku, że święty). Przywołując nawet spiskową teorię dziejów, za nic nie mogę dociec, co było powodem takiej zamiany. Może to, że biskup był czworga imion i nazwa na tabliczkach by się nie mieściła? Związku bezpośredniego Jacka z Bródnem się nie dopatrzyłem (chyba, że jest patronem kolejarzy o czym nie mam pojęcia), może więc przestaniesz mnie trzymać w napięciu i zagadkę z pierwszego postu rozwiążesz :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Shell na ulicy I.J.P.Odrowąża 29.10.01, 20:29 palker napisał(a): ...... > Zżarło mi pół posta bo mi się zachciało logować tuż przed wysyłką. Trudno - > powtórzę :-)) > > Ksiąg pod ręką nie mam jeno jakieś plany miasta i spisy ulic warszawskich z > których wynika, że patronem jest Jacek (bez dodatku, że święty). Przywołując > nawet spiskową teorię dziejów, za nic nie mogę dociec, co było powodem takiej > zamiany. Może to, że biskup był czworga imion i nazwa na tabliczkach by się nie > > mieściła? > Związku bezpośredniego Jacka z Bródnem się nie dopatrzyłem (chyba, że jest > patronem kolejarzy o czym nie mam pojęcia), może więc przestaniesz mnie trzymać > w > napięciu i zagadkę z pierwszego postu rozwiążesz :-) > Pozdrawiam Dzięki za zakończenie - oddech wstrzymałam i byłabym sie udusiła:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidzia Re: Shell na ulicy I.J.P.Odrowąża IP: 157.25.130.* 31.10.01, 09:49 czy to miałobyć o Shellu czy o Odrowążu! Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Shell na ulicy I.J.P.Odrowąża 31.10.01, 20:32 Dzidzia z ciebie Dzidziu:-)) O obu - przecież to rodzina:-))) Odpowiedz Link Zgłoś