gr555 21.06.06, 12:36 witam, ile wynosi czynsz w 2 etapie i od kiedy jest naliczany? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kubus2000 Re: czynsz w II etapie 21.06.06, 13:45 288 zl za 48 metrów (6 zl/m2) bez piwnicy i garazu. Teoretycznie trzeba płacic od dnia w którym otrzymało się klucze. Pzdr. J. Odpowiedz Link Zgłoś
figa.walecki Re: czynsz w II etapie 21.06.06, 14:25 Mam nadzieję, że praktycznie też ;-). pzdr a. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_l Re: czynsz w II etapie 04.09.06, 10:00 Witam, czytając historyczne informacje dot. wysokości czynszu mam pytanie do osób już zamieszkujących o wysokość czynszu. Ostatnio Agmet informował o przewidywanym czynszu w wysokości ok. 8,5 zł/m2. Jak jest z tym w praktyce i czemu jest ta stawka tak KOLOSALNA na tle innych osiedli na Bródnie, a także innych dzielnic. Dodatkowo Agmet w umowie zastrzega sobie 3 letnie zarządzanie, a więc czy dopiero po tym okresie można dojść do czynszu "normalnego" ??? W aspekcie planów dotyczących kolejnych etapów (wysokie bloki) na samych nadwyżkach czynszu zyski developera będa kolosalne. Pozdrawiam jacekl Odpowiedz Link Zgłoś
wobor1 Re: czynsz w II etapie 04.09.06, 20:42 ja płacę 400 pln za 67m2 - 5,97 za m2 (z garażem i komórką) Odpowiedz Link Zgłoś
riding_hood Re: czynsz w II etapie 05.09.06, 10:00 Do osób które już zpałaciły czynsz: w jaki sposób dowiedzieliście się o wysokości czynszu? Do mnie jeszcze nikt z z Agmentu ani od Administratora tym nie przyszedł ani nie przysłał żadnych dokumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
kubus2000 Re: czynsz w II etapie 05.09.06, 10:13 Wręcz wymusiłem tą informację od działu sprzedaży Agmetu. Odpowiedz Link Zgłoś
guuferek Re: czynsz w II etapie 05.09.06, 10:36 ha, ja akurat dziś wpłaciłem już czwartą zaliczkę (klucze odebrałem 2 czerwca) Informację o wysokości zaliczek na koszty eksploatacji i numerze konta dostałem od p.Ani w dniu odbioru kluczy. Mam tylko nadzieję , że wpłacane pieniądze są gdzieś księgowane bo skoro część mieszkańców jeszcze w ogóle nie płaci i nikt się tym nie przejmuje to może też nikt się nie przejmuje wpłacanymi pieniążkami. Zresztą jakby co mam dowody wpłaty. Apropos czynszu mi aktualnie wychodzi ok 5,8 zł/m2 (nie mam miejsca w garażu) Odpowiedz Link Zgłoś
zulka01 Re: czynsz w II etapie 05.09.06, 21:21 W moim przypadku było tak samo tzn.dostałam pismo od Pani Ani w dniu odbioru kluczy (27.04.) z tym,że płacę dopiero od sierpnia,ponieważ miałam nadpłatę - powierzchnia mieszkania okazała się nieco mniejsza niż w umowie. Również od Pani Ani wiem,że ostateczne rozliczenie nastąpi przed podpisaniem aktu notarialnego - ja podpisuję 13.09. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_l Re: czynsz w II etapie 05.09.06, 11:59 wnioskuję, że jest to stawka narzucona przez Agmet, a skoro tak no to o wiele mniej aniżeli mówią, co jest oczywiście in plus. Ciekawe zatem czemu Agmet mówi o tak wysokich stawkach ??? Chyba nie po to aby odstraszać mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
riding_hood Re: czynsz w II etapie 05.09.06, 11:28 Co się odwlecze, to nie uciecze :-). W umowie z Agmetem jest zapis o obowiązku kupującego do ponoszenia kosztów związanych z eksploatacją lokalu wraz z przynależnościami itd. Nie są natomiast określone żadne terminy wnoszenia opłat, numer konta ani też sankcje. Ja poczekam aż przyjdzie góra do Mahometa... I będę wymagał szczegółowego wyliczenia stawek. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.basic Re: czynsz w II etapie 05.09.06, 14:14 Witam, kwotę czynszu miałem podaną w protokole przekazania lokalu razem z terminem płatności. Pozdrawiam, Michał Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiczka1 Re: czynsz w II etapie 05.09.06, 14:51 Ja dostałam zaproszenie, żeby specjalnie po to info o zaliczkach pojechać na Marywilską i grzecznie płacę od kwietnia :-(((((((((( Równe 6 zł/m powierzchni mieszkania - bez garażu i komórki Odpowiedz Link Zgłoś
tomas60 Re: czynsz w II etapie 05.09.06, 17:25 w umowie jest zapis "3. Kupujący zobowiązuje się do pokrywania, od ustalonego w protokole odbioru technicznego lokalu terminu wydania lokalu, pełnych kosztów związanych z eksploatacją lokalu wraz z przynależnościami i części wspólnych (Etapu II i całego Osiedla), w tym kosztów zarządu. Zaliczki na poczet tych kosztów winny być wnoszone „z góry” do 10-tego każdego miesiąca, w wysokości wynikającej z kalkulacji przedstawionej przez zarządcę. Od wpłat dokonanych z uchybieniem terminu zostaną naliczone odsetki ustawowe." , więc czekamy na informację. W tak zwanym protokole z czynności czasowego udostępnienia lokalu ...Pan Krześniak przekreślił grubą linią zdanie "zawiadomienie o wysokości zaliczek na poczet kosztów eksploatacji lokalu", nie dostaliśmy ani zawidomienia listowengo ani telefonicznego i nadal czekamy na przedstawienie kalkulacji przez zarządcę. Ale widzę, że skoro Agmet nie poczuwa się do naprawienia drzwi, czy osuszenia piwnic, to również nie interesuje go czynsz. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_l Re: czynsz w II etapie 06.09.06, 09:50 swoją droga to ciekawe, że Ty płacisz 6 zł/m2 bez garażu i komórki a "wobor1" pisał o czynszu 5,97 zł/m2 juz z garażem i komórką .... Czyżby były indywidualne stawki? Odpowiedz Link Zgłoś
guuferek Re: czynsz w II etapie 06.09.06, 09:59 W momencie naliczania tej stawki zarówno garaże jak i komórki lokatorskie nie były udostępnione mieszkańcom. Także prawdopodobnie 6zł/m2 nie uwzglęnia opłaty za te "dobra". Podobnie jest chyba także z ochroną. Odpowiedz Link Zgłoś
hebe.pr Re: czynsz w II etapie 18.09.06, 01:32 witam wszystkich:) jestem niezależnym(ną)zarządcą nieruchomości. przeglądam sowie Wasze forum i widzę, że macie problemy z obecnym zarządcą. Nie chciałaby się narzucać, ale może spróbujcie od przeczytania ustawy o własności lokali z dnia 24 czerwca 1994 r. (Dz.U. nr 80 z 26.09.2000 poz. 903 ). Zarządca nie może Was zmusić do „współpracy” przez najbliższe trzy lata. To można zmienić! Oczywiście developer przedłuża podpisanie aktów notarialnych również z tego względu, ale jeśli chociaż jeden lokal został już sprzedany ( akt notarialny podpisany) to można wiele zmienić. Pozdrawiam, Joanna Cheba Odpowiedz Link Zgłoś