Dodaj do ulubionych

czynsz w II etapie

21.06.06, 12:36
witam,
ile wynosi czynsz w 2 etapie i od kiedy jest naliczany?
Obserwuj wątek
    • kubus2000 Re: czynsz w II etapie 21.06.06, 13:45
      288 zl za 48 metrów (6 zl/m2) bez piwnicy i garazu. Teoretycznie trzeba płacic
      od dnia w którym otrzymało się klucze.

Pzdr.
      J.
      • figa.walecki Re: czynsz w II etapie 21.06.06, 14:25
        Mam nadzieję, że praktycznie też ;-).

pzdr
        a.
    • jacek_l Re: czynsz w II etapie 04.09.06, 10:00
      Witam,

czytając historyczne informacje dot. wysokości czynszu mam pytanie do osób już
      zamieszkujących o wysokość czynszu.
      Ostatnio Agmet informował o przewidywanym czynszu w wysokości ok. 8,5 zł/m2.
      Jak jest z tym w praktyce i czemu jest ta stawka tak KOLOSALNA na tle innych
      osiedli na Bródnie, a także innych dzielnic.
      Dodatkowo Agmet w umowie zastrzega sobie 3 letnie zarządzanie, a więc czy
      dopiero po tym okresie można dojść do czynszu "normalnego" ???
      W aspekcie planów dotyczących kolejnych etapów (wysokie bloki) na samych
      nadwyżkach czynszu zyski developera będa kolosalne.

Pozdrawiam
      jacekl
      • wobor1 Re: czynsz w II etapie 04.09.06, 20:42
        ja płacę 400 pln za 67m2 - 5,97 za m2 (z garażem i komórką)
        • riding_hood Re: czynsz w II etapie 05.09.06, 10:00
          Do osób które już zpałaciły czynsz: w jaki sposób dowiedzieliście się o
          wysokości czynszu? Do mnie jeszcze nikt z z Agmentu ani od Administratora tym
          nie przyszedł ani nie przysłał żadnych dokumentów.
          • kubus2000 Re: czynsz w II etapie 05.09.06, 10:13
            Wręcz wymusiłem tą informację od działu sprzedaży Agmetu.
            • guuferek Re: czynsz w II etapie 05.09.06, 10:36
              ha, ja akurat dziś wpłaciłem już czwartą zaliczkę (klucze odebrałem 2 czerwca)
              Informację o wysokości zaliczek na koszty eksploatacji i numerze konta dostałem
              od p.Ani w dniu odbioru kluczy. Mam tylko nadzieję , że wpłacane pieniądze są
              gdzieś księgowane bo skoro część mieszkańców jeszcze w ogóle nie płaci i nikt
              się tym nie przejmuje to może też nikt się nie przejmuje wpłacanymi
              pieniążkami. Zresztą jakby co mam dowody wpłaty. Apropos czynszu mi aktualnie
              wychodzi ok 5,8 zł/m2 (nie mam miejsca w garażu)
              • zulka01 Re: czynsz w II etapie 05.09.06, 21:21
                W moim przypadku było tak samo tzn.dostałam pismo od Pani Ani w dniu odbioru
                kluczy (27.04.) z tym,że płacę dopiero od sierpnia,ponieważ miałam nadpłatę -
                powierzchnia mieszkania okazała się nieco mniejsza niż w umowie.
                Również od Pani Ani wiem,że ostateczne rozliczenie nastąpi przed podpisaniem
                aktu notarialnego - ja podpisuję 13.09.
                Pozdrawiam
        • jacek_l Re: czynsz w II etapie 05.09.06, 11:59
          wnioskuję, że jest to stawka narzucona przez Agmet, a skoro tak no to o wiele
          mniej aniżeli mówią, co jest oczywiście in plus. Ciekawe zatem czemu Agmet mówi
          o tak wysokich stawkach ??? Chyba nie po to aby odstraszać mieszkańców.
    • riding_hood Re: czynsz w II etapie 05.09.06, 11:28
      Co się odwlecze, to nie uciecze :-). W umowie z Agmetem jest zapis o obowiązku
      kupującego do ponoszenia kosztów związanych z eksploatacją lokalu wraz z
      przynależnościami itd. Nie są natomiast określone żadne terminy wnoszenia
      opłat, numer konta ani też sankcje. Ja poczekam aż przyjdzie góra do
      Mahometa... I będę wymagał szczegółowego wyliczenia stawek.
      • michal.basic Re: czynsz w II etapie 05.09.06, 14:14
        Witam,

kwotę czynszu miałem podaną w protokole przekazania lokalu razem z terminem
        płatności.

Pozdrawiam,
        Michał
        • tygrysiczka1 Re: czynsz w II etapie 05.09.06, 14:51
          Ja dostałam zaproszenie, żeby specjalnie po to info o zaliczkach pojechać na
          Marywilską i grzecznie płacę od kwietnia :-(((((((((( Równe 6 zł/m powierzchni
          mieszkania - bez garażu i komórki
          • tomas60 Re: czynsz w II etapie 05.09.06, 17:25
            w umowie jest zapis "3. Kupujący zobowiązuje się do pokrywania, od ustalonego w
            protokole odbioru technicznego lokalu terminu wydania lokalu, pełnych kosztów
            związanych z eksploatacją lokalu wraz z przynależnościami i części wspólnych
            (Etapu II i całego Osiedla), w tym kosztów zarządu. Zaliczki na poczet tych
            kosztów winny być wnoszone „z góry” do 10-tego każdego miesiąca, w wysokości
            wynikającej z kalkulacji przedstawionej przez zarządcę. Od wpłat dokonanych z
            uchybieniem terminu zostaną naliczone odsetki ustawowe."
            , więc czekamy na informację.
            W tak zwanym protokole z czynności czasowego udostępnienia lokalu ...Pan
            Krześniak przekreślił grubą linią zdanie "zawiadomienie o wysokości zaliczek na
            poczet kosztów eksploatacji lokalu", nie dostaliśmy ani zawidomienia listowengo
            ani telefonicznego i nadal czekamy na przedstawienie kalkulacji przez zarządcę.
            Ale widzę, że skoro Agmet nie poczuwa się do naprawienia drzwi, czy osuszenia
            piwnic, to również nie interesuje go czynsz.
          • jacek_l Re: czynsz w II etapie 06.09.06, 09:50
            swoją droga to ciekawe, że Ty płacisz 6 zł/m2 bez garażu i komórki a "wobor1"
            pisał o czynszu 5,97 zł/m2 juz z garażem i komórką .... Czyżby były
            indywidualne stawki?
            • guuferek Re: czynsz w II etapie 06.09.06, 09:59
              W momencie naliczania tej stawki zarówno garaże jak i komórki lokatorskie nie
              były udostępnione mieszkańcom. Także prawdopodobnie 6zł/m2 nie uwzglęnia opłaty
              za te "dobra". Podobnie jest chyba także z ochroną.
              • hebe.pr Re: czynsz w II etapie 18.09.06, 01:32
                witam wszystkich:) jestem niezależnym(ną)zarządcą nieruchomości. przeglądam
                sowie Wasze forum i widzę, że macie problemy z obecnym zarządcą. Nie chciałaby
                się narzucać, ale może spróbujcie od przeczytania ustawy o własności lokali z
                dnia 24 czerwca 1994 r. (Dz.U. nr 80 z 26.09.2000 poz. 903 ). Zarządca nie
                może Was zmusić do „współpracy” przez najbliższe trzy lata. To można zmienić!
                Oczywiście developer przedłuża podpisanie aktów notarialnych również z tego
                względu, ale jeśli chociaż jeden lokal został już sprzedany ( akt notarialny
                podpisany) to można wiele zmienić.
                Pozdrawiam, Joanna Cheba

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka