Dodaj do ulubionych

odbiór kluczy

12.10.06, 12:37
Kto umówił ekipe na połowe października może już ją odwołać.
Dzisiaj JanPul powiedział, że klucze nie wcześniej niż w pierwszej połowie
listopada. Wine zwalają na STOEN, że liczników nie zainstalował.

A zainteresowanych informuje, że mieszkania nie są jeszcze ogrzewan.
Twierdzą, że niedługo zaczną grzać, ale jak i znam to włączą dopiero jak
odbierzemy klucze...
Obserwuj wątek
    • aksana1 Re: odbiór kluczy 12.10.06, 13:00
      no jak mówią ze pierwsza połowa listopada to ekipy spokojnie można umawiać na
      styczeń 2007 - jak dobrze pójdzie
    • sasqa Re: odbiór kluczy 12.10.06, 14:25
      Jeśli chodzi o ogrzewanie to myślę, że warto byłoby ponaciskać janpula, żeby
      już włączyli ogrzewanie. Mieszkania będą miały wtedy okazję podeschnąć
      troche...a poza tym sezon grzewczy zaczyna się 15 października. Mam nadzieję że
      nie okaże się, że czekają aż my zaczniemy płaccić czynsz...
    • bodziach Re: odbiór kluczy 12.10.06, 14:56
      Im bliżej końca tym gorzej.
      Obstawiam, że będzie to wyglądało tak - ci, którzy będą mieli jakieś "ale" do
      wykonania mieszkania (nie wiem czy wiecie, ale ponowne odbiory techniczne -
      tzn. poprawek - będą połączone z odbiorem kluczy), nie podpiszą do końca roku
      aktów notarialnych. O tym, że to ważne - już było na forum.
      Zapewne liczą, że będzie nam bardziej zależało na akcie notarialnym przed 31
      grudnia, niż wymianie wyrysowanych okien, wyrównaniu ścian itp. Obym się
      myślił, ale niestety ja chyba odwołam ekipę zaklepaną na listopad. Nie ma
      przecież powodu, żeby wierzyć w terminy które podają.
      • malkos_i_chrostula Re: odbiór kluczy 12.10.06, 19:43
        Dzisiaj rozmawialem z Panią Anitą.
        Mówiła o listopadzie, ale jak zapytałem się o konkretną
        datę to stwierdziła, że ona to tak na prawde nie wie:(
        Obysmy otrzymali mieszkania w tym listopadzie.
    • cougar4 Re: odbiór kluczy 12.10.06, 20:26
      Jesli to wina TYLKO Stoen to niech pokaza odpowiednie wpisy w dzienniku budowy. Okaze sie co tak naprawde i kiedy jest/bylo robione
    • radkoff Re: odbiór kluczy 12.10.06, 23:44
      Mam kilka pytań
      JanPul powiedział ze klucze najwczesniej w 1 połowie listopada - ale chodzi o
      przekazanie nam kluczy żebysmy wpuścili tam ekipy remontowe, czy już o
      przekazywanie mieszkań do wprowadzenia się?
      A wiesz może czy to przesunięcie dotyczy całego osiedla czy konkretnych bloków?
      Dzięki
      • mmzaba Re: odbiór kluczy 13.10.06, 08:18
        mówiąc szczerze, to nie pytałam czy chodzi o ekipe czy o mozliwość zamieszkania.

A ja jestem z budynku B, który i tak jest najbardziej zaawansowany.
        • 123konrad Re: odbiór kluczy 13.10.06, 12:28
          Jak ja odbierałem klucze to kierownik budowy mówił że w połowie listopada odbiór
          będzie kluczy i będzie można wykonywać remonty (tylko do godz. 21.00), a później
          ochrona będzie wypędzać.
          Wprowadzić bedzie się można dopiero w połowie grudnia - muszą mieć pozwolenie na
          zamieszkanie, a to się dostanie jak będą mieć wszystkie inne pozwolenia -
          techniczne że winda działa, przeciwpożarowe, od gazowników itp

więc na święta dopiero może zamieszkamy
          • bodziach Re: odbiór kluczy 13.10.06, 12:42
            Najpierw to przydałoby się zacząć ogrzewanie tych mieszkań.
            Święta? Które masz na myśli? ;)
            • agi4 Re: odbiór kluczy 13.10.06, 20:58
              cholera! bo mi sie nie chcialo wierzyc w ten 15 pazdziernik jak byłam na
              odbiorze technicznym.....i kurde niestety się potwierdziło :(
              • cougar4 Re: odbiór kluczy 14.10.06, 16:53
                Dzisiaj bylem pomierzyc kilka detali i troche sie zdziwilem (choc moze po wczesniejszych doswiadczeniach nie powinienem). Mimo ze wczoraj zapewniano mnie przez telefon ze wszystie usterki zostaly juz usuniete dzisiaj okazalo sie cos calkiem innego. Mianowicie nie jest zrobione praktycznie NIC co zostalo zgloszone w protokole odbioru technicznego jako uwagi. Otwor na drzwi nadal za waski, sufit krzywy, okno(szyba) porysowane, balkon niewyrownany... Dobrze ze aktualnie mieszkam kilkaset metrow od budowy bo chyba trzeba zaczac czesciej na biezaco kontrolowac postepy czy tez ich brak
                • ettore_ukp Re: odbiór kluczy 14.10.06, 20:40
                  My byliśmy we wtorek w mieszkaniu i nasze usterki zostały usunięte w sposób
                  satysfakcjonujący.

A skąd znasz moje Uno? Znamy się? :)
                  • cougar4 Re: odbiór kluczy 15.10.06, 04:05
                    A przepraszam, zapomnialem wtedy odpisac. Widzialem Cie kiedys kilkukrotnie na Dlugiej bo moja dziewczyna studiuje na WNE. Zainteresowalo mnie uno bo sam mialem uno mk2 1.3 turbo. A ksywka mi sie skojarzyla z uno klub polska bo potem i tam go widzialem na zdjeciach. Aha, i nie znamy sie;-)
                    • ettore_ukp Re: odbiór kluczy 16.10.06, 14:32
                      Rozumiem, w każdym razie pod naszym osiedlem możesz znów moje Uno przyuważyć :)

Pozdrawiam i do zobaczenia ;)
    • bodziach odbiory - inf. ze strony 16.10.06, 13:15
      ze strony JanPula

"W zwiazku z niedotrzymaniem terminu montazu stacji transformatorowej przez
      STOEN, liczniki do mieszkan beda zamontowane z poczatkiem listopada.
      Przekazanie kluczy nastapi po wykonaniu montazu o czym powiadomimy Panstwa
      telefonicznie i listownie.
      W celu wejscia na budowe i dokonania pomiarów prosze o kontakt z Panem
      Stanislawem Abramczykiem – tel. 0 504 080 383"
      • edyta263 Re: odbiory - inf. ze strony 16.10.06, 13:20
        Dokonania pomiarów? Czy to oznacza, że możemy teraz sobie wchodzić na budowę
        kiedy chcemy i kontrolować wykonanie poprawek w naszym mieszkaniu? Podczas
        przeglądu technicznego Pan oprowadzający obiecał nam, że poprawki zostaną
        dokonane do dnia 23 października. Nie wiem czy mamy czekać na ponowne
        zaproszenie na odbiór, czy już samemu iść?
    • kbor Re: odbiór kluczy 17.10.06, 16:10
      My (A1/14) jako termin usuniecia usterek mamy 27 pazdziernika. Podczas odbioru
      powiedziano nam ze druga polowa listopada to moze bedzie termin odebrania
      kluczy.
      Raczej watpliwe ze na swieta bozegonarodzenia 2006 sie wprowadzimy, bo nawet
      szybki remont zajmie okolo miesiac czasu.
      A gdzie jeszcze liczniki pradu, gazu, itp...
      • agi4 Re: odbiór kluczy 18.10.06, 21:04
        my tak jak kbor termin usunięcia usterek mamy na 27 pazdziernika, A1, 21
        kbor moze jakos sie spotakmy na tym odbiorze...? w koncu to ta sama klatka :)
        • markadek Re: odbiór kluczy 18.10.06, 22:46
          witam, ja tez mam ten termin, tez z A1 lokal nr 2, jakby byly podobne godziny
          to tez sie na spotkanie pisze :)
          • kbor Re: odbiór kluczy 19.10.06, 07:24
            watpie ze im sie uda do tego czasu zrobic poprawki... u nas mieli kuc podloge w
            lazience (zle polozona izolacja) i wylac ja jeszcze raz...
            ale jesli godzina bedzie podobna to w kupie zawsze razniej :)
            • nossidar Re: odbiór kluczy 19.10.06, 20:15
              Ja tez wątpię. Termin ukonczenia poprawek, czyli jak rozumiem drugi odbior jest
              u nas 23/10.
              A do dzisiaj jeszcze w mieszkaniu nic nie tkniete. Balkon jest taki jaki był
              oraz klatki schodowe w takim samym stanie jak przed miesiącem.
              Czy Janpul informuje o "drugim" odbiorze? Ustala godzinę itp? Jak jest u Was?

Zaczeli ukladac krawężniki na osiedlu. Poza tym znów ulica Malborska jest rozkopana.

p.s. te drzwi do pomieszczeń gospodarczych nie sa fajne :(
              • cougar4 Re: odbiór kluczy 20.10.06, 11:37
                Z tymi poprawkami to ja nie wiem ile to jeszcze potrwa. Mialem termin usuniecia
                na 10 pazdziernika (A3) a jak bylem 14 to praktycznie nic nie bylo tkniete
                • nossidar Re: odbiór kluczy - info 20.10.06, 14:38
                  Już wiem.
                  Janpul nie informuje o żadnych ukończeniach poprawek. Postanowili że będą
                  kontaktowac się z klientami, czyli nami, dopiero przed odbiorem kluczy.
                  Trzeba samemu skontaktowac się z panem Abramczykiem, pojechać na budowę,
                  sprawdzić, a jak nie są zrobione to zgłosić to panu inspektorowi.
                  Na początku listopada Stoen ma zakładać liczniki, i na początku listopada
                  właśnie Janpul ma nas "zacząć informować" kiedy konkretnie odbieramy klucze.
                  Czynsz płacimy od odbioru kluczy.

Tylko czy oni się wyrobią z poprawkami w mieszkaniach, klatkach, garażach, czy
                  będą już chodniki oraz miejsca postojowe do początku listopada?

• cougar4 Re: odbiór kluczy - info 21.10.06, 01:27
                    I jeszcze jedna sprawa. Nie uwazam aby zasadne bylo uiszczanie oplat za eksploatacje lokalu przed uzyskaniem zgody przez developera na jego uzytkowanie, czyli zamieszkanie cala dobe.
                    • agros11 Re: odbiór kluczy - info 21.10.06, 20:58
                      Popieram mojego przedmówcę, jak mozna płacić za coś jeśli się tam nie można
                      znaleźć. Druga sparwa czy developerowi coś grozi jesli nie usuną usterek w
                      terminie. Coś mi się wydaję że ten developer robi wszytsko zeby poszła o nim
                      zła opinia. Przy sprzedaży marketingowo mówili nam że odbiór techniczny nastąpi
                      do 31 lipca, zakończenie inwestycji to 30 sierpnia. Potrzebują w skarjnie
                      niekorzystnych warunkach 2 -3 miesiące na załatwienie wszystkich pozwoleń i
                      najpózniej 30 listopada odbiór kluczy. Przy czym sugerowano ze będzie można
                      wejśc z ekipami pod koniec września. a tuatj sie okazało ze odbiór miałem 22
                      września - czyli 53 dni po terminie. Ponadto mi sie wydawało że jeśli w cenie
                      lokalu jest jakaś część wsplna to ona też będzie na ten moment gotowa a jak się
                      okazało nic bardziej mylnego - gdyby nie wodoszczelne buty to nie doszedł bym
                      do klatki - części wspólnej poprostu jeszcze nie było. Klatka schodowa i
                      schody - wylany beton i nie otynkowane ściany, brak poręczy czyli zuepełnie nie
                      gotowe. Oczywiście można powoływac sie na umowę że jest odbiór lokalu a nie
                      części wspólnej jak to mi zasugerował developer, ale według tej logiki to mogło
                      by nie być równiez schodów i tez by można było wtedy odebrać lokal :)). Idąc
                      dalej inwestycja miała być zakończona 31 sierpnia, mamy 21 października i nadal
                      nie widać końca. Oczywiście można sie powoływać, że 31 listopada wręczą klucze
                      ale ja w to szczerze mówiąc wątpię, ale zobaczymy. Bardzo trzymają sie zapisów
                      umowy zobaczymy czy też bedą tak stanowczy i konsekwentni w przypadku zapisów
                      związanych z karmi za opóźnienia w oddaniu lokalu. Zamierzam sprawdzić czy
                      prezes bedzie miał wtedy też taką cwaniacką minę jak przy podpisywaniu
                      umowy :)).
                      • cougar4 Re: odbiór kluczy - info 21.10.06, 23:57
                        Wszystko sie zgadza ale w umowie jest zapis ze przekazanie lokalu nastapi "(...) nie pozniej niz do 31 stycznia 2007". Przynajmniej w tej do ktorej ja przed chwila zagladalem. Slowna umowa niby tez obowiazuje ale niestety nie od prezesa slyszelismy te zapewnienia;-)
                        • agi4 Re: odbiór kluczy - info 22.10.06, 11:02
                          kbor i markadku, my tomusimy jeszcze sprawdzic czy bedzie sens jechac 27, bo
                          moze sie okazac, ze nic nie zrobili.....
                        • bodziach Re: odbiór kluczy - info 23.10.06, 11:18
                          Niektórzy mają wpisany wcześniejszą datę niż 31 stycznia - wszystko zależy od
                          daty podpisania umowy. Im później, tym lepiej się zabezpieczali, wpisując
                          późniejszy termin.
                          • cougar4 Re: odbiór kluczy - info 23.10.06, 20:44
                            No tak zapewne bylo. W koncu przewijalo sie tu juz kilka terminow u roznych osob
                            • agi4 Re: odbiór kluczy - info 26.10.06, 11:42
                              no my to nie jedziemy jutro na zaden odbiór usunietych usterek, bo ich po
                              prostu nie usunęli!:(, dzwoniłam do tego całego inspektorka i powiedział, ze
                              tam gdzie bylo coś zgłaszane z oknami to w ogole nic jesczze nie ruszyli, a
                              unas było zgłaszane w dwóch pokojach coś z oknami....
                              • sikorka666 Re: odbiór kluczy - info 26.10.06, 12:42
                                chciałam tylko zauważyć, że u mnie brakuje szyby w oknie kuchennym od samego
                                początku;na razie nastawiona jestem na to że jakby coś się stało z powodu
                                deszczu [tfu tfu odpukać np. grzyb] to będą wszelkie szkody naprawiać na własne
                                koszt, ale jak to jeszcze dłużej potrwa to mnie na prawdę wkurzą i będzie siwy
                                dym:-))
                                • bodziach Re: odbiór kluczy - info 26.10.06, 13:23
                                  Czy dobrze rozumiem, że przy odbiorze technicznym okazało się, że w oknie nie
                                  ma szyby? Czyżby liczyli, że ktoś nie zauważy? ;)
                                  • sikorka666 Re: odbiór kluczy - info 27.10.06, 13:01
                                    Mało brakowało, a bym sama nie zauważyła że brakuje szyby:-)
                                    myślałam, że takie czyste:-))))
    • bodziach Re: odbiór kluczy 02.11.06, 12:27
      Choć śnieg już pada, to ogrzewanie mieszkań zostanie włączone we wtorek (tak
      planują)...

Termin oddania kluczy nie jest jeszcze pewny. W ciągu dwóch dni ma się pojawić
      informacja na stronie JanPula.
      • malkos_i_chrostula Re: odbiór kluczy 02.11.06, 13:00
        skoro maja zaczac grzac we wtorek to moze jest szansa ze do wtorku wlasnie
        zalaza wszystkie liczniki:)
        • angela_waw1 Re: odbiór kluczy 02.11.06, 13:07
          Czy możecie mi podać nr telefonu do naszego "opiekuna" ze SPEKTRY?
          Muszę do nich zadzwonić i wyjaśnic sprawę płatności czynszu za listopad.
          Niepokoi mnie to, że ponoć trzeba będzie zapłacić całość czynszu do 15
          listopada - pomimo ewentualnego braku wydania kluczy...
          • malkos_i_chrostula Re: odbiór kluczy 02.11.06, 13:22
            czemu chcesz juz placic czynsz ?
            mieszkasz juz w swoim mieszkaniu lub je remontujesz ?
            • angela_waw1 Re: odbiór kluczy 02.11.06, 13:44
              Wyjaśniłam już tą sprawę ze SPEKTRA. Powstało małe zamieszkanie odnośnie
              płatności za czynsz.
              • markadek Re: odbiór kluczy 02.11.06, 20:38
                ja obok tego czy bedziemy placic, czy nie, zastanawiam sie nad
                zakwestionowaniem zapisu umownego, zmuszajacego nas do narzuconego
                administratora osiedla, taki zapis zostal rowniez zaliczony do klauzul
                niedozwolonych (patrz www.uokik.gov.pl), poza tym taka umowz musi byc zawarta w
                formie notarialnej, wiecej postaram sie przygotowac na nasze poznopopoludniowe
                sobotnie spotkanie
                • sikorka666 Re: odbiór kluczy 03.11.06, 10:27
                  przepraszam, a co to znaczy małe zamieszanie?
                  ja zrozumiałam, ze do momentu odbioru kluczy do mieszkanie, żadnego czynszu nie
                  muszę płacić. czy coś się zmieniło w tej kwestii?????
                  • paulakasia Re: odbiór kluczy 23.11.06, 14:46
                    Z tego co zostało ustalone, czynsz będzie płatny po odbiorze kluczy.
                    Wczoraj byliśmy w Janpulu i pani Anitka poinformowała, że klucze będą oddane w
                    grudniu. Kiedy w grudniu, tego już nie potrafiła określić ;-((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka