Dodaj do ulubionych

termin oddania inwestycji

22.10.06, 11:43
Jak bumerang wraca sprawa terminu oddania inwestycji i ewentualnych
odszkodowan.
Jak sie domyslam wszystko zalezy od umowy, i tu JanPul jest kryty.

Nasza umowa podpisana w styczniu 2006 mowi nastepujaco:
§2 ust.1: Planowany termin zakonczenia realizacji w/w inwestycji :30.ix.2006
§2 ust.2: Odbior techniczny lokalu nastapi w terminie do 30.viii.2006. Odbior
lokalu nastapi na podstawie bezusterkowego protokolu zdawczo-odbiorczego
[...] nie pozniej niz do dnia 31.xii.2006.

§5 ust.4: W przypadku nieterminowego zrealizowania w/w inwestycji, tj. gdy do
dnia 31.xii.2006 roku Wykonawca nie uzyska ostatecznego pozwolenia na
uzytkowanie budynku, wykonawca zaplaci Zamawiajacemu ustawowe odsetki za
kazdy dzien zwloki, tytulem kary umownej, nie wiecej jednak niz 5% wartosci
przedmiotu Umowy okreslonej w §3 ust.1
§5 ust.5: Wykonawca nie popada w zwloke w sytuacji opisanej w §2 ust.6
niniejszej umowy.

Juz teraz smialo mozna powiedziec ze opoznienie spowodowane jest silami
wyzszymi i decyzjami niezaleznymi od Wykonawcy:
a. mrozami w zimie
b. niechecia STOENu do zalozenia stacji trafo i licznikow

Rozumiem Wasza frustracje i niechec, ale moze nie rzucajmy sie za bardzo bo
sie okaze ze znajda sie jeszcze inne przyczyny niezalezne od Wykonawcy i
nawet z tych 5% kary beda nici...
Obserwuj wątek
    • jacekp80 Re: termin oddania inwestycji 22.10.06, 17:58
      Szanowni Sąsiedzi,
      Zaliczanie do siły wyższej mrozów w zimie, zwłaszcza w polskim klimacie, brzmi
      groteskowo. Myślę, że sędziowie byliby podobnego zdania. Poza tym nie jest tak,
      że wszystko jest już gotowe, firma Jankowski Pulchny się postarała, a tu STOEN
      robi jej na złość i tylko to wstrzymuje zakończenie prac. Kara umowna jest więc
      moim zdaniem do wywalczenia.
      Mnie najbardziej zależy jednak na podpisaniu umowy przyrzeczonej do końca tego
      roku i na tym, by wszystkie wady w lokalu zostały szybko usunięte. Przed obiorem
      kluczy będę też chciał zobaczyć, jak się ma moje miejsce parkingowe (we wrześniu
      w ogóle nie istniało). Dopiero, gdy przez ewentualne zaniedbania firmy Jankowski
      Pulchny nie uda mi się tego zrobić, będę szukał możliwości dochodzenia swoich praw.
      Jestem jednak w innej sytuacji niż wielu z Was. Co prawda, gdy jako jeden z
      pierwszych klientów podpisywałem umowę, lokal miał być gotowy pod koniec
      czerwca, ale zostałem niejako zmuszony do podpisania aneksów (bez tego deweloper
      nie chciał podpisać umowy przedwstępnej w formie aktu notarialnego - nie muszę
      pisać jak świadczy to o firmie Jankowski Pulchny), tak więc mam dużo odleglejsze
      terminy. Zawsze można jednak coś wywalczyć (kiedyś odzyskałem pieniądze nawet od
      TP S.A.). Hossa na rynku nieruchomości nie będzie zaś trwać wiecznie, a wtedy
      deweloperzy o złej opinii wśród klientów po prostu upadną. Myślę, że właściciele
      JP są tego świadomi i będą gotowi do kompromisów.
      Pozdrawiam serdecznie
      • angela_waw1 Re: termin oddania inwestycji 23.10.06, 08:19
        Witam sąsiadów. Jak już pisałam zapis który wprowadził nasz developer odnośnie
        odsetek i nie popadania w zwłoki w sytuacji przez siebie wyminionej jest
        zapisem niedozwolonym czyli nie wiążącym nas. Jeżeli Janpul nie wyrobi sie z
        oddaniem lokali do 31.10.2006 to za każdy dzień zwłoki po tym terminie można
        naliczać odsetki ustawowe. Wszystkie niedozwolone zapisy umowne opublikowane są
        na stronie UOKiK.
      • angela_waw1 Re: termin oddania inwestycji 23.10.06, 08:24
        oczywiście nie więcej niż 5% wartości naszej nieruchomości. Istnieją dwie opcje
        na uzyskanie "odszkodowania". Albo sami wystąpimy do developera i zwrócimy mu
        uwagę, że umowa w tym paragrafie jest nie ważna bo zawiera niedozwolone
        klauzule umowne patrz art 385 KC i załatwimy tą sprawę polubownie albo
        pozostaje droga sądowa.
        Ja nie chce toczyć "piany" dla mnie najważniejszy jest akt notarjalny w tym
        roku no i oczywiście odbiór mieszkania do końca listopada. Jeżeli będą poważne
        przesłanki że nie dotrzymany będzie termin to pomyślę na poważnie zainteresuje
        się nie tylko Kodeksem Cywilnym.
        • malkos_i_chrostula Re: termin oddania inwestycji 23.10.06, 12:41
          wedlug mnie gra nie warta swieczek
          dla mnie wazne jest abysmy podpisali akt notarialny przekazania mieszkania
          jeszcze w tym roku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka