Dodaj do ulubionych

jakoś tu pusto....

10.01.07, 09:35
Hej,

Jakoś tu pusto....

Nie chce mi sie wierzyć, że tak mało osób z tych co rezerwowały jedno z 240
mieszkan etapów 5/6 czyta forum Gazety. Na poprzednich etapach az wrze :)

Ciekawe czy odniosa jakis skutek walki o ktorych slychac na forach poprzednich
etapow. I kiedy bedzie mozna podpisywac umowy.

Pozdrawiam
Ho-ho-ho
Obserwuj wątek
    • nikos_m Re: jakoś tu pusto.... 10.01.07, 10:10
      Witam,

Tak pusto bo pewnie mieszkania sie kiepsko nie sprzedają...:)
      A tak poważnie to z tego co wiem to umowy maja być zaraz jak tylko otrzymają
      pozwolenie na budowe czyli max. po 30 kwietnia 07. Tak więc pozostaje tylko
      czekać i mieć nadzieje że dostaną wszystkie pozwolenia.

Pozdrowienia dla wszystkich przyszłych mieszkańców.
      • behamond Re: jakoś tu pusto.... 16.01.07, 09:58
        Tak tyle ze umowy rezerwacyjne są do 30 kwietnia :( tak więc pewnie i cena z
        metra też ulegnie zmianie:(
        • nikos_m Re: jakoś tu pusto.... 16.01.07, 14:24
          Nie, cena jest stała i ustalana już w momencie podpisywania umowy rezerwacyjnej.
          • pyzas Re: jakoś tu pusto.... 16.01.07, 21:49
            Co nie przeszkadza że developer może się postarać otrzymać pozwolenie na budowę
            na przykład w maju, a wtedy stare umowy automatycznie wygasną i będzie można
            podpisać nowe z inną już ceną. Ale to jest czarnowidztwo i nie musi się
            sprawdzić.
            • behamond Re: jakoś tu pusto.... 17.01.07, 08:24
              Dokładnie. Umowy rezerwacyjne są do końca kwietnia. Agmet przebąkuje ze zgodę na
              budowę otrzyma właśnie w kwietniu i to pewnie przy zachowaniu warunków
              idealnych(brak sprzeciwów i protestów). Tak więc jeśli pozwolenie będzie np. w
              czerwcu to żadna gwarancja z umowy rezerwacyjnej (w tym i gwarancja ceny) nie
              będa miały racji bytu:(
              • nikos_m Re: jakoś tu pusto.... 17.01.07, 18:16
                Zgadza się, ale już jak postąpi Agmet będzie świadczyło o jego uczciwości i
                podejściu do klientów bo jak narazie nie było takiej historii ze zmianą cen w
                jego przypadku.
                • ho-ho-ho Re: jakoś tu pusto.... 17.01.07, 20:17
                  Niektórzy mają umowy rezerwacyjne do końca marca :/
                  Tym bardziej ciekawe jak to będzie....

Pozdrawiam
                  Ho-ho-ho
                  • ho-ho-ho Re: jakoś tu pusto.... 17.01.07, 21:45
                    Ups. Pomylilem sie - sprawdzilem i jest do 30/04.
                    Ufff - zawsze to miesiac dluzej...

• behamond Re: jakoś tu pusto.... 18.01.07, 09:00
                  cóż pewnie masz racje ze dotychczas podobnego wałku nie było. Natomiast biorąc
                  pod uwagę ze przy założeniach idealnych zgoda na budowę ma być w kwietniu to
                  praktyka i piana bita przez "mieszkańców kameralnej części osiedla" pewnie tą
                  decyzję opóźni. Umowy rezerwacyjne zgodnie z zapisem ulegną automatycznemu
                  rozwiązaniu a Agment dalej będzie fair bo przecież w świetle zawartych umów
                  żadnego wałku nie zrobił. Może nawet wykazać się łaską i zaoferować możliwość
                  dotychczas rezerwującym pierwszeństwa w zawarciu nowych umów przy nieco wyższej
                  stawce np. 7 tys z metra :(.

Swoja droga może ktoś dzwonił i pytał ich na omawianą tu okoliczność?

• nikos_m Re: jakoś tu pusto.... 18.01.07, 17:46
                    Ja w zeszłym tyg. byłem podpisać umowe rez. i z tego co wypytałem to termin
                    uzyskania pozwoleń ponoć pewny, cena również, ale taka, która jest na rezerwacji
                    bo miszkania sukcesywnie drożeją z czasem bo są już po 6700 m/kw a i mieszkania
                    szybko topnieją, tak więc im bliżej terminu budowy tym drożej.
                    • behamond Re: jakoś tu pusto.... 18.01.07, 18:31
                      Cóż dla tych którzy podpisywali umowy rez. w ubiegłym roku były po 5900 m2.
                      Ciekawe więc czy tu również zachowają cenkę. A swoja drogą czy na nowych umowach
                      rezerwacyjnych termin ich wygaśniecia jest datowany również na 30 kwietnia?
                      • nikos_m Re: jakoś tu pusto.... 18.01.07, 20:04
                        Jest określony termin 30 kwietnia, jako automatyczne rozwiązanie, ale tylko w
                        przypadku nie uzyskania pozwolenia na budowę.
                        • caaatherine Re: jakoś tu pusto.... 20.01.07, 20:04
                          nikos_m napisał:

> Jest określony termin 30 kwietnia, jako automatyczne rozwiązanie, ale tylko w
                          > przypadku nie uzyskania pozwolenia na budowę.

Witam wszystkich,

termin wygasniecia umowy nie jest zalezny od dostania pozwolenia czy jego braku!
                          Wszyscy mamy podpisana umowe do 30 kwietnia i do tego momentu mamy ja aktualna!
                          Agmet oczywiscie ma nas poinformowac do tego terminu o pozwoleniu i umowic sie
                          na podpisywanie umow zobowiazujacych ale przeciez moze sie do tego nie przyznac
                          i tak jak pisal ktos wczesniej za jakis czas dopiero poinformowac ze dostal je
                          pozniej po czym sprzedawac mieszkania drozej:(
                          jedyna rzecza jaka mozemy zrobic to dowiadywac sie w Gminie a nie w Agmecie o
                          przyznanie pozwolenia aby nas nie zrobili w tzw konia.
                          W razie czego bedziemy mieli szanse sie odwolywac!!!
                          Co do protestow teraznejszych mieszkancow to owszem dzieje sie coraz wiecej ale
                          podobno w umowie nikt nie ma zapisu ze budynki nie beda wyzsze niz 3 czy 4
                          pietra. Mowa tam tylko o kameralnej zabudowie a to dla wiekszosci pojecie
                          wzgledne:)

Pozdrawiam wszystkich przyszlych mieszkancow:)
                          A tak na marginesie w ktorych budynkach bedziecie mieszkac???
                          • behamond Re: jakoś tu pusto.... 22.01.07, 18:40
                            > Pozdrawiam wszystkich przyszlych mieszkancow:)
                            obyś miała rację choć potencjalny mieskzaniec brzmi chyba realniej:(

> A tak na marginesie w ktorych budynkach bedziecie mieszkac???
                            budyneczek C.

A wracając do głównego wątku to jak już gdzieś chyba pisałem Agment nie złożył
                            bodajże do tej pory wniosku o zgodę na budowę chociaż podpisujących w
                            październiku i listopadzie umowy rezerwacyjne zapewniał ze w okolicach przełomu
                            roku 06/07 już będzie dzwonił z "dobrą nowiną" i umawiał do podpisywania umów.
                            Mamy niemal luty i jakoś nie chce mi się wierzyć że to pozwolenie będzie przed
                            30 kwietnia. I deweloper nie musi taić przed nami, że dostał pozwolenie.
                            wystarczy ze będzie konsekwentnie dalej zwlekał:(

• caaatherine Re: jakoś tu pusto.... 22.01.07, 19:02

ja mimo wszytsko wole byc dobrej mysli choc niestety jestem 100% realistka i
                              niejednokrotnie zastanawiam sie czy ta budowa ma szanse na rozpoczecie?
                              mysle jednak ze nie nalezy sie nakrecac i miec nadzieje bo inaczej wszystkich
                              nas tu szlag trafi a i tak nic tym nie wskoramy:(
                              pozostaje nam czekac na telefon jak na zbawienie:) mamy czas do 30 kwietnia:)
                              moze akurat w moje imieniny Agmet zrobi mi prezent i zadzwoni z mila
                              informacja???:)

A powiedz mi skad wiesz ze Agmet nie zlozyl jeszcze papierow o pozwolenie???
    • osmokach Re: jakoś tu pusto.... 25.01.07, 13:44
      czy jesli agmet nie zdazy z umowami przed 30.04, zwroci nam wylozone oplaty
      rezerwacyjne + 100 % tej kwoty za niedotrzymanie umowy?
      • behamond Re: jakoś tu pusto.... 25.01.07, 15:54
        osmokach napisała:

> czy jesli agmet nie zdazy z umowami przed 30.04, zwroci nam wylozone oplaty
        > rezerwacyjne + 100 % tej kwoty za niedotrzymanie umowy?

Zapomnij. Przeczytaj uważnie umowę dostaniesz wniesioną wpłatę bodajże do 15
        maja i pa pa :(
        • ho-ho-ho Re: jakoś tu pusto.... 25.01.07, 16:05
          Dokładnie.
          200% oddaliby gdyby rozwiązali te umowy przed 30/04.
          Nie licz na to. Pewnie łatwiej poczekać do wygaśnięcia...

• caaatherine Re: jakoś tu pusto.... 25.01.07, 19:55
            no pewnie ze poczekja do wygasniecia umowy i juz bedzie po sprawie!!!
            przynajmniej dla nich:(
            z reszta z dwojga zlego to wolalabym aby mi oddali te pieniadze jak najszybciej
            wiedzac ze nie dostana pozwolenia niz mieliby mnie tak "załatwic" jak ludzi na
            Bemowie:(
            • ho-ho-ho Re: jakoś tu pusto.... 31.01.07, 19:09
              Puk puk....

Znowu cisza....
              Ciekawe jak się rozwinie ta część forum jak będzie po Wielkanocy ;)

Pozdrawiam
              Ho-ho-ho
              • nikos_m Re: jakoś tu pusto.... 01.02.07, 07:37
                Wszystko jest klarowne i pewne to co się ludzie mają rozpisywać, czekają sobie
                spokojnie na rozpoczęcie budowy i już....:)))
                A tak poważnie to jeszcze nie złożyli dokumentów o pozwolenie na budowe, i jak w
                najbliższym czasie nie złożą to raczej biurokaracja nie wyrobi się z pozwoleniem
                w krótkim czasie przy tak dużej inwestycji.
                • behamond Re: jakoś tu pusto.... 01.02.07, 08:23
                  Jak nie złożą wniosku o pozwolenie na budowę w rozsądnym terminie to będą
                  przynajmniej jakieś podstawy do hmmmm... nazwijmy to roszczeń z tytułu braku
                  dobrej woli wywiązania się z zawartych umów. Ktoś może wie czy to ma jakieś
                  uzasadnienie i podstawy prawne?

Moze wie też ktoś czym oficjalnie tłumaczą taką zwłokę w składaniu wniosku o
                  pozwolenie na budowę?
                  • wiola3333 Re: jakoś tu pusto.... 08.03.07, 17:56
                    no to pięknie
                    pozwolenie na budowę nie będzie. Ktoś w urzędzie doszukał się jakiś
                    nieścisłości w warunkach zabudowy i wygląda na to ,że Agmet nie dostanie
                    pozwolenia .
                    Jak to jeszcze wyląduje w sądzie to możemy się pożegnać z naszymi mieszkankami
                    na najbliższe 10 lat.
                    Super ładnie nas zrobili , na moje zapytanie dotyczące zwrotu kwoty
                    rezerwacyjnehj pan szyszkowski tylko się głupawo uśmiechał i zapewniał ,że
                    pozwolenie będzie wydane lada chwila. Mam wrażenie,że coś tu nie gra......
                    • jacek_l Re: jakoś tu pusto.... 09.03.07, 09:34
                      na ile jest to pewna informacja??
                      A co do urzędu, to niedawno w wyborczej opisywali, że właśnie w urzędzie przy
                      ustalaniu planu zagospodarowania zostały białe plamy, na których nie ma
                      ograniczeń co do wysokości i ktoś miał się tą sytuacją zająć.
                      Z tego co piszesz, można wywnioskować, że wzywanie osób to wybierania miejsc
                      garażowych i komórek to "gra pozorów".
                    • budowowstrzymywacz Re: jakoś tu pusto.... 09.03.07, 23:37
                      A nie mówiłem ?

Wierzcie dalej panu Szyszkowskiemu, ale później nie miejcie do nas pretensji.
                      • machara Re: jakoś tu pusto.... 17.03.07, 12:11
                        to chyba normalne u pana SZ.... że jak nie ma nic do powiedzenia lub chce
                        skłamać to głupawo się uśmiecha.
                        • wiola3333 Re: jakoś tu pusto.... 18.03.07, 10:30
                          ... czy ktoś z Państwa wie,że Agmet wstrzymał na własne życzenie postępowanie w
                          sprawie wydania pozwolenia nabudowę?!!! Myślę,że jeśli się nie wyrobią z
                          pozwoleniem do daty upływu rezerwacji to jest to podstawa do żadania 200%
                          wpłaconej kwoty rezerwacyjnej. Tyle będzie nasze , bo mieszkań pewnie już nie
                          zobaczymy, może ktoś inny zapłaci więcej w co zaczynam powątpiewać
                          zwłaszcza ,że coraz gorzej to wygląda, a z opinii mieszkańców poprzednich
                          etapów wynika ,że oni z pełną świadomością kupowali mieszkania na osiedlu
                          kameralnym. Wcale minie nie zdziwi gdy znajdą jakiś haczyk na dewelopera. A tak
                          wogóle nie wiem czy wy ale my ( ja z mężem) welelibyśmy nieszkań jednak w
                          niskich blokach.
                          Tak też czekamy na zwrot kasy za rezerwację i szukamy innego mieszkania. ( w
                          tej okolicy zdecydowanie są mieszkania dużo tańsze)
                          pozdrawiam.
                          "dobrzepoinformowana"
                          • caaatherine Re: jakoś tu pusto.... 18.03.07, 23:15
                            Wiolu,

nie mam pojecia skad masz informacje ze mieszkania w okolicy sa duzo tansze?
                            Moze informacje te sa z poczatku roku? Na przeciwko Tivoli (niska zabudowa)
                            chce od 7 do 7,5 tysiaca za metr:( na zielonym zaciszuz rynku wtornego co
                            poniektorzy zadaja 8 a nawt 8,5 tysiaca. Nie mowiac ile zadac bedzie firma ORCO
                            budujac nowe mieszkania tuz przy Parku Lesnym???
                            Moze masz na mysli stare budownictwo i tam kojarzysz nizsze ceny
                            ale...orientujac sie przez caky czas w nieruchomosciach wszedzie widac tylko
                            wzrost a nie spadek. W Ursusie na Skoroszach chca 7 tys a nawet 7,5 nei mowie
                            juz nic o Woli czy Zoliborzu bo tu ceny zaczynaja siegac 8,5 a nawet 9 tysiecy.
                            6 tys chca jeszcze tylko w Lewandowie za Markami gdzie buduje AGROMAN.

Sama bardzobym chciala aby w poblizu bylo taniej albo przynjamniej tak samo
                            drogo ale niestety rynek oszalal a developerzy zbijaja na tym kase:(
                            zastanawiam sie czy nie lepiej kupic mieszkanie z rynku wtornego i miec chociaz
                            pewnosc ze jakis "bałwan" nie zrobi mnie w konia???!!!

Co do wysokosci budynkow oczywiscie rowniez wolalabym mieszkac w niskich
                            bloczkach ale niestety nie zawsze jest taka mozliwosc. No chyba ze kupienie
                            pieknego mieszkania w Wilanowie za bagatela 11 tys z metra.

Pozdrawiam majac nadzieje ze nasza budowa ruszy:)

P.S. Co do oddania 200% za rezerwacje nie mamy co liczyc. W umowie jest jasno
                            napisane ze po 30 kwietnia umowa samoistnie sie rozwiazuje i Agmet nie ponosi
                            zadnych kosztow
                            • jacek_l Re: jakoś tu pusto.... 19.03.07, 13:39
                              Dokładnie tak jak napisała Kasia na Bródnie nie ma tańszych mieszkań niż
                              7tys.!!! Nawet w blokach z wielkiej płyty, które były budowane 35 lat temu ceny
                              osiągają 7-7,3 tys./m2 W nowych z rynku pierwotnego jest jeszcze gorzej (na
                              Malborskiej ktoś życzył sobie 8, na Zielonym Zaciszu także conajmniej tyle).
                              Fakt jest niezaprzeczalnie taki, iż kupując już wybudowane .... kupuje się
                              mieszkanie (czasem także długi, itd, ale zakłądając, że jest wszystko OK), a
                              nie zaś obietnice, którym do realizacji czasami baaaaardzo daleko.
                              Aby móc cokolwiek wywalczyć od Agmetu ponad zwrot kasy trzeba by pewnie
                              udowodnić celowe działania w celu nie otrzymania pozwolenia, niewiem czy to
                              łatwe bo prawnikiem nie jestem, ale pewnie nie takie proste.

Jacek
                              • caaatherine Re: jakoś tu pusto.... 20.03.07, 19:32
                                Jacku,

dowiadywalam sie o taka ewentualnosc i jest to bardzo trudne do udowodnienia!!!
                                niestety kazdy z developerow potrafi doskonale zabezpieczyc sie przed takimi
                                sytuacjami! I to nie chodzi tylko o Agmet na ktory wszyscy tak gadaja, wszyscy
                                sa tacy sami i to trzeba w koncu zrozumiec! Naiwni sa Ci ktorzy w dzisiejszych
                                czasach poszukuja solidnego i bezproblemowego developera?! To nie oni sa na
                                naszej łasce tylko niestety MY na ich:(
                                Jak ktos chce miec wszystko zrobione na czas bez zbednych problemow,
                                niedogodnien to tylko moze dzialke kupic i dom postawic i tez nie wiem czy
                                pretensji nie powinien miec do rzadu ze VAT podwyzszaja na materiały budowlane:)

P.S. No wlasnie tak na marginesie to nie wiem czy nie podwyzsza nam ceny za
                                metr? Jedyny zapis w umowach to ze cena moze wzrosnac gdy vat wzrosnie przy
                                zakupie mieszkania a nie materialow ale...zawsze wszystko mozliwe?
    • osmokach Re: jakoś tu pusto.... 20.03.07, 10:31
      wczoraj pan z agmetu poinformowal mnie, ze nie ma powodu do obaw, poniewaz
      wszystko z ich strony jest zgodnie z prawem i obowiazujacym planem zagosp.
      przestrzennego; wniosek o pozwolenie zlozyli w urzedzie gminy 20/01, czas na
      odp. to 65 dni - a wiec do konca marca; w razie odmowy maja prawo do odwolania
      sie do wojewody, ktory ma na odp. 30 dni - a wiec do konca kwietnia...
      • kubus2000 Re: jakoś tu pusto.... 20.03.07, 12:49
        Przykro mi,
        Ale ten Pan z agmetu BARDZO ale to BARDZO rozmija się z prawdą.
        Etap V tylko w 1/3 (max 1/2) może byc wysoki - na reszcie terenu jest
        ograniczenie.
        Na projekt w obecnym kształcie Agmet nie ma co liczyć - jest on nie zgodny
        nawet z tym WADLIWYM planem o studium nie wspominając.
        Pozdr
        • osmokach Re: jakoś tu pusto.... 20.03.07, 13:32
          tak, kubus, zapewne wszyscy juz o tym slyszelismy - moja intencja bylo
          pokazanie jak rozmaite terminy zbiegna sie ze soba (zapewne nieuchronnie), tj.
          wydanie decyzji z wygasnieciem umow
          • caaatherine Re: jakoś tu pusto.... 20.03.07, 19:24
            Sluchajcie,

czym sie martwic?????!!!!!! To niech 1/3 etapu V zbuduja nizsza:):):) chetnie
            bede miala 4 pietrowe bloczki:) reszta miesci sie w obowiazujacych standardach
            wiec walna 8 czy 9 pieter i wszyscy beda zadowoleni:) teoretycznie...
            Oczywiscie tylko poprawa projektu trwa troszke czasu...

poza tym ja rozumiem wadliwe plany! zle zagospodarownie terenu itd... i nie
            mowie ze Agmet to skupisko inteligentow na wysokim poziomie ale chyba debilami
            i idiotami nie sa by planujac przez ostatni rok budowe kolejnych etapow ktora
            ma dac im kupe kasy nie dowiedzieli sie i nie mieli pojecia o dokladnym
            zagospodarowaniu?
            Miec na pewno mieli...nie sadzili tylko ze taka burza z tego bedzie i ze nie
            przejdzie to bez echa!!!

P.S. w poniedzialkowej wyborczej agmet szuka ciesli:) moze wszyscy zlozymy
            swoje aplikacje i pomozemy wybudowac nasze M2, M3 i M4???:)

pozdrawiam wszystkich

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka