Dodaj do ulubionych

Rusza Port Praski?

03.04.07, 01:58
Po inwestycji Bre Locum, rusza Elektrim.

Port Praski ożyje? (2007-03-29)
Elektrim, właściciel Portu Praskiego, chce wybudować osiedle z mieszkaniami
na zaniedbanym terenie zlokalizowanym na warszawskiej Pradze. Elektrim
otrzymał tę nieruchomość przed laty w zamian za wyłożenie 60 mln zł na budowę
mostu Świętokrzyskiego. Właściciel złożył już wniosek o wydanie warunków
zabudowy dla 10-kondygnacyjnych bloków.

Obserwuj wątek
    • Gość: on Re: Rusza Port Praski? IP: 213.17.170.* 03.04.07, 09:55
      W końcu cos sie tam zaczna dziać.
      • lelu Re: Rusza Port Praski? 03.04.07, 13:24
        A miało być centrum biznesowe z parkiem, sadzawką etc. Miało to ożywić okolicę.
        Tera będzie osiedle oczywiście z plotem, wieżyczkami i ochroną.
        • dennis_lance Re: Rusza Port Praski? 03.04.07, 14:10
          Krew człowieka zalewa, jak patrzy na to co się dzieje. Tak jak piszesz, miały
          być miejsca pracy i lokalne centrum usługowo-handlowo-biurowe na Pradze. Będzie
          getto, z którego okoliczni mieszkańcy będą mieli tylko smród!!!
          • nasza_maggie ktoś widział te plany może? 03.04.07, 14:21
            Coś czuję że Elektrim to niczego tam nie uskuteczni, może jedynie sprzedadzą
            grunt...
          • lynks80 Re: Rusza Port Praski? 04.04.07, 08:57
            dennis_lance napisał:

> Krew człowieka zalewa, jak patrzy na to co się dzieje. Tak jak piszesz, miały
            > być miejsca pracy i lokalne centrum usługowo-handlowo-biurowe na Pradze. Będzie
            >
            > getto, z którego okoliczni mieszkańcy będą mieli tylko smród!!!

Jak spróbują postawić tam kolejne wiejskie osiedle dla "wybrańców" a'la
            Tarchomin to będzie najwyższy czas zorganizować zbrojne podziemie bo to już
            będzie ku..two połączone z łajdactwem.

• Gość: zwolennik Re: Rusza Port Praski? IP: 213.17.170.* 04.04.07, 09:51
              Zastanawiam się co wy macie przeciwko takim osiedlom. Może zazdrość?
              • lynks80 Re: Rusza Port Praski? 04.04.07, 10:41
                Gość portalu: zwolennik napisał(a):

> Zastanawiam się co wy macie przeciwko takim osiedlom. Może zazdrość?

Nie mam nic przeciwko takim osiedlom (sam mieszkałem na takim prawie 3 lata
                zanim wykupiłem mieszkanie w kamienicy) ale niech są budowane w miejscach do
                tego odpowiednich (czytaj obrzeża miasta) a nie w centrach i na gierkowskich
                zasadach - nie ważne jak wygląda, nie ważne że dewastuje zajmowaną przestrzeń
                miejską - ważne tylko to aby wyprodukować jak najwięcej metrów kwadratowych do
                sprzedania.

W przypadku portu dochodzi tutaj jeszcze to że jest to jedno z najciekawszych
                miejsc po prawej stronie Wisły i przeznaczanie tego pod kolejne getto jest
                zbrodnią porównywalną z postawieniem takiego klocka obok kamienic na starym
                mieście - jeżeli ma do tego dojść (mam nadzieję że nie dojdzie) to już lepiej
                nich tam zostanie po staremu

Zresztą czułem w kościach już wcześniej, po przeglądnięciu planowanej
                lokalizacji stacji II linii metra że jakiś pajac będzie próbował tam nasr..
                • Gość: zwolennik Re: Rusza Port Praski? IP: 213.17.170.* 04.04.07, 12:06
                  Ale wydaje mi się, że zrobią tu coś w tym rodzaju, że będzie część dostępna
                  tylko dla mieszkańców oraz ogólnodostępne miejsca z usługami (bary, galerie
                  itd).
                  • dennis_lance Re: Rusza Port Praski? 04.04.07, 15:58
                    Miejsca pracy miały być i powierzchnie biurowe, a nie bary i wydzielone getto.
                    To byłoby właśnie to k..stwo połączone z łajdactwem! Byle tylko napchać kabzę,
                    i to najwięcej, jak się da. A wygląd miasta i jego zrównoważony rozwój mieć w
                    d..pie.
                    Inna sprawa, że grodzone osiedla powinny być odgórnie wogóle zakazane, jako
                    zbronia nie dość, że na tkance miejskiej (wzorem wsi, gdzie są miedze pomiedzy
                    płotami, żeby niektórzy mieli jak w domu), to w dodatku na stosunkach
                    społecznych i więziach międzyludzkich (i to głównie ze względu na los
                    wprowadzających się do owych gett). Można IMHO budować osiedla strzeżone, z
                    domofonami, portierem, nawet w formie budynków mających kształty wielokątów
                    zamkniętych, otaczających wewnętrze dziedzińce (tzw. patia), gdzie mogą się
                    bawić dzieci, ale z handlem i usługami na parterze (i najniższych piętrach).
                    Można budować (i taki mógłby być model zabudowy Portu Praskiego) tak, jak na
                    terenie dawnego Warsowinu: do 7-8 kondygnacji biura (których na Pradze jest jak
                    na lekarstwo i stąd zresztą takie zapchanie mostów - większość prażan wali rano
                    do pracy na lewy brzeg, zupełnie niepotrzebnie i niekoniecznie), wyżej -
                    mieszkania. Ale robienie w Warszawie czegoś takiego jak MARINA, powinno być
                    karane śmiercią! Żadnych płotów, żadnego alienowania się. I guzik mnie
                    obchodzi, czy ktoś sobie pomyśli, że może mu zazdroszczę i stąd moje
                    nastawienie. Półtora roku temu, gdy ceny nie były jeszcze tak horrendalne,
                    kupowałem mieszkanie i bez wahania zdecydowałem się na (w dodatku nieco
                    droższe) mieszkanie w starym budownictwie, bynajmniej nie za żadnym płotem.
                    Bleh! I wisi mnie, co na ten temat myślą (albo udają, bo myśleniem się nie
                    skalali do tej pory) nowobogackie wsioczki albo sraj..ące kasą i mające
                    wszystkich za barachło bogate bubki! Mieszkańców Warszawy nie interesuje ile
                    kto ma kasy, i kto chce sobie za to kupić działkę na Księżycu, a kto na Marsie.
                    Ale Warszawy tak szpecić i dewastować nie pozwolimy!
                    • Gość: Kiełek Re: Rusza Port Praski? IP: *.cbr.tp.pl 05.04.07, 09:52
                      A co Cię interesuje co ktoś robi na swoim podwórku, za które zapłacił. Skoro nie
                      ma ochoty Ciebie oglądać albo sprzątać to czyichś psach albo patrzeć się na
                      wydeptane trawniki to sobie stawia ogrodzenie. Może mieszkanie tez powinno stac
                      otworem do wszystkich...
                      W poprzednim systemie wszystko było wspólne...
                      • dennis_lance Re: Rusza Port Praski? 05.04.07, 15:45
                        Przestrzeń miejska nie powinna być wogóle na sprzedaż. Może jeszcze Zamek
                        Królewski sprzedajmy i ogrodźmy?! Każdy kupuje tylko udział w tym kawałku
                        gruntu, który leży bezpośrednio POD jego mieszkaniem. Na reszczie deweloper ma
                        możliwość zorganizować plac zabaw, park, czy cokolwiek innego, np. tylko wtedy,
                        jeśli teren ten jest w jakiś sposób otoczony przez budynek/budynki. Żadnego
                        wygradzania działek, na których gdzieś tam, w oddali (bliżej lub dalej), stoją
                        bloki. To jest miasto i jego przestrzeń powinna być dostępna dla wszystkich
                        mieszkańców.
                        A co do kup, to jednak najczęściej właśnie w gettach ochroniarze gonią
                        mieszkańców i oni, chcąc nie chcąc, wyłażą z pochiechami swymi za płot swój i
                        paskudzą autochtonom, których żadne parkany nie chronią. To jest jakaś paranoja.
                        • Gość: Kie Re: Rusza Port Praski? IP: *.cbr.tp.pl 06.04.07, 12:34
                        • Gość: Kiełek Re: Rusza Port Praski? IP: *.cbr.tp.pl 06.04.07, 12:37
                          Nie wiem jak u Ciebie, ale ja jestem właścicielem kawałka działki wynikającego z
                          podziału całej działki (a nie tylko obszaru pod blokiem w którym mieszkam)
                          pomiędzy jej współwłaścicieli. Tak więc mój jest też kawałek trawnika i kawałek
                          chodnika. I ja płacę na posianie tego trawnika i posprzątanie tego chodnika.
                          Więc nie rozumiem dlaczego ktoś miałby sobie uzurpować prawo do korzystania z
                          nich bez mojej zgody.
                          Domów jednorodzinnych też nie można grodzić??
                          • dennis_lance Re: Rusza Port Praski? 06.04.07, 12:49
                            Własność osób fizycznych jak najbardziej można grodzić i to jest ok. Natomiast
                            przepisy ws. zabudowy miejskiej, wielorodzinnej powinny się zmienić i o żadnym
                            grodzeniu nie powinno być mowy. Tak, jak powiedziałem: właściciele mieszkań
                            powinni płacić tylko za grunt leżący bezpośrednio pod ich blokiem. Reszta
                            powinn automatycznie przechodzić na rzecz miasta (zmniejszając nieco i tak już
                            horrendalne zyski chciwych i zachłannych deweloperów) i przez miasto powinna
                            być zarządzana (np. poprzez zlecenie dbania o ten teren administratorowi
                            rzeczonego osiedla). Wtedy i porządek by był i płotów by nie było. Jeśli Ty już
                            zapłaciłeś, to trudno - nikt Ci tego nie odbierze. Osiedla Za Żelazną Bramą też
                            już nikt nie zburzy. Ale jeszcze nie jest za późno, żeby pewne ograniczenia w
                            dewastowaniu i okaleczaniu przestrzeni miejskiej w Warszawie wprowadzić.
                            BTW zastanawiam się, czy Ty też nie przechodzisz czasem, z dzieckiem, czy psem
                            na spacer, przez tereny, które są czyjąś prywatną własnością. I czy czasem też
                            im tam nie brudzisz, nie dymisz, nie parkujesz itp itd
                            • Gość: slawekp Re: Rusza Port Praski? IP: 213.17.170.* 10.04.07, 12:16
                              Czytam Twoje wypowiedzi kolego sympatyczny, a jako podsumowanie chciałbym Ci
                              przytoczyć autentyczną historię. W roku 1998 zasiedlono na Pradze (rejon tzw.
                              Trójkata Bermudzkiego") nowo wybudowaną tzw. plombę. Nie była specjalnie
                              chroniona. Nic więdz dziwnego, że kolesie z okolicy weszli pewnej nocy na
                              klatkę i dla zabawy podpalili w windzie ognisko, paląc tę windę i stwarzając
                              bezpośrenie zagrożenie dla życia i zdrowia ok 25 rodzin. Napij się wody zanim
                              napiszesz cokolwiek o prawach/braku praw do ochrony. Dopóki na ulicach będzie
                              się szerzył bandytyzm (bo tego przypadku inaczej nazwać nie mozna) dotąd ludzie
                              będą mieli prawo do ochrony życia i mienia swojego i swoich bliskich. W Anglii
                              obowiązuje zasada "Mój dom jest moją twierdzą" i nikt nie uważa, aby była to
                              zasada barbarzyńska.
                              • nasza_maggie Re: Rusza Port Praski? 10.04.07, 13:24
                                W Anglii
                                obowiązuje zasada "Mój dom jest moją twierdzą" i nikt nie uważa, aby była to
                                zasada barbarzyńska.

Mylisz z USA, gdzie jest prawo do broni. W Anglii też nie jest tak do końca.

Tak naprawdę temat jest szeroki jak rzeka. Ale zapominacie o tym, że ten cały
                                wandalizm ma korzenie w tym że przez lata to wszystko było 'państwowe'
                                czyli 'niczyje' i tak ta oto myśl się zakorzeniła w umysłach nawet
                                najmłodszych. Nie oni płacą, nie ich rodzice, więc można niszczyć, ktoś inny
                                zapłaci...
                                to przykre.

Na marginesie, jeżeli chodzi o dzieciaki z tej okolicy, znaleść im tylko
                                zajęcia, jak z grupą 'pedagodzy uliczni' i może trochę tego wandalizmu dałoby
                                się wykorzenić...
                                • dennis_lance Re: Rusza Port Praski? 10.04.07, 13:38
                                  Właśnie o to chodzi, maggie. Z takimi zachowaniami trzeba walczyć u podstaw, a
                                  nie się im de facto podporządkowywać, budując płoty. Sympatyczny Sławek chyba
                                  się napił, ale bynajmniej nie wody, skoro upatruje w zagradzaniu hekatarów
                                  miasta jakiegokolwiek sposobu na likwidację zachowań patologicznych i aktów
                                  wandalizmu. Zorientuj się drogi Sławku, jak wygląda sytuacja nowych lokatorów
                                  na Szmulkach, przy Otwockiej, w osiedlu jak najbardziej grodzonym. Pewnie zaraz
                                  usłyszę, że pod napięciem powinien być ten parkan :rotfl:
                                  Teraz z innej mańki. U mnie na Jelonkach nic takiego się nie dzieje. Czasami
                                  jakiś jełop wypali na klatce papierosa i rzuci niedopałek, ktoś zostawi butelkę
                                  po wypitym piwie etc. Żadna tragedia (choć oczywiście miło byłoby, gdyby nic
                                  takiego się nie działo). Jak więc wytłumaczysz fakt, że ze 3-4 bloki w mojej
                                  okolicy wstawili, przy samym parku, z daleka od "chamskiego i bandyckiego"
                                  blokowiska, każdy wygrodzony szczelnie płotem? Przed wiewiórkami z parku chyba
                                  się postanowili bronić. Dla mnie jeden wielki ROTFL. I żenada. Plus prymitywzim
                                  myślenia na tematy społeczne, o znajomości kwestii architektoniczno-
                                  urbanistycznych już nawet nie wspomnę.
                                  • Gość: slawekp Re: Rusza Port Praski? IP: 213.17.170.* 10.04.07, 15:07
                                    A u mojej znajomej na Jelonkach włamywali się do strzeżonego garażu kilkanaście
                                    razy i dewastowali lub okradali samochody. Urbanistyka, zagospodarowanie
                                    przestrzenne, kultura, obyczaje. Wszystko OK. Tylko nie w aktualnej sytuacji
                                    społecznej, kiedy ludzie nie powiem z marginesu, ale ci, którzy stracili na
                                    przemianach wyładowują swoją złość w bezmyślny, pozbawiony jakiegokolwiek
                                    usasadnienia sposób - bo mogę zrozumieć jeżeli ktoś kradnie potrzebując na
                                    życie. Poza tym pragnę zwrócić uwagę na fakt, że sposób zabudowy wielu miast w
                                    Polsce i na świecie (zamknięte kwartały ulic) praktykowany od conajmniej 100
                                    lat nie jest bynajmniej przez architektów i urbanistów potępiany w czambuł. Tu
                                    praprzyczyną był często zysk właściciela, który w maksymalny sposób pragnął
                                    wykorzystać działkę. W dzisiejszych rozwiązaniach pozwalających na połączenie
                                    czynników miastotwórczych, bezpieczeństwa i efekty ekonomicznego w wielu
                                    przypadkach mozna doszukać się pewnych wartości. Przykładem niech będzie
                                    koncepcja (bo co do rozwiązania architektonicznego to osobiście mam
                                    zastrzeżenia) nowego osiedla przy Inflanckiej. A po pijaku z reguły nie piszę.
                                    Pozdrawiam
                                  • zbooycerz Re: Rusza Port Praski? 11.04.07, 13:37
                                    dennis_lance napisał:

> Właśnie o to chodzi, maggie. Z takimi zachowaniami trzeba walczyć u podstaw, a
                                    > nie się im de facto podporządkowywać, budując płoty.

ile masz lat?

> Zorientuj się drogi Sławku, jak wygląda sytuacja nowych lokatorów
                                    > na Szmulkach, przy Otwockiej, w osiedlu jak najbardziej grodzonym. Pewnie zaraz
                                    > usłyszę, że pod napięciem powinien być ten parkan :rotfl:

ile wynosi Twoja rata?
                                    my dbamy i mamy i bys sie zdziwil...

>Tak, jak powiedziałem: właściciele mieszkań
                                    powinni płacić tylko za grunt leżący bezpośrednio pod ich blokiem.

zapytaj sie sasiadow z innych nieogrodzonych ile w zyciu zaplacili za mieszkanie
                                    a potem dyskutuj

> Reszta
                                    powinn automatycznie przechodzić na rzecz miasta i przez miasto powinna
                                    być zarządzana (np. poprzez zlecenie dbania o ten teren administratorowi
                                    rzeczonego osiedla).

no wlasnie widzimy jak miasto dba czyli nie dba... powinienes dziekowac, ze
                                    znalezli sie prywatni inwestorzy, ktorzy chcieli zaryzykowac

> (zmniejszając nieco i tak już
                                    horrendalne zyski chciwych i zachłannych deweloperów)

jezyk jednak wskazuje, ze masz jednak sporo lat ale niczego sie nie nauczyles

> U mnie na Jelonkach nic takiego się nie dzieje. Czasami
                                    jakiś jełop wypali na klatce papierosa i rzuci niedopałek, ktoś zostawi butelkę
                                    po wypitym piwie etc. Żadna tragedia(...)

e, no oczywiscie, w porownaniu do hekatomby wojny to zadna tragedia
                                    na Szmulkach jednak czujemy sie wspolwlascicielami czesci wspolnych i chcemy o
                                    nie dbac

tak czy siak zapraszamy

ps: PP na pewno bedzie ogrodzony, by kibole po meczach...
                                    • dennis_lance Re: Rusza Port Praski? 11.04.07, 13:56
                                      Chciałem się początkowo odnieść do poszczególnych części tego posta, ale
                                      powiedziałem sobie, że z takim chamskim bełkotem polemizować nie będę. Ochłoń
                                      trochę gościu, to wtedy pogadamy! I nie wiem ile Ty masz lat, ale wygląda na
                                      to, że niewiele rozumiesz z otaczającej Cię rzeczywistości. A do tego mamusia
                                      niezbyt mądre rzeczy wmawiała Ci od kołyski.
                                      • zbooycerz Re: Rusza Port Praski? 11.04.07, 14:14
                                        tak, wmawiala, ze o wlasnosc sie dba

tutaj nie belkocza, polecam
                                        www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=123312&page=3
                                        • dennis_lance Re: Rusza Port Praski? 11.04.07, 14:28
                                          Zrozumiałeś choć w nikłym stopniu o czym była mowa i o czym ja pisałem w swoich
                                          postach? Spróbuj może jeszcze raz przeczytać tę dyskusję, to może Ci się uda.
                                          A dyskusję na skajskrejperze już czytałem. Moi koledzy tam pisują.
                                          • zbooycerz Re: Rusza Port Praski? 11.04.07, 14:52
                                            dyskusja byla czy grodzic czy nie

widzac narkomanow na mojej klatce nie mamy zadnych watpliwosci, ze trzeba

moze, jakby cale sasiedztwo skladalo sie z trzymajacych jakis poziom kamienic
                                            zmienilbym zdanie... na razie plot spelnia swoje zadanie

zreszta, nawet ksieza ogrodzili swoje... a oni na Kaweczynskiej sa od 100lat,
                                            jakos im ufam w tej materii

Palac Kultury gdyby ktos go wykupil z calym terenem tez bym pozwolil ogrodzic...

inaczej pojmujemy wlasnosc, stad zamieszanie
                                            • dennis_lance Re: Rusza Port Praski? 11.04.07, 15:30
                                              Nie. Myślę, że własność pojmujemy tak samo. Kwestia tylko, czy należy umożliwić
                                              tak drastyczne (i niczym nieograniczone) egzekwowanie praw własności w terenie
                                              silnie zurbanizowanym, czyli w mieście, czy też nie. Ja uważam, że pewne
                                              ograniczenia powinny władze miasta wprowadzić i tyle. Jak się nie podoba, to
                                              sprzedaj mieszkanie w Warszawie i kup sobie morgi na Suwalszczyźnie - tam sobie
                                              możesz postawić nawet mur chiński, jeśli chcesz. Moim zdaniem w Warszawie
                                              powinno to być zabronione!
                                              Nie będę się powtarzał, że nie jestem przeciwnikiem ochrony budynków i osiedli,
                                              a jedynie samych wsiowych płotów i robienia z miasta jednego wielkiego getta.
                                              Strzec i chronić można nieco bardziej subtelnie (i skuteczniej), bez
                                              degradowania przestrzeni miejskiej i czynienia z Warszawy miasta trzeciego
                                              świata (nie wiem, czy wiesz, ale tam właśnie powszechne są takie tendencje do
                                              grodzenia). Tak samo, jak i zakazane powinno być (jak jest np. w Niemczech)
                                              stawianie obok siebie budynków o zróżnicowanych kształtach, kolorycie,
                                              wielkości etc. Ba, nawet zmiana koloru okien na inne, niż ma cała reszta
                                              lokatorów danego bloku powinna być zakazana. Miasto nie może być jednym wielkim
                                              bazarem. No chyba, że wzorujemy się na Teheranie, czy Nairobi.
                                              Ale o tym już było powyżej, więc przeczytaj to - proponuję - jeszcze raz, na
                                              spokojnie i spróbuj coś z tego załapać.
                                              Aha i nie pisz mi więcej, że moje mieszkanie kosztowało mniej, niż (naonczas)
                                              analogiczne w getcie, bo o mało nie spadłem z krzesła ze śmiechu (sugestię,
                                              jakoby w blokowiskach mieszkała sama hołota, która mieszkania za komuny dostała
                                              za darmo, pominę - z litości - milczeniem).
                                              • zbooycerz Re: Rusza Port Praski? 11.04.07, 16:21
                                                > Aha i nie pisz mi więcej, że moje mieszkanie kosztowało mniej, niż (naonczas)
                                                > analogiczne w getcie, bo o mało nie spadłem z krzesła ze śmiechu (sugestię,
                                                > jakoby w blokowiskach mieszkała sama hołota, która mieszkania za komuny
                                                > dostała za darmo, pominę - z litości - milczeniem).

gdzies tam sie odnosiles do Szmulek wiec Ci napisalem
                                                nikt nie mowi, ze za darmo
                                                mowa jest o tym, ze dzisiaj sie kupuje drogo i sie to ceni bo sie na to ciezko
                                                pracuje
                                                jak Ci zwisa pet na Twojej klatce to nie znaczy, ze kazdemu bedzie zwisal...

a juz zupelnie inna sprawa, ze nieruchomosci sa takie drogie, bo istnieje taki
                                                twor jak 'urzad architektury' czy inny wydajacy zezwolenia...

tak natomiast buduje sie w I swiecie
                                                www.gazetawyborcza.pl/1,75476,4047778.html
                                                • dennis_lance Re: Rusza Port Praski? 11.04.07, 17:12
                                                  Pisałem o Otwockiej w kontekście tego, że tam właśnie ogrodzenie nic nie dało.
                                                  Bo się okoliczni mieszkańcy wkurzyli, że się ich ignoruje i traktuje z góry (i
                                                  słusznie) i dołożyli starań, aby nowi w getcie ani porządku, ani spokoju nie
                                                  mieli. Taki cel chcesz osiągnąć? U mnie na klatce może i leżą pety (jak
                                                  zmienimy dozorcę, to przestaną, zapewniam Cię), ale nie narkomani, ani po nich
                                                  strzykawki. I gdyby na tej Otwockiej, zamiast na odczepnego postawić płot i
                                                  opchnąć tym sposobem problem, zrobili monitornig, to i wilk byłby syty, i owca
                                                  cała: i mieszkańcy mieliby zapewnione bezpieczeństwo, i okolicy szkaradne
                                                  wsiurskie płoty by nie szpeciły!
                                                  A z tym Tajpejem, to o co Ci znów chodziło???
                                                  • zbooycerz Re: Rusza Port Praski? 12.04.07, 12:51
                                                    mieszkasz na tej Otwockiej, ze wiesz?
                                                    nie myl balaganu u dewelopera z nieuzytecznoscia plotu
                                                    monitoring robia wspolnoty jak sie zawiaza
                                                    poza tym to nie sa kamienice w linii ulicy i teren jest prywatny i tyle

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=297&w=59822209
                                                    poza tym masz racje, plot moglby byc np ladny drewniany ;-)

tajpej - ze technologia pozwala wysoko, tylko urzedy architektury to sa muzea...
                                                  • dennis_lance Re: Rusza Port Praski? 13.04.07, 12:39
                                                    zbooycerz napisał:

> mieszkasz na tej Otwockiej, ze wiesz?

Jadłeś kiedyś odchody, że wiesz, iż nie nadają się do spożycia?

> nie myl balaganu u dewelopera z nieuzytecznoscia plotu

Nie myl własności z bezpieczeństwem i miasta z wiochą.

> monitoring robia wspolnoty jak sie zawiaza

To niech się zawiązują, droga wolna.

> poza tym masz racje, plot moglby byc np ladny drewniany ;-)

Na wsi tak. W mieście - bez płotów.
                                                  • nasza_maggie przestańcie pyskować 13.04.07, 12:54
                                                    nie możecie normalnie porozmawiać?
                                                  • zbooycerz Re: Rusza Port Praski? 15.04.07, 21:12
                                                    dennis_lance napisał:

> Jadłeś kiedyś odchody, że wiesz, iż nie nadają się do spożycia?

ale ja mieszkam przy Otwockiej!

> Nie myl własności z bezpieczeństwem i miasta z wiochą.

co do pierwszego to jest scisle powiazane a co do drugiego nie ma sztywnej
                                                    granicy, bedzie wiecej policji albo mniej wlaman znikna ploty

> To niech się zawiązują, droga wolna.

widac, ze masz malo wspolnego z rynkiem pierwotnym... poza tym tak po prawdzie,
                                                    te ploty zastalismy z dobrodziejstwem inwentarza

> Na wsi tak. W mieście - bez płotów.

widziales np prywatne parki w centrum Londynu? bo ja tak
                                                    jesli miasto zainwestuje z policje w otwartym PP to ok
                                                    ale jesli bedzie na tym oszczedzac to pozwol ludziom robic jak rozum podpowiada

tyle w temacie Pragi i Portu Praskiego na ten moment
                                                    zniknie stadion z dotychczasowym ksztalcie i bedzie monitoring miejski to
                                                    pogadamy :-)
                                            • Gość: Roman Re: Rusza Port Praski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 12:15
                                              > zreszta, nawet ksieza ogrodzili swoje... a oni na Kaweczynskiej sa od 100lat,
                                              > jakos im ufam w tej materii

No to facet walnąłeś jak łysy grzywą - tych złodzieji też nikt tutaj nie
                                              zapraszał, ale jako że wiążą was wspólne interesy zrozumiała jest ta Wasza symbioza.

Im dłużej potrwa ta chęć odrębności którą na każdym kroku podkreślacie (nawet
                                              wasze forum dyskusyjne zrobiliście jako zamknięte kółko wzajemnej adoracji i
                                              użalaniu się nad dwoma strzykawkami) tym gorzej dla Was i jeżeli sądzicie że
                                              czas i kolejne budowane osiedla to załatwią to się grubo mylicie - prawdziwe
                                              podziały się zaczną dopiero wtedy gdy wyrośnie pierwszy miot wychowany na
                                              opłotowanych Szmulkach, wtedy będzie za późno na rozbieranie płotów a zacznie
                                              się era zasieków lub masowych wyprowadzek.

Ale i tak życzę powodzenia nowym mieszkańcom nawet mimo tego że choć tak bardzo
                                              dbają o swój kwadrat to cudzej własności uszanować nie potrafią bo psy z Waszego
                                              osiedla srają mi praktycznie pod oknem
                                              • zbooycerz Re: Rusza Port Praski? 12.04.07, 12:57
                                                kogo masz na mysli mowiac zlodzieje?

mowisz o symbiozie w dbaniu o wlasnosc?

forum nie jest zamkniete, jest po prostu nieanonimowe
                                                jak Ci przeszkadza zaloz inne
                                                zapewniam Cie, ze o strzykawkach juz dawno nie rozmawiamy

o psach sie nie wypowiadam, sam nie mam i jestem przeciwnikiem posiadania psa w
                                                miescie (lub b.wysokie podatki)

dzieki za zyczenia i zapraszamy na forum :-)
                              • Gość: rej Re: Rusza Port Praski? IP: *.rzeczpospolita.pl 10.04.07, 15:09
                                Czym innym jest ochrona - kamery, domofony, jacyś ochroniarze a czym innym
                                grodzenie całych połaci miasta i stawianie wszędzie płotów.

• dennis_lance Re: Rusza Port Praski? 10.04.07, 16:11
                                  I właśnie o to chodzi, Sławku. Kolega/żanka rej trafił/a w sedno!
                                  1) Wygląd miasta: porównaj sobie wygląd kwartału ulic zabudowanego kamienicami,
                                  do ogrodzonego chamskim parkanem bloku, na za dużej działce (niczym poduszka w
                                  niedopasowanej poszewce), oddalonego od ulicy o kilka metrów, z niby
                                  trawnikiem, bez usług, sklepów, bez niczego (że zacytuję klasyka :P).
                                  2) Bezpieczeństwo: nie jestem przeciwny ochronie, domofonom, portierom,
                                  zamykaniu bramy na noc etc. Ale jestem przeciwny robieniu ze stolicy zwykłej
                                  wiochy: pole Kargula (ogrodzone), obok pole Pawlaka (tyż ogrodzone), a między
                                  nimi miedza! Na Nowym Bemowie są już takie miejsca, gdzie idzie się korytarzem
                                  o szerokości metra, mając po obu stronach parkany o wysokości dwóch, albo i
                                  lepiej. I dalej, jestem przeciwny ostentacyjnemu obnoszeniu się ze
                                  swoją "lepszością": oto my, nowi mieszkańcy wspaniałego grodzonego osiedla,
                                  którzy zapłacili po 10 000 PLN z metra, wprowadzamy się tu i wara od nas,
                                  pospólstwo. I co, to ma poprawić nastawienie autochtonów do "nowych"? Jak się
                                  odpowiednio zabarykadujecie, to Was nie obrobią i samochodu nie ukradną. Ale ta
                                  frustracja, o której pisałeś, nie znika. Wręcz przeciwnie - rośnie. I jak będą
                                  chcieli Ci dzieciaka obić w drodze do/ze szkoły/sklepu/treningu etc. (wszędzie
                                  go nie dasz rady zawieźć samochodem i stuprocentowo go skontrolować - zaręczam
                                  Ci), to i tak to zrobią. Tyle, że jeszcze bardziej się na nim wyżyją. Nie tędy
                                  droga!
                                  Również pozdrawiam
                                  • Gość: ja Re: Rusza Port Praski? IP: 213.17.170.* 11.04.07, 08:08
                                    Z tymi 10 000 zł za metr na Bemowie za nowe mieszkanie to chyba przesada. Nie
                                    słyszałem jeszcze o czymś takim. Chyba że była to ironia :-)
                                  • Gość: ja Re: Rusza Port Praski? IP: 213.17.170.* 11.04.07, 08:16
                                    Ale ja sie nie dziwie, że ludzie się chcą grodzić. Ja wywodzę się ze
                                    wspomnianego przez was Bemowa. I pod koniec lat 90 przeprowadziliśmy się na
                                    Górce do jednego z pierwszych nowych osiedli. Tylko że osiedle na początku nie
                                    było grodzone. Ale po 2 - 3 latach ogrodzilismy sie bo nie dało sie wytrzymać
                                    (włamania do garaży, mieszkań, wałęsajace sie podejrzane typy itd.)
                                    • Gość: rej Re: Rusza Port Praski? IP: *.rzeczpospolita.pl 11.04.07, 10:42
                                      A mieliście wtedy ochronę?

Zapewniam cie, że profesjonalna ochrona przy pomocy kilku kamer i jednego-dwóch
                                      dobrych (czyli inteligentnych i nie leniwych) strażników jest sto razy bardziej
                                      efektywna bo każdy murek można przeskoczyć a i murek/płot ogranicza widoczność.

Ja mieszkam na Pradze Płn. w nowym budynku z portiernią, ochroną i kamerami.
                                      System jest dobrze zorganizowany. Ochroniarze wszystko widzą , można z nimi
                                      pogadać. Koleżanka zostawiła otwarty samochód na ulicy to po godzinie zadzwonili
                                      aby go zamknęła bo już nie mogą go pilnować :-)

A jednocześnie nie ma ogrodzenia, obok są bloki i kamienice i wszyscy kupują w
                                      jednym sklepiku i jakoś nie ma konfliktów starego z nowym.
                                      • lynks80 Dyskusja chyba troche zeszła na manowce ;) 11.04.07, 11:46
                                        Myśle że nie ma co się spierać nad tym czy takie osiedla mają prawo bytu czy też
                                        nie w ogólności tylko pochylić się na poczciwym Portem bo tego dotyczył temat -
                                        czy to jest miejsce na takie osiedle (nawet jeśli wypchną tam kilka barów i
                                        tandetnych sklepów).

Moim zdaniem w sytuacji kiedy Praga nie ma swojego z prawdziwego centrum,
                                        marnotrawienie takiej lokalizacji (stacja metra będzie o rzut kamieniem + być
                                        może ten wydumany stadion narodowy) na mieszkania których jedyne celem będzie
                                        nabicie kabzy deweloperowi to zwykłe barbarzyństwo (tu już zupełnie pominę te
                                        wszystkie brednie o zwracaniu Warszawy ku Wiśle). Osobiście mam nadzieje (jeżeli
                                        te plany to prawda) że to się spotka z olbrzymim oporem społeczny do walki wręcz
                                        włącznie ;)

tak na marginesie do poprzedniego wątku - Nie jestem aż tak radykalny jak Denis
                                        i uważam że takie osiedla mogą być nawet i w mieście ale to one muszą się
                                        dostosować do reszty okolicy a nie okolica do nich czyli nie mogą zaburzać
                                        komunikacji i nie mogą wyglądać jak jakiś pier*** legoland jeżeli w otoczeniu
                                        mają przedwojenne kamienice.

W kamienicy na Szmulkach w której kupiłem mieszkanie jakiś rok temu wspólnota
                                        orzekła że zamkniemy nasze podwórko,osobiście byłem przeciwny bo uważam za
                                        głupotę stosowania podwójnych domofonów i bezsensownego zamykania podwórka które
                                        ma ledwo co 100 m2, cześć ludzi podobno czuje się bezpieczniej :rotfl: dla mnie
                                        to była głupota i wyrzucenie pieniędzy w błoto bo osobiście nie widze żadnej
                                        różnicy poza tym że musze sie mordować z kolejnym zamkiem
                                        • rrj Re: Dyskusja chyba troche zeszła na manowce ;) 11.04.07, 13:06
                                          Co do Portu Praskiego to moim marzeniem jest aby zbudowali tam niezbyt wysokie
                                          (tak jak Kępna) budynki mieszkalne przeplatane jakimiś usługami i gastronomią i
                                          jakieś wyraźne centrum tego miejsca (taki większy plac). To by mogło być fajne
                                          miejsce, szczególnie gdyby Stadion zmienił przeznaczenie na sportowe

Plan zagospodarowania tak mówił - zabudowa do wysokości okolicznych kamienic i
                                          zachowanie części łegów (tych bliżej Wisły).Ale teraz mówi się o 10 piętrach.

Problem Portu polega na tym, że oprócz ceny terenu trzeba tam ponieść spore
                                          inwestycje bo teren jest grząski. Więc niskie budynki nie będą się opłacać.
                                          • dennis_lance Re: Dyskusja chyba troche zeszła na manowce ;) 24.05.07, 16:28
                                            Zachowanie łęgów - ok, jak najbardziej. Budynki sąsiadujące z kamienicami - jak
                                            najbardziej dostosowane wysokością. Ale te w głębi terenu portowego, bliżej
                                            Wisły, powinny być IMHO wysokie. Na samej górze apartamentowce z widokiem na
                                            Wisłę i Warszawę, niżej biurowce, bo powierzchni biurowej na Pradze dotkliwie
                                            brakuje. I usługi, knajpy, sklepy - jednym słowem miasto.

rrj napisał:

> Co do Portu Praskiego to moim marzeniem jest aby zbudowali tam niezbyt wysokie
                                            > (tak jak Kępna) budynki mieszkalne przeplatane jakimiś usługami i gastronomią
                                            i
                                            > jakieś wyraźne centrum tego miejsca (taki większy plac). To by mogło być fajne
                                            > miejsce, szczególnie gdyby Stadion zmienił przeznaczenie na sportowe
                                            >
                                            > Plan zagospodarowania tak mówił - zabudowa do wysokości okolicznych kamienic
                                            i
                                            > zachowanie części łegów (tych bliżej Wisły).Ale teraz mówi się o 10 piętrach.
                                            >
                                            > Problem Portu polega na tym, że oprócz ceny terenu trzeba tam ponieść spore
                                            > inwestycje bo teren jest grząski. Więc niskie budynki nie będą się opłacać.
          • Gość: Prażanin Re: Rusza Port Praski? IP: 212.160.172.* 13.04.07, 15:05
            dennis_lance napisał:

> Krew człowieka zalewa, jak patrzy na to co się dzieje. Tak jak piszesz, miały
            > być miejsca pracy i lokalne centrum usługowo-handlowo-biurowe na Pradze.
            Będzie
            >
            > getto, z którego okoliczni mieszkańcy będą mieli tylko smród!!!

Tak jak w Rio De Janeiro, czyli ogrodzenie 5 metrowe z drutem kolczastym pod
            napięciem oddzielające bogatych od biedoty.
            W zasadzie to czym sie róznimy jako kraj od krajów Ameryki Południowej. Nawet
            system emerytalny mamy identyczny jak w Chile.
            Daleko nam do Europy, a blizej chociażby ze względu na bogatszych Wietnamczyków
            handlującyh na stadionie i mieszkających w apartamentowcach do Azji.
            Szkoda, że mieszkańcy Pragi na tym nie skorzystają.
    • Gość: iii Re: Rusza Port Praski? IP: *.devs.futuro.pl 03.04.07, 14:25
      nic tam sie nie wybuduje
      port jest i bedzie skansenem
      • nasza_maggie Re: Rusza Port Praski? 03.04.07, 14:36
        a mówisz to na podstawie czego?
    • nasza_maggie hola, precież elektirm zbankrutował 04.04.07, 16:59
      czy też nie?
      • Gość: ja Re: hola, precież elektirm zbankrutował IP: 213.17.170.* 05.04.07, 10:17
        Nie. I ma się coraz lepiej
        • nasza_maggie Re: hola, precież elektirm zbankrutował 05.04.07, 10:56
          na jakiej podstawie tak twierdzisz?
          • postka Re: hola, precież elektirm zbankrutował 11.04.07, 21:12
            Dosyc mocno mnie temat portu interesuje, bo widze go z okna z 4 pietra. Z tego
            co wiem elektrim padl i w tej chwili na porcie siedzi komornik. Jest propozycja
            miejscowego planu zagospodarowania przygotowaego przez elektrim wlasnie (na
            stronie www.portpraski.pl), w ktorej przewidziane sa bardzo wysokie biurowce.
            Wynika to stad, ze grunt jest grzaski, trzeba budowac na palach, a to jest
            bardzo droga technologia wiec budynki musza byc wysokie zeby sie zwrocilo.
            Logiczne i ekonomiczne. Tym bardziej wiec dziwi mnie ze teraz tam sami bloki
            chca stawiac.

Port powinien jak dla mnie stac sie drugim centrum Warszawy, ale zaplanowany
            lepiej niz chaotyczna zabudowa centrum po drugiej stronie Wisly. Biurowce w
            rozsadnej ilosci sa dla mnie ok, bo sciagna biale kolnierzyki i klimat w
            dzielnicy sie zmieni mysle ze na lepsze. Powinna byc tez sensowna zabudowa
            mieszkaniowa oraz centralny punkt spacerowo-placowo-knajpiany nad samym
            basenem. A łęgi trzeba zostawic dzikie bo sa ekologicznie potrzebne.
            • Gość: algernon Re: hola, precież elektirm zbankrutował IP: 192.193.216.* 24.05.07, 15:21
              plany na stronce portpraski.pl sa juz dawno nieaktualne;
              elektrim ma sie dobrze bo:
              1. sprzedal dzailke bre na budowe bloczku przy kepnej, a dokladniej to komornik
              ja sprzedal, reszta jest dalej elektrimu
              2. dostal kredyt na 600 mln euro od deutchebanku wiec cos z ta kasa beda chcieli
              zrobic

z wysokimi budynkami jest problem bo trzeba wstawic baaardzo droga sluze w
              wejscie do portu zeby na wiosne jak wisla przybiera niczego nie podmylo itp

jedyna rzecz jaka ratuje kepna (kupilem tam mieszkanie) to fakt ze jest duze
              lobby na euro 2012
    • kepna2b Re: Rusza Port Praski? 11.04.07, 21:10
      W każdym razie, cokolwiek będzie się tam działo, zobaczymy:)
      Poprostu fajnie że Praga się rozwija.
    • Gość: zorro skąd wiesz o tym wniosku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 10:04
      kiedy elektrim złożył taki wniosek?
      czy już coś wiadomo o zgodzie?
      Kiedy mają zacząć budować
      • Gość: algernon Re: skąd wiesz o tym wniosku IP: 192.193.220.* 24.05.07, 15:43
        a tak wogole to skad takie informacje?

polecam ponizszy link i komunikat z 2007-02-09 17:34:00, po ktorym elektrim
        odwoluje sie do KNF kilka razy; wyglada raczej nieciekawie

www.money.pl/gielda/komunikaty/ELEKTRIM,ELE,komunikaty,gieldowe,0.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka