Dodaj do ulubionych

Osiedle DERBY. Palker, Sloggi i reszta, ratujcie!

03.12.01, 08:32
Wpadła mi w ręce ulotka reklamowa Osiedla DERBY. Nie mam nic do niego, jako
architektury, bo osiedle - jak osiedle, nawet ładne (być może) będzie.
ALE ONO MA POWSTAC NA OSIE KOSCIÓŁKA W KĘTACH GRODZICKICH!! Jak to będzie
wyglądać - zabytkowy modrzewiowy kościółek, nie gorszy od tego w Grywałdzie, o
którym niejedną już habilitację napisano, a w tle kolorowe bloki. Nawet jeżeli
2 kondygnacje z mansardami, to przecież bloki.
Co na to Pan Konserwator Zabytków?!???! Na Placu Piłsudskiego to przez lata
całe potrafił się sprzeciwiać samemu Lordowi Fosterowi, że niby lepiej od niego
wie, jak co powinno wyglądać, a tutaj, na Białołęce olewa wszystko równo. To
pozwolę sobie przypomnieć, że gdy w 1534 roku ten kościółek budowano, na Placu
Saskim nie było ani jednego z obecnie stojących budynków, pola były i świnie
się pasały...
Obserwuj wątek
    • beata_ Re: Osiedle DERBY. Palker, Sloggi i reszta, ratujcie! 04.12.01, 19:53
      Nie mam na razie najbledszego pojęcia, co robić - ale myślę, bo delikatnie
      mówiąc, najlepszy pomysł to to nie jest:-(
      • chaladia Re: Osiedle DERBY, co z tym począć...? 04.12.01, 21:17
        Już się trochę zastanowiłem, co z tym robić. Developer ma prawomocne pozwolenie
        na budowę, ktoś wydał mu wcześniej warunki zabudowy, może już mu jacyś ludzie
        coś przedpłacili - inwestycji zatrzymać się nie da i nie należy.
        Można za to:
        1. Zwrócić się do developera, żeby już teraz, zanim jeszcze zacznie budowę,
        posadził od strony kościółka dwa rzędy topoli. To szybko rośnie i za parę lat
        nie będzie osiedla widać. Może Proboszcz i Sołtys Kątów by się w tej sprawie
        ruszyli - przynajmniej Proboszcz powinien zdawać sobie sprawę z tego, jaki
        zabytek ma w swojej pieczy i chcieć coś dla niego zrobić....
        2. Przypilnować konserwatora i Architekta Gminy Białołęka, żeby więcej takich
        błędów nie popełniał.
        • beata_ Re: Osiedle DERBY, co z tym począć...? 04.12.01, 21:39
          chaladia napisał(a):

> Już się trochę zastanowiłem, co z tym robić. Developer ma prawomocne pozwolenie
          >
          > na budowę, ktoś wydał mu wcześniej warunki zabudowy, może już mu jacyś ludzie
          > coś przedpłacili - inwestycji zatrzymać się nie da i nie należy.
          > Można za to:
          > 1. Zwrócić się do developera, żeby już teraz, zanim jeszcze zacznie budowę,
          > posadził od strony kościółka dwa rzędy topoli. To szybko rośnie i za parę lat
          > nie będzie osiedla widać. Może Proboszcz i Sołtys Kątów by się w tej sprawie
          > ruszyli - przynajmniej Proboszcz powinien zdawać sobie sprawę z tego, jaki
          > zabytek ma w swojej pieczy i chcieć coś dla niego zrobić....
          > 2. Przypilnować konserwatora i Architekta Gminy Białołęka, żeby więcej takich
          > błędów nie popełniał.

No proszę, jak ładnie Ci poszło - odrobina wsparcia w myśleniu i już:-)
          Pod wnioskiem do developera chętnie się podpiszę (reszta zapewne też), a
          konserwatora mogę pilnować w wolnych chwilach...
          • chaladia Re: Osiedle DERBY, co z tym począć...? 04.12.01, 22:22
            Dzięki za wsparcie.
            • Gość: Pio Re: Osiedle DERBY, co z tym począć...? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.01.02, 20:31
              ...a czy wzieliście pod uwagę fakt, że tam powstanie około 1000 nowych
              mieszkań... wiecie ile to nowych duszyczek dla miejscowego proboszcza??? (tzn.
              taca pełna :) Poza tym domki będą dosyć daleko od kościółka... drzewka napewno
              tam wyrosną :)
    • sloggi Osiedle DERBY - opinia Sloggiego 04.12.01, 20:39
      Nie widziałem makiety osiedla Derby, nie znam jego skali - ale też nie chcę aby
      za kościołem pozostało puste pole, bądź powstało osiedle gargamelowych zamków.
      Myślę, że możnaby wokoło posadzić jakiś żywopłot, bądź mini park który zasłoni
      widok na budowane osiedle.
      Jeśli chodzi o kwestię zabudowy, to ja niestety jestem pasjonatem zabudowy
      zwartej i w miarę gęstej, więc nie będę zajmował wiążącego stanowiska.
      • chaladia Re: Osiedle DERBY - opinia Sloggiego 04.12.01, 22:20
        Zwolennikiem zabudowy w miarę gęstej i nie za wysokiej, tzn. Medium Rise Medium
        Density, jak Lord Foster powiada, to ja też jestem (JLM raczej chyba nie, ale
        to inna sprawa), ale to przypadek szczególny, bo kościółek jest WIEJSKI W SWOIM
        CHARAKTERZE. On się najlepiej wpasowuje w pola i chałupy. Chałup w Kątach już
        prawie nie ma, ale pole jeszcze są i pewno sporo ich pozostanie przez
        najbliższe 50 lat.
        • Gość: sloggi Re: Osiedle DERBY - opinia Sloggiego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.01, 23:37
          Sugerujesz przymusową wiochę wokoło kościoła, aby się ładnie prezentował :)
          Właśnie taki szpaler topól miałem na myśli, lub ewentualnie gęsty brzozowy
          zagajnik.
          • chaladia Re: Osiedle DERBY - opinia Sloggiego 06.12.01, 00:11
            No to na wiosnę w czynie społeczno-parafialnym trzeba będzie sadzić. Może
            Zarząd Zieleni Miejskiej da sadzonki? Topola rośnie pół metra na rok, domki
            mają mieć coś z 9-10 m do kalenicy, więc dość szybko to zarośnie. Byle w dwa-
            trzy rzędy sadzić.
            Może się Tripsi przy tym sadzeniu urządzi? A potem pieczenie kartofli i piwko?
            • palker Re: Osiedle DERBY - opinia Sloggiego 06.12.01, 00:14
              Takie Tripsi to jest Tripsi!
              Ale może w międzyczasie urzadzimy też coś pod inną nazwą :-))
              • chaladia Re: Osiedle DERBY - opinia Sloggiego 06.12.01, 10:12
                A najlepsze będzie sexpsi
                • zdzicha Re: Osiedle DERBY - opinia Sloggiego_do Chaladii 06.12.01, 22:12
                  chaladia napisał(a):

> A najlepsze będzie sexpsi

A co na to Twoja żona? :)
                  • chaladia Re: Osiedle DERBY - opinia Sloggiego_do Chaladii 07.12.01, 23:57
                    Może z żoną...
                    Może się żona nie dowie...
                    Może...
              • zdzicha Re: Osiedle DERBY - opinia Sloggiego 06.12.01, 22:11
                palker napisał(a):

> Takie Tripsi to jest Tripsi!
                > Ale może w międzyczasie urzadzimy też coś pod inną nazwą :-))

Bardzo słuszna koncepcja! Polecam knajpę U Fiszera na Placu Bankowym. Będzie
                można z okien podziwiać przecudnej urody pomnik Słowackiego :)
                Bylim, sprawdzilim :)
    • sloggi Re: Osiedle DERBY - Sloggiego pogląd na sprawę 06.12.01, 16:40
      No to popatrzę jak ten zagajnik będziecie sadzić, na pracach rolno-
      zadrzewieniowych się nie znam zupełnie i jakoś nie chce mi się działać aż tak
      społecznie.
      • chaladia Re: Osiedle DERBY - Sloggiego pogląd na sprawę 06.12.01, 16:53
        Oto postawa aspołeczna!
        ale, zwróć uwagę:
        Nie ma kopania dołków i sadzenia - nie ma i sexpsi.
        • sloggi Re: Osiedle DERBY - Sloggiego pogląd na sprawę 06.12.01, 16:58
          Ależ nie aspołeczna - ktoś musi być kierownikiem robót, będę narzędziem
          wykonawczo-nadzorczym Pani Prezes.
          Ja po prostu mam lekki wstręt do prac ziemnych.
          • beata_ Re: Osiedle DERBY - do Sloggiego 06.12.01, 20:47
            Tak słucham i wierzyć mi sie nie chce...chociaż tym wstrętem lekkim lekko
            sprawe wyjaśniasz. Chcesz to ja dołki będę kopać, a ty drzewkami się zajmiesz,
            żeby zielonym do góry powtykane były:-)))
          • chaladia Re: Osiedle DERBY - Sloggiego pogląd na sprawę 06.12.01, 21:33
            A uprawnienia do bycia kierownikiem robót masz?
            • beata_ Re: Osiedle DERBY - Sloggiego pogląd na sprawę 06.12.01, 21:51
              A do takich robót tez uprawnienia potrzebne????
              • chaladia Re: Osiedle DERBY - Sloggiego pogląd na sprawę 07.12.01, 08:03
                Do pełnienia funkcji kierowniczej w budownictwie (a to bardzo szerokie pojęcie
                w polskim prawie) trzeba posiadać tzw. Stwierdzenie Przygotowania Zawodowego do
                Pełnienia Funkcji Kierowniczych w Budownictwie. Sadzenie drzewek to istotnie
                trochę "naciągnięty" powód do żądania uprawnień od kierującego robotą... ale
                dla żartu możan tak powiedzieć, skoro sie Sloggo "rwie" na kierownika. Ja tam
                się piszę do fizycznej roboty.Kierowania mam dość od 7 do 19 codziennie.
                • beata_ Re: Osiedle DERBY - Sloggiego pogląd na sprawę 07.12.01, 16:25
                  To roboty ziemne będziemy razem odwalać, chcesz? Ja będę pokazywać gdzie kopać,
                  ty wykopiesz dołek, a Sloggi drzewka będzie wtykał (zielonym do góry). Żeby nie
                  było, że nic nie robię mogę dołki zasypywać i udeptać:-))
                  • Gość: Chaladia Re: Osiedle DERBY - Sloggiego pogląd na sprawę IP: *.u.mcnet.pl 07.12.01, 16:39
                    O.K. To już mamy uzgodnione.
                    Teraz problemy są następujące:
                    1. Przekonać developera, żeby się na ten megażywopłot zgodził.
                    2. Dostać (najlepiej za darmo) sadzonki topoli. Na oko potrzeba ze dwie setki.
                    3. Dopilnować wykonawcę budowy, żeby nie zniszczył tych drzewek w trakcie robót.
                    • sloggi Re: Osiedle DERBY - Sloggiego stwierdzenie faktu 07.12.01, 23:05
                      Pani Prezes sie nie wypowiedziała, co nie uwalnia jej zdzichowatości od
                      uczestniczenia w tym czynie.
                      • zdzicha Re: Osiedle DERBY - zdanie Pani Prezes 07.12.01, 23:12
                        Pani Prezes rozważy tę propozycję.
                        • sloggi Re: Osiedle DERBY - zdanie Pani Prezes 07.12.01, 23:13
                          Proszę również rozważyć ewentualne podwiezienie mojej skromnej osoby.
                          • zdzicha Re: Osiedle DERBY - zdanie Pani Prezes 07.12.01, 23:22
                            Jako moje narzędzie wykonawczo-nadzorcze, masz ku temu niezbywalne prawo.
                            Chaladia! Zdążę odpowiednie uprawnienia kierownicze uzyskać?
                            • sloggi Re: Osiedle DERBY - Sloggiego pomysł na action ? 07.12.01, 23:29
                              Sami sobie takie uprawnienia napiszemy - i wzajemne referencje, może Jędrzej!
                              jakichś harcerzy do pomocy weźnie, wykształcimy wówczas praktykantów.
                              Co Ty na to ?
                              • zdzicha Re: Osiedle DERBY - Sloggiego pomysł na action ? 07.12.01, 23:33
                                sloggi napisał(a):

> Sami sobie takie uprawnienia napiszemy - i wzajemne referencje, może Jędrzej!
                                > jakichś harcerzy do pomocy weźnie, wykształcimy wówczas praktykantów.
                                > Co Ty na to ?

Rozważę... Poczekajmy na opinię Chaladii.
                                • sloggi Re: Osiedle DERBY - Sloggiego pomysł na action ? 07.12.01, 23:48
                                  On zaraz nam każe przestrzegać prawa budowlanego, nawet przy sadzeniu tych
                                  wiechci.
                                  • zdzicha Re: Osiedle DERBY - Sloggiego pomysł na action ? 07.12.01, 23:50
                                    I słusznie! Prawo jest po to, żeby go przestrzegać.
                                    • sloggi Re: Osiedle DERBY - Sloggiego pomysł na action ? 07.12.01, 23:51
                                      Wolę podejście bardziej sloggistyczne.
                                      • zdzicha Re: Osiedle DERBY - Sloggiego pomysł na action ? 07.12.01, 23:52
                                        W takim razie ustalcie to między sobą. Tylko bez rozlewu krwi :)
                                        • sloggi Osiedle DERBY - Sloggiego pomysł na stroje ? 11.12.01, 22:01
                                          A czy jakieś konkretne stroje mają obowiązywać ?
                                          Mogę być w garniturze lub sukni ślubnej - do wyboru.
                                          • palker Re: Osiedle DERBY - Sloggiego pomysł na stroje ? 11.12.01, 22:08
                                            sloggi napisał(a):

> Mogę być w garniturze lub sukni ślubnej - do wyboru.

Udawanie nimfetki w czasie kopania dołów grozi utratą wianka. Myślę, ze smoking
                                            byłby odpowiedniejszy:-))
                                            • zdzicha Re: Osiedle DERBY - Sloggiego pomysł na stroje ? 11.12.01, 22:21
                                              palker napisał(a):

> Udawanie nimfetki w czasie kopania dołów grozi utratą wianka. Myślę, ze smoking
                                              > byłby odpowiedniejszy:-))

Sugerujesz, ze mu spadnie? Przybijemy gwoździkiem :)))
                                              Chyba, ze coś zgoła innego masz na myśli...
                                              • sloggi Re: Osiedle DERBY - Sloggiego pomysł na stroje ? 11.12.01, 22:24
                                                Na głowie gwiezdny ma wianek,
                                                pod szpadel wkłada badylek,
                                                a przed nim bieży zdzicha,
                                                co innowacje na w tyle.

taka parafraza do Kazika :)
                                                • zdzicha Re: Osiedle DERBY - Sloggiego pomysł na stroje ? 11.12.01, 22:45
                                                  sloggi napisał(a):

> Na głowie gwiezdny ma wianek,
                                                  > pod szpadel wkłada badylek,
                                                  > a przed nim bieży zdzicha,
                                                  > co innowacje na w tyle.
                                                  >
                                                  > taka parafraza do Kazika :)

Proszę mnie tu innowacjami nie inputować, bom inpulsywna i mogę się stać
                                                  inpertyneckim inpetykiem :)))
                                                  • sloggi Re: Osiedle DERBY - Sloggiego pomysł na stroje ? 11.12.01, 22:46
                                                    Amputuję Ci innowacje przy pomocy szpadla.
                                                  • zdzicha Re: Osiedle DERBY - Sloggiego pomysł na stroje ? 11.12.01, 22:55
                                                    sloggi napisał(a):

> Amputuję Ci innowacje przy pomocy szpadla.

Dobrze. Tylko najpierw musisz mnie znieczulić :)

• beata_ Re: Osiedle DERBY - Sloggiego pomysł na stroje ? 11.12.01, 22:09
                                            sloggi napisał(a):

> A czy jakieś konkretne stroje mają obowiązywać ?
                                            > Mogę być w garniturze lub sukni ślubnej - do wyboru.

A co z twoim różowym (bodaj) dresikiem, ładnie by sie komponował:-))

• sloggi Re: Osiedle DERBY - Sloggiego pomysł na stroje ? 11.12.01, 22:16
                                              Ta suknia ślubna byłaby atrakcją dla miejscowych. Wcześniej nie goliłbym się
                                              tydzień i po skończonej robocie poszlibyśmy na Berensona na piwo - chciałbym
                                              zobaczy miny miejscowych na widok brodatego chłopa z pasemkami w martensach i
                                              sukni ślubnej pijącego browarek z puszki.
                                              • palker Re: Osiedle DERBY - Sloggiego pomysł na stroje ? 11.12.01, 22:28
                                                sloggi napisał(a):

> Ta suknia ślubna byłaby atrakcją dla miejscowych. Wcześniej nie goliłbym się
                                                > tydzień i po skończonej robocie poszlibyśmy na Berensona na piwo - chciałbym
                                                > zobaczy miny miejscowych na widok brodatego chłopa z pasemkami w martensach i
                                                > sukni ślubnej pijącego browarek z puszki.

A gdyby tak jeszcze gumo-filce ci spod tej sukni wystawały....
                                                • sloggi Re: Osiedle DERBY - Sloggiego pomysł na stroje ? 11.12.01, 22:32
                                                  Mam w domu piękne zielone git-kaloszki, mogę ubrać - czemu nie ( dla kuleczki -
                                                  why not )
    • sloggi Re: Osiedle DERBY. Palker, Sloggi i reszta, ratujcie! 09.03.02, 23:43
      Co z tym sadzeniem drzewek ? To byłaby okazja do imprezowania w oparciu o
      szpadel :)
      • chaladia Re: Osiedle DERBY. Palker, Sloggi i reszta, ratujcie! 10.03.02, 09:06
        Ostatnio nie przejawiałeś entuzjazmu...
        A potem Palker raz tam zaglądał i został czynnie znieważony przez kogoś ważnego
        na tym terenie, więc nie sądzę, by sprawa była do załatwienia. Z chamami tego
        typu się nie da się uzgodnić, żeby jakiś plebs (niby my) miał im na ich terenie
        sadzić drzewka. Biada tym, co tam kupili mieszkania, jeśli developer takim
        prymitywem jest. Da im popalić, a na koniec jeszcze może "zbankrutować" jak
        Dreczer.

Zostaje tylko założyć protest do Konsewatora, a to niewiele pomoże, bo jak się
        nie wtrącił wtedy, gdy był czas po temu, to teraz nic nie może.
        • sloggi Re: Osiedle DERBY. Palker, Sloggi i reszta, ratujcie! 12.03.02, 12:52
          Bo to trzeba było zadzwonić na Stawki 2 do siedziby, a nie pytać tłuka w
          waciaku na budowie.
          A propos - a co z Draczerem ?
          • palker Re: Osiedle DERBY. Palker, Sloggi i reszta, ratujcie! 13.03.02, 00:49
            sloggi napisał(a):

> Bo to trzeba było zadzwonić na Stawki 2 do siedziby, a nie pytać tłuka w
            > waciaku na budowie.

To nie cieć mnie spostponował, tylko właściciel stadniny, który chwile wcześniej
            wysiadł z eleganckiej limuzyny (oby rdza ja zżarła) :-)
            • kusy Re: Osiedle DERBY. Palker, Sloggi i reszta, ratujcie! 13.03.02, 07:37
              Palker a moze on cie napastowal seksualnie tymi konmi a ty nie skojarzyles ze
              Cie podrywa, a sloggi to nie wyobrazas sobie Ciebie w Gejniturze, myslalem ze
              masz zapedy do damskiej bielizny, a moze Ty lubisz zeby zycie mialo smaczek raz
              dziewczyna raz chlopaczek.

Kocham was chlopaki i dziewczyny.
              Cmok
              • chaladia Kusy, o co Ciebie chodzi? 13.03.02, 07:50
                Imputujesz kilku osobom ciągoty homoseksualno - sodomistyczne,
                jak tak można?
                • sloggi Re: Kusy - nie wchrzaniaj się w pewne tematy 13.03.02, 08:20
                  Facet, skoro zamierzasz się tu pojawiać, to wiedz, że tu obowiązują pewne
                  zasady. Jeśli nieodpowiadają Ci one, nie muszą - ale bądź łaskaw nie wnosić tu
                  błota.
                  • kusy Re: Kusy - nie wchrzaniaj się w pewne tematy 13.03.02, 11:18
                    Popisac kazdy moze troche lepiej troche gorzej, a odrazamy sie tylko za prawde,
                    a jak byscie nie mieli ciagot w tamtym kierunku tobyscie mnie olali, a tak ja
                    mam straszna radoche.
                    Duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuza buzka

Ide powkurzac innych, ale nie zapomne o was.
                    Was netowy dreczyciel
              • palker Re: Osiedle DERBY. Palker, Sloggi i reszta, ratujcie! 13.03.02, 21:22
                kusy napisał(a):

> Palker a moze on cie napastowal seksualnie tymi konmi a ty nie skojarzyles ze
                > Cie podrywa, a sloggi to nie wyobrazas sobie Ciebie w Gejniturze, myslalem ze
                > masz zapedy do damskiej bielizny, a moze Ty lubisz zeby zycie mialo smaczek raz
                >
                > dziewczyna raz chlopaczek.
                >
                > Kocham was chlopaki i dziewczyny.
                > Cmok

Raczej nie napastował, gdyż sucho stwierdził abym stamtąd wy....ł.
                Przyznam się publicznie, że jedynym koniem który mnie dotąd napastował, był
                niejaki Pegaz (dla wyjaśnienia dodaję, ze pegaz, to ogólnowojskowy skrót myślowy
                oznaczający maskę przeciwgazową).
                Napastowanie polegalo na uporczywym powtarzaniu zdania:
                Król
                Karol
                kupił
                królowej
                Karolinie
                korale
                koloru
                koralowego

pozdrawiam :-)
    • chaladia Re: Osiedle DERBY. Palker, Sloggi i reszta, ratujcie! 23.03.02, 21:17
      Słuchajcie,
      podobno jakieś fragmenty tych wariacji znajdują się gdzieś w "Stołku".
      Ja tego nie mogę znaleźć (zapewne więc "Metro", bo dziś mam Gazetę kupioną w
      Centrum).
      Czy może ktoś mi napisać, co konkretnie cytowali. Wszak nie wszystko,cośmy
      napisali się do publikacji nadaje, z Kusym na czele.

Chaladia Bolandi
    • sloggi Re: Osiedle DERBY. Palker, Sloggi i reszta, ratuj 16.09.02, 16:50
      Okazuje się, że na Derbach zamieszka moja przyszywana kuzynka.
      To będzie ogromne osiedle.
      • chaladia Re: Osiedle DERBY. Palker, Sloggi i reszta, ratuj 16.09.02, 20:51
        Duże i ciasno zabudowane, cos na kształt pruskich koszar. Po ociepleniu i
        otynkowaniu może choć kolorystyka nie będzie taka "pruska" jak na Vikingach.
        Niebudka (projektanta tego arcydzieła) znam z Budimex-Projektu i myślałem, że
        czegoś podobnego nie wypuściłby spod swojej ręki, ale widać, że dziś "Klient
        płaci - Klient wymaga". Kazali mu wtłoczyć ileś-tam mieskzań na 100 m2 działki,
        to wtłoczył...
        Jak to skończą, to ciekaw jestem, jak się tam pomieszczą wszystkie samochody
        mieszkańców, a co dopiero gości...
        • sloggi Re: Osiedle DERBY. Palker, Sloggi i reszta, ratuj 17.09.02, 08:14
          Może oni nie przewidzieli miejsca na samochody ?
          W sumie to okolica "ekologiczna", autobus 132 w soboty i wolne dni pomyka na
          Targówek z zawrotną częstotliwością 77 minut - czego jeszcze więcej trzeba do
          szczęścia.
          • asikx Re: Osiedle DERBY. Palker, Sloggi i reszta, ratuj 17.09.02, 18:59
            Parkingi będą - nie martwcie się.
            Co prawda dla mieszkańców na terenie zamkniętym. Nie wiadomo co z gośćmi.
            Kolorystyka osiedla wg projektów ma być pastelowa. Tylko dachy czerwone.
            Na osiedlu może i ciasno między blokami, ale teraz raczej nie tyle "Klient nasz
            Pan" - tylko "Tanio - Sprzedane" a tanio, niestety nie oznacza parterowych
            domów o pow. 200 m2 na działkach po 2000 m2.
            Pozdrawiam,
            przyszła mieszkanka Derby
            PS. A osiedle niestety rzeczywiście ma być wielkie. Już w tej chwili w budowie
            są części Derby I i Derby II. A chodzą plotki o III a może nawet IV.
            • chaladia Re: Osiedle DERBY. Palker, Sloggi i reszta, ratuj 17.09.02, 21:05
              Mam nadzieję, że budowa dróg do Osiedli Derby będzie postępować równie szybko i
              sprawnie jak budowa domów. Póki co przejechałem rowerem górskim ul. Skarbka z
              Gór od ul Berensona do ul. Głebockiej, ale to było w czasei suszy i miało w
              sobie coś z rajdu terenowego. Przy okazji - skoro coraz więcej osób mieszka w
              tej okolicy, warto by może przypomnieć Gminie o chodniku na Głębockiej, i to
              szerokim. Już dziś jest to bardzo niebezpieczne miejsce z uwagi na konflikt
              pieszych z pojazdami. Kolejne, coraz bardziej drakońskie ograniczenia prędkości
              na niewiele się zdadzą...
              A co do parkingów - sugerowałbym PT Mieszkańcom Os. Derby sprawdzenie, ile tych
              miejsc jest na jedno mieszkanie. Na podstawie moich doświadczeń z G. wiem, że
              jak nie natychmiast, to po roku życie (czytaj - katastrofalne funkcjonowanie
              komunikacji miejskiej i podmiejskiej) doprowadza do proporcji:
              1 dorosły mieszkaniec = 1 samochód.
              Nie mam pewności, czy kol. Niebudek pzyjmował takie współczynniki.
              • asikx Re: Osiedle DERBY. Palker, Sloggi i reszta, ratuj 19.09.02, 08:09
                chaladia napisał:

> Mam nadzieję, że budowa dróg do Osiedli Derby będzie postępować równie szybko
                i
                >
                > sprawnie jak budowa domów.
                My przyszli mieszkańcy też mamy taka nadzieję!!!!

> Póki co przejechałem rowerem górskim ul. Skarbka z
                > Gór od ul Berensona do ul. Głebockiej, ale to było w czasei suszy i miało w
                > sobie coś z rajdu terenowego. Przy okazji - skoro coraz więcej osób mieszka w
                > tej okolicy, warto by może przypomnieć Gminie o chodniku na Głębockiej, i to
                > szerokim. Już dziś jest to bardzo niebezpieczne miejsce z uwagi na konflikt
                > pieszych z pojazdami. Kolejne, coraz bardziej drakońskie ograniczenia
                > prędkości na niewiele się zdadzą...
                Ale by cokolwiek zgłaszać gminie musimy chyba zacząć być jej mieszkańcami...
                Ale uwaga słuszna.

> A co do parkingów - sugerowałbym PT Mieszkańcom Os. Derby sprawdzenie, ile
                tych miejsc jest na jedno mieszkanie. Na podstawie moich doświadczeń z G. wiem,
                że jak nie natychmiast, to po roku życie (czytaj - katastrofalne funkcjonowanie
                > komunikacji miejskiej i podmiejskiej) doprowadza do proporcji:
                > 1 dorosły mieszkaniec = 1 samochód.
                > Nie mam pewności, czy kol. Niebudek pzyjmował takie współczynniki.
                Podobno jest policzone 1,5 miejsca parkingowego na lokal. Obecnie mimo, że
                sprzedane są podobno prawie wszystkie mieszkania, to miejsc parkingowych
                zostało (również podobno) dużo.

Pozdrawiam,
                Asikx
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka