Dodaj do ulubionych

Inwestycje na Targówku.

IP: *.mst.gov.pl 03.08.01, 09:56
Kiedyś ludzie mówili, że Targówek jest niebezpiecznym, brzydkim, zaniedbanym
przedmieściem naszej kochanej stolicy. Obecnie grubo się mylą!
Dzięki takim inwestycjom jak: Osiedle Malborska, budowane przez Energomontaż -
Północ S.A, CEN - TAR, budowany przez niemiecką firmę Sto, Wieżowiec przy
Ratuszu, budowany przez WARBUD, Osiedle Zielone Zacisze, Pasaż Bródnowski, a
także inwestycjom, które dopiero zaczną powstawać, takim jak:
największy w Polsce AQUAPARK, Osiedle przy Lasku Bródnowskim Targówek przyciąga
tysiące osób do siebie. Ma świetne zaplecze handlowe:
4 lata temu powstał Carrefour Targówek, który niedługo będzie posiadał następne
60 sklepów i 12 sal kinowych. Obok Carrefoura od 2 lat działa Castorama, za
parę lat powstanie Conforama i stacja paliw.
Dzięki naszemu burmistrzowi, który "rządzi" naszą gminą już od 7 lat, populacja
Targówka zwiększyła się ze 118 000 do 125 500 mieszkańców. Pomysł likwidacji
gmin, który (dzięki Bogu) nie przeszedł by gminę praktycznie odzolwał, ponieważ
władze by nie dawały pieniędzy na szkolnictwo, utrzymanie dróg, nowe
inwestycje, itp.
Osobiście jestem dumny, że mieszkam na Targówku!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: mmikki Re: Inwestycje na Targówku. IP: *.chello.pl 03.08.01, 10:20
      Kiedy powstanie ten mityczny aquapark? Na Targówku wszyscy wiedzą, że jest to
      lipa - ważny pan z zarządu przyprowadził miłą sercu firmę, która miała 50 zł
      kapitału, ale dzięki jego protekcji wygrała przetarg. Dziś park wodny powinien
      być już co najmniej w stanie surowym, ale jeszcze nawet nie wykopano dołu pod
      fundamenty. Bo znajomość na szczeblu gminy nie wystarczy, by dostać kredyt w
      banku. Wystarczy jednak, by nabyć cenny grunt kilkakrotnie poniżej jego
      wartości.
      Pracownikowi Urzędu Gminy gratuluję ładnego tekstu, który napisał o Targówku.
      Moja gmina to rzeczywiście miłe i całkiem wygodne do życia miejsce - a będzie
      po prostu wspaniałe, kiedy skończą się ciemne interesy pewnych wysokich
      urzędników. Na razie mamy kolejną odsłonę dramatu - przekazywanie majatku gminy
      do spółki-córki Elemisu...
    • Gość: michal Re: Inwestycje na Targówku. IP: *.zigzag.pl 03.08.01, 19:04
      a jak kiedys wyburza parszywe blokowisko(a) to jeszcze wiecej terenow sie
      zwolni pod kolejne inwestycje.
      • Gość: palker Re: Inwestycje na Targówku. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.01, 18:58
        Gość portalu: michal napisał(a):

> a jak kiedys wyburza parszywe blokowisko(a) to jeszcze wiecej terenow sie
        > zwolni pod kolejne inwestycje.

Niechby je chociaż poddali rewitalizacji, to już by było coś
        • Gość: michal Re: Inwestycje na Targówku. IP: *.zigzag.pl 04.08.01, 19:08
          Mnie rewitalizacja blokowisk kojarzy sie z rozpaczliwym dazeniem do unowoczes-
          nienia syrenki,trabanta lub malego fiatka.Sadze, iz jest to bezowocne i nada-
          remne.
          • Gość: palker Re: Inwestycje na Targówku. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.01, 19:28
            Blokowisko zawsze pozostanie blokowiskiem, to prawda. Zużywają się moralnie
            szybciej niż fizyczne (podobno takie paskudztwo może stać 120 lat a juz po 30
            wygląda jak slums). Dzisiejsi rozradowani mieszkańcy nowych osiedli na
            Białołęce ani się spostrzegą, jak ich domy skarleją i staną się postrachem dla
            reszty miasta. Rewitalizacja może ten proces przesunąć w czasie, ale go nie
            zlikwiduje. Ten problem występuje na wszystkich blokowiskach świata.
    • Gość: palker Re: Inwestycje na Targówku. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.01, 01:52
      Gość portalu: Karo napisał(a):

> Kiedyś ludzie mówili, że Targówek jest niebezpiecznym, brzydkim, zaniedbanym
      > przedmieściem naszej kochanej stolicy. Obecnie grubo się mylą!

Nie popadajmy w euforię, tak jak w całej Warszawie jest tu jeszcze bardzo dużo do
      zrobienia. Sporo zrobiono, to fakt. Ale można było jeszce więcej.

> Dzięki takim inwestycjom jak: Osiedle Malborska, budowane przez Energomontaż -
      > Północ S.A, CEN - TAR, budowany przez niemiecką firmę Sto, Wieżowiec przy
      > Ratuszu, budowany przez WARBUD, Osiedle Zielone Zacisze, Pasaż Bródnowski, a
      > także inwestycjom, które dopiero zaczną powstawać, takim jak:
      > największy w Polsce AQUAPARK, Osiedle przy Lasku Bródnowskim Targówek przyciąga
      > tysiące osób do siebie.

Ten mityczny juz dzisiaj Aquapark, będzie pewnie już niebawem pierwszoplanowym
      aktorem wielkiego skandalu, bo nawet gołym okiem widać, że to hucpa. Pierwej
      wybudują takie parki na Białołęce, przy Kanale Żerańskim i na Żoliborzu, niż u
      nas na Targówku. A o War-Inveście, który ma budować Osiedle przy Lasku
      Bródnowskim, można poczytać recenzje, choćby na forum "Dom" gazety.pl

>Ma świetne zaplecze handlowe:
      > 4 lata temu powstał Carrefour Targówek, który niedługo będzie posiadał następne
      > 60 sklepów i 12 sal kinowych. Obok Carrefoura od 2 lat działa Castorama, za
      > parę lat powstanie Conforama i stacja paliw.

Faktyczne. Na i obok Targówka jest chyba największe zagęszczenie hipermaketów w
      Europie. Jest jeszcze OBI, a do M I, Ikei, Praktikera, Macro C&C, Auchan przy
      Modlińskiej, jest parę kroków. Mnie najbardziej cieszy multipleks i bazarek na
      Trockiej (oby był jak najdłużej).

> Dzięki naszemu burmistrzowi, który "rządzi" naszą gminą już od 7 lat, populacja
      > Targówka zwiększyła się ze 118 000 do 125 500 mieszkańców.

Nabawiłem się kompleksów. Licząc siebie, moją żonę i córkę, wespół-zespół udało
      nam się powiększyć populacje Gminy Targówek o 3 osoby na przestrzeni 12 lat. A
      bohaterski burmistrz, w pojedynkę, w 7 lat rozmnożył pozostałą ludność ze 118 do
      125 tysięcy.
      Kto rządzi gminą, to ja się tylko mogę domyślać (niektórzy zadają nawet
      retoryczne pytanie "co" rządzi gminą). Mniejsz o to. Jedno jest pewne. 7 lat na
      Targówku rządzi p.Kobel z Zacisza (4, jako burmistrz i 3, jako zastępca). Obecny
      burmistrz, p. Marek Kamiński, jest nim od 3 lat. Nie wiadomo zatem komu przypisać
      podnoszony powyżej sukces "rozrodczy".

>Pomysł likwidacji gmin, który (dzięki Bogu) nie przeszedł by gminę praktycznie
      >odizolwał, ponieważ władze by nie dawały pieniędzy na szkolnictwo, utrzymanie
      dróg, nowe inwestycje, itp.

Te naiwne i mijające się z prawdą argumenty zamiast nastawiać pozytywnie do
      idei "gminnej", tylko od niej odstręczają. Targówek nie jest wyizolowanym pępkiem
      świata, samodzielną gminą wśród pól i lasów, tylko składnikiem większej całości,
      która się nazywa Warszawa. A praktyka dowiodła, że obecny podział administracyjny
      się nie sprawdził. SLD przyobiecało swoim wyborcom, że ustrój Warszawy zmieni.
      Burmistrz Kamiński, który jest związany z Platformą Obywatelską, też musi należeć
      do zwolenników "jednej Warszawy".

> Osobiście jestem dumny, że mieszkam na Targówku!!!

A ja go lubię, bo tu mieszkam. A skoro go lubię, to bardzo mi zależy na tym, abym
      miał być z czego dumny.
      • Gość: michal Re: Inwestycje na Targówku. IP: *.zigzag.pl 05.08.01, 12:09
        kiedys zabuduja chyba wielkie pole po bylym pgr,zreszta juz zaczeli budowac
        niewysokie osiedle przy Samarytanki r.Gilarskiej na terenie po bylych dzialkach.
      • Gość: michal Re: Inwestycje na Targówku. IP: *.zigzag.pl 05.08.01, 12:16
        kiedys zabuduja chyba wielkie pole po bylym pgr,zreszta juz zaczeli budowac
        niewysokie osiedle przy Samarytanki r.Gilarskiej na terenie po bylych dzialkach.
    • Gość: michal Re: Inwestycje na Targówku. IP: *.zigzag.pl 08.08.01, 17:58
      Bylem dzisiaj w ZOO i tam tez sa inwestycje.Buduja luksusowe apartamenty dla
      sloni, wybieg australijski i beda chyba tez budowac nowe miejsce dla
      hipopotamow.Tak wiec w Warszawie buduje sie zarowno dla ludzi jak i zwierzat.
      • Gość: palker Re: Inwestycje w ZOO IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.01, 22:37
        Jako miłośnik ptaków egzotycznych z upodobaniem odwiedzam ptaszarnię z jej halą
        wolnego (swobodnego) lotu, którą oddano do uzytku ok. 2 lat temu. Jest to
        połączenie ogromnej woliery z oranżerią. Z Targówka do ZOO jeździ się obecnie
        bardzo wygodnie dzięki przebudowie ul. Starzyńskiego i powstaniu Ronda Żaba.
        • Gość: michal Re: Inwestycje w ZOO IP: *.zigzag.pl 10.08.01, 22:40
          Ja rowniez chetnie zachodze do ptaszarni.Przedwczoraj bedac spostrzeglem po
          raz pierwszy na glownej alei zeliwne studzienki z napisem Bialogon 1938.
          Przetrwaly zawieruche dziejowa.
          • Gość: michal Re: Inwestycje w ZOO IP: *.zigzag.pl 11.08.01, 17:03
            Na stelazach w holu urzedu gminy mozna przeczytac o planowanych inwestycjach w
            najblizszych latach;moja uwage zwrocila koncepcja wybudowania pieszego mostu
            laczacego Stare Miasto z ZOO. Sadze,iz to niczego sobie pomysl.
            • Gość: michal Re: nowa zabudowa IP: *.zigzag.pl 23.08.01, 20:28
              Niewykluczone,iz wkrotce zostanie zabudowany obszar miedzy ulicami
              Goscieradowska,Borzymowska i Motycka.
    • Gość: palker Re: Inwestycje na Targówku. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.01, 11:31
      Widziałem, że remontują budynek zarządu cm.Bródnowskiego i rozpoczęto pracę nad
      uprządkowaniem handlu ulicznego przy głównej bramie cmentarza. Podobno w
      miejsce szpetnych bud i straganów mają powstać pawilony handlowe dla kwiaciarek.
      To dużo za mało, aby uporzadkować wreszcie teren wokół cmentarza. Jak co roku,
      na 1.listopada panować tu będzie nieopisany chaos z elementami horroru. A
      przecież przyjeżdżają tu tysiące ludzi z innych rejonów Warszawy i z innych
      miast. Dla nich ten totalny rozgardiasz stanowi o wizerunku Targówka.
      • Gość: mmikki Re: Inwestycje na Targówku. IP: *.chello.pl 29.08.01, 20:24
        Czy to prawda, że przetargi na roboty budowlane i wykończeniowe wygrywa firma
        należąca do zony jednego z członków zarządu?
        • palker Re: Inwestycje na Targówku. 29.08.01, 20:42
          Gość portalu: mmikki napisał(a):

> Czy to prawda, że przetargi na roboty budowlane i wykończeniowe wygrywa firma
          > należąca do zony jednego z członków zarządu?

Czy to było pytanie retoryczne, czy pytanie skierowane do mojej skromnej osoby?
    • palker Re: Inwestycje na Targówku. 03.11.01, 21:46
      W ubiegłym roku byłem tym, który przewidział horror wokół cmentarnych bram
      podczas Wszystkich Świętych, więc, aby nie zapeszyć tym razem, postanowiłem się
      wstrzymać od wszelkich proroctw. Za to z wielkim napięciem (zdążą - nie zdążą)
      czekałem na zakończenie wielu prac, które się toczyły wokół cmentarza.
      Z Budowlaną, a dokładniej z jej końcowym odcinkiem jakoś się udało. Skończyli
      nawet dzień wcześniej. Budynek Zarządu Cmentarza Bródnowskiego ma nowy
      miedziany dach, klinkierowe kominy i odmalowaną elewację. Do odmalowania
      pozostała jeszcze jedna oficyna (ma za to granitowy cokół). We frontowej
      elewacji budynku, czarnooka dziura wabi zapraszająco zegar, który, jak mniemam,
      wkrótce zostanie w niej zamontowany. Budynek, ma ładny jasnożółty kolor z
      białymi detalami. Pobliski murowany kościółek zamienił również szary garniturek
      ścian na różowa sukienkę, co jest może posunięciem odważnym ale mało gustownym.
      Przed budynkiem kancelarii do ostatniej chwili trwały prace nad ułożeniem nowej
      nawierzchni placu. Co tam się nie działo. Wokół przedświąteczny tłok, ścisk i
      bałagan. Tradycyjnie zapchana ulica Św.Wincentego i Borzymowska. A panowie
      budowlani niespiesznie układali, ciężarówki dowoziły piach korkując to co i tak
      było zakorkowane. Ważne, ze zdążyli, choć tu wątpliwości miałem największe.
      Ścisk przedświąteczny powiększał dodatkowo fakt zabrania połowy parkingu
      gminnego na potrzeby handlujących.
      Pawilony handlowe przy cmentarnej bramie też już stoją. Nie zdążono ich jednak
      wykończyć i kupcy handlowali jeszcze tradycyjnie na zewnątrz. W odróżnieniu od
      ubiegłego roku wszędzie były poustawiane namioty, które ulicznemu handlowi
      nadawały bardziej cywilizowany wygląd no i chroniły przed deszczem, który i tym
      razem dopisał. Niestety pawilony mają nieco tandetny wygląd, jak na kwotę 1,5
      mln zł wydatkowane na ich budowę. Ale wszystko jest kwestią gustu.
      Gmina ma podobno kontynuować budownictwo pawilonowe tym razem na starej pętli
      tramwajowej (poźniej autobusowej) leżacej naprzeciwko bram cmentarza.
      Pierwotnie słyszałem, że najpierw miano poszerzyć i wyremontować ulicę
      Św.Wincentego a dopiero potem stawiać pawilony. Ale widać sie komuś odwidziało
      lub też przebudowa ulicy przesunęła się na bliżej nieokreśloną przyszłość.
      Szkoda.
      Światecznych gości nadjeżdżajacych od strony Kondratowicza powitały nowe
      budynki wokół ratusza, ze słynną Wincentynką na czele. Każdy też mógł zobaczyć,
      że I etap budowy osiedla Zielone Zacisze ma sie ku końcowi. Gdyby nie szubrawcy
      z War-Investu to i Osiedle Przy Lasku wylazłoby już z ziemi. O Aqua Parku nie
      wspomnę.
      Jeżeli jednak ktoś nadjechał od strony Trockiej/Borzymowskiej to po staremu
      mógł ogladać slumsy wzdłuż starego odcinka Korzona, Chyrowskiej, Dalanowskiej.
      Zaniedbane posesje przemienione w wysypiska śmieci na Borzymowskiej straszą od
      lat. Nowy kawałek Korzona i latarnie na Dalanowskiej jeszcze wiosny nie czynią.
      • akacyjna_aga Re: Inwestycje na Targówku. 03.11.01, 23:09
        Już są plany na zabudowę ternu po PGR-ze np. ulice więc spokojnie , będzie
        piknie (kiedyś).
        A czy skończyli układać kostkę przed cmentarzem, bo w środę ludzie mieli tor
        przeszkód przy cmentarnej bramie od strony Wincentego Świętego zresztą!?
        • palker Re: Inwestycje na Targówku. 03.11.01, 23:24
          akacyjna_aga napisał(a):

> Już są plany na zabudowę ternu po PGR-ze np. ulice więc spokojnie , będzie
          > piknie (kiedyś).
          > A czy skończyli układać kostkę przed cmentarzem, bo w środę ludzie mieli tor
          > przeszkód przy cmentarnej bramie od strony Wincentego Świętego zresztą!?

Czuję sie pouczony, aby tasiemcowych postów nie pisać bo nikomu nie starcza
          cierpliwości aby je czytać.
          Odpowiem jednak cytatem z niego:
          Przed budynkiem kancelarii do ostatniej chwili trwały prace nad ułożeniem nowej
          nawierzchni placu. Co tam się nie działo. Wokół przedświąteczny tłok, ścisk i
          bałagan. Tradycyjnie zapchana ulica Św.Wincentego i Borzymowska. A panowie
          budowlani niespiesznie układali, ciężarówki dowoziły piach korkując to co i tak
          było zakorkowane. Ważne, ze zdążyli, choć tu wątpliwości miałem największe.
          Pozdrawiam wieczorową porą :-))
          • akacyjna_aga Re: Inwestycje na Targówku. 03.11.01, 23:30
            Czytałam , czytałam ale przeoczyłam , że o kostkę chodziło.
          • Gość: michal Re: Inwestycje na Targówku. IP: *.zigzag.pl 04.11.01, 09:13
            Przy ul.Zlotopolskiej buduja nowy dom;nazywa sie to "U
            Zlotopolskich";zainstalowali nawet malowidlo i maja strone w internecie.
            Nie spodziewalem sie,iz beda cosik budowac w tamtym miejscu.

pozdr.
            • Gość: michal Re: Inwestycje na Targówku. IP: *.zigzag.pl 04.11.01, 09:21
              Ilekroc przejezdzam Radzyminska to zastanawiam sie,kiedy i co beda budowac na
              terenie obok d.Besaru.Jakis czas temu rozebrali znajdujace sie tam stacje paliw
              szopy,bieda-baraki,komorki a teraz caly teren zarosl chwastami,chaszczami,samo-
              siejkami,ostami.

pozdr.
              • palker Re: Teren obok b.Bessaru - do M. i Agi akacyjnej 08.11.01, 20:04
                Gość portalu: michal napisał(a):

> Ilekroc przejezdzam Radzyminska to zastanawiam sie,kiedy i co beda budowac na
                > terenie obok d.Besaru.Jakis czas temu rozebrali znajdujace sie tam stacje paliw
                > szopy,bieda-baraki,komorki a teraz caly teren zarosl chwastami,chaszczami,samo-
                > siejkami,ostami.
                >
                > pozdr.

Od samego początku wielka tablica wieściła, że teren jest na sprzedaż. Ale
                doprawdy trzeba mieć niezłą wyobraźnię, aby wykombinować jakąś sensowną budowlę w
                tym miejscu: sąsiedztwo torów kolejowych i ZPT znacznie ogranicza pole manewru.
                Może Aga wie coś na temat tej nieruchomości?
                Intryguje mnie również przyczyna zatrzymania budowy bloku na rogu Remiszewskiej.
                Wszak buduje go znana spółdzielnia mieszkaniowa. Również na Biruty, budynek-widmo
                straszy dalej przejeżdżających przez Rondo Żaba. Czyżby historia a la War-Invest,
                tyle, że w mniejszej skali?
                Niedokończone budynki nie wywołują u mnie jeszcze manii prześladowczej, ale gdy
                byłem ostatnio na Kłopotowskiego, stwierdziłem, że w nowym, niewykończonym
                budynku obok mykwy zupełnie nic się nie dzieje od miesięcy. No i remont elewacji
                Hotelu Wileńskiego trwa już zbyt długo.
                • Gość: Akacyjna Re: Teren obok b.Bessaru - do M. i Agi akacyjnej IP: 10.130.128.* 08.11.01, 23:01
                  Działam na terenach PGR-u i przy Trasie Toruńskieji już niedługo coś będę
                  wiedziała (czekam na opinię architektury).
                  • palker Re: Teren obok b.Bessaru - do M. i Agi akacyjnej 09.11.01, 00:01
                    Gość portalu: Akacyjna napisał(a):

> Działam na terenach PGR-u i przy Trasie Toruńskieji już niedługo coś będę
                    > wiedziała (czekam na opinię architektury).

Wieści z akacyjnej wywiadowni są zawsze najlepsze :-))
            • palker Re: Inwestycje na Targówku. 08.11.01, 19:44
              Budują ten dom, podobnie jak blok który stanął w poprzek Korzona i na zawsze ją
              oddzielił od reszty Targówka, dla pracowników NIK. To by tłumaczyło stosunkowo
              niską cenę 1m2 przy całkiem niezłym standardzie wykończenia mieszkań. Ale kto
              by podskoczył NIK-owi, powiedz sam? :-))
              • Gość: michal Re: Inwestycje na Targówku. IP: *.zigzag.pl 08.11.01, 19:52
                No,nie wiem kto by sie wazyl podskoczyc.Maja tez zabudowac pusta dzialke miedzy
                Goscieradowska,Motycka a Borzymowska.Czytalem ogloszenie o przetargu,teren jest
                przeznaczony pod popularna zabudowe.

pozdr.
                • palker Re: Inwestycje na Targówku. 08.11.01, 20:18
                  Ta działka od dawna czeka na jakiegoś inwestora. Może zbudują tam cos, co
                  poprawi wizerunek Borzymowskiej.
                  Cały prostokat Korzona-Borzymowska-Złotopolska-Gościeradowska, oprócz kilku
                  nowych bloków, stanowi jeden z niewielu ocalałych fragmentów przedwojennego
                  Targówka i powojennego, dzikiego budownictwa warsztatowo-mieszkaniowego. Lubię
                  sobie nieraz pospacerować po bruku Chyrowskiej i Lusińskiej. Przypomina mi on
                  rodzinną ul.Rejtana na Mokotowie, która do końca lat 50-tych była brukowana,
                  mimo iż stanowiła przecznicę eleganckiej Puławskiej.
                  Dobrze by było, gdyby nie zabudowywano wspomnianej enklawy Targówka wysokimi
                  budynkami. Wśród blokowiska można by utrzymać fragment w niskiej zabudowie
                  jedno- i wielirodzinnej z poszanowaniem istniejacej siatki ulic. Ich układ, to
                  też zabytek.
                  • Gość: michal Re: Inwestycje na Targówku. IP: *.zigzag.pl 09.11.01, 18:48
                    Tak jak zapewne zabuduja pusty naroznik Zlotopolskiej/Korzona(obok bloku praco-
                    wnikow Nik-U).Pamietam,ze stala tam ogromna kamienica,bylem swiadkiem jak ja
                    rozbierali.

pozdr.
                    • Gość: michal Re: Inwestycje w ZOO i nie tylko IP: *.zigzag.pl 30.11.01, 18:54
                      W ZOO w szybkim tempie postepuja prace przy budowie apartamentow dla sloni.
                      Bedac tam wczoraj zastalem gmach niemalze juz w stanie surowym.
                      Nadto prawie gotowy jest juz dom przy Klopotowskiego,dobrze wpisuje sie w
                      otoczenie,aczkolwiek mnie bardziej podoba sie od strony Okrzei z zachowanym i
                      wkomponowanym murem niegdysiejszego mlyna.
                      Niedlugo powinien byc chyba takze gotowy Hotel Wilenski.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka