Dodaj do ulubionych

Progi zwalniające

12.10.08, 10:46
Witam!

Być może ktoś z was jest w stanie odpowiedzieć mi jaki cel ma montowanie progu
zwalniającego przy wjezdzie/wyjezdzie z garażu etapu IV?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • agudar Re: Progi zwalniające 12.10.08, 17:13
      też się zastanawiam ponieważ w etapie II jest to samo ;/
      pozdrawiam Sąsiadów
    • isa.dora Re: Progi zwalniające 12.10.08, 18:02
      jaki sens? chociażby taki, żeby wyjeżdżający z garażu etapu IV mieli
      okazję spojrzeć w lewo i przypomniec sobie, że musza przepuścić
      jadące stamtąd samochody. Parę razy zdarzyło mi się w ostatniej
      chwili hamować, bo wyjeżdżającemu z impetem z garażu nawet do głowy
      nie przyszło spojrzeć w tamtym kierunku
      • antypolonia Re: Progi zwalniające 12.10.08, 18:10
        W takim razie czemu nie dostałem nic na piśmie, tzn takiej uchwały?
        Z tego co się orientuje powinno być w tej sprawie głosowanie, o wynikach którego
        muszę byc poinformowany. Z tego co pamiętam ani zebrania ani żadnej informacji
        nie było.

Pozdrawiam
        • aspire1680 Re: Progi zwalniające 12.10.08, 21:33
          Jakby wszystko chcieć załatwiać poprzez głosowanie, to niczego nie
          dałoby się zrobić. W tym przypadku, potrzeba takiego progu przy
          garażu III/IV etapu była oczywista. Wyjeżdżającym z garażu rzadko
          przychodziło do głowy, że wyłaniając się szybko "z pod ziemi" są w
          ostatniej chwili widoczni dla nadjeżdżających z lewej.
          • michal.basic Re: Progi zwalniające 13.10.08, 09:51
            Uchwały wymagają czynnosci przekraczające zwykły zarząd, a montaż
            policjantów jest czynnością nie przekraczającą zwykłego zarządu.
            Swego czasu zgłaszałem pomysł instalacji lustra asferyczngo przy
            skrzyżowaniach z wyjazdami z garaży - umarł śmiercią naturalną.
            • antypisiorek Re: Progi zwalniające 05.11.08, 14:50
              zaraz by je stłukli...
              • antypolonia Re: Progi zwalniające 21.12.08, 19:55
                <barwo>
                jest i lusterko tylko nadal nie rozumiem po co.
                Przepraszam to jakiś czarny punkt jest? Zginęły tam jakieś osoby?
                Poza tym w tym lustrze widać tyle samo co i bez niego.
                Nie rozumiem, każdy samochód posiada obowiązkowe ubezpieczenie OC i w razie
                kolizji za szkody będzie musiał zapłacić winny więc po co zakładać progi, lustra
                itd?

<ironia on>Może kolejnym chorym pomysłem będzie postawienie policjanta żeby
                wypisywał mandaty po 500PLN za wjazd/wyjazd z garażu na "czerwonym
                świetle"?<ironia off>
                • michal.basic Re: Progi zwalniające 21.12.08, 22:09
                  antypolonia napisał:

> <barwo>
                  > jest i lusterko tylko nadal nie rozumiem po co.
                  > Przepraszam to jakiś czarny punkt jest? Zginęły tam jakieś osoby?
                  > Poza tym w tym lustrze widać tyle samo co i bez niego.
                  > Nie rozumiem, każdy samochód posiada obowiązkowe ubezpieczenie OC
                  i w razie
                  > kolizji za szkody będzie musiał zapłacić winny więc po co zakładać
                  progi, lustr
                  > a
                  > itd?
                  >
                  > <ironia on>Może kolejnym chorym pomysłem będzie postawienie
                  policjanta
                  > żeby
                  > wypisywał mandaty po 500PLN za wjazd/wyjazd z garażu na "czerwonym
                  > świetle"?<ironia off>

Przyznam, że lustra jescze nie widziałem, ale jeżeli jest to dobrze
                  bo chyba lepiej zapobiegać niż naprawiać. Nie należę do osób
                  jeżdżących na zasadzie, że skoro mam pierwszeństwo to nie patrzę
                  wokół. Zdarzało się, że ktoś wyjeżdżał szybciej i pojawiał się nagle
                  przed nosem. Czy przypadkiem lustro nie stoi przed Pana oknem i nie
                  przesłania widoku? bo jakoś nie potrafię zrozumiec poirytowania.
                  • antypolonia Re: Progi zwalniające 22.12.08, 10:37
                    Nie. Z mojego okna mam świetny widok na śmietnik. Bardzo dobrze
                    widze, jak niektórym z was nie chce sie ruszyć dupy i zostawiacie
                    śmieci przed śmietnikiem. To dla mnie jest dużo poważniejszy
                    problem.
                    Zajmujecie sie nie tym co trzeba. Jakoś nikomu nie przeszkadza, że
                    paskudnieto wyglada i śmierdzi. O smieciach pozostawianych w małych
                    koszach na terenie osiedla juz nie bede wspominał.

Bardzo nie podoba mi się również olewczy stosunek zarządu do
                    mieszkańców.
                    Każdy ponad każdym, wszyscy najmądrzejsi.

Nie podoba mi się, to co dzieje się na osiedlu. Chcecie zrobić tu
                    kolejne getto? Jak ktoś nie zna historii, to przypomnę, że tam były
                    tylko nakazy i zakazy. Zupełnie jak u nas.
                    • guuferek Re: Progi zwalniające 22.12.08, 12:10
                      antypolonia napisał:

> Nie. Z mojego okna mam świetny widok na śmietnik. Bardzo dobrze
                      > widze, jak niektórym z was nie chce sie ruszyć dupy i zostawiacie
                      > śmieci przed śmietnikiem. To dla mnie jest dużo poważniejszy
                      > problem.
                      > Zajmujecie sie nie tym co trzeba. Jakoś nikomu nie przeszkadza, że
                      > paskudnieto wyglada i śmierdzi. O smieciach pozostawianych w
                      małych
                      > koszach na terenie osiedla juz nie bede wspominał.
                      >
                      > Bardzo nie podoba mi się również olewczy stosunek zarządu do
                      > mieszkańców.
                      > Każdy ponad każdym, wszyscy najmądrzejsi.
                      >
                      >
                      > Nie podoba mi się, to co dzieje się na osiedlu. Chcecie zrobić tu
                      > kolejne getto? Jak ktoś nie zna historii, to przypomnę, że tam
                      były
                      > tylko nakazy i zakazy. Zupełnie jak u nas.

idź lepiej do lekarza...
                      • nibynie Re: Progi zwalniające 22.12.08, 12:43
                        a w jakim celu on ma iść do lekarza i do jakiego? Coś na uspokojenie
                        nerwów po tym jak człowiek nie potrafi sobie wyobrazić i zrozumieć
                        pewnych kiepskich zachowań i decyzji, czy może po przyciemnione
                        okulary, żeby mniej widzieć?
                      • antypolonia Re: Progi zwalniające 22.12.08, 13:17
                        To szczyt Twojej inteligencji?
                        Jedyne na co Cie stać? Może masz jeszcze jakieś mądre rady?

Ew jest to problem, który Ciebie dotyczy i chcesz w ten sposób zmienić temat.
                        • romste Re: Progi zwalniające 22.12.08, 13:35
                          Nie rozumiem oburzeń niemalże za każdy ruch w kierunku elementarnego
                          porządku.
                          Z tego garażu wybiegają również dzieci – one też mają OC?
                          Na moją ocenę lustro mogło być okrągłe i jeszcze większe, jednak
                          sadzę, że będzie pomocne.
                          Sprawa śmietnika to druga sprawa, czasami trudno wejść mimo pustych
                          pojemników. Przykro mi, ale ten śmietnik świadczy o nas, krzyczałby
                          nie raz gdyby mógł.
                          • antypolonia Re: Progi zwalniające 22.12.08, 16:00
                            <brawo> dzieci nie mają OC ale na pewno wybiegając z garażu spojrzą w lustro i
                            zwolnią przed progiem zwalniającym <brawo>
                            Swoją drogą uważam, że widoczność przy wyjeździe z garażu nie poprawiła się
                            dzięki zamontowaniu tego lustra. Sprawdzałem i widać w nim tyle samo co bez niego.

Uważam, że jak ktoś nie chce spojrzeć to tego nie zrobi.
                            Po progu zwalniającym można przejechać z taką samą prędkością jak bez niego. W
                            lustro w ogóle można nie patrzeć.

Takich spraw jak śmietnik jest dużo więcej.
                            Tak samo jak absurdalnych zakazów.
                            • michal.basic Re: Progi zwalniające 23.12.08, 09:46
                              Przekonała mnie Pani, doskonała argumentacja, polot i elokwencja.
                              Zdemontujmy wszystko, sprzedajmy na allegro, podzielmy się kasą żeby
                              było sprawiedliwie, wytłumaczmy grzecznie każdemu, żeby nie parkował
                              tu i ówdzie i łaskawie wrzucał śmieci do kontenera (i nie za ostro
                              żeby nie obrazić jego uczuć). Jak się powtórzy to znowu grzecznie
                              poprośmy żeby tak nie robił, w końcu święta idą - może zapanuje
                              skrucha wśród tych, których tak skrzywdziliśmy i będzie pięknie i
                              porządnie. Biję się w piersi, czuję sie paskudnie. Wesołych Świąt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka