Dodaj do ulubionych

Sloggi... takie pytanie:

25.12.03, 19:18
Rzekłeś czasu swego, że Osiedle Mehoffera (ex-Budirem), stojące odłogiem
przez lat kilka ktoś zdecydował się reanimować. Na stornach Budiremu nie ma o
tym ani słowa - nie mają się czym chwalić, choć to nie całkiem ich wina, że
inwestycja padła.
Ale to jest na tyle ciekawy projekt i lokalizacja, że może warto by coś o tym
napisać, bo może taka informacja komuś z Forumowiczów się przyda...
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: Sloggi... takie pytanie: 27.12.03, 17:38
      Jakos kojarzy mi sie, że to miał Zambet kończyć.
      • chaladia Re: Sloggi... takie pytanie: 27.12.03, 18:36
        Na ich stronie internetowej nic o tym nie ma.
        W poniedziałek wybiorę się do Selgrosa po zakupy hurtowe, to się porozglądam.
        I tak nieźle się ten rok kończy dla podupadłych inwestycji na Pradze Północ z
        przyległościami:
        - Viking III ożył, nawet niektóre więźby są pod folią.
        - podobno "wyprostowano" jakimś cudem inwestycję przy Rondzie Żaba.
        - dziś jechałem koło "wiecznej" budowy stacji paliw przy Trasie "T" i jakoś tak
        mi się wydała bliższa ukończenia...
        - nawet Nowo-Wincentego zbliża się do ulończenia (na wiosnę).

Niestety, wciąż straszy szkielet Budgrimu przy Lęborskiej...
        • sloggi Re: Sloggi... takie pytanie: 29.12.03, 09:00
          Vikinga przejął Zambet, co do bloku przy Biruty 6 (koło Żaby) to nic nie wiem
          dokładnie, ta stacja chyba nigdy nie powstanie w całości. Nowo-Wincentego
          niestety przezimuje, a co do Budgimu to wszystko w rękach syndyka.
          • Gość: pacjent jesli chodzi o Zambet.... IP: *.ast.warszawa.sint.pl 06.01.04, 10:10
            Ze przejol to dobrze tylko zeby sie wywiazal na razie wszystkie inwestycje
            deweloperskie Zambetu sa bardzo mocno opoznione.
      • chaladia Salwator 07.03.04, 10:33
        Właśnie się dowiedziałem, że Osiedle przejęła krakowska spółka Salwator:
        www.salwator.com.pl/inw14ko.htm
        Ciekawe, co z tego wyjdzie... oby udało się im to skończyć, bo lokalizacja jest
        świetna, pod samym lasem Herykowa i Dąbrówki, z zupełnie niezłą komunikacją i
        raczej nie ma widoków na to, by poza tym niewielkim osiedlem oraz Płudami
        Village cośkolwiek tam jeszcze dobudowano - więc blokowisko w stylu Tarchomina
        raczej nie powstanie.
        A propos nazwy - oczywiście wiem, że Salwator to stara i piękna dzielnica
        Krakowa, ale w Warszawie przeciętny inteligent na słowo "Salwator" z reguły w
        pierwszej kolejności wspomni sobie książkę i film "Imię Róży", a tam Salwator
        już się tak dobrze nie kojarzy.
        • palker Re: Salwator 07.03.04, 11:28
          Mówisz „Salwator” – myślisz „Kraków” :-)
          Jest jednak mały smaczek warszawski związany z tą nazwą. Otóż na Starym
          Mieście, dokładniej na ulicy Nowomiejskiej, jest kamieniczka, którą przewodnicy
          nazywają „Salwator" (albo „Pod Chrystusem” lub „Pod Figurą”). Wszystko za
          sprawą włoskiego rzeźbiarza Jakuba Monaldiego, który osiadłszy w Polsce w XVIII
          wieku, przyozdobił kamieniczkę figurą Chrystusa.
          Sam Monaldi, jako rzeźbiarz nadworny, uświetnił swoimi dziełami liczne pałace i
          kościoły w Polsce m.in. część wystroju rzeźbiarskiego Zamku Królewskiego w
          Warszawie wyszła spod jego dłuta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka