Dodaj do ulubionych

Monopol Aster na terenach GGKO (Ochota)?

25.01.10, 08:17
W moim bloku (okolice Dickensa) jest tylko Aster i zero konkurencji ze strony innych kablówek. Blok jest zarządzany przez samorządową firmę GGKO, która chyba nie śpieszy się z wpuszczeniem na teren konkurencji dla Aster. W wielu innych miejscach w Wawie jest nawet po trzech operatorów w bloku,a u nas nic się nie rusza w sprawie. Wpływa to oczywiście na ceny samej Aster w bloku, która ma taką politykę cenową, że tam gdzie nie ma konkurencji - oferuje wyższe ceny, tam gdzie jest jeszcze jeden operator - niższe, a jeśli jest ich więcej - to można wynegocjować jeszcze większe upusty.

Zastanawiam się, czy tak jest na całym terenie administrowanym przez GGKO? To spory obszar (ok. 330 wspólnot, ok. 16 000 lokali)? Możecie powiedzieć jak to wygląda w innych blokach administrowanych przez GGKO? Jacy są operatorzy kablowi na których ulicach?

Może warto by zrobić jakąś wspólną akcję, by GGKO wpuściło innych operatorów? Niedługo będą zebrania sprawozdawcze wspólnot, to może to jest dobry moment, żeby coś ruszyć.
Obserwuj wątek
    • Gość: Zyrtek Re: Monopol Aster na terenach GGKO (Ochota)? IP: *.noname.net.icm.edu.pl 25.01.10, 13:47
      Nasza wspólnota przegłosowała w zeszłym roku wpuszczenie Mutlimediów do bloku.
      Niestety goście z Multimediów jakoś się nie spieszą - pewnie czekają na więcej
      bloków do okablowania.
      Ja na nich czekam bo Aster też mam już dość.
      • avadoro Re: Monopol Aster na terenach GGKO (Ochota)? 25.01.10, 18:02
        A która to wspólnota?
        Zgadza się, żeby podciągnąć sieć, dany operator musi mieć gwarancję, że wejdzie na danym terenie do jakiejś większej liczby odbiorców, czyli nawet i 20 czy 30 budynków to może być za mało. Dlatego przydałaby się albo jakaś masowa akcja ze strony wspólnot albo inicjatywa GGKO, jak sądzę.
        • Gość: Zyrtek Re: Monopol Aster na terenach GGKO (Ochota)? IP: 85.222.87.* 26.01.10, 00:53
          Majewskiego 32
      • Gość: MONIKA Re: Monopol Aster na terenach GGKO (Ochota)? IP: 85.222.87.* 25.01.10, 19:56
        Wlasnie wyczytalam ze UPC kupilo Aster .... to mzoe bede tez mogal skozrystac z
        oferty UPC .. MONIKA
        • avadoro Ale gdzie o tym czytałaś? 25.01.10, 21:46
          W grudniu przez media przeszły takie informacje, że UPC chce kupić Aster, ale to na tamtym etapie zdementowano. Nie mogę w sieci znaleźć informacji, o której mówisz, to chyba pomyłka.
          Połączenie obu firm byłoby oczywiście niekorzystne dla klientów - jedna firma w bloku, bez względu na to, czy jest to Aster, UPC, czy UPC, które kupiło Aster - to tak czy owak lokalny monopol i mniej korzystne ceny.
    • Gość: MONIKA Re: Monopol Aster na terenach GGKO (Ochota)? IP: 85.222.87.* 25.01.10, 19:54
      Zgadza sie, ja jestem na NIEMCEWICZA i mam dokladnei taka sama sytuacje a tez
      chcialabym uciec z Aster .....
    • kod05500 Re: Monopol Aster na terenach GGKO (Ochota)? 26.01.10, 23:46
      Na Spiskiej też brak konkurencji
      • Gość: wiecek Re: Monopol Aster na terenach GGKO (Ochota)? IP: *.128.68.42.static.crowley.pl 02.08.10, 11:43
        Na Matwickiej to samo ;/
        • pkjohnson Re: Monopol Aster na terenach GGKO (Ochota)? 02.08.10, 17:20
          Kaliska to samo :(
          • Gość: g Re: Monopol Aster na terenach GGKO (Ochota)? IP: 85.222.87.* 02.08.10, 19:25
            na Opaczewskiej też
            • Gość: mars68 Re: Monopol Aster na terenach GGKO (Ochota)? IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.10, 21:40
              hmmm... generalnie na terenie "Starej Ochoty" monopol ma Aster ... niezależnie
              od Zarządcy ... jeżeli blok jest wspólnotowy nie widzę problemu z inicjatywą
              właścicieli o głosowanie uchwały "wpuszczającej" na budynek innego operatora ...
              czy takowy wejdzie ( % chętnych w BUDYNKU ) to już inna sprawa ... bierzcie
              sprawy jako właściciele w swoje ręce !!! .... ustawa o własności lokali to Wasza
              biblia ;)
              • mayessa Re: Monopol Aster na terenach GGKO (Ochota)? 21.08.10, 16:53
                Ostatnio w Gazecie Prawnej (chyba) przeczytałam, że niezgodne z
                prawem jest blokowanie dostępu operatorom internetu/ kablówek do
                danegobloku. Chodzi o ochronę konkurencji i konsumenta
                • Gość: 12345 Re: Monopol Aster na terenach GGKO (Ochota)? IP: 194.187.54.* 26.01.11, 21:11
                  Możecie się całować w d.........
                  W naszym bloczku na majewskiego było aster i chcieliśmy wpuścić COMPINET z internetem i kablówką. Ponad pół roku administratorka Kalisiak czy jakoś ta,k blokowała wpuszczenie firmy. Dopiero pismo do zarządu GGKO z zapytaniem co takie zachowanie ma na celu poza dominacją jednego dostawcy ( gdzie nasuwa się pytanie za ile ) pomogło. Za to teraz chcą nam wepchnąć kolejnego z jakimiś zależnościami o nazwie VECTRA - na Gumtree jest sporo ofert: oddam darmo internet VECTRA" ... więc o co kaman???
                  Jak nie wiadomo o co to wiadomo o co ..... tyle tylko, że jest utrudnienie KOMU??? szefowi GGKO czy to tylko manewry dorabiającej do biednej pensji 4 500 netto administratorki, która ma średnio 10-20 obiektów ...... no comments ......................
    • Gość: Wanda Aster sprzedane UPC IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.02.11, 23:00
      wyborcza.biz/biznes/1,100969,8773870,Aster_sprzedane_UPC_Polska_za_2_4_mld_zl.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka