skupionyedi 19.04.05, 22:29 Coś nam to forum zamilkło. Widujecie czasem na naszej Starej Ochocie patrole policyjne, zwląszcza nocą? Bo ja raz na pól roku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bielyszew Re: Bezpieczeństwo. 20.04.05, 00:25 Zamilkło. Ja byłem zalatany, ale co z mvitti? Zrezygnowała z Ochoty? To fakt, ze patroli się nie widuje. Ale z drugiej strony naprawdę czuję sie bezpiecznie i mam wrażenie, że nie wynika to jedynie z tego, że jestem stąd. Może poodobnie uważa policja? Straż miejska natomiast powinna ganiać za bazgranie po murach - to jest jakiś koszmar, co jakąś kamienicę odnowia zaraz jest cała w napisach... Odpowiedz Link Zgłoś
skupionyedi Re: Bezpieczeństwo. 20.04.05, 10:22 bielyszew napisał: > Zamilkło. Ja byłem zalatany, ale co z mvitti? Zrezygnowała z Ochoty? > > To fakt, ze patroli się nie widuje. Ale z drugiej strony naprawdę czuję sie > bezpiecznie i mam wrażenie, że nie wynika to jedynie z tego, że jestem stąd. > Może poodobnie uważa policja? Straż miejska natomiast powinna ganiać za > bazgranie po murach - to jest jakiś koszmar, co jakąś kamienicę odnowia zaraz > jest cała w napisach... No ja nie wiem czy faktycznie jest takk bezpiecznie. Jak tylko robi się ciepło, pojawia się zjawisko nocnych powrotów z ogódków piwnych ze skry. Czasami bywaja agresywni... Czasami też słyszę o kradzieżach samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
mvitti Re: Bezpieczeństwo. 20.04.05, 22:36 jestem, jestem, z Mianowskiego nie zrezygnowalam wręcz odwrotnie, jest już wstępna umowa:) nie chcialam dominować tego forum, szczególnie, że jeszcze tu nie mieszkam...co do bezpieczeństwa to od wszystkiech slysze, że obie kolonie są mega spokojne...kradzieże, nie mam pojęcia, ale partery rzeczywiście są w większości okratowane... Odpowiedz Link Zgłoś
skupionyedi Re: Bezpieczeństwo. 20.04.05, 22:49 mvitti napisała: > jestem, jestem, z Mianowskiego nie zrezygnowalam wręcz odwrotnie, jest już > wstępna umowa:) nie chcialam dominować tego forum, szczególnie, że jeszcze tu > nie mieszkam...co do bezpieczeństwa to od wszystkiech slysze, że obie kolonie > są mega spokojne...kradzieże, nie mam pojęcia, ale partery rzeczywiście są w > większości okratowane... O matko. Ja to nic a nic nie rozumiempolskiego budownictwa. Partery powinny być przeznaczone wyłącznie na lokale użytkowe. Co to za pomysł robić mieszkanie na parterze. Przecież jak niezakratowane, to wejść może każdy, a jak kraty w oknach, to człowiek jak w więzieniu (chyba) się czuje. Ja mieszkam niedaleko od Mianowskiego. Wiem, że czasem nie jest tak spokojnie. No i te kradzieże samochodów i niektórych ich częsci (halogeny, lusterka). Kiedyś było tu spokojnie za czasów jak na filtrowej był komisariat, ale to jeszcze czasy końcówki milicji... Odpowiedz Link Zgłoś
bielyszew Re: Bezpieczeństwo. 21.04.05, 11:57 Zgadzam sie z Edim - ja też nie wyobrażam sobie mieszkania za kratami. Pomijając fakt, że zawsze mieszkałem dość wysoko - teraz tez na ostatnim piętrze i mieszkanie na parterze by mi chyba nie odpowiadało. Ja mieszkam na Mochnackiego i tak jak pisałem nie odczuwam lęku związanego z brakiem bezpieczeństwa. Fakt, że zdarzają sie wieczorami hordy młodzieży pokrzykujących wracając z jakiegoś pubu (dlatego tez cieszę sie, że nie mieszkam na parterze), ale chyba tak jest wszędzie. Jak na razie jedyne na co narzekam - to że w ciągu 5 lat 3 razy ukradziono mi kołpaki. I chyba to jest dość niepokojące, bo nie słyszałem od znajomych z innych dzielnic o takich przygodach. Odpowiedz Link Zgłoś
skupionyedi Re: Bezpieczeństwo. 21.04.05, 12:28 bielyszew napisał: > Zgadzam sie z Edim - ja też nie wyobrażam sobie mieszkania za kratami. Abstrachując od spraw bezpieczeństwa, nie wyobrażam sobie np. ciepłego letniego wieczoru, otwarte na oścież okna, a przechdzący ulicą ludzie mogą sobie słuchać co się dzieje w mieszkaniu i zaglądać do środka. Dla mnie total. Odpowiedz Link Zgłoś
skupionyedi Mochnackiego 21.04.05, 13:43 bielyszew napisał: > piętrze i mieszkanie na parterze by mi chyba nie odpowiadało. Ja mieszkam na > Mochnackiego i tak jak pisałem nie odczuwam lęku związanego z brakiem Mochnackiego w istocie fajna ulica. A kojarzysz parterowe mieszkania których okna wychodzą na Asnyka? Zwłaszcza te bliżej Filtrowej, bliżej mięsnego... Koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
shapha Re: Bezpieczeństwo. 25.06.05, 19:27 skupionyedi napisał: [ciach] > O matko. Ja to nic a nic nie rozumiem polskiego budownictwa. Partery powinny być > > przeznaczone wyłącznie na lokale użytkowe. Co to za pomysł robić mieszkanie na > parterze. Przecież jak niezakratowane, to wejść może każdy, a jak kraty w > oknach, to człowiek jak w więzieniu (chyba) się czuje. 3 lata mieszkałem na parterze, można się przyzwyczaić. Nie siedziałem w więzieniu, więc nie mam porównania :-) Odpowiedz Link Zgłoś
korowiow86 Re: Bezpieczeństwo. 11.08.05, 14:39 Ja mieszkam na parterze na Starej Ochocie, od urodzenia, bez krat. do tej pory nie było włamania, za to było na 3. piętrze. A także do innego mieszkania na parterze. Z kratami, które zostały po prostu wymontowane. Najwyraźniej wszystko zależy od tego co się ma w mieszkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
ingeborga Re: Bezpieczeństwo. 24.08.05, 15:38 Ja tez mieszkalam 20 lat na parterze na Slupeckiej i bylo OK. No ale tam sie nigdy tlumy nie przewalaly... Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Monitoring wizyjny na Ochocie 02.11.05, 18:01 Słynnego CCTV na Ochocie jest mało i ma miejsce głównie wzdłuż Grójeckej. Mapkę rozlokowania kamer na Ochocie możecie zobaczyć tutaj ... um.warszawa.pl/warszawa/monitoring/ochota.htm Nie wiem, czy centrum monitoringu na Ochocie to komenda na Opaczewskiej 8, w każdym razie możnaby się dowiedzieć co zrobić i za czyje pieniądze, żeby ustawić tu i ówcie po kamerce. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Mapa niebezpiecznych miejsc Ochoty 02.11.05, 18:05 Kiedyś Wybiórcza opublikowała "Mapę niebezpiecznych miejsc Warszawy", na której to mapie w rozbiciu na dzielnice zaprezentowane były miejsca i liczby zarejestrowanych przez policję przestępstw w podziale na kategorię (włamania do samochodów, rozboje, włamania do domów, itd.). Byłoby miło, aby taka mapa ukazywała się przynajmniej raz na kwartał i publikowała go sama policja w lokalnych periodykach. Linki do wspomnianej mapy: www.um.warszawa.pl/v_syrenka/mapa_bezpieczenstwa/mapy/ochota.gif www.um.warszawa.pl/v_syrenka/mapa_bezpieczenstwa/ Odpowiedz Link Zgłoś