Dodaj do ulubionych

Bezpieczeństwo.

19.04.05, 22:29
Coś nam to forum zamilkło.
Widujecie czasem na naszej Starej Ochocie patrole policyjne, zwląszcza nocą?
Bo ja raz na pól roku.
Obserwuj wątek
    • bielyszew Re: Bezpieczeństwo. 20.04.05, 00:25
      Zamilkło. Ja byłem zalatany, ale co z mvitti? Zrezygnowała z Ochoty?

To fakt, ze patroli się nie widuje. Ale z drugiej strony naprawdę czuję sie
      bezpiecznie i mam wrażenie, że nie wynika to jedynie z tego, że jestem stąd.
      Może poodobnie uważa policja? Straż miejska natomiast powinna ganiać za
      bazgranie po murach - to jest jakiś koszmar, co jakąś kamienicę odnowia zaraz
      jest cała w napisach...
      • skupionyedi Re: Bezpieczeństwo. 20.04.05, 10:22
        bielyszew napisał:

> Zamilkło. Ja byłem zalatany, ale co z mvitti? Zrezygnowała z Ochoty?
        >
        > To fakt, ze patroli się nie widuje. Ale z drugiej strony naprawdę czuję sie
        > bezpiecznie i mam wrażenie, że nie wynika to jedynie z tego, że jestem stąd.
        > Może poodobnie uważa policja? Straż miejska natomiast powinna ganiać za
        > bazgranie po murach - to jest jakiś koszmar, co jakąś kamienicę odnowia zaraz
        > jest cała w napisach...

No ja nie wiem czy faktycznie jest takk bezpiecznie. Jak tylko robi się ciepło,
        pojawia się zjawisko nocnych powrotów z ogódków piwnych ze skry. Czasami bywaja
        agresywni... Czasami też słyszę o kradzieżach samochodów.
        • mvitti Re: Bezpieczeństwo. 20.04.05, 22:36
          jestem, jestem, z Mianowskiego nie zrezygnowalam wręcz odwrotnie, jest już
          wstępna umowa:) nie chcialam dominować tego forum, szczególnie, że jeszcze tu
          nie mieszkam...co do bezpieczeństwa to od wszystkiech slysze, że obie kolonie
          są mega spokojne...kradzieże, nie mam pojęcia, ale partery rzeczywiście są w
          większości okratowane...
          • skupionyedi Re: Bezpieczeństwo. 20.04.05, 22:49
            mvitti napisała:

> jestem, jestem, z Mianowskiego nie zrezygnowalam wręcz odwrotnie, jest już
            > wstępna umowa:) nie chcialam dominować tego forum, szczególnie, że jeszcze tu
            > nie mieszkam...co do bezpieczeństwa to od wszystkiech slysze, że obie kolonie
            > są mega spokojne...kradzieże, nie mam pojęcia, ale partery rzeczywiście są w
            > większości okratowane...

O matko. Ja to nic a nic nie rozumiempolskiego budownictwa. Partery powinny być
            przeznaczone wyłącznie na lokale użytkowe. Co to za pomysł robić mieszkanie na
            parterze. Przecież jak niezakratowane, to wejść może każdy, a jak kraty w
            oknach, to człowiek jak w więzieniu (chyba) się czuje.
            Ja mieszkam niedaleko od Mianowskiego. Wiem, że czasem nie jest tak spokojnie.
            No i te kradzieże samochodów i niektórych ich częsci (halogeny, lusterka).
            Kiedyś było tu spokojnie za czasów jak na filtrowej był komisariat, ale to
            jeszcze czasy końcówki milicji...
            • bielyszew Re: Bezpieczeństwo. 21.04.05, 11:57
              Zgadzam sie z Edim - ja też nie wyobrażam sobie mieszkania za kratami.
              Pomijając fakt, że zawsze mieszkałem dość wysoko - teraz tez na ostatnim
              piętrze i mieszkanie na parterze by mi chyba nie odpowiadało. Ja mieszkam na
              Mochnackiego i tak jak pisałem nie odczuwam lęku związanego z brakiem
              bezpieczeństwa. Fakt, że zdarzają sie wieczorami hordy młodzieży pokrzykujących
              wracając z jakiegoś pubu (dlatego tez cieszę sie, że nie mieszkam na parterze),
              ale chyba tak jest wszędzie. Jak na razie jedyne na co narzekam - to że w ciągu
              5 lat 3 razy ukradziono mi kołpaki. I chyba to jest dość niepokojące, bo nie
              słyszałem od znajomych z innych dzielnic o takich przygodach.
              • skupionyedi Re: Bezpieczeństwo. 21.04.05, 12:28
                bielyszew napisał:

> Zgadzam sie z Edim - ja też nie wyobrażam sobie mieszkania za kratami.

Abstrachując od spraw bezpieczeństwa, nie wyobrażam sobie np. ciepłego letniego
                wieczoru, otwarte na oścież okna, a przechdzący ulicą ludzie mogą sobie słuchać
                co się dzieje w mieszkaniu i zaglądać do środka. Dla mnie total.
              • skupionyedi Mochnackiego 21.04.05, 13:43
                bielyszew napisał:

> piętrze i mieszkanie na parterze by mi chyba nie odpowiadało. Ja mieszkam na
                > Mochnackiego i tak jak pisałem nie odczuwam lęku związanego z brakiem

Mochnackiego w istocie fajna ulica. A kojarzysz parterowe mieszkania których
                okna wychodzą na Asnyka? Zwłaszcza te bliżej Filtrowej, bliżej mięsnego...
                Koszmar.
            • shapha Re: Bezpieczeństwo. 25.06.05, 19:27
              skupionyedi napisał:

[ciach]
              > O matko. Ja to nic a nic nie rozumiem polskiego budownictwa. Partery powinny być
              >
              > przeznaczone wyłącznie na lokale użytkowe. Co to za pomysł robić mieszkanie na
              > parterze. Przecież jak niezakratowane, to wejść może każdy, a jak kraty w
              > oknach, to człowiek jak w więzieniu (chyba) się czuje.

3 lata mieszkałem na parterze, można się przyzwyczaić. Nie siedziałem w
              więzieniu, więc nie mam porównania :-)
              • korowiow86 Re: Bezpieczeństwo. 11.08.05, 14:39
                Ja mieszkam na parterze na Starej Ochocie, od urodzenia, bez krat. do tej pory
                nie było włamania, za to było na 3. piętrze. A także do innego mieszkania na
                parterze. Z kratami, które zostały po prostu wymontowane. Najwyraźniej wszystko
                zależy od tego co się ma w mieszkaniu.
                • ingeborga Re: Bezpieczeństwo. 24.08.05, 15:38
                  Ja tez mieszkalam 20 lat na parterze na Slupeckiej i bylo OK. No ale tam sie
                  nigdy tlumy nie przewalaly...
    • chinique Monitoring wizyjny na Ochocie 02.11.05, 18:01
      Słynnego CCTV na Ochocie jest mało i ma miejsce głównie wzdłuż Grójeckej.
      Mapkę rozlokowania kamer na Ochocie możecie zobaczyć tutaj ...

um.warszawa.pl/warszawa/monitoring/ochota.htm
      Nie wiem, czy centrum monitoringu na Ochocie to komenda na Opaczewskiej 8,
      w każdym razie możnaby się dowiedzieć co zrobić i za czyje pieniądze, żeby
      ustawić tu i ówcie po kamerce.
    • chinique Mapa niebezpiecznych miejsc Ochoty 02.11.05, 18:05
      Kiedyś Wybiórcza opublikowała "Mapę niebezpiecznych miejsc Warszawy", na której
      to mapie w rozbiciu na dzielnice zaprezentowane były miejsca i liczby
      zarejestrowanych przez policję przestępstw w podziale na kategorię (włamania do
      samochodów, rozboje, włamania do domów, itd.). Byłoby miło, aby taka mapa
      ukazywała się przynajmniej raz na kwartał i publikowała go sama policja w
      lokalnych periodykach.

Linki do wspomnianej mapy:

www.um.warszawa.pl/v_syrenka/mapa_bezpieczenstwa/mapy/ochota.gif
      www.um.warszawa.pl/v_syrenka/mapa_bezpieczenstwa/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka