Dodaj do ulubionych

apartamentowiec na Solariego

22.11.05, 14:18
Wart uwagi o tyle, że to jedyny nowy budynek w okolicy. Rekalmaowany jako
nawiazujący do architektury międzywojnia i idealnie wkomponowujący sie w
okolicę... Jak go odbieracie?
Obserwuj wątek
    • chinique Prasówka ... 22.11.05, 14:55
      To może na początek hiperłącze do developera ...
      www.asbud.com/lokalizacje/solariego.htm
      A następnie cytacik z Wybiórczej ...

"W Warszawie Asbud prowadzi trzy inwestycje. Do czwartej właśnie się przymierza.
      Ekskluzywną wizytówką firmy jest kameralny dom przy Solariego na starej Ochocie.
      Ma 15 mieszkań i jedno biuro na parterze. Apartamenty od 58 do 120 m kw.
      kosztują od 128 do 300 tys. dol.

Mimo że budynek jest jeszcze w stanie surowym, mieszkania mają już pierwszych
      właścicieli. Są to głównie polonusi, starsi ludzie, którzy chcieli wrócić do
      znanej sobie sprzed wojny części miasta, zamieszkanej niegdyś przez profesurę
      uniwersytecką. Oni też wykupili największe apartamenty. Narożne pokoje mają
      piękne przeszklone wykusze. Choć dom ma tylko 4 kondygnacje, jego mieszkańcy
      będą korzystać z bezszelestnej windy (nie ma maszynowni) firmy Kone. Nad
      bezpieczeństwem będzie czuwać portier i system monitoringu."
    • chinique Re: apartamentowiec na Solariego 22.11.05, 15:05
      W Kolonii Staszica, jak przypuszczam, tylko budynek Rudawska 4 odchodzi od stylu
      dworkowego ku modernistycznemu. Apartamentowiec przy Solariego chyba jedynie
      przypadkowymi elementami nawiązuje do stylu dworkowego. Poza tym z zewnątrz
      sprawia wrażenie zwyczajnej osiedlowej tandety. Wysokiej jakości wykończenie i
      portier ratują trochę sprawę, ale ciekawe jaki czynsz płacą mieszkańcy. Szkoda,
      że nikt nie wpadł na pomysł zbudowana tutaj czegoś naprawdę w stylu retro, albo
      ultra nowoczesnego, bo temu podobne kompromisy wypadają blado.
      • lewe_oko Re: apartamentowiec na Solariego 22.11.05, 15:15
        A Solariego 5 (chyba)? Klasycznie modernistyczna kamienica...
        • mvitti Re: apartamentowiec na Solariego 22.11.05, 16:23
          zgadzam się z cynikiem...budynek owszemnawiązuje do architektury midzy wojnia
          ale nie za bardzo do tej charakterystycznej dla SO. Poza tym jest byle ja k
          wykończony, zwróciliście uwagę na te zacieki pod parapetami? Nie jest oczywiście
          najgorzej, brzydki nie jest, ilościa pięter też się w miarę wpasasował.
          • bielyszew Re: apartamentowiec na Solariego 22.11.05, 20:57
            Według mnie jest to wyjątkowo zła architektura. I w czym to nawiązuje do
            międzywojnia? W tych pseudowykuszach? Ten architekt to ani Gelbard ani Sigalin
            ;-) Już chyba wolałbym coś w stylu apartamentowca Filadelfia na Śniegockiej. Nie
            nawiązuje do niczego wokół, ale sam w sobie jest interesujący...
        • chinique Re: apartamentowiec na Solariego 22.11.05, 22:40
          No właśnie wspomniana przeze mnie Rudawska 4 to odbicie lustrzane Solariego 5.
          • lewe_oko Re: apartamentowiec na Solariego 22.11.05, 23:43
            Te dwie kamienice połączone są podwórkiem...tak? Bardzo je lubię, w zeszłym roku
            robiłam tam zdjecia i zapamiętałam. Gdyby je jeszcze oczyścić :)
            • chinique Oczyścić luksferę 23.11.05, 01:14
              No właśnie, niestety obserwuję, że nawet luksfery na elewacji w pionie klatek
              schodowych zaczynają się kruszyć ...
              • mvitti Re: Oczyścić luksferę 23.11.05, 01:30
                a ten na sniegockiej bardzo przyjemny tylko szkoda ze zajeli park

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka