verushka 22.11.05, 14:18 Wart uwagi o tyle, że to jedyny nowy budynek w okolicy. Rekalmaowany jako nawiazujący do architektury międzywojnia i idealnie wkomponowujący sie w okolicę... Jak go odbieracie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chinique Prasówka ... 22.11.05, 14:55 To może na początek hiperłącze do developera ... www.asbud.com/lokalizacje/solariego.htm A następnie cytacik z Wybiórczej ... "W Warszawie Asbud prowadzi trzy inwestycje. Do czwartej właśnie się przymierza. Ekskluzywną wizytówką firmy jest kameralny dom przy Solariego na starej Ochocie. Ma 15 mieszkań i jedno biuro na parterze. Apartamenty od 58 do 120 m kw. kosztują od 128 do 300 tys. dol. Mimo że budynek jest jeszcze w stanie surowym, mieszkania mają już pierwszych właścicieli. Są to głównie polonusi, starsi ludzie, którzy chcieli wrócić do znanej sobie sprzed wojny części miasta, zamieszkanej niegdyś przez profesurę uniwersytecką. Oni też wykupili największe apartamenty. Narożne pokoje mają piękne przeszklone wykusze. Choć dom ma tylko 4 kondygnacje, jego mieszkańcy będą korzystać z bezszelestnej windy (nie ma maszynowni) firmy Kone. Nad bezpieczeństwem będzie czuwać portier i system monitoringu." Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Re: apartamentowiec na Solariego 22.11.05, 15:05 W Kolonii Staszica, jak przypuszczam, tylko budynek Rudawska 4 odchodzi od stylu dworkowego ku modernistycznemu. Apartamentowiec przy Solariego chyba jedynie przypadkowymi elementami nawiązuje do stylu dworkowego. Poza tym z zewnątrz sprawia wrażenie zwyczajnej osiedlowej tandety. Wysokiej jakości wykończenie i portier ratują trochę sprawę, ale ciekawe jaki czynsz płacą mieszkańcy. Szkoda, że nikt nie wpadł na pomysł zbudowana tutaj czegoś naprawdę w stylu retro, albo ultra nowoczesnego, bo temu podobne kompromisy wypadają blado. Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: apartamentowiec na Solariego 22.11.05, 15:15 A Solariego 5 (chyba)? Klasycznie modernistyczna kamienica... Odpowiedz Link Zgłoś
mvitti Re: apartamentowiec na Solariego 22.11.05, 16:23 zgadzam się z cynikiem...budynek owszemnawiązuje do architektury midzy wojnia ale nie za bardzo do tej charakterystycznej dla SO. Poza tym jest byle ja k wykończony, zwróciliście uwagę na te zacieki pod parapetami? Nie jest oczywiście najgorzej, brzydki nie jest, ilościa pięter też się w miarę wpasasował. Odpowiedz Link Zgłoś
bielyszew Re: apartamentowiec na Solariego 22.11.05, 20:57 Według mnie jest to wyjątkowo zła architektura. I w czym to nawiązuje do międzywojnia? W tych pseudowykuszach? Ten architekt to ani Gelbard ani Sigalin ;-) Już chyba wolałbym coś w stylu apartamentowca Filadelfia na Śniegockiej. Nie nawiązuje do niczego wokół, ale sam w sobie jest interesujący... Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Re: apartamentowiec na Solariego 22.11.05, 22:40 No właśnie wspomniana przeze mnie Rudawska 4 to odbicie lustrzane Solariego 5. Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: apartamentowiec na Solariego 22.11.05, 23:43 Te dwie kamienice połączone są podwórkiem...tak? Bardzo je lubię, w zeszłym roku robiłam tam zdjecia i zapamiętałam. Gdyby je jeszcze oczyścić :) Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Oczyścić luksferę 23.11.05, 01:14 No właśnie, niestety obserwuję, że nawet luksfery na elewacji w pionie klatek schodowych zaczynają się kruszyć ... Odpowiedz Link Zgłoś
mvitti Re: Oczyścić luksferę 23.11.05, 01:30 a ten na sniegockiej bardzo przyjemny tylko szkoda ze zajeli park Odpowiedz Link Zgłoś