Dodaj do ulubionych

Nowe Włochy

24.01.02, 10:00
Czy jest tu ktos z Nowych Włoch? Co u was słychać? Czy park na Mikowej jeszcze
żyje?
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: Nowe Włochy 24.01.02, 10:11
      Tylko Mikowa nazywa się teraz ks.Chróścickiego :)
      • eela Re: Nowe Włochy 24.01.02, 12:15
        Masz rację, zapomniałam :))
      • eela Re: Nowe Włochy/do sloggiego 24.01.02, 12:17
        A jak jestes taki dokładny, to czy wiesz kim był ks.Chróścicki?
        • Gość: Michał Re: Nowe Włochy IP: *.ztm.waw.pl 24.01.02, 15:27
          Ksiądz Chróścicki był chyba miejscowym proboszczem, który zasłużył się dla
          lokalnej społeczności.

A kim był Mikow, którego ks. Chróścicki zastąpił ?

U nas to normalne że ulica, której patronował jakiś Rosjanin, teraz jest
          imienia księdza.
          • eela Re: Nowe Włochy 25.01.02, 15:12
            To niezupełnie tak. Chróścickiego przed przyłączeniem Włoch do Warszawy
            nazywała sie Mickiewicza, potem faktycznie została Mikową, sadzę, że nie od
            jakiegoś tam Mikowa, ale od miki. My zreszta mówilismy, ze od myszki Miki. A
            ksiądz Chróścicki był prałatem przez wiele lat. W czasie okupacji był księdzem
            w tej samej parafii. Część okupacji spędził na Pawiaku. Był jednym z niewielu
            księży, których lubiłam i ceniłam, przede wszystkim był bardzo dobrym
            człowiekiem. Nie jestem zwolenniczka nadawania nazw ulicom po uwazaniu, ale w
            tym przypadku sadzę, ze dobrze zrobiono. Nazwę dostała ulica przy której stoi
            kościół wybudowany za czasów prałata. W tym kosciele jest zreszta pochowany.
            • Gość: Michał Re: Nowe Włochy IP: *.ztm.waw.pl 25.01.02, 16:08
              To o ks. Chróścickim dobrze napisałem, tyle że za mało
              (nie wiedziałem tego co Ty).
              • eela Re: Nowe Włochy 26.01.02, 17:51
                Ja tu spędziłam całe dzieciństwo i chodziłam do ogólniaka :)). Jeszcze chciałąm
                dodac, ze parafia włochowska była bardzo lubiana przez kard. Wyszyńskiego i na
                Boze Ciało zawsze przyjeżdzał na procesje popołudniową
                • szaser Re: Nowe Włochy 09.04.02, 09:37
                  No to chodziliśmy pewnie do tej samej podstawówki, z tym, że ja już do nr 266,
                  mają swoją strone WWW, a Ty pewnie do 32. Jak byłem w II lub III klasie, to
                  zlikwidowano liceum i została sama podstawówka.
                  • Gość: Grez Re: Nowe Włochy IP: *.localdomain / 172.20.6.* 07.11.02, 14:18
                    Teraz jest tu gimnazjum i liceum
                  • Gość: Grez Re: Nowe Włochy IP: *.localdomain / 172.20.6.* 07.11.02, 14:18
                    Teraz jest tu gimnazjum i liceum
                    • Gość: and Re: Nowe Włochy IP: *.104.popsite.net 22.11.02, 03:27
                    • Gość: and Re: Nowe Włochy IP: *.104.popsite.net 22.11.02, 03:41
                      Calkiem przypadkowo natrafilem na te , jakze przyjemna, pogawedke o Nowych
                      Wlochach. Ja tez jestem nieco zwiazany z ta czescia miasta. Czesto tam
                      przebywalem odwiedzajac wojkow i ciotki. I tam mnie zastalo Powstanie
                      Warszawskie. Jego wybuch uniemzliwil mi powrot do Warszawy. I tak zostalem we
                      Wlochach na kilka miesiecy. Mam moc wspomnien z tego okresu. Duzo przjemnych i
                      rownie duzo dramatycznych. Wojna, konspiracja... Mieszkalem na ulicy Swietlanej.
                      Ciekaw jestem czy ktos z Panstwa jest rowny mi wiekiem czyli czy zyl w tamtych
                      czasach ?
                      Ja nie bylem we Wlochach co naimniej 50 lat. Czy te "Nowe" Wlochy cos sie
                      zmienily? Czy sa tam ulice o twardej nawierzchi, chodniki?
                      Moze uda mi sie cos dowiedziec i troche pogwarzyc.
                      • Gość: Grez Re: Nowe Włochy IP: *.localdomain / 172.20.6.* 22.11.02, 11:18
                        Jesli Switetlana to bliskie mo sasiedztwo! Jedynie wiekowo nie moge z Toba
                        porownac ;-)
                        Wlochy powolutku ladnieja, bo rajcow bardziej intereuje koryto i Okecie (bo tam
                        wiecej glosujacych), ale nie o tym piszemy ;-)

Swietlana przez wiele lat wybrukowana trelinką - od stawu do domu
                        pp.Lubienieckich (oboje niestety już nie żyją, teraz mieszkają tam ich krewni),
                        a teraz od jakiegoś roku jest asfalt!
                        Pozdrowienia!
                        • Gość: AND Re: Nowe Włochy IP: *.104.popsite.net 23.11.02, 06:32
                          Dziekuje Ci Grez za dobra wiadomosc. Dobrze ze Swietlana, a z nia napewno i
                          inne ulice zmieniaja sie. To jes cos. Ulatwia Wam zycie. Na Swietlanej
                          nauczylem sie jezdzic na rowerze. Bylo to tzw. ostre kolo. Rower nie mial
                          hamulca. Pedzilem wiec dopoki sie nie przewrocilem.
                          Ciesze sie z tego kontaktu. Pozwole sobie powrocic z kilkoma innymi pytaniami.
                          Pozdrowienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka