Dodaj do ulubionych

Rosyjski Opel zapewni zamówienia dla zakładów Łady

18.09.09, 22:13
widać dla Rosji i jej przemysłu motoryzacyjnego gra warta była świeczki,już
sam fakt korzystania z technologi i patentów Opla czego są warte!Będzie to na
pewno duży zwrot w przemyśle samochodowym w Rosji,gdzie dreptali na miejscu
już od kilku dekad nie mogąc nic konkretnego zaproponować klientom.Ostatnim
takim znaczącym zwrotem w przemyśle motoryzacyjnym był zakup licencji i
produkcja Fiata 124 czyli słynna Lada 2101 zwana w narodzie "kopiejką".
Zrobili niezły biznes,nam by coś takiego tyle tylko że siły mamy małe a
ambicje duże.
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr W zyciu nie kupie takiego samochodu IP: *.ip.jarsat.pl 19.09.09, 08:06
      rosyjski Opel albo zardzewieje albo sie rozpadnie
      • Gość: Piotrek Re: W zyciu nie kupie takiego samochodu IP: *.pool.mediaWays.net 19.09.09, 17:55
        No popatrz, to samo zachod myslal o samochodach z Polski. I co?
      • Gość: lucyferos Re: W zyciu nie kupie takiego samochodu IP: *.chello.pl 19.09.09, 20:28
        Że niby rosyjski Opel zardzewieje.. A te niemieckie nie rdzewieją?
        Rdzewieją niczym poczciwe produkty z FSO.
        Tyle że podobno takie dobre bo..niemieckie.
    • Gość: gość102 Re: Rosyjski Opel zapewni zamówienia dla zakładów IP: *.adsl.inetia.pl 19.09.09, 09:13
      już widzę tą ruską jakość :)
      • Gość: Grzesiek Re: Rosyjski Opel zapewni zamówienia dla zakładów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.09, 12:13
        dla mnie to koniec opla;( pewnie i te auta produkowane w niemczech beda miec
        jakies kacapowskie podzepoly, dziekuje bardzo...
    • Gość: Macho Good bye Gleiwitz, Good bye. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.09, 11:48
      Faszystowska moto-agentura pojedzie zatem do Rosji.
      • Gość: kirokor Re: Good bye Gleiwitz, Good bye. IP: *.centertel.pl 19.09.09, 12:01
        ciekawe, czy w umowie kupna samochodu, gdy jest on produkowany w
        kilku krajach można sobie zastrzec kraj wytówrcy, wóczas kupując
        opala z pewnoscią zastrzegłbym by był on z Polski a nie od Kacapów.
        Jak może byc jakosc samochodu produkowanego w farbryce, gdzie
        zatrudnionych jest "morze" alkoholików?
        • borrka1 Re: Good bye Gleiwitz, Good bye. 19.09.09, 13:11
          Gość portalu: kirokor napisał(a):

> ciekawe, czy w umowie kupna samochodu, gdy jest on produkowany w
          > kilku krajach można sobie zastrzec kraj wytówrcy, wóczas kupując
          > opala z pewnoscią zastrzegłbym by był on z Polski a nie od Kacapów.
          > Jak może byc jakosc samochodu produkowanego w farbryce, gdzie
          > zatrudnionych jest "morze" alkoholików?

głupstwa piszesz.rosjanie przy nowoczesnej technologii mogą i potrafią robic
          solidne rzeczy.W motoryzacji to np. Lada.Myśmy klepali Fiata 125 który w
          porównaniu z Ladą nie miał zadnych szans od samego początku do niesławnego
          końca.Miałem Lade 2103 i żaden PF nie miał szans mowiąc o parametrach jak i
          jakości.Oczywiście czas płynął ,nowych technologi nie było więc i samochódł
          zszedl na psy,ale jak pokazało życie mogą robic dobre rzeczy przy dostępie do
          najnowszych technologi a takie otrzymają z Oplem i będą rozwijane bo
          zainteresowani w tym będą Niemcy i inne kraje zaangażowane w konsorcjum.W każdym
          bądź razie samochody nie będą gorsze niż te produkowane w Polsce,jak nie lepsze.
          Jak wspominałem,mieliśmy w histori już taki przypadek jak teraz,otrzymaliśmy
          licencje Fiata i rosjanie produkowali jakościowo o niebo lepsze samochody(choć
          nasz 125 był nowszą konstrukcją od 124 który kupili rosjanie)mało tego,rozwijali
          i unowocześniali dosyć długo,my posadziliśmy 125 w kałuży już na samym
          początku.Jak widać przy jednakowych warunkach mamy gorsze efekty niż
          rosjanie.Zresztą na pewno kontrola techniczna i jakościowa będzie na światowym
          poziomie a zainteresowani w tym będą nie tylko rosjanie a sama Magna nie
          nowicjusz na swiatowym rynku.
          Twój wrzask mi przypomina te od stacji benzynowych Lukoil w Polsce-nie kupię bo
          to rosyjski szajs,tylko mało kto wie że paliwo biorą z jednego kotła co
          Neste,Statoil,Shell i innni gracze na tym rynku.Nie bój bidy,za to cena może być
          mniejsza ze względu na niższe koszty produkcji niż np. w Polsce.
          • Gość: chemist2 Re: Good bye Gleiwitz, Good bye. IP: 77.236.0.* 19.09.09, 14:03
            Widzę, że niewiele wiesz o o standardach stosowanych w branży automotive. Pewnie nie słyszałeś o Lean Manufacturing, PDCA, Six Sigma i wielu innych narzędziach stosowanych w nowoczesnych zakładach produkcyjnych. Tego się rosyscy inżynierowie i operatorzy w dwa dni nie nauczą. Ja bym nie kupił auta z tamtej fabryki przynajmniej przez pierwszy rok od startu produkcji.
            Druga sprawa to, że taka fabryka to tylko montownia i inne fabryki produkujące dla niej części też muszą wprowadzić odpowiednie standardy a to trochę potrwa...
            Wyjdzie tam trochę bubli, przynajmniej na początku.
            • borrka1 Re: Good bye Gleiwitz, Good bye. 19.09.09, 15:30
              Gość portalu: chemist2 napisał(a):

> Widzę, że niewiele wiesz o o standardach stosowanych w branży automotive. Pewni
              > e nie słyszałeś o Lean Manufacturing, PDCA, Six Sigma i wielu innych narzędziac
              > h stosowanych w nowoczesnych zakładach produkcyjnych. Tego się rosyscy inżynier
              > owie i operatorzy w dwa dni nie nauczą. Ja bym nie kupił auta z tamtej fabryki
              > przynajmniej przez pierwszy rok od startu produkcji.
              > Druga sprawa to, że taka fabryka to tylko montownia i inne fabryki produkujące
              > dla niej części też muszą wprowadzić odpowiednie standardy a to trochę potrwa.
              > ..
              > Wyjdzie tam trochę bubli, przynajmniej na początku.

głópstwa piszesz,używając obcojęzycznych terminów chcesz podnieśc wartość swoich
              argumentów.dzisiaj chińczycy składają skonplikowane technologicznie produkty i
              to bez wielkiego przygotowania ale pod nadzorem obcej kadry,w Rosji poziom
              wykształcenia trochę wyższy i samochód też nie jest dla nich nowością,a podstawy
              produkcji samochodu niewiele sie zmieniają a poza tym czlowiek tam ma coraz
              mniej do roboty,nowoczesna linia produkcyjna jest całkowicie
              skomputeryzowana,roboty wykonują coraz więcej pracochłonnych dla człowieka
              czynności i wymagających szczególnej precyzji coraz częściej,potrzeba
              niewielkiej ilości wyszkolonej kadry.W Rosji są juz linie produkcyjne GM i
              innych liczacych się graczy na rynku samochodowym jak np.Ford,VW,SKŁADAJĄ
              bmw,Hummera,itd.i na jakość nikt sie nie skarży,to tylko zwyczajne polskie
              fobie.Chyba że uważasz Niemców,konsorcjum Magna za idiotów.Zresztą w Polsce to
              możliwe:)To nie DAWEOO czy inne badziewie,to legend i potęga w świecie,Opel tam
              ludzie oblatani w biznesie,nie tak jak Polacy i wiedza co dla nich njlepsze,uwierz.
            • Gość: abc Rozumiem, że auta z Gliwic też byś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.09, 15:44
              nie kupił, bo przecież Polacy też nic nie słyszeli o PDC, Six
              Sigma,.. . Ciekawe czy Turcy słyszeli - skoro Toyta Verso jest tam
              produkowana. No chyba, że uważasz że Rosjanie są głupsi od Polaków
              czy Turków, że nie mają gorsze od nas tradycję przemysłową. Zaraz,
              zaraz a kto to wystrzelił pierwszy satelitę czyżby nasza
              ziemniaczana potęga przemysłowa.
              • noducks Re: Rozumiem, że auta z Gliwic też byś 19.09.09, 15:50
                dla tego faceta widocznie jeszcze zsrr nie upadlo.
              • Gość: prztyk Technologia satelitarna ZSRR byla podpieprzona od IP: *.zoominternet.net 20.09.09, 02:55
                Niemcow w czasie drugiej wojny i potem zmodernizowana, to tak zeby
                cie troche podedukowac. Niemieccy uczeni od V2 byli przewiezieni na
                Syberie, i zaoferowano im nieskomplikowany interes: albo satelita
                albo kulka w leb.

Wybrali satelite.

Rosja nie miala zadnej tradycji przemyslowej bo byl to zacofany kraj
                chlopski. Do pierwszej wojny swiatowej Polska byla najbardziej
                uprzemyslowiona czescia Rosji.

Niejako uprzemyslowil Rosje Stalin poprzez wrzucenie milionow ludzi
                do Gulagu gdzie niewolniczo pracowali w kopalniach, budowach
                ziemnych, itd. Chytrze w latach 20tych i 30tych zwabil kapital
                zachodni do Rosji, ktory zbudowal tam szereg fabryk, Ford, US Steel
                i inne. Opiewane przez socrealistycznego poete piece Magnitogorska
                byly zaprojektowane i zbudowane przez US Steel, i byly niejako kopia
                ogromnych hut stali w Gary w Indianie, niedaleko Chicago. W ten
                sposob Stalin nieco nadgonil swiat zachodni jesli chodzi o przemysl
                ciezki. Ale pozniej niestety trend w swiecie poszedl na
                elektronike. No, i tu byl pies pogrzebany bo elektronika to rzecz
                cholernie skomplikowana na te zapite ruskie lby. I znowu Rosja
                zostala w tyle.

Jesli chodzi o naprawde niezalezna rosyjska mysl techniczna to cos
                takiego praktycznie nigdy nie istnialo. Wszystko co Rosja produkuje
                to albo kopie, albo licencje, albo jest podpieprzone.
                • pendrek_wyrzutek Igor Sikorski 20.09.09, 04:26
                  Gość portalu: prztyk napisał(a):

> Rosja nie miala zadnej tradycji przemyslowej bo byl
                  > to zacofany kraj
                  > chlopski. Do pierwszej wojny swiatowej Polska byla najbardziej
                  > uprzemyslowiona czescia Rosji.

A jednak Igor Sikorski zaczął swoje wynalazki w Rosji, przed
                  Rewolucją.
                  • Gość: prztyk Niewazne gdzie Igor Sikorski zaczal. IP: *.zoominternet.net 20.09.09, 05:18
                    Wazne gdzie skonczyl. A skonczyl, jak wiemy, w Ameryce.

Musial zaczac w Rosji, bo byl Ruskiem. To gdzie mial zaczynac ? W
                    Argentynie ? W Rosji byc moze skonczylby "pod scienku" w latach
                    30tych. A w Ameryce zalozyl znana wytwornie helikopterow.

Ale takich gosci jak Sikorski bylo w Ameryce i zachodnim swiecie na
                    peczki. Podczas gdy w Rosji byly to jednostki. Te masy
                    kapitalistow na zachodzie napedzaly wlasnie szybki postep zachodnich
                    ekonomii. W Rosji bywaly geniusze, oczywiscie, ale pojedyncze
                    jednostki operujace w zacofanym i niewydolnym systemie wiele nie
                    mogly zdzialac.

Prawda o przemysle rosyjskim jest taka, ze gdyby nie dostawy
                    amerykanskie Rosja nie przezylaby drugiej wojny swiatowej jako ze
                    wiekszosc jedzenia, srodkow transportu, niektore samoloty, i inne
                    byly dostarczane konwojami morskimi z Ameryki. Najwazniejsze w tym
                    wszystkim bylo bodaj jedzenie, bez ktorego jak wiemy, nikt dlugo nie
                    pociagnie. Amerykanskie dostawy pokrywaly praktycznie 100% potrzeb
                    ruskiej armii bo ZSRR nie byl w stanie wyprodukowac wtedy wiele
                    zywnosci (bo m.in. Niemcy okupowali ogromne obszary). Znane byly
                    wsrod ruskich zolnierzy takie potrawy jak np. jajca Roosevelta tzn
                    amerykanskie jajka w proszku, i inne.
                    • rst Re: Niewazne gdzie Igor Sikorski zaczal. 20.09.09, 14:28
                      Ciekawe dlaczego w polskich mediach ani słowa o ostatnich
                      demonstracjach w Hiszpanii. Wczoraj na ulice wyszło jak podają 40tys
                      ludzi i była to ich największa impreza od 40 lat. Od poniedziałku
                      planują strajk. Wszystko rozchodzi się o zakład GM pod Saragossą.
                      Magna planuje zwolnienie aż 1700 osób z liczącym samym tylko
                      zakładzie 7000 pracowników i zamknięcie jednej linii produkcyjnej.
                      Tamtejsze media szacują, że spowoduje to utratę około 20tys miejsc
                      pracy u kooperantów.

W demonstracjach biorą udział politycy autonomicznej prowincji
                      Aragon (po polsku Aragonia), gdyż jak lamentują spowoduje to upadek
                      całej krainy.
                      www.elperiodicodearagon.com/noticias/noticia.asp?pkid=525734
                      www.elperiodicodearagon.com/noticias/noticia.asp?pkid=525941
                      Wydaje mi się, że nasze media też powinny informować o takich
                      sprawach.
          • myslacyszaryczlowiek1 Re: Good bye Gleiwitz, Good bye. 19.09.09, 15:59
            www.joemonster.org/art/12392/Historia_radzieckiej_motoryzacji
          • Gość: gh67 O czym ty bredzisz??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.09, 16:10
            Gdzie Łada 2103, a gdzie 125p? Jakim cudem możesz porównywać te auta? Rosyjscy pracownicy fabryk nie mieli w tym żadnej zasługi. Słowo klucz to licencja. Mówi Ci to coś?
            • borrka1 Re: O czym ty bredzisz??? 19.09.09, 21:54
              Gość portalu: gh67 napisał(a):

> Gdzie Łada 2103, a gdzie 125p? Jakim cudem możesz porównywać te auta?

No tu masz rację,trochę niefortunne porównanie,ale Lada to była licencja
              starszego modelu Fiata wic dałem fory naszemu 125:)))

Rosyjscy
              > pracownicy fabryk nie mieli w tym żadnej zasługi. Słowo klucz to licencja. Mówi
              > Ci to coś?

akurat 2103 to był czysto rosyjski projekt,oczywiście bazował na 2101 ale nic z
              niego nie pasowało do następnego modelu.Po sukcesie z licencją 124 rosjanie
              chcieli coś nowszego(Fiat 124 już w czasie sprzedzaży licencji był modelem
              "wyeksploatowanym")Włosi chcieli wcisnąć im Fiata 125(w końcu nam go
              wcisneli)ale byl to model niedopracowany i ruskie postanowili unowocześnić
              2101,co im się udało wpełni.Kolejne modele 2106,2105/04, 2107 to już dobijanie
              tego co uzyskali ,tak samo zresztą jak my Fiata tylko im to się udawało
              lepiej,były to modele mimo wszystko udane jak na ich warunki i całego
              socjalistycznego obozu,lepszych w soc-obozie nie było.
              COo do słowa licencja to oba pojazdy ją miały,ale nasz fiat w końcu to już była
              ruina kompletna,a nikt nam nie bronił ja unowocześniać,rekonstruować itp.niby po
              co bo i tak sie sprzedawały,ale w ZSRR było identycznie,jednak potrafili zrobić
              to lepiej.
              • Gość: Piotrek Re: O czym ty bredzisz??? IP: *.pool.mediaWays.net 19.09.09, 22:29
                > Włosi chcieli wcisnąć im Fiata 125(w końcu nam go
                > wcisneli)ale byl to model niedopracowany

Ale Fiat 125"p" to nie byl prawdziwy 125, tylko wlasciwie Fiat 1300/1500 z
                karoseria od Fiata 125. Fiat 124 byl natomiast nastepca Fiata 1300/1500.
          • Gość: defcon Re: Good bye Gleiwitz, Good bye. IP: *.kopanet.3s.pl 19.09.09, 20:37
            Chyba nieco pamięć juz zawodzi na starość. Jak cud techniki był
            przywieziony musiał spędzić tydzień w warsztacie żeby wszystko
            podokręcali. Ja nie kupuję na Lukoil, ani na Shell ani na Nestea
            tylko i wyłacznie na BP. Nie będę dotował sowieckiej swołoczy
            myślałem o kupnie opla ale właśnie ten temat odpadł no cóż
            niemiaszków też dotował nie będę czyli został japończyk :-)
            • borrka1 Re: Good bye Gleiwitz, Good bye. 19.09.09, 22:07
              Gość portalu: defcon napisał(a):

> Chyba nieco pamięć juz zawodzi na starość. Jak cud techniki był
              > przywieziony musiał spędzić tydzień w warsztacie żeby wszystko
              > podokręcali.

no i jeszcze było "docieranie" silnika:)))za to później jednak jeździł!Ja Lade
              kupiłem nie nową i pierwsze co zrobiłem to przywoziłem z ZSRR części i
              doprowadziłem do porządku bo w tym stanie co kupiłem to był jakiś hybryd złożony
              z różnych częśc i rozumirm tych co kupowali takie i nie mając możliwości jak ja
              brać części ze żródła potem się pluli na ruską myśl techniczną.Ja miałem pózniej
              święty spokój ,żadnych problemów i sprzedałem w takim stanie że nowy właściciel
              mnie po rękach całował.

Ja nie kupuję na Lukoil, ani na Shell ani na Nestea

na Nestea nie dasz rady nigdy zatankować,nie ma takiej firmy:)))

> tylko i wyłacznie na BP.

a BP to myślisz że wozi beczkami z Holandii cz Angli?też biorą z Orlenu czy
              RG.Przestań marzyć,dodają tylko swoje mieszanki aby uzyskać te swoje Powery i
              inne badziewie dla ubogich!

Nie będę dotował sowieckiej swołoczy
              > myślałem o kupnie opla ale właśnie ten temat odpadł no cóż
              > niemiaszków też dotował nie będę czyli został japończyk :-)

w jakim błędzie żyjesz,nawet sobie nie wyobrażasz:)))
              • Gość: shell Re: Good bye Gleiwitz, Good bye. IP: *.toya.net.pl 20.09.09, 00:10
                Shell i BP paliwa premium przywozi z własnych hurtowni. BP do końca nie jestem
                pewien ale Shell na pewno.
          • Gość: xxx Re: Good bye Gleiwitz, Good bye. IP: *.toya.net.pl 19.09.09, 22:39
            no widzisz, przez jakis czas tankowałem na Łukoilu i się cieszylem, że mam tak
            tanio, potem zatankowałem na BP i niespodzianka, na tej samej ilosci paliwa
            samochód przejechał więcej, i tak jakos przestalem tankować na Lukoilu
          • obserwator_9 Re: Good bye Gleiwitz, Good bye. 19.09.09, 23:50
            oki ale z załozenia za te lata ponizania niekupie nic co ruskie
            nigdy szykowałem sie na zakup opla teraz rozgladam sie za czyms innym
      • business3 Rosjanie na pewno zniszczą Opla Gliwice !!! 19.09.09, 16:11
        Rosjanie na pewno zniszczą Opla Gliwice !!! Chyba że uznamy jak Niesiołowski, że
        "Katyń to nie ludobójstwo"...!!!
        • Gość: bzzzz Re: Rosjanie na pewno zniszczą Opla Gliwice !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.09, 17:06
          Jasne, że nie ludobójstwo! Ludobójstwo to np. Wołyń 1943.
          • rst Re: Rosjanie na pewno zniszczą Opla Gliwice !!! 22.09.09, 17:48
            Jak na razie dobijają nieźle Hiszpanów. Po sobotniej wielkiej
            demonstaracji w Saragossie i grożeniem strajkami Magna przywaliła
            dzisiaj Hiszpanom mocnego kopniaka. Oświadczono im, że podnoszą
            liczbę zwolnień z 1672 do 2090 osób. Jednocześnie podali, że w
            Eisenach straci pracę jedynie 42 osoby i Corsę, którą do tej pory
            produkowali Hiszpanie zacznie robić Eisenach. Wyobrażam sobie miny
            Hiszpanów.
            www.elperiodicodearagon.com/noticias/noticia.asp?pkid=526233
            Ciekaw jestem co porabia nasz wielki człowiek, który wiosną 2008
            roku został niby szefem całego GM España, pan Romuald Rytwiński. od
            tego czasu słuch o nim zaginął.
        • czarny-misio a uznawaj sobie co chcesz 19.09.09, 18:53
          a ruskim wisi fabryka opla w Gliwicach zadowolony? not o fajnie, najwyzej troche
          ludzi straci prace ale co to debili z PiSbolszewi obchodzi.
    • kosmiczny_swir Ruscy chyba na głowę upadli 19.09.09, 12:08
      Ruscy chyba na głowę upadli. Chcą, żeby kraje UE w których są fabryki Opla
      dołożły się do interesu. Polska powinna pomóc tylko i wyłącznie kiedy w zamian
      dostanie akcje Opla o wartości równej udzielonej pomocy.
      • Gość: lucyferos Mamy rosyjskiego Opla w ramach amerykańskiego IP: *.chello.pl 19.09.09, 23:28
        offsetu

kosmiczny_swir napisał:

> Ruscy chyba na głowę upadli. Chcą, żeby kraje UE w których są
        fabryki Opla
        > dołożły się do interesu. Polska powinna pomóc tylko i wyłącznie
        kiedy w zamian
        > dostanie akcje Opla o wartości równej udzielonej pomocy.
        I niektórzy nie będą dotować sowieckiej swołoczy.. :)
        A kto pamięta,że fabryka w Gliwicach tłucze Ople gdyż amerykański
        złodziejaszek obiecał "offset" za zakup lekko kiepskich samolotów f-
        16?
        To co z tą umową?
    • Gość: . Już nigdy nie kupię Opla, stop kacapom IP: *.multi-play.net.pl 19.09.09, 12:26
      .
      • Gość: abc Idź na całość, przestań jeździć samochodem bo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.09, 15:46
        na 70% paliwo które kupujsz pochodzi z wstrętnej kacapskiej ropy!
        • Gość: I co z tego, ze z Re: Idź na całość, przestań jeździć samochodem bo IP: *.centertel.pl 20.09.09, 09:58
          kacapskiej?
          na szczęście przerobionej u nas. młodsi nie pamietają w 1980 roku
          była olimpiada w stolicy kacapów.
          Budując obiekty sportowe Kacapy chwalili się, ze to ich dzieło.
          Prawda była nieco inna. Kacpaski wkład do obiektów to był piach i
          woda, reszte firmy niemiekcie i francuskie, które obiekty budowały
          przywoziły z rodzimych stron. Bynajmniej nie dlatego, że tak było
          taniej, tylko bo było bezpieczniej.

PS.
          Tak rozglądam się po pokoju w którym piszę tego posta, jedyne rzeczy
          z kacapii to dwie szbale szaszki, ale one jeszcze za cara były
          Złotouście zrobione:)
      • business3 Jak można jeździć niemieckim samochodem ??? 19.09.09, 16:12
        Jak można jeździć niemieckim samochodem ???
        • Gość: ksin Re: Jak można jeździć niemieckim samochodem ??? IP: *.toya.net.pl 19.09.09, 17:54
          a kto rozsadny jezdzi esesmanskim zlomem?
          same karki i bezmozgi
      • Gość: Kanadol Re: Już nigdy nie kupię Opla, stop kacapom IP: *.cg.shawcable.net 19.09.09, 17:25
        To samo powiedzieli amerykanie że nie kupią Japońskeigo złomu, bo
        rdzewieje no i w koncu też tam się troszkę w czasie wojmy
        posprzeczali. Także teraz dużo gadania że ja to nie i nigdy, że
        raczej będe chodził itp. LANIE PO ŚCIANIE. za kilka lat, właściciele
        przypilnują produkcję i jakość i jeszcze jak uda im się wyprodukować
        samochód roku, niemiaszki zaczną zachwycać się, i ceną i wykonaniem,
        i w PL będzie się jeździło. Zresztą niedługo wszystko bedzie
        produkowane gdzieś tam.
      • jurand1906 Re: Już nigdy nie kupię Opla, stop kacapom 19.09.09, 19:54
        OPELA juz nieda sie uratowac , do tego wniosku doszli zachodni
        exsperci,opel nie wygra tej wojny, tylko ja troche przedluzy. ja
        jezdze bmw 530i 140000km na liczniku i tylko 180€ za naprawe. Opel
        to badziewie
        • Gość: ja Re: Już nigdy nie kupię Opla, stop kacapom IP: *.chello.pl 20.09.09, 08:06
          180 EUR za naprawę to faktycznie niedużo. ale ja wycieraczek nie naprawiam tylko
          kupuję nowe, taniej mi to wychodzi !!!
    • hal_gravity Pomoc publiczna - jakas paranoja ... 19.09.09, 12:50
      To jakiś cyrk , dlaczego EU ma się dokładać do ruskich fabryk ?!
      Wysoce niezrozumiałe . Mam nadzieję że Polski rząd się nie dorzuci do tego bajzlu.
      • red.ken EkskluzywneMam wideo z jazdy probnej ruskiego opla 19.09.09, 12:55

www.youtube.com/watch?v=Pe_P4XkQssw
    • teaforme Perpetum mobile dla moskovi. 19.09.09, 12:56
      Spokojnie panowie! wg prasy swiatowej(w opini GM i Opla) moskali nie
      dopuszcza do zaawansowanej technologi, a jedynie przestarzalel i
      konczaca swoja karjere w Europie centralnej i zachodniej. Wlasnie
      obawy przed tzw ruska rzetelnoscia, opel boji sie popsucia i tak juz
      nie najwyzszej reputacji tej marki. Moskovia bedzie produkowac na
      wlasny i inne male centralno azjatyckie rynki (dawne soviet union) a
      nie na rynki EU.Bedzie to stara Astra. Niemartwcie sie! zlom ze
      wschodu nie bedzie sie musial rozpadac na naszych drogach.
      • Gość: opel Re: Perpetum mobile dla moskovi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.09, 13:01
        koniec opla tylko czekać, aż durni niemcy sprzedadzą cały swój przemysł ruskim
      • borrka1 Re: Perpetum mobile dla moskovi. 19.09.09, 13:58
        teaforme napisał:

> Spokojnie panowie! wg prasy swiatowej(w opini GM i Opla) moskali nie
        > dopuszcza do zaawansowanej technologi, a jedynie przestarzalel i
        > konczaca swoja karjere w Europie centralnej i zachodniej. Wlasnie
        > obawy przed tzw ruska rzetelnoscia, opel boji sie popsucia i tak juz
        > nie najwyzszej reputacji tej marki. Moskovia bedzie produkowac na
        > wlasny i inne male centralno azjatyckie rynki (dawne soviet union) a
        > nie na rynki EU.Bedzie to stara Astra. Niemartwcie sie! zlom ze
        > wschodu nie bedzie sie musial rozpadac na naszych drogach.

bzdury!a to czytał:

Rosjanie mogą dowolnie wykorzystywać u siebie technologie i patenty
        Opla-potwierdził wczoraj wiceprezes GM John Smith.

nienawiść dosłownie cię zaślepiła że nawet tego nie zauważyłeś,a może nie chciałeś?
    • Gość: hecer szkoda że polski rząd nie kupił... IP: *.adsl.inetia.pl 19.09.09, 13:08
      proponowałem, byśmy kupili Opla. Czy teraz nie okazuje się, że będziemy
      płacili za utrzymanie fabryki w Polsce?
      • borrka1 Re: szkoda że polski rząd nie kupił... 19.09.09, 13:30
        Gość portalu: hecer napisał(a):

> proponowałem, byśmy kupili Opla. Czy teraz nie okazuje się, że będziemy
        > płacili za utrzymanie fabryki w Polsce?

my ze stoczniami nie wiemy co robić a co dopiero z konernem samochodowym
        wymagającym wekszej troski i uwagi oraz ciągłego odnawiania technologi,a to
        kosztuje!Jedyne co nam wychodzi to sprzedawanie tego co nam pozostało po PRL-u i
        robienie za tanie montownie pod nadzorem innych.Opel w Gliwicach stoi dobrze nie
        dlatego że jest w Polsce ale że jest pod czujnym okiem właścicieli i ma ciągły
        dopływ nowych technologi(nie z Polski).W Rosji będzie to samo,tyle że rosjsnie
        będą mieli większy wpływ na to co u nich się dzieje bo będą
        współwłascicielem.Oni mogli sobie pozwolić na bycie współwłaścicielem,my nie,za
        cienkie bolki jesteśmy w finansowym temacie i tyle.
        • Gość: prztyk Fabryka fabryce nierowna IP: *.zoominternet.net 19.09.09, 15:41
          Ponizej link do artykulu w New York Times gdzie pisza o tym jak
          amerykanscy menadzerzy jezdza do Tych uczyc sie jak produkowac male
          samochody o wysokiej jakosci. A to z powodu, ze fabryka w Tychach
          bije rekordy wysokiej jakosci. Jest jedna z najlepszych w koncernie
          Fiata.

www.nytimes.com/2009/07/15/business/global/15fiat.html?scp=1&sq=tychy&st=Search

Zatem istnieje ryzyko ze Opel w Rosji moze pojsc na psy.
          • wymiatator1 Re: Fabryka fabryce nierowna 19.09.09, 16:23
            Myślisz, że któryś z użytecznych idiotów odpowie Ci na podane w linku
            merytoryczne informacje?
    • Gość: lavi Rosyjski Opel zapewni zamówienia dla zakładów Łady IP: 89.72.62.* 19.09.09, 13:14
      Mam teraz astrę, ale następnej jak będzie ruska nie kupię choćby była o połowę tańsza!!!
      • borrka1 Re: Rosyjski Opel zapewni zamówienia dla zakładów 19.09.09, 13:34
        Gość portalu: lavi napisał(a):

> Mam teraz astrę, ale następnej jak będzie ruska nie kupię choćby była o połowę
        > tańsza!!!

no pewnie,na złość babci odmroź sobie uszy:))))
        • Gość: inż. Re: Rosyjski Opel zapewni zamówienia dla zakładów IP: 77.236.0.* 19.09.09, 14:13
          Przez pierwsze dwa lata od uruchomienia produkcji jakość tych samochodów będzie gorsza. Ja też nie kupiłbym takiego samochodu.
        • Gość: Kirkor Re: Rosyjski Opel zapewni zamówienia dla zakładów IP: *.centertel.pl 20.09.09, 10:10
          borrka1 napisał:

> Gość portalu: lavi napisał(a):
          >
          > > Mam teraz astrę, ale następnej jak będzie ruska nie kupię choćby
          była o połowę tańsza!!!
          no pewnie,na złość babci odmroź sobie uszy:))))

Nie kacapie, istnieje wolnośc zakupu, nie ma już gospodarki
          nakazowej, a tylko idiota kupi cos bardziej skopmlikowanego od tony
          piachu, czy baryłki ropy od kacapów.
          • borrka1 Re: Rosyjski Opel zapewni zamówienia dla zakładów 20.09.09, 12:18
            Gość portalu: Kirkor napisał(a):

> borrka1 napisał:
            >
            > > Gość portalu: lavi napisał(a):
            > >
            > > > Mam teraz astrę, ale następnej jak będzie ruska nie kupię choćby
            > była o połowę tańsza!!!
            > no pewnie,na złość babci odmroź sobie uszy:))))
            >
            > Nie kacapie, istnieje wolnośc zakupu, nie ma już gospodarki
            > nakazowej, a tylko idiota kupi cos bardziej skopmlikowanego od tony
            > piachu, czy baryłki ropy od kacapów.

piach i ropę to masz ,jak widzę ,w głowie:))nikt tu nie mówi o nakazie i dlatego
            każdy debil może odmrozić sobie uszy na złość babci!prezentujesz typowo Polski
            sposób myślenia rodem z XIXw,a świat idzie do przodu i nie ma już czysto
            narodowych produktów,tego Opla będą konstruować,unowocześniać biura
            konstrukcyjne z Niemiec i innych wysoko rozwiniętych krajów a proste roboty będą
            wykonywane min w Polsce,Rosji.A ty będziesz skazany na kupowanie piasku i ropy z
            Rosji boś głupi.
    • Gość: Tomek ŁadOpel na GAZ? IP: 89.25.234.* 19.09.09, 13:39
      j.w.
    • Gość: lavi Rosyjski Opel zapewni zamówienia dla zakładów Łady IP: 89.72.62.* 19.09.09, 13:45
      Jest wiele doskonałych marek poza oplem które można kupić nie odmrażając sobie uszu, pozostając w zgodzie z własnymi poglądami (ruski to nasz odwieczny wróg) i nie tracąc finansowo - umiejętność myślenia jak ktoś już ją nabędzie naprawdę nie boli.
      • borrka1 Re: Rosyjski Opel zapewni zamówienia dla zakładów 19.09.09, 14:13
        Gość portalu: lavi napisał(a):

> Jest wiele doskonałych marek poza oplem które można kupić nie odmrażając sobie
        > uszu,

a tak na marginesie,dlaczego kupiłeś Opla?mniemam że ze względu na cenę i
        jakość,tyle na temat.Możesz kupić sobie KIjA,też jeździ i ma cztery
        koła:))),tfu!6 zapas i kierownica też koła!

pozostając w zgodzie z własnymi poglądami (ruski to nasz odwieczny wróg)
        > i nie tracąc finansowo - umiejętność myślenia jak ktoś już ją nabędzie naprawdę
        > nie boli.

może nie stracisz finansowo ale jakościowo no i ten moralny kac...
        Żyjesz w średniowieczu,a tu epoka globalizacji za oknami,obudź się!
        Dzisiaj nawet nie wyobrażasz sobie co kupujesz płacąc pośrednio ruskim,nie
        wspomnę, o paliwie którym tankujesz swego "prawidłowego" Opla:)))po stal z
        której wytłoczyli ci blachy itd.No ale to twój problem,dlaczegoś biedny?boś
        głupi!Moim pierwszym samochodem była Lada i chwaliłem sobie ją,wyobraź sobie że
        wcale tym kupnem ruskich nie zasponsorowałem,ZSRR się rozwalił bez mojego
        bojkotu ich przemyslu samochodowego.A ile zyskał mój portfel na tym,nie wspomnę
        ale sporo w porównaniu gdybym patriotycznie kupił Fiata.Te zaoszczędzone
        pieniążki naprawiłem na kupno jakiegoś innego ruskiego towaru i znowu
        zarobiłem,potem poszło z górki i dzisiaj jestem bogatym człowiekiem i
        zawdzięczam to w większości ruskim towarom.
        Frajerów nie sieją,sami rosną:)))
        • Gość: lavi Re: Rosyjski Opel zapewni zamówienia dla zakładów IP: 89.72.62.* 19.09.09, 14:33
          wcale tym kupnem ruskich nie zasponsorowałem,ZSRR się rozwalił bez mojego
          A właśnie, że zasponsorowałeś (podstawy ekonomi), kilka milionów takich klientów jak Ty spowodowało, że system trwał dłużej. Jeżeli kupuję paliwo to nie na łukoilu, wiem, ze ropa ruska na innych stacjach też jest ruska ale przynajmniej nie nie płacę im za przerób ropy. No cóż, Ty wolisz np. rusklie czy chińskie bo 1 zł tańsze, a ja dołożę tą złotówkę i mam towar lepszej jakości. W końcowym rozrachunku i tak wychoidzi taniej. Poza tym zagadnienia zdrowego patryiotyzmu gospospodarczego, są jak widzę dla Ciebie nieznane. Ja przy porównywalnej cenie i jakości wyberam towar który chociaż w częsci posiada polskie komponenty albo został wykonany u nas w kraju i nie ma w tym żadnego ekstremizmu czy utopijnej ideologii. Masz prawo miec inne zdanie i dobrze...
          • Gość: haansa Super idea .. IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.09, 15:48
            lavi to klasa idea dla marketingu Opla !!
            Jak niemeccy klijeci sie zwiedza ,
            ze polactwo grymasi na marke Opel
            to u dilerow zaczna ustawiac sie kolejki.
            Do tego dodac wielokrotnnie wiekszy rynek Rosyjski,
            Mysle ze zrobili SUPER interes.
          • Gość: Piotrek Re: Rosyjski Opel zapewni zamówienia dla zakładów IP: *.pool.mediaWays.net 19.09.09, 18:07
            Co ty bredzisz o patriotyzmie? Gdyby wszyscy tak glupio mysleli jak ty, to w
            Polsce nie powstalaby zadna montownia, bo PRAWIE ZAWSZE sa to zagraniczne firmy,
            ktore wywalily z pracy obywateli swojego kraju bo POLAK tanszy. Dlaczego zatem
            Niemcy, Francuzi i inni maja kupowac cos, co jest wyprodukowane w POLSCE? Modl
            sie, zeby oni nie pomysleli tak glupio jak ty.
    • teaforme Pojazdy zamiast kucy. 19.09.09, 14:03
      Gdy tak dalej bedzie, to bida-moskale za 50 lat beda czesciej
      jezdzic samochodami, niz ujezdzac kuce i osiolki. ha..ha..ha..ha! To
      tez nma swoje slabe strony np produkcja batow pzrzewidywana jest
      spasc do roku 2060 o 50%!
      • borrka1 Re: Pojazdy zamiast kucy. 19.09.09, 14:21
        teaforme napisał:

> Gdy tak dalej bedzie, to bida-moskale za 50 lat beda czesciej
        > jezdzic samochodami, niz ujezdzac kuce i osiolki. ha..ha..ha..ha! To
        > tez nma swoje slabe strony np produkcja batow pzrzewidywana jest
        > spasc do roku 2060 o 50%!

kiedy ruski kołchoźnik jeździł ZIŁ-em na pole tys wąchał koński ogon na furmance
        i jechał zebrać widłami ze swojego hektara parę kłosków na życie,ruskie w tym
        czasie widły oglądali w muzeum!O batach nie wspomnę bo musiałbys im długo
        tłumaczyć co to takiego i do czego służy,ty widzę jesteś z tym przedmiotem na
        ty.Dzięki ruskim przeciętny Polak mógl zobaczyc kolorowy telewizor nie mówiąc o
        czajnikach elektrycznych czy innych nowinkach gospodarstwa domowego które
        oglądaliśmy w Pewexsach.Tak że twoja ironia niezbyt trafna,chyba że na
        odwrót,dotyczy Polski,Tyle furmanek co spotykam w Polsce na drogach nigdzie w
        świecie nie ma!
        • teaforme Re: Pojazdy zamiast kucy. 19.09.09, 14:31
          Borka nie gniewaj sie! przeciez ja zartuje Niepotrzebnie sie unosisz
          i przez to popadasz w groteske. Ale i ty widac masz poczucie humoru,
          chyba nie piszesz powaznie o solidnosci Lady?
          • borrka1 Re: Pojazdy zamiast kucy. 19.09.09, 15:00
            teaforme napisał:

> Borka nie gniewaj sie! przeciez ja zartuje Niepotrzebnie sie unosisz
            > i przez to popadasz w groteske. Ale i ty widac masz poczucie humoru,
            > chyba nie piszesz powaznie o solidnosci Lady?

w czasach PRL-u to był najlepszy samochód w całym obozie!moż jestes za młody aby
            o tym wiedziec ,ale tak było!mocne blach,niezły silnik,Fiat wysiadał już na
            starcie(na światłach:))),samochód swietnie trzymał sie drogi,125 na tym samym
            zakręcie,tej samej prędkości był skazany na rów.Powtarzam,miałem Ladę i wiem co
            piszę,Fiat 125 to był muł niesamowity!o awaryjności nie wspomnę.
            • borrka Dobrze prawisz, radziecki. 19.09.09, 15:30
              Produkty zakladow АвтоВАЗ, to klasa sama w sobie.
              Popyt jest tak wielki, iz wlasnie zwalniaja 7 tysiecy pracownikow !

Zal Opla w rosyjskich rekach - mialem pare Opli i niezle sie jezdzilo.
              Choc to malo "prestizowy" samochod, pzostal sentyment.

Ты бы брюки надел, сукин сын.
              (Маргарита)
              • borrka1 Re: Dobrze prawisz, radziecki. 19.09.09, 15:41
                borrka napisał:

> Produkty zakladow АвтоВАЗ, to klasa s
                > ama w sobie.
                > Popyt jest tak wielki, iz wlasnie zwalniaja 7 tysiecy pracownikow !

na dzień dzisiejszy to Lady raczej bym nie kupił(preferuje MB już od lat)ale w
                swoim czasie to były solidne pojazdy,kto nie jeździł niech się nie wypowiada.Co
                tam sie dzisiaj dzieje mnie nie interesuje,ale przy swierzym zastrzyku
                nowoczesnych technologi,patentów mają wielką szansę przed sobą,kwestia jej
                wykorzystania.
                >
                > Zal Opla w rosyjskich rekach - mialem pare Opli i niezle sie jezdzilo.
                > Choc to malo "prestizowy" samochod, pzostal sentyment.

Jest powiedzenie że od Forda lepszy jest Opel...w rdzewieniu!ta marka mnie nigdy
                nie przyciągała,oczywiście w dzisiejszych czasach,za PRL-u to wszystko co z
                zachodu było super:)Po przyjrzeniu się,sprawdzeniu ten pojazd mnie więcej nie
                interesuje.Mercedes to jest TO!

>
                >
                > Ты бы брюки на
                > ;дел, сукин сыl
                > 5;.
                > (Маргарита)
            • Gość: prztyk Lada to byl zlom IP: *.zoominternet.net 19.09.09, 15:49
              Przede wszystkim nie byla to konstrukcja sowiecka a byla zakupiona
              od Fiata. Po drugie przestarzala. Bylem na targach samochodowych w
              Paryzu 1984. Roznica miedzy samochodami wschodnimi (w tym Lada) i
              zachodnimi byla szokujaca. Lade wtedy sprzedawali na Zachodzie
              tylko dlatego ze byla super tania.

Nie mozna porownywac Lady z Fiatem 125p. Obie konstrukcje byly
              zakupione i produkowane w komunistycznym (czyli pokreconym) systemie
              ktory nie byl w stanie dac konkurencyjnej jakosci. Klocic sie czy
              Lada czy Fiat 125p lepszy to jak klocic sie czy kosa czy sierp
              lepszy.

Lada na Zachodzie to byl smiech na sali. Poza zakupiona Lada
              wszystkie inne sowieckie autentyczne konstrukcje samochodowe to byla
              zenada.
              • myslacyszaryczlowiek1 Re: Lada to byl zlom 19.09.09, 16:00
                www.joemonster.org/art/12392/Historia_radzieckiej_motoryzacji
              • borrka Masz oczywista racje. 19.09.09, 16:00
                Trudno porownywac dziadostwo z dziadostwem i klocic, sie ktore bardziej dziadowskie.

Moi Rodzice mieli jedno i drugie - z dziecinstwa pamietam, iz
                w Ladzie natychmiast urwala sie klamka i bylo "na mnie".

Przypadkiem wiem, iz Lada byla promowana rowniez na drodze ... politycznej.
                Wszystkie lewackie organizacje na Zachodzie pialy o doskonalym samochodzie !
                Najwiekszy obciach byl w Szwecji.
                Juz po wejsciu na rynek, okazalo sie, iz Lada, znaczy stodola lol.
                Na gwalt zmieniano nazwe na WAZ.
    • Gość: Enon Jeszcze jeden powód by nie IP: *.chello.pl 19.09.09, 16:21
      kupować Opla.
    • rusek11 Rosyjski Opel zapewni zamówienia dla zakładów Łady 19.09.09, 16:22
      Nie kupicie?
      Oczywiście, bo was nie stać! hehe

Polska 168tyś (30% poszło zagranicę), rosja 800tyś., 1-6.09.

• Gość: z Re: Rosyjski Opel zapewni zamówienia dla zakładów IP: 217.98.20.* 19.09.09, 18:18
        Znowu przyplątało się to ruskie truchło, a kysz, bo muchozolem
        popryskam!!!
    • swasix Re: Rosyjski Opel zapewni zamówienia dla zakładów 19.09.09, 16:54
      Wygląda na to że po przejęciu opla przez ruskich w Polsce nikt długo bardzo
      długo nie kupi już żadnego opla. Dlaczego...za historię, ot wszystko.
    • christoph4 Rosyjski Opel zapewni zamówienia dla zakładów Łady 19.09.09, 18:13
      Moj brat ma Opla i zawsze jezdzil naipierw Omega teraz Astra ale chce sprzedac
      i juz koniec z Oplem ta marka juz upadla a jesli beda produkowac Rosjanie to
      tylko dobra cena plus 10 lat gawracji na naprawy inaczej zaden samochod sie
      nie sprzeda .
    • Gość: AS Rosyjski Opel zapewni zamówienia dla zakładów Łady IP: *.adsl.inetia.pl 19.09.09, 18:24
      Ludzie, zamiast pluć na ruskich trzeba się z nimi dogadać, szkoda miejsc pracy w Gliwicach i wpływów do budżetu, historia jest bolesna i z KGB'owcem Putinem, w tej sprawie nie będzie porozumienia, biznes możemy a nawet musimy z nim robić.

• Gość: sceptyk Rosyjski Opel zapewni zamówienia dla zakładów Łady IP: *.3s.pl 19.09.09, 21:00
      Coś mi się zdaje, że amerykanie wpuścili ruskich w maliny. Ciekawe
      czego dotyczą patenty? Bo pewnie nie napędów elektrycznych, ogniw
      paliwowych i akumulatorów bo to była domena Detroit. Pewnie też nic
      z Delphi czyli cała elektronika, zawieszenie i układy sterowania nie
      trafi do Rosji. Tak na oko to patenty dotyczą "jarych ale starych"
      technologii. Inna sprawa to losy montownii w Gliwicach - prezej czy
      później odfrunęłaby gdzieś, gdzie taniej. A nauczyć poprawnego
      montażu można każdego - łącznie ze wszystkimi leanami, pdc, TQM czy
      co tam jeszcze ludzkość wymyśliła. Faktem jest że technologie
      oplowskie dla Rosjan to potężny kop ale muszą je nie tyle
      wykorzystać co doskonalić i robić nowe. I tu mogą mieć problem. Dla
      Opla wg mnie to początek końca. Prawdziwy koniec będzie wtedy gdy GM
      powie "no to wychodzimy z tego interesu". Przy obecnej nadwyżce (na
      świecie i w Europie) mocy produkcyjnych w samochodówce konkurowanie
      w Europie będzie ciężkie, tym bardziej, że ich dawny patron (GM)
      będzie też konkurentem. Stopniowo będzie malał ich udział w rynku, i
      coraz mniej kasy będzie na nowe technologie, nowe modele, itp. To co
      dostali teraz zostanie przejedzone a w części musi starczyć i dla
      Rosjan. Tak to w skrócie oceniam. W końcu decyzja była polityczna i
      polityka wygrała a ekonomia wzięła w d...! Jeszcze tylko kilka słów
      o tych głupich ruskich. Z tego co czytam, toście ludziska z nimi
      nie mieli zbyt wiele kontaktów. A to są bardzo dobrze wykształceni i
      kompetentni fachowcy. Ich pech a na tym, że żyją w nadmiernie
      upolitycznionym i zamordystycznym państwie. Co potrafią można
      zaobserwować w Izraelu, gdzie wykształceni w Rosji dali spory impuls
      dla wystrzałowych technologii. No ale tam im stworzon warunki. Tak
      na zakończenie: Kto wykombinował Terisa? A jeden z googlo-
      założycieli skąd się wziął? Jeśłi przez przypadek zaczną w Rosji
      inaczej kombinować to wtedy może być ciekawie - póki co nie ZSRR nie
      może wyjść z nich chociaż oni jak mówią już wyszli z ZSRR. Miłych
      snów tym przekonanym o wyższości nad Ruskimi. No i kupujcie
      samochody racjonjalnie a nie czy są ruskie czy inne. Jak Opel
      zaczynał w Gliwicach to też stado nawiedzonych miało zastrzeżenia,
      że to niemiecka firma. Dopiero argukment, że jak to niemiecka jak
      należy do amerykanów od chyba 1927 roku i że jej szefem po II wojnie
      był Polak uspokoił nawiedzonych.
      • borrka1 Re: Rosyjski Opel zapewni zamówienia dla zakładów 19.09.09, 22:26
        Gość portalu: sceptyk napisał(a):

> Coś mi się zdaje, że amerykanie wpuścili ruskich w maliny. Ciekawe
        > czego dotyczą patenty? Bo pewnie nie napędów elektrycznych, ogniw
        > paliwowych i akumulatorów bo to była domena Detroit. Pewnie też nic
        > z Delphi czyli cała elektronika, zawieszenie i układy sterowania nie
        > trafi do Rosji. Tak na oko to patenty dotyczą "jarych ale starych"
        > technologii.

przecież napisano w artykule że wiceprezes GM powiedział iż rosjanie mogą
        dowolnie wykorzystywać technologie i patenty Opla,co tu niejasnego?Do Rosji może
        trafić każde know how używane w produkcji Opla,a jest ich tam wiele.W każdym
        bądź razie rosjanie mogą śmiało twierdzić że w tej dziedzinie złapali i trzymają
        Boga za nogi:)))
        • Gość: sceptyk Re: Rosyjski Opel zapewni zamówienia dla zakładów IP: *.3s.pl 19.09.09, 22:48
          Te które wykorzystuje Opel lub opatentował. Opel odpowiadał w GM za
          platformę mniejszych samochodów. Pewnie rozstanie się z Oplem to
          przykrość ale przyszłe zyski są następnych generacjach a badania
          kosztują. Słono. A te patenty dla nowej generacji samochodów są
          własnością GM! Nie Opla. Bo nad nimi pracował ośrodek w Detroit nie
          Ruselsheim. Tyle i aż tyle. Kto ma wiedzę ten ma władzę. Dalej
          sądzę, że nawet jeśli przyszłość GM jest niepewna to Opel raczej jej
          nie ma. Zafundował sobie pobyt na OIOM-ie (oddział Intensywnej
          opieki medycznej) i chyba z niego nie wyjdzie.
          • borrka1 Re: Rosyjski Opel zapewni zamówienia dla zakładów 20.09.09, 12:30
            Gość portalu: sceptyk napisał(a):

> Te które wykorzystuje Opel lub opatentował. Opel odpowiadał w GM za
            > platformę mniejszych samochodów.

a nikt nie mówi o rakietach kosmicznych,tylko tym co produkował Opel,a platforma
            mniejszych samochodów właśnie w pindosii zaczyna mieć perspektywę,"czołgi" idą
            do lamusa:)))

Pewnie rozstanie się z Oplem to
            > przykrość ale przyszłe zyski są następnych generacjach a badania
            > kosztują. Słono.

a ty sądzisz pewnie że Opel nie wkładał w badania i przyszłość?a może sądzisz że
            jak go miał GM to wszystko leżało w jednym sejfie?jak badania prowadził Opel i
            patentował Opel to jest tam napisane;OPEL!A może uważasz Niemców za
            idiotów?jakie to czysto Polskie myślenie...

A te patenty dla nowej generacji samochodów są
            > własnością GM! Nie Opla. Bo nad nimi pracował ośrodek w Detroit nie
            > Ruselsheim.

jesteś pewien?Ruselsheim zajmował się pewnie projektowaniem wycieraczek i
            dywaników....

Tyle i aż tyle. Kto ma wiedzę ten ma władzę. Dalej
            > sądzę, że nawet jeśli przyszłość GM jest niepewna to Opel raczej jej
            > nie ma. Zafundował sobie pobyt na OIOM-ie (oddział Intensywnej
            > opieki medycznej) i chyba z niego nie wyjdzie.

jak wyżej,uważasz że Niemcy to oddział intensywnej terapii?no to śmiało możesz
            napisać że przebywasz w pokoju nr 6 z Napoleonem:)))będziesz bliższy prawdy.
    • hal_gravity Samochody z RU nie będą sprzedawane w EU 19.09.09, 21:35
      Dlatego że były by obłożone cłem importowym ...

Najzwyczajniej nie będzie się im to opłacać , rosjanie mają wystarczająco
      chłonny rynek w Azji i tam trafi ta produkcja.

Fabryki w EU będą zaopatrywać rynek EU.
      • stolat3 Re: Samochody z RU nie będą sprzedawane w EU 20.09.09, 00:18
        Ale jaja. Co was tak rajcuje los opla w rosyjskim wydaniu? Cały
        Świat chcecie zbawiać , a u siebie burdel.Rosjanie i Niemcy sobie na
        pewno dadzą radę , ale nasza montownia niekoniecznie.
      • Gość: prztyk Ruskie nie beda mogly sprzedawac swobodnie w Azji IP: *.zoominternet.net 20.09.09, 02:34
        Dlatego ze kontrakt z GM mowil ze nie moga swobodnie sprzedawac w
        USA, Kanadzie, Chinach, Korei. A to dlatego ze GM nie chcial robic
        sobie niepotrzebnie konkurenta na tych rynkach. Poniewaz zeby
        sprzedawac te samochody w UE trzeba by placic clo importowe te Ople
        beda praktycznie tylko i wylacznie na wewnetrzny rynek sowiecki.

Ponizej zamieszczam kluczowy wycinek z artykulu z New York Times, do
        ktorego calosci zamieszczam link jeszcze nizej.

The agreement places a series of restrictions on Opel in four major
        car markets: the United States, Canada, China and South Korea. The
        restrictions aim to head off open competition between the Opel brand
        and brands fully under G.M. control.

www.nytimes.com/2009/09/11/business/global/11auto.html?pagewanted=1&_r=1&sq=gm&st=cse&scp=4

Z tego co rozumiem nie bedzie specjalnych obostrzen na patenty Opla,
        ale jak wiemy Opel takze nie jest w scislej czolowce jesli chodzi o
        technologie samochodowe. Gdyby byl, to by nie bankrutowal, czyz
        nie ? Np, nie slyszalem nigdy o zadnej technologii czy prototypie
        przyszlosci Opla jak samochod elektryczny, hybryda czy
        superoszczedny diesel. Tymczasem elektryki maja dosc masowo
        wystapic na rynek poczynajac w nastepnym roku i potem.
        • Gość: billy Re: Ruskie nie beda mogly sprzedawac swobodnie w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.09, 07:46
          wolacy- kartoflankę zaczynajta na ognisku gotowac. na ruskim gazie-
          be.
        • borrka1 Re: Ruskie nie beda mogly sprzedawac swobodnie w 20.09.09, 12:51
          Gość portalu: prztyk napisał(a):

> Dlatego ze kontrakt z GM mowil ze nie moga swobodnie sprzedawac w
          > USA, Kanadzie, Chinach, Korei. A to dlatego ze GM nie chcial robic
          > sobie niepotrzebnie konkurenta na tych rynkach.

ograniczenia będą też w drugą stronę po identycznym pretekstem,ale wszyscy się
          na to zgodzili więc jest gut.

Poniewaz zeby
          > sprzedawac te samochody w UE trzeba by placic clo importowe te Ople
          > beda praktycznie tylko i wylacznie na wewnetrzny rynek sowiecki.

koszt produkcji może być dużo niższy niż w innych krajach w tym w Polsce i cło
          niewiele zmieni cenę ostateczną.W UE koszty będą rosły jak na drożdżach,Rosja
          może sobie pozwolić na oszczędności i wystawic konkurencyjną cenę.Wiem ,frajerzy
          nie kupią(głównie ci z Polski) ale to nie rynek dla tak dużego producenta.

>
          > Ponizej zamieszczam kluczowy wycinek z artykulu z New York Times, do
          > ktorego calosci zamieszczam link jeszcze nizej.
          >
          > The agreement places a series of restrictions on Opel in four major
          > car markets: the United States, Canada, China and South Korea. The
          > restrictions aim to head off open competition between the Opel brand
          > and brands fully under G.M. control.
          >
          > www.nytimes.com/2009/09/11/business/global/11auto.html?pagewanted=1&_r=1&sq=gm&st=cse&scp=4
          >
          > Z tego co rozumiem nie bedzie specjalnych obostrzen na patenty Opla,
          > ale jak wiemy Opel takze nie jest w scislej czolowce jesli chodzi o
          > technologie samochodowe. Gdyby byl, to by nie bankrutowal, czyz
          > nie ?

a gdzie wyczytałeś że Opel bankrutował?Opla ciągnął GM na dno i to on
          bankrutował,zresztą miliardowa pomoc rząd w komunistycznym stylu raczej nie
          pomoże a Opel był jedynym segmentem który przynosił zyski w tym kołchozie.Ścisła
          czołówka?a ilu ich powinno być w tej czołówce?dwóch,trzech?

Np, nie slyszalem nigdy o zadnej technologii czy prototypie
          > przyszlosci Opla jak samochod elektryczny, hybryda czy
          > superoszczedny diesel. Tymczasem elektryki maja dosc masowo
          > wystapic na rynek poczynajac w nastepnym roku i potem.

jak nie słyszałes to nie znaczy że nie pracują nad tym,jeżeli już ty doszedłeś
          do tego że przed tymi modelami jest przyszłość no to może i w Oplu znalazł się
          choć jeden taki jak ty i podpowiedział pozostałym osłom co jest grane i jakie
          trendy w motoryzacji,nie sądzisz?Co za mania wielkości:))
    • Gość: czesio Teraz będą dreptać przez następne 50 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.09, 09:07
      Przecież oni nie rozwiną tej technologii, tylko będą tłuc te same Ople
      przez 50 lat, jak tłuką nadal Fiata 124. To jest Rosja. Albo ukradna,
      albo w ostateczności kupią, ale nic nowego nie wymyślą. Sami jeszcze
      nigdy nie skonstruowali własnego samochodu, wszystko ukradli z USA (
      kopie samochodów, które dostali jako pomoc w czasie wojny) lub po
      wojnie w Niemczech. Bombę atomową tez ukradli.
      • borrka1 Re: Teraz będą dreptać przez następne 50 lat 20.09.09, 12:58
        Gość portalu: czesio napisał(a):

> Przecież oni nie rozwiną tej technologii, tylko będą tłuc te same Ople
        > przez 50 lat, jak tłuką nadal Fiata 124. To jest Rosja. Albo ukradna,
        > albo w ostateczności kupią, ale nic nowego nie wymyślą. Sami jeszcze
        > nigdy nie skonstruowali własnego samochodu, wszystko ukradli z USA (
        > kopie samochodów, które dostali jako pomoc w czasie wojny) lub po
        > wojnie w Niemczech. Bombę atomową tez ukradli.

nie bój bidy!z fabryką Opla w Rosji będzie jak z tą w Gliwicach,myśleć będą
        inni.Ty pewnie myślisz że w Gliwicach powstaje samochód projektowany w Polsce?i
        technologię rozwijamy pewnie też.Jak już to pewnie tą w temacie utylizacji
        odchodów i zachowania czystości miejsca pracy,reszta przychodzi z zagranicy
        łącznie z dyspozycjami,koniec i kropka.
    • Gość: majka No i dobrze, lepiej w Rosji niż np. w Chinach!!! IP: *.toya.net.pl 20.09.09, 09:17
      pamiętam gdy kupowaliśmy na rynkach rzeczy przywożone z byłego ZSSR,
      w porównaniu z chinskimi to był luksus o nieporównywalnie lepszej
      jakości. Zresztą do dzisiaj na działce mam 30 letnią lodówkę
      radziecką i jeszcze mi posłuży. W dodatku nie były to żeczy ani
      trujące ani toksyczne ani z recyklingu.
      • Gość: Kirkor Re: No i dobrze, lepiej w Rosji niż np. w Chinach IP: *.centertel.pl 20.09.09, 10:21
        Gość portalu: majka napisał(a):

pamiętam gdy kupowaliśmy na rynkach rzeczy przywożone z byłego ZSSR,
        > w porównaniu z chinskimi to był luksus o nieporównywalnie lepszej
        > jakości. Zresztą do dzisiaj na działce mam 30 letnią lodówkę
        > radziecką i jeszcze mi posłuży. W dodatku nie były to żeczy ani
        > trujące ani toksyczne ani z recyklingu

Po pierwsze rzeczy, po drugie w odróżnieniu od Kacapów Chiny
        sie troszeczke w ciągu tych dwóch dekad rozwinęły, kacapia
        niekoniecnzie
    • Gość: qść Będąc w Opel Gliwice szukałbym już niowej pracy... IP: *.centertel.pl 20.09.09, 10:29
      Nie wiem, jako sprzedawca zapiekanek, na kasie w Tesco albo
      cokolwiek. Nie musze chyba tłumaczyc, dlaczego...
    • grali1 Rosyjski Opel zapewni zamówienia dla zakładów Łady 20.09.09, 11:53
      I może jeszcze tym gangsterom gospodarczym państwo Polskie ma za to
      płacić?! Toż tu jest widoczna współpraca niemieckich polityków z
      rosyjskimi jak w 1939roku.
    • aboutblank [*] No to już po Oplu... szkoda :( 20.09.09, 22:23
      Sam mam Opla - przyzwoite auto za rozsądne pieniądze i niedrogie w
      eksploatacji. Było to tej pory. Właśnie wybito pierwszą dziurę w dnie okrętu
      Opel, który zaczyna tonąć. I utonie. Kanadyjsko - radziecka tandeta pod
      uznawaną od lat marką... Jeszcze części ma produkować fabryka łady... Nie no
      gorzej być nie mogło. Tak jak Chevrolet w wersji Daewoo inside. Szkoda Opla,
      była to fajna marka, żal, że tak marnie skończyła. [*] dla Opelka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka