Gość: asd Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 20:57 A ja myślałem, że Mordasewicz walczy o obniżenie składek ZUS! Przecież jest (był) przedstawicielem przedsiębiorców. ZUS powinien być przede wszystkim dostosowany do dochodów, bo dla fryzjera czy taksówkarza 900 PLN to majątek, ale z kolei dla kogoś, kto zarabia 100 tysięcy miesięcznie, to zero. A Kulczyk też płaci 900 PLN ZUSu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glupiczyzzusu TPracowdawcy to zlodzieje IP: *.web.vodafone.de 26.09.09, 20:59 Tak rozumujac, mozna powiedziec ze pracodawcy placacy za prace wykonywana w Polsce na rzecz firm zachodnich mniej niz wynosza place za te same prace w UE to zwykli zlodzeje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy pandy Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: 212.180.168.* 26.09.09, 21:01 Takie jest prawo unijne. Weszliśmy do Europy więc czy Mordasewiczowi się podoba czy nie, tak jest. Na jego miejscu zastanowiłbym się jak polepszyć system ZUS w Polsce i w tym kierunku trochę się napocił a nie pieprzył głupoty dla gazety. Tak Jeremi, podwiń rękawy i zasuwaj do roboty w Radzie ZUS .... Odpowiedz Link Zgłoś
bestmisio44 ten pan jest po prostu śmieszny,śiedzi taki 26.09.09, 21:09 w pałacach ZUS i nic nie robi tylko krytykuje ludzi którzy są na tyle inteligentni aby przeżyć w tych trudnych czasach,śmiem twierdzić iż ten człowiek który nazywa nas złodziejami sam taki jest.ZUS kradnie nasze pieniądze a my z tego nic nie mamy,co więcej trwoni je w wspaniałe pałace i marmury,lecz przyjedzie taki dzień kiedy słońce zaświeci i ukaże te podłe kreatury urzędników którzy nie szanują nas zwykłych ciężko pracujących ludzi.Mam przynajmniej taką nadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 21:16 czołem tusiakczi!!! co to za debil z tego artykułu? kolejny piewca tusiaczka jaśnie panującego? trzeba być niedorozwniętym umysłowo kretynem z ZUS-u albo rządu żeby pleść głupoty o podnoszeniu składek ZUS. Poziom składek jest tak absurdalnie wysoki ze powoduje takie zjawiska to opisane. A że zabraknie na bieżące wypłaty rent i emrytur? I bardzo dobrze, niech się tusiaczek ze swoimi parobkami martwi. I tak większość tzw. emerytów i rencistów nie płaciła żadnych składek ale teraz to emerytutki pobiera. Wybory juz za rok i głos każdego emeryta i smierdzącego lenia z budzetówki jest cenny więc nasze słonce peru będzie ich bronić jak pies. Nawet jak składka ZUS osiągnie 100% wynagrodzenia i nikt poza budzetówką nie będzie jej płacił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grendal Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.09, 21:17 Dawno mnie tak nikt nie wkurzył! Panie Morda(w kubeł)siewicz. Skoro zaczął Pan wzywać do poszanowania prawa to zmuszony jestem przywołać pana do porządku i przypomnieć, że złodziejem można (zgodnie z prawem)nazwać kogoś skazanego prawomocnym wyrokiem sądu. Co do dalszej pańskiej wypowiedzi: Mi też jest przykro, że Państwo, w którym żyje nie potrafi wykorzystać mojej aktywności i kreatywności i zajmuje pod tym względem ostatnie miejsce w Europie. Dzieje się tak, bo stanowiska prezesów i członków rad nadzorczych wielu firm zajmują ludzie z nadania politycznego, bez przygotowania merytorycznego i zwyczajnej misji publicznej. Tacy jak pan, panie Mordasewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SanSobieSterem Re: Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 21:54 Popieram! Miałem z takimi do czynienia:) Totalni Debile. Jedynym zadaniem takich panów Mordasewiczów jest trzymanie się stołka i wmawiamnie podatnikom że wyglądają jak bankomat. A jak zmieni się opcja polityczna to zmienia się koszulkę klubową i tyle :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SamSobieSterem Re: Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 21:56 A tak przy okazji. Takie podp....olki to pan M niech innym wciska. PR to nie wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: *.wroclaw.mm.pl 26.09.09, 21:28 20 lat nie umiecie dobrze poukładać ubezpieczeń , 20 lat ZUS nie umie mi powiedzieć ile mam wpłaconych składek , żeby się dowiedzieć ile wpłaciłem musze im to udowodnić !!! To jest q...a kolosalny absurd science fiction do ptegi n-tej!!! JEśli ktokolwiek traktuje te Zusoawkie odchody społeczne poważnie to musi być kawał h. Tyle mam na ten temat i nie zmuszajcie mnie kolejne 20 lat do czytanie pierduł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie ma co !!! Rozkraczyć się jak Mordasewicz IP: *.chello.pl 26.09.09, 21:32 Na pierwszej stronie facio gani unikających płacenia obowiązkowych!!!haraczy, bredzi coś o 150 zł zdrowotnego (dziś jest 224,24) i tu unika porównań z innymi krajami. Na drugiej dzielny obrońca przedsiębiorców wali z liścia: to koszmar. On hi! hi! walczy sam ze sobą już od dziesięciu lat!!! Tak bardzo walczy,że ten złodziejski system ze składkami najwyższymi na świecie plajtuje !!! Panie Mordasewicz zdecyduj się pan , czyś tą nogą z pierwszej strony (władca ZUS?) czy tą z drugiej- obrońcą pracodawców a może ten po środku??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Mordka: Rzeźnik zachwala wegetarianim IP: *.ip.netia.com.pl 26.09.09, 21:40 Mordka jest opłacany przez Zus i Konfederację i musi się wyPOwiedzieć jako lojalny reprezentant każdego swojego pracodawcy, co daje wynik jak gdyby rzeźnik wychwalał wegetarianiz:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.09, 21:38 Ciekawe że Pan Profesor z Belgii nie prezentuje na wykładach jakie machloje robią pajace z rządu, którzy żyją na koszt społeczeństwa. Zresztą ile by nie wrzucić do wora zwanego ZUS i tak będzie mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 21:51 Skoro w Belgii wykłada się polskie pomysły nie ma mowy, że to jest nielegalne, gdyż żaden prof nie pozwoli sobie na opisywanie przestępstwa. Ot po prostu jest to przykład wykorzystania prawa unijnego w sposób który nie śnił się naszym politykom. Niezależnie od uszczelniania systemu ZUS i tak się nie domknie. Same składki nie są w stanie zbilansować wypłat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Likwidator Plan przejecia majatku ZUS'u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 21:46 Jeremi powiedz Polakom jak przygotowujesz z kolegami plan przejęcia majątku Skarbu Państwa przez ręce prywatnych inwestorów z zagranicy. Niech zobaczą jak nowe placówki budowane za ich pieniądze łatwo po przejęciu będzie można zaadoptować na biura i hotele... Oj Jeremi płytko grasz oj płytko Czy ja się mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz542 ZUS czyli: Zakład Utylizacji Składek 26.09.09, 21:54 ZUS nas za drogo kosztuje - tak dalej być nie może ponieważ komputery to dzisiaj podstawa pracy ZUS może zostac zmniejszony wielokrotnie. Jeden człowiek powinien sobie spokojnie dać radę z robota 10 darmozjadów. W tej sytuacji proponuję wydzielenie z ZUS jakiejś ekipy kadrowej i zawiązanie nowego niewielkiego Zakładu Emerytalnego który przejmie obowiązki ZUS i w trakcie ich przejmowania likwidację ZUS-u. ZUS jest bagnem którego utrzymanie pozbawia nas naszych własnych pieniędzy na starość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krauze Kim ten morda jest z zawodu ? IP: 89.174.216.* 26.09.09, 21:49 Patrzę przez gogle i nie mogę dojść kim to cos jest. Czlonek (znaczy ch ... ?), zus i w tym lewiatanie. No ale jak rozumiem, ten lewiatan nie przyjmuje do sitwy byle oszczymura. Wiec czym zajmuje sie to cos, oprocz krojeniem w zusie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mim Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: 84.38.160.* 26.09.09, 21:59 ta..... a ZUS jest JANOSIKIEM... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ahha Trzy pytania IP: *.co.cc 26.09.09, 22:00 <i>Jeśli ludzie masowo zaczną uciekać z polskiego systemu ubezpieczeń, to skąd weźmiemy pieniądze na wypłatę emerytur i rent? </i> Dwa pytania: 1) czy dokończono reformę emerytur? 2) który rząd (bo na obecny nie liczę) postawi na swoim czele drugą Margaret Thatcher i zrobi porządek z bandytami z kilofami, a potem z reformami? 3) Dlaczego pracownicy płacą na emerytury proporcjonalnie do dochodów, a prowadzący działalność nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Trzy pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 22:06 > 3) Dlaczego pracownicy płacą na emerytury proporcjonalnie do dochodów, a > prowadzący działalność nie? Bo wtedy tacy jak Kulczyk czy Mordasewicz, a także prawnicy, lekarze, dziennikarze itp. musieliby płacić kuuuupę kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pga Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: 213.76.181.* 26.09.09, 22:05 Problemem nie jest fakt ze trzeba placic skladki, lecz to w jakis sposob jest to wszystko zorganizowane. Jesli ktos w PL zaklada firme, to czesto przez kilka miesiecy musi dokladac do interesu aby mu starczylo na ZUS. W Wielkiej Brytanii minimalne skladki sa ok 10x mniejsze niz w Polsce, przynajmniej dla prowadzacych jednoosobowa dzialalnosc gospodarcza. I to sprawia ze nikt nie kombinuje - bo i po co?? Gdyby bylo tak w Polsce, mnostwo osob ktorzy sie boja ze czasem im na ten ZUS nie starczy wyszloby z szarej strefy i pozakladali firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: 213.172.46.* 26.09.09, 22:35 Sam palancie jestes zlodziejem, co za pajac, ciekawe ile on w swoim zyciu ukradl pieniedzy Odpowiedz Link Zgłoś
zamurowany Trzeba zmniejszyć koszty firm 26.09.09, 22:44 Cytuję: "Spójrzmy na to tak: ktoś jedzie tramwajem bez biletu. Jest cwaniakiem czy złodziejem? Moim zdaniem jest złodziejem! Tak samo jest tutaj. Ludzie, którzy unikają płacenia ZUS, nie są cwaniakami, tylko zwykłymi złodziejami." Panie mądry, ten ktoś nie jedzie tramwajem z własnej woli. Został do niego wepchnięty siłą przez państwowych bandytów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 22:59 Haha, ale się uśmiałem! Widzę tytuł: "Ludzie, którzy unikają płacenia ZUS to zwykli złodzieje" i zastanawiam się, kto to powiedział: może jakiś biedny, ale superuczciwy drobny przedsiębiorca, który sprzedał swój jedyny samochód, żeby zapłacić ZUS, i czuje się pokrzywdzony przez kombinatorów... Otwieram, a to Dżeremi Morda-ty-moja-sewicz!!! ON nazywa złodziejami ludzi, którzy zgodnie z prawem wywinęli się od płacenia haraczu na jego wynagrodzenie!!! Dowcip miesiąca!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JohnD Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: *.wejherowo.vectranet.pl 26.09.09, 23:00 Będziecie się smażyć w piekle złodzieje!! A jak kiedyś wróci normalność to na pewno zostaniecie pociągnięci do odpowiedzialności! Co za hipokryzja, jaka bezczelność i chamstwo, aby ZŁODZIEJ występujący w obronie ZŁODZIEI nazywał nas złodziejami... Nie, no to już jest całkowity brak elementarnej uczciwości, honoru i odwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Whatever prawdziwy Morda-cośtam = złodziej IP: *.autocom.pl 26.09.09, 23:03 Ludzie, którzy unikają płacenia ZUS, nie są cwaniakami, tylko zwykłymi złodziejami - uważa Jeremi Morda-cośtam. Ludzie, którzy unikają zlikwidowania ZUS, nie są cwaniakami, tylko zwykłymi złodziejami - uważam ja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sunny Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: 195.117.135.* 26.09.09, 23:15 A kim innym są prezesi ZUS-u jak nie złodziejami. Kto stawia pałace za nasze pieniadze ? Hę ? Odpowiedz Link Zgłoś
rorkdcr Re: Trzeba zmniejszyć koszty firm 26.09.09, 23:18 żałuje że pracowałem na etacie, i dałem się wkręcić w zus.Za te pieniądze jakie poszły na to gó... miałbym już całkiem niezły uzysk w 3 filarze.A tak to dostałem, 3x400 zł w urzędzie pracy [zasiłek dla bezrobotnych].W DUPĘ SOBIE WSADŹCIE TAKIE PAŃSTWO OPIEKUŃCZE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel ZUS i jego pałace do tego szkolenia w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 23:26 ciepłych krajach ? Widać jak butni są urzędasy . Jesteście tylko naszymi sługami !! BEZ NAS BYLIBYŚCIE NIKIM !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 44-latek Ludzie płaciliby chętniej składki ZUS, gdyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 23:32 - 80% emerytów (głównie kobiet, żyjących dłużej od mężczyzn) nie przechodziło na tzw. wcześniejszą emeryturę - co drugi rencista nie był oszustem - emerytury policji i sędziów, nauczycieli i przede wszystkim górników pochodziły tylko i wyłącznie z ich składek. Dlaczego sędzia może nie płacić składek na ZUS???!!! Jakie jest logiczne uzasadnienie? - istniały indywidualne konta emerytalne dla wszystkich, z gwarancją, że żadna złotówka nie wycieknie i nie posłuży do wypłacenia emerytury komu innemu. Mnie to akurat przeszkadza najbardziej. - wpłacanie składek do ZUS miało podobną rentowność w przyszłości, co zbieranie pieniędzy na przeciętnym koncie w banku - ktoś, kto choruje tydzień raz na dwadzieścia lat, miał wyższą emeryturę, niż ktoś, kto bumeluje od zwolnienia do zwolnienia (nie mówię o chorujących naprawdę, ale ostatni wzrost wypłacanych świadczeń chorobowych osobom zagrożonym utratą pracy wskazuje na ilość "lewych zwolnień"). Jednak mimo wszystko dziwię się, że płacenia ZUS unikają głównie ci, którzy płacą minimalną składkę. Teraz proszę się zastanowić, co czuje ktoś, kto płaci maksymalną, i to z pełną świadomością, że zobaczy mały ułamek wpłaconych pieniędzy (którego okradną na większą sumę). Rozumiem, że jakiś system musi istnieć, by osoby pozbawione zdolności logicznego myślenia i niezapobiegliwe nie wyciągały na starość ręki do Państwa. Za mało czasu upłynęło od upadku PRL, aby takich osób nie było bardzo wielu ("państwo MA zapewnić, MA zadbać" itd., vide retoryka PiS i pochwała państwa "solidarnego"; solidarnego dlatego, że określenie "socjalnego" nabrało pejoratywnego znaczenia, choć w istocie oznacza to samo). Dlaczego jednak jest to kolejne wcielenie idei transferów społecznych, w którym z definicji niektórych dotuje się kosztem innych? Dlaczego ktoś, kto udowodni, że nie jest idiotą, nie może odłączyć się od tego systemu, na uczestnictwie w którym traci i który jest jawnie niesprawiedliwy (patrz punkty 1-6 powyżej)? Odpowiedz Link Zgłoś
karim1972 Trzeba zmniejszyć koszty firm 26.09.09, 23:38 Az sie, kurcze, zagotowalem. Facet wogole nie rozumie o czym mowi: swego czasu mialem wlasna (drobna) firme, obrot rzedu 2 tys, to wlasnie przez ten durnowaty (4 razy wiekszy niz w Irlandii) nie dalem rady tego ciagnac. W Polsce (jak w kazdym innym kraju), jest mnostwo ludzi, ktorzy mogliby pracowac na wlasna reke, zmniejszyliby w ten sposob znaczaco bezrobocie: hydraulicy, krawcowe, elektrycy i dziesiatki innych roznych rzeczy, ktore mozna by robic, aby zarabiac, ale kto sie na to odwazy, jesli wisi mu na glowa 900 zl miesiecznie bez wzgledu na to, czy zarobi te pieniadze czy nie? A jesli ktos wyciagnie 1000 zl? 900 zl na ZUS i ma zyc za pozostala stowe? I jeszcze podatek zaplacic!!!!! Mieszkam teraz w UK, wlasnie planuje ponownie otworzyc swoja firme: przez pierwszy rok ubezpieczenie to 3 funty miesiecznie.... I jakie to porownanie?? Ale nawet w pracy podatek i ubezpieczenie to ok 25% calosci, w Pl tylko ZUS zjada odrazu jakies 40%, plus podatek, plus podatki ukryte w paliwie,, papierosach, VAT na wszystko, plus 1% podatki na cos ..... Ja nasz narod podziwiam szczerze, ze ludziom wciaz sie chce walczyc, pracowac i starac przy tej bandzie z, szeroko pojetego rzadu.... :( A tego pana wyslalbym prowadzic taka wlasna dzialalnosc.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Panie Mordasewicz! Pobudka!!!!!! IP: *.as.kn.pl 26.09.09, 23:58 Jedno podstawowe pytanie: czyje interesy reprezentuje pan Mordasewicz? Ja płacę ZUS i chciałbym panu Mordasewiczowi przedłożyć do zapłacenia rachunki stomatologiczne mojej rodziny. Panie Mordasewicz, te zabiegi nie zostałyby refinansowane przez ZUS! Niech pan pomyśli, zanim pan coś powie!! Po drugie: ile dzieci pan urodził?? Pana niewiedza jest przerażająca. Chcąc godnie rodzić Polskie Kobiety zmuszone są szukania klinik prywatnych w Polsce albo w Niemczech. Pomimo tego, ze one albo ich mężowie płacą złodziejską stawkę ZUS!! Panie Mordasewicz, czyje interesy pan reprezentuje? Złodziejskie? Ocknij się pan!! A pieniadze nie trafiają do wspólnego wora? Czyzby? Orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego: Swiadczenia emerytalne są przywilejem, nie obowiązkiem. Jak rząd będzie na to stać, świadczenia będzie wypłacał. Jak nie, to do brata Alberta. A złodzijskie opłaty w OFE? Widocznie pan tych opłat nie widzi, bo jest pan abnegatem ekonomicznym. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek ZUS to kompletna bzdura IP: 213.151.113.* 26.09.09, 23:56 Nieudolna organizacja w stylu dinozaurów. Mam w d..... wasze świadczenia - i p.... pieniądze wpłacane na was, durnie, w ostanich 17 latach, Ale zwolnijcie mnie z płacenia tego haraczu , i z tej całej waszej biurokracji. Ten cały Mordechlaj czy jak mu tam , to zwykły dureń - ZUS się przewróci - na 100 % w ciągu nabliższych 5 - 8 lat. A nazywać tych co świadomie wyklorzystują luki w prawie zlodziejami - za to należy się w pysk, panie Mordechlaj. Odpowiedz Link Zgłoś