12.12a1 12.10.09, 13:24 Jednak nie Obama,a szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: donn Nobel z ekonomii dla Elinor Ostrom i Olivera E.... IP: 95.108.1.* 12.10.09, 13:27 Nie ma czegoś takiego jak Nagroda Nobla w dziedzinie ekonomii. Jest Nagroda Banku Szwecji im. Alfreda Nobla. To znacząca różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kon Re: Nobel z ekonomii dla Elinor Ostrom i Olivera IP: *.mgsp.pl 12.10.09, 13:58 dla pismakow w GW ta roznica jest zbyt subtelna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Nobel z ekonomii dla Elinor Ostrom i Olivera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.09, 14:14 Przeczytaj całość artykułu, jest to w tekście. Chyba, że potrafisz tylko ślizgać oczami po tytule. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patrycja Mialam nadzieje ze nagrode dosatnie TUSK za IP: 62.173.80.* 12.10.09, 14:40 dobre checi - niczym Obama - po tym jak oswiadczyl ze zrobi z Polski drugom Irlandie Odpowiedz Link Zgłoś
tychik1 Re: Mialam nadzieje ze nagrode dosatnie TUSK za 12.10.09, 16:01 cuda nad stocznią,kasynami.I za inne jeszcze nie odkryte to już w przyszłym roku na pewno ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siolex Nobel z ekonomii dla Elinor Ostrom i Olivera E.... IP: *.128.78.100.static.crowley.pl 12.10.09, 13:43 Tego Nobla akurat przyznaje Bank Szwecji, a nie Akademia. Idiota! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yitzchak Goldbaum ehh szkoda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.09, 13:45 stawiałem na Berniego Madoffa Odpowiedz Link Zgłoś
stasieczek5 Re: ehh szkoda 12.10.09, 14:26 Gość portalu: Yitzchak Goldbaum napisał(a): > stawiałem na Berniego Madoffa Nie strasznego, Yitzchaku ! Oni dostali nagrodę za 30 lat pracy nad zarządzaniem gospodarką (w tym i BANKAMI )- a Madoff już wiedział - dzieki nauce - jak zarządzać. I nie tylko om. Madoffów ci nie brakuje.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das spiel ist aus to siem narobilo IP: *.dynamic.mnet-online.de 12.10.09, 15:26 caly ten fundament goldman&sachs siem zawalil komuchy wstretne dostaly wyroznione wspolnota malpia siem wygrala i miejsca nie ma dla indywidalistow cus to podejrzane albo ktos ma tam jakis interes w tym banku szwecji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośc Re: to siem narobilo IP: *.olsztyn.mm.pl 10.08.10, 21:30 Czy bywają nagrody za belkot, temu komentqtoriwi by sie praydala, no chyba, że otrzeżwieje i napisze cos nkowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Labe Nobel z ekonomii dla Elinor Ostrom i Olivera E.... IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.10.09, 13:50 Miłe zaskoczenie. W zeszłym roku dali nagrodę o wydźwięku politycznym, gościowi, który obecnie raczej jest publicystą niż ekonomistą. Teraz nagrodzili przedstawicieli Nowej Ekonomii Instytucjonalnej, dyscypliny ekonomii, która obok nurtu austriackiego może chyba najlepiej wyjaśnić to co się dzieje teraz z gospodarką. Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: A więc Nobel idzie w kierunku lewactwa 12.10.09, 14:14 Raczej zdrowego rozsądku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Prawactwo jest uleczalne IP: 69.162.71.* 12.10.09, 14:20 Faszyzm również. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uthero Re: Prawactwo jest uleczalne IP: 94.75.77.* 12.10.09, 14:27 chciales p[owiedziec narodowy socjalizm - euro-socjalisto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madin29 Re: Prawactwo jest uleczalne IP: *.ovh.net 12.10.09, 14:45 Łatka 'socjalista', którą przylepiają neoliberałowie to nie obelga a wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekonom Re: Prawactwo jest uleczalne IP: *.chello.pl 18.10.09, 23:07 Przecież każdy wie, że socjalista = złodziej! Do tego nie trzeba Nagrody Nobla! Odpowiedz Link Zgłoś
sonix24 No tak! Nobubla dostają ci od których i przez 12.10.09, 14:14 których zaczął się cały ten kryzys. To tak na zachętę? Żeby dalej majstrowali przy światowej gospodarce i żyli ponad stan kosztem słabszych i biedniejszych. Gratuluję Szwedom wyczucia sytuacji. Wykazali się wrażliwością stada słoni w rui. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madin29 Re: No tak! Nobubla dostają ci od których i przez IP: *.ovh.net 12.10.09, 14:52 Szwedzi to bardzo mądry naród, nie daliby nobla osobom, których irracjonalna teoria runęła ostatnimi laty. Właśnie dlatego ostatnimi noblistami jest wybitny ekonomista amerykański Paul Krugman, czy pani Ostrom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nuke A ja myślałem że dostanie Kaczyński IP: *.p.lodz.pl 12.10.09, 14:17 za radzenie sobie w życiu bez konta bankowego. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 A po co lichwiarzom ma dać zarobić 12.10.09, 14:54 Lichwiarze wylobowali nas wszystkich i zmusili do zakładania kont. Lichwiarze wymusili że nie można za szereg opłat zapłacić bezpośrednio w kasie. Odpowiedz Link Zgłoś
sonix24 A mówi się że to Polska jest wasalem usa 12.10.09, 14:19 a Szwedzi to co? Najpierw Nobubel dla Łobamy a teraz drugi dla jamerrykanckich okonomistóch. Nasi sąsiedzi z Północy, ci za pięknego Bałtyku- to są wasale (i wazeliniarze). Włażą Afmerykanom do dolnej głowy że aż się kurzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uthero Nobel z ekonomii dla Elinor Ostrom i Olivera E.... IP: 94.75.77.* 12.10.09, 14:23 Porazka! Jezeli nobla z ekonomii dostaja socjalisci to upadek naszej cywilizacji jest juz bliski. Co ta kobiecina wie o ekonomii? Co to za kryteria gdzie wieksze szanse ma ten kto jest czesciej cytowany?????? Czesto cytuje sie glupkow wlasnie, aby rozwinac mysl bedaca antyteza glupiego cytatu... Zenada! Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir A kto powiedzial, ze to sa socjalisci? 12.10.09, 14:43 A kto powiedzial, ze to sa socjalisci? Ja bym powiedzial, ze ci ludzie po prostu mieli odwage myslec na przekor utartym schematom. Mam wrazenie, ze wspolczesna ekonomia jest jak astronomia przed Kopernikiem. Umysly wielu ekonomistow sa skrepowane dogmatami. Wielu neoliberalow nie bierze pod uwage tego, ze kiedy ich filozofia sie uksztaltowala nie bylo wielonarodowych megakorporacji, nie bylo mozliwosci manipulowania opinia publiczna, bo nie istnialy media, wreszczie, swiat byl tak duzy, ze konkurencja mogla byc nieograniczona. Teraz swiat sie skurczyl. Klasyczny przyklad blednego dzialania wolnego rynku to monopol Microsoftu. Wolny rynek nie zawsze prowadzi do konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
aegis_of_heart Nie odpowiadaj na bełkot internetowych trolli. 12.10.09, 14:51 Takie "wykwity myśli" jak ten od "uthero" powinny iść natychmiast do skasowania. Dotyczy do większości komentarzy pod tym artykułem. Jeden dureń musi się popisać przed drugim durniem, że "Obama to to", a "Tusk to tamto". Najprawdopodobniej żaden z takich chłopków-roztropków do niczego w życiu nie doszedł i nie dojdzie, a jedyne co potrafi to pyszczenie na forach internetowych. Pozdrawiam, a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uthero mis o bardzo malym rozumku IP: 94.75.77.* 12.10.09, 16:03 Zapraszam wiec do polemiki misiu o bardzo malym rozumku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madin29 Re: A kto powiedzial, ze to sa socjalisci? IP: *.ovh.net 12.10.09, 14:57 Ano widzisz, jeśli ktoś myśli niezgodnie z modą na neolibarelizm, to jest mu przypinana łatka 'socjalsity' czy wręcz 'komunisty'. Świat uczy się na błędach i idzie do przodu właśnie dlatego nobla dostali Ci a nie inni, ale nie Polska, tu myśli się XiX wiecznymi dogmatami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uthero Re: A kto powiedzial, ze to sa socjalisci? IP: 94.75.77.* 12.10.09, 15:26 Podziwiam ludzi ktorzy maja odwage myslec na przekor utartym schematom. Tyle ze obecnie utartym schematem jest wizja zbiurokratyzowanego panstwa z fiskalizmem siegajacym 83%. Kilku ekonomistow oraz ludzi ktorzy w to wierza stara sie z tym walczyc - lecz bije glowa w sciane. Tez nie darze sympatia oligopoli (Microsoft), lecz wiedz ze biurokracja i system koncesyjny jedynie je umacnia. Male firmy sa przytloczone fiskalizmem, koncesjami, olbrzymini kosztami funkcjonowania itd. - i temu wlasnie nie stanowia konkurencji dla gigantow. W gospodarce rynkowej giganci wypierani sa przez male dynamiczne firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Re: A kto powiedzial, ze to sa socjalisci? 12.10.09, 16:28 Widzisz, przyklad Microsoftu dowodzi, ze nie masz racji. Nie trzeba miec licencji ani koncesji na sprzedawanie systemow operacyjnych. Sektor IT jest chyba najmniej regulowanycm sektorem gospodarki. "Regulacje" w stylu Windows bez Media Playera czy wybor przegladarki to maly pikus w skali calego sektora. Zeby zalozyc firme IT nie trzeba tak naprawde martwic sie zadnymi regulacjami, w przeciwienistie, np. do produkcji zywnosci. W ekonomii na swiecie pojecie "market failure" jest powszechnie znane. Na wykladach ekonomii w Polsce tego tematu unika sie jak ognia bo jest niezgodny z powszechnym polskim sposobem myslenia o ekonomii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uthero Re: A kto powiedzial, ze to sa socjalisci? IP: 94.75.77.* 12.10.09, 17:09 Moze i tak. Nawet jezeli na przestrzeni ostatnich 20-30 lat powstaly galezie gospodarki, ktore na wolnym rynku mialyby tendencje do tworzenia oligopoli zamiast premiowania malych dynamicznych firm, to wole tolerowac istnienie paru faktycznych monopolistow niz caly ten system biurokratyczno-etatystyczno-fiskalno-redystrybucyjny z cala ta armia urzednikow tworzacych srednio 10,5 paragrafu na godzine, utrudniajacych zycie komukolwiek co chce zrobic cokolwiek. Niz panstwo ktore kradnie 83% dochodu swoim mieszkancom w N-krotnie zagniezdzonych podatkach, pod pretekstem ich dobra. Niz moloch ktory na zasadzie BigBrothera chce kontrolowac kazda dzialalnosc czlowieka, przeplyw kazdej zlotowki. Niz panstwo ktore dla mojego dobra ogranicza moja wolnosc, traktujac mnie jak krowe ktora moze wejsc w szkode! To jest bolszewizm i tyle! Wracajac do gospodarki.. Wiesz czemu ten syf jeszcze jakos funkcjonuje? Bo nastapila kilkukrotna poprawa efektywnosci produkcji dobr. Tylko dzieki automatyzacji przemuslu i rolnictwa, oraz okresu kapitalistycznego prosperiti stac nas na oddawanie 83% wytworzonego przez nas dobra do kasy panstwowej. Gdzie czesc zostanie znarnowana, czescia pozywi sie juz prawie milionowa armia urzednikow, a czesc zostanie rozdana w/g klucza "sie nalezy". Im kto wiekszy nieudacznik i nierob i moczymorda tym glosniejsze wybelkocze "SIEEE NALEZZZYYY"! I ja na to g***o place! Dosc! Mam nadzieje ze juz nie dlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: A kto powiedzial, ze to sa socjalisci? IP: *.google.com 12.10.09, 19:26 Microsoft nie ma żadnego monopolu. Większość ludzi używa dlatego, że im odpowiada, jest dla nich całkowicie wystarczający, a przy okazji ma generalnie małe koszty (np. mało roboty przy instalacji). Jak komuś zależy, to bez problemu może używać innego oprogramowania w domu. Jeśli chodzi o oprogramowanie specjalistyczne w firmach, które jest zrobione na Windowsa - ono chodzi na Windowsie dlatego, że tego chcą klienci (firmy). Gdyby klienci chcieli na inny system, to nie byłoby większego problemu ze zbudowaniem wersji na inny system. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: A kto powiedzial, ze to sa socjalisci? 12.10.09, 19:33 A tu obok zapewnienie, ze w Polsce niedlugo bedzie siec swiatłowodowa? Pewnie TPSA ją pociagnie? I będzie gwarantowane 100 megabitow/sec jak w Korei Pd.? A stocznie tez takie będą jak w tejże Korei? Jak sie zrealizuje nowatorski model prywatyzacji czołowego kandydata do Nobla z ekonomii - A. Grada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kornn A dlaczego nie dla Kubusia Puchatka IP: 213.227.87.* 12.10.09, 14:31 lub psa Pluto. Po pokojowej nagrodzie nobla to spodziewalem sie takich laureatow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawiedziony Dlaczego nie Obama? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.09, 14:32 On ma dobre chęci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uthero Ekonomisci to: Friedman, Hayek, Ron Paul IP: 94.75.77.* 12.10.09, 14:35 a ta smieszna pani wywodzaca iz wzorem skutecznej gospodarki sa PGR- y powinna zajac sie sprzataniem albo gotowaniem. Na pewno nie dywagacjami na tematy ekonomiczne bo sie na mich wyznaje jak antylopa na teorii wzglednosci. Nie wystarczy "robic badania" trzeba potrafic wyciagac WŁAŚCIWE wnioski! Odpowiedz Link Zgłoś
aegis_of_heart Ron Paul, buahahahahahahaha... 12.10.09, 14:57 Zabijam cię śmiechem, trollu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wzk Oraz Korwin-Mike IP: 67.159.45.* 12.10.09, 15:10 W tym towarzystwie zabrakło jeszcze Korwina-Mikke, to jest dopiero wybitny ekonomista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Nobel z ekonomii dla Elinor Ostrom i Olivera E.... IP: *.ise.pw.edu.pl 12.10.09, 14:35 "Jednym z ważnych kryteriów, jakie bierze się pod uwagę, oceniając dorobek naukowca ekonomisty, jest liczba cytowań w publikacjach innych ekonomistów." oto powód dla którego Balcerowicz nigdy nie będziemiał szansy na Nobla. Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Nobel z ekonomii dla Elinor Ostrom i Olivera E.... 12.10.09, 14:42 Czy Wam się to podoba czy nie, szanowni miłośnicy prymitywnego XIX- wiecznego kapitalizmu - czas próby jego recydywy w postaci neo- liberalizmu się skończył. Passe. Żegnamy bez żalu. Obecny kryzys otworzył ludziom oczy. Możecie jazgotać, bredzić coś o narodowym socjaliżmie (w instrumentarium dyskusyjnym brakuje jeszcze tow. Stalina, ale pewnie zaraz i on się pojawi), ale rzeczywistości nie zawrzeszczycie. Proponuję przestać żyć w wieży z kości słoniowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papuga Re: Nobel z ekonomii dla Elinor Ostrom i Olivera IP: *.pools.arcor-ip.net 12.10.09, 15:01 Gdyby pani miala nieszczescie zaistniec w POlskich klimatach to po pierwsze nobla by nie bylo z tej prostej przyczyny, ze bylaby zdolowana jako naukowiec. A gdyby mimo wszystko stal sie cud, to by sie posypaly prymitywne komenty medialne: za wyglad, za niefotogienicznosc,za wiek.... - wszystkie mozliwe ordynarne epitety. No i co antymoherowcy i antykaczysci? Dupa wasza bladzia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uthero Re: Nobel z ekonomii dla Elinor Ostrom i Olivera IP: 94.75.77.* 12.10.09, 15:11 Mylisz sie. Nawet nie wiesz jak bardzo. Nadchodzi potezna fala kontrrewolucji. Zmiecie wszystkie "osiagniecia" socjalistow poczawszy od Robespierra, przez Dzugaszwiliego, Adolfa, Castro, Barozo i innych nieudacznikow. Wszystkie socjalizmy i demokracje po prostu i najzwyczajniej w swiecie ZBANKRUTUJA! I bardzo dobrze! Nastanie normalnosc. Upadek socjalizmu jest nieunikniony. Ludzie zrozumieja ze kapitalizm pozwolil grupce redneckow i poszukiwaczy przygod przeistoczyc sie we swiatowe mocarstwo nr 1. A socjalizm w przeciagu jedynie 20 lat doprowadzil ten kraj na skraj bankructwa. Oczywistosc tego faktu pozwala zyrazic mi watpliwosc, czy aby na pewno przeciwnicy kapitalizmu naleza do gatunku homo sapiens sapiens. Przeciez nawet malpa by TO zrozumiala. I nie praw moralikow o moim instrumentarium moj kochaniutki, bo w Twoim nie uswiadczylem ani krzty argumentu. Jak przystalo na socjaliste, Twoja epistoła przyponina ladne kobiece mlemlanie:) Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: Nobel z ekonomii dla Elinor Ostrom i Olivera 12.10.09, 15:20 Typowy bełkot nawiedzonego lumpen-liberała, który myśli życzeniowo zgodnie z kanonanmi filozofii Hegla: "moje zdanie jest takie-a- takie, a jeśli fakty temu przeczą - to tym gorzej dla faktów". Potężna fala? Jaka? W sytuacji gdy najszybciej rozwijającym się krajem na świecie są Chiny a dolar (do niedawna mający atrybuty nieomal boskie) staje się świstkiem papieru? Człowieku, przyłóż sobie lód na głowę, może otrzeźwiejesz. Chciałeś argumentu - więc go masz. Pisze o tym prof. Joseph Stiglitz (też ekonomiczny Nobel) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uthero Re: Nobel z ekonomii dla Elinor Ostrom i Olivera IP: 94.75.77.* 12.10.09, 15:44 Jestem liberalem ale skad wiesz ze "lumpen"? Ubieram sie dobrze, mam wlasna firme, mieszkanie w centrum Wawy itd.. Wiec Twoja insynuacja jest moze i zabawna ale niestety nie trafiona. Heglem sie nie podpieraj - staraj sie samodzielnie skladac mysli. Podpieranie sie cytatami to domena humanistow, ktorzy nic nie maja do powiedzenia poza - zacytowaniem cytowanego cytatu - mziemziolenie i tyle! Pisalem o fali kontrrewolucji jako o mozliwym scenariuszu. Nie dziw sie wiec, ze Twoje instrumentarium nic ci na ten temat nie podpowiada. Nie jestes tez w stanie zamziamziolic w tym miejscu odpowiednim cytatem. To moze sie dopiero wydarzyc - ale jeszcze sie NIE WYDARZYLO. Taka moja antycypacja - pajali? Dalej podajesz fakty z ktorych nic kompletnie nie pojmujesz. Dolar schodzi na psy bo od 20 lat w USA nie ma KAPITALIZMU. Ustapil on miejscia SOCJALIZMOWI. Nikt tego oczywiscie tak nie nazywa bo i po co? Ale fakt jest faktem. Nie wiem czy wiesz ale juz w latach 30 w USA zostaly spelnione wszystkie postulaty amerykanskich komunistow z poczatku wieku. Chiny ida w gore bo zastapiono SOCJALIZM KAPITALIZMEM! Zamordyzm pozostal natomiast gospodarka rzadzi sie juz kapitalistycznymi regulami. Melezja to juz kapitalizm prawie pelna geba - tepo rozwoju 15% a bedzie znacznie znacznie wyzsze - jezeli nie przyjma tylko raka socjalizmu jako dobrodziejstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: Nobel z ekonomii dla Elinor Ostrom i Olivera 12.10.09, 16:07 Po pierwsze: Nie "pajali", tylko (pisząc fonetycznie) "paniali" jeśli już chcesz po rosyjsku. Kłania się (nikła) znajomość języków obcych. Po drugie - dlaczego to niby nie mogę się podeprzeć Heglem (lub innym wybitnym umysłem)skoro w tym kontekscie pasuje? Po trzeci Jeśli podaję fakty, których (w Twojej łaskawej ocenie) nie pojmuję - to gratuluję dobrego samopoczucia. Rozumiem, że uważasz się za depozytariusza wiedzy i mądrości wszelakiej. Ot, taki autorytet intelektualny z nominacji własnej. Po czwarte - uważanie że tylko kapitalizm jest panaceum na wszelkie zło, podczas gdy winę za owo zło ponosi wyłącznie jakiś "socjalizm" (który obsesyjnie widzisz wszędzie, nawet w USA, krasnoludki sikają do mleka) - jest zabawnym uproszczeniem w rozumowaniu, z którym nie warto polemizować. Każdy ma prawo mieć swojego bożka (u Ciebie: kapitalizm). Po piąte: Chiny nie mają ani socjalizmu, ani kapitalizmu. Idą własną (jak widać skuteczną) drogą. Po szóste: Skąd masz te dane dla Malezji? Po siódme: Przyjmij do wiadomości, że prymitywny XIX-wieczny liberalny kapitalizm nie wróci, choćby (Ty i Tobie podobnie) czynili nie wiem jakie gusła i zaklęcia. To se ne vrati Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotek Re: Nobel z ekonomii dla Elinor Ostrom i Olivera IP: *.dyn.optonline.net 12.10.09, 16:26 nudzisz i bredzisz. Podejrzewam ze bierzesz wlasnie jakas ekonomie 101, cos tam przeczytales,Stiglitza i Hegla, i juz myslisz ze jestes geniuszem ekonomicznym lol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uthero Re: Nobel z ekonomii dla Elinor Ostrom i Olivera IP: 94.75.77.* 12.10.09, 16:41 > Po pierwsze: Nie "pajali", tylko (pisząc fonetycznie) "paniali" > jeśli już chcesz po rosyjsku. Kłania się (nikła) znajomość języków > obcych. "pajali" brzmi "mięsiściej" :) > Po drugie - dlaczego to niby nie mogę się podeprzeć Heglem (lub > innym wybitnym umysłem)skoro w tym kontekscie pasuje? Mozesz, tylko przyjmij do wiadomosci, ze sa ludzie bardziej ceniacy umiejetnosc logicznego myslenia niz poslugiwanie sie cytatami. Cytat powinien podkreslac argument a nie go zastepowac. > Rozumiem, że uważasz > się za depozytariusza wiedzy i mądrości wszelakiej. Ot, taki > autorytet intelektualny z nominacji własnej. Ja o sobie nic nie mowilem. Wytykalem jedynie Tobie brak logicznej argumentacji. Jezeli krytyka Twoich slow jest przeslanka do tego aby uznac mnie za "samozwanczego depozytariusza wiedzy i madrosci" to ja Tobie gratuluje dobrego samopoczucia. Mysle, ze nie trzeba byc geniuszem wszechczasow aby z Toba skutecznie polemizowac :) > Po czwarte - uważanie że tylko kapitalizm jest panaceum na wszelkie > zło, podczas gdy winę za owo zło ponosi wyłącznie jakiś "socjalizm" Az tak to nie. Kapitalizm jest jedynie warunkiem koniecznym lecz nie wystarczajacym aby panowal dobrobyt. Na "wszelkim" źle to ja sie znam. Czy w USA panuje socjalizm? To zalezy kto podaje definicje socjalizmu. Wszyscy mowia ze PIS to partia prawicowa - a jest w 100% socjalistyczna gospodarczo. Wszyscy mowia, ze Solidarnosc obalila socjalizm. Prawda jest taka, ze u schylku PRL panowal wzgledny KAPITALIZM wprowadzony przez reforme Wilczka. Solidaryści obalając ten mlody kapitalim utorowali droge euro-socjalizmowi, ktory postepuje do dzis. Przekracza juz granice absurdu (vide proba opodatkowania pomocy sasiedzkiej - czy inne bolszewickie dzialania). Wiec najpierw sprawdz czym jest socjalizm, a potem dokonaj konfrontacji z tym co sie dzisiaj dzieje w USA. Odpowiedz znajdziesz sam - i moze wtedy uwierzysz i zapamietasz jaka jest prawda. > Po siódme: Przyjmij do wiadomości, że prymitywny XIX-wieczny > liberalny kapitalizm nie wróci, choćby (Ty i Tobie podobnie) czynili > nie wiem jakie gusła i zaklęcia. To se ne vrati Na jakiej podstawie? Podales jakies argumenty? Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: Nobel z ekonomii dla Elinor Ostrom i Olivera 12.10.09, 19:57 Umiejętność wplecenia właściwego cytatu we właściwym momencie również dowodzi logicznego myślenia, nieprawdaż? Chyba, że to Ty decydujesz co jest logiczne, a co nie. No popatrz, a ja myślałem ze logika jest nauką samoistną. Kapitalizm jest warunkiem koniecznym dobrobytu? W Skandynawii jest przecież (wg Twojej skali ocen) socjalizm sensu strito. A dobrobyt jest również. W dziesiątkach krajów świata panuje kapitalizm i nędza. No - chyba że przyjmiemy nową skalę ocen: jeśli gdzieś jest dobrze - to z definicji kapitalizm, jeśli gdzieś jest źle - to z definicji socjalizm. Wspominasz o skutecznej polemice. Swoją uważasz za takową? Zabawne. Ludzie miewają różne fobie i obsesje. Jedni za każdym krzakiem dostrzegają agenturę KGB, inni wszędzie węszą spiski, jeszcze inni wszystko co nie jest zwierzęcym XIX-wiecznym kapitalizmem chcą nazywać "socjalizmem". To się da leczyć. Na jakiej podstawie? Wyciągania wniosków z rzeczywistości. Sorry, ale nie umiem dyskutować z kimś, dla kogo jedynym argumentem jest słowo ARGUMENT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uthero Socjalizm w skandynawii IP: 94.75.77.* 14.10.09, 17:32 Socjalizm w skandynawii to jedyny logiczny i sensowny argument jaki do tej pory podales. Postaram sie wiec odpowiedziec jak ja to widze. Kapitalizm w duzym uproszczeniu oznacza, ze okolo 95% dobra ktore wytworze konsumowane jest przezemnie i przez moja rodzine. Oznacza to, ze w 95% zalezy mi na poprawie jakisci i optymalizacji wytwarzania tego dobra - jest to w moim interesie. Natomiast w 5% mam w d**ie jak i za ile pracuje - bo to i tak idzie do wspolnego gara. W kapitalizmie dochodzi wiec do systematycznego wzrostu efektywnosci szeroko rozumianych procesow gospodarczych, ale nie tylko gospodarczych. Socjalizm natomiast oznacza, ze z dobra ktore wytworze, zostaje mi jakies 17%. Oznacza to, ze w 83% mam w d**pie jak i za ile pracuje - bo to przeciez nie moje pieniadze. Jedynie w 17% jestem sklonny do samodoskonalenia. Generalnie jednak nasiakam postawa czy sie stoi czy sie lezy 2000 sie nalezy. To jest nieuniknione. Bezblednym przykladem socjalizmu byly kolhozy i inne panstwowe przybytki, gdzie pracownicy rozkradali co sie dalo i kazdy mial gdzies jak pracuje. Czy zatem socjalizm moze byc efetktywny? Oczywiscie ze tak! Ale tylko wsrod ludzi, ktorzy dobro wspolne stawiaja na rowni lub nawet ponad dobro osobiste. Typowym przykladem jest kolonia mrowek. Calosc dziala wspaniale bo kazda mroweczka zaiwania dla dobra reszty kolonii, nie biorac nic dla siebie. Jednostka niczym - kolektyw wszystkim. Ale nie tylko mrowki. Spoleczenstwo zlozone w 100% z Matek Teres z Kalkuty tez pewnie dzialaloby bezblednie. Problem w tym, ze ludzie sa z natury egoistami i ukierunkowani sa na swoje dobro. Tylko BEZPOSREDNIE przelozenie mojej pracy na moje dobro powoduje ze mam ochote pracowac. To gwarantuje tylko kapitalizm. Jak to sie ma do Szwedow? Postaw rower w centrum dowolnego miasta w Polsce przymocowany sznurkiem do drzewa, oraz nowiutkie VOLVO w centrum Sztokholmu z kluczykami w srodku. Jak myslisz, stracisz rower czy samochod? A no wlasnie. W skandynawii do niedawna jeszcze panowalo prawo pozwalajace uciac reke za kradziez. Oni maja nawkladany do glow zupelnie inny system wartosci niz przecietny europejczyk. Oni pewnie sie ciesza, ze moga podzielic sie 90-cioma procentami swojej pensji z bliznimi. A inni blizni dziela sie z nami - itd. Moze to, oraz fakt ze Szwecja nie uczestniczyla w wojnach, miala pare koncernow samochodowych (na taki maly kraj)! Jest przyczyna dobrobytu mimo panujacego socjalizmu? Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: Socjalizm w skandynawii 15.10.09, 15:08 Jesteś belfrem? Ta przemożna chęć wystawiania cenzurek i ocen... "Jedyny sensowny argument". Rozumiem, że o tym co jest sensowne, a co nie - decydujesz Ty na podstawie sobie tylko znanych kryteriów. Kapitalizm zakłada optymalizację w skali mikro (jednego podmiotu produkcyjnego) czyniąc milczące założenie, że suma optimów cząstkowych stanowi optimum całego układu. W badaniach operacyjnych już dawno udowodniono, że tak nie jest, a przeważnie jest wprost przeciwnie: oddala się od optimum globalnego. Przykład pierwszy z brzegu: w interesie producenta samochodu jest aby był on jaknajmniej trwały, aby go po krótkim czasie zamienić na jeszcze nowszy. W interesie rafinerii nafty jest, aby chłał on jaknajwięcej paliwa. Bo jedno i drugie oznacza max kasy dla nich. Tylko czy jest to najkorzystniejsze dla zamkniętego układu cybernetycznego, jakim jest Planeta Ziemia? Wątpię. Tzw. "wolny rynek" tego sam nie ureguluje, jak nie reguluje niczego. Więc trzeba jednych i drugich przymusić droga administracyjną do liczenia się także z interesem ogólnym. ty to nazywasz socjalizmem. Niech będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uthero Re: Socjalizm w skandynawii IP: *.aster.pl 15.10.09, 21:58 Kazdy jest wyrazicielem swoich pogladow. Jezeli napisalem "Jedyny sensowny argument", no oznacza to tyle, ze w MOJEJ ocenie jest to jedyny sensowny argument. Ty mozesz miec oczywiscie inne zdanie. Nie zmienia to jednak mojej oceny. Pozwol laskawie ze ja i tylko ja bede decydowal o tym co w MOJEJ ocenie jest sensowne a co nie jest. Moja opinia jest moją opinią - z definicji. Podales przyklad z samochodem i rafineria. Tylko nie okresliles co z tego wynika. Bo niby jak mam to rozumiec? Zalozenie ze producent samochodow dazy to tego aby byly one mozliwie drogie i mozliwie najmniej trwale jest oczywiste. Dzieje sie tak zarowno w kapitalizmie jak i socjalizmie. Tylko nie rozumiem jak z tego wywodzisz wyzszosc socjalizmu nad kapitalizmem. W USA w czasach kiedy panowal tam jeszcze kapitalizm produkowano jedne z najtanszych i najlepszych samochodow na swiecie. Wiec nie rozumiem Twojego argumentu. Przeciez nic tak nie wymusi na producencie niskiej ceny i wysokiej jakosci jak wolny rynek. To jest oczywiste. Cytujac klasyka jest to "oczywista oczywistosc":) (niektore cytaty jednak czasem warto cytowac). regulacje, koncesje i inne biurokratyczne bzdety wprowadzaja aberracje sprawnie dzialajacego cybernetycznego zjawiska jakim jest wolny rynek. Ciekawi mnie czemu tak czesto socjalistyczne poglady czesto ida w parze z ekodebilizmem. Kazdy ekoterrorysta podniesie wrzask jezeli dowolny biurokrata postanowi w jakikolwiek sposob wplynac na populacje zajecy lub wilkow w danym ekosystemie. Ekolog rozumuje, i tu jak widac uzywa mozgu bo rozumuje slusznie, ze jakiekolwiek zaburzenie naturalnych cykli licznosci populacji zajecy i wilkow moze na tyle zachwiac istniejaca rownowage, ze wszystko sie rozwali. Powstanie na tyle duzy uchyb, ze zdechna wszystkie wilki i nastapi plaga zajaca, lub tez wilki zjedza wszystkie zajace a nastepnie same zdechna z glodu. Tym samym koncza sie regulacje w gospodarce. Tyle ze tego to juz nawet wybitny ekoidiota nie ogarnia swoimi myslowymi horyzontami. Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: Socjalizm w skandynawii 16.10.09, 10:49 Gdy(jak to określasz) "w USA panował jeszcze kapitalizm" - produkowano tam najtańsze i najbardziej trwałe samochody na świecie? Gdzie Ty żyjesz? W wieży z kości słoniowej? Wolne żarty. W tamtych czasach najlepsze, najtrwalsze i najtańsze samochody świata to był VW Garbus czy Renault 2CV. Zaś samochód amerykański to był smok z silnikiem o pojemności 8 litrów, zużywający (wg naszego systemu miar) ponad 30 litrów benzyny na 100 km. To dopiero Karta Energetyczna Jimmy Cartera (wg Twoich definicji: ingerencja biurokratów) zmusiła producentów amerykańskich do spuszczenia z tonu. A tak na marginesie - skoro amerykańskie samochody z tamtych lat były tak znakomite - to jaka była przyczyna zawojowania rynku motoryzacyjnego w USA przez Japończyków??? Czy japońskie nie były przypadkiem tańsze, lepsze, trwalsze i bardziej oszczędne? Rynek sprawnie działającym zjawiskiem cybernetycznym? Kolejne wolne żarty. Wolny rynek nie istnieje nigdzie (Joseph Stiglitz - laureat ekonomicznej Nagrody Nobla). Podobnie jak w kasynie, gdzie zakładamy wolną grę przypadków, ale musi istnieć krupier pilnujący reguł gry - także i nad tym co nazywamy "wolnym rynkiem" musi istnieć nadrzędny regulator. Inaczej ów tzw. "wolny rynek" prowadzi od kryzysu, przez kryzys, do kryzysu. Właśnie mamy tego przykład. Spektakularna klapa neo-liberalzmu w skali świata. Drugi raz ludzie już nie dadzą się na to nabrać. Ponadto (wg badań amerykańskich) - ich społeczeństwo akceptuje i uważa za naturalną proporcję najniższych do najwyższych zarobków jak 1 : 500. Ale nie zaakceptuje w dłuższym horyzoncie czasowym obecnego 1 : 500000. Neoliberałowie powiedzą, że trzeba zmienić społeczeństwo. Albowiem ich zdaniem to nie gospodarka jest dla ludzi, ale ludzie dla gospodarki. Fanatycy wolnego rynku zaraz w tym momencie powiedzą, że to właśnie niedostatek kapitalizmu, ingerencje biurokratów do tego doprowadziły. Przypomina to jako żywo argumentację oficjalnej propagandy w schyłkowym okresie PRL-u, gdy gospodarka centralnie planowana zdychała nie tylko u nas. Winę za to miał ponosić nie sam system, ale (jak wtedy mówiono) "niedostatki socjalizmu". Dogmatycy wszystkich (politycznych) odcieni - łączcie się! Pozdrawiam Ekodebil (nie masz to jak ta finezyjna kultura, wytworność i elegancja w ustach zwolenników neo-liberalizmu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uthero Re: Socjalizm w skandynawii IP: 94.75.77.* 16.10.09, 17:21 > VW Garbus czy Renault 2CV. Zaś samochód amerykański to był smok z > silnikiem o pojemności 8 litrów, zużywający (wg naszego systemu > miar) ponad 30 litrów benzyny na 100 km. A co ma paliwochlonnosc do trwalosci samochodu? Skoro paliwo bylo tanie jak woda to malolitrazowosc samochodu nie stanowila jakiejkolwiek wartosci. Jezeli natomiast bylby popyt na ekonomicze samochody to rynek oczywiscie by je wytworzyl. Kapitalizm jest dla ludzi. > lat były tak znakomite - to jaka była przyczyna zawojowania rynku > motoryzacyjnego w USA przez Japończyków??? Czy japońskie nie były > przypadkiem tańsze, lepsze, trwalsze i bardziej oszczędne? A jaki procent rynku samochodowego zostal opanowany przez japonskie samochody powiedzmy w latach 50? Nie wydaje mi sie ze az tak duzy, zeby stanowil jakikolwiek argument w dyskusji. > także i nad tym co nazywamy "wolnym rynkiem" musi istnieć > nadrzędny regulator. Inaczej ów tzw. "wolny rynek" prowadzi od > kryzysu, przez kryzys, do kryzysu. Nie podparta zadnym argumentem czcza paplanina! Argumenty prosze! > Właśnie mamy tego przykład. Spektakularna klapa > neo-liberalzmu w skali świata. Bardzo przepraszam, ale obserwujemy wlasnie bankructwo socjalistyczno-biurokratycznych gospodarek. Kraje kapitalistyczne przezywaja boom gospodarczy (np. malezja). > propagandy w schyłkowym okresie PRL-u, gdy gospodarka centralnie > planowana zdychała nie tylko u nas. Winę za to miał ponosić nie sam > system, ale (jak wtedy mówiono) "niedostatki socjalizmu". Dogmatycy > wszystkich (politycznych) odcieni - łączcie się! Kapitalim zly, socjalizm zly, interwencjonizm panstwowy zly, to przepraszam ale za jakim modelem gospodarczym sie opowiadasz? > Ekodebil (nie masz to jak ta finezyjna kultura, wytworność i > elegancja w ustach zwolenników neo-liberalizmu). Forum internetowe to nie salon. Kultura to umiejetnosc dostosowania stroju/zachowania/stylu wypowiedzi do miejsca w jakim sie znajdujemy. Nawet ksieznej nie przystoi przyjsc w bardziej paradnej sukni od panny mlodej. Trudno dyskutuje sie z osoba, ktora nie polemizuje z argumentami. Nie odniosles sie do mojego porownania rownowagi gospodarczej z rownowaga ekosystemu. Czym to przepraszam sie rozni? Nie dostrzegasz analogii? Nie probowales nawet polemizowac z argumentem, iz przez caly 19 i polowe 20 wieku gospodarka USA caly czas dynamicznie sie rozwijala. Zadna inna gospodarka oparta na interwencjonizmie panstwowym nie rozwijala sie chocby w polowie, ba choc w 1/10 tempa rozwoju USA. Nigdy w historii ludzkosci! Jak to wytlumaczysz? Obrazisz sie na fakty czy zacytujesz wyrwane z kontekstu slowa jakiegos kolejnego noblisty? Zrozum 1,5 WIEKU DYNAMICZNEGO ROZWOJU! Przez caly ten czas panowal drapiezny kapitalizm. Mimo rojen socjalistow o panujacym w USA wyzysku ludzia pacy jakos wszyscy europejczycy gotowi byli ryzykowac zycie plynac dziurawa lajba aby tylko tam sie dostac. W dublinie stoi statek - pamiatka po wielkiej migracji irlandczykow od USA. To amerykanscy robotnicy pierwsi zaczeli jezdzic samochodami. Znacznie wczesniej niz Szwedzcy. Znacznie wczesniej niz europejczycy. Jak sie do tego odniesiesz? Mysle, ze nie dojdziemy do jakiegokolwiek porozumienia. Roznimy sie chyba genetycznie. Ja zdyt mocno kocham wolnosc. Nigdy nie zaakceptuje urzednika siedzacego na moich plecach i mowiacego mi za moje pieniadze jak mam zyc. Nie jestem krowa, ktora trzeba krotko trzymac na lancuchu bo jeszcze wejdzie w szkode. Wiekszosc ludzi to niestety takie krwowy. Czuja sie bezpieczniej wiedzac ze czuwa nad nim wielki aparat panstwowy. Lubia te wszystkie zakazy i nakazy. Akceptuja sytuacje w ktorej byle pludra nachodzi ich dom i zabiera ich wlasne dzieci bo w domu bylo "nie posprzatane". Kiedy slysze o takich sytuacjach mam w glowie obrazek chlopa wchodzacego do obory, wybierajacego sztuke bydla i prowadzacego ja na rzez. Reszta bydla tylko bezrefleksyjnie przezuwa .... Nie potrafie zaakceptowac faktu, ze panstwo okupujace ten piekny kraj dokonuje rozboju na uczciwych i pracowitych mieszkancach, aby urobkiem podzielic sie z nieudacznikami i nierobami. Odpowiedz Link Zgłoś
popisuarka Re: Socjalizm w Skandynawii??? 11.08.10, 16:51 Jaki masz dowod na to, ze istnieje cos takiego jak abstrakcyjna "natura ludzka" i ze ludzie sa z definicji egoistami? Czy nsaprawde nie rozumiesz, ze to kapitalizm (a przed tem niewolnictwo i feudalizm) antagonizuja ludzi i robia z nich cos gorszego niz dzikie zwierzeta? Ze zrodlem wszelakiego zla jest konkurencja, i ze jedyna recepta na ocalenie ludzkosci jest likwidacja kapitalizmu i zatsaopienie go systemem opartym na wspolpracy? A jak sie ten system przyszlosci bedzie nazywac, to juz zupelnie inna sprawa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Nobel z ekonomii dla Elinor Ostrom i Olivera IP: *.google.com 12.10.09, 19:32 > który obsesyjnie widzisz wszędzie, nawet w USA Szybki wzrost socjalizmu w USA widzą praktycznie wszyscy Amerykanie, z lewa i z prawa, to żadna obsesja. Sprzeczają się jedynie, czy jest on dobrym czy złym pomysłem, albo jeśli dobrym, to do jakiego stopnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Nobel z ekonomii dla Elinor Ostrom i Olivera IP: *.mpibpc.gwdg.de 12.10.09, 15:49 hehe, tylko, Kolego, zwroc uwage, ze Chiny od dluzszego juz czasu sa bardziej kapitalistyczne (w okreslonym zakresie: liberalne) niz przezywajace kryzys, coraz bardziej socjalistyczne USA; zreszta USA sobie poradzi, to Europa bedzie musiala utonac - jest juz za pozno, by zmienic mentalnosc zachodnich pluszakow; przy okazji, to nasza szansa i nie zawracajmy sobie glowy pieknoduchowskim belkotem wiecznie lewicujacych "elit". Odpowiedz Link Zgłoś
brocek_1 Re: Nobel z ekonomii dla Elinor Ostrom i Olivera 12.10.09, 21:55 Ja naprawde staram sie byc cierpliwy ale szlag mnie trafia jak czytam co lepsze teorie kto lub co odpowiada za kryzys. Pozwolcie ze wyjasnie. Przyczyna kryzysu jest luzna polityka monetarna uprawiana przez FED (amerykanski bank centralny). Zalanie rynku latwym pieniadzem powoduje zla alokacje srodkow (pieniadza). Powoduje to powstawanie baniek jak ta na rynku nieruchomosci. A jesli idzie o idee banku centralnego to jest wlasnie regulacja rynku czyli w sumie interwencja, czyli to co socjalistyczne tygryski lubia najbardziej :) Zatem uprzejmie prosze o niezwalanie winy na XIX wieczne dogmaty kapitalizmu bo wlasnie przez to ze od nich odeszlismy mamy caly ten bajzel. Odpowiedz Link Zgłoś
mick_dundee A gdzie można znaleźć te noblowskie publikacje? 12.10.09, 15:25 A gdzie można znaleźć te noblowskie publikacje? W sensie czy gdzieś w zasobach internetu (nie trudno zgadnąć, że drukowana wersja kiedyś będzie dostępna, a wcześniej zostanie przetłumaczona). Nie chcę "piracić" tylko szybko przeczytać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grack Re: A gdzie można znaleźć te noblowskie publikacj IP: *.xdsl.centertel.pl 12.10.09, 15:36 Tu masz artykuły, spora część dostępna za darmo: ideas.repec.org/e/pwi200.html ideas.repec.org/e/pos55.html Odpowiedz Link Zgłoś
mick_dundee Re: A gdzie można znaleźć te noblowskie publikacj 12.10.09, 21:24 Serdecznie dziękuję ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E Nobel z ekonomii dla Elinor Ostrom i Olivera E.... IP: 62.153.75.* 12.10.09, 15:40 Ciekawe, że pani Elinor Ostrom nie przeprowadzała tych badań w byłym PRL'u czy ZSRR. Takie badania powinny być zakazane jak noszenie swastyk a nie nagradzane Noblem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Nobel z ekonomii dla Elinor Ostrom i Olivera IP: *.mpibpc.gwdg.de 12.10.09, 15:50 :-) 10/10 Odpowiedz Link Zgłoś
aegis_of_heart Jak długo moderator zamierza tolerować takiBełkot? 12.10.09, 16:21 Zmieńcie od razu nazwę na Gazelek.pl... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotek Winiecki sie cieszy IP: *.dyn.optonline.net 12.10.09, 15:56 a kiedy on wyprodukujhe cos orginalnego zamiast ciagle przepisywac teorie innicy? Przy takim stanie polskiej nauki jak dzisiaj, to szanse na Nobla dla jakiegos Polaka sa zblizone do zera. No chyba ze ktos dostanie Nobla z literatury za pisanie wierszykow czy bajek lol Odpowiedz Link Zgłoś
gieroy_asfalta i znowu głupi Amerykanie dostali.... 12.10.09, 15:57 kiedy mądrzy Polacy dostaną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: big dude 69 Nobel z ekonomii dla Elinor Ostrom i Olivera E.... IP: *.chello.pl 12.10.09, 16:10 TO BRUCE WILLIS!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: królik Piątek Nobel z ekonomii dla Elinor Ostrom i Olivera E.... IP: *.vlan246.dengo.lubman.net.pl 12.10.09, 16:45 A co na to Profesor Balcerowicz? Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Nobel z ekonomii dla Elinor Ostrom i Olivera E.... 12.10.09, 16:45 Nagroda Nobla - wyróżnienie przyznawane lewakom przez lewaków. Na szczęście lewactwo nie wpadło jak dotychczas na pomysł zarządzania kosmosem, dzięki czemu Słońce wciąż świeci, Ziemia się kręci i mamy lato i zimę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uthero hahaha dobre :)) IP: 94.75.77.* 12.10.09, 16:50 mam pytanie zagadke do naszych socjalistow: - Czemu w Polsce nie ma kopalni złota? - Na glowe upadliscie? Przeciez panstwa nie stac na doplacanie do kazdej wydobytej tony zlota!!! :D:D:D:D CAAAAAALY SOCJALIZM LOL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Nobel z ekonomii dla Elinor Ostrom i Olivera E.... IP: 83.175.190.* 12.10.09, 16:56 Redaktor Zakowski bedzie niepocieszony. No bo nie do pomyslnia jest fakt, ze nagroda nie trafila w rece czlowieka nawiazujacego w swoich pracach do wiekszych wydatkow panstwa, sprawiedliwosci spolecznej itp. Gdzie tam tegorocznym leaureatom do Krugmana... :) Odpowiedz Link Zgłoś