rock73 08.01.10, 00:25 > Dziś telefon to minikomputer łączący nas z internetem. Radziłbym sprawdzić znaczenie słowa minikomputer, choćby w Wikipedii, skoro już z niej Autor korzystał, zwłaszcza cytując ten fragment o rybakach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: szimurina Analogowy Centertel odchodzi w marcu do lamusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 08:13 a pamiętacie dziesięciosekundówki? hehehe to było buractwo Odpowiedz Link Zgłoś
krycha_z_gazowni Re: Analogowy Centertel odchodzi w marcu do lamus 08.01.10, 08:36 >> kładli (...) na stołach w restauracji, by zaszpanować Pod tym względem niewiele się zmieniło - buractwo ciągle kładzie swoje "ajfony" i inne wynalazki żeby zaszpanować. Odpowiedz Link Zgłoś
widz.i.czytelnik Re: Analogowy Centertel odchodzi w marcu do lamus 08.01.10, 08:56 Moze w Polsce. Iphone nie jest juz synonimem luksusu, przynajmniej w skanynawii. np. ja klade iphone na stolik i co z tego wynika? Nic z mojej strony: moze chce jedynie poczytac wiadomosci tp., itd. jesli ktos to uwaza to za szpan. no cóz- to nie mój problem. krycha_z_gazowni napisała: > > >> kładli (...) na stołach w restauracji, by zaszpanować > Pod tym względem niewiele się zmieniło - buractwo > ciągle kładzie swoje "ajfony" i inne wynalazki żeby zaszpanować. > Odpowiedz Link Zgłoś
evula Re: Analogowy Centertel odchodzi w marcu do lamus 08.01.10, 10:26 Gość portalu: szimurina napisał(a): > a pamiętacie dziesięciosekundówki? hehehe to było buractwo Raczej 5 -cio sekundówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ass Re: Analogowy Centertel odchodzi w marcu do lamus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 11:35 ja cie pamiętam, faktycznie było cos takiego hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flatron Re: Analogowy Centertel odchodzi w marcu do lamus IP: *.robnet.pl 08.01.10, 13:33 Tylko, że to było w Erze. Odpowiedz Link Zgłoś
szarak_44 Pamiętam :-) 08.01.10, 08:13 Niby komórka, a łatwiej było się z budki dodzwonić. I dużo taniej :) --- Mignęły dwie blade plamy olbrzymich oczu. Obie nagle wystrzeliły z zarośli w kierunku Tasznika. Potworne slepia osadzone były na pokrytym miedzianymi łuskami łbie gniewosza królewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Pan Redaktor nie doczytal - pasmo 450MHz Centertel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 08:30 używa od początku! Telefonia analogowa Centertel w standardzie NMT450i pracuje w pasmie 450MHz. Komórki (GSM) pracują "trochę" wyżej ;-) Jak zwykle w Wybiórczej ktoś coś słyszał i napisał. Prawda jest całkiem inna. Do szkoły w niedzielę a nie na dyskotekę chodzić gryzipiórki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Finwal Re: Pan Redaktor nie doczytal - pasmo 450MHz Cent IP: *.chello.pl 08.01.10, 08:47 Być może jednak redaktor ma rację. CDMA może korzystać z pasma 450MHz. Czy w przypadku Centertela tak się stanie (bo na razie 450Mhz zarezerwowane jest dla likwidowanej właśnie sieci) tego nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Re: Pan Redaktor nie doczytal - pasmo 450MHz Cent IP: 217.116.100.* 08.01.10, 09:16 Przecież dostęp do internetu poprzez CDMA 450MHz działa już w Centertelu od ponad roku (orange freedom pro). Liczba klientów rośnie, więc likwidacja NMT tak jak jest to napisane w artykule jest konieczna żeby zwolnić ostatnie kanały i przeznaczyć je na CDMA, co zwiększy pojemność sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: telekomunikant Re: Pan Redaktor nie doczytal - pasmo 450MHz Cent IP: 194.237.142.* 08.01.10, 11:30 CDMA nie ma nic wspolnego z GSM. CDMA wykorzystwane jest w telefonii 3G, a nie w GSM czyli 2G. CDMA to w skrocie mowiac sposod jednoczesnego nadawania informacji z/do wielu uzytkownikow z wykorzystaniem specjalnych kodow (scrambling codes). W GSM nadaje tylko jedna osoba na raz na danym kanale , a nadawcy przelaczani sa co chwile i moze ich byc do 8. NMT to z kolei telefonia komorkowa 1G (pierwszej generacji) i transmisja odbywa sie analogowo, zas kanal przydzielony jest do danego jednego uzytkownika. Wylaczenie NMT zwoli czestotliwosci dla nowszych technologii. I nie jest rpawda ze CDMA nie moze dzialac na 450MHz. Otoz moze dzialac na kazdej czestotliwosci, a dla 450MHz gotowe sa juz urzadzenia. To tyle co mozna o tym wszystkim w skrocie napisac. Fachowcow przepraszam za uproszczenia, ale chyba nie ma sensu wchodzic glebiej w szczegoly techniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grr Re: Pan Redaktor nie doczytal - pasmo 450MHz Cent IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.01.10, 14:10 oj sceptyk, ale zes sie popisal wiedza, no, no... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mt Re: Analogowy Centertel odchodzi w marcu do lamus IP: 195.184.82.* 08.01.10, 08:41 > Radziłbym sprawdzić znaczenie słowa minikomputer, choćby w Wikipedii, > skoro już z niej Autor korzystał, zwłaszcza cytując ten fragment o rybakach. Tia. Na wikipedii i w familiadzie, bo jeśli chodzi o definiowanie pojęć, są to źródła o zbliżonej wiarygodności. Minikomputer to mały komputer - może nie na wikipedii, ale w języku polskim owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
opinia_publiczna_online Re: Analogowy Centertel odchodzi w marcu do lamus 08.01.10, 08:54 > Gość portalu: Mt napisał(a): > Minikomputer to mały komputer - może nie na wikipedii, ale w języku > polskim owszem. Czasy się zmieniają, język też się zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gfds Re: Analogowy Centertel odchodzi w marcu do lamus IP: 94.246.163.* 08.01.10, 08:57 "1.02 do Centertela i Orange" Dobre sobie ... do jakiego Orange? Ja sie pytam!? Do Idei byc moze???? Odpowiedz Link Zgłoś
anika1983 Re: Analogowy Centertel odchodzi w marcu do lamus 08.01.10, 10:11 takiego Orange, że jest to inna sieć wobec sieci analogowej Centertel, tak samo jak np. jest osobno Era i Heyah Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor Re: Analogowy Centertel odchodzi w marcu do lamus 08.01.10, 08:58 Może mały jak na komputer, ale znacznie większy od PC skoro ten ostani to mikrokomputer (komputer oparty o mikroprocesor). Gość portalu: Mt napisał(a): > Minikomputer to mały komputer - może nie na wikipedii, ale w języku > polskim owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Analogowy Centertel odchodzi w marcu do lamus 08.01.10, 09:10 > Tia. Na wikipedii i w familiadzie, bo jeśli chodzi o definiowanie > pojęć, są to źródła o zbliżonej wiarygodności. Tak z ciekawości, to mógłbyś podać przykład. Pewnie zdarzają się czasem celowe dewastacje lub nieścisłości, lecz raczej szybko są one wyłapywane. > Minikomputer to mały komputer - może nie na wikipedii, ale w języku > polskim owszem. Raczej w języku polskich informatyków laików. Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Analogowy Centertel odchodzi w marcu do lamus 08.01.10, 09:46 > > Minikomputer to mały komputer - może nie na wikipedii, ale w języku > > polskim owszem. > > Raczej w języku polskich informatyków laików. No i?? To co sam nazywasz komputerem osobistym jest w rzeczywistości mikrokomputerem. Czy to jakieś problem? Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Analogowy Centertel odchodzi w marcu do lamus 08.01.10, 13:09 >Raczej w języku polskich informatyków laików. Tak ale artykul jest pisany przez laikow i glownie dla laikow wiec nie ma co kruszyc kopii o niescislosci - akceptowalne w tym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BAY Re: Analogowy Centertel odchodzi w marcu do lamus IP: 188.105.224.* 08.01.10, 12:25 Moze dalbys tak na szybko pare niewiarygodnych informacji z Wikipedii? Odpowiedz Link Zgłoś
podkanclerzy w czasach Nokii720 wszyscy mogli zarobić... 08.01.10, 09:12 nie było supermarketów ,makrów i pralni pieniędzy pracujących ,,bez zysku,, i niepłacących podatków...nie było koncesji... polski urzędnik za pół litra wódki oddał rynek i banki obcym szumowinom...najczęściej była to jakaś postkomunistyczna kanalia.. gdy wyłączałem po raz ostatni Nokię720 robiłem to z żalem człowieka oszukanego przez państwo polskie.. włączenie Nokii 5110 po raz pierwszy było już w innym świecie...gorszym gdzie już zarabiali tylko nieliczni... Odpowiedz Link Zgłoś
podkanclerzy maś pół akcji Orlenu nie psiejmuj się... 08.01.10, 09:39 jezdeś powaźną biznesmen teatralnom.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Re: maś pół akcji Orlenu nie psiejmuj się... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.10, 10:04 podkanclerzy napisał: > jezdeś powaźną biznesmen teatralnom.. ale przyznaj, masz ty nasrane. Odpowiedz Link Zgłoś
vinc0 Re: maś pół akcji Orlenu nie psiejmuj się... 08.01.10, 10:07 A nie o taką właśnie reakcję ci chodziło??? Odpowiedz Link Zgłoś
podkanclerzy Otake reakcje mi chodziło.. 08.01.10, 10:26 skąd wiesz ? pamiętam że musiałem płacić za rozmowy przychodzące... to było jeszcze w mylionach...ale ja codziennie podwajałem kapitał.. to co mi tam było... Odpowiedz Link Zgłoś
bnch Re: Otake reakcje mi chodziło.. 08.01.10, 12:37 Może i wylewanie żalu na forum i obarczanie sił wszelakich za swoje niepowodzenia jest jakimś pomysłem, ale chyba nie prowadzi do poradzenia sobie z problemami. Odpowiedz Link Zgłoś
podkanclerzy żeby naprawić państwo musiałbym rewolucję zbrojną 08.01.10, 14:45 w celu łobalenia juś Unii Ełropejskiej a nie tylko PRLu bis.. jakieś takie Tupamaros ,Brigade Rose..ba ! winien zostać baćką Machno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grr Re: w czasach Nokii720 wszyscy mogli zarobić... IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.01.10, 14:14 rozumiem, ze kupujac nokie 720 tez chciales zostac wielkim polskim byznesmenem co kaloryferem zajmuje pol stolika no ale wyszlo jak wyszlo? a wlaczajac nokie 5110 byles juz tylko zwyklym konsumentem? tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marklar Analogowy Centertel odchodzi w marcu do lamusa IP: *.tktelekom.pl 08.01.10, 09:19 no i autor nie odrobił lekcji, kurs dolara NBP miał sie tak do ceny dolara, jak cena ropy naftowej w NY do ceny benzyny w Polsce. Jeżeli dobrze pamiętam to minuta połączenia (a liczono tylko pełen minuty), oscylowała coś między 20tys. zł a 45 tys.zł., czyli obecnie nowych by to było 2-4,5 PLN. Jakby rozmowa kosztowała równowartość dzisiejszych 50gr, to nosiłbym przy sobie 2 dodatkowe cegły (baterie) do mojej NOKII, no i nikt by nie kupił GSM, gdy rozmowa w GSM na poczatku kosztowała 1,5 PLN za minute... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shoo Re: Analogowy Centertel odchodzi w marcu do lamus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 09:42 No wlasnie - ceny byly koszmarnie wysokie, a chyba na poczatku to jeszcze placilo sie za odbierane rozmowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donald Re: Analogowy Centertel odchodzi w marcu do lamus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 09:27 Chyba słuszna decyzja, nie wiem czy jest sens utrzymywania sieci dla tak niewielkiej liczby użytkowników, lepiej, że rozbudowują sieć cdma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Połączenia nic nie kosztują tylko jest opłata... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 09:51 Połączenia nic nie kosztują tylko jest opłata miesięczna... nie znoszę, gdy w gazecie wypisuje się takie kretynizmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bias-tee Analogowy Centertel odchodzi w marcu do lamusa IP: *.man.poznan.pl 08.01.10, 09:57 A praca w Centku w 1993-1997? Bajka. Szkolenia w NOKII, Ople Frontera, bajkowe pieniądze, Śnieżne Kotły, Zimna Brzeźnica - ech, łezka się w oku kręci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adi 0-90, 975 - numery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.10, 09:58 A jakie tam były numery? Zdaje się zaczynało się od 0-90 czy jakoś tak? Była też kiedyś taka sieć "dyspozytorska", bodajze łączona przez numer 975. Ktoś coś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistrz Analogowy Centertel odchodzi w marcu do lamusa IP: *.ptr.magnet.ie 08.01.10, 10:37 blog Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mao pekao Analogowy Centertel odchodzi w marcu do lamusa IP: 62.29.173.* 08.01.10, 10:52 Wy zobaczcie jaki był kurs zł do dolara (25 dol to 35 zł). A potem "pełzająca inflacja" pani Gronkiewicz Waletz okradła nas z tego przelicznika. I z 40 proc. zarobków. Ale cóż, bogaty nie daje na tacę... Odpowiedz Link Zgłoś
akkj Re: Analogowy Centertel odchodzi w marcu do lamus 08.01.10, 11:46 Bredzisz, tak ja autor artykułu. Ciekaw jestem, kiedy 1 USD = 1,4 zł. Okradli cie biedaku, z tego przelicznika? A co na to twój psychiatra? Gość portalu: mao pekao napisał(a): > Wy zobaczcie jaki był kurs zł do dolara (25 dol to 35 zł). A potem "pełzająca > inflacja" pani Gronkiewicz Waletz okradła nas z tego przelicznika. I z 40 > proc. zarobków. Ale cóż, bogaty nie daje na tacę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Orange Freedom Pro jest kompletnie nieopłacalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 12:01 Usługa Orange Freedom Pro jest nieopłacalna - niestety. TP SA wykorzystuje bezradność ludzi mieszkających w miejscowościach pozbawionych dostępu do Internetu kablowego i zdziera z nich myto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirrin Re: Orange Freedom Pro jest kompletnie nieopłacal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 12:10 No wiesz trudno oczekiwać, żeby firma oferowała net po cenach, na których by nie zarabiała. Z drugiej strony, przecież nikt nie broni kablówkom docierać w te miejsca, o których piszesz. No ale inwestycje kosztują... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof Orange Freedom Pro to kpina z limitem danych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 12:24 Spójrzcie sami na ofertę Orange Freedom Pro - to "pro" w nazwie to chyba jakaś kpina. Prędkość 1 Mbit/s z limitem transferu 3 GB?<lol> To już przez sieci komórkowe jest lepiej, a CDMA miało być lepszym zastępnikiem. Kto nie wierzy, niech zobaczy: bit.ly/8ENdm5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deejay Re: Orange Freedom Pro to kpina z limitem danych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 12:40 czasem lepsze 1 Mb niż brak jakiejkolwiek alternatywy, przecież cdma w dużej mierze było pomyślane dla tych, którzy nie mają jakiegokolwiek innego dostępu do sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
aiwaplatz Abonament to dziś 10zł netto. 08.01.10, 12:46 A warunkiem uzyskania koncesji na GSM dla Centertelu, było utrzyamanie sieci NMT do 2014 roku. Kolejny jakiś przekręt. Mam kaloryfer Motoroli, dziś jako stacjonarny i lepiej w nim słychać, niż w iPhonie czy Sony C905. Internet CDMA działa do 1,5 MB i nie sądzę, by po wyłączeniu analogowej komórki nagle mi to poprawili. Odpowiedz Link Zgłoś