henrywigo 20.01.10, 06:30 Miales chamie zloty rog.Miales chamie zloty rog Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: AntyKraft Patriotyzm gospodarczy IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 20.01.10, 06:43 Czas, żeby Wedel powrócił w polskie ręce a firma do najlepszych tradycji i receptur... Wyrobów Wedla nie kupuje, ale za jakiś czas to zrobię, by przekonać się się zaszły jakieś zmiany. Żeby czekolada była czekoladą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakosz Re: Patriotyzm gospodarczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.10, 07:39 Oj, nie było to jak "Zakłady im. 22-go lipca dawniej E.Wedel". Nazwa była zmieniona ale wyroby pozostały na przedwojennym poziomie, po przywróceniu nazwy na E.Wedel wyroby stały się czekoladopodobnymi i nie jadalnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Tez juz nie kupujemy Wedla IP: *.sds.uw.edu.pl 20.01.10, 10:04 Jakosc Wedla przez ostatnie lata sie popsula... Wsystko zrobilo sie wyraznie slodsze... Czekolady z pelnymi orzechami maja malo orzechow i sa dosc slodkie Teraz nie kupujemy juz Wedla tylko gorzka Alpen Gold.. Ptasie mleczko tez zrobilo sie wyraznie slodsze... Fakt ze dalej lepsze niz milka ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cukierek Re: Tez juz nie kupujemy Wedla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.10, 14:39 W ptasim mleczku jest tyle cukru, że szok!: www.ilecukru.pl/czekolady.html Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Tez juz nie kupujemy Wedla 20.01.10, 15:28 Cukier jest tanszy niz kakao, wiec zwiekszanie ilosci cukru oznacza obnizenie kosztow produkcji. Natomiast czekolada w Polsce mocno stracila na jakosci po wejsciu do Unii Europejskiej - widocznie normy unijne sa gorsze niz stare normy komunistyczne, ktore obowiazywaly w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Krótka pamięć 20.01.10, 16:23 A ja pamiętam legendarne słodycze z Wedla w czasach kartkowych. I pamiętam ich smak. DO DUP.Y BYŁY TE SŁODYCZE! Wcinaliśmy je, bo nie było innych, a że i te rzadko bywały, to każdy kawałek smakował jak marzenie - i tylko to jest prawdą. Ja w tym czasie kiedyś dostałem paczkę ze słodyczami (wujek! dzięki!) z Francji. Nestle, Suchard i coś jeszcze. To było objawienie, Wedel mógł się schować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Willy Re: Krótka pamięć IP: *.as.kn.pl 15.09.10, 18:58 "and-nowak"Za komuny wiadomo, bywało różnie,ale jak kupowałeś wyroby czekoladopodobne to był Twój problem.Skoro kiedyś w/g Ciebie był "szajs" a nie czekolada, to obecnie powinna ona być naprawdę wyśmienita, a jest na odwrót.Ja natomiast szukałem pełno wartościowych wyrobów, jak znalazłem to kupowałem, a jak nie znalazłem,to sam robiłem czekoladę z kakaa i prawdziwego masła.Nawet dziś robię wnukowi (dawniej synowi)z dobrego masła i dobrego kakaa,ponieważ te "nasze" w/g norm UE są naprawdę do niczego.Pytanie,co jest w ogóle teraz nasze?Żadnego smaku,tłuszcz utwardzony,żujesz i czujesz ten tłuszcz bo się nie rozpuszcza w ustach jak powinna i nie tylko dot.to czekolady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czekoladka Re: Tez juz nie kupujemy Wedla IP: *.64k.pl 05.02.13, 15:04 Jak dla mnie Wedel to najlepsza Polska marka. Pyszna czekolada, i niebiańskie ptasie mleczko waniliowe. Nie zauważyłam żadnej różnicy pomiędzy starymi wyrobami a nowymi, ludzie robią z igły widły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: investor Powrót na akcji giełdę? IP: *.icpnet.pl 20.01.10, 13:49 Rozeszłyby się jak ciepłe bułeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NickGuest Re: Patriotyzm gospodarczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.10, 00:45 Tak wlasnie konczy sie ekspansja zagranicznego kapitalu na polkim rynku, okazauje sie ze duza czesc sektora zywnosci przejmie zagraniczny monopolista , prawie wszystkie banki w Polsce nie sa polskie,a wbrew pozorom niezle sobie radza. Odpowiedz Link Zgłoś
iruska89 Re: Patriotyzm gospodarczy 10.01.24, 11:50 to dalej nie kupuj. to jak oni traktuja pracownikow powinno powodowac ogolna niechec nawet klientow. Przeciez tam standardem jest mobbing czy obelgi rzucane w strone pracownikow, zwolnienia niewygodnych osob ktore podnosza temat... no dramat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Kraft kupuje Cadbury, Wedel idzie pod młotek IP: *.chello.pl 20.01.10, 08:21 Rosenfeld - wszystko wiadomo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Oczywiście że wiadomo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.10, 10:24 Masz sieczkę w środku tego przyrządu do noszenia czapki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Nazwisko tej pani to musi być zbieg IP: *.speed-net.pl 20.01.10, 11:20 okoliczności. Kto uważa inaczej, ten jest antysemita. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Nazwisko tej pani to musi być zbieg 20.01.10, 13:09 taa! cała historia 20 lat RP III to jedna wielka "okoliczność" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ucho Re: Nazwisko tej pani to musi być zbieg IP: *.hsi4.kabel-badenwuerttemberg.de 20.01.10, 13:27 no i co ze Żydówka, to juz Żydzi maja sie schowac pod ziemie zeby ich nie bylo widac ty faszysto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmk Re: Kraft kupuje Cadbury, Wedel idzie pod młotek IP: *.e-wro.net.pl 20.01.10, 13:33 Tak - tak !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tzc Re: Kraft kupuje Cadbury, Wedel idzie pod młotek IP: *.acn.waw.pl 12.02.10, 09:07 Za to nazwisko 'Wedel' nic Wam nie mówi, sieroty? Zanim zaczniecie drzeć buzie, że Wam rodowe srebra wybierają żydowskie pasożyty, skupcie się chwilę, skąd te rodowe srebra macie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Wedel w moich oczach zdziadział IP: *.pl 20.01.10, 09:18 Głównie poprzed downsizing. Np. kiedyś Ptasie Mleczko było w opakowaniach 500g, teraz tylko 420. A cena cały czas rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
fragolina_verde Re: Wedel w moich oczach zdziadział 20.01.10, 10:09 Moim zdaniem powinni wrócić do starych receptur nawet kosztem ceny. Z dzieciństwa pamiętam smak czekolady nadziewanej truskawkowej - fantastyczny i niepowtarzalny. Niedawno kupiłam taką czekoladę Wedla i niestety nie nadawało się to jedzenia, nie mówiąc już o tym, że w niczym nie przypominało tej sprzed lat. Mam nadzieję, że bez względu na to kto przejmie Wedla postawi na jakość a nie na wyroby czekoladopodobne. Odpowiedz Link Zgłoś
opinia_publiczna_online Re: Wedel w moich oczach zdziadział 20.01.10, 10:22 > Z dzieciństwa pamiętam smak czekolady nadziewanej truskawkowej. Jak się było młodym, to wszystko inaczej smakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakosz Wedel to juz tylko sama nazwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.10, 11:34 A pamietacie smak Ptasiego mleczka jeszcze przed 90r. Ten kto probowal to wie, teraz nie ma mowy o porównaniu do tamtch wyrobów i dziwnym trafem Alpejskie mleczko ma smak tamtego Ptasiego mleczka lub chociaż przypomina je. To co ten "Wedel" teraz sprzedaje to masakra... A dla mnie to jeszcze większa przykrość bo mieszkam obok fabryki Wedla. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa Wedel robi dość fatalne czekolady teraz IP: *.31.139.122.rybnet.pl 20.01.10, 13:35 Mleczne mają tylko 25% masy kakaowej w porównaniu do Niemieckich z Lidla/Aldi, które mają 30-35%, a także Milki (bodajże 30%). Radzę patrzeć na te procenta, bo mają mocne przełożenie na smak czekolady (dla mlecznej preferuję więcej niż 30). Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Wedel w moich oczach zdziadział 20.01.10, 13:59 to jest pytanie - czy koszt powrotu do starych receptur faktycznie podniósłby ceny? przykład z wędlinami powoduje że nie wierzę w takie strachy. 1 kg żywca kosztuje jakieś 3 - 4 zł (chyba żeby skoczyło na 5 zł, ale wątpię). ceny wędlinopodobnych - znacie wszyscy. I cały czas wciskają nam kit że gdyby zrezygnować z "ropopodobych" to byłoby drożej. A ja twierdzę że to jest typowa zmowa producentów. W tym przypadku kasą dzielą się producenci świństw dodawanych do wędlin i producenci "wędlinopodobnych". p.s. trudno by czekolada miała smak jeśli ładuje sie do niej talk. Odpowiedz Link Zgłoś
pinionzek Re: Wedel w moich oczach zdziadział 26.03.10, 13:10 z tym że jakość niestety nie zawsze się opłaca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lil Czekolady Cadbury IP: *.blich.krakow.pl 20.01.10, 15:53 Osobiście czekolady Wedla mi nie smakują, a interesuje mnie tylko to czy w wyniku tej całej roszady jest szansa na powrót na rynek polski czekolad samego Cadbury (i innych produktów dostępnych w UK, etc.). Mam nadzieję, że Kraft nie zrezygnuje z ich produkcji i dystrybucji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olobolo Kraft kupuje Cadbury, Wedel idzie pod młotek IP: *.chello.pl 20.01.10, 10:02 A Wawel to czasem nie Cadbury. Poza tym Nestle bedzie zainteresowane tym zakupem. Za kilka milionow zl beda liderem rynku i o to im chodzi. Z Goplana nie mogli tego osiagnac i dali sobie spokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Kraft kupuje Cadbury, Wedel idzie pod młotek IP: *.pl 20.01.10, 10:05 > A Wawel to czasem nie Cadbury. Właścicielem Wedla jest Cadbury. Ale to nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_glosny A może czas na dużą Polską Grupę? 20.01.10, 10:08 A może czas na dużą Polską Grupę? Wedel-Wawel-Jutrzenka Jakąś nazwę tylko chwytliwą do tego? I dochodzi kwestia podziału rynku do tego. Poza tym zawsze pewno znajdzie się jakiś Maspex Wadowice, który kupuje wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byrcyn Re: A może czas na dużą Polską Grupę? IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.01.10, 10:24 A może czas na dużą Polską Grupę? > Wedel-Wawel-Jutrzenka Dobry pomysł, chociaż biznesowo raczej nie do spełnienia. Ale może polskie grupy kapitałowe lub PKO BP skorzystają z okazji. A może ogłosić zbiórkę wśród obywateli dla odzyskania najlepszej polskiej marki. P.S. Ja i moje dzieci jemy dużo słodyczy i najlepiej smakuje nam Wedel, więc nie wiem skąd takie utyskiwania. Może malkontenci dadzą przykład które wyroby są lepsze? Odpowiedz Link Zgłoś
zbukov Re: A może czas na dużą Polską Grupę? 20.01.10, 10:43 Niestety, ale u nas w domu kupujemy alpejskie mleczko mimo iż jest wyraźnie droższe od ptasiego mleczka. Może nam się to drugie przejadło. Natomiast mój syn uwielbia bajeczne i pierroty, no i złote orzechy z naszej lubelskiej Solidarności :) W każdym razie podobałaby mi się sytuacja powrotu Wedla w polskie ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: A może czas na dużą Polską Grupę? 20.01.10, 14:05 dałbym 10 zł, lub więcej bez żądań akcji, czy jakichkolwiek praw jeśliby miał wrócić. tylko warunek - zakaz ponownej prywatyzacji i łapy państwa precz od zarządu (synekur). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cukry-SpoKo Odkupienie marki Wedel przez jakiegoś polskiego IP: 213.227.95.* 20.01.10, 10:51 nabywcę nie jest do końca niemożliwe, ale mało realne. Nie tak dawno "Puls Biznesu" oceniał koszt ewentualnego przejęcia na 700 mln do 1 mld zł. To więcej, niż są warte wszystkie firmy cukiernicze obecnie notowane na warszawskiej giełdzie razem wzięte. No chyba, że taka Jutrzenka by się strasznie zadłużyła. Ale czy warta skórka wyprawki? Co prawda, w rankingach "Rzeczpospolitej" stara marka nadal trzyma się wysoko, lecz... Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: A może czas na dużą Polską Grupę? 20.01.10, 14:03 Twoim dzieciakom to się nie dziwię. Skąd mieliby pamiętać smak Wedla. Ale Ty???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xavier Re: A może czas na dużą Polską Grupę? IP: *.chello.pl 20.01.10, 18:44 spokojnie spokojnie.... Kraft wrzucił plotke reuters'owi i wielkie halo. Prawda jest taka, że dopiero co przedstawiono nowszą ofertę ( czytj cenę) za akcje Cadbury'ego. Czy posiadacze akcji będą chętni do sprzedaży to się okaże. Nie ma co dzielić skóry na niedźwiedziu, ostateczna decyzja ma zapaźć do połowy lutego. a jeśli nawet kraft wykupi cadbury to może ferrero z hershey'em kupią Wedla? tragedii nie będzie. A co do jakości produktów... to cóż o gustach się nie dyskutuje. Wydaje mi się że jedyną marką mogącą zagrozic kraftowi w polsce jest wedel, ponad 70% rynku w ptasich mleczkach i ok 25% w czekoladach (marki krafta mają 16 i 14%) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smakosz Kraft kupuje Cadbury, Wedel idzie pod młotek IP: *.opole.internetia.pl 20.01.10, 10:15 ... a gdzie jest brzeska ODRA w tym rankingu? Kto ją wykupi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Kraft kupuje Cadbury, Wedel idzie pod młotek IP: *.autocom.pl 20.01.10, 10:23 Dla mojego pokolenia Wedel był znaną i jedyną marką czekolady-mam > 40 lat.Dawniej kupowalo się Wedla albo nic,wiec miałam sentyment do nazwy. Dla moich dzieci Wedel nie znaczy nic i marka padnie. Zgadzam się,ze czekolady stały się za słodkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Kraft kupuje Cadbury, Wedel idzie pod młotek IP: *.ghnet.pl 20.01.10, 10:31 Trudno trochę sentymentalnemu emerytowi pogodzic sie z bezwzgledna walka na wolnym rynku niszczaca wiekowe i zaslużone firmy rodzinne. Mam na marginesie komentarz-pytanie. Dlaczego na krakowskim lotnisku Balice nie można kupic w sklepach w tzw strefie bezcłowej lokalnych slodyczy z Wawelu, co zawsze byloby dla turysty miła pamiatka czy prezentem, natomiast sa wyroby warszawskiego Wedla? Zreszta wielkosc tych sklepow i asortyment sprzedawanych tam towarow w tym slodyczy i alkoholi, drastycznie odbiega od podobnych wielkoscia innych znanych mi lotnisk europejskich, nawet w dawnych demoludach. Balice miały i nadal maja zaściankowy charakter łącznie ze stylem obsługi i trudno o lepszą antypromocje Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
moritani Kraft kupuje Cadbury, Wedel idzie pod młotek 20.01.10, 10:36 Kraft zwiekszy swoje zyski, a Europa straci mejsca pracy. Komu to potrzebne poza koncernem???? Ciekaw jestem czym argumentuje swoją decyzje, zgode, UE????? I lobbysci sa tam sprawniejzymi niz u nas. I stawki chyba wyzsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sucho i kaczo Re: Kraft kupuje Cadbury, jakosc pewnie upadnie... IP: 132.170.64.* 20.01.10, 16:42 W praktycznie kazdym amerykanskim sklepie z zywnoscia lezy sporo produktow sygnowanych przez firme "Kraft" - zazwyczaj jest to typowa "masowa", produkty tansze ale kiepskie jakosciowo! Odpowiedz Link Zgłoś
naiwny_debilek A co z fabryką Cadbury pod Wrocławiem?? 20.01.10, 10:38 Mam nadzieję, że nie kwalifikuje się do sprzedaży? W końcu to nie żaden wedel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xavier Re: A co z fabryką Cadbury pod Wrocławiem?? IP: *.chello.pl 20.01.10, 18:46 z tgo co kojarze to pod Wrocławiem Cadbury postawiło 2 fabryki gum do żucia - stimorol, trident i hollywood- ale wszystko idzie na export. Skoro halls'y robione są w kolumbii to dalczego gumy nie w Polsce?? szkoda zę nie ma ich w dystrybucji w Polsce, przydałby się konkurent wrigley'owi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Ten KtoBury zrobil Wedla niesmacznym IP: 78.8.139.* 20.01.10, 10:42 Zmienili receptury i czekolada stala sie jakas dziwna, czekam na powrot sarego dobrego smaku : Odpowiedz Link Zgłoś
hollowcat fakt :( 20.01.10, 10:52 może nie tyle niesmaczna co za słodka. Uwielbiam słodycze i cukier, ale tutaj troche przesadzili :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: end Nareszce faktyczny koniec z wyrobami IP: 85.128.69.* 20.01.10, 10:54 czekoladopodobnymi którymi raczył nas przez ostatnie lata Cadbury z logo Wedla. Zmarnowali tradycję, zniszczyli markę, całą produkcję podporządkowali piekarnictwu (polepszacze+syntetyczne smaki) pozostawiając rdzeń produkcyjny dawnego Wedla czyli czekoladę i chałwę na marginesie. Stąd taka jakość produktów w ostatnich latach. Jeżeli Kraft będzie produkował pod marką Wedla podobne produkty jak np Alpejskie Mleczko czy czekolady Milka to spokojny jestem o jakość i zbyt. To dobra wiadomość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Nareszce faktyczny koniec z wyrobami IP: 195.170.191.* 20.01.10, 20:57 przecież marka e.wedel np. delicje lub inne produkcje piekarnicze należa do kraft-a który kupił je od danone!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Kraft ma gigantyczna pozycje na rynku IP: *.rain.fr 20.01.10, 11:08 Po przejeciu Danone LU (wszystkie petitki, San) juz byl gigantem na rynku ktory robi co chce. Teraz po lyknieciu Cadbury bedzie jeszcze wiekszy. Niektorzy pisza o polskich firmach Wawel i Jutrzenka i o odnowieniu polskich tradycji. Nie znam krakowskiej firmy, ale znam Jutrzenke - to prywatny bezwzgledny wlasiciel, nastawiony na zysk, a nie polska firma z tradycjami. Szczerze wolalbym aby sprzedali to Nestle - ci w przeciwienstwie do Polskich firm maja kase na realne konkurowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
madrekate Re: Im nie zależy na WEDLU! 20.01.10, 11:14 A czy nie wydaje WAm się drodzy słodkolubni, że w związku z postawionym przez UE warunkiem o sprzedaży Wedla tylko w polskieręce ( swoją drogą nieralny) WEDEL będzie czekał i czekał, produkcja stanie i w konsekwencji długofalowej... i pójdzie w zapomnienie upadnie. Ach, kapitalizm. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xavier Re: Im nie zależy na WEDLU! IP: *.chello.pl 20.01.10, 18:51 wedel nie musi pość TYLKO w polskie rece. Sprzedarz Wedla i jakiejs fabryki cadbury w rumunii jest wymuszona prez komisję europejską, by przeciwdziałać monopolowi. w sytuacji gdy kraft kupiłby cadbury razem z wedlem miałby ponad 50% rynku w tabliczkach czekolady, a w całym segmencie produktów czekoladowych ponad 3/4 rynku. sorry ale wole zeby wedel był biedniejszą firmą niż należał do molocha robiącego kawy (jakobs) ciastka (LU) i coraz słabsze czekolady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmk Re: Kraft kupuje Cadbury, Wedel idzie pod młotek IP: *.acn.waw.pl 20.01.10, 11:17 Jakosc Wedla jest od dluszego czasu beznadziejna. Coz, Cadbury ktore kupilismy w czasie pobytu w Anglii okazalo sie byc rownie niejadalne jak obecny Wedel. Slowem: jaki pan, taki kram. Fajnie by bylo gdyby Wedla kupil ktorys z koncernow produkujacych wyroby czkoladowe a nie czekoladopodobne. Moze marka by nie zaniknela... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korek Re: Kraft kupuje Cadbury, Wedel idzie pod młotek IP: *.171.34.133.static.crowley.pl 20.01.10, 11:41 Ciekawe jest to, że tak powszechnie zauważane jest zwiększenie w ostatnich latach cukru w czekoladzie. Może to jest powodem dla którego tak wzrasta konsumpcja czekolady gorzkiej? tutaj akurat Wedel ma niezłą ofertę, aczkolwiek gorzka czekolada Wedla jest trochę gorsza od czekolady gorzkiej Goplany, która jednak jest w Warszawie trudno dostępna. Inna sprawa, to to, że dzieci są do bardzo słodkich smaków przyzwyczajane od urodzenia, więc to co nam się wydaje za słodkie w czekoladzie, w innych krajach (zachodnich) może się wydawać normą (i będzie też niedługo dla młodych Polaków). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1906 Re: Kraft kupuje Cadbury, Wedel idzie pod młotek IP: *.speed-net.pl 20.01.10, 12:04 Jako dziecko nie lubiłem gorzkiej czekolady (produkty wedlowskie) i to bardzo. W czasach PRL i przełomu lubiłem przede wszystkim mleczną oraz z orzechami i bakaliami. Zawsze myslałem, że z wiekiem odczuwanie smaku mi się zmieniło, ale po komentarzach widzę, że to nie to. Obecnie wolę gorzką jako bardziej zjadliwą, mlecznej nie daje się jesć, chyba że ktoś wilczo głodny i musi 'zagryźć' w podróży. W orzechowej jest mało orzechów i jest bardzo słodka, natomiast te z bakaliami (i nadziewane też) to również ulep i na dodatek jakby perfumowany. Dochodzę do wniosku, że już czasem lepiej sobie kupić baton czekoladowy typu mars i s-ka, bo one trzymają jakość od lat. A Wedel się opuścił, już wolę wyroby lubelskiej Solidarności i tamtejszego polmosu choć to nie w temacie ;]. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cukierek Re: Kraft kupuje Cadbury, Wedel idzie pod młotek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.10, 14:38 Prawda, prawda z tym cukrem. A ile jest w ptasim mleczku, to szok!: www.ilecukru.pl/czekolady.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Kraft kupuje Cadbury, Wedel idzie pod młotek IP: *.rcl.gov.pl 20.01.10, 11:24 Ale taki Grycan - firma rodzinna z tradycjami, mógłby (gdyby, oczywiście, pozyskał fundusze) kupić Wedla (fimę z tradycjami) i reanimować jakość. Asortyment obu firm się wspaniale uzupełnia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Evv Re: Kraft kupuje Cadbury, Wedel idzie pod młotek IP: 212.76.37.* 20.01.10, 12:05 Tradycję to Grycan ma taką, że położył Zieloną Budkę i musiał ją sprzedać za złotówkę! Grycan na czekoladzie się nie zna i sparzył się już na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samsmak Re: Kraft kupuje Cadbury, Wedel idzie pod młotek IP: *.fejk.se 20.01.10, 13:58 o ile wiem, Zielona Budka została sprzedana, bo Francuzi - współudziałowcy chcieli produkować wielkie ilości marnych lodów, a Grycanowi zależało jednak na jakości (a kredyt za nowoczesną fabrykę trzeba było jakoś spłacić...) Odpowiedz Link Zgłoś
jol.k8 Kraft kupuje Cadbury, Wedel idzie pod młotek 20.01.10, 12:07 Niech kupują i do reszty zniszczą te dawniej wspaniałe wyroby. Odkąd Wedel przestał być Wedlem, coraz mniej kupujemy te pseudowedlowskie wyroby. Oby się na tej marce nie przejechali, jak kiedyś firma która kupiła markę Zielona Budka. Obecnie na rynku są zdecydowanie lepsze słodycze innych firm. Odpowiedz Link Zgłoś
chojowaty Kraft kupuje Cadbury, Wedel idzie pod młotek 20.01.10, 12:17 nie daj Boże , żeby Żyd kupił Wedla Odpowiedz Link Zgłoś
amelie2 Kraft kupuje Cadbury, Wedel idzie pod młotek 20.01.10, 12:18 Bardzo bym chciał poznać 2 liczby: za ile Wedel sprzedało polskie (?) Ministerstwo Skarbu, a za ile zostanie sprzedany Wedel teraz. Firma, w której pracowałem została sprzedana Amerykanom za ok. 600 000 US$,a ci odsprzedali ją dalej za ponad 50 000 000 US$. To się nazywa prywatyzacją "po polsku". Każda ze sprzedanych elektrowni została sprzedana za 10 - 20 % wartości odtworzeniowej. Ciekawe czy ktoś kiedyś poniesie za to odpowiedzialność. Odpowiedz Link Zgłoś
vontomke Spytaj Cimoszewicza 20.01.10, 18:33 Czy prawdą jest, że jedną z pierwszych jego decyzji jako prezesa Rady Ministrów w kwietniu 1996 r. było nieodpłatne przekazanie 160 tys. akcji firmy Wedel koncernowi PepsiCo i czy prawdą jest, czy tylko zwykłą plotką, że firma ta jednocześnie została zwolniona z podatku? Odpowiedz Link Zgłoś
max_heiliger I niech ktoś zaprzeczy że Żydzi rządzą światem 20.01.10, 12:28 Kraft - karmią śmieciami, GoldmanSachs- kradną pieniądze, LehmanBros, to samo, GoldwynMayer - ogłupiają durnymi filmami a teraz takie swojsko brzmiące nazwiska - Greenspan, Rotschild, Cohen - mówią wam coś ? mam jeszcze dalej wymieniać ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ucho Re: I niech ktoś zaprzeczy że Żydzi rządzą świate IP: *.hsi4.kabel-badenwuerttemberg.de 20.01.10, 13:31 nie musisz, wszyscy wiedza dlaczego twojej babce głowę golili Odpowiedz Link Zgłoś
impostor Re: I niech ktoś zaprzeczy że Żydzi rządzą świate 20.01.10, 14:04 mysle ze dla pelnego uswiadomienia forumowiczow powinienes uzupelnic swoj post o powiazania firm z nazwiskami. niektorzy moga sie pogubic i nie zrozumiec dokladnie intencji posta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icc Prywatny właściciel sprzeda Wedla za 200 mln euro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.10, 13:00 Nie pamiętacie przypadkiem kiedy i za ile kupił? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRK Kraft kupuje Cadbury, Wedel idzie pod młotek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.10, 13:05 Może grupa Maspex Wadowice kupiłaby Wedla, który dzięki temu stałby się na nowo prawdziwie polską marką!:P Odpowiedz Link Zgłoś
olias Kraft kupuje Cadbury, Wedel idzie pod młotek 20.01.10, 13:07 mamy powód do zadowolenia. Przez pół wieku E.Wedel, czyli "22 lipca", przy czym nawet skrajnie czerwoni komuniści używali nazwy "Wedel" był naszą dumą, naszą marką, wspomnieniem po normalnych czasach. Kiedy wreszcie tych normalnych czasów doczekaliśmy się (?) fabryka została sprzedana za psie pieniądze, rodzina Wedla została olana, marka zapomniana. Dziś będą sobie Wedlem rzucać to tu - to tam. Wedel, marka przy której Kraft i Cadbury były tylko większe, nigdy lepsze. Mogliśmy mieć ekskluzywną firmę, mam gie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarna mamba Kraft kupuje Cadbury, Wedel idzie pod młotek IP: *.chello.pl 20.01.10, 13:12 ńo,tak,Anglik,jak to Anglik zepsuł nasze słodycze a Amerykaniec nie będzie lepszy.RIP Wedel!!! Odpowiedz Link Zgłoś