Dodaj do ulubionych

Republika bananowa

IP: 10.8.2.* 15.02.02, 11:34
Mam dowód na to że Polska staje się republiką bananową.
Wystarczy przeczytać statystykę sprzedaży nowych aut w Polsce
w latach 2000/2001. Spadek sprzedaży ogółem jest dramatyczny (ok.30%)
natomiast jest silny wzrost w segmencie aut klasy wyższej (Mercedes,Volvo,).
Dla niezorientowanych : republika bananowa charakteryzuje się koncentracją
kapitału w rękach bardzo wąskiej grupy oligarchicznej przy znacznym
zubożeniu szerokich warstw społ. Jest to wynikiem silnej korupcji i
zaprzeczeniem kapitalizmu. Co wy na to ekonomiści?
Obserwuj wątek
    • komentator Re: Republika bananowa 15.02.02, 12:02
      Gość portalu: SCAN napisał(a):

> Mam dowód na to że Polska staje się republiką bananową.
      > Wystarczy przeczytać statystykę sprzedaży nowych aut w Polsce
      > w latach 2000/2001. Spadek sprzedaży ogółem jest dramatyczny (ok.30%)
      > natomiast jest silny wzrost w segmencie aut klasy wyższej (Mercedes,Volvo,).
      > Dla niezorientowanych : republika bananowa charakteryzuje się koncentracją
      > kapitału w rękach bardzo wąskiej grupy oligarchicznej przy znacznym
      > zubożeniu szerokich warstw społ. Jest to wynikiem silnej korupcji i
      > zaprzeczeniem kapitalizmu. Co wy na to ekonomiści?

Ladnie, ladnie, wyweszyles dowod na swoja upatrzona ideologiczna teze hehe.
      Realnie patrzy sie inaczej:

Ekonomista sprawdzilby liczby dokladnie: jaka jest skala zjawiska i kto kupuje?
      Mozna na przyklad rzucic gromy na horrendalny wzrost liczby sprzedawanych Rollsow
      czy 15 metrowych Cadillacow o 500% podczas gdy okaze sie ze wzrost nastapil z 1
      na 5 egzemplarzy a zakupily je firmy wozace ludzi na slub.

Poza tym o jakich Mercach czy Volvo mowa, jakie ceny za nie zaplacono? Gdzie
      sa uzywane, moze jako taksowki?

A ogolnie zroznicowanie dochodow w Polsce nie jest rewelacyjnie duze. Czy sa
      magnaci z majatkiem powyzej miliarda euro? Chyba jeszcze nie. Jezeliby sie
      okazalo ze ludziom zamoznym, sposrod ktorych wiekszosc to PRACODAWCY, powodzi
      sie dobrze tak ze kupuja solidne auta to bylby to powod do optymizmu. Bo jesli
      nawet i pracodawcom powodziloby sie zle to pracobiorcy sa przegrani.

• Gość: SCAN Re: Republika bananowa IP: 10.8.2.* 15.02.02, 12:19
        komentator napisał(a):

> Gość portalu: SCAN napisał(a):
        >
        > > Mam dowód na to że Polska staje się republiką bananową.
        > > Wystarczy przeczytać statystykę sprzedaży nowych aut w Polsce
        > > w latach 2000/2001. Spadek sprzedaży ogółem jest dramatyczny (ok.30%)
        > > natomiast jest silny wzrost w segmencie aut klasy wyższej (Mercedes,Volvo,
        > ).
        > > Dla niezorientowanych : republika bananowa charakteryzuje się koncentracją
        > > kapitału w rękach bardzo wąskiej grupy oligarchicznej przy znacznym
        > > zubożeniu szerokich warstw społ. Jest to wynikiem silnej korupcji i
        > > zaprzeczeniem kapitalizmu. Co wy na to ekonomiści?
        >
        > Ladnie, ladnie, wyweszyles dowod na swoja upatrzona ideologiczna teze hehe.

Tak , to prawda każdy z nas jest ideologiem nawet ten , który udaje stuprocentowo
        obiektywnego. Jednak liczby sa bardziej obiektywne od ludzi.

> Realnie patrzy sie inaczej:
        >
        > Ekonomista sprawdzilby liczby dokladnie: jaka jest skala zjawiska i kto kupuje?
        >
        > Mozna na przyklad rzucic gromy na horrendalny wzrost liczby sprzedawanych Rolls
        > ow
        > czy 15 metrowych Cadillacow o 500% podczas gdy okaze sie ze wzrost nastapil z
        > 1
        > na 5 egzemplarzy a zakupily je firmy wozace ludzi na slub.

Nie , mówie o liczbach statystycznie istotnych i napewno nie są to merce klsy A.
        >
        > Poza tym o jakich Mercach czy Volvo mowa, jakie ceny za nie zaplacono? Gdzie
        > sa uzywane, moze jako taksowki?
        >
        > A ogolnie zroznicowanie dochodow w Polsce nie jest rewelacyjnie duze. Czy sa
        > magnaci z majatkiem powyzej miliarda euro? Chyba jeszcze nie. Jezeliby sie
        > okazalo ze ludziom zamoznym, sposrod ktorych wiekszosc to PRACODAWCY, powodzi
        > sie dobrze tak ze kupuja solidne auta to bylby to powod do optymizmu. Bo jesli
        > nawet i pracodawcom powodziloby sie zle to pracobiorcy sa przegrani.
        >
        Ja nawet jestem za tym żeby kupować 1 dobre auto zamiast 10 kiepskich, ale
        jeszcze lepiej wydać te pieniadze na auto użytkowe np.ciężarówkę. Wszyscy wiedzą
        kto kupuje te auta : prezesi, podprezesi, zastępcy podprezesów z firm
        działajacych na styku polityki i gospodarki lub wręcz politykierzy z samorzadów.
        • komentator Re: Republika bananowa 15.02.02, 17:35

> komentator napisał(a):

> Tak , to prawda każdy z nas jest ideologiem nawet ten , który udaje stuprocento
          > wo obiektywnego. Jednak liczby sa bardziej obiektywne od ludzi.
          Gdzie sa liczby?
          > Nie , mówie o liczbach statystycznie istotnych i napewno nie są to merce klsy A
          > .

Podaj dane, ile nowych mesiow, duzych bykow.

> Ja nawet jestem za tym żeby kupować 1 dobre auto zamiast 10 kiepskich, ale
          > jeszcze lepiej wydać te pieniadze na auto użytkowe np.ciężarówkę. Wszyscy wiedz
          > ą kto kupuje te auta : prezesi, podprezesi, zastępcy podprezesów z firm
          > działajacych na styku polityki i gospodarki lub wręcz politykierzy z samorzadów

Dowody ze tak jak jest w skali masowej? Niedawno jakies lexusy gdzies kupiono
          to byl halas na caly kraj.

• Gość: Maxwell Re: Republika bananowa IP: *.proxy.aol.com 20.03.02, 18:04

> Mam dowód na to że Polska staje się republiką bananową. . .

Prosze nie obrazac prawdziwych Republik Bananowych. :)

www.cia.gov/cia/publications/factbook/fields/gdp_-_per_capita.html

Zadna szanujaca sie Republika Bananowa taka jak Bahamas, Cayman Islands, Guam,
            Aruba, Saint Kitts and Nevis, czy Bermuda gdzie wypoczywaja amerykanie i inni
            ludzie z calego swiata nie pozwolila by aby stawiac ja w tej samej kategorii co
            Polska.
            • Gość: VQ Re: Republika bananowa IP: *.dyn.optonline.net 20.03.02, 19:41
              Gość portalu: Maxwell napisał(a):

> Gość portalu: SCAN napisał(a):
              >
              > > Mam dowód na to że Polska staje się republiką bananową. . .
              >
              > Prosze nie obrazac prawdziwych Republik Bananowych. :)
              >
              > www.cia.gov/cia/publications/factbook/fields/gdp_-_per_capita.html
              >
              > Zadna szanujaca sie Republika Bananowa taka jak Bahamas, Cayman Islands, Guam,
              > Aruba, Saint Kitts and Nevis, czy Bermuda gdzie wypoczywaja amerykanie i inni
              > ludzie z calego swiata nie pozwolila by aby stawiac ja w tej samej kategorii co
              > Polska.

Spogladajac na te dane istnieje jednak szansa ze Polska moze w ciagu nastepnych
              30 lat doscignac Meksyk. :))
              • Gość: Mily Republika burakowo-ziemniaczana IP: *.proxy.aol.com 20.03.02, 22:19
                Prosze uzywac tej nazwy. Lubie banany. Wypraszam sobie, bedzie mi sie potem
                odbijac.
                • Gość: VQ Re: Republika burakowo-ziemniaczana IP: *.dyn.optonline.net 20.03.02, 23:44
                  Gość portalu: Mily napisał(a):

> Prosze uzywac tej nazwy. Lubie banany. Wypraszam sobie, bedzie mi sie potem
                  > odbijac.

Ale czy to niezbyt tak jalowo?
                  • Gość: Mily Re: Republika burakowo-ziemniaczana IP: *.proxy.aol.com 21.03.02, 01:02
                    Gość portalu: VQ napisał(a):

> Gość portalu: Mily napisał(a):
                    >
                    > > Prosze uzywac tej nazwy. Lubie banany. Wypraszam sobie, bedzie mi sie pote
                    > m
                    > > odbijac.
                    >
                    > Ale czy to niezbyt tak jalowo?
                    To sypnij sola, polej octem, popij wodka, naloz smietany lub maselka, popij
                    piwkiemi bedzie OK;-)
                    Mozna by tez moze woda swiecona pokropic.

tez poswiecic....
                    • Gość: Maxwell Re: Republika burakowo-ziemniaczana IP: *.proxy.aol.com 21.03.02, 01:36

> Gość portalu: VQ napisał(a):
                      >
                      > > Gość portalu: Mily napisał(a):
                      > >
                      > > > Prosze uzywac tej nazwy. Lubie banany. Wypraszam sobie, bedzie mi sie
                      > pote
                      > > m
                      > > > odbijac.
                      > >
                      > > Ale czy to niezbyt tak jalowo?
                      > To sypnij sola, polej octem, popij wodka, naloz smietany lub maselka, popij
                      > piwkiemi bedzie OK;-)
                      > Mozna by tez moze woda swiecona pokropic.
                      >
                      > tez poswiecic....

Robi sie ponetne. . . ale ja nadal wole banany. :)
      • Gość: VQ Re: Polska Republika Bananowa IP: *.dyn.optonline.net 23.03.02, 03:59
        Niewybrednie rozrywkowe ale byc moze najlepsza recepta?

dupa.com/asno/artykuly/181.html
    • Gość: Lechu Re: Republika bananowa IP: 192.168.111.* 21.03.02, 11:33
      Bzdura.
      W Polsce nie ma praktycznie bogatych w sensie ogólnie przyjętym. To są
      jednostki. Polska jest krajem bardzo egalitarnym, o czym świadczy mała
      rozpiętość dochodów.
      Polska jest republiką bananową w sensie samowolki, na jaką może sobie tu
      pozwolić klasa polityczna i niezdrowych związków polityki i mafii.
      A generałów policji też można tu bezkarnie sprzątnąć.
      • 0sa Re: Republika bananowa 21.03.02, 14:49
        Gość portalu: VQ napisał(a):

> Gość portalu: Maxwell napisał(a):
        >
        > > Gość portalu: SCAN napisał(a):
        > >
        > > > Mam dowód na to że Polska staje się republiką bananową. . .
        > >
        > > Prosze nie obrazac prawdziwych Republik Bananowych. :)
        > >
        > > <a href="www.cia.gov/cia/publications/factbook/fields/gdp_-_per_cap
        > ita.html"target="_blank">www.cia.gov/cia/publications/factbook/fields/gdp_-
        _per
        > _capita.html</a>
        > >
        > > Zadna szanujaca sie Republika Bananowa taka jak Bahamas, Cayman Islands, G
        > uam,
        > > Aruba, Saint Kitts and Nevis, czy Bermuda gdzie wypoczywaja amerykanie i i
        > nni
        > > ludzie z calego swiata nie pozwolila by aby stawiac ja w tej samej kategor
        > ii co
        > > Polska.
        >
        > Spogladajac na te dane istnieje jednak szansa ze Polska moze w ciagu
        nastepnych
        >
        > 30 lat doscignac Meksyk. :))

A stope zyciowa w Gabonie i Rumunii juz dawno temu Polska przescignela.
        • Gość: VQ Re: Republika bananowa IP: *.dyn.optonline.net 21.03.02, 17:31
          0sa napisał(a):

> Gość portalu: VQ napisał(a):
          >
          > > Gość portalu: Maxwell napisał(a):
          > >
          > > > Gość portalu: SCAN napisał(a):
          > > >
          > > > > Mam dowód na to że Polska staje się republiką bananową. . .
          > > >
          > > > Prosze nie obrazac prawdziwych Republik Bananowych. :)
          > > >
          > > > www.cia.gov/cia/publications/factbook/fields/gdp_-_per_capita.html
          > > >
          > > > Zadna szanujaca sie Republika Bananowa taka jak Bahamas, Cayman Islan
          > ds, G
          > > uam,
          > > > Aruba, Saint Kitts and Nevis, czy Bermuda gdzie wypoczywaja amerykani
          > e i i
          > > nni
          > > > ludzie z calego swiata nie pozwolila by aby stawiac ja w tej samej ka
          > tegor
          > > ii co
          > > > Polska.
          > >
          > > Spogladajac na te dane istnieje jednak szansa ze Polska moze w ciagu
          > nastepnych
          > >
          > > 30 lat doscignac Meksyk. :))
          >
          > A stope zyciowa w Gabonie i Rumunii juz dawno temu Polska przescignela.

Wedlug komentatora istnieje nawet realna mozliwosc doscigniecia Argentyny." :)
          Wystarczy tylko aby ekonomia USA rozwijala sie w dotychczasowym tempie co
          pozwoli na dalsze zatrudnienie najlepiej wyksztalconych Polakow w USA i poprzez
          wysylane do rodzin pieniadze napewno beda oni po kilku latach w stanie podniesc
          GDP na glowe w Polsce do poziomu Argentyny.
          • Gość: Mily Re: Republika bananowa, no , no .. IP: 170.28.16.* 21.03.02, 17:48
            Wystarczy tylko aby ekonomia USA rozwijala sie w dotychczasowym tempie co
            > pozwoli na dalsze zatrudnienie najlepiej wyksztalconych Polakow w USA i poprzez
            >
            > wysylane do rodzin pieniadze napewno beda oni po kilku latach w stanie podniesc
            >
            > GDP na glowe w Polsce do poziomu Argentyny.

Cha, cha !!!! Ale pamietaj, ze:
            -Ekonomia USA rozwija sie na kredyt
            -USA drukuja zielone, ktore Europa gromadzi
            -Europa gromadzi te zielone w materacach
            -Materace staja sie coraz twardsze !!!!

• Gość: VQ Re: Republika bananowa, no , no .. IP: *.dyn.optonline.net 22.03.02, 06:59
              . . .
              > Cha, cha !!!! Ale pamietaj, ze:
              > -Ekonomia USA rozwija sie na kredyt
              > -USA drukuja zielone, ktore Europa gromadzi
              > -Europa gromadzi te zielone w materacach
              > -Materace staja sie coraz twardsze !!!!

Zawsze kiedy bylem w Europie to zastanawialo mnie raczej niezbyt pozytywne i
              niezbyt przyjemne nastawienie ludzi szczegolnie z rana w porownaniu do USA.
              Teraz juz wiem. . . to po prostu te twarde niewygodne materace zabieraja im
              usmiech z twarzy. :))
      • 0sa Re: Republika bananowa 23.03.02, 22:16
        Gość portalu: Lechu napisał(a):

> Bzdura.
        > W Polsce nie ma praktycznie bogatych w sensie ogólnie przyjętym. To są
        > jednostki. Polska jest krajem bardzo egalitarnym, o czym świadczy mała
        > rozpiętość dochodów.

> Polska jest republiką bananową w sensie samowolki, na jaką może sobie tu
        > pozwolić klasa polityczna i niezdrowych związków polityki i mafii.
        > A generałów policji też można tu bezkarnie sprzątnąć.

Mala rozpietosc dochodow? Porownaj sobie rozpietosc pomiedzy zasilkiem
        bezrobotnego czy rencicty a dochodem przecietnego pracownika powiedzmy w Polsce
        a w krajach zachodnich.

A poza tym co sie stalo z takimi osobami jak Jan Kulczyk, Aleksander Gudzowaty,
        Ryszard Krauze, Jerzy Starak, Zygmunt Solorz, Piotr Buechner, Michał Sołowow,
        Marek Mikuśkiewicz, Maciej Formanowicz czy Leszek Czarnecki?
        • Gość: Lechu Re: Republika bananowa IP: *.dip.t-dialin.net 24.03.02, 11:08
          Wszystko Ci sie w glowie miesza: pewnie za długo słuchasz Leppera.

Zasiłki to nie dochody, kotku. Zasiłek, to zasiłek.
          • 0sa Re: Republika bananowa 24.03.02, 18:00
            Gość portalu: Lechu napisał(a):
            [...]
            >>> Bzdura.
            >>> W Polsce nie ma praktycznie bogatych w sensie ogólnie przyjętym. To są
            >>> jednostki. Polska jest krajem bardzo egalitarnym, o czym świadczy mała
            >>> rozpiętość dochodów.
            >
            >>> Polska jest republiką bananową w sensie samowolki, na jaką może sobie tu
            >>> pozwolić klasa polityczna i niezdrowych związków polityki i mafii.
            >>> A generałów policji też można tu bezkarnie sprzątnąć.

>> Mala rozpietosc dochodow? Porownaj sobie rozpietosc pomiedzy zasilkiem
            >> bezrobotnego czy rencicty a dochodem przecietnego pracownika powiedzmy w
            >> Polsce a w krajach zachodnich.
            >>
            >> A poza tym co sie stalo z takimi osobami jak Jan Kulczyk, Aleksander
            >> Gudzowaty, Ryszard Krauze, Jerzy Starak, Zygmunt Solorz, Piotr Buechner,
            >> Michał Sołowow, Marek Mikuśkiewicz, Maciej Formanowicz czy Leszek Czarnecki?

> Wszystko Ci sie w glowie miesza: pewnie za długo słuchasz Leppera.
            > Zasiłki to nie dochody, kotku. Zasiłek, to zasiłek.

Jeszcze raz. Porownaj sobie dochody rencisty do dochodow prezydenta, wojeowody,
            sedzi, czy senatorow np. w Polsce i w USA. W tym wypadku jest niewazne czy
            nazwiesz to zasilkiem czy dochodami prezydenta. W Polsce nadal wychodzi to z tej
            samej kasy panstwowej.

Jezeli chcesz isc poza kase panstwowa to porownaj przecietne zarobki w USA z
            zarobkami Prezydenta, Sedzi Sadu Nawyzszego, Senatorow czy nawet Greenspana z
            zarobkami podobnych ludzi w Polsce. Rozpietosc zarobkow jest znacznie wyzsza w
            Polsce.

A jezeli nadal nie rozumiesz skad w Polsce bierze sie "dochod" rencisty,
            senatora lub Prezydenta albo nadal nie rozumiesz co znaczy "dochod" to najlepiej
            bedzie w twojej sytuacji skonsultowac sie np. ze slownikiem. :-)
            Osa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka