Gość: radziejzzzz Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... IP: *.chello.pl 26.04.10, 22:40 Czytam, czytam i się dziwie, po kiego grzyba ktoś kupuje od sprzedawcy co nawet paragonu wystawić nie może. To jest proste jak konstrukcja cepa, kupiłeś? Masz dostać dowód zakupu a nim wszystkie dane, łącznie z nazwą towaru, ceną netto i brutto, to samo z kosztami transportu, mają być na paragonie/fakturze w takiej kwocie jak na aukcji. A jak się paragon nie zgadza z tym co było na aukcji, to zamiast negatywa, mail do US i po sprawie. W Polsce nie wolno sprzedawać poniżej faktycznej ceny zakupu, to jest nie dozwolone!! I to samo kupujący co to raz na ruski rok coś sprzedają, ciekawe czy zgłaszacie w zeznaniu podatkowym, że sprzedaliście stare książki na aukcji i odprowadzacie od tego podatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xvb Re: Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o kome IP: *.adsl.inetia.pl 27.04.10, 00:31 Mylisz się z tym paragonem. Miałem ostatnio kontrole z US bo handluję na allegro i nie wystawiam paragonów dlaczego? Jest rozporządzenie Ministra Finansów w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących w którym pkt 37 mówi: z obowiązku ewidencjonowania zwolniona jest dostawa towarów w systemie wysyłkowym (pocztą lub przesyłkami kurierskimi) z wyjątkiem dostawy paliw płynnych, gazowych oraz dostaw towarów wymienionych w § 4 rozporządzenia, za które zapłata w całości następuje za pośrednictwem poczty lub banku na rachunek bankowy podatnika, pod warunkiem, że z ewidencji i dowodów dokumentujących transakcje jednoznacznie wynika, jakiej konkretnie dostawy zapłata dotyczyła A to oznacza, że nie trzeba mieć kasy fiskalnej. Prowadzi sie szczegółowy rejestr sprzedaży, czyli wpisuje się kto i co kupił. Urząd Skarbowy u mnie nie miał żadnych zastrzeżeń do prowadzenia takiej formy rejestracji sprzedaży. Na życzenie kupujacego wystawia się Fakturą lub Dowód sprzedaży, ale to na życzenie bo dokumenty te nie są obligatoryjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmarcin Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... IP: *.chello.pl 26.04.10, 22:46 A podatek to kto i od czego zapłaci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek spod warszaw Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 22:46 Na Allegro sprzedaje tyle samo co kupuje wiec moja opinie bedzie wywazona. Nie kupuje nigdy u sprzedawcy jezeli cena wysylki jest wielokrotnie zawyzona, nie jestem analfabeta i czytac i liczyc potrafie. Sprzedawalem raz flet piccolo, muzyk ze mnie zaden wiec napisalem czarno na bialym ze wyglada pieknie, wydaje sie byc sprawny ale glowy za to nie dam. Sprzedalem ten flet za 300 zlotych i co sie okazalo. Kupujacy zarzadal 500 zlotych na regulacje fleta bo tyle to podobno kosztuje u niejakiego Smietany. Odeslac fletu nie chcial tylko zadal zebym ten flet dal mu za darmo i doplacil do interesu 200 zlotych. Sprzedajacy sa bardziej narazeni na kontakt z niepelnosprawnymi umyslowo a tym samym na straty i negatywne, niezasluzone komentaze. Mam tak prawde powiedziawszy w d**** te komentaze, jak mi sie towar podoba to kupuje. A rzeczy nowe kupuje w sprzedarzy stacjonarnej - kupno rzeczy nowej w internecie to kupowanie kota w worku. Jeszcze jedno- jak mam wliczyc koszty opakowania do ceny towary jezeli licytacja jest od jednego zeta? Odpowiedz Link Zgłoś
magda_z_poznania Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... 26.04.10, 23:04 Weźcie pod uwagę, że przy sprzedaży towarów objętych stawką 22% VAT, do kosztów wysyłki należy dodać również 22% VAT... I nie ma zmiłuj. A poza tym dyskusja jest jałowa, bo Allegro ma w pompce te wszystkie głosy w dyskusji - przywilej monopolisty. Na szczęście jest jeszcze Świstak i eBay.pl, może z czasem rosnąc w siłę pokażą urzędnikom Allegro, że nie są niezastąpieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamograf Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 23:19 Przecież to nic nowego. Tak działa system w niemieckim e-bayu. Myślę że w polskim tez. Nie wiem skąd ten bunt. niech sobie oceniają. Odpowiedz Link Zgłoś
may.qa Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... 26.04.10, 23:27 Widziałam kiedyś takiego zonka: chyba chodziło o stół do piłkarzyków. Cena 1-2 zł, koszt przesyłki - 200-300! I dobrze, że to ukrócą. Skoro dają możliwość handlu, powinni uczciwie zarabiać na tym pośrednictwie i utrudnić oszustom handle-mandle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mars a jak sadzisz? IP: *.hsd1.pa.comcast.net 27.04.10, 00:43 ile kosztuje wysylka stolu do pilkarzykow? Sadzisz ze ktos ci za darmo bedzie pakowal stol do pilkarzykow? Zadzwon sobie do UPS czy DHL i powiedz im ze przywieziesz im taki stol ale zaplacisz tylko za koszt wysylki. Powinni zapakowac gratis bo paniusia tak sobie zyczy. Zobaczysz co ci powiedza. Bezmozgow w PL nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rk Re: a jak sadzisz? IP: *.chello.pl 27.04.10, 00:55 Wprowadzenie obowiązku podawania ceny towaru wraz z wysyłką ( bez potrzeby podawania kosztów wysyłki - który w tym przypadku nie będzie występował oddzielnie ) załatwi sprawę i rozwieje wątpliwosci i zakończy kombinatorstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: a jak sadzisz? IP: *.acn.waw.pl 27.04.10, 19:32 > ile kosztuje wysylka stolu do pilkarzykow? > > Sadzisz ze ktos ci za darmo bedzie pakowal stol do pilkarzykow? O Losie!!! Jak ktoś decyduje się na sprzedaż wysyłkową to do niego należy obowiązek zapakowania i wysłania sprzedanego towaru. Jak idę do sklepu to nie dopłacam specjalnie do pakowania stołu do piłkarzyków. Ta czynność zawarta jest w cenie towaru!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyniu Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... IP: *.debica.star.net.pl 26.04.10, 23:27 Koszt wysyłki jest taki: Ja muszę zarobić , koń musi zarobić , wóz musi zarobić i koło do wozu też musi zarobić , i kurier musi zarobić i najważniejsze ALLeGRO też musi zarobić. Suma jest taka że kupując na allegro trzeba dać zarobić przynajmniej 6-ciu podmiotom a kupuąc w sklepie mninimalnie dwa ,ale wAsz wybór!!! Sprzedaję u siebie w sklepie ale też na allegro i towar na allegro znacznie drożej sprzedaję , no ale skoro chcecie to macie wasz wybór Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paranoja "Nieuczciwi" sprzedawcy vs. "oszukani" klienci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 23:36 Nie kupuję dużo na allegro a jeszcze mniej sprzedaję ale kieruję się własnym rozsądkiem i potrafię rozróżnić co jest ściemą a co nie. Niestety brakuje tego wielu w tym chorym kraju. Dostałem neutral za wysokie koszty przesyłki i to, że kurier przyjechał bez zapowiedzenia. Po pierwsze nie mam umowy z firmą kurierską i wybrałem pierwszą lepszą z brzegu. Sprzedałem stary magnetowid, pomijam koszty opakowania które pokryłem z własnej kieszeni. Koszt kuriera wyniósł mnie 47 zł a wziąłem od klienta 40 zł bo nie wiedziałem że jest dopłata za doręczenie osobie fizycznej. I jeszcze zarzuty, że naciągam go na kosztach paczki. Więc taki to ze mnie "oszust". W czasie tygodniowej aukcji odebrałem kilkanaście telefonów i maili gdzie uczciwi i ciągle oszukiwani kupujący proponowali mi zakończenie aukcji przed czasem i daja mi tyle a tyle za przedmiot no i oczywiscie poza serwisem allegro zebym nie płacił prowizji. I uważali mnie za frajera ze nie korzystam z ominiecia allegro. Po powyzszym przypadku musze przyznac ze rzeczywiscie na allegro pelno jest sprzedawcow-oszustow i biednych naciaganych i oszukiwanych kupujacych :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... IP: *.tktelekom.pl 26.04.10, 23:56 Czasem bardziej się opłaca kupić to samo na e-bay gdzie towar idzie np. z Francji a pzresyłka jest tańsza niż w Polsce ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprzedający Allegro ma kłopoty finansowe IP: *.adsl.inetia.pl 27.04.10, 00:10 Allegro prawdopodobnie ma kłopoty finansowe. Wprowadziło Płacę z allegro i przetrzymuje pieniądze kupujących. Pomimo, że ma zaznaczoną się opcję płatności automatycznych codziennie Allegro nie przelewa pieniędzy. Czyżby byli niewypłacalni? Na dodatek wprowadzają w błąd i kupujących i sprzedających informując że wpłata wpłynęła ale nie zaznaczają że na konto Allegro, a nie na konto sprzedającego. Sytuacja robi się coraz gorsza bo obroty na Allegro spadają a co za tym idzie spadają prowizje jakie wpływają do Allegro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kika OT Płacę z Allegro IP: *.acn.waw.pl 27.04.10, 20:42 > Allegro prawdopodobnie ma kłopoty finansowe. Wprowadziło Płacę z allegro i > przetrzymuje pieniądze kupujących. I nie ma możliwości wyłączenia opcji "Płacę z Allegro" Chcesz czy nie musisz im dać poobracać swoją kasą :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Poprzedni system ocen do kopromitacja i totalnedno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 00:13 Sam wystawiałem pozytywne opinie oszustom by on nie dali mi negatywu lub nie wystawialem nic .Oszuści na allegro rosli w siłę i bezkarnośc za zgodą i przy wsparciu pracowników serwisu allegro!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 00:22 Mnie tylko 2 kwestie drażnią: Dlaczego mam dostać słabą ocenę za opieszałość Poczty! Nagminnie przeciagają terminy dostaw! Po 2, ta akcja ma na cel nabic kabze allegro! Obecnie jest dobrze, jak się mysli przy zakupie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o kome IP: 62.93.62.* 27.04.10, 07:46 Przeccież można spradzić datę nadania przesyłki i wszystko wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol Zatraca się sens komentarzy 27.04.10, 00:40 Komentarz ma jeden, zasadniczy cel: ostrzegać przed NIEUCZCIWYMI kontrahentami. Tymczasem po zmianach komentarze stają się celem samym w sobie. Rubryczki, sryczki, termin dostawy (a skąd ja mam u licha wiedzieć, czy poczta raczy dostarczyć przesyłkę na drugi dzień czy po tygodniu)... Będzie raj dla głupków którymi pomiata szef, pomiata żona, to sobie odreagują na sprzedawcy, który zamiast odpowiedzieć na mail jaśniepana od ręki zrobi to po godzinie ,albo bezczelnie nada paczkę w poniedziałek zamiast pędzić w sobotę przez pół miasta na jedyną czynną w mieście pocztę... Odpowiedz Link Zgłoś
oliviatomek Re: Zatraca się sens komentarzy 27.04.10, 02:59 dokladnie,system oceniania za pomoca gwiazdek jest na us e-bay od jakiegos czasu ps czytajac komentarze czytelnikow odnosze wrazenie,ze Polacy albo nie dorosli do pewnych rzeczy,albo chca przekombinowac wszystko na swoja strone te oszustwa typu pobieranie oplaty wysylkowejza kazda rzecz oddzielnie od tego samego sprzedajacego,a,nastepnie wysylka w jednej paczce sa poprostu dziecinne(mozna przeciez dac spory upust za wysylke za kolejne przedmioty) zapraszam na amerykanski e-bay,zobaczcie sami jak to dziala in + jest pare kwiatkow typu rzecz kosztje u wszyskich sprzedawcow $20,a jeden nawiedzony chce za to $1,665.00,no ale to sa naprawde sporadyczne wyjatki dziekuje..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amon Jakiś ty biedny sprzedawco IP: *.ip.netia.com.pl 27.04.10, 07:49 Jakiś ty biedny sprzedawco, aż się wzruszyłem twoim losem. Czego to sie tym klientom zachciewa: dobrego towaru, faktycznych kosztów przesyłki, szybkiej dostawy. No po prostu ludziom się w głowach poprzewracało z tego dobrobytu. Za komuny brali co było z pocałowaniem w tyłek, a teraz... Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemadry przeciez allegro to kopia ebay 27.04.10, 01:26 w internecie polaki jeszcze niczego nie wymyslili sami, bezczelnie kopiuja, ebay, classmates, facebook, itd, itp Odpowiedz Link Zgłoś
oliviatomek Re: przeciez allegro to kopia ebay 27.04.10, 02:46 dokladnie,system oceniania za pomoca gwiazdek jest na us e-bay od jakiegos czasu ps czytajac komentarze czytelnikow odnosze wrazenie,ze Polacy albo nie dorosli do pewnych rzeczy,albo chca przekombinowac wszystko na swoja strone te oszustwa typu pobieranie oplaty wysylkowejza kazda rzecz oddzielnie od tego samego sprzedajacego,a,nastepnie wysylka w jednej paczce sa poprostu dziecinne(mozna przeciez dac spory upust za wysylke za kolejne przedmioty) zapraszam na amerykanski e-bay,zobaczcie sami jak to dziala in + jest pare kwiatkow typu rzecz kosztje u wszyskich sprzedawcow $20,a jeden nawiedzony chce za to $1,665.00,no ale to sa naprawde sporadyczne wyjatki dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
oliviatomek Re: przeciez allegro to kopia ebay 27.04.10, 02:57 zapomnialem jeszcze o jednej sprawie WIELE razy,naprade wiele zdazylo mi sie po wygraniu/kupnie i zaplaceniu za przedmiot otrzymanie natychmiastowego komentarza od sprzedajacego.paczka nawet jescze do mnie nie doszla,ba,nawet nie zostala wyslana,a juz sprzedajacy daje mi +,nie wiedzac nawet,czy nie bede mial jakis much w nosie wie,ze towar ma dobry,wie,ze poczta/fed-ex/ups w US dziala sprawnie,wie ,ze zaplacilem,wiec w czym problem poza tym,a moze przede wszystkim kupujasc trzeba miec oczy szeroko otwarte i posiadac umiejetnosc logicznego i poprawnego czytania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... IP: 88.220.82.* 27.04.10, 07:28 I SŁUSZNIE.KUPUJĘ OPAKOWANIE NASION KWIATÓW ZA 4 ZŁ, A ZA PRZESYŁKĘ PŁACĘ 10.TO MA BYĆ W PORZĄDKU? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... IP: 62.93.62.* 27.04.10, 07:33 Bardzo korzystne zmiany, nareszcie. Byłam niezadowolona ostatnio z dwóch transakcji, ale pomyślałam, że jak wystawię komentarz negatywny to pewnie otrzymam taki sam i trochę sie wachałam. Teraz będę mogła ostrzec innych bez obawy, że sprzedający po prostu wystawi mi komentarz odwetowy kiedy ja zrobiłam wszystko jak należy. I dopiero kiedy spotkałam się z takimi sprzedawcami zastanowiło mnie jaki sens maja komentarze negatywne skoro wystawiajac takowy zapewne otrzymam taki sam. Więć zmiana mi się bardzo podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qaaz Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... IP: *.adsl.inetia.pl 27.04.10, 07:36 allegro powinno tez wprowadzić obowiązek wystawienia przez sprzedającego komentarza kiedy tylko otrzyma pieniądze, bo to oznacza, że kupujący wywiązał się ze swojego obowiązku (mowa oczywiście o przedpłaconych transakcjach) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amon Dość oszustw byznesmenów IP: *.ip.netia.com.pl 27.04.10, 07:41 Dość oszustw byznesmenów. Polskie byznesmeny ciągle płaczą jak to im źle, a sami kantują gdzie się da, a pracownikom to najchętniej wcale by nie płacili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wintertale Sam sprzedaję na Allegro IP: *.chello.pl 27.04.10, 07:45 dosć duże ilosci rzeczy, głównie używanych. Mam działalność gospodarczą. Po pierwsze - Allegro zmienia się w ebay. Wiedzą Państwo jaka jest różnica? Otóż na ebayu.uk (znajomy ma konto) wystawienie rzeczy od 99 pensów z jednym dodanym zdjęciem, kosztuje...nic. Dokładnie nic. Na allegro w tej samej kategorii? 40 groszy. Przemnóżmy to teraz przez kilkaset biorąc pod uwagę, że wiekszosć ludzi nie wystawia od 1 zł. Na rzecz, której realna wysyłka kosztuje 5.10 gr, mój koszt to 7,50 (przy większej ilosci taki sam). Dlaczego? Koperta, pakowanie, czas spędzony na poczcie. Czas to pieniądz. Tak samo mój, jak i każdego z tu piszących. I proste też, że wielu ludzi wkłada w przesyłkę nie tyle kwestię oszukania Was jako kupujących, co niemałe prowizje, jakie zabiera im ten monopolistyczny serwis. A komentarze wystawiam jako sprzedający, zawsze jako pierwszy. I uważam, że tak powinno być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... IP: *.poczta-polska.pl 27.04.10, 08:31 wreszcie zrobi się porządek. podczas licytacji czytałem: list priorytetowy... i po odbiorze przesyłki za zaliczeniem pocztowym okazywało się, że ten list kosztował 4 razy więcej. brawo za decyzję. koniec z oszustami. ps. krzyczą si, którym ukróci się przekręty.BRAWO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychoo Re: Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o kome IP: *.streamnet.pl 19.09.11, 12:43 Nie ma listów za zaliczeniem pocztowym, łosiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orava Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... IP: 195.117.22.* 27.04.10, 08:58 Jest dużo osób na allegro, które naciągają nas na koszt wysyłki. Podam przykład. Na allegro był telefon za 100 zł, który kupiłem. Traf chciał, że sprzedawany był w sklepie w mojej miejscowości. Koszt wysyłki 15 zł. Chciałem go odebrać osobiście, ale okazało się, że telefon podczas odbioru w sklepie kosztuje już 110 zł. Ciekawe. Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychoo Re: Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o kome IP: *.streamnet.pl 19.09.11, 12:51 I co w tym dziwnego. Moja marża w małym miasteczku to 20%, a w internecie 10 - 12%. Nie rozumiem, dlaczego to jest dziwne. Oto 2 sytuacje: - Przychodzisz z ulicy, kupujesz płytę główną, płacisz 120zł. - Klikasz na Allegro, płacisz przez PzA, umawiasz się na odbiór, płacisz 112zł. CO W TYM DZIWNEGO??? Ja ustalam ceny, warunki i reguły gry. W zależności od sytuacji, wolę np. sprzedać w sieci, bo: - prawie nie muszę tracić czasu na doradztwo, marudzenie - unikam trzymania kosztownego towaru na widoku w lokalu (wolę w moim magazynie, gdzie mam lepsze warunki, ubezpieczenie, pakuję z pracownikiem paczki zbiorczo itp.) - dostaję przelew na konto (nawet przy pobraniu), w lokalu dostaję gotówkę, terminalu na karty nie mam, bo przy polskich opłatach, musiałbym podnieść ceny, czego nie chcę, obsługa gotówki jest droga, a jej posiadanie w lokalu jest mniej bezpieczne - koszty lokalu mam większe, więc MUSISZ mi za to zapłacić, koszty magazynu do obsługi wysyłek są mniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bardzo dobry pomys Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... IP: 91.211.84.* 27.04.10, 09:06 bardzo wielu jest złodziejów na allegro.a szczegulnie po sprzedarzy nieuznaja gwarancji itp rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychoo Re: Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o kome IP: *.streamnet.pl 19.09.11, 12:52 Najpierw naucz się pisać poprawnie, gdyż może Ci "złodzieje" nie rozumieją po prostu o co Cichodzi Odpowiedz Link Zgłoś
hugow Re: Bunt sprzedawców na Allegro w sprawie komenta 27.04.10, 09:14 powinno się wprowadzić jako sztywne zasady: - nie ma znaczenia skąd sprzedający wysyła towar - wysylki koszty w całości są po stronie sprzedawcy - koszty wysyłki już są w cenie - zakaz doliczania dodatkowych - na sprzedającym leży obowiązek aby towar dotarł w całości do kupującego (jak udowodni kupującemu, że nie włożył potłuczonego wazonu do szarej koperty gdy ten dotrze pokruszony? kupującego to nie powinno obchodzić) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... IP: *.dip.t-dialin.net 27.04.10, 09:18 byloby dobrze jakby gazeta jeszcze napisala o tym jak allegro zmusila sprzedajacych do otrzymywania platnosci poprzez allegro Odpowiedz Link Zgłoś
milu100 Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... 27.04.10, 09:21 I bardzo dobrze, że wprowadzają coś takiego, że się biorą za sprzedawców. Nie będzie aukcji za złotówkę z kosztami wysyłki płyty w wysokości 30zł za list zwykły i 40zł za priorytet. Skąd tacy naciągacze się biorą. Ten kretyn tłumaczył się dużą odległością od poczty, ale skąd cena priorytetu droższego o 10zł od zwykłego? Dodałby też do systemu komentarzy przymus wystawienia komentarza przez sprzedającego dla kupująceo gdy kupujący korzysta z płatności allegro, czyli gdy sprzedawca na 100% otrzyma wpłatę za towar. Odpowiedz Link Zgłoś