Dodaj do ulubionych

Bunt sprzedawców na Allegro w sprawie komentarz...

• Gość: radziejzzzz Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... IP: *.chello.pl 26.04.10, 22:40
      Czytam, czytam i się dziwie, po kiego grzyba ktoś kupuje od sprzedawcy co
      nawet paragonu wystawić nie może. To jest proste jak konstrukcja cepa,
      kupiłeś? Masz dostać dowód zakupu a nim wszystkie dane, łącznie z nazwą
      towaru, ceną netto i brutto, to samo z kosztami transportu, mają być na
      paragonie/fakturze w takiej kwocie jak na aukcji. A jak się paragon nie zgadza
      z tym co było na aukcji, to zamiast negatywa, mail do US i po sprawie. W
      Polsce nie wolno sprzedawać poniżej faktycznej ceny zakupu, to jest nie
      dozwolone!!

I to samo kupujący co to raz na ruski rok coś sprzedają, ciekawe czy
      zgłaszacie w zeznaniu podatkowym, że sprzedaliście stare książki na aukcji i
      odprowadzacie od tego podatek.
      • Gość: xvb Re: Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o kome IP: *.adsl.inetia.pl 27.04.10, 00:31
        Mylisz się z tym paragonem. Miałem ostatnio kontrole z US bo handluję na allegro
        i nie wystawiam paragonów dlaczego? Jest rozporządzenie Ministra Finansów w
        sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas
        rejestrujących w którym pkt 37 mówi:
        z obowiązku ewidencjonowania zwolniona jest dostawa towarów w systemie
        wysyłkowym (pocztą lub przesyłkami kurierskimi) z wyjątkiem dostawy paliw
        płynnych, gazowych oraz dostaw towarów wymienionych w § 4 rozporządzenia, za
        które zapłata w całości następuje za pośrednictwem poczty lub banku na rachunek
        bankowy podatnika, pod warunkiem, że z ewidencji i dowodów dokumentujących
        transakcje jednoznacznie wynika, jakiej konkretnie dostawy zapłata dotyczyła

A to oznacza, że nie trzeba mieć kasy fiskalnej. Prowadzi sie szczegółowy
        rejestr sprzedaży, czyli wpisuje się kto i co kupił. Urząd Skarbowy u mnie nie
        miał żadnych zastrzeżeń do prowadzenia takiej formy rejestracji sprzedaży. Na
        życzenie kupujacego wystawia się Fakturą lub Dowód sprzedaży, ale to na życzenie
        bo dokumenty te nie są obligatoryjne.
    • Gość: dmarcin Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... IP: *.chello.pl 26.04.10, 22:46
      A podatek to kto i od czego zapłaci?
    • Gość: janek spod warszaw Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 22:46
      Na Allegro sprzedaje tyle samo co kupuje wiec moja opinie bedzie
      wywazona. Nie kupuje nigdy u sprzedawcy jezeli cena wysylki jest
      wielokrotnie zawyzona, nie jestem analfabeta i czytac i liczyc
      potrafie. Sprzedawalem raz flet piccolo, muzyk ze mnie zaden wiec
      napisalem czarno na bialym ze wyglada pieknie, wydaje sie byc
      sprawny ale glowy za to nie dam. Sprzedalem ten flet za 300 zlotych
      i co sie okazalo. Kupujacy zarzadal 500 zlotych na regulacje fleta
      bo tyle to podobno kosztuje u niejakiego Smietany. Odeslac fletu nie
      chcial tylko zadal zebym ten flet dal mu za darmo i doplacil do
      interesu 200 zlotych. Sprzedajacy sa bardziej narazeni na kontakt z
      niepelnosprawnymi umyslowo a tym samym na straty i negatywne,
      niezasluzone komentaze. Mam tak prawde powiedziawszy w d**** te
      komentaze, jak mi sie towar podoba to kupuje. A rzeczy nowe kupuje w
      sprzedarzy stacjonarnej - kupno rzeczy nowej w internecie to
      kupowanie kota w worku. Jeszcze jedno- jak mam wliczyc koszty
      opakowania do ceny towary jezeli licytacja jest od jednego zeta?
    • magda_z_poznania Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... 26.04.10, 23:04
      Weźcie pod uwagę, że przy sprzedaży towarów objętych stawką 22% VAT, do
      kosztów wysyłki należy dodać również 22% VAT... I nie ma zmiłuj.

A poza tym dyskusja jest jałowa, bo Allegro ma w pompce te wszystkie głosy w
      dyskusji - przywilej monopolisty. Na szczęście jest jeszcze Świstak i eBay.pl,
      może z czasem rosnąc w siłę pokażą urzędnikom Allegro, że nie są niezastąpieni.
    • Gość: mamograf Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 23:19
      Przecież to nic nowego. Tak działa system w niemieckim e-bayu. Myślę że
      w polskim tez. Nie wiem skąd ten bunt. niech sobie oceniają.
    • may.qa Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... 26.04.10, 23:27
      Widziałam kiedyś takiego zonka: chyba chodziło o stół do piłkarzyków. Cena 1-2
      zł, koszt przesyłki - 200-300!
      I dobrze, że to ukrócą. Skoro dają możliwość handlu, powinni uczciwie zarabiać
      na tym pośrednictwie i utrudnić oszustom handle-mandle.
      • Gość: mars a jak sadzisz? IP: *.hsd1.pa.comcast.net 27.04.10, 00:43
        ile kosztuje wysylka stolu do pilkarzykow?

Sadzisz ze ktos ci za darmo bedzie pakowal stol do pilkarzykow? Zadzwon sobie do
        UPS czy DHL i powiedz im ze przywieziesz im taki stol ale zaplacisz tylko za
        koszt wysylki. Powinni zapakowac gratis bo paniusia tak sobie zyczy. Zobaczysz
        co ci powiedza.

Bezmozgow w PL nie brakuje.
        • Gość: rk Re: a jak sadzisz? IP: *.chello.pl 27.04.10, 00:55
          Wprowadzenie obowiązku podawania ceny towaru wraz z wysyłką
          ( bez potrzeby podawania kosztów wysyłki - który w tym przypadku nie
          będzie występował oddzielnie ) załatwi sprawę i rozwieje wątpliwosci
          i zakończy kombinatorstwo.
        • Gość: Gość Re: a jak sadzisz? IP: *.acn.waw.pl 27.04.10, 19:32
          > ile kosztuje wysylka stolu do pilkarzykow?
          >
          > Sadzisz ze ktos ci za darmo bedzie pakowal stol do pilkarzykow?

O Losie!!!
          Jak ktoś decyduje się na sprzedaż wysyłkową to do niego należy obowiązek
          zapakowania i wysłania sprzedanego towaru.
          Jak idę do sklepu to nie dopłacam specjalnie do pakowania stołu do piłkarzyków.
          Ta czynność zawarta jest w cenie towaru!!!
    • Gość: krzyniu Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... IP: *.debica.star.net.pl 26.04.10, 23:27
      Koszt wysyłki jest taki:
      Ja muszę zarobić , koń musi zarobić , wóz musi zarobić i koło do
      wozu też musi zarobić , i kurier musi zarobić i najważniejsze
      ALLeGRO też musi zarobić. Suma jest taka że kupując na allegro
      trzeba dać zarobić przynajmniej 6-ciu podmiotom a kupuąc w sklepie
      mninimalnie dwa ,ale wAsz wybór!!! Sprzedaję u siebie w sklepie ale
      też na allegro i towar na allegro znacznie drożej sprzedaję ,
      no ale skoro chcecie to macie wasz wybór
    • Gość: paranoja "Nieuczciwi" sprzedawcy vs. "oszukani" klienci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 23:36
      Nie kupuję dużo na allegro a jeszcze mniej sprzedaję ale kieruję się własnym
      rozsądkiem i potrafię rozróżnić co jest ściemą a co nie. Niestety brakuje tego
      wielu w tym chorym kraju.

Dostałem neutral za wysokie koszty przesyłki i to, że kurier przyjechał bez
      zapowiedzenia. Po pierwsze nie mam umowy z firmą kurierską i wybrałem pierwszą
      lepszą z brzegu. Sprzedałem stary magnetowid, pomijam koszty opakowania które
      pokryłem z własnej kieszeni. Koszt kuriera wyniósł mnie 47 zł a wziąłem od
      klienta 40 zł bo nie wiedziałem że jest dopłata za doręczenie osobie fizycznej.
      I jeszcze zarzuty, że naciągam go na kosztach paczki. Więc taki to ze mnie
      "oszust".

W czasie tygodniowej aukcji odebrałem kilkanaście telefonów i maili gdzie
      uczciwi i ciągle oszukiwani kupujący proponowali mi zakończenie aukcji przed
      czasem i daja mi tyle a tyle za przedmiot no i oczywiscie poza serwisem
      allegro zebym nie płacił prowizji. I uważali mnie za frajera ze nie korzystam
      z ominiecia allegro.

Po powyzszym przypadku musze przyznac ze rzeczywiscie na allegro pelno jest
      sprzedawcow-oszustow i biednych naciaganych i oszukiwanych kupujacych :D

• Gość: x Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... IP: *.tktelekom.pl 26.04.10, 23:56
      Czasem bardziej się opłaca kupić to samo na e-bay gdzie towar idzie np. z Francji a pzresyłka jest tańsza niż w Polsce ;)
    • Gość: sprzedający Allegro ma kłopoty finansowe IP: *.adsl.inetia.pl 27.04.10, 00:10
      Allegro prawdopodobnie ma kłopoty finansowe. Wprowadziło Płacę z allegro i
      przetrzymuje pieniądze kupujących. Pomimo, że ma zaznaczoną się opcję płatności
      automatycznych codziennie Allegro nie przelewa pieniędzy. Czyżby byli
      niewypłacalni? Na dodatek wprowadzają w błąd i kupujących i sprzedających
      informując że wpłata wpłynęła ale nie zaznaczają że na konto Allegro, a nie na
      konto sprzedającego. Sytuacja robi się coraz gorsza bo obroty na Allegro spadają
      a co za tym idzie spadają prowizje jakie wpływają do Allegro.
      • Gość: Kika OT Płacę z Allegro IP: *.acn.waw.pl 27.04.10, 20:42
        > Allegro prawdopodobnie ma kłopoty finansowe. Wprowadziło Płacę z allegro i
        > przetrzymuje pieniądze kupujących.

I nie ma możliwości wyłączenia opcji "Płacę z Allegro"
        Chcesz czy nie musisz im dać poobracać swoją kasą :(
    • Gość: Poznaniak Poprzedni system ocen do kopromitacja i totalnedno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 00:13
      Sam wystawiałem pozytywne opinie oszustom by on nie dali mi negatywu
      lub nie wystawialem nic .Oszuści na allegro rosli w siłę i
      bezkarnośc za zgodą i przy wsparciu pracowników serwisu allegro!!
    • Gość: bob Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 00:22
      Mnie tylko 2 kwestie drażnią: Dlaczego mam dostać słabą ocenę za
      opieszałość Poczty! Nagminnie przeciagają terminy dostaw! Po 2, ta
      akcja ma na cel nabic kabze allegro!
      Obecnie jest dobrze, jak się mysli przy zakupie!
      • Gość: xxx Re: Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o kome IP: 62.93.62.* 27.04.10, 07:46
        Przeccież można spradzić datę nadania przesyłki i wszystko wiadomo.
    • r_mol Zatraca się sens komentarzy 27.04.10, 00:40
      Komentarz ma jeden, zasadniczy cel: ostrzegać przed NIEUCZCIWYMI kontrahentami.
      Tymczasem po zmianach komentarze stają się celem samym w sobie. Rubryczki,
      sryczki, termin dostawy (a skąd ja mam u licha wiedzieć, czy poczta raczy
      dostarczyć przesyłkę na drugi dzień czy po tygodniu)...
      Będzie raj dla głupków którymi pomiata szef, pomiata żona, to sobie odreagują
      na sprzedawcy, który zamiast odpowiedzieć na mail jaśniepana od ręki zrobi to
      po godzinie ,albo bezczelnie nada paczkę w poniedziałek zamiast pędzić w
      sobotę przez pół miasta na jedyną czynną w mieście pocztę...
      • oliviatomek Re: Zatraca się sens komentarzy 27.04.10, 02:59
        dokladnie,system oceniania za pomoca gwiazdek jest na us e-bay od jakiegos czasu
        ps czytajac komentarze czytelnikow odnosze wrazenie,ze Polacy albo nie dorosli
        do pewnych rzeczy,albo chca przekombinowac wszystko na swoja strone
        te oszustwa typu pobieranie oplaty wysylkowejza kazda rzecz oddzielnie od tego
        samego sprzedajacego,a,nastepnie wysylka w jednej paczce sa poprostu
        dziecinne(mozna przeciez dac spory upust za wysylke za kolejne przedmioty)
        zapraszam na amerykanski e-bay,zobaczcie sami jak to dziala in +
        jest pare kwiatkow typu rzecz kosztje u wszyskich sprzedawcow $20,a jeden
        nawiedzony chce za to $1,665.00,no ale to sa naprawde sporadyczne wyjatki
        dziekuje.....
      • Gość: amon Jakiś ty biedny sprzedawco IP: *.ip.netia.com.pl 27.04.10, 07:49
        Jakiś ty biedny sprzedawco, aż się wzruszyłem twoim losem. Czego to
        sie tym klientom zachciewa: dobrego towaru, faktycznych kosztów
        przesyłki, szybkiej dostawy. No po prostu ludziom się w głowach
        poprzewracało z tego dobrobytu. Za komuny brali co było z
        pocałowaniem w tyłek, a teraz...
        • r_mol O, już widzę że jeden z tych głupków 27.04.10, 08:41
          się pojawił :-)
    • wybitniemadry przeciez allegro to kopia ebay 27.04.10, 01:26
      w internecie polaki jeszcze niczego nie wymyslili sami, bezczelnie kopiuja, ebay, classmates, facebook, itd, itp
      • oliviatomek Re: przeciez allegro to kopia ebay 27.04.10, 02:46
        dokladnie,system oceniania za pomoca gwiazdek jest na us e-bay od jakiegos czasu
        ps czytajac komentarze czytelnikow odnosze wrazenie,ze Polacy albo nie dorosli
        do pewnych rzeczy,albo chca przekombinowac wszystko na swoja strone
        te oszustwa typu pobieranie oplaty wysylkowejza kazda rzecz oddzielnie od tego
        samego sprzedajacego,a,nastepnie wysylka w jednej paczce sa poprostu
        dziecinne(mozna przeciez dac spory upust za wysylke za kolejne przedmioty)
        zapraszam na amerykanski e-bay,zobaczcie sami jak to dziala in +
        jest pare kwiatkow typu rzecz kosztje u wszyskich sprzedawcow $20,a jeden
        nawiedzony chce za to $1,665.00,no ale to sa naprawde sporadyczne wyjatki
        dziekuje
        • oliviatomek Re: przeciez allegro to kopia ebay 27.04.10, 02:57
          zapomnialem jeszcze o jednej sprawie
          WIELE razy,naprade wiele zdazylo mi sie po wygraniu/kupnie i zaplaceniu za
          przedmiot otrzymanie natychmiastowego komentarza od sprzedajacego.paczka nawet
          jescze do mnie nie doszla,ba,nawet nie zostala wyslana,a juz sprzedajacy daje mi
          +,nie wiedzac nawet,czy nie bede mial jakis much w nosie
          wie,ze towar ma dobry,wie,ze poczta/fed-ex/ups w US dziala sprawnie,wie ,ze
          zaplacilem,wiec w czym problem
          poza tym,a moze przede wszystkim kupujasc trzeba miec oczy szeroko otwarte i
          posiadac umiejetnosc logicznego i poprawnego czytania
    • Gość: klient Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... IP: 88.220.82.* 27.04.10, 07:28
      I SŁUSZNIE.KUPUJĘ OPAKOWANIE NASION KWIATÓW ZA 4 ZŁ, A ZA PRZESYŁKĘ PŁACĘ
      10.TO MA BYĆ W PORZĄDKU?
    • Gość: xxx Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... IP: 62.93.62.* 27.04.10, 07:33
      Bardzo korzystne zmiany, nareszcie. Byłam niezadowolona ostatnio z
      dwóch transakcji, ale pomyślałam, że jak wystawię komentarz
      negatywny to pewnie otrzymam taki sam i trochę sie wachałam. Teraz
      będę mogła ostrzec innych bez obawy, że sprzedający po prostu
      wystawi mi komentarz odwetowy kiedy ja zrobiłam wszystko jak należy.
      I dopiero kiedy spotkałam się z takimi sprzedawcami zastanowiło mnie
      jaki sens maja komentarze negatywne skoro wystawiajac takowy zapewne
      otrzymam taki sam. Więć zmiana mi się bardzo podoba.
    • Gość: qaaz Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... IP: *.adsl.inetia.pl 27.04.10, 07:36
      allegro powinno tez wprowadzić obowiązek wystawienia przez sprzedającego komentarza kiedy tylko otrzyma pieniądze, bo to oznacza, że kupujący wywiązał się ze swojego obowiązku (mowa oczywiście o przedpłaconych transakcjach)
    • Gość: amon Dość oszustw byznesmenów IP: *.ip.netia.com.pl 27.04.10, 07:41
      Dość oszustw byznesmenów. Polskie byznesmeny ciągle płaczą jak to im
      źle, a sami kantują gdzie się da, a pracownikom to najchętniej wcale
      by nie płacili.
    • Gość: Wintertale Sam sprzedaję na Allegro IP: *.chello.pl 27.04.10, 07:45
      dosć duże ilosci rzeczy, głównie używanych. Mam działalność gospodarczą.

Po pierwsze - Allegro zmienia się w ebay. Wiedzą Państwo jaka jest różnica? Otóż
      na ebayu.uk (znajomy ma konto) wystawienie rzeczy od 99 pensów z jednym dodanym
      zdjęciem, kosztuje...nic. Dokładnie nic. Na allegro w tej samej kategorii? 40
      groszy. Przemnóżmy to teraz przez kilkaset biorąc pod uwagę, że wiekszosć ludzi
      nie wystawia od 1 zł.

Na rzecz, której realna wysyłka kosztuje 5.10 gr, mój koszt to 7,50 (przy
      większej ilosci taki sam). Dlaczego? Koperta, pakowanie, czas spędzony na
      poczcie. Czas to pieniądz. Tak samo mój, jak i każdego z tu piszących.

I proste też, że wielu ludzi wkłada w przesyłkę nie tyle kwestię oszukania Was
      jako kupujących, co niemałe prowizje, jakie zabiera im ten monopolistyczny serwis.

A komentarze wystawiam jako sprzedający, zawsze jako pierwszy. I uważam, że tak
      powinno być.
    • Gość: krzysiek Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... IP: *.poczta-polska.pl 27.04.10, 08:31
      wreszcie zrobi się porządek. podczas licytacji czytałem: list priorytetowy...
      i po odbiorze przesyłki za zaliczeniem pocztowym okazywało się, że ten list
      kosztował 4 razy więcej. brawo za decyzję. koniec z oszustami.
      ps. krzyczą si, którym ukróci się przekręty.BRAWO
      • Gość: Krzychoo Re: Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o kome IP: *.streamnet.pl 19.09.11, 12:43
        Nie ma listów za zaliczeniem pocztowym, łosiu.
    • Gość: orava Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... IP: 195.117.22.* 27.04.10, 08:58
      Jest dużo osób na allegro, które naciągają nas na koszt wysyłki. Podam przykład. Na allegro był telefon za 100 zł, który kupiłem. Traf chciał, że sprzedawany był w sklepie w mojej miejscowości. Koszt wysyłki 15 zł. Chciałem go odebrać osobiście, ale okazało się, że telefon podczas odbioru w sklepie kosztuje już 110 zł. Ciekawe. Prawda?
      • Gość: Krzychoo Re: Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o kome IP: *.streamnet.pl 19.09.11, 12:51
        I co w tym dziwnego. Moja marża w małym miasteczku to 20%, a w internecie 10 - 12%. Nie rozumiem, dlaczego to jest dziwne. Oto 2 sytuacje:

- Przychodzisz z ulicy, kupujesz płytę główną, płacisz 120zł.
        - Klikasz na Allegro, płacisz przez PzA, umawiasz się na odbiór, płacisz 112zł.

CO W TYM DZIWNEGO??? Ja ustalam ceny, warunki i reguły gry. W zależności od sytuacji, wolę np. sprzedać w sieci, bo:
        - prawie nie muszę tracić czasu na doradztwo, marudzenie
        - unikam trzymania kosztownego towaru na widoku w lokalu (wolę w moim magazynie, gdzie mam lepsze warunki, ubezpieczenie, pakuję z pracownikiem paczki zbiorczo itp.)
        - dostaję przelew na konto (nawet przy pobraniu), w lokalu dostaję gotówkę, terminalu na karty nie mam, bo przy polskich opłatach, musiałbym podnieść ceny, czego nie chcę, obsługa gotówki jest droga, a jej posiadanie w lokalu jest mniej bezpieczne
        - koszty lokalu mam większe, więc MUSISZ mi za to zapłacić, koszty magazynu do obsługi wysyłek są mniejsze
    • Gość: bardzo dobry pomys Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... IP: 91.211.84.* 27.04.10, 09:06
      bardzo wielu jest złodziejów na allegro.a szczegulnie po sprzedarzy
      nieuznaja gwarancji itp rzeczy
      • Gość: Krzychoo Re: Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o kome IP: *.streamnet.pl 19.09.11, 12:52
        Najpierw naucz się pisać poprawnie, gdyż może Ci "złodzieje" nie rozumieją po prostu o co Cichodzi
    • hugow Re: Bunt sprzedawców na Allegro w sprawie komenta 27.04.10, 09:14
      powinno się wprowadzić jako sztywne zasady:
      - nie ma znaczenia skąd sprzedający wysyła towar - wysylki koszty w
      całości są po stronie sprzedawcy - koszty wysyłki już są w cenie -
      zakaz doliczania dodatkowych
      - na sprzedającym leży obowiązek aby towar dotarł w całości do
      kupującego (jak udowodni kupującemu, że nie włożył potłuczonego
      wazonu do szarej koperty gdy ten dotrze pokruszony? kupującego to
      nie powinno obchodzić)
    • Gość: gosc Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... IP: *.dip.t-dialin.net 27.04.10, 09:18
      byloby dobrze jakby gazeta jeszcze napisala o tym jak allegro
      zmusila sprzedajacych do otrzymywania platnosci poprzez allegro
    • milu100 Bunt sprzedawców na Allegro. Kłócą się o koment... 27.04.10, 09:21
      I bardzo dobrze, że wprowadzają coś takiego, że się biorą za sprzedawców.
      Nie będzie aukcji za złotówkę z kosztami wysyłki płyty w wysokości 30zł za list zwykły i 40zł za priorytet. Skąd tacy naciągacze się biorą. Ten kretyn tłumaczył się dużą odległością od poczty, ale skąd cena priorytetu droższego o 10zł od zwykłego?

Dodałby też do systemu komentarzy przymus wystawienia komentarza przez sprzedającego dla kupująceo gdy kupujący korzysta z płatności allegro, czyli gdy sprzedawca na 100% otrzyma wpłatę za towar.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka