Gość: Polak IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.10, 07:38 co teraz bedzie schładzał i niszczył .Pachołek Sorosa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: karol Jak można takiego nieuka-zero tak promować? IP: *.bredband.comhem.se 26.05.10, 08:26 Facet ,który wyśmiewany jest w towarzystwie międzynarodowym.Osioł, który co nie tknął to sp... kreowany jest na bohatera narodowego. "Osiągnięcia" tego cymbała to jeden wielki splot niepowodzeń. Pomijam fakt olbrzymich strat, na które ten kryminalista naraził Polskę. Polska - nadzwyczaj "dziwny" kraj. pozdrawiam PS balcerowicz na świecie honorowany jest przez tych którym dał zarobić GIGANTYCZNE sumy a w Polsce przez tych których trzyma za mordę. Ci ostatni to zarówno instytucje jak i osoby prywatne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Jak można takiego nieuka-zero tak promować? IP: 62.237.32.* 26.05.10, 08:38 wow, ale znawca. zle Ci to jedz na Ukraine. Mielismy takie samo PKB w 1989, ale przez Balcerowicza nam sie podniosło.. Odpowiedz Link Zgłoś
mark6 "student"poducz się trochę a potem zabieraj głos 26.05.10, 08:54 balcerowicz to najbardziej negatywna postać ostatnich lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.J-P. Re: "student"poducz się trochę a potem zabieraj g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.10, 10:10 Niestety nie masz racji, największym DESTRUKTOREM XX lecia RP jest Jarosław Kaczyński. 20 lat przy korycie i skutki jego polityki : śmierć brata, ogłupiane i skłócane społeczeństwo oraz wypływ na powierzchnię różnych oszołomów, wprowadzenie agresji w dyskursie społecznym. Tacy niestety są błękitnokrwiści, dużo frazesów i zero konkretów. Taki jest niestety DESTRUKTOR frustrat Jarosław Kaczyński. Mógł być premierem zamiast Mazowieckiego, ale musiał zrobić coś konkretnego, a tego nie potrafi. Musiałby wziąć pełną odpowiedzialność, ale się bał, bo wiedział że "król jest nagi". I tak prze 20 lat miesza, to wypchnąłWałęsę na prezydenta, Olszewskiego i Marcinkiewicza na premiera, to rozpieprzył konwent św. Katarzyny, to brata Lecha wypchnął na prezydenta, to Lepper mu przeszkadzał i zmarnował lat koniunktury jak premier nieudacznik. Pod wodzą Mazowieckiego jako premiera, ta trójka (Balcerowicz, Baka, Kuroń) wykonała niewyobrażalnie pozytywną robotę. Na tyle niewyobrażalną, że docenią ją za 50-100 lat. Mazowieckiemu miałem okazje podziękowąć osobiście, ale pozostałej trójce szczerze dziękuje tą drogą. Dziękuję i życze wytrwałości w dalszej pracy dla dobra Polski i Polaków, pomimo nagonki i niezrozumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Z szacunkiem ale polecam przeczytać mój tekst IP: *.bredband.comhem.se 26.05.10, 10:28 poniżej. Chętnie RZECZOWO podyskutuję. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.J-P. Re: Z szacunkiem ale polecam przeczytać mój tekst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.10, 15:10 Rozumienie wartości pieniądza jest istotne i właściwie podstawowe w ekonomii i polityce. Reszta to już są gry i interesy. Gospodarka światowa rozwija się od szeregu lat przy inflacji (czyli dodrukowywaniu pieniądza fałszywego (bez pokrycia). Kto na tym zyskuje? Ci co mają dostęp do kredytów oprocentowanych nierealnie oprocentowanych (zmniejsza się ryzyko biznesu lub rośnie zysk) i ci co drukują ,czyli politycy i ich przydupnicy (prywatnych drukarzy się zamyka w pierdlu). A a niby czemu?. Kto traci? Właściwie wszyscy pozostali, ale głównie ci co wytwarzają dobra wymieniane na te fałszywe (dodrukowane) pieniądze. Oczywiście problem jest zdecydowanie bardziej złożony, bo ci co zyskują (drukują)dzielą się z tymi co świadczą dla nich poparcie , ochronę, czy sprzedają niezbędne i zbędne dobra materialne. Jakoś gospodarka światowa nie umie funkcjonować bez inflacji, a deflacja (chyba 1 rok za Clintona)ją rozkłada, (niby recesja, stagnacja). Są najróżniejsze teorie i uzasadnienia dla produkcji fałszywych pieniędzy, ale jakoś nikt nie chce przywracać im wartości z przed dodrukowania banknotów, czyli wycofywaniem z obrotu dodrukowanych walorów. Wg tej zasady USA wycykało resztę świata rezygnując z parytetu złota jako pokrycia papierowego dolara. Bodajże 2/3 emisji (fałszywych pieniędzy tych dodrukowanych) było poza USA. Co z dzisiejszym światowytm kryzysem ? Swiat stał się globalną wiochą i nie da się tak cyknąć, chyba że jakaś inna cywilizacja jest do oskubania? Wracamy do PRL. Gospodarka komunistyczna to był dziki ugór pod każdym względem. Społecznym : ludzie nie znali wartości swojej pracy, nie znali podstaw naturalnych ekonomii rynku (wymiany), albo ją znali jako patologiczną (np. cinkciarze). Resztki pedwojennej elity pokryły sie po PANie, filologiach i przejadały resztki majątku (antyki) lub spekulowały waluta (zawsze ktoś z rodziny był zagranicą). Rachunek ekonomiczny był księżycowy, a bismesmeni (rzemieślnicy) nie potrafili (do dzisiaj) nawet zrobić realnej kalkulacji przed wykonaniem zlecenia, (stąd takie przypadkowe i wysokie ceny), ale były grupy ludzi którzy to znali i z pełną bezwzględnością wykorzystywali tą wiedzę (czy niewiedzę współobywateli) (np. Grobelny, Agrotechnika, itp. itd) Materialnym : własciwie same golasy, albo na mieniu o nieuregulowanej własnośći (pożydowskie, poniemieckie,warszawskie itd). (paru bogaczy z fosą za granicą i bagaty Kościół Katolicki). Obywatelskim : brak poprawnego prawa, niski poziom wiedzy o życiu społecznym, mity II RP, niezrównoważona struktura społeczna (humanistów jak psów) zero wiedzy o ekonomii, brak ewidencji majątku i ilościowy i wartościowy (bo wartości były księżycowe) Zilustuje to przykładem, że czołg był tańszy niż samochód osobowy. Tak z grupsza funkcjonowała komuna, ponieważ robiła to długo, to oskubała pracujących sensownie (dużo ludzi wykonywało pracę społecznie niepotrzebną i nie chodzi mi o ukryte bezrobocie) mniej więcej tak jak spadek wartości pieniądza (czyli wymiana bodajże z 1952 r. i denominacja). Czyli oskubano ludzi na 10 do n-tej, gdzie n=(6-9). Jak to zreformować ? Wszyscy wiedzieli. Wiedzieli jak powinno być.Nikt nie wiedział jak to zrobić z "dnia na dzień". Kim to zrobić? Pewnie Ci wiadomo Karolu, że już wiosną 81r był projekt reform tzw. "młodego Balcerowicza", były też inne. PZPR w VII81 odrzuciła kierunek zmian zaproponowany przez Balcerowicza (PTE), przyjęła tzw. Bobrowskiego. Dlaczego tak zrobiła ? Bo pozbawiał ją władzy, nie od razu, ale niechybnie z paru latach. Ten plan w 89r zmodyfikowany (przecież minęło 8 lat komunistycznych reform)stał sie podstawą planu Balcerowicza i reform Mazowieckiego. Przypomnę że w 89r. mieliśmy sowietów w Legnicy i NRD (blok wschodni). Dlatego, że ten wprowadzenie go obnaży biedę i rozpad społeczny. Zgoda były koszty reform. Sam zapłaciłem sporo (pół roku pracy + materiały sprzedałem w grudniu 89r po wynegocjowaniu podwyżki ceny o 20% ,bo inflacja, z płatnością przelew 21 dni roboczych, 24 stycznia odebrałem kasę o 60% realnie mniej); także doskonalem o czym mówię rozumiem realna wartość pieniądza. Koszty reform byłyby dużo niższe, gdyby geniusz J.Kaczyński nie wypychał Wałęsy na prezydenta i rząd Mazowieckiego mógł podziałać jeszcze chociaż rok. (Jaruzelski był spolegliwy) A ten czas by pozwolił zamknąć pierwszy etap i osiagnąć pierwsze plusy. Ale w imię ambicji i partykularnych interesów ( m.in. kleru Kościoła Katolickiego, błękitnokrwistych destruktorów typu Jarosław Kaczyński, ziemiaństwa, korporacji zawodowych, Solidarności Branżowej Górników, Dawnego SB-Milewskiego) właściwie obalono Mazowieckiego i zablokowanao niezbędne korekty i dalsze reformy (nie tylko finansowe). W ten sposób koszty wzrosły niepomiernie i został dualizm systemowy. Budżetowcy w komuniźmie i rozkwit prymitywnego kapitalizmu, oraz nastawienie społeczne na przeczekanie czsu reform. Tylko te trzy osoby Balcerowicz - finanse, Baka - bank, Kuroń - amortyzator na nierówności społeczne, bat moralny na komuchów i szlaban na dojścia do rządu. Trzeba zadać sobie trud poznania funkcjonowanie obiegu interesów w rządzie PRL, żeby docenić rolę Jacka Kuronia jako ministra pracy. Zgoda, że później mogłobyć lepiej, ale to gdybanie po fakcie. Śmiać mi się chce jak czytam artykuły i wypowiedzi ekonomicznych autorytetów (np. pouczają jak się oblicza procenty, doszły do głosy tzw. młode wilczki co tylko widzą swój interes, co grają pod siebie jak pisowska min..fin ze Szczecina.(już nie czytam tylko czasami przerzucam ,szkoda czasu i życia). Wracając do finansów i pojęcia pieniądza. Sam pieniądz jaka zakumulowana praca może być towarem. Obrót tym towarem (wymiana) może przynieść zyski, ale już nie musi. Zgoda, że kredyt (deficyt) może być dobry, ale tylko na określony czas i biznes plan (dopóki społeczeństwo nie kapnie się, że w obiegu sa lewe banknoty). Raz się uda biznes, a raz nie. zawsze jest ryzyko. Dlatego proponuję ekonomistom, finansistom niech ryzykują swoimi pieniędzmi, a nie tworzą lewe dla uzyskania prawdziwych (z pokryciem towarowym, usługowym). Nie może cały świat przestać pracować tylko grać na giełdzie, pożyczonym pieniądzem, bo giełda zniknie. Giełda ma być weryfikatorem wartości pieniądza,jako pracy zakumulowanej, mającego pokrycie materialne, albo niematerialne. Jeśli pieniądz jest fałszywy, albo sólki są fałszywe to to jest poker i to znaczonymi kartami. Cały swiat nie może za długo grać w pokera. Taka cywilizacja upadnie. Państwo, a szczególnie politycy nie powinni drukować fałszywych pieniędzy. To nie są władcy królowie (co prawda ostatnio Wawel odgrzebali). To są usługodawcy, którzy jeśli dodrukowują (ładniej brzmi dodatkowa emisja lub padaż)to oszukują pracodawcę, którym w tym wypadku jest społeczeństwo, podatnik. Oczywiśnie tak jak finansiści zamiast lewego pieniądza do obrotu wprowadzają lewy towar (ładniej: nowe produkty finansowe), tak politycy oprócz dodruku próbują zakłócić wartość rynkową pieniądza, jako akumulatora pracy, poprzez inne czynniki, podatki, cła, opłaty i administracyjny zakaz wymiany). Reforma Balcerowicza, mimo, że przerwana pokazała lewy pieniądz i lewy towar. Nie spowodowała biedy społeczeństwa jako całości, pokazała biedę, nędzę tego społeczeństwa. Zgoda jednostki zapłaciły, jednostki zarobiły, ale przynajmniej obraz tego społeczeństwa nie jest do góry nogami. Karolu, mam nadzieje, że nie obrazisz się za łopatologię, ale ja nie jestem ani politykiem , ani ekomonistą. Ja prowadzę działalność od 88 r. na własny rozrachunek w dziedzinie innowacji technologicznych i znam real życia (np. niepokoje doradców prezydenta, że małe są nakłady inwestycyjne, a ja wiem, że połowa z nich bokiem poszła w koszty). I wiem że mój księgowy nie ma nic do roboty, jak ja nie zrobię sprzedaży lub zakupów. I tak sfera finansowa (k Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Z szacunkiem ale polecam przeczytać mój tekst IP: *.cloister-inn.com 27.05.10, 20:15 Gość portalu: J.J-P nie ma najmniejszego pojecia o ekonomii. Myli on n.p., podobnie zreszta jak Balcerowicz, wartosc pieniadza z jego sila nabywcza. I zapytam sie tylko: czemu Polska nie poszla droga Chin, czyli fizycznej likwidacji tzw. dysydentow oraz stopniowej reformy, ktora w Chinach owocuje dynamika PKB w okolicach 10% na rok, i to od pond 20 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Kuronia Kto był większym złem ? IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.10, 12:21 Masz rację jeżeli chodzi o Kaczyńskiego,ale on działał w polityce. Natomiast Balcerowicz dziłał w gospodarce i w tej dziedzinie to on był NAJGORSZYM DESTRUKTOREW. I nie masz zielonego pojecia o logice rozumowania jeżeli ppozytywnie oceniasz jednocześnie LB i Kuronia ! Albowiem Kuroń (bliski moim poglądom )CAŁKOWICIE I JEDNOZNACZNIE ZANEGOWAŁ w swych ostatnich publikacjach przed śmiercia całą politykę gospodarczą Balcerowcza. Tego samego zdania był Karol Modzelewski ! Ale Gazeta Wyborcza NIE DOPUSCIŁA nigdy ani Kuronia ani Modzelewskiegogo do głosu w sprawie Balcerowcza i jego roli !. To największa hańba MiCHNIKA który zdradził swoich towarzyszy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
pablobodek Re: "student"poducz się trochę a potem zabieraj g 26.05.10, 12:45 Gość portalu: J.J-P. napisał(a): > Niestety nie masz racji, największym DESTRUKTOREM XX lecia RP jest > Jarosław Kaczyński. > 20 lat przy korycie i skutki jego polityki : śmierć brata, ogłupiane > i skłócane społeczeństwo oraz wypływ na powierzchnię różnych > oszołomów, wprowadzenie agresji w dyskursie społecznym. > Tacy niestety są błękitnokrwiści, dużo frazesów i zero konkretów. > Taki jest niestety DESTRUKTOR frustrat Jarosław Kaczyński. > Mógł być premierem zamiast Mazowieckiego, ale musiał zrobić coś > konkretnego, a tego nie potrafi. Musiałby wziąć pełną > odpowiedzialność, ale się bał, bo wiedział że "król jest nagi". > I tak prze 20 lat miesza, to wypchnąłWałęsę na prezydenta, > Olszewskiego i Marcinkiewicza na premiera, to rozpieprzył konwent > św. Katarzyny, to brata Lecha wypchnął na prezydenta, to Lepper mu > przeszkadzał i zmarnował lat koniunktury jak premier nieudacznik. > Pod wodzą Mazowieckiego jako premiera, ta trójka (Balcerowicz, Baka, > Kuroń) wykonała niewyobrażalnie pozytywną robotę. > Na tyle niewyobrażalną, że docenią ją za 50-100 lat. > Mazowieckiemu miałem okazje podziękowąć osobiście, ale pozostałej > trójce szczerze dziękuje tą drogą. > Dziękuję i życze wytrwałości w dalszej pracy dla dobra Polski i > Polaków, pomimo nagonki i niezrozumienia. Moje uznanie, zgadzam się z Pańską wypowiedzią. Dobrze napisane. J. Kaczyński poza znanymi "talentami" politycznymi i interpersonalnymi zasłużył też na miano ekonomatołka. Dwa przykłady, to obrona i przedłużenie o kilka lat monopolu Poczty Polskiej oraz "sprzedaż" spółdzielczych mieszkań za złotówkę. Rachunki płacimy my. Balcerowicz musi wrócić !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "Na tyle niewyobrażalną, że docenią ją za 50-100 26.05.10, 14:22 "Na tyle niewyobrażalną, że docenią ją za 50-100 lat." Nie wiem jak Ty, ale jak kiedy place nie moje dlugi to jak do tej pory nigdy nie bylem i watpie zebym byl kiedykolwiek za nie wdzieczny tym co je zaciagali. I nie sadze zebym byl jakims szczegolnym wyjatkiem stad te Twoje nadzieje na wdziecznosc naszych wnukow wydaja mi sie bardzo na wyrost. Nie tylko zreszta nadzieje ale cale to nasze balamutne chciejstwo, ktorego wyrazem byla druga Japonie, trzecia Iralndia, i Bog jeden wie co jeszcze, przy jednoczesnym zakorzenieniu sie przez dwa ostatnie dziesieciolecia, miedzy innymi na skutek nieprawdopodobnych kosztow jakie pociagnela za soba reforma Balcerowicza, przy naszej przasniej rzaczywistosci. Re: "student"poducz się trochę a potem zabieraj g Odpowiedz Link Zgłoś
piotr228 Balcerowicz musi wrócić!!! 26.05.10, 10:15 Sugeruję aby objął stanowisko szefa NBP. Odpowiedz Link Zgłoś
pablobodek Re: "student"poducz się trochę a potem zabieraj g 26.05.10, 12:38 Nazwiska, nawet jak nie zgadzasz się z czyimś zdaniem, pisz z dużej litery. Z taką wiedzą i kulturą chcesz oceniac dokonania innych ?? Rozumiem, łatwo, bo anonimowo. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Jak można takiego nieuka-zero tak promować? 26.05.10, 09:37 Gość portalu: student napisał(a): > wow, ale znawca. zle Ci to jedz na Ukraine. Mielismy takie samo PKB w 1989, ale > przez Balcerowicza nam sie podniosło.. Taaaa, tyle że to Ukraińcy wykupują polskie firmy nie na odwrót i to Ukraińskie powiązane z państwem firmy sponsorują potęgę ukraińskiego futbolu polskiego, porównaj to do polskiego biznesowego barachła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Upadek Krakowa na całej linii od kaczki po tępaka. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.10, 09:56 Jakieś fatum nad tym Krakowem zawisło. Tępaka na szczyty nauki. Swarliwe truchło na wystawę. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "przez Balcerowicza nam sie podniosło.. " 26.05.10, 11:42 Nie przez Balcerowicza tylko dzieki naszej pracy ... Pytanie jest jakim kosztem: blisko tysiaca miliardow zlotych dlugow (panstwowych, przedsiebiorstw i prywatnych) w ciagu niespelna 20 lat pomimo bezzwrotnej unijnej pomocy od 2007 rzedu 1 mld € miesiecznie, pomimo kilku miliardow $ przysylanych rodzinom przez blisko dwa miliony emigrantow, pomimo kilku miliardow € uzyskanych w tym czasie przez obywateli w naszym kraju za prace w czasie wojny w Niemczech, pomimo wyprzedanych za pol darmo waznych dla kraju rynkow poczawszy od bankowego, poprzez ubezpieczeniwy czy telekomunikacyjny nie wspominajac o tym niemniej istotnym jak rynku handlu detalicznego na ktorym rzadza zagraniczne sieci handlowe hipermarketow ..... Postkomunistyczne profesorskie pajace, niezaleznie od opcji politycznej, zwieraja obecnie za pomoca roznych nagrod i doktoratow honoris causa swoje "akademickie" szeregi wobec katastrofalnych dwudziestoletnich rzadow w ktorych mialy swoj "zaszczytny" jesli juz nie zlodziejski to swiadczacy o skrajnej niekompetencji i glupocie udzial. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwww Re: Jak można takiego nieuka-zero tak promować? IP: *.105-92.cust.bluewin.ch 26.05.10, 08:41 Wysmiewany w towarzystwie miedzynarodowym? Ty jestes pewien, ze nie mowisz o sobie? Ludzie zobaczcie co sie stalo na Litwie, Lotwie i Estonii, przegrzane gospodarki i 20% straty PKB w dwa lata. Wlasnie dlatego, ze zabraklo im kogos takiego jak Balcerowicz.... Przeczytajcie jedna jego ksiazke i powiedzcie mi z czym sie nie zgadzacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Do wszystkich obrońców tego idioty!Poczytajcie IP: *.bredband.comhem.se 26.05.10, 09:35 ... a potem zabierajcie głos: www.guardian.co.uk/world/2004/jul/04/globalisation.comment www.ncpa.org/sub/dpd/index.php?Article_ID=6495 www.polityka.pl/nauka-przetrwania/Text01,934,280037,18/ www.polityka.pl/alan-greenspan-koniec-epoki/Text01,1141,271988,18/ kjhg Kilka przykładów geniuszu Balcerowicza- Spowodował osiemnastomiesięczne (!) zamrożenie kursu dolara, przy równoczesnym, sięgającym 90% rocznie (!!), bankowym oprocentowaniu kapitału złotówkowego, co pozwoliło niebieskim ptakom całego globu przywieść nad Wisłę wagony dolarów, a kilkanaście miesięcy później wywieźć znad Wisły dwa i pół raza tyle (prawie 250%!!!). Za ten wymarzony "numer" cwaniacy Wschodu i Zachodu winni solidarnie wznieść panu Balcerowiczowi pomnik o wysokości Wieży Eiffla, i to ze szczerego złota, którego ciężar byłby lichym ułamkiem ich "doli". Historia ekonomii zna niewiele finansowych "przekrętów", które miały skalę porównywalną. - Wychładzał gospodarkę podczas gdy należało ją podgrzewać. - Sprzedał polskie złoto (ponad 150 ton) kiedy było w absolutnym dołku cenowym. Polska straciła na tym ok. 2,5 mld dolarów. - Przeszedł w rozliczeniach zagranicznych z rozliczeń dolarowych na euro w momencie wprowadzenia euro, a wiec nieustabilizowanym kursie. Po tym euro spadło z $1,15 do $0,89. A wiec siła nabywcza polskiej rezerwy walutowej spadła o prawie 30%, czyli ok. 15 mld$. - Ostatnie jego posunięcia są wręcz fatalne. Przy prawie zerowej inflacji utrzymywanie stóp na tak wysokim poziomie jest czystym absurdem. W USA w podobnej sytuacji stopy spadły poniżej 2%. - Panu Balcerowiczowi pomyliły sie role jaką powinien spełniać pieniądz w gospodarce. Pieniądz ma spełniać służebna rolę względem gospodarki i rozwoju kraju a nie odwrotnie jak to sie zdaje panu Leszkowi B.Geniusz Balcerowicz zaciągnął kredy i ulokował w obligacjach USA - 30 mld Dolarów!! Przy kursie dolara ponad 4 zl. Na ten cel wyemitowano obligacje - większość na długi okres o stałym procencie - 15% i więcej. Obligacje USA były na 1-2% Polska na tym straciła na przestrzeni lat ponad 100 mld USD - ukrywanych jako straty NBP. itd, itd, itd... I oto ten gwiazdor trząsł Polską gospodarką, co czyni ją permanentnym dłużnikiem, bez końca spłacającym długi boleśniejsze każdego roku. Za co kochają go wszyscy finansowi spekulanci tej Ziemi. Na początku lat 90-tych ten geniusz podniósł oprocentowanie kredytów już wziętych z 8 do 40%. Dzięki tej wspaniałej decyzji tysiące polskich firm zbankrutowało i powstało duże bezrobocie. Wkraczające na nasz rynek zachodnie firmy nie miały specjalnie z kim konkurować, ale miały za to tanią siłę roboczą, do dnia dzisiejszego zresztą wiele się w tym temacie nie zmieniło. Nic więc dziwnego ,że na zachodzie go chwalą, bo działał i działa w ich interesie, ale nikt go tam nie zatrudni, bo prywatnie uważają go za zdrajcę. Przypomnę , że Balcerowicz również maczał swoje paluchy w wyprzedaży prawie całego polskiego sektora bankowego w zachodnie ręce za 10% wartości. Wyprzedano ponad 80% polskich banków-tak właśnie wygląda polityka w Polsce, więc nie dziwcie się , że tu dobrze nigdy nie będzie. Plan Balcerowicza Gdy przyjrzymy się sytuacji gospodarczej i społecznej naszego kraju po szesnastoletnim okresie tzw. transformacji ustrojowej, wyraźnie widzimy, że Polska znajduje się na kolejnym ostrym wirażu swej historii. Jaki jest bilans zysków i strat po tzw. przyspieszonej prywatyzacji (czytaj: grabieży) majątku narodowego oraz wejściu naszego kraju do Unii Europejskiej? (1, 2, 3, 4, 5) Istotę przemian gospodarczo- ustrojowych po 1989 roku dosyć dobrze oddaje sformułowanie "wielki przekręt". Przyczyna obecnego kryzysu gospodarczego tkwi właśnie w przekrętach, które miały miejsce w ciągu ostatnich 16 lat, gdyż w trakcie próby budowy kapitalizmu po komunizmie - w toku tzw. restrukturyzacji przemysłu po 1989 roku, prowadzonej przez ekipy rządowe różnych barw - doszło do prawie darmowej wyprzedaży większości narodowego majątku obcym inwestorom. Okres ten to bezprecedensowe w skali świata ogołocenie Narodu Polskiego z jego własności. Nie byle jaki to przekręt, w którym majątek banków i przemysłu został upłynniony za mniej więcej 10 proc. jego rzeczywistej wartości. Na taką to ogromną skalę zostało okradzione społeczeństwo, żeby zainkasować prowizje, stanowiące tylko nikły procent wartości sprywatyzowanego kapitału. Pozbawiona zysków (należnych już teraz zagranicznym właścicielom) państwowa gospodarka staje się kapitalistyczna, choć w kraju zostają tylko dochody z pracy, czyli płace. Z obcym kapitałem i lokalną siłą roboczą (pracą) Polska staje się krajem, który niejako musi żyć z dnia na dzień, z "gołej" pensji. Możliwości zakumulowania własnego kapitału wyłącznie w oparciu o zarobki pracownicze (ciągle wielokrotnie mniejsze niż w innych krajach UE) są nikłe. Bez właściwej polityki państwa równie małe są szanse na wyrwanie się z niefortunnej sytuacji, gdzie tylko praca jest własna. Oprogramowanie bankowe Zaawansowane systemy informatyczne i kompleksowe rozwiązania IT www.comarch.pl Kilka przykładów geniuszu Balcerowicza- Spowodował osiemnastomiesięczne (!) zamrożenie kursu dolara, przy równoczesnym, sięgającym 90% rocznie (!!), bankowym oprocentowaniu kapitału złotówkowego, co pozwoliło niebieskim ptakom całego globu przywieść nad Wisłę wagony dolarów, a kilkanaście miesięcy później wywieźć znad Wisły dwa i pół raza tyle (prawie 250%!!!). Za ten wymarzony "numer" cwaniacy Wschodu i Zachodu winni solidarnie wznieść panu Balcerowiczowi pomnik o wysokości Wieży Eiffla, i to ze szczerego złota, którego ciężar byłby lichym ułamkiem ich "doli". Historia ekonomii zna niewiele finansowych "przekrętów", które miały skalę porównywalną. - Wychładzał gospodarkę podczas gdy należało ją podgrzewać. - Sprzedał polskie złoto (ponad 150 ton) kiedy było w absolutnym dołku cenowym. Polska straciła na tym ok. 2,5 mld dolarów. - Przeszedł w rozliczeniach zagranicznych z rozliczeń dolarowych na euro w momencie wprowadzenia euro, a wiec nieustabilizowanym kursie. Po tym euro spadło z $1,15 do $0,89. A wiec siła nabywcza polskiej rezerwy walutowej spadła o prawie 30%, czyli ok. 15 mld$. - Ostatnie jego posunięcia są wręcz fatalne. Przy prawie zerowej inflacji utrzymywanie stóp na tak wysokim poziomie jest czystym absurdem. W USA w podobnej sytuacji stopy spadły poniżej 2%. - Panu Balcerowiczowi pomyliły sie role jaką powinien spełniać pieniądz w gospodarce. Pieniądz ma spełniać służebna rolę względem gospodarki i rozwoju kraju a nie odwrotnie jak to sie zdaje panu Leszkowi B.Geniusz Balcerowicz zaciągnął kredy i ulokował w obligacjach USA - 30 mld Dolarów!! Przy kursie dolara ponad 4 zl. Na ten cel wyemitowano obligacje - większość na długi okres o stałym procencie - 15% i więcej. Obligacje USA były na 1-2% Polska na tym straciła na przestrzeni lat ponad 100 mld USD - ukrywanych jako straty NBP. itd, itd, itd... I oto ten gwiazdor trząsł Polską gospodarką, co czyni ją permanentnym dłużnikiem, bez końca spłacającym długi boleśniejsze każdego roku. Za co kochają go wszyscy finansowi spekulanci tej Ziemi. Na początku lat 90-tych ten geniusz podniósł oprocentowanie kredytów już wziętych z 8 do 40%. Dzięki tej wspaniałej decyzji tysiące polskich firm zbankrutowało i powst Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.J-P. Re: Do wszystkich obrońców tego idioty!Poczytajci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.10, 10:24 Jeśli pieniądz ma spełniać służebną funcję to w gospodarce to powiedz wzgledem kogo ta służebna funkcja. Chyba nie bardzo rozumiesz co wkleiłeś. Nierozumienie funkcji pieniądza to jużkrok do znachorstwa. Pieniądz to jest zakumulowana praca, jej wartość na bieżąco przez rynek weryfikowana. Oczywiście pracę możesz kumulować na setki innych sposobów, ale pieniądz (gotówka) jest najbardziej płynny. Rozumiem, że możesz nie mieć co zakumulować, ale zastanów się jak pracujesz i kto to i za ile kupi. Proponuję myśleć, myślenie ma przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shal Re: Do wszystkich obrońców tego idioty!Poczytajci IP: *.clubnet.pl 26.05.10, 11:04 oprócz przyczepieniem się do funkcji pieniądza nie odpowiedziałeś na resztę. Zresztą heh o czym my tu rozmawiamy. Przykład z tego roku Świdnik helikoptery. 3 firmy na świecie. A my sprzedajemy firmę zagranicznemu konkurentowi...... o czym tu dyskutować. Jeżeli urzędnicy z UM w Gliwicach chodzą po forach Piasta Gliwice sprawdzać jak rysuje się poparcie przed wyborami.... W takim kraju nam przyszło żyć..... JEDEN WIELKI SYF. A Balcerowicza zostawiłbym wspokoju zrobił co zrobił czasu nie cofniemy. Legalnie nas upier... więc niech dalej jeździ po Polskich uczleniach i daje wykłady ot niech sobie żyje. Byle takich idiotów nie dopuszczać do rzadzenia. Po za tym naprawdę nie rozumię jak można głosować na PO, PIS, SLD czy PSL naprawdę nie rozumie.... wszyscy z nich już byli wszyscy gów.. zrobili więc chyba czas im podziękować? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.J-P. Re: Do wszystkich obrońców tego idioty!Poczytajci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.10, 11:42 Ta funkcja pieniądza to jest podstawa, jeśli tu się nie dogadamy to reszta nie ma głębszego sensu. Niechcący przykładem Swidnika to potwierdzasz. To nie Balcerowicz to prywatyzuje to raz, a po drugie nie znam w tej chwili tego zakładu więć nie wiem czy to decyzja ok. Jak znałem go w początkach lat 90 to muszę przyznać, że pracownicy i zarządzający rozłożyli niezły zakład o potencjale rozwojowym. Nie chcę jako podatnik do niego dalej dopłacać, a jako współwłaściciel jego majątku (podatnik) chciałbym mieć satysfakcjonującą stopę zwrotu z kapitału. Nie wiem jak było może z mojego punktu widzenia (interesu) lepiej go sprzedać. Przepraszam bardzo, ale wpadłem na forum jako odskocznik od kontrukcji i niestety wzywa, dlatego nie będę kontynuował tego wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol balcerowicz jest orędownikiem "prywatyzacji" IP: *.bredband.comhem.se 26.05.10, 13:09 wszędzie i zawsze albowiem w/g tego cymbała wszystko co prywatne to cacy a państwowe to be.WBREW rzeczywistości gospodarczej!!! Ten niedouczony specjalista od gospodarki marksistowskiej nie rozumie ,że istotą własności prywatnej jest możliwość sprawowania KONTROLI przez właściciela.Jest to NAJWAŻNIEJSZE!!!! Niestety w czasach globalizacji, w sytuacji kiedy "właścicieli" jest co niemiara możliwość sprawowania kontroli przez "właścicieli-akcjonariuszy" jest ŻADNA! Rządzi towarzystwo wzajemnej adoracji-technokratów, którzy robią co chcą bez jakichkolwiek konsekwencji./gorzej niż w Komunie/ /Szef Lehmana ,2 tygodnie przed upadkiem zrobił sobie zabawę za 0.5 mln $./ Niech żyje prywatyzacja!! pozdrawiam PS Równie idiotycznym pomysłem balcerowicza jest dziecięco naiwna wiara w "niewidzialną rękę rynku". Ręce opadają. Ten osioł zwie się "ekonomistą"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Dzięki za nadzwyczaj "obszerną" replikę w stylu.. IP: *.bredband.comhem.se 26.05.10, 12:49 ..zle postawiony przecinek,to nie ma co dyskutować. Dobry człowieku pisząc o "służebnej funkcji pieniądza" nikt nie nawołuje do bezmyślnego dodrukowywania bezwartościowego papieru /aczkolwiek czynią to amerykańscy przyjaciele /. Chodzi o to, że nie można doprowadzić do "przegięcia " w drugą stronę. balcerowicz, w swojej PARANOICZNEJ walce z wyimaginowaną inflacją tak "schładzał" gospodarkę, że po jego odejściu niewiele z niej pozostało.Sytuację pogarszał fakt, że ten notoryczny NIEUK, będąc szefem NBP, nigdy nie przeprowadził trafnie projekcji inflacji. "Znachorstwem" jest kreowanie nadzwyczajnego znaczenia pieniądza w gospodarce pomijając wszystkie inne czynniki. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pablobodek Re: Dzięki za nadzwyczaj "obszerną" replikę w sty 26.05.10, 12:53 Gość portalu: karol napisał(a): > ..zle postawiony przecinek,to nie ma co dyskutować. > Dobry człowieku pisząc o "służebnej funkcji pieniądza" nikt nie > nawołuje do bezmyślnego dodrukowywania bezwartościowego papieru > /aczkolwiek czynią to amerykańscy przyjaciele /. > Chodzi o to, że nie można doprowadzić do "przegięcia " w drugą > stronę. > balcerowicz, w swojej PARANOICZNEJ walce z wyimaginowaną inflacją > tak "schładzał" gospodarkę, że po jego odejściu niewiele z niej > pozostało.Sytuację pogarszał fakt, że ten notoryczny NIEUK, będąc > szefem NBP, nigdy nie przeprowadził trafnie projekcji inflacji. > "Znachorstwem" jest kreowanie nadzwyczajnego znaczenia pieniądza > w gospodarce pomijając wszystkie inne czynniki. > pozdrawiam Czy mógłbyś nas zapoznać ze swoimi dokonaniami na polu ekonomii ?? Bez epitetów nie możesz ??!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol "Żadne" dokonania są lepsze od dokonań balcerowicz IP: *.bredband.comhem.se 26.05.10, 13:14 Moje "epitety" są wyrazem "szacunku" do tego nieuka i mają swoją podbudowę/dlatego nie są epitetami/. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Dzięki za nadzwyczaj "obszerną" replikę w sty 26.05.10, 13:50 pablobodek napisał: > Czy mógłbyś nas zapoznać ze swoimi dokonaniami na polu ekonomii ?? > Bez epitetów nie możesz ??!! Ależ nikt tu nie przeczy że na polu niszczenia gospodarki i cofaniu kraju w rozwoju do poziomu bantustanu Balcerowicz jest prawdziwym mistrzem i żaden chyba ekonomista na świecie nie może pochwalić się takim sukcesami w destrukcji, no chyba że Milton Friedman z tym co zrobił z gospodarką Chile za rządów zbrodniarza Pinocheta. Odpowiedz Link Zgłoś
wuetend nie "źle postawiony przecinek" tylko zupełnie 26.05.10, 13:26 ..bezmyślnie przeklejone z czyichś wypocin. Prawdopodobnie tak dziś właśnie pisze się "prace dyplomowe". Ale do rzeczy. Co się ma tu na myśli mówiąc o cyt. "wyimaginowaną inflacją"? Rozumiem, że nie ufamy Eurostatowi oraz GUS'owi, które czarno na białym pokazują inflację wyższą od średniej unijnej. Wobec powyższego paranoję warto zacząć przypisywać począwszy od SIEBIE. ---------------- pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: nie "źle postawiony przecinek" tylko zupełnie IP: *.cloister-inn.com 27.05.10, 20:30 Co rozumiesz przez INFLACJE? Wzrost jakich cen: placonych przez konsumentow (CPI), czy tez producentow (PPI), czy tez ich srednia? I czy wiesz cos o koszyku dobr i o sposobach indeksowania zmian cen? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.J-P. Re: Dzięki za nadzwyczaj "obszerną" replikę w sty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.10, 15:40 Odpowiedziłem Korolu już wcześniej, gdzie jest miejsce pieniądza i jak go traktuję. Nie chcę tylko, aby mi go psuto i fałszowano, jawnie inflacja, lub ukrycie tzw. nowe narzedzia finasowe ... itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.J-P. Re: Dzięki za nadzwyczaj "obszerną" replikę w sty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.10, 15:51 Nie ma przegiecia w drugą stronę. Nawet gdyby była jakaś miesięczna deflacja (nie pamietam, aby była) to i tak obciążenia fiskalne rosły, a siła nabywcza złotówki malała. Pokaż swoją służebną funkcje pieniądza i pożycz mi (bez kosztów) na trzy miechy z 50 kawałków drogi Karolu. A jak nie to uczciwie powiedz dlaczego (wylicz) nie chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Do wszystkich obrońców tego idioty! IP: *.cloister-inn.com 27.05.10, 20:26 Kreacja pieniadza "papierowego" (tzw. fiat money) nie wymaga dzis praktycznie zadnej pracy. Z drugiej strony nie jest mozliwy dzis powrot do pieniadza opartego na zlocie czy innym kruszcu, gdyz grozilo to by deflacja na skutek deficytu zlota. Wspolczesna gospodarka po prostu jest inna niz 100 lat temu, ale ortodoksyjni, akademiccy ekonomisci wciaz rozumuja w kategorach XIX wieku, i wciaz uwazaja pieniadz za jakis cudowny wynalazek bez ktorego nie wyobrazaja zobie funkcjonowania gospodarki. A tymczasem wspolczesna gospodarka jest zbyt zaawansowana i zbyt zlozona, aby wciaz poslugiwac sie tak prymitywnym narzedziem jakim jest pieniadz. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Jak można takiego nieuka-zero tak promować? 26.05.10, 09:39 Gość portalu: wwww napisał(a): > Ludzie zobaczcie co sie stalo na Litwie, Lotwie i Estonii, przegrzane gospodark > i > i 20% straty PKB w dwa lata. > > > Wlasnie dlatego, ze zabraklo im kogos takiego jak Balcerowicz.... Buuuuuuuuuuuuuuuuahahahahahahahahahahahaha!!! Nie mogę!! :D Przecież te bałtyjskie państewka to właśnie był ideał według tego bandyty ekonomicznego! Nie raz podawał za przykład dla Polski ich chore neoliberalne pseudo-reformy. Odpowiedz Link Zgłoś
pablobodek Re: Jak można takiego nieuka-zero tak promować? 26.05.10, 12:50 tornson napisał: > Gość portalu: wwww napisał(a): > > > Ludzie zobaczcie co sie stalo na Litwie, Lotwie i Estonii, przegrzane gos > podark > > i > > i 20% straty PKB w dwa lata. > > > > > > Wlasnie dlatego, ze zabraklo im kogos takiego jak Balcerowicz.... > Buuuuuuuuuuuuuuuuahahahahahahahahahahahaha!!! Nie mogę!! :D > Przecież te bałtyjskie państewka to właśnie był ideał według tego bandyty> ekonomicznego! Nie raz podawał za przykład dla Polski ich chore neoliberalne > pseudo-reformy. Bierz swoje lekarstwa !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dow_jones Re: Jak można takiego nieuka-zero tak promować? 26.05.10, 11:40 Zgadza się, zamiast salonów powinien mieć celę 2x3. Nie bede pisał dlaczego bo to ogólnie wiadomo na całym świecie. Polecam ksiażkę "Wielki przekręt". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kronikarz Leszek Balcerowicz doktorem honoris causa UKE IP: 193.109.212.* 26.05.10, 08:32 Smutne. Kolejny doktorat hc za firmowanie swoim nazwiskiem (nikomu nieznanego adiunkta mającego parcie na karierę) pakietu niezbędnych zmian, które tak czy siak musiały być wprowadzone. Dalszych sukcesów brak (bo chyba trudno nazwać sukcesem drugie premierowanie za czasów Buzka i tzw. reformę emerytalną).Trzeba mieć ogromny tupet, żeby dzisiaj pouczać wszystkich naokoło (np. w sprawie deficytu) podczas gdy mając realną władzę, nie zrobiło się nic, a problem bagatelizowało. Pamiętam spotkania sprzed paru lat z panem profesorem, kiedy na, bynajmniej nie napastliwe - konkretne pytania z sali, dotyczące deficytu i zadłużenia - odpowiadał jednym zdaniem, tonem obrażonej primadonny: "przestrzegam przed populizmem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baclereksprzedawcz Re: Leszek Balcerowicz doktorem honoris causa UKE IP: 109.243.75.* 26.05.10, 08:55 za kase sprzedał cała polske a teraz na bezczela się broni i pluje naokoło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Leszek Balcerowicz doktorem honoris causa UKE IP: 62.237.32.* 26.05.10, 08:36 UEK a nie UKE!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Leszek Balcerowicz doktorem honoris causa UKE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.10, 08:54 Nagroda za ekonomię wg Nikodema Dyzmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Balcerowicz doktorem uke - co to za uke? IP: *.ghnet.pl 26.05.10, 08:42 Panie redaktorze, co to za uczelnia jest o takim skrocie UKE - bo ja studiuje na Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie i mimo, ze zmiana z Akademii stosunkowo niedawno nastapila, wiem, ze skrot to UEK. UKE to np urzad kontroli elektronicznej;P Odpowiedz Link Zgłoś
zasliniony.dziadyga Kiedyś była demokracja i demokracja socjalistycza 26.05.10, 09:33 i to nie było to samo... Co to jest "Uniwersytet Ekonomiczny"? jak rozumiem nie jest to Uniwersytet... Odpowiedz Link Zgłoś
zasliniony.dziadyga Czy w wykładzie laureat mówił coś o Stiglicu? 26.05.10, 09:34 Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Buuuuahahahaha!! Niedzielna szkółka ekonomiczna, 26.05.10, 09:35 tam Balcerowicz pasuje idealnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.J-P. Re: Buuuuahahahaha!! Niedzielna szkółka ekonomicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.10, 11:22 Nie doceniasz siły niedzielnych szkółek. Mazowieckiego konwersatorium "Doświadczenie i Przyszłość" też zaczynało jako szkółka niedzielna, co prawda nie ekonomiczna, ale bardziej społeczna. I to dzięki, miedzy innymi jej efektom, żyjesz w wolnej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Buuuuahahahaha!! Niedzielna szkółka ekonomicz 26.05.10, 11:39 Gość portalu: J.J-P. napisał(a): > Nie doceniasz siły niedzielnych szkółek. > Mazowieckiego konwersatorium "Doświadczenie i Przyszłość" też > zaczynało jako szkółka niedzielna, co prawda nie ekonomiczna, ale > bardziej społeczna. I to dzięki, miedzy innymi jej efektom, żyjesz w > wolnej Polsce. W wolnej od zdrowego rozsądku na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.J-P. Re: Buuuuahahahaha!! Niedzielna szkółka ekonomicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.10, 15:34 Masz dwa wyjścia: - zmienić kraj, - zmieniać go na bardziej rozsądny. Tylko nie mów mi, że nic nie możesz zrobić, albo żebyś coś zrobił rozsądnego to mamy ci dać kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Buuuuahahahaha!! Niedzielna szkółka ekonomicz 26.05.10, 16:34 Gość portalu: J.J-P. napisał(a): > Masz dwa wyjścia: > - zmienić kraj, > - zmieniać go na bardziej rozsądny. > Tylko nie mów mi, że nic nie możesz zrobić, albo żebyś coś zrobił > rozsądnego to mamy ci dać kasę. Bredzisz jak potłuczony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Buuuuahahahaha!! Niedzielna szkółka ekonomicz IP: *.cloister-inn.com 27.05.10, 20:33 "Wolna" Polska zaoferowala mi po doktoracie tysiac zl na miesiac, wiec zyje i pracuje za granica... Dzieki m. in. Balcerowiczowi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent Leszek Balcerowicz doktorem honoris causa UKE IP: 77.236.0.* 26.05.10, 10:55 ZWRACAĆ DYPLOMY UE! trzeba by w takiej sytuacji; wstyd mi za te uczelnię! przecież facet ma tylko osiągnięcia sportowe, mistrzostwa w biegach, ale naukowcem nie jest a politycznie też sie Polsce nie zasłużył; mam wielką ochote wysłać głuokowatemu rektorowi (raczej ten facet to będzie czytał) mój dyplom i zachęcic do tego kolegów a będzie ich trochę; jest świetna okazja podczas Dni Uczelni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balcer Re: Leszek Balcerowicz doktorem honoris causa UKE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.10, 11:01 "W liscie z sierpnia 1990 roku do Miedzynarodowego Funduszu Walutowego wicepremier Balcerowicz wyraził: "głębokie zanipokojenie, że jak dotychczas nie ogłoszono bankructwa żadnego przedsiębiorstwa" ". Jan Główczyk, Kapitalizm po polsku, Warszawa 1996, s. 36-37. tzw. sukces balcerowicza to zakrywanie strony pasywów, stracił 100zł, a morde drze, że zyskał 5zł, niech żyje logika reżimów totalitarnych, pamiętajce, jak spadały ceny lokomotyw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rączka rynku cicho być bo będzie jak na Białorusi .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.10, 11:20 dogmatyk neoliberalizmu w Europie by go przegnali po miesiącu a tu już 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czester 20 lat temu cenilem Balcerowicza IP: *.147.152.167.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.05.10, 11:24 Bylem zbyt mlody i niedoswiadczony. Ale teraz wiem, ze to niestety partacz i karierowicz. W dodatku posiadajacy bardzo paskudna ceche: nie potrafi przyznac sie do bledu. 20 lat wystarczylo Niemcom, by z ruin stac sie gospodarcza potega. Moim zdaniem przez 20 lat zmarnowano w Polsce jedno pokolenie a te nowe mlode teraz wyjezdzaja na Zachod. To jest najlepsze swiadectwo naszych "sukcesow". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva70 Re: 20 lat temu cenilem Balcerowicza IP: *.elartnet.pl 26.05.10, 12:12 A słyszłeś nieuku o planie Marshalla? A wychodził ktoś przed nami z komunizmu? Były jakieś wzorce? A naprawiał ktoś kiedyś taką "gospodarkę" jak "gospodarka socjalistyczna"? I w dodatku z tak zdemoralizowaną ludnością, zwłaszcza jeśli chodzi o stosunek do własności i do pracy? Skala głupoty większości wypowiadających się tu osób najlepiej świadczy o skali trudności, jakie musiał pokonywać Prof. Leszek Balcerowicz. Wstydzę się, że jestem waszą rodaczką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Poczytaj może się rozjaśni w "gówce"? IP: *.bredband.comhem.se 26.05.10, 13:19 www.polityka.pl/alan-greenspan-koniec-epoki/Text01,1141,271988,18/ kjhg www.guardian.co.uk/world/2004/jul/04/globalisation.comment www.ncpa.org/sub/dpd/index.php?Article_ID=6495 www.polityka.pl/nauka-przetrwania/Text01,934,280037,18/ Kilka przykładów geniuszu Balcerowicza- Spowodował osiemnastomiesięczne (!) zamrożenie kursu dolara, przy równoczesnym, sięgającym 90% rocznie (!!), bankowym oprocentowaniu kapitału złotówkowego, co pozwoliło niebieskim ptakom całego globu przywieść nad Wisłę wagony dolarów, a kilkanaście miesięcy później wywieźć znad Wisły dwa i pół raza tyle (prawie 250%!!!). Za ten wymarzony "numer" cwaniacy Wschodu i Zachodu winni solidarnie wznieść panu Balcerowiczowi pomnik o wysokości Wieży Eiffla, i to ze szczerego złota, którego ciężar byłby lichym ułamkiem ich "doli". Historia ekonomii zna niewiele finansowych "przekrętów", które miały skalę porównywalną. - Wychładzał gospodarkę podczas gdy należało ją podgrzewać. - Sprzedał polskie złoto (ponad 150 ton) kiedy było w absolutnym dołku cenowym. Polska straciła na tym ok. 2,5 mld dolarów. - Przeszedł w rozliczeniach zagranicznych z rozliczeń dolarowych na euro w momencie wprowadzenia euro, a wiec nieustabilizowanym kursie. Po tym euro spadło z $1,15 do $0,89. A wiec siła nabywcza polskiej rezerwy walutowej spadła o prawie 30%, czyli ok. 15 mld$. - Ostatnie jego posunięcia są wręcz fatalne. Przy prawie zerowej inflacji utrzymywanie stóp na tak wysokim poziomie jest czystym absurdem. W USA w podobnej sytuacji stopy spadły poniżej 2%. - Panu Balcerowiczowi pomyliły sie role jaką powinien spełniać pieniądz w gospodarce. Pieniądz ma spełniać służebna rolę względem gospodarki i rozwoju kraju a nie odwrotnie jak to sie zdaje panu Leszkowi B.Geniusz Balcerowicz zaciągnął kredy i ulokował w obligacjach USA - 30 mld Dolarów!! Przy kursie dolara ponad 4 zl. Na ten cel wyemitowano obligacje - większość na długi okres o stałym procencie - 15% i więcej. Obligacje USA były na 1-2% Polska na tym straciła na przestrzeni lat ponad 100 mld USD - ukrywanych jako straty NBP. itd, itd, itd... I oto ten gwiazdor trząsł Polską gospodarką, co czyni ją permanentnym dłużnikiem, bez końca spłacającym długi boleśniejsze każdego roku. Za co kochają go wszyscy finansowi spekulanci tej Ziemi. Na początku lat 90-tych ten geniusz podniósł oprocentowanie kredytów już wziętych z 8 do 40%. Dzięki tej wspaniałej decyzji tysiące polskich firm zbankrutowało i powstało duże bezrobocie. Wkraczające na nasz rynek zachodnie firmy nie miały specjalnie z kim konkurować, ale miały za to tanią siłę roboczą, do dnia dzisiejszego zresztą wiele się w tym temacie nie zmieniło. Nic więc dziwnego ,że na zachodzie go chwalą, bo działał i działa w ich interesie, ale nikt go tam nie zatrudni, bo prywatnie uważają go za zdrajcę. Przypomnę , że Balcerowicz również maczał swoje paluchy w wyprzedaży prawie całego polskiego sektora bankowego w zachodnie ręce za 10% wartości. Wyprzedano ponad 80% polskich banków-tak właśnie wygląda polityka w Polsce, więc nie dziwcie się , że tu dobrze nigdy nie będzie. Plan Balcerowicza Gdy przyjrzymy się sytuacji gospodarczej i społecznej naszego kraju po szesnastoletnim okresie tzw. transformacji ustrojowej, wyraźnie widzimy, że Polska znajduje się na kolejnym ostrym wirażu swej historii. Jaki jest bilans zysków i strat po tzw. przyspieszonej prywatyzacji (czytaj: grabieży) majątku narodowego oraz wejściu naszego kraju do Unii Europejskiej? (1, 2, 3, 4, 5) Istotę przemian gospodarczo- ustrojowych po 1989 roku dosyć dobrze oddaje sformułowanie "wielki przekręt". Przyczyna obecnego kryzysu gospodarczego tkwi właśnie w przekrętach, które miały miejsce w ciągu ostatnich 16 lat, gdyż w trakcie próby budowy kapitalizmu po komunizmie - w toku tzw. restrukturyzacji przemysłu po 1989 roku, prowadzonej przez ekipy rządowe różnych barw - doszło do prawie darmowej wyprzedaży większości narodowego majątku obcym inwestorom. Okres ten to bezprecedensowe w skali świata ogołocenie Narodu Polskiego z jego własności. Nie byle jaki to przekręt, w którym majątek banków i przemysłu został upłynniony za mniej więcej 10 proc. jego rzeczywistej wartości. Na taką to ogromną skalę zostało okradzione społeczeństwo, żeby zainkasować prowizje, stanowiące tylko nikły procent wartości sprywatyzowanego kapitału. Pozbawiona zysków (należnych już teraz zagranicznym właścicielom) państwowa gospodarka staje się kapitalistyczna, choć w kraju zostają tylko dochody z pracy, czyli płace. Z obcym kapitałem i lokalną siłą roboczą (pracą) Polska staje się krajem, który niejako musi żyć z dnia na dzień, z "gołej" pensji. Możliwości zakumulowania własnego kapitału wyłącznie w oparciu o zarobki pracownicze (ciągle wielokrotnie mniejsze niż w innych krajach UE) są nikłe. Bez właściwej polityki państwa równie małe są szanse na wyrwanie się z niefortunnej sytuacji, gdzie tylko praca jest własna. Odpowiedz Link Zgłoś
wuetend Re: rozumiesz w ogóle co wklejasz? 26.05.10, 13:30 jak się ma www.polityka.pl/swiat/ludzie/271988,1,greenspan-alan.read do tego: "Przy prawie zerowej inflacji utrzymywanie stóp na tak wysokim poziomie jest czystym absurdem. W USA w podobnej sytuacji stopy spadły poniżej 2%. - Panu Balcerowiczowi pomyliły sie role jaką powinien spełniać pieniądz w gospodarce." ---------------- pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.J-P. Re: Poczytaj może się rozjaśni w "gówce"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.10, 16:04 Karol, ile już kasy zarobiłeś na temacie Balcerowicz ? Widzę ze spotów, że doskonale rozumiesz służebną funkcje pieniądza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czester Uzywasz przebrzmialych argumentow IP: *.147.152.167.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.05.10, 13:27 i niepotrzebnie sie goraczkujesz. W dodatku brak Ci kultury. Radze np. przeczytac co robil Balcerowicz kiedy doniesiono mu o aferze FOZZ. Otoz przez dlugi czas nic nie robil, ignorowal fakty. A szefowal wtedy naszym finansom i mial je nadzorowac. Problem z planem Balcerowicza polegal na tym, ze kompletnie rozjechal sie z zalozeniami. Balcerowicz pomylil sie w kazdym z elementow. Zalozyl np. ze w pol roku od wprowadzenia planu inflacja spadnie do 1% miesiecznie. Taki stan osiagnelismy dopiero w 1997 za czasow Kolodko! Z tego gaszenia inflacji wyniknelo wiele problemow. Odsetki od kredytow uwalily mase firm, ktore padly. Plan Marshalla owszem byl, ale mysmy tez napozyczali mase pieniedzy. Tylko u nas pieniadze nie szly na rozwoj technologii, mysli technicznej tylko na gaszenie pozarow. Wylatywaly tez na rozne lewe fortuny. Radze pointeresowac sie bardziej tematem co zrobil Adenauer po drugiej wojnie swiatowej. To byla spojna przemyslana polityka. Odpowiedz Link Zgłoś
wuetend to były trafne i bardzo precyzyjne argumenty 26.05.10, 13:37 za to twoje "odbijanie piłeczki" powędrowało w kierunku bicia piany. 1. braku kultury niestety szukaj u miłośników socjału, którzy kilofami, kukłami i petardami "walczą o równość" 2. afera FOZZ - ciekawy argument, niezwykle ciężki do zweryfikowania, a więc bicie piany policzone na podłapanie hasła 3. ten się nie myli co nic nie robi, trochę pokory proszę jeśli chodzi o argumenty nt zwalczania HIPERinflacji, która wtedy miała miejsce. 4. Oho, a ileż to kredytów zaciągały przedsiębiorstwa w pierwszej połowie lat 90-tych (przypomnę: warunkach inflacji bądź hiperinflacji!). Znasz może lepsze sposoby na trzymanie cen w ryzach niż polityka stóp procentowych? poprosimy, zastępy potencjalnych ministrów finansów czekają zniecierpliwością na te rewelacje. 5. zgoda co do braku spójności polskiej polityki gospodarczej. postawiono na radosną wolną konkurencję. częściowo się udało, część mogło pójść lepiej. ---------------- pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: to były trafne i bardzo precyzyjne argumenty IP: *.cloister-inn.com 27.05.10, 20:50 Nie ma mowy o szybkim rozwoju gospodarki przy niezmniennych cenach. To jest jak z organizmem: albo rozwoj, ale wtedy wszystko sie zmienia, albo zastoj, prowadzacy do smierci... Stopy procentowe sa tylko pomocniczym narzedziem, a gdy sa zbyt wysokie to prowadza prosto do recesji. Hiperinflacja jest zlem, ale jeszcze wiekszym zlem jest recesja. Balcerowicz jest zas typowym zwolennikiem silnego pieniadza i slabej gospodarki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.J-P. Re: Uzywasz przebrzmialych argumentow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.10, 15:58 FOZZ z definicji był o tyle przekrętem, że wbrew międzynarodowemu prawu państwo polskie próbowało skupić swoje długi z rynku przez podstawione osoby (podmioty). A że osoby nie były uczciwe i zarobiały na boku to już inna kwestia. Takie pytanko ile budżet zarobił na skupie długu mimo bocznego przekrętu ? Złotówka chodziła bodajże po 20 groszy, a na lewo skupiono ją trochę drożej bo po 30 groszy, część forsy wcieło. A jak wyszedł cały bilans? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: 20 lat temu cenilem Balcerowicza IP: *.cloister-inn.com 27.05.10, 20:44 1. Pomoc uyskana przez Polske w latach 1990-2010 jest porownywalna z ta, ktora Niemcy (RFN) otrzymaly w latach 1945-1955. 2. W PRLu nie bylo nigdy komunizmu, a tylko dosc skrajny kapitalizm panstwowy. 3. Balcerowicz zniszczyl polski przemysl i polska mysl techniczna. PRL byl rozwijajacym sie krajem II swiata, dzis spadlismy zas do III swiata... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.J-P. Re: 20 lat temu cenilem Balcerowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.10, 15:45 Ale nie startowali z poziomu chłopa pańszczyźnianego i po przejściach komunistycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: 20 lat temu tze nie cenilem Balcerowicza IP: *.cloister-inn.com 27.05.10, 20:39 Niestety, ale Niemcy Zachodnie przez 20 powojennych lat (1945-1965) przeszly droge od ruin do dobrobytu. Polska, z porownywalna pomoca z zagranicy, w ciagu 20 lat od roku 1990 potrafila, glownie "dzieki" Balcerowiczowi, tylko zniszczyc swoj wlasny przemysl i stac sie glownie eksporterem sily roboczej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orka Lepper legitymuje się podobnym tytułem... IP: *.tvsat364.lodz.pl 26.05.10, 11:45 pl.wikinews.org/wiki/Kij%C3%B3w:_Lepper_otrzyma%C5%82_tytu%C5%82_doktora_honoris_causa_Ukrai%C5%84skiej_Akademii_Technologicznej Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Doktrynerskie "kompetencje" Balcerowicza najlepiej 26.05.10, 12:13 obnazyl swiatowy kryzys finansowy z 2008 roku i sposob w jaki zareagowaly na ten kryzys nieomal wszystkie najbogatsze kraje na swiecie, bedacy jaskrawym zaprzeczeniem tych liberalnych i "wolnorynkowych" "wyznawanych", na biezace karierowiczowskie zapotrzebowanie, przez Balcerowicza na ktorych oparte byly nasze reformy. Byly wykladowca Instytutu Podstawowych Problemow Marksizmu i Leninizmu przy Komitecie Centralnym Polskiej Zjednoczonej Parti Robotniczej, elitarnej "szkoly" dla komunistycznych nomenklaturowych kacykow, Balcerowicz, tym razem nie zdazyl, wobec gwaltownosci kryzysu, dostosowac swoich "pogladow" do tych powszechnie zatosowanych wobec kryzysu, nawet przez zagorzalych zwolennikow regulacji rynkowych (jak w Ameryce). Pozostal "dinozaurem" o tupecie ktorego, bylego ekonomicznego "guru" "komunistycznej" dyktatury proletariatu najlepiej swiadczy wystapienie po wyborach w 2005 roku w Sejmie w ktorym pouczal demokratycznie wybranych poslow czym jest demokracja. Trzeba miec nieprawdopodobny tupet, zeby w sytuacji bylego prl-owskiego nomenklaturowego aparatczyka ze szczytow wladzy "dyktatury proletariatu", bedacej moskiewskim kagancem w naszym kraju, pozwolic sobie na podobna smiesznosc. Leszek Balcerowicz doktorem honoris causa UKE Odpowiedz Link Zgłoś
wuetend to już było 26.05.10, 13:41 forum.gazeta.pl/forum/w,904,111340249,111555176,_jak_w_stosunku_do_kazdego_waznego.html zapomniałoś o 1000 miliardów długu. ---------------- pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pablobodek Leszek Balcerowicz doktorem honoris causa UKE 26.05.10, 12:33 Gratuluję Panu, Panie Balcerowicz !!! Pan musi wrócić !!! Do kształtowania ekonomicznej rzeczywistości Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzian górnikom smaochody, łodzkie włókniarki na bruk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.10, 12:34 to plityka dra hc z początku lat 1990 Odpowiedz Link Zgłoś
dziadwawelski umiemy liczyć ? 26.05.10, 13:32 więc liczmy na siebie a... jak wróci Jarek , Zbyszek z magnetofonem i Antek zwany czekistą to wszykich się rozliczy!! Tylko dajcie im szansę na powrót... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Leszek Balcerowicz doktorem honoris causa UKE IP: 119.202.86.* 26.05.10, 13:53 dr hab. Leszek Balcerowicz Bo profesury belwederskiej nigdy nie dostał. Według ISI Web of Science wielki Balcerowicz w ciągu ostatnich 10 lat opublikował jeden artykuł w jakimś biuletynie fundacji CASE, której szefem jest żona. Czyli naukowiec z niego zupełnie nijaki, praktyk swoją drogą też. Odpowiedz Link Zgłoś
prac124 Leszek Balcerowicz doktorem honoris causa UKE 27.05.10, 01:05 Tytuł Mu się bezwzględnie należy. Choćby za całkowite zniszczenie potężnego polskiego przemysłu. Doprowadził do prywatyzacji poprzez fizyczną likwidację setek fabryk i zakładów zamiast sprywatyzować je poprzez uwłaszczenie załóg i zachowanie tak zakładów, jak i miejsc pracy. Dwa miliony bezrobotnych są wdzięczni Panu Profesorowi. Niezmiernie wdzięczni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eko-kombinator Leszek Balcerowicz doktorem honoris causa UKE IP: *.multimo.pl 27.05.10, 13:17 No jeśli w tej uczelni tak chwalą Balcerowicza - to ładnie będzie Polska wyglądała za perę lat....jak się z niej "wysypie" tylu "balcerowiczków"....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Leszek Balcerowicz doktorem honoris causa UKE IP: *.cloister-inn.com 27.05.10, 20:08 Wstyd dla tej uczelni. Jak mozna nadac tytul dr h.c. typowi, ktory do dzis nie ma pojecia o ekonomii, gdyz zna on jedynie tzw. ekonomie polityczna socjalizmu, ktora wykladal na b. SGPiS i na B. WSNS przy KC PZPR... Odpowiedz Link Zgłoś