Dodaj do ulubionych

MF: od 1 stycznia 2011 r. numer PESEL zastąpi NIP

• Gość: gość MF: od 1 stycznia 2011 r. numer PESEL zastąpi NIP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.10, 22:07
      W peselu widać wiek, top nie jest ok. Tym bardziej, że wszystkie
      instytucje i firmy tego
      nadużywają.... K...wa nawet u kosmetyczki do karty chcieli pesel....
      A ch... was obchodiz ile ja mam pippszonych lat
      • Gość: gosc Re: MF: od 1 stycznia 2011 r. numer PESEL zastąpi IP: *.lsanca.fios.verizon.net 09.08.10, 22:45
        ktos tam zabral glos nt jak jest w USA(again!) i mial czesciowo
        racje.
        Wszyscy ludzie legalnie mieszkajacy w USA maja SS# czyli Social
        Security Number ale jest rowniez Numer Identyfikacji Podatkowej(jak
        NIP w Polsce) i ten numer jezt nadawany osobom lub firmom ktore
        prowadza dzialanosc gospodarcza i sa zarejestrowane w urzedzie
        podatkowym danego stanu.
        Co to jest osoba fizyczna , czy to jest inaczej czlowiek, czy sa
        inne osoby niz fizyczne
        • zyggi123 Re: MF: od 1 stycznia 2011 r. numer PESEL zastąpi 10.08.10, 05:53
          A i owszem! Jeśli ktoś prowadzi działalność gospodarczą, ma specjalny numer pod
          którym rozlicza ową działalność z fiskusem. Ten numer umożliwia mu na przykład
          kupować towary w hurtowniach bez wstępnego uiszczania VATu (ma obowiązek
          zapłacić go potem). Ale zwykły Kowalsky przecież nie ma byznesu - i dlategowoż
          nie ma takowego numeru. Bo w końcu po co mu on?!
          • Gość: Dubliner Re: MF: od 1 stycznia 2011 r. numer PESEL zastąpi IP: 89.100.17.* 10.08.10, 11:56
            Hi Zyggi, Ta odmóżdżone społeczeństwo już nawet nie odróżnia, kiedy mu
            robią dobrze a kiedy źle. Wyprostowują nonsensy w systemie podatkowym,
            obrocie dokumentami (fakt że powoli) i ewidencji ludności, przybliżając
            do stanu, jaki panuje od lat w cywilizowanym świecie, ale dyskutują
            zawzięcie nad niczym. Tak się przyzwyczaili do absurdu w którym żyją,
            że nie są w stanie rzeczowo ocenić nawet tego, czego chcą...Pozdrawiam
            z Dublina
    • Gość: ? PESEL od urodzenia ??? IP: 77.236.16.* 09.08.10, 22:38
      Mnie osobiście PESEL nie towarzyszy od urodzenia

wręcz powiedziałbym że przez większą część życia go nie miałem...

Ale daleko mi do ministra finansów ob. Rostowskiego
      który PESEL dostał 3 lata temu :-)
    • Gość: Gosc MF: od 1 stycznia 2011 r. numer PESEL zastąpi NIP IP: *.dyn.optonline.net 09.08.10, 23:20
      Jedna bardzo madra uwaga. Niechec do uzywania PESElu wynika z tego, ze jest
      tam data urodzenia. I to nie z powodu niecheci do podawania swojego wieku
      (chociaz pewno tez) ale przede wszystkim z powodu, ze latwiej bedzie ukrasc
      tozsamosc. Dlatego powinno sie utworzyc inny numer i oba zlikwodowac, albo
      zlikwidowac PESEl i uzywac NIP'u i nazwac go PESEL.
    • Gość: kojot Pesel nie jest wiarygodny IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.08.10, 23:21
      Spotkałem się z peselem który miał 10 cyfr. Spotkałem się z peselem w którym facet wg pewnej cyfry peselu był kobietą. Spodkałem się z peselem który był identyczny dla żony i męża.

Nip jest unikalny w skali całej bazy krajowej. Procedura nadawania NIP jest bardzo rygorystyczna i nie pamiętam by zdarzały się NIPowe duble.

Teraz oszust będzie mógł wystąpić o zwrot podatku w kilku USach na podstawie peselu podrobionego za sprawą roztrzepanej urzędniczki.
      A co z peselami osób które za sprawą sądu otrzymały nowe akty urodzenia? (adopcje, zmiany nazwiska, ochrona świadków?)
      burdel
    • Gość: hello Anno ty chyba nie golisz broszki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.08.10, 23:32
    • forumowiecgwna Re: MF: od 1 stycznia 2011 r. numer PESEL zastąpi 10.08.10, 08:36
      KUZWA, czy te b**uce moga zostawic te przepisy w spokoju????????? Co rok to
      jakies nowe bzdety, nowe zmiany, ktore za kilka lat sie zmienia albo kasuje!!!!!!
      PARANOJA!!!!
    • Gość: Marek Co to za różnica czy NIP, czy PESEL?! IP: *.ip.netia.com.pl 10.08.10, 09:30
      Co nam to da? Zamiast zajmować się takim bzdurami, wzięliby się porządnej roboty.
    • Gość: chomik Co za poj...any kraj! IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.08.10, 10:07
      Co roku zmiany w systemie podatkowym, w takim kraju nie da sie niczego
      zaplanować na kilka lat do przodu. Załamka po prostu.
    • Gość: Małgorzata MF: od 1 stycznia 2011 r. numer PESEL zastąpi NIP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.10, 11:08
      Rostowski to świr,zamiast myśleć o naprawie finansów to armia ludzi
      zajmuje się NIP-em,który na wstępie jego urzędowanie był jego
      problemem bo go po prostu nie miał,a jego głupawe i pokrętne
      tłumaczenie do dzis pamiętam ,bo pomyślałam co to za idiota.Niby
      dlacego mam podawać wszędzie ,tam gdzie wystarczył NIP, Pesel gdzie
      jest moja data urodzenia
    • nowaczynska_76 Re: MF: od 1 stycznia 2011 r. numer PESEL zastąpi 10.08.10, 11:17
      Trwają i trwać będą, a co to za prace, raz do roku jak sie przydaje NIP, to co za problem ze ściągawki go spisać? Niech zajma sie czyms konkretniejszym!
    • Gość: papi Re: MF: od 1 stycznia 2011 r. numer PESEL zastąpi IP: 212.180.178.* 10.08.10, 11:44
      Nie mam PESEL i co mam zrobic? To nie zart, nie jestem polskim obywatelem, mam
      karte pobytu i NIP.
    • Gość: papi NIe mam PESEL i co mam zrobic?? IP: 212.180.178.* 10.08.10, 11:49
      Nie mam PESEL i co mam zrobic? To nie zart, nie jestem polskim obywatelem, mam
      karte pobytu i NIP.
      • Gość: Dubliner Re: NIe mam PESEL i co mam zrobic?? IP: 89.100.17.* 10.08.10, 12:02
        Nic, siedź cicho i czekaj na instrukcje, które zapewne otrzymasz pocztą
    • Gość: natalia MF: od 1 stycznia 2011 r. numer PESEL zastąpi NIP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.11, 09:28
      A co jesli staramy sie o kredyt hipoteczny z dopłatami czyli RnS? tam na mus musi być nr NIP i dupa!!!
      • Gość: Mirwisz Re: MF: od 1 stycznia 2011 r. numer PESEL zastąpi IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.11.11, 10:42
        Odpowiadasz na artykuł sprzed 1,5 roku!

Tak NIP-u jak REGON-u i zameldowania nigdy nie zlikwidują. Przy tak groteskowo archaicznym systemie prawno-administracyjnym to po prostu nie jest możliwe nawet gdyby w MSWiA pracował ktokolwiek kompetentny. Tym śmiesznym krajem rządzą historycy :)
    • Gość: twoja_stara MF: od 1 stycznia 2011 r. numer PESEL zastąpi NIP IP: *.nyc.res.rr.com 08.11.11, 10:34
      PESEL - pasożyt
      NIP - obywatel
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka