Dodaj do ulubionych

Becikowe i ulga na dzieci do zmiany?

IP: *.icpnet.pl 15.09.10, 07:43
To takie typowe - zabrać obywatelom te nieliczne ulgi, które w krajach zachodnich należą się jak psu miska. Nie pomyśli jeden z drugim że ulgę na dzieci wydaje się co roku na wyprawkę do szkoły. Oczywiście o rozwiązaniu powiatów nikt nie pomyśli bo tam pracują niezbędni urzędnicy od nie wiadomo czego. Zaraz Zakowski zacznie trąbić że becikowe jest szkodliwe a ulgę wredni rodzice przeznaczają na alkohol. Co za kraj , co za ludzie .....
Obserwuj wątek
    • Gość: li Becikowe i ulga na dzieci do zmiany? IP: *.aster.pl 15.09.10, 07:53
      Ulga nie jest premią za dziecko, ani zmienną sterującą liczbą dzieci; zmniejsza koszty ich wychowania. "Becikowe" ma największe znaczenie w przypadku niezamożnych osób i pierwszego dziecka; następne mają już pewne wyposażenie. Istota problemu polega na odpowiednim adresowaniu pomocy.
      • Gość: Marcin Re: Becikowe i ulga na dzieci do zmiany? IP: 80.54.33.* 15.09.10, 09:18
        Nie rozumiem malkontentów. Była do wyboru opcja. Rządzący nie będą rozdawali żadnych ulg, bo nie dostaną na ten cel pieniędzy, które zostaną w kieszeniach ludzi:[ www.youtube.com/watch?v=5_WO9iXHaLw ]. Po cholerę najpierw zabierają wam fundusze, a potem czekacie łaskawie aż część dostaniecie z powrotem. Nie lepiej zostawić od początku wszystko od poczatku u siebie?
        • Gość: dzisiaj Pieniadze potrzebne na cenzure IP: 89.195.135.* 15.09.10, 10:57
          przez noc magicznie zniknely wszystkie mniej wygodne,wolna prasa.
          Wiec zapytam o te sukcesy PO i TUSK'a,bardzo prosze wymiencie:

Bo mialobyc:
          prywatyzacja i mialobyc jak w raju,
          3x15 % i mialobyc jak w raju,
          EURO i mialobyc jak w raju,
          Deficyt mial malec (w pl nie bylo krachu jak w UK -7%,dochody rosną podobno)
          Ktos jeszcze pamieta 10 p programu wyborczego PO ?

Paradoksalnie spelnia sie za to IRLANDIA,jeden z najwyzszych spadkow PKB (prosze bez tej "zielonej wyspy" w 2005 r za srednia krajowa byla $1500 a teraz w 2010r $1000.WIec gdzie niby jest wzrost ? .Dodajmy ze dolara drukowali i drukuja,taka makulatura przy waszym
          zlotym. Hehehe wystarczy ) No i dluuuug rosnie ,to co oficjalne to 700 mld .Irlandia sie sprawdza,tyle ze baza jest inna
          • adamp_314 Najłatwiej zabrać dzieciom 15.09.10, 11:12
            I tak Polska jest w ogonie Europy jeśli chodzi o wydatki prorodzinne. Może min. Rostowski oszczędziłby na przywilejach emerytalnych. Na to budżet wydaje o wiele większe pieniądze. Wiadomo, najłatwiej zabrać dziecku...
          • miguell Re: Pieniadze potrzebne na cenzure 15.09.10, 11:13
            Nie rozumiem twojej frustracji, bezrobotny jesteś "dzisiaj"?

Stawki PiT zmniejszone w 2009 praktycznie "uliniowiły" realną stopę podatku dochodowego
            Wprowadzanie EURO państwa stowarzyszone odłożyły po czasie kryzysu, choć i tak będziemy ostatnim krajem które je wprowadzi

Może zająkniesz się o takich faktach?:
            - Wzrost PKB od trzech lat (2008-2010) najwyższy w Europie.
            - Wskaźnik długu do PKB rośnie dwa razy wolniej niż w Europie
            - Płaca realna inaczej niż w Europie nie spada ( w PLN ponieważ polacy kupują w PLN a nie w USD hipokryto)
            - Bezrobocie niższe niż w EU i spada

Czytając twój post widzę, że jak najgorzej życzysz Polsce betonie PiSowski
            • cezbak Re: Pieniadze potrzebne na cenzure 15.09.10, 11:56
              Napisz jeszcze, że to PO obniżyło podatki bo nie rozumiem Twego zachwytu nad dokonaniami PO. Dla jasności - głosowałem na nich ale się rozczarowałem! Co do wzrostu PKB - jeśli tak szybko rośnie, to czemu ciągle na wszystko brakuje pieniędzy a moja (była) partia zamierza wciąż podnosić podatki. Żeby aktywizować Polaków? Częściowo się udało - coraz więcej firm przenosi się do Londynu. Dla Anglików to najlepsze pieniądze - podatki wpływają, kosztów nie ponoszą żadnych, bo płatnicy siedzą i korzystają z podatków tych, którzy płacą tu.
              • miguell Re: Pieniadze potrzebne na cenzure 15.09.10, 12:11
                PiS zaplanowało a PO wdrożyło w budżecie
                Nie jestem pełen zachwytu nad partią rządzącą. Mylisz sie
                ale wq.rwiają mnie takie typki jak "dzisiaj", którzy wszystkie swoje nieszczęścia widzą w rządzie obojętnie czy to rząd PISu czy PO
                To Ja, Ty, On jesteśmy odpowiedzialni za swoją sytuację a nawet za sytuację w gminie.

Dotychczasowe rządy jedynie mogą nam nie przeszkadzać i ostatnie oceniam w miarę poprawnie

Dobrze się składa, że jeżdżę trochę po Europie i stwierdzam, że Polakom w dupach się poprzewracało.
                Bezrobocie w wielu krajach leci w górę, płace są zamrażane, produkcja maleje.

Niech malkontenci pojedą na Słowację, Litwę bądź Ukrainę i porozmawiają trochę z ludźmi.
                Na dobrobyt trzeba zapracować
                • hooligan1414 spuściłeś już z krzyża? 15.09.10, 12:22
                  lepiej? "Jeżdzę trochę po Europie" - rozumiem byłeś wszędzie, wszedzie zajrzałeś i rozmawiałeś ze wszystkimi. Bzrobocie w wielu krajach leci w górę - ot, geniusz przemówił. To teraz wysil wszystkie 3 zwoje mózgowe i wyobrax sobie, co by było, gdyby na ojczyzny łono wrócili wszyscy emigranci zarobkowi - miałbyś tu 30% bezrobocia i rewoltę społeczną na karku. O kasce od tych ludzi, ktore podtrzymuje ten mityczny popyt wewnetrzny, na mysl o kótrym masz razem ze swym rudym mesjaszem kisiel w majtach, nawet nie wspomnę. Taka to gospodarka zielonej wyspy. poza tym te słodkie pierdzenie o PKB - co z niego mają ludzie? W tak bantustanowych gospodarkach powinno podawać się Produkt NARODOWY Brutto - tyle że wtedy szydło wyszłoby z worka i neoliberalny pomiot nie miałby o czym bajać. Polska to wciąż kraj bez infrastruktury - robimy zakład, ile potrwa najdłuższy blackout tej zminy, jak słupy zaczną sie łamać ze starości? - jedź tam pod Częstochowę i powiedz ludziom, ktorzy siedzieli miesiąc przy świeczce o dokonaniach zielonej wyspu to pysk będziesz miał zbity na kotlet mielony. Inny polski wynalazek - autostrady bez pasa awaryjnego - problemy techniczne z samochodem to murowany karambol przy każdej pogodzie - pełno tekich pomysłów i erzatzów zaprojektowanych przez takich zadowolonych z siebie, narcystycznych debili :)
                • cezbak Re: Pieniadze potrzebne na cenzure 15.09.10, 12:34
                  Swoją odpowiedzialność za sytuacje rozumiem jako udział w głosowaniach. Świadomy udział - w moim wydaniu polega to na tym, że nie przywiązuję się do żadnej partii czy ugrupowania. Oceniam aktualny program wyborczy i zakładam, że będzie wdrażany w życie. A po wyborach - szara rzeczywistość. Brak przeszkód upatrywałem np. w jednym okienku, przy którym można załatwić formalności związane z założeniem firmy i skrócenie do minimum czasu, który trzeba na to poświęcić, w uproszczeniu systemu podatkowego. Mój wniosek jest taki - podatki rosną Państwo nie tanieje bo pieniądze najłatwiej znaleźć w kieszeniach podatników. Faktycznie zbyt biernych w takich sytuacjach.
                  • Gość: icek a ile razy jeszcze musisz zaglosowac na to samo ? IP: 89.195.135.* 15.09.10, 13:16
                    TUSK-PO byli juz 3razy u wladzy,za kazdym razem jest to samo.
                    Fantastagorie!
                    Poprzednim razem tusek siedzioal w senacie jako marszalek a buzek byl premierem.Teraz buzek ( jest w PO ) i pewnie za PZU ma fotel w EU.
                    Grunt ze jest oficjalnie 700 mld dlugu
                    NFI stracily 50 mld :)) ,a zeby cos wam wyplacic to panstwo,czyli wy musicie wykupic obligacje :))
                    Powoli brakuje ,"zastawy" do sprzedazy.Chyba ze MPK

A co do wzrostu PKB ,w 2005r sr krajowa $1500 w 2010 r Sr kr to $ 1000.Jak ten wzrost liczycie,tak jak białoruś ?
                • Gość: rew Re: Pieniadze potrzebne na cenzure IP: 212.160.172.* 15.09.10, 13:15
                  Kolego
                  Zdecydowanie więcej wymaga się od Państwa, którego podobno nie dotknęła recesja. Nie wiem jak jest teraz za granicą (ostatni raz dłużej niż miesiąc byłem w USA ale to było w 2004 roku - w wakacje zamiast odpoczywać trzeba było pracować żeby mieć na studia) ale mam rodzinę we Włoszech i mimo takich problemów w wyniku kryzysu, ludziom tam żyje się dobrze (nawet Polakom :) ). Co obchodzi zwykłego zjadacza chleba wzrost PKB jak jemu zaczyna brakować pieniędzy na przeżycie miesiąca, a takich ludzi może być coraz więcej. Kolega słusznie wyżej zauważył - co ludziom po wzroście PKB skoro miesiąc siedzieli bez prądu w zimie!!!! W USA pracowałem w fast foodach (po 10 godzin dziennie) i przez 3 m-ce byłem w stanie odłożyć 4tyś USD żyjąc w dobrych warunkach (dwie osoby w pokoju). No i tygodzień wolnego przeznaczyłem na wyjazd do Yellowstone. W Polsce jestem analitykiem w dużej firmie w dużym mieście i nie jestem w stanie nic odłożyć. Dlatego musze pracować dodatkowo w weekendy. Chcąc zmienić pracodawcę każda firma w której byłem na rozmowie proponuje mi podobne lub gorsze warunki - to co mi ta zmiana da. Ot cała Polska - kilka % zarabia kilkadziesiąc/kilkaset tyś PLN/mies. a reszta niech ma 2 tyś PLN/mies. brutto i niech się cieszy. Ceny żywności co tydzień wyższe, usługi drożeją a pensja mała i nie ma widoku że będzie większa - a jest masa ludzi którzy zarabiają mniej ode mnie. Pełny obraz "Zielonej Wyspy".
                  PS. Też głosowałem na PO w 2007 roku.
              • Gość: bromus Re: Pieniadze potrzebne na cenzure IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.10, 18:48
                skoro PIS obniżyło podatki i zwiększyło różne "sztywne" wydatki to Tusk jest winny, że w czasie kryzysu, i tak słabo w Polsce odczuwanego, rośnie deficyt. Ot i Jarka logika:))))
              • krystin9 Re: Pieniadze potrzebne na cenzure 17.09.10, 21:04
                Co za chamstwo!!!!!!!!!!!!!!!!
                Do opłaty za internet dorzucili VAT, deklarując, że można będzie go odciągnąć od podatku.
                A teraz "ulgę" (fikcyjną) ODBIERAJĄ!!!!!
            • Gość: igorek drogi ciemnogrodzianinie z europy wsch. IP: 89.195.135.* 15.09.10, 12:22
              o twoim pustactwie myslowym swiadczy szufladkowanie ludzi na cacy-PO i fuj,fuj-PiS
              `E1
            • krystin9 Re: Pieniadze potrzebne na cenzure 17.09.10, 21:31
              miguell napisał:

> Nie rozumiem twojej frustracji, bezrobotny jesteś "dzisiaj"?
              >
              > Stawki PiT zmniejszone w 2009 praktycznie "uliniowiły" realną stopę podatku doc
              > hodowego
              > Wprowadzanie EURO państwa stowarzyszone odłożyły po czasie kryzysu, choć i tak
              > będziemy ostatnim krajem które je wprowadzi
              >
              > Może zająkniesz się o takich faktach?:
              > - Wzrost PKB od trzech lat (2008-2010) najwyższy w Europie.
              > - Wskaźnik długu do PKB rośnie dwa razy wolniej niż w Europie
              > - Płaca realna inaczej niż w Europie nie spada ( w PLN ponieważ polacy kupują w
              > PLN a nie w USD hipokryto)
              > - Bezrobocie niższe niż w EU i spada
              >
              > Czytając twój post widzę, że jak najgorzej życzysz Polsce betonie PiSowski

www.nytimes.com/2010/03/12/business/global/12pension.html?_r=1
              BETONEM JEST TEN, KTO WIERZY W "CUDA" - ZOBACZ, ILE MASZ DO SPŁACENIA I CO CIĘ CZEKA W PRZYSZŁOŚCI!!!!!
          • Gość: ~ad Re: Pieniadze potrzebne na cenzure IP: *.salwator.net 15.09.10, 11:52
            Żałosny jesteś. Siedzisz w tej swoje "wymarzonej" Hameryce (wnioskuję z twego uwielbienia dolara i pogardy dla NASZEJ złotówki). I na siłę próbujesz sobie wmówić, że tam gdzie Cię nie ma MUSI być gorzej, bo inaczej okazałoby się, że Twoje życie jest o kant dupy rozbić.
            • Gość: oh oh Dolarki zle ? Okey... IP: 89.195.135.* 15.09.10, 13:19
              ...to co wolisz tą srednia w EURO,Frankach,Funtach a nawet przelicz w CZESKICH KORONACH.
              We wszystkich walutach wyjdzie tak samo.Macie MNIEJ a nie wiecej !!!!
              Chyba ,ze liczycie jak na bialorusi
    • rabin-pedofil GW logika kryje podwyższanie podatków 15.09.10, 07:55
      "Przy mocnym cięciu becikowego i ulgi na dzieci budżet mógłby więc liczyć na kilka miliardów złotych dodatkowych dochodów. To dużo w sytuacji, gdy rząd dramatycznie szuka oszczędności."
      Szuka oszczędności, a znajduje wyższe podatki. I co w tym widzi redaktor? Ano nic, normalnie, (nie)Rząd dzielnie walczy o budżet, a że podnosi podatki, eeeee, gdzie tam, toż to są oszczędności.
      • Gość: trybuna ludu To jest innowacyjnosc rzadu IP: 89.195.135.* 15.09.10, 11:09
        Reformy= podwyzki podatkow lub zabieranie ulg (puznie zwiezie sie kilka milionów arabów do pracy jak we francji)
        PS.
        Mowili "obnizki podatkow stymuluja gosp i powoduja przyrost miejsc pracy" ,to jak to sie przelozylo po obnizcee podatku z 40 do 32 %
        • krystin9 Re: To jest innowacyjnosc rzadu 17.09.10, 21:35
          Gość portalu: trybuna ludu napisał(a):

> Reformy= podwyzki podatkow lub zabieranie ulg (puznie zwiezie sie kilka milionó
          > w arabów do pracy jak we francji)
          > PS.
          > Mowili "obnizki podatkow stymuluja gosp i powoduja przyrost miejsc pracy" ,to j
          > ak to sie przelozylo po obnizcee podatku z 40 do 32 %

EKONOMIŚCI MÓWILI PARĘ DNI TEMU W TOK FM ,że to właśnie DZIĘKI TEMU OBNIŻENIU KOSZTÓW PRACY MIELIŚMY DODATNI PRZYROST PKB
      • lucusia3 Re: GW logika kryje podwyższanie podatków 15.09.10, 11:19
        Tak walczy o budżet w naszej kieszenie, ale jakoś nie u kumpli. Jesteśmy krajem, który zawsze zajmuje czołowe miejsca w ilości publicznych samochodów służbowych., a pewnie pierwsze miejsce w ich wykorzystaniu, bo urzędnicy nie jeżdżą samochodem służbowym z kierowcą na spotkania służbowe tylko do domu, rano się ich odbiera, podrzuca żonę na zakupy, dziecko z przedszkola, pieska na spacer. I my na to płacimy. Myślę, że tysiąc złotych, jakie oszczędza rodzic na uldze na dziecko, idzie na taki samochodzik w miesiąc. Więc roczna wyprawka dla dwunastu dzieci to obsługa jednego autka urzędnika (i to pewnie nie cała - bo benzyna, ubezpieczenie, serwis i wynagrodzenie kierowcy). A myślę, że nie starczy dzieci, którym się zabierze ulgę na zapłacenie obsługi aut urzędowych i to tych niekoniecznie ministerialnych czy dyplomatycznych - ile samochodów stoi pod urzędem powiatowym, wojewódzkim, ba, nawet biblioteką publiczną.
      • dzon_dzon Re: GW logika kryje podwyższanie podatków 15.09.10, 11:36
        To, że chcą likwidować głupie ulgi to dobrze i niech przy okazji zwolnią połowę urzędników.

Mnie najbardziej bawi głupota polskiego narodu. Jak zwiększają nam podatki pod najróżniejszą postacią to jest cisza. Ale jak chcą przenieść krzyż to tysiące są gotowi go bronić :/
        • cezbak Re: GW logika kryje podwyższanie podatków 15.09.10, 12:01
          jak znam życie - ulgi zlikwidują i ZATRUDNIĄ dodatkowych urzędników - w celu "obsługi kierowania świadczeń docelowych dla rodzin, którym zabrano becikowe i ulgi" czy jakoś tak w podobnym urzędniczym bełkocie. Spodziewam się wręcz powołania kolejnej instytucji w każdym powiecie. Obym sie mylił
    • Gość: SPAM Becikowe i ulga na dzieci do zmiany? IP: 83.1.80.* 15.09.10, 08:31
      zrobią z polaczków białych murzynów , nie masz na chleb to zdechniesz . Napisze tak wzrośnie liczba samobójst i to napewno , nie będzie za co żyć w tym cholernym kraju , wzrośnie przestępczość bo nie będzie innego wyjścia i policyja w efekcie dostanie podwyżki i nowe etaty i mamy ciągle to samo . Ciekawe co wzamian , napewno jeśli coś to ochłapy inaczej my wam dzieci nie robili ....
    • black_halo Moze wycofac wojska z Iraku i Afganistanu? 15.09.10, 08:36
      I juz pare miliardow oszczednosci. Albo zrobic porzadek w KRUSem, moze opodatkoac kosciol i wprowadzic kasy fiskalne dla lekarzy i prawnikow? I juz bedzie na dziure budzetowa a nawet jeszcze zostanie.

Jak w tym kraju mozna zwiekszyc dzietnosc skoro zabierze sie ludziom wlasciwie jedyne drobniaki jakie sie dostaje. 95% ludzi zarabia 1500 na reke, rodzina majac 2-3 tys miesiecznie, z dwojka dzieci wlasciwie wegetuje bo nawet minimalne oplaty miesiecznie to 1000, jedzenie conajmniej 600 i to najtansze (20 zlotych na dzien na osobe) a gdzie leki, ubrania, ksiazki do szkoly, bilety na komunikacje mieska bo samochod jest za drogi w utrzymaniu? Ten tysiac zlotych ochlapow to wlasciwie kropla w morzu potrzeb. W takiej Belgii dostaje sie chyba 75 euro na pierwsze dziecko, 150 na drugie i 210 na trzecie i kazde kolejne a do tego znizke podatkowa na kazda osobe na utrzymaniu i w to wlicza sie niepracujaca zona wychowujaca dzieci. I to wszystko co miesiac. Dlaczego nie zrobic podobnie u nas? Niech juz bedzie 75 zlotych ulgi miesiecznie na pierwsze dziecko, 150 na drugie i tak dalej ... Beda premiowac dzietnosc ale dzisiaj wiele rodzin nie moze sobie pozwolic na wiecej niz dwojke dzieci - z powodu niskich dochodow, wysokich cen i braku odpowiedniego miejsca do mieszkania. Moze Pan Rostowski wymysli jak miec troje i wiecej dzieci na 50 metrach kwadratowych? Moze tam w stolycy nie widac biedy w reszcie kraju ale zapewnim, ze nawet dla rodziny, ktora ma srednia krajowa razem ten tysiak rocznie czy dwa na dwojke to juz duzo.

No Rostowski zapomnial dodac, ze jesli ktos nie osiaga odpowiedniego dochodu to nie dostaje pelnej ulgi 1100 zlotych a jedynie tyle ile podatku zaplacic. 100 zl to 100 zlotych ulgi na dzieci i ani grosza wiecej. Bylo nie obnizac podatkow najbogatszym i nie krzyczec teraz ze rocznie maja dodatkowy tysiac zlotych skoro po zmianie prgow oszczedzaja wiele tysiecy !
      • Gość: JESTEMZA Przyłączam sie do APELLU!!!!! IP: *.axelspringer.pl 15.09.10, 09:37
        ....
      • Gość: gość Re: Moze wycofac wojska z Iraku i Afganistanu? IP: *.042.c76.petrotel.pl 15.09.10, 09:39
        Właśnie jestem na etapie wicia gniazda i przygotowywania wyprawki dla maleństwa, którego oczekuję.
        Na temat becikowego, chcę powiedzieć tyle, że to nje prawda, że przydaje się najbardziej rodzicom oczekującym pierwszego dziecka, bo następne korzysta z rzeczy po starszym rodzeństwie. Długo (12 lat) nie mogliśmy zdecydować się na drugie dziecko pomimo, że teoretycznie mamy warunki do tego, obydwoje pracujemy itd... Niestety rzeczy po pierwszym dziecku przechowywane i zabezpieczone w piwnicy nie przetrwały próby czasu. Właściwie wszystko trzeba kupić od nowa: wózek, łóżeczko, ubranka (nie tylko nowe, także używane w grzebkach).
        Pieniądze ogromne do wydania, a żeby dostać becikowe po porodzie, trzeba w MOPISie przedłożyć od lekarza prowadzącegoo ciążę zaświadczenie. Należy wówczas zapłacić za wizytę lekarską, gdyż w moim mieście do ginekologa na tzw. "kasę chorych" niestety, ale trzeba czekać prawie dwa miesiące. Cała ciąża, wszystkie związane z tym badania łącznie z prenatalnymi, które w pewnych warunkach należą się kobiecie jak psu buda, musiały być opłacone z własnej kieszeni.
        Gdzie tu polityka prorodzinna?
        2% dzieci znajduje miejsca w żłobkach!!!
        Panie Ministrze, Pan wsadzi sobie te ulgi w buty i nie robi z nas żebraków!
        Mało kto przy zdrowych zmysłach zdecyduje się w tym kraju na drugie dziecko a co dopiero mówić o kolejnych???!!!
        • polsz Re: Moze wycofac wojska z Iraku i Afganistanu? 15.09.10, 09:54
          zapomniałaś dodać, że aby dostać becikowe dziecko musi mieć PESEL a jego wydanie trwa ok miesiąca, potem kolejny miesiąc na wypłatę becikowego...W sumie dwa miesiące czekania. I to ma być na wyprawkę??
          Swoją drogą zaświadczenie ginekologa mógłby wystawiać szpital, gdzie dziecko się urodziło na podstawie karty ciąży, którą każda przyszła mama dostaje od lekarza prowadzącego
          • ksin Re: Moze wycofac wojska z Iraku i Afganistanu? 15.09.10, 10:12
            nieprawda, PESEL nie jest konieczny
            • polsz Re: Moze wycofac wojska z Iraku i Afganistanu? 15.09.10, 10:28
              może u Ciebie, ale u mnie, w Katowicach bez PESEL-a nie przyjmą wniosku. I wiem co mówię bo mam 4-miesięczną córkę i przed chwilą to przerabiałem
            • Gość: rew Re: Moze wycofac wojska z Iraku i Afganistanu? IP: 212.160.172.* 15.09.10, 13:33
              PESEL jest konieczny!!!! Tak samo jak zaświadczenie od lekarza. A koleżanka zapomniała napisać - opieka położnej + obecność przy porodzie + miejsce w szpitalu = 600 zł. Jak nie zapłacisz to może znajdzie się miejsce w 4 czy 5 szpitalu. Znieczulenie też płatne, a mówimy o publicznej służbie zdrowia. Wózek - ok 500 zł, łóżeczno, materac, pościel, szczepienia, ubranka, pieluchy, wanienka, oliwka, płyn do kąpieli, herbatki - przecież nikt tych produktów/rzeczy za darmo nie rozdaje. Za wszystko trzeba zapłacić
      • Gość: Mama Nataniela Re: Moze wycofac wojska z Iraku i Afganistanu? IP: *.chello.pl 15.09.10, 09:45
        Brawo! Podpisuję się pod tą wypowiedzią.
        Jestem mamą 7 miesięcznego synka. Na becikowe CUDEM się "załapałam", bo o ciąży dowiedziałam się PO 10 tygodniu, ale akurat byli w trakcie zmian zasad wypłacania becikowego. Od razu pobiegłam kupić pieluchy, jedzenie, mleko i ubranka dla małego. Rozeszło się w ciągu paru dni, ale miałam spokojniejszą głowę, pewna że przez jakiś czas małemu nic nie zabraknie.
        Akurat tak się składa, że tata małego wyjeżdża do Afganistanu i Iraku. Straci wiele z postępów synka podczas nieobecności w domu, a co w zamian? Przywiezie nędzne ochłapy, które nasz rząd oferuje naszym mężczyznom, którzy narażają życie "dla kraju" plus wypaczoną psychikę. Myślicie, że ktoś im pomaga po powrocie?? Tak, Ich kobiety, rodziny, na pewno nie "kraj" za który walczą. Heh, dla mnie to cyrk na kółkach!
        Niech rząd poszuka ŁAT na dziury budżetowe we własnych kieszeniach, a nie liczy że będziemy się rozmnażać jak króliki i żyć powietrzem. Ja się zastanawiam jak zapewnić godne życie JEDNEMU dziecku, a co dopiero trójce. Dajcie se siana....:(
        Jestem przerażona tym wszystkim co w ostatnich latach dzieje się w naszej ojczyźnie. Kocham ten piękny kraj, prawdopodobnie zostanę tu na zawsze, ale O GROZO!, co nasz rząd robi z nami i naszym krajem???
        Czy nie czujecie się czasem jak w "BigBrotherze"? Wielcy Bracia testują, ile damy radę znieść, przeżyć, wytrzymać? ....
        A weźcie sobie to becikowe! Zadławcie się nim, Wielcy Braciszkowie....:((((
        • dzikowy Re: Moze wycofac wojska z Iraku i Afganistanu? 15.09.10, 09:58
          > Akurat tak się składa, że tata małego wyjeżdża do Afganistanu i Iraku. Straci w
          > iele z postępów synka podczas nieobecności w domu, a co w zamian? Przywiezie nę
          > dzne ochłapy, które nasz rząd oferuje naszym mężczyznom, którzy narażają życie
          > "dla kraju" plus wypaczoną psychikę. Myślicie, że ktoś im pomaga po powrocie??
          > Tak, Ich kobiety, rodziny, na pewno nie "kraj" za który walczą. Heh, dla mnie t
          > o cyrk na kółkach!

Oto masz jedną z przyczyn, dlaczego trzeba ciąć ulgi i becikowe. "Kraj" ten znajduje się na kontynencie Am.Pn. i jego racja stanu, a tym samym wojny w Iraku i Afganie, nie ma nic wspólnego z racją stanu Polski. Zatem tatuś Nataniela może by tak zgłosił się o becikowe i "ochłapy" do Wielkiego Brata, skoro za niego walczy?
          • Gość: Mama Nataniela Re: Moze wycofac wojska z Iraku i Afganistanu? IP: *.chello.pl 15.09.10, 10:20
            "Kraj" ten zna
            > jduje się na kontynencie Am.Pn. i jego racja stanu, a tym samym wojny w Iraku i
            > Afganie, nie ma nic wspólnego z racją stanu Polski. Zatem tatuś Nataniela może
            > by tak zgłosił się o becikowe i "ochłapy" do Wielkiego Brata, skoro za niego w
            > alczy?

Że słucham??? Może jaśniej, bo od kiedy skończyłam szkołę, to może nastąpiły zmiany i Polska lub Afganistan czy też Irak przemieściły się na kontynent Am.Pn.? Jeśli mówisz o Stanach Zjednoczonych, to czy nie uważasz, że cięcia w naszym kraju raczej nie powinny mieć nic wspólnego z USA? Więc o czym mowa? I co mia piernik do wiatraka?
            To nie rząd USA Ich tam wysyła, tylko polski rząd, który namiętnie uprawia "lizusostwo" względem Stanów.
            Tatuś Nataniela nie musi się zgłaszać o becikowe, bo już zrobiła to mamusia( jak już wcześniej pisałam). A jeśli chodzi o "ochłapy", to na 100% bardziej opłacałoby się dostać je od rządu USA niż naszego. Trochę inne realia i inne stawki.
        • Gość: xxx Re: Moze wycofac wojska z Iraku i Afganistanu? IP: *.toya.net.pl 15.09.10, 10:05
          Gość portalu: Mama Nataniela napisał(a):

> Akurat tak się składa, że tata małego wyjeżdża do Afganistanu i Iraku. Straci w
          > iele z postępów synka podczas nieobecności w domu, a co w zamian? Przywiezie nę
          > dzne ochłapy

prawie ci współczułem, do tego momentu
          mąż siostry tez jeździ na misje wojskowe, więc wiem, że to nie są ochłapy, chyba, ze dla ciebie ochłapem jest pensyjka ponad 10tys. zł na miesiąc, w takim razie co ci robi za różnicę czy masz ten 1000zł czy go nie masz?
          • Gość: kiedys_obiektywny Re: Moze wycofac wojska z Iraku i Afganistanu? IP: *.icpnet.pl 15.09.10, 10:52
            haha brawo miałem sam to napisać a pozatym nikt nie zmuszał męża do wyjazdu
      • Gość: nauczyciel Re: Moze wycofac wojska z Iraku i Afganistanu? IP: *.toya.net.pl 15.09.10, 09:59
        black_halo napisała:

> Jak w tym kraju mozna zwiekszyc dzietnosc skoro zabierze sie ludziom wlasciwie
        > jedyne drobniaki jakie sie dostaje. 95% ludzi zarabia 1500 na reke, rodzina maj
        > ac 2-3 tys miesiecznie, z dwojka dzieci wlasciwie wegetuje

no popatrz, jestem młodym nauczycielem, żona też, oboje zarabiamy około 1500zł na rękę, przed chwilą w innym wątku przeczytałem, że jestem darmozjadem i zarabiam kolosalne pieniądze, a tu czytam, że wegetuję,
        ja chromolę wszystko w tym kraju, mam już dość i wszystko gdzieś, niedługo papa polsko, martwcie się o siebie sami
        • Gość: antybelfer Re: Moze wycofac wojska z Iraku i Afganistanu? IP: 193.158.111.* 15.09.10, 12:41
          Te nauczyciel... możebyś znowu się troszkę pouczył i odświeżył sobie jak się pisze "Polsko".
      • zezzem Re: Moze wycofac wojska z Iraku i Afganistanu? 15.09.10, 10:03
        Może wycofywać skuteczniej z rynku spółki typu MIRIO-ZBYCHU-RYCHU ?
    • vibhisana Rostowski Dzięki! Tusk Dzięki! 15.09.10, 08:41
      Qwa, alem się nażarł tych ulg na dzieci - 2 lata! Co było wcześniej? ...uj to Donalda czy Kaczora obchodziło. I teraz pan Rostowski chce skończyć z tą rozpustą! Bardzo dobrze! Niech robią tak dalej! Dane makroekonomiczne i przepływy pienięzne dla miedzynarodowych banków są ważniejsze od losu obywateli naszego Kraju. Qwa, wpadam w ekstazę jak słysze o rosnącym PKB i niskiej inflacji. Za te informacje gotów jestem dać wiele. Proszę podnieście do pary z VAT-em jeszcze PIT, bo jest mi głupio, że mój kraj w potrzebie, a ja sobie tak dużo zostawiam!
      • Gość: zal3s Podczas wyborów wyrażę moje zdanie o PO IP: *.unregistered.net.exatel.pl 15.09.10, 09:41
        jak w temacie, dziękuje
        • Gość: europa zach Re: Podczas wyborów wyrażę moje zdanie o PO IP: 89.195.135.* 15.09.10, 11:13
          A zaloze sie ze glosowales wczesniej na UW,KLD,AWS.
          i co zaglosujesz na XX-nowe ugrupowanie bieleckiego,tuska, i calej reszty z UW,KLD,AWS

Wy jestescie poprostu Glupia Europa Wschodnia,wystawiac D... bedziemy jechac w kakao
          • ulla65 Re: Podczas wyborów wyrażę moje zdanie o PO 15.09.10, 12:58
            Na kogo głosować? Na PiS, na lewicę? Oni zadbają o interesy obywateli?
    • Gość: AGA Becikowe i ulga na dzieci do zmiany? IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 15.09.10, 08:44
      Panie Ministrze, proszę zlikwidować ulgę internetową. Natomiast absolutnie nie likwidować odliczenia ponad 1100złna kazde dziecko. Becikowe,hmmm, w tak ciężkiej sytuacji finasowej kraju, można na jakiś czas zawiesić.
      Najlepszym pomysłem na zdobycie dodatkowych pieniedzy, jest ograniczenie osób w sejmie i senacie, o czym wspomina pan premier. I piszę to bez cienia złośliwości. Pomysł Pana Tuska jest świetny i powinien być realizowany jak najszybciej.
      • krystin9 Re: Becikowe i ulga na dzieci do zmiany? 17.09.10, 21:15
        Gość portalu: AGA napisał(a):

> Panie Ministrze, proszę zlikwidować ulgę internetową. Natomiast absolutnie nie
        > likwidować odliczenia ponad 1100złna kazde dziecko. Becikowe,hmmm, w tak ciężki
        > ej sytuacji finasowej kraju, można na jakiś czas zawiesić.
        > Najlepszym pomysłem na zdobycie dodatkowych pieniedzy, jest ograniczenie osób
        > w sejmie i senacie, o czym wspomina pan premier. I piszę to bez cienia złośliwo
        > ści. Pomysł Pana Tuska jest świetny i powinien być realizowany jak najszybciej.
        >
        PAN TUSK OBIECYWAŁ TO JUŻ W ROKU 2005 !!!!!!!!!!!!!!!
        CZY KTÓRĄKOLWIEK ZE SWOICH OBIETNIC PAN TUSK SPEŁNIŁ?????????????
    • Gość: lol Becikowe i ulga na dzieci do zmiany? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.10, 08:44
      dlatego nie zwiększa dzietności Polaków bo jest troszkę za mała ta kwota!!!! ciekawe kto decyduje się na dziecko dla becikowego? porażka! nie dość że prawie nic nie dają to jeszcze chcą to zabrać!!!
      • Gość: dzieciak Re: Becikowe i ulga na dzieci do zmiany? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.10, 08:50
        Przeciwnicy ulgi przekonują, że jest kosztowna, a pomoc dostają wszyscy podatnicy, także ci z najwyższymi dochodami. Podobnie jest z becikowym.

A co w tym złego, czyżby on i nie płacili podatków. Lepiej chyba wspierać bogatszych i wykształconych a nie tylko utwierdzać biedę
        • zezzem Zgadzam się z Panem Ministrem że się nie podoba be 15.09.10, 09:28
          Zgadzam się z Panem Ministrem że się nie podoba becikowe i ulga. Dlatego nie spełnia swojej roli że stawki istniejące są śmieszne. Becikowe 1000zł=ok 33 paczek pieluch. Ulga na dziecko 1112zł: 365 dni w roku = 3,05 zł/dziennie za tę kwotę to Pan Minister nie utrzyma swojego psa (jeśli ma). A gdzie ZUS dla matek, które mając więcej dzieci zostają w domu by je wychowywać bo przedszkole lub żłobek to wydatek ok200zł/mc. Za te kwoty to na pewno nie będzie żadnego przyrostu naturalnego. A pokrętne wyjaśnienia rządu służą tylko temu by zabrać ulgi na dzieci (które wprowadził poprzedni rząd) by trafiło do budżetu kilka mld. Jestem ciekaw czy to podpisze pan Prezydent ojciec pięciorga dzieci którymi sie tak chwalił podczas kampanii wyborczej i który rozumie problemy rodzin wielodzietnych jak mało kto.
          Tylko Panowie z rządu żyją od wyborów do wyborów dalej ich wyobraźnia nie sięga, a problem starzenia się pojawi gdy przejdziemy na emerytury, wtedy nie będzie komu pracować na nasze świadczenia. Jednym doraźnym "rozwiązaniem" będzie wpuszczenie obcokrajowców różnej nacji, kultury i religii, (jeśli w ogóle bedzie chciał przyjechać) i rozwiążemy na chwile jeden problem a pojawi się 100 innych nowych jak np. w Francji.
          • krystin9 Re: Zgadzam się z Panem Ministrem że się nie podo 17.09.10, 21:20
            > Zgadzam się z Panem Ministrem że się nie podoba becikowe i ulga. Dlatego nie sp
            > ełnia swojej roli że stawki istniejące są śmieszne. Becikowe 1000zł=ok 33 pacze
            > k pieluch. Ulga na dziecko 1112zł: 365 dni w roku = 3,05 zł/dziennie za tę kwot
            > ę to Pan Minister nie utrzyma swojego psa (jeśli ma). A gdzie ZUS dla matek, kt
            > óre mając więcej dzieci zostają w domu by je wychowywać bo przedszkole lub żłob
            > ek to wydatek ok200zł/mc. Za te kwoty to na pewno nie będzie żadnego przyrostu
            > naturalnego. A pokrętne wyjaśnienia rządu służą tylko temu by zabrać ulgi na dz
            > ieci (które wprowadził poprzedni rząd) by trafiło do budżetu kilka mld. Jestem
            > ciekaw czy to podpisze pan Prezydent ojciec pięciorga dzieci którymi sie tak ch
            > walił podczas kampanii wyborczej i który rozumie problemy rodzin wielodzietnych
            > jak mało kto.
            > Tylko Panowie z rządu żyją od wyborów do wyborów dalej ich wyobraźnia nie sięga
            > , a problem starzenia się pojawi gdy przejdziemy na emerytury, wtedy nie będzie
            > komu pracować na nasze świadczenia. Jednym doraźnym "rozwiązaniem" będzie wpu
            > szczenie obcokrajowców różnej nacji, kultury i religii, (jeśli w ogóle bedzie c
            > hciał przyjechać) i rozwiążemy na chwile jeden problem a pojawi się 100 innych
            > nowych jak np. w Francji.

Biorąc pod uwagę, że każdy z nich wydaje rocznie (!!!) ok. 250 000 na benzynę do służbowego samochodu.............
    • Gość: marcinm Becikowe i ulga na dzieci do zmiany? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.10, 08:46
      niech przestaną balować i trzepać pianę nad mało istotnymi sprawami, a kasa się znajdzie!
    • skandy5 Becikowe i ulga na dzieci do zmiany? 15.09.10, 08:49
      Na pewno można ograniczyć becikowe dla osób zamożnych. To można spokojnie zrobić. Nie wolno likwidować ulgi na dzieci! Ile kosztują przedszkola? A jak masz dwójkę (nawet w publicznym)? Szok!

Można zwiększyć podatki PIT ale powiększyć ulgę na dzieci. Przecież to one będą płacić na nasze emerytury, musi więc ich być jak najwięcej.
      • polsz Re: Becikowe i ulga na dzieci do zmiany? 15.09.10, 09:58
        czemu zmniejszać zamożnym? Czyżby nie płacili podatków i to większych?
        A swoją drogą kogo uznasz za zamożnego? Bo wg polskich przepisów biedny jest ten, kto ma mniej niż 504 zł BRUTTO na osobę miesięcznie.
        • Gość: kiedys_obiektywny Re: Becikowe i ulga na dzieci do zmiany? IP: *.icpnet.pl 15.09.10, 11:01
          Najlepsze jest to że kwota 504 zł brutto obowiązują od jakiś 10lat niedziw bierzę że w statystykach z każdym rokiem ciągle się bogacimy.
    • Gość: gość Becikowe i ulga na dzieci do zmiany? IP: *.telpol.net.pl 15.09.10, 08:53
      Panie Rostowski a może czas obniżyć pensje tym pasożytom z sejmu i senatu
      • Gość: ewa Re: Becikowe i ulga na dzieci do zmiany? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.10, 09:06
        Pan Rostowski - do wymiany. Może by tak takich debili rzucili na szkołę przetrwania 3 dzieci, rodzice i 3000 zł / m-c dla wszystkich łacznie z przeszkolem i szkołą. Proponuję zacząć od września , dwójka do przedszkola jedno do gizmnazjum.
        Dobrze brać pensję ministra i trąbić o oszczędnościach. Ulga to nie zapomoga z Mops- zarobki nie mają tu nic do rzeczy. Dobrze mieć dzieci w prywatnych szkołach i twierdzić, że mamy na nie liczyć na starość. Wal się Panie Rostowski z tymi pomysłami.
    • Gość: Ja Becikowe i ulga na dzieci do zmiany? IP: 80.55.69.* 15.09.10, 08:59
      Panie ministrze-na pewno Pan zwiększysz populację swoim postępowaniem!!Teraz ludzi nie stać na dziecko a swoimi genialnymi pomysłami spowodujesz że całkiem kobiety przestaną rodzić.Mamy z żoną córkę, chcielibyśmy mieć drugie dziecko ale raczej się nie zdecydujemy.Powód-wspaniałe pomysły i wspieranie rodzin przez nasz rząd-dziękuję!
      • krystin9 Re: Becikowe i ulga na dzieci do zmiany? 17.09.10, 21:23
        Mądra decyzja. PO CO SKAZYWAĆ WŁASNE DZIECKO NA ŻYCIE W TYM KRAJU!!!!!!!!
    • jwojnar Budet stracił na dzieciach??? 15.09.10, 09:01
      Budżet mniej zarobił na podatkach od rodzin wychowujących dzieci. Budżet traci pieniądze wydając je na urzędników, którzy nie rozróżniają zarabiania od wydawania.
    • dyzia68 Becikowe i ulga na dzieci do zmiany? 15.09.10, 09:07
      Niestety ten rząd jak widać nie dba ani o dzieci ani o rodziny biedniejsze.Przykre to aczkolwiek prawdziwe. Jak można zabierać becikowe biednym? Jak można zabierać ulgę na dzieci, którą gro rodzin przeznacza na wypoczynek dziecka lub wyprawkę do szkoły lub przedszkola? Dlaczego rząd nie obetnie sobie tych kosmicznych pensji? Tylko zabiera biednym którzy i tak ledwo wiążą koniec z końcem?
    • Gość: asr1 zmieńmy rząd !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.10, 09:13
      No tak : Według tego "geniusza" finansów zostawienie pieniędzy w mojej kieszeni owocuje pijaństwem, biciem dzieci itp itd a nie np : /opłatą za podręczniki - właśnie wydaliśmy 650 PLN na licealistkę/ a w takiej Anglii podręczniki są za darmo !!!/, To nie owocuje według tego pana np . opłatami za dodatkowy angielski - właśnie nasze dziecko zdało egzamin "First Certificate" a ma dopiero 15 lat itp itd... natomiast .... ten pan " ma wyobrażenie, ze za 1100 PLN rocznie !!!! Polacy rzucą się do prokreacji !!!. Jeżeli dzieci ma przybywać : to trzeba zagwarantować miejsca w przedszkolach i żłobkach, wytworzyć atmosferę wśród pracodawców aby nie dyskryminowali młodych matek - np ruchomy czas pracy, zdyscyplinować niektóre mamusie aby nie nadużywały swoich uprawnień do rzekomego karmienia piersią do lat np 3, wprowadzić powszechne budownictwo komunalne - po kosztach !!!! itp itd.. no ale to wymaga rozumu, polityki społecznej. A może skasujcie dotację do kościoła katolickiego 10 mld - w końcu dzieci nie mają ,żyć w przepychu nie muszą - szerzyć słowo Boże powinni według tego jak nauczał Jezus: darmo dostaliście darmo dawajcie !! i będzie kasa tak z lekka 10 mld no ale jak się rządzi na kolanach przed klerem to zapłacimy za to my podatnicy !!! Reasumując czas na partię Palikota !!!!
      • Gość: dzisiaj Reasumując czas na partię Palikota !! IP: 89.195.135.* 15.09.10, 11:03
        najpierw pojedz na lubelszczyzne i poznaj ulubienca po czynach.
        GADAC KAZDY UMI,JEDEN LEPIEJ ...
    • Gość: sqro Re: Becikowe i ulga na dzieci do zmiany? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.10, 09:14
      Alleluja wreszcie ktoś zabiera te "Bełcikową" jałmużne dla mnożącej sie jak króliki żulerii.
    • Gość: :( Becikowe i ulga na dzieci do zmiany? IP: *.134.151.131.static.crowley.pl 15.09.10, 09:32
      Jak w tym kraju mają kobiety rodzieć dzieci, kiedy nie wiadomo czy będzie mogła wrócić do pracy i czy w tym czasie nie straci pracy jej mąż. Nie mówiąc już o braku mieszkań i bardzo drogich kredytach na ewentualne kupno mieszkania. A potem jest jeszcze drożej. Drogie są ubranka, specjalne mleka gdy dziecko choruje, kosmetyki dla niemowląt, potem przedszkola niby niepłatne bo państwowe, wyprawki do szkoły. Becikowe i ulga tylko na moment wypełania dziurę w domowym budżecie rodzinnym. A potem jest kolejny rok i znów czekanie na cud.
      Może lepiej ograniczyć liczbę urzędników w biurach poselskich, ich wydatki i swawole, potem ograniczyć liczbę posłów i osłów na stanowiskach w radach i innych urzędach. I dziura zniknie.
      Bo inaczej to znikną ci młodzi, którze mają być siłą w tym kraju, bo lepiej będzie żyć, mieszkać i pracować w innych krajach UE i tam zostawiać podatki.
      Smutne acz prawdziwe.
    • Gość: AntyWał Jak za komuny "zwiększanie dzietności" - gminy out IP: *.axelspringer.pl 15.09.10, 09:35
      ja pitole i tak coraz więcej tych złotoustych. Ten Pan nie wie chyba że jest to najniższa stawka jaką otrzymują dzieci. Czy ten Pan R nie wie że te wszystkie pieniądze trafiają zwykle następnego roku od razu do budżetu państwa bo gospodarstwo domowe szczególnie "dzietne" od razu wydaje pieniądze na szkołę, podręczniki, ubranie się? Czy ten Pan R naprawdę nie wie, że każdy towar opodatkowany jest 22% Vatem i że z tych 1000 zł to rodzice tak naprawdę mają 800 zł i że ta ulga przekazywany jest naprawdę dzieciom.
      Ja wiem Ten Pan R tego nie wie, bo już dzieci mieć nie może. Dla tego Pan ten przedmiot "dzietność" to tylko jeden z produktów budżetowego biznesu.

Panie R miał Pan razem z całą trupą zmieść z powierzchni ziemi "GOSPODARSTWA" czyli szlachty przydupasów ministerialnych, ogromną ilość urzędów urzędzików.

JA MAM O WIELE LEPSZA PROPOZYCJĘ:
      Państwo polskie 30% redukcja urzędników
      Likwidacja Opolskiego, świętokrzyskiego (ilość urzędników do wyaoutowania około 3000* 4000 średnia pensja brutto????? * 12 miesięcy razy 4 lata). Ilość radnych o połowe mniej! na każdym szczeblu, ilość posłów o 70% mniej, likwidacja senatu.
      AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
      A najwazniejsze likwidacja GMIN!!!! TO kilkadziesiąty tysiecy urzędników * średnia pensja 3000 brutto * 50.000-60.000 urzędników * 12 ile mamy rocznie.
      W dobie informatyzacji, wystarczy mały punkcik w każdej większej miejscowości z jedną/dwa osobami do pomocy wypełniania wniosków składanych drogą elektroniczną! Mam przecież 55% zinformatyzowanego kraju. Oszczędność do osiągnięcia od razu!!!!

OBETNIJ SOBIE PANIE MINISTRZE PENSJE O POŁOWE i za nią kup książki, ubrania, żywność dla 3 dzieci. OJ ZABRZMIAŁO JAK SOCJALISTYCZNA MANTRA, chyba z prawicowca zostanę socjalistą DZIĘKI TOBIE WÓJKU ROSTKOWSKI.
    • Gość: oli Zarabiasz wiecej to becikowe wyższe. IP: *.nsystem.pl 15.09.10, 09:37
      Tak powinno być np becikowe w kwocie rocznej pensji matki.
      1. Więcej zarabiasz to więcej dajesz do sytemu.
      2. Kobiety dbałby o wyższe zarobki (czynniki ograniczający szara strefę)
      3. Więcej kobiet było by skłonnych poszerzyć rodzinę wiedząc że nie pogorszy się ich stan finansowy. ( ktoś tu już pisał że mając 3 tys miesięcznie na rodzinę to bardzo ciężko o następne dziecko, a tak nawet licząc że matka zarabiała 1,5 to dostali by 18 tys.)
      Im więcej zarabiasz to wyższy masz poziom "bólu". I tak Pani która zarabia 3 tys była by zmotywowana , kwotą 36 tys itd. Oczywiście powinno być jakieś górne ograniczenie wysokości tego becikowego
      4. Lepiej zarabiasz to jest szansa, że wykształcisz dzieci i nie będą w przyszłości bezrobotnymi.
      Etc

• Gość: Marek Becikowe i ulga na dzieci do zmiany? IP: 193.24.24.* 15.09.10, 09:37
      Pewnie. Zlikwidujmy ulge w podatku na dzieci, a w nastepnych krokach dotacje do żłobków , przedszkoli, szkół....
      Po co się namnażać jak nie ma pieniędzy!
      Ciemnogród
    • arahat1 najbardziej skorzysta na tym jaroslaw k... 15.09.10, 09:38

• Gość: ahhna Becikowe i ulga na dzieci do zmiany? IP: *.159.38.196.static.crowley.pl 15.09.10, 09:44
      Tak, tak, zabierzcie nam te kokosy, nachapaliśmy się w 3 lata i bedzie. Zabierzcie też emerytury pracującym emerytom - na pewno dzieci rodzić sie będą obficie, a strasi ludzie ochoczo pracować.

Żenua. Rozumiem jakiś limit: zero ulg dla RODZIN z dochodami powyżej np. 100 tys. rocznie. Ale reszcie na pewno bardzo się te pieniądze przydają. Myślenie, że to becikowe czy niewielka ulga raz w roku zwiększą dzietność, to czysta głupota. To jest coś, co trochę tylko może ulżyć i może nie zmniejszyć dzietności. Dobre było i to. Nie będzie nic, o sorki, jakieś ochłapy dla zarabiających poniżej wszelkich rozsądnych limitów. Brawo. Znajoma Ukrainka mówiła mi, że u nich na pierwsze dziecko dostaje się 1000 dolarów.
      Proponuję zabrać się za KRUS, co wyższe premie urzędników, pensje posłów, zwłaszcza tych, których ni cholery nie ma na ważnych debatach i głosowaniach, lewe zwolnienia i renty, nieudolne sądownictwo (proste procesy trwajace latami, finansowane oczywiscie z kieszeni podatnika) i w ogóle likwidację powszechnego marnotrastwa publicznych pieniędzy. Od razu parę miliardzików wpadnie.
      • babajaga2222 Re: Becikowe i ulga na dzieci do zmiany? 15.09.10, 09:55
        To potrafi nasz rząd. Zbierać podatki. I łaskawie potem rozdawać, nie swoje.
        Zacznijmy liczyć. Zabiera się wszystkim, rozdaje po uważaniu. Pan jest łaskawy.
        Policzmy jakie wydatki ma Pan prezydent RP ? I czy myśli o oszczędnościach ?
        Potem następni "władcy" ?
    • Gość: xxx Re: Becikowe i ulga na dzieci do zmiany? IP: *.toya.net.pl 15.09.10, 09:54
      "Podobnie jest z becikowym. Na każde dziecko wypłacane jest jednorazowo po tysiąc złotych. Budżet kosztuje to blisko 400 mln zł rocznie."

a kopalnia Halemba generuje co roku ponad 200mln złotych straty, oficjalnie, a podejrzewam, że państwo dopłaca do niej więcej, niech rząd zrobi porządek z takimi sprawami jak górnictwo i zamknie tę kopalnię
    • xax Minister finansów chce zlikwidować becikowe i u... 15.09.10, 10:07
      można to zlikwidować ale trzeba coś dać w zamian może by tak rząd te pieniądze przeznaczył na inwestycje zawsze lepiej dać wędkę niż rybę można z tych pieniędzy budować mieszkania dla młodych ludzi pod wynajem oczywiście za rozsądną cenę owszem były by pewne obwarowania w postaci młode małżeństwa z przynajmniej jednym dzieckiem,wynajem na 10 lat do tego ubezpieczenie na wypadek utraty pracy itp.Taki start młodych rodzin dawał by podstawę do normalnego rozwoju społeczeństwa
    • Gość: marek Re: Becikowe i ulga na dzieci do zmiany? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.09.10, 10:23
      I co z tego , że to co piszecie to racja (sam jestem ojcem czwórki dzieci). Co to zmieni? Rządzą nami za każdym razem nieudacznicy, oszuści i zwykli cwaniacy!. PO podwyższa podatki, likwiduje ulgi "zatrudnia" coraz więcej urzędników, nieliczni ludzie trochę pokrzyczą na forach - i co, ciemny naród to kupi (bo donek wbrew partii nie poprze Karnowskiego) - i dalej mają (PO) w sondażach popaprańcy wysokie poparcie! (niestety sam na nich głosowałem, bo miałem nadzieję, że coś się zmieni! ). Dopóki tym wszystkim oszustom (czyt. politykom) nie pokażemy, gdzie ich mamy i nie pójdziemy na wybory - to każda kolejna banda oszustów (czyt. wygrana partia) będzie mówiła, że ma mandat społeczny do rządzenia i swoje robiła (czyt oszukiwała ciemny naród). Bojkotujmy wybory, bo głosowanie nic nie zmieni - przerobiliśmy już wszystkie partie - i co to zmieniło? Nic, każdy kolejny rząd (partia, która się dorwie do koryta) jest coraz gorszy i bardziej zakłamany (3x15 i można by tak dalej Tusku - kłamczuszku)! A jakby frekwencja była niska to może da tym oszustom coś do myślenia! A najgorsze przed nami, coraz mniej dzieci ,wyludniający się kraj, kryzys finansów, kraj bez przyszłości - i gdzie ta zielona wyspa kłamczuszku? Dodam tylko, że w UK rodzina wielodzietna dostaje min. dom z ogrodem - u nas chce się likwidować ostatnie ulgi rodzinne!
      • Gość: brr Re: Becikowe i ulga na dzieci do zmiany? IP: 81.210.105.* 15.09.10, 10:40
        Nie radzę ruszać tych drobnych ulg w sytuacji kiedy podnosi się podatki!! To będzie koniec rządów PO.. Nie można rozdawać ulg od 2007 r., aby następnie łatwo je zabrać ... dzieci nie znikają. Gdzie jest kontynuacja polityki prorodzinnej?
        • zezzem Re: Becikowe i ulga na dzieci do zmiany? 15.09.10, 10:50
          Jaka kontynuacja polityki prorodzinnej? Przecież jej nigdy nie było.
          • Gość: swan Re: Becikowe i ulga na dzieci do zmiany? IP: 89.174.254.* 15.09.10, 11:31
            > Jaka kontynuacja polityki prorodzinnej? Przecież jej nigdy nie było.

to pewnie dlatego, że banki działające w Polsce musza miec dobre wyniki bo jak im sie te wyniki pogorszą to nam Goldman rating obnizy i wszyscy pójdziemy z torbami... A precyzyjniej mówiąc; wyjdziemy z torbami bo to juz nie jest nasz kraj więc nie wiadomo czy Goldman pozwoli nam tu zostać.. :-)
      • Gość: swan Re: Becikowe i ulga na dzieci do zmiany? IP: 89.174.254.* 15.09.10, 11:27
        A jakby frekwencja była niska to może da tym oszustom coś do myślenia!

nie masz sie co łudzić.... Nawet jesli będzie 10% frekwencja to wybory i tak beda uznane za ważne a ich zwyciężcy i tak bedą sobie mordy wycierać demokracja i wola ludu...
        Tu jest po prostu potrzebna rewolucja a nie olewanie...
        Alternatywnie dla projektu rewolucji mozna oddac głos na JKM.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka