Dodaj do ulubionych

Ryanair zmienia strategię: Będzie latał na wiel...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.10, 12:16
Proponuję przestudiowanie np. GoogleMaps i sprawdzenie tych odległości lotnisk od miast.
Charleroi - Bruksela - 57km,
Bergamo - Mediolan - 53km (5km więcej niż z głównego lotniska Mediolanu - Malpensy)
Beauvais - Paryż - 90km,
Girona - Barcelona - 92km,

Ok, tak na szybko z lotnisk na które lata Raynair znalazłem trzy odległe o ponad 100 kilometrów:
Torp - Oslo -> 120km
Hahn - Frankfurt -> 127 km
Skavsta - Sztokholm -> 106km

A z newsem że zaczną latać na duże lotniska to nic nowego, skoro duże lotniska zaczynają patrzyć coraz bardziej przychylnym okiem na przewoźników niskokosztowych. Przykładem może być Madryt, Barcelona, Berlin czy Kopenhaga. Poza tym w 2013 będą mieli tyle samolotów we flocie, że w końcu będą musieli albo latać na każde za przeproszeniem zadupie albo na te większe mogące przyciągnąć więcej pasażerów.
Obserwuj wątek
    • Gość: MOL ;) Re: Lotniska IP: *.mpynet.fi 23.09.10, 14:31
      To samo chciałem napisać. Odległości "z kapelusza".
    • Gość: Macho Re: Ryanair zmienia strategię: Będzie latał na wi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 19:39
      O'Leary lubi robić smród wokół swojej firmy bez względu na to czy to ma sens czy nie. A poza tym jak się chłopak wytłumaczy, że zaczyna stosować taką samą taktykę jak jego ulubiony chłoptaś do bicia EasyJet.
      • Gość: Vincent Panie O'Leary IP: 68.67.4.* 23.09.10, 19:49
        A kiedy ta panska tania firma zacznie swoich ludzi traktowac jak ludzi i godziwie im placic, bez oszukanczych praktyk,
        • Gość: sdsdsdadasdsafdwef Re: Panie O'Leary IP: 79.97.18.* 23.09.10, 22:21
          Sądzisz, że milioner siedzi na forum gazety jakiegoś kraju zwanego Polska i odpisze pieknym językiem? ;-)
          • Gość: Michael O'Leary Re: Panie O'Leary IP: *.tvk.torun.pl 24.09.10, 01:05
            Jestem teraz w Polsce i tak sobie myśle czy nie przenieść tu głównej siedziby----wtedy pracownicy beda zatrudniani na polskich warunkach czyli dam wszystkim 1317zł:)
            Po co mam płacić wiecej jak za tyle co proponuje mam baaardzo dużo chętnych do pracy....Pisze to polska stewardessa której dyktuje--ona tłumaczy,dobra idziemy do łóżka...SeeYa...
            • ernibank Re: Panie O'Leary aha 24.09.10, 08:59
              I jeszcze jedno w pracy dla pracowników swoich też zrobiłem płatne toalety by w pracy nie srali.
              Oczywiście z sikaniem nie ma problemów bo już każdy w mojej firmie korzysta z pampersów ;)
    • Gość: ja Ryanair zmienia strategię: Będzie latał na wiel... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 23.09.10, 20:01
      mol robi dobra robote bo dziennikarze nabieraja sie na jego slodkie pierdzenie i ryanair ma darmowa reklame.
    • Gość: ryanfan Re: Ryanair zmienia strategię: Będzie latał na wi IP: *.warszawa.vectranet.pl 23.09.10, 20:04
      Hurrrra! Bedziemy siedziec!!!!
    • pexim Ryanair zmienia strategię: Będzie latał na wiel... 23.09.10, 20:11
      Ryanshit to gowniana linia z jeszcze bardziej gowniana obsluga...chamy i prostacy...

Krakowskie lotnisko doskonale pasuje do takiej linii. Skurczysynstwo na max
      • Gość: last_exit Re: Ryanair zmienia strategię: Będzie latał na wi IP: *.aster.pl 23.09.10, 20:33
        pexim napisał:

> Ryanshit to gowniana linia z jeszcze bardziej gowniana obsluga...chamy i prosta
        > cy...

to się nazywa dostosowanie produktu do klienta... po co rzucać perły przed wieprze?
      • Gość: krk Re: Ryanair zmienia strategię: Będzie latał na wi IP: *.chello.pl 23.09.10, 20:58
        a teraz weź głęboki oddech.... jeszcze jeden..... wydech.... i napisz, co faktycznie chciałeś napisać.

Zdziwiłbym się, by ktoś nie był zły, że w cenie 9-godzinnej jazdy IC z Krakowa nad morze (z szansą na popsutą klimę w wagonie), można w 2h dostać się nad cieplejszą Costa Bravę.
    • fikumikum Ryanair zmienia strategię: Będzie latał na wiel... 23.09.10, 20:39
      hehe spokojnie, jest jeszcze wizzair ;]
    • Gość: Marek Ryanair zmienia strategię: Będzie latał na wiel... IP: *.ptr.magnet.ie 23.09.10, 21:44
      Strzeż sie Ryanaira!! Ostatnio skroili mi z konta 224e za bilety ktorych nie kupilem. Probowalem sie z nimi skontaktowac zero odzewu, wiec pozostaje sad! Zlodzieje juz nigdy tym badziewiem nie polece. I radze kazdemu bacznie obserwowac stan konta przy zakupie biletow
      • Gość: o_O Re: Ryanair zmienia strategię: Będzie latał na wi IP: *.chello.pl 23.09.10, 22:05
        Gość portalu: Marek napisał(a):

> Strzeż sie Ryanaira!! Ostatnio skroili mi z konta 224e za bilety ktorych nie ku
        > pilem. Probowalem sie z nimi skontaktowac zero odzewu, wiec pozostaje sad! Zlod
        > zieje juz nigdy tym badziewiem nie polece. I radze kazdemu bacznie obserwowac s
        > tan konta przy zakupie biletow

wystarczy zlozyc reklamacje w banku i oddadza ci kase. nie rozumiem do jakiego sadu i po co chcesz isc ty maly pieniaczu :)
    • Gość: air a kiedy USA? IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 23.09.10, 22:13
      obiecywal juz lata temu...
    • Gość: o skórzane siedzenia IP: *.centertel.pl 23.09.10, 22:28
      cóż mu te zwierzaki zawiniły?
    • Gość: adamowski1 Ryanair zmienia strategię: Będzie latał na wiel... IP: *.toya.net.pl 23.09.10, 23:36
      A już liczyłem że po wprowadzeniu miejsc stojących,zaoferują miejsca na skrzydłach samolotu za 50 groszy,a tu taka niespodzianka,z toalety można będzie za darmo skorzystać,rewelacja.
      • Gość: kacha Re: Ryanair zmienia strategię: Będzie latał na wi IP: *.dsl.pipex.com 23.09.10, 23:41
        do dupy jest wszyscy to wiedza, ale wlasnie kupilam Maroko za 80f i tego nikt nie przebije; bardziej mnie wqwia fakt, ze na lotniskach w Polsce celnicy sa tak chamscy, ze sie umywa obsluga Ryanaira;
        wstyd, pozdrawiam Panow oficerow z Wroclawia, jak z 1982, bez zmian
        • Gość: grr Re: Ryanair zmienia strategię: Będzie latał na wi IP: *.25.106.2.unregistered.k.pl 24.09.10, 00:19
          tarantule-baby ze strazy granicznej we wrocku sa jeszcze gorsze, ich sposob bycia przebija sklepowe z miesnych w 1980 roku
    • Gość: Lolek Kiedy sezon letni? IP: *.chello.pl 24.09.10, 00:38
      Witam serdecznie, czy ktoś z Was orientuje się, kiedy Ryanair poda rozkład lotów na sezon letni (czy też, ściślej mówiąc, na miesiące kwiecień i maj)? Z góry dziękuję za pomoc.
    • Gość: gosia Ryanair zmienia strategię: Będzie latał na wiel... IP: *.range86-174.btcentralplus.com 24.09.10, 01:37
      ja latam tylko z Heathrow,tanie linie mnie nie interesują,tam jest wyscig ;szczurów;
      ludzkie warunki,nogi wyciągnięte,posiłek i co najważniejsze....po KAŻDYM locie samolot jest sprawdzany przez mechaników !!!!!W tanich liniach nie ma czasu na serwis :(
      • Gość: gosc Usa Re: Ryanair zmienia strategię: Będzie latał na wi IP: *.lsanca.fios.verizon.net 24.09.10, 05:35
        Rynair nigdy nie by tani , chyba ze leciales wsrode o 10 rano, czyli tak jak oni chceli, 3 lata temu Londyn(chyba Stansead czy cos takiego do zapyzialego Gdanska 250 dolocow rt na osobe.
        te linie sa beznadziejne
      • Gość: amnesia Re: Ryanair zmienia strategię: Będzie latał na wi IP: *.lanet.net.pl 24.09.10, 07:24
        Proponuję jeszcze raz przeczytać to, co się napisało, zorientować jak to się ma do rzeczywistości i wrócić tutaj za jakiś czas twierdząc że jednak pisze się głupoty!
        Sorry, ale rynek lotniczy jest dość mocno opakowany wszelkimi procedurami i zasadami bez których się nie da nic zrobić. Jeśli w samolocie zauważona jest usterka, nikt nim nie poleci, bo przecież piloci to nie samobójcy a normalni ludzie. Swoją drogą wystarczy zauważyć że tuż przed każdym odlotem z samolotu na chwilę wychodzi drugi pilot. Z pewnością nie idzie do toalety albo żeby kości rozprostować. Tak samo robią pracownicy obsługujący zapyziałą Lufthansę, LOT, British Airways i badziewnego Easy Jet, Ryanair, czy FlyBe. Takie zasady mogą jedynie nie być stosowane w krajach trzeciego świata a nie w Europie...
    • Gość: Knur Re: Ryanair zmienia strategię: Będzie latał na wi IP: *.80-203-75.nextgentel.com 24.09.10, 06:38
      To normalne, że FR lata na lotniska daleko położone od głównych miast, bo lotniska się buduje w pewnej odległości od nich, aby ludziom samoloty nie hałasowały. Przykładowo Oslo ma 3 lotniska: Gardermoen, odległe o 40 km, Rygge o 65 i Torp o 120 od miasta. Kiedyś funkcjonowała tu taka głupota, jak w Warszawie, czyli lotnisko w mieście (Fornebu), ale w latach 90 je zamknięto, ze względu na uciążliwość i w jego miejscu zbudowano luksusowe osiedle. Przydałby się taki krok w Warszawie...
    • irzyk22 Ryanair zmienia strategię: Będzie latał na wiel... 24.09.10, 08:14
      Wrescie linia Ryanair zmienia filozofie funkcjonowania. Satysfakcja pasażera nie tylko z ceny bo ta jest istotna ale nie jedyna. Na większych lotniskach w centrum dużych miast może uda się przejąc pasażerów lecących z innego kontynentu. To co jest nie możliwe na lotnisku Luton jest realne na Heathrow lub nie Frankfurt Hahn tylko Frankfurt.
      Gdyby Ryanair miał odpowiedni sprzęt juz by latał do USA i Kanady a tak to może przejąc tych pasażerów tylko na dużych lotniskach.
      ięcej informacji lotniczych statystyk, linków turystycznych na www.airportsbase.com
      • Gość: amnesia Re: Ryanair zmienia strategię: Będzie latał na wi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.10, 09:14
        Tylko że jakimś cudem AirAsia latając z Kuala Lumpur ląduje właśnie na Stansted, a nawet w we Wrocławiu wczoraj gościł Boeing 767 - największa maszyna jaką teraz np. posiada LOT latając nimi do USA właśnie.
      • Gość: Bubu To nie jest takie proste IP: 151.193.120.* 24.09.10, 10:10
        >"Na większych lotniskach w cen
        > trum dużych miast może uda się przejąc pasażerów lecących z innego kontynentu.
        > To co jest nie możliwe na lotnisku Luton jest realne na Heathrow lub nie Frankf
        > urt Hahn tylko Frankfurt."

Ale jeśli uważnie przeczytałeś artykuł (wątpię) to wynika z niego, że właśnie Frankfurt i Heathrow to te duże porty, do ktorych nie będzie operacji Ryana.

> To co jest nie możliwe na lotnisku Luton jest realne na Heathrow lub nie Frankf
        > urt Hahn tylko Frankfurt.

Prawda, ale j.w.

> Gdyby Ryanair miał odpowiedni sprzęt juz by latał do USA i Kanady a tak to może
        > przejąc tych pasażerów tylko na dużych lotniskach.

Niekoniecznie. Ludzie w Ryanair prowadzą od lat bardzo agresywną politykę biznesu, z dużymi sukcesami zresztą. W dzisiejszej dobie nie jest specjalnie trudno o odpowiednie maszyny do lotów przez Atlantyk - można je wziąć w leasing, wypożyczyć i pewnie jeszcze są inne opcje. Ekonomika takich lotów jest całkiem inna i myślę, że bez odpowiedniej skali Ryan nie chce po prostu się w to pakować - tam są sporo wyższe koszty i niemożliwa konkurencja - są 3 duże alianse, które praktycznie opanowały ten rynek i nawet Ryan może mieć problem się tam wbić. Myślę, że oni po prostu sięgają tam, gdzie są w stanie przy niższym ryzyku zarobić więcej i umocnić swoją pozycję. Inwestycje w otwarcie tras atlantyckich mogłyby poważnie zachwiać ich finansami w przypadku jakiegoś kryzysu. Jestem pewien, że oni o tym już dawno myśleli (O'Leary nawet mówił o tym swoim stylu) ale mają ważne powody, by się na razie tego nie tykać.
    • Gość: tanie-latanie Ryanair zmienia strategię: Będzie latał na wiel... IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.10, 11:29
      Myślę, że jeżeli zmiana polityki wpłynie na podniesienie cen biletów, linia lotnicza na tym przegra. Nie wybieramy jej wcale ze względu na jakość i lądowania na głównych lotniskach, ale na niskie ceny. Konkurencja cenowa to największy atut Ryanaira - nie mogą z niego zrezygnować.
      -----
      tanie-latanie.net
      • Gość: MegRz-w Re: Ryanair zmienia strategię: Będzie latał na wi IP: *.rzeszow.mm.pl 08.10.10, 22:32
        Dokladnie - w pelni zgadzam sie z przedmówca. Bierzemy Ryana ze wzgledu na cene, a nie na jakosc (choc ja akurat nie mam im nic do zarzucenia). Trzymajcie tak dalej!
    • irzyk22 Ryanair zmienia strategię: Będzie latał na wiel... 25.09.10, 07:19
      Czy jest to w interesie dużych lotnisk czy Ryanaira. Chyba bardziej tego drugiego szczególnie patrząc przez pryzmat Haethrow. Na tym lotnisku nie ma wolnych SLOTów a tam może linia Ryanair przechwycić pasażerów z poza Europy.
      Więcej informacji o lotniskach razem ze statystykami n
      www.airportsbase.com
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka