Dodaj do ulubionych

Więcej etatów w firmach, ale podwyżki niemal zj...

IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.10.10, 14:30
Nasze to znaczy niczyje.
Obserwuj wątek
    • Gość: bidok tylko koszty życia dla biedaków idą w górę 20% IP: *.chello.pl 18.10.10, 15:06
      za to lokomotywy staniały

podwyżki prądu, gazu, żarcia
      najbardziej w dupe dostała biedota jak zwykle
      • tetlian Brutto czy netto?!?! 18.10.10, 16:26
        "We wrześniu średnia pensja wyniosła 3404 zł"

Brutto czy netto?! Dlaczego w tego typu artykułach nigdy tego nie piszą? Przez to człowiek musi się zastanawiać, czy jest wysoko ponad średnią czy tylko kilkaset złotych.

Mam nadzieję, że jest to netto, bo jako brutto wydaje się cholernie mało :/

Nauczcie się poprawnie podawać informacje, bo szlag może trafić człowieka czytającego coś takiego.
        • Gość: zniesmaczony Re: Brutto czy netto?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.10, 18:02
          Spadaj do szkoly nieuku.
          • Gość: rafal Re: Brutto czy netto?!?! IP: 195.82.180.* 18.10.10, 22:57
            Jak wyjdę z psem na spacer to średnio mam 3 nogi - tak się ma średnie wynagrodzenie do prawdziwych zarobków większości ludzi.
        • talking_head Re: Brutto czy netto?!?! 18.10.10, 18:15
          Oczywiście że brutto, socjalnaziści rządzacy Polską zawsze podaja takie kwoty żeby pokazac jak nam jest dobrze, jak dużo zarabiamy.
        • Gość: xxx Re: Brutto czy netto?!?! IP: *.toya.net.pl 18.10.10, 21:40
          to jest brutto
      • Gość: olo Re: tylko koszty życia dla biedaków idą w górę 20 IP: 151.59.16.* 18.10.10, 16:46
        To jest 2400 NETTO na rękę.
        A koszty utrzymania mieszkania gaz ,prąd, woda , ceny jedzenia wzrosły przez rok ile 18%
        a w następnym roku , WAT ,podatki akcyza ,przywileje i dodatkowy wzrost wszystkiego.

Blisko 70% Polaków nie otrzymuje średniej krajowej a kwota którą najczęściej zarabiają to 1500zł netto.
        Te 1500zl netto to z nadgodzinami gdyż Polak pracuje najdłużej w Europie prawie najdłużej na świecie !!! Polak pracuje o ponad połowę dłuzej od Niemca O 55% .

• Gość: olo Re: tylko koszty życia dla biedaków idą w górę 20 IP: 151.59.16.* 18.10.10, 17:09
          SAME REKORDY BIJEMY !!!!!!

www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100810/PRACA/55705417
          Polacy pracują najdłużej w Europie
          Statystyczny Kowalski miał w zeszłym roku jeden dzień wolny od pracy, oprócz sobót i niedziel. To rekord w Unii Europejskiej!
          Pracujemy więcej nawet od Japończyków!

NIEMIEC 1309godzin POLAK 2019godzin tj. 55% więcej

Następny rekord w EUROPEJSKI bez umowy pracuje prawie 1/3
          biznes.interia.pl/wiadomosci/news/w-polsce-co-trzeci-pracuje-bez-stalej-umowy,1545825
          W Polsce co trzeci pracuje bez stałej umowy
          Bez stałej umowy w ubiegłym roku pracowało ponad 27 proc. Polaków. To najwięcej w Europie

Polski pracownik już jest tani dla Chińczyków ze otwierają tu swoje montownie aby ominąć cło do EU , to co kiedyś było nie do pomyślenia już się dzieje , otwierali montownie Koreańczycy teraz Chińczycy (w chinach pensja prostego robotnika to 1300zł a siła nabywcza ja 2400zł)
          wyborcza.pl/1,75248,8403380,Chinczycy_inwestuja_w_Gorzowie__Praca_dla_2_tys__osob.html

artelis.pl/artykuly/15926/srednie-wynagrodzenie-w-polsce
          Urząd Statystyczny i w listopadzie 2009 aktualnie wyniosło 3232,70 złotych brutto (około 2318 zł netto - "na rękę").
          Wysokość średniej płacy krajowej wywołuje często oburzenie i frustrację. Nic dziwnego skoro okazuje się, że "średniej krajowej" NIE osiąga ponad 65% zatrudnionych...
          ...większość Polaków zarabia mniej niż średnia krajowa. bo najczęściej pobieraną pensją jest kwota 2091,35 złotych brutto (około 1523 złote netto).

• paininthebass Więcej etatów w firmach, ale podwyżki niemal zj... 18.10.10, 15:10
      I dlatego nie ma co liczyć tylko na podwyżki tylko aktywnie lokować pieniądze i zarabiać ;) I co Wy na to:)?
      • Gość: 1_facet Re: Więcej etatów w firmach, ale podwyżki niemal IP: *.e-wro.net.pl 18.10.10, 19:14
        Ja na to ze jestes oszustem. Tylko innego rodzaju niz politycy.
    • popisuarka Srednia? A jaka jest m e d i a n a ? 18.10.10, 15:13
      Ja zarabiam milion, a ty zlotowke. Srednio mamy okolo pol miliona...
      Jaki % pracujacych Polakow nie osiaga tej sredniej?
      Znow mamy propagande nieistniejacego sukcesu...
      • dyzio_marudziciel Weź ochłoń 18.10.10, 15:34
        Stosunek mediany do średniej jest w Polsce od co najmniej 10 lat praktycznie stały - waha się w przedziale 0,70-0,73.
        • popisuarka Re: Weź ochłoń? 18.10.10, 15:43
          Mnie interesuje ile dokladnie wynosi ta mediana i jaki % zarabia ponizej sredniej...
          • dyzio_marudziciel To sobie znajdź 18.10.10, 15:46
            Bozia rączek i rozumku nie dała?
            • popisuarka Re: To sobie znajdź 18.10.10, 15:53
              Nie dala mi czasu w nieograniczonej ilosci...
              • Gość: shal Re: To sobie znajdź IP: *.clubnet.pl 18.10.10, 16:16
                Według danych 60% ludzi zarabia poniżej 1516 zł netto.
                • popisuarka Re: To sobie znajdź 18.10.10, 16:24
                  Dzieki za konkretna informacje!
              • Gość: tomeczek Re: To sobie znajdź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.10, 16:27
                popisuarka napisała:

> Nie dala mi czasu w nieograniczonej ilosci...

Przestań pisać setki postów dziennie na wszystkich forach, to czas się znajdzie :)
                • popisuarka Re: To sobie znajdź 18.10.10, 17:47
                  Na pisanie postow mam czas. Nie mam po prostu ani kasy ani ludzi niezbednych do prowadzenia badan, wiec jestem aktywny na forach internetowych...
      • Gość: usak Dlaczego w USA podaja mediane, a w PL srednia? IP: *.asm.bellsouth.net 19.10.10, 05:35
        Bo rzad USA stara sie ukryc bogactwo elit, a rzad PL ubostwo mas.
        Proste?
    • ben-oni Więcej etatów w firmach, ale podwyżki niemal zj... 18.10.10, 15:48
      Średnia 3,4 tys.?? Znam pewne 15-tysięczne miasteczko, w którym powyżej tej średniej zarabia dokładnie 3 mieszkańców: burmistrz, właściciel hurtowni materiałów budowlanych i kierownik Urzędu Pracy. Cała reszta mieszkańców zap...ala za minimalne pensje. Średnią można liczyć w normalnym kraju, a nie w państwie o afrykańskiej strukturze dochodów. Gdyby w tym miasteczku zameldował się Wojewódzki z Kurzajewskim zapewne średnia podskoczyłaby o kilkaset złotych na głowę, ale czy naprawdę przez to mieszkańcy miasteczka będą bogatsi?
      • popisuarka Re: Więcej etatów w firmach, ale podwyżki niemal 18.10.10, 15:55
        Otoz to. Z moim psem to mamy razem po 3 nogi, a jak dolicze kota to mamy we troje srednio po 3,3(3) nogi...
        • tosemjaaniety Re: Więcej etatów w firmach, ale podwyżki niemal 18.10.10, 16:19
          Oczywiście racja i co do statystyki i co do miasteczka, ale...koszty życia sa kosztom nierówne. W twoim miasteczku ludzie zarabiają pewnie po 1000 złotych na rękę, ale mieszkanie kupi się za spokojnie za 100 tysięcy. We Wrocławiu ludzie zarabiają przeciętnie 1500-1700 na rękę, ale mieszkanie tej samej wielkości dostaniesz za 300 tysięcy. Efekt jest taki,że mimo blisko dwukrotnie większych zarobków mają mniejsze szanse na zakup własnego mieszkania. To jest dopiero paranoja, więc problemem nie jest tylko to,że w mniejszych miejscowościach mało się zarabia, ale to, jak się mają nasze płace do możliwości konsumpcji. To jest dziki kraj, miał rację Drzewiecki!
          • popisuarka Re: Więcej etatów w firmach, ale podwyżki niemal 18.10.10, 16:26
            W malym polskim miescie nie ma pracy, to i domy sa tanie. W duzym tez jej nie ma, a domy sa tam drogie...
            Wiec to jest rzeczywiscie dziki kraj!
            • Gość: wdr praca jest, ale trzeba coś umieć IP: *.emea.ibm.com 18.10.10, 16:45
              właściwie wszyscy moi znajomi ze studiów mają dobrą pracę (kraków, warszawa, wrocław), więc zupełnie nie rozumiem tego lamentu
              • popisuarka Re: praca jest, ale trzeba coś umieć! 18.10.10, 17:45
                To ty skonczyles studia? Nie zartuj. Nie nauczyli tam ciebie, ze nie mozna wyciagac wnioskow o calosci na podstawie znajomosci jej niereprezentatywnej czesci?
                Kagan czyli lech.keller@gmail.com
                "Amerykański imperializm i wszyscy reakcjoniści to papierowe tygrysy" (帝国主义和一切反动派都是纸老虎) tow. Mao-Tse-Tung
            • dyzio_marudziciel Re: Więcej etatów w firmach, ale podwyżki niemal 18.10.10, 17:09
              popisuarka napisała:

> W duzym tez jej nie ma

W Warszawie bezrobocie jest <3%, także niepracuje tylko ten kto naprawdę fizycznie nie może albo bardzo wyjątkowo nie chce.

A ty może przestań wylewać swoje żale na forum tylko weź się do roboty albo jej szukania :)
              • popisuarka Re: Więcej etatów w firmach, ale podwyżki niemal 18.10.10, 17:52
                1. To jest oficjalna stopa bezrobocia. Realna jest okolo 10%, jak sie doliczy do bezrobotnych np. tych, co przeszli na wczesniejsze emerytury, gdyz nie mogli znalezc pracy i odliczy od pracujacych tuch, co np. nie pracuja na caly etat, bo nie ma dla nich tych etatow.
                2. Prace to ja mam, tyle, ze nie mam ani pieniedzy ani ludzi niezbednych do prowadzenia powaznych badan naukowych, wiec zajmuje sie pisaniem na tym forum... Przykladowo: biblioteka mojego instytutu ma roczniki statystyczne tylko z ub. stulecia. Przyczyna? Brak pieniedzy na nowe, a nie wszystko jest dostepne za darmo na WWW.
    • Gość: CIEMNOTA Ale numer ! IP: *.cm-5-1b.dynamic.ziggo.nl 18.10.10, 16:31
      Polska gospodarka nie jest w stanie utrzymać tak małej ilości obywateli ,jest niewydolna gospodarczo . Dlatego Polska jest najbardziej zadłużonym krajem Unii Europejskiej . Ludzie a zwłaszcza 75 % obywateli zarabia poniżej średniej krajowej . Chyba że te dane dotyczą tylko emigracji ale wtedy był by większy wzrost gospodarczy . Dlaczego jest ciągle stosowana PROPAGANDA KOMUNISTYCZNA czy to was tak podnieca .zero szczerości tylko obłuda czy aż w tak poważnym stanie jest POLSKA po prostu bankrut ??. Kłamstwo jest dobre ale na krotką mete po 2 latach wyjdzie szydlo wora .
    • aerman bez komętarza 18.10.10, 16:39
      Biorąc Polskę pod uwagę to Polska jest Chinami Unii Europejskiej .Prócz Rąk do pracy to my nic sobą nie reprezentujemy chyba ze mistrzostwo w robieniu salda ujemnego lub korupcje to mamy 1 miejsce . Nasz rząd jak i biznes jest skrzywiony i żadne biadolenie nie pomorze nędzarze Unii Europejskiej
      • dyzio_marudziciel Wiesz co by Polsce pomogło? 18.10.10, 17:10
        Gdyby niektórzy spróbowali się lepiej nauczyć po polsku pisać :)
      • Gość: Kagan Re: Poacy katolicy sa uczciwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.10, 18:05
        Niestey sa manipulowani przez nelyberalne elyty.
        • popisuarka Re: Polacy katolicy sa uczciwi??? 18.10.10, 18:34
          Prawdziwy Kagan pisze z PORTUGALII !
    • sselrats Kiedy idioci przestana pytac "brutto czy netto?" 18.10.10, 17:47
      Oczywiscie, ze brutto. Prseciez kazdy ma inna sytuacje podatkowa i netto jest inne. To nie komuna.
      • popisuarka Liczy sie tylko n e t t o !!! 18.10.10, 18:00
        Mnie intersuje tylko to, ile ja dostaje na reke, a nie ile kosztuje mego wyzyskiwacza. On i tak na mnie (dokl. na mojej pracy) zarabia, i to niezle.
        • Gość: Kagan Re: srednia to liberalna manipulacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.10, 18:04
          majaca na celu oglupic uciemierzona klase pracujaca miast i wsi.
          • popisuarka Re: srednia to liberalna manipulacja 18.10.10, 18:35
            A zebys wiedzial, podszywaczu...
    • Gość: Q Więcej etatów w firmach, ale podwyżki niemal zj... IP: 178.73.48.* 18.10.10, 19:02
      To 3,4 tys. RAZEM Z KRĘGOSŁUPEM oczywiście :]
    • Gość: ja Więcej etatów w firmach, ale podwyżki niemal zj... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.10, 19:49
      Prezesi podwyższają sobie swoje pensje - banda złodzieji !!!
    • Gość: Łukasz Rząd wyzyskuje własny naród!!! IP: *.dabnet.pl 18.10.10, 22:01
      RZĄD PO ZANIŻA CELOWO NASZE WYNAGRODZENIA,DZIAŁAJĄC NA KORZYŚĆ PRACODAWCÓW,KTÓRZY ZARABIAJĄ KROCIE NA NASZEJ PRACY I WYZYSKU.TUSK CHCE ZROBIĆ Z POLSKI GOSPODARCZEGO TYGRYSA EUROPY POPRZEZ TANIĄ SIŁĘ ROBOCZĄ.NIE WIDZI JEDNAK JAKĄ SZKODĘ TAK NAPRAWDĘ WYRZĄDZA LUDZIOM.UBÓSTWO I NĘDZA TO MINIMALNE WYNAGRODZENIE.ZACHODNIE FIRMY MASOWO OTWIERAJĄ SWOJE ZAKŁADY W POLSCE,CELEM ZDOBYCIA JAK NAJWIĘKSZEGO ZYSKU KOSZTEM NAS POLAKÓW.W DODATKU ZNOSZĄ ULGI PODATKOWE I PODNOSZĄ PODATKI.CZAS Z TYM SKOŃCZYĆ.NA WYBORACH IM PODZIĘKUJEMY NIE GŁOSUJĄC JUŻ NA NICH.ZAWIEDLI MUSZĄ ODEJŚĆ! NIE SPEŁNILI SWOICH OBIETNIC!
    • Gość: normalny 30 latek ale p!erd0licie IP: *.icpnet.pl 18.10.10, 22:41
      Ludzie 3400 brutto srednia to niby duzo? poznań, sredniej wielkosci firma, ludzie po studiach nie chcą za 2k na ręke (około 3k brutto) pracować, zeby ktos jakis poziom miał płacimy 2500. Po kilku latach ja i wszyscy moi znajomi z firmy, ktorzy pracujemy tam kilka lat i mamy w miare dobre kontakty z klientami spokojnie wyciagamy 4-4,5 na ręke, kierownicy po 6-7k. Ale zap!erdalamy non stop 8h, a jak trzeba zostac chwile dłuzej nikt nie marudzi.
      • Gość: rafal Polska to nie tylko Warszawa/Kraków/Łódź/Poznań/Ka IP: 195.82.180.* 18.10.10, 23:07
        towice. W mniejszych miastach te 2 k netto to naprawdę dla wielu nieosiągalna granica

spokoj
        > nie wyciagamy 4-4,5 na ręke

Znaczy, że co? Macie premie od sprzedaży? No to nie ma się czym chwalić....
      • Gość: c Re: ale p!erd0licie IP: *.xdsl.centertel.pl 19.10.10, 00:22
        Pościel wełnianą wciskacie ludziom?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka