paininthebass 26.11.10, 14:50 Widząc jakie jego pomysły mogą mieć skutki dla rynków musiał znaleźć coś dobrego do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ryzyburekkaszubski Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspieszył... IP: *.bb.sky.com 26.11.10, 14:53 ...popuszcza juz...absolutny ignorant, czlowiek prosty, niedouczony, i takie zero wywindowano na sama gore. Upadek, tego ryzego Dyzmy kaszubskiego bedzie wielki, zostanie po nim cuchnace ryze owno i wielomiriardowe zadluzenie. Strat bedacy pochodna korupcji, koterii, kolesiostwa, psucia panstwa nie da sie oszacowac. Odpowiedz Link Zgłoś
miguell Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz 26.11.10, 15:22 Od dwu lat PiSuary czekacie na ten upadek i co. Polska nie dość, że się stabilnie trzyma gdy inne kraje upadają to jeszcze przesunęła się na tle EU do państw o najniższym wskaźniku Dług/ PKB Nie dziwię się Wam, że sie wściekacie z tego powodu Odpowiedz Link Zgłoś
miguell Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz 26.11.10, 15:27 Poza tym jak skomentujecie fakt, że Polska już 3 rok z rzędu może być liderem w EU pod względem wzrostu gospodarczego? Odpowiedz Link Zgłoś
po_dinozaurach Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz 26.11.10, 16:17 Obawiam sie, ze cuda sie skoncza, jak przykreca kurek z unijna kasa - to ze wtloczyli tyle pieniedzy w gospodarke musialo poskutkowac wzrostem PKB, ale gdy przyjdzie inwestowac ze swoich to bedzie ciezko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajmax Judenfreunde nie zdążyli wyskoczyć ze złotego? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.11.10, 16:46 Co on się tak pospieszył? Za wcześnie złoty zaczął spadać? Do końca miesiąca zostały tylko 2 dni robocze. Ostatnich gryzą psy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sx Re: Judenfreunde nie zdążyli wyskoczyć ze złotego IP: 67.159.44.* 26.11.10, 22:04 Zaraz, zaraz. To po co podwyższali podatki, skoro jest tak dobrze i gospodarka kwitnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1_facet Re: Judenfreunde nie zdążyli wyskoczyć ze złotego IP: *.e-wro.net.pl 26.11.10, 23:08 Proste , wina Kaczynskiego !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 26.11.10, 16:19 > Poza tym jak skomentujecie fakt, że Polska już 3 rok z rzędu może być liderem w > EU pod względem wzrostu gospodarczego? No i ? ludzie dalej zarabiaja 1500zl tak jak 10 lat temu przy duzo wyzszych kosztach zycia obecnie (nie wspominajac o cenach mieszkan) Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz 26.11.10, 16:43 10 lat temu faktycznie zarabiałem 1500 ale teraz mam 2500 , moze ktoś dalej zarabia 1500 ale zapewne 10 lat temu się uczył lub był bezrobotny . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 26.11.10, 19:08 no to chlopie postep jak marzenie hehe 40% wyzsza pensja niz 10 lat temu gdyby przyjac nawet ta zaklamana inflacje na poziomie 3% rocznie to wyjdzie 30% wiec gratuluje wzrostu pensji o 10% w ciagu ostatnich 10 lat czujesz ze stac cie na duzo wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1_facet Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz IP: *.e-wro.net.pl 26.11.10, 20:20 Spadek wartosci pieniadza spowodowany inflacja jest nawet wiekszy bo jest cos takiego jak procent skladany. Wychodzi okolo 36% z ostatnich 10 lat biorac pod uwage rok 2000 z duza inflacja 8,5% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 26.11.10, 20:38 no to koles jest na tym samym poziomie co 10 lat temu ale jest z tego dumny hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz IP: 151.59.19.* 26.11.10, 21:10 Gość portalu: 1_facet napisał(a) > Spadek wartosci pieniadza spowodowany inflacja jest nawet wiekszy bo jest cos t > akiego jak procent skladany. > > Wychodzi okolo 36% z ostatnich 10 lat biorac pod uwage rok 2000 z duza inflacja > 8,5% Jakie 36% znajdź mi cokolwiek co kosztowało mniej tylko o 36 % mniej 10 lat temu. Nie rozumiesz ze oficjalna inflacja to pic na wodę , to są bzdury do kwadratu, wszystko wzrosło minimalnie 100%, tylko nie pisz mi o TV czy lokomotywach. Mieszkania 300% , czynsze 300% jedzenie 200% itd. Te 3% oficjalne którym się posługujesz, a jak widać to doskonale po 10 latach jest zwykłym oszustwem. Mieszkanie 300% , czynsze 300% , jedzenie 200% itd. Ostatnio w ciągu roku ceny Energi elektrycznej rosną 30% rocznie brutto , wody 25% gazu itp. A człowiek ma 2500netto czyli powyżej Średniej krajowej a tej nie otrzymuje 70% , wiec jest w gronie 30% lepiej zarabiających jak by nie liczyć. Ale faktycznie 10 lat temu z swymi 1500zł by o wiele bogatszy , to jak dziś 3500zł. Ale tak biednieją niestety wszyscy a szczególnie ostatnie przez ostatnie 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1_facet Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz IP: *.e-wro.net.pl 26.11.10, 21:32 Ale ja nie ukrywam ze liczylem oficjalne liczby a rzeczywistosc jest inna. Wrecz przeciwnie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: broń i sław Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz IP: 178.73.49.* 26.11.10, 17:51 > ludzie dalej zarabiaja 1500zl tak jak 10 lat temu przy duzo wyzszych kosztach Brednie. 1500 to dzis zarabia sie na prostych pracach bez kwalifikacji. Nie wiem, co palisz, ale powinienes to odstawic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olik 1500 zł to średnia netto IP: *.bialystok.vectranet.pl 26.11.10, 18:09 rzeczywista a nie z GUSła. Dla sporej grupy pracujących i taka kwota jest marzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg0,75 Re: 1500 zł to średnia netto IP: *.ceramika.agh.edu.pl 26.11.10, 18:26 A nie, bo mediana ("prawdziwa średnia") to prawie 1900 netto. Około 1500 (~1460) netto to dominanta - "najczęstszy zarobek". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olik Ok. "najczęstszy zarobek" - 1500 zł IP: *.bialystok.vectranet.pl 26.11.10, 18:35 co w niczym nie zmienia tego co napisałem. Nie interesują mnie "średnie" typu : "ja i mój pies mamy średnio po trzy nogi gdy idziemy razem na spacer". Odpowiedz Link Zgłoś
radon13 RTo się wyrażaj precyzyjnie 26.11.10, 21:04 Mediana i dominanta to nie jest średnia. Róznice plac w Polsce sa spore ale w Rosjii większe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczurwa Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz IP: 89.73.212.* 26.11.10, 18:17 > Brednie. 1500 to dzis zarabia sie na prostych pracach bez kwalifikacji. Brednie. Jako asesor notarialny zarabiałem ostatnio 2 k netto. Po dwudziestu latach nauki. Mam wrażenie, że nie była to prosta praca bez kwalifikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz IP: *.limes.com.pl 26.11.10, 21:26 Super ja mam 2tys na msc, pracując dorywczo będąc jednocześnie studentem na dziennych. Zastanów się gdzie popełniłeś błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLO Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz IP: 151.59.19.* 26.11.10, 21:39 Gość portalu: matt napisał(a): > Super ja mam 2tys na msc, pracując dorywczo będąc jednocześnie studentem na dzi > ennych. > > Zastanów się gdzie popełniłeś błąd. Zastanów się gzie ty popełniasz błąd? Po pierwsze gdzie jesteś na studiach Warszawa, Kraków? spróbuj wynająć mieszkanie opłacić je i żyć tam za te twoje 2tys. ZABRAKNIE CI 500ZŁ He he oto jakich mamy teraz studentów ,spróbuj dorobić te 2tys w b.bialej. Ile godzin dorabiasz 180 miesięcznie? pewnie na czarno -1000ZŁ Geniuszu podaj pełne dane bo to co wypisujesz to bzdety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: porepw Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz IP: *.telsten.com / 10.20.17.* 27.11.10, 01:28 i co? cale zycie bedziesz matole pracowal dorywczo za 2tys.? zaczniesz stałą prace dostaniesz 1500.. hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moe 900 zł IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.11.10, 08:58 Jak pójdziesz do pracy zarobisz z 900 zł na rękę :) Większość głupkowatych studentów nawet z marketingu na to sie załapuje ,cieszą sie i już liczą ile to będą zarabiać kiedy pójdą do pracy. A nie liczą ,że pracodawca musi potem a nich zapłacić podatek . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz IP: *.multimo.pl 26.11.10, 19:07 W lubelskim to pensja marzenie tu nawet do supermarketów na kasę już mają po kilkadziesiąt osób na miejsce za najniższą krajową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vox Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.10, 21:24 > Brednie. 1500 to dzis zarabia sie na prostych pracach bez kwalifikacji. 1. Zdecydowana większość ofert pracy w tym kraju dotyczy prostych prac bez kwalifikacji, co wynika z prostego faktu, że w globalnej gospodarce Polska jest zagłębiem taniej siły roboczej (Polacy w montowniach zarabiają już mniej niż Chinczycy) oraz rynkiem zbytu dla badziewnych towarów. Gdyby więcej Polaków kończyło dobre studia, i tak nie byłoby dla nich pracy (inżynierowie już dziś muszą często emigrować), za to na kasach w marketach siedziałoby więcej wykształconych frustratów. 2. Za proste prace bez kwalifikacji płaci się tu najniższą krajową, która wynosi dużo mniej mniej niż 1500 na rękę. 3. Praca na etacie, z opłaconym ubezpieczeniem, staje się coraz rzadsza. Nawet jeśli ktoś zarabia więcej, to najczęściej na czasowe umowy - przez kilka miesięcy pracuje znacznie więcej niż 40 godzin tygodniowo, ale potem dostaje kopniaka w doopę i nie wiadomo, kiedy znajdzie nową robotę, więc te lepsze zarobki należy podzielić przez dwa. Neoliberalni kretyni nazywają to "elastycznością". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tront Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz IP: *.wroclaw.vectranet.pl 26.11.10, 23:52 To ja np. mam znajomych zarabiających po studiach chemicznych właśnie około 1500 zł. 3-4 lata doświadczenia - Wrocław. Odpowiedz Link Zgłoś
akiraxx Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz 26.11.10, 23:30 Gość portalu: aa napisał(a): > > No i ? > > ludzie dalej zarabiaja 1500zl tak jak 10 lat temu przy duzo wyzszych kosztach z > ycia obecnie (nie wspominajac o cenach mieszkan) W sumie to dawno nie słyszałem o kimkolwiek z otoczenia, kto by tak mało zarabiał. Coś mi się wydaje że bredzisz i podajesz mniej więcej pensję minimalną, która większości nie interesuje (poza paroma pasożytami, którym ich pensję się wylicza na bazie wielokrotności minimalnej itp) Odpowiedz Link Zgłoś
remmm-o Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz 27.11.10, 00:05 akiraxx napisał: > W sumie to dawno nie słyszałem o kimkolwiek z otoczenia, kto by tak mało zarabi > ał. Coś mi się wydaje że bredzisz i podajesz mniej więcej pensję minimalną, któ > ra większości nie interesuje (poza paroma pasożytami, którym ich pensję się wyl > icza na bazie wielokrotności minimalnej itp) Twoje wywody i twoje otoczenie nikogo nie interesuje, liczą się FATKTY a nie twoje pierdy. A 1500zł z nadgodzinami to zarobek większości Polaków, minimalna to 980zł mało tego są tacy a to cała masa którzy nawet minimalnej nie zarabiają . ale o tym oczywiście cicho sza a ich tez tu na forum nie widać. Oficjalnie 1/4 czy 1/2 ETATU I TAKIE ZAROBKI , ALE JUZ PRACA 8~9godzin jak na całym. Spójrz tu na oferty pracy realne i się pospiesz bo kandydatów jest zatrzęsienie a 90% płaca minimalna 980zł netto kraulem.blogspot.com/2010/11/rewelacyjne-oferty.html - Odpowiedz Link Zgłoś
tjaryma6 Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz 26.11.10, 18:27 Przestań tak się wpatrywać w ten PKB i popatrz na inne statystyki: siłę nabywczą, rynek mieszkaniowy, poziom biedy itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sd Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz IP: 67.159.44.* 26.11.10, 21:57 I liderem wzrostu podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
fagusp Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz 26.11.10, 15:31 Wykaż odrobinę zrozumienia, te ścierwa przeżywają osobistą tragedię. Co im po wzroście ogólnego dobrobytu w sytuacji, kiedy od 2007 mają założony permanentny szlaban na publiczne koryto. Nam jest lepiej, a oni głodują. A najgorsze że nie mają żadnych perspektyw na poprawę losu. Bo ko zatrudni popierdółkę, co to ma dwie lewe ręce i potrafi tylko zawodzić "Bóg, Honor, Ojczyzna"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1_facet Ignorant. IP: *.e-wro.net.pl 26.11.10, 16:32 Ksiazke mozna by na ten temat napisac , ale wystarczy ze zrozumiesz ze PKB to jest wskaznik z sufitu a dlug to realna rzecz. Pozatym wystarczy wylaczyc telewizor , wyjsc do ludzi i zobaczyc co sie dzieje. Cale szczescie ze 2mln polakow wyjechalo za granie i przywiozlo troche twardego kapitalu. Pozatym twoj argument jest kretynski , bo to ze EU bankrutuje a my bankrutujemy tylko troche wolniej ( na papierze ) , co ma wogole na celu ? Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Ignorant. 26.11.10, 16:37 Wystarczy wprowadzić cło na Chińskie gó... i będzie jak dawniej , przestańmy wreszcie finansować tych czerwonych kapitalistów z Chin , niech padają na mrde . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bella96 Re: Ignorant. IP: *.3s.pl 26.11.10, 18:51 Pierwsza sensowna wypowiedź. Tylko widzisz - to nie takie proste - skoro większośc towaru jest Made In P.R.C., to podniesienie ceł spowoduje lawinowy wzrost cen a co za tym idzie, makabryczny wzrost inflacji i ucieczkę kapitału za granicę oraz spadek ratingu RP. Taka decyzja to by była potrzebna na poziomie UE+USA i wtedy to by miał ręce i nogi, wraz z natychmiastową inwestycją w produkcje na terenie ww. Niestety - globalna wioska akurat w modelu handlu i produkcji rozdzielonej jak widać nie sprawdza się w ogóle. Dla mnie fenomenem są jednak Niemce, ze mimo iż większość ich firm wyniosła się do Chin i Europy wschodniej, to jednak nadal są ponad kreską... jakim cudem? Czyżby jeszcze powojenne łupy i kapitał zgromadzony po planie Marshalla ? Pozdrawiam, P. P.S. Mój sposób na emeryturę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ken Re: Ignorant. IP: 87.207.148.* 26.11.10, 17:06 a czu UE bankrutuje przygłupie ? Dobrze sie nazwales ignorantem ! A PKB nie jest brane palancino z sufitu, bardziej ten dlug skoro wchodzą w jego sklad aktywa OFE. Do nauki dyletancie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: broń i sław Re: Ignorant. IP: 178.73.49.* 26.11.10, 17:54 > Pozatym wystarczy wylaczyc telewizor , wyjsc do ludzi i zobaczyc co sie dzieje. Otóż to. Chyba dawno tego nie robiłeś. Tysiące nowych mieszkań, samochody wypasione, hawiry jak ze snu... Nie mów mi, proszę, że tego nie ma. Zaklinacie rzeczywistość, a Polakom mimo waszego jojczenia jednak żyje się lepiej. Żal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olik Na kredyt - złudzenie bogactwa IP: *.bialystok.vectranet.pl 26.11.10, 18:07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1_facet Re: Ignorant. IP: *.e-wro.net.pl 26.11.10, 20:38 > Otóż to. Chyba dawno tego nie robiłeś. Tysiące nowych mieszkań No na 30 lat kredyt , powodzenia życze. > samochody wypas Z samochodami to jest tak ze sie nie zuzywaja po roku i nie wyrzuca sie ich do smieci tylko sie kumuluja na rynku. Podaz jest duza wiec sila rzeczy one tanieja. Zobacz jak branza motoryzacyjna leci na pysk. Napewno nie jest to powodem ze spoleczenstwa sa za bogate i wykupuja wszystkie auta. Pozatym caly twoj post jest jak za PRL. Dobrobyt spoleczenstwa rosnie. > Zaklinacie rzeczywistość, a Polakom mimo waszego jojczenia jednak żyje się lepi > ej Nie wiem jak ty ale ja widze mnostwo bezrobotnych mlodych ludzi po studiach a biorac pod uwage ze juz 2mln polecialo w sina dal to jest totalna katastrofa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UPRfan Re: Ignorant. IP: *.adsl.inetia.pl 26.11.10, 20:08 No i co z tego ze chwilowo sie ustawiliscie? Byc moze za kilka lat, jesli nie miesiecy, nie bedziesz mogl sie przyznac ze byles w PO, bez grozby ukamieniowania :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLO Tusk nie wytrzymał. Dobre dane o PKB podał przed G IP: 151.59.19.* 26.11.10, 15:27 Tytuł: Tusk nie wytrzymał. Dobre dane o PKB podał przed GUS I odrazu giełda runęła na pysk a złoty się osłabił do wszystkich walut bez wyjątku. Jak zawsze zresztą nawet do Forinta a przecie tytuły podajecie ze tam jest DRAMAT na giełdzie. Ostatnio jak propaganda pisała ze złoty się osłabia przez ostrzelanie w Korei to złoty ja zwykle spadł do wszystkich walut , a najwięcej do....... Won (Korea Płd.) + 3,4% a to on powinien spaść o 15%. Całe te giełdy PKB na zamówienie to "pic na wodę fotomontarz" dla ciemnego ludu. a jak jest widać jak na dłoni. Kursy walut - Tabela A kursów średnich walut obcych według NBP. NBP - Średnie kursy walut obcych z 2010-11-26 Nazwa waluty Kod waluty Średni kurs Zmiana Dolar amerykański +1.61% Euro +1.26% Frank szwajcarski +1.53% Funt szterling +1.09% Bat tajlandzki +1.31% Dolar australijski +0.14% Dolar hongkoński 1 +1.53% Dolar kanadyjski 1 +0.83% Dolar nowozelandzki +0.52% Dolar singapurski +0.74% Forint węgierski 100 +0.06% . < Najmniej > ale ciągle się umacnia Hrywna ukraińska 1 +1.34% Jen japoński +1.35% Juan chiński +1.33% Korona czeska +0.93% Korona duńska +1.29% Korona estońska +1.26% Korona islandzka +1.06% Korona norweska +0.88% Korona szwedzka +1.10% Kuna chorwacka +1.14% Lej rumuński +1.02% Lew bułgarski +1.26% Lira turecka +1.06% Lit litewski +1.27% Łat łotewski +1.28% Peso filipińskie 1 +1.18% Peso meksykańskie +1.08% Rand (RPA) +0.52% Real brazylijski 1 +1.66% Ringgit malezyjski +0.92% Rubel rosyjski +1.57% . < tyle co dolar > Rupia indonezyjska +1.26% Won (Korea Płd.) +0.42% SDR (MFW) +1.26% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krafts Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspieszył... IP: 193.151.115.* 26.11.10, 14:57 Niestety, idzie druga fala kryzysu. Nic z tego nie będzie. Giełdy wala się na łeb, waluty znowu szaleją. Irlandia bankrut, za kilka tygodni Portugalia walnie. Oby nam się udało w 2010 zachować chociaż 0,5% PKB... Odpowiedz Link Zgłoś
marcinmarcin12 Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz 26.11.10, 15:12 Nie martw sie bedzie ponad 5 % ale przy inflacji 10% Odpowiedz Link Zgłoś
miguell Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz 26.11.10, 15:25 PKB jest liczony w wartościach realnych ignorancie ekonomiczny więc nie wiem po co pokazujesz wskaźnik inflacji Poza tym przestrzeliłeś ten wskaźnik 4krotnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz IP: 151.59.19.* 26.11.10, 15:38 miguell napisał: > PKB jest liczony w wartościach realnych ignorancie ekonomiczny więc nie wiem po > co pokazujesz wskaźnik inflacji > > Poza tym przestrzeliłeś ten wskaźnik 4krotnie On go zniżył 2-kronie realna inflacja dla większości 70% społeczeństwa to ~+20% rocznie. (koszty utrzymania + jedzenie) a na tyle tylko stać większość Polaków. Ceny samej energii elektrycznej brutto dal użytkownika końcowego to wzrost 30% rocznie. To są FAKTY a nie to że lokomotywy potaniały. Odpowiedz Link Zgłoś
ilirian Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz 26.11.10, 16:20 W przyszłym roku będzie lepiej, bo oprócz szarej strefy do PKB będzie wliczany czarny biznes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz IP: 62.87.237.* 26.11.10, 16:54 GUS dobrze liczy. Przy Twojej ignorancji inflację mielibyśmy 1000% w skali rocznej. A ja pamiętam dokładnie, ile płaciłem 10 lat wcześniej a ile teraz. Wychodzi mi ok.4% rocznie (co do żywności). A z lokomotywami daj sobie spokój, bo ten kawał nikogo już nie bawi. Mamy wszelkie dane co do "koszyka inflacyjnego", więc nie udawaj głupszego niż jesteś. www.bankier.pl/wiadomosc/GUS-podal-koszyk-inflacyjny-na-2010-r-2108197.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLO Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz IP: 151.59.19.* 26.11.10, 18:25 > GUS dobrze liczy. Przy Twojej ignorancji inflację mielibyśmy 1000% w skali rocznej. Udowodnij moją ignorancję bo ja twoją bardzo szybko udowodnię. I nie ośmieszaj się każdy widzi ile płaci. 2010 finanse.wp.pl/gid,12804131,galeria.html Najdroższy prąd jest w... Ceny energii rosną coraz bardziej. Dostawcy właśnie zaproponowali URE kolejną podwyżkę, w zależności od operatora, od 13 do 22 proc.! Następna!! w 2010 Wszesniej www.wprost.pl/ar/196780/W-Polsce-najwieksze-podwyzki-cen-energii/ W Polsce największe podwyżki cen energii 2010-05-28 18:26 Energia elektryczna drożeje w Polsce najbardziej w całej Unii Europejskiej - wynika ze statystyk przedstawionych w piątek przez Eurostat. W latach 2008-2009 ceny w Polsce wzrosły o 17,9 proc., podczas gdy w UE spadły średnio o 1,5 proc. Do cen energii trzeba doliczyć dla użytkownika końcowego - opłata przejściowa - opłata jakościowa - opłata dystrybucyjna zmienna - opłata dystrybucyjna stała - opłata abonamentowa Ate tez w miejscu nie ztoją i z 18% robi się 30% dla użytkownika końcowego, oczywiście okazji oszukuje się tym inflację. I to samo jest z resztą wodą czy gazem. Żywność powiadasz 4% rocznie? chyba na kwartał, następne w tym roku dwie fale podwyżek biznes.interia.pl/news/czekaja-nas-dwie-fale-podwyzek,1559397 ""Czekają nas dwie fale podwyżek cen żywności - ostrzegają ekonomiści. Pierwsza już przed świętami. Najmocniej podrożeją owoce i warzywa, o 15-20 proc. - prognozuje Instytut Ekonominki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Droższe będą zarówno te krajowe, jak i importowane. To skutek słabego urodzaju i tegorocznych powodzi. To przełoży się na wyższe ceny przetworów, czyli m.in. soków i dżemów. Również tegoroczne świąteczne wypieki będą naprawdę kosztowne. W górę pójdą także ceny mięsa - drobiu o mniej więcej 8 procent, tak samo wędlin O kilka procent podrożeją także ryby i nabiał. I to będzie pierwsza podwyżka, już pod choinkę. W grudniu cena detaliczna chleba może być o 10 proc. wyższa niż rok wcześniej."". Ale chyba coś tu nie gra ?? ""W grudniu cena detaliczna chleba może być o 10 proc. wyższa niż rok wcześniej."' bo przecie ceny ceny chleba niedawno poszły do góry o te 15% czy tez więcej? wiec to będzie 28~30% rocznie a nie 10%. Woda 150-procentowa podwyżka cen. Wszyscy zapłacimy więcej 50% rocznie finanse.wp.pl/kat,104132,title,Oplaty-za-wode-wzrosna-o-ponad-100-proc,wid,12866124,wiadomosc.html ""Opłaty za wodę wzrosną o ponad 100 proc. Średnia cena metra sześciennego wody i ścieków w Polsce wynosi 8 zł za metr. To 14 proc. więcej niż przed rokiem. Jak szacuje jednak Izba Gospodarcza Wodociągi Polskie w 2015 roku wzrośnie ona do 12-16, a nawet 20 zł za metr."" I tysiące innych danych potwierdzających co napisałem. koszyk GUS jest oderwany od rzeczywistości , bo jeśli statystyczny Polak zarabia 1500 netto z nadgodzinami, a utrzymanie mieszkania (nie wynajem!!!, gaz woda enerdgia ogrzewanie administrator itp) jedno z najdroższych w Europie wynosi obecnie 900zł !!! A według tej tabelki to to 20% czyli 5x900 = 4500zł netto czyli 2 średnie krajowe. Zakładając ze wydaje wszystkie zarobione pieniądze w tym koszyku i nic nie odkłada,w innym przypadku dochód rośnie do 6000 netto 8900 brutto, ALE LITOŚCIWIE POLICZĘ ZE WYDAJE Ale ale sredniej krajowej nie uzyskuje 70% pracujących, blisko 13% jest bezrobotnych. Więc: Jakie jest prawdopodobieństwo? - w mieszkaniu mieszkają 2 osoby dorosłe. - dwie osoby pracujące - dwie zarabiające średnią Wynosi 18% i to są bzdury i każdy to wie ale tam jest wpisane dla wszystkich. A ja pisałem o większości która po opłaceniu rachunków i kupnie jedzenia praktycznie zostaje z pustymi kieszeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
akiraxx Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz 26.11.10, 23:34 Weź się w garść, zarób więcej, to nie będzie ciebie inflacja na żywności interesować wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
remmm-o Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz 26.11.10, 23:50 akiraxx napisał: > Weź się w garść, zarób więcej, to nie będzie ciebie inflacja na żywności intere > sować wcale. Czyli reasumując. Polaku który już pracujesz prawie najdłużej na świeci o 55% dłużej od Niemca, i który realnie coraz mniej zarabiasz, zapierda..j jeszcze bardziej a my ci znów wszystko zabierzemy. Czy to w inflacji, Wacie czy podatkach. To miałeś do przekazania....? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1_facet Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz IP: *.e-wro.net.pl 27.11.10, 00:31 Doba ma tylko 24 godziny a czlowiek ma tylko 1 zycie . Ogarnij sie ! Polacy i tak chyba pracuja najdluzej w europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: broń i sław Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz IP: 178.73.49.* 26.11.10, 17:56 > realna inflacja dla większości 70% społeczeństwa to ~+20% Taaa, jasne. Czemu nie napiszesz od razu, ze 120%? Po co ta skromnosc? Brednie. > Ceny samej energii elektrycznej brutto dal użytkownika końcowego to wzrost 30% > rocznie. :-))) Ale ty musisz mieć jazdy, gościu... To od dopalaczy? Czy może jednak podasz jakiś wiarygodny link Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz IP: 151.59.19.* 26.11.10, 18:40 > :-))) Ale ty musisz mieć jazdy, gościu... To od dopalaczy? > Czy może jednak podasz jakiś wiarygodny link Sam jedziesz na dopalaczach jak donek , bo już nie wiesz nic o otaczającej cię rzeczywistości. Masz linka wyżej, może zostawisz te dopalacze i przyjrzysz się prawdziwemu światu w w którym żyje większość. Odpowiedz Link Zgłoś
heine-ken Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz 26.11.10, 15:13 Ja Ci dobrze radzę, już od jutra zamieszkaj w tej ziemiance na wsi, co ją masz przygotowaną na wypadek scen dantejskich, które będziemy obserwowali w efekcie drugiej fali kryzysu. Skoro po Grecji się nie zawaliło, to teraz na pewno się zawali. Nie mam do tego podstaw naukowych, ale czysto hazardowo stawiam na pkb >=4 w 2010, oczywiście pomimo, a nie dzięki, politykom. Niestety dowiemy się dopiero pod koniec lutego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moe Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.11.10, 09:18 Tu do Polski ,jak na wioskę wszystko dociera pózniej Odpowiedz Link Zgłoś
majkeljacson samymi procentami kraju zamożnego nie zbudujemy,mu 26.11.10, 15:05 muszą za tym pójść konkrety,a w praktyce jest tak jak jest czyli biednie.Na co procenty tym ludziom którzy zamarzną z zimna w tą zimę? Lepiej byłoby zabrać przywileje rządzącym i urzędnikom państwowym i nie podwyższać podatków a żyło by nam się rzeczywiście lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balajanek Re: samymi procentami kraju zamożnego nie zbuduje IP: 82.132.136.* 26.11.10, 16:12 ...Na co procenty tym ludziom którzy zamarzną z zimna w tą zimę?... Zamarzają na ogół ludzie nadużywający procentów. Pozostałym zamarzającym państwo powinno pomagać z naszych podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
huston_mamy_problem nie dla euro ! 26.11.10, 15:09 wszystkie kraje ze strefy euro padaja jak muchy...a te cwoki wciaz chca przyjac euro....euroland to najwolniej rozwijajaca sie strefa na swiecie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka prawda Re: nie dla euro ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.10, 16:58 A Polska jest niby taka silna ćwoku, a Polska waluta leci na mordkę jak się patrzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbuchu Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspieszył... IP: 46.113.73.* 26.11.10, 15:15 Teraz dobrym posunięciem byłoby obniżyć podatek Vat w przyszłym roku .Wprowadzić system emerytalny dla wszystkich np.emerytura po 65 latach.Zawiesić wypłacanie świadczeń dla uprzywilejowanych do osiągnięcia przez nich wieku 65 lat.Wtedy będę chwalił obecny rząd i oddam na nich głos w przyszłych wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek_3m Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz 26.11.10, 15:36 Takie rzeczy tylko w erze... A ludzie i tak na nich zagłosują, ze standardowym uzasadnieniem "A na kogo mamy głosować? My tam wolimy mniejsze zło...". Następnie w trakcie trwania kolejnej kadencji wymyśli się powód, który blokował nowe ustawy i możliwość przeprowadzenia reform i tego powodu użyje się w obietnicach w kolejnych wyborach lub ramach podsumowania kadencji. Tak, wiem, narzekam jak typowy Polaczek, ale jest piątek i jeszcze 30 minut muszę siedzieć w robocie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fagusp Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz 26.11.10, 15:37 Za ten post o ograniczeniu świadczeń dla uprzywilejowanych jak nic wylądowałeś na szczycie krótkiej listy prezesa. Chcesz wodzuniowi większość elektoratu głodem wymordować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprzątaczka Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.10, 15:17 ten człowiek w życiu słowa prawdy nie powiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f1 Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspieszył... IP: *.9-3.cable.virginmedia.com 26.11.10, 15:25 Tusk mistrz swiata lamerow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ak Wzrost produkcji na eksport do Niemiec, następnie IP: *.eimperium.pl 26.11.10, 15:44 ląduje to w Chinach. Polacy wykonują tanią pracę dla producentów Niemieckich. Niemcy aktualnie żyją z eksportu do Chin, więc Polsce coś wpadło na papierze, bo zysk zabiorą firmy a nie obywatele Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspieszył... 26.11.10, 15:59 Szczerze mówiąc niewiele mnie obchodzi mityczny "wzrost PKB" tak długo, jak długo nie przekłada sie to nijak na jakość życia Polaków i ich sytuację materialną. A jak do tej pory, polska gospodarka miewa sie dużo lepiej od polaków i tu leży zasadniczy problem. Po co mi wzrost gospodarczy, skoro ja z tego nie mam nic?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz IP: 151.59.19.* 26.11.10, 16:12 ben-oni napisał: > Szczerze mówiąc niewiele mnie obchodzi mityczny "wzrost PKB" tak długo, ja Niedługo zaczną s się modlić do PKB i Niewidzialnej Ręki Rynku he he Jeszcze szybciej od PKB wzrasta bezrobocie mimo ciągłej ucieczce Polaków z kraju, ono wzrasta. O realnej inflacji już nawet nie wspomnę bo to 5x hipotetycznego wzrostu PKB biznes.interia.pl/makroekonomia/news/wazne-bezrobocie-w-polsce-wzrosnie,1563582 W listopadzie bezrobocie wzrośnie miesiąc do miesiąca o 0,2-0,3 pkt proc., a na koniec roku wzrośnie do 12,2-12,3 proc. - powiedział PAP wiceprezes GUS Janusz Witkowski. Jego zdaniem, najwyższa stopa bezrobocia przypadnie na luty 2011 roku, kiedy przekroczy 13 proc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: broń i sław Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz IP: 178.73.49.* 26.11.10, 18:04 > Po co mi wzrost gospodarczy, skoro ja z tego nie mam nic Moze wez sie do jakiejs pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz 26.11.10, 18:27 Takim niewolnikom jak ty wystarczy "jakaś praca"... idź niewolniku, zapie...j na swojego ryżego durnia z Kaszub, żeby mógł sobie podróżować do Peru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzeba Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.10, 18:59 być mocno walniętym by takie chamskie wpisy dawać. Pewnie pisowski radny nie zdobył mandatu i tak szalejesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Szela Już mi się nawet nie chce IP: *.adsl.inetia.pl 26.11.10, 16:07 komentować tych bzdur... Póki co ide wrzucić pare szmat do pieca, bo gazem w tym roku nie bede ogrzewał swojego domu - nie stać mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Już mi się nawet nie chce 26.11.10, 16:41 Mnie na gaz już nie stać od jakiś 5-6 lat . Ale w tym roku stać mnie na wiecej węgla . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Już mi się nawet nie chce IP: 151.59.19.* 26.11.10, 18:54 rk111 napisał: > Mnie na gaz już nie stać od jakiś 5-6 lat . Ale w tym roku stać mnie na wiecej > węgla . biznes.interia.pl/news/ceny-wegla-koksujacego-wzrosna-o-87-procent,1464771 Ceny węgla koksującego wzrosną o 87 procent Wprawdzie koksującego ale z innym jest podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muzzyczny Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspieszył... IP: *.ip.telfort.nl 26.11.10, 16:18 Oczywiscie bajki dla ubogich zdrajcy nr2 Statystyka ładnie wygląda i jest idealna do manipulacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: badziewiak66 To może Pan Premier Omenę zastąpi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.10, 16:25 Jakoś giełda nie krzyknęła z radości ,WIG zjeżdża niczym Vonn, a złoty leci na mordę jak szalony. Zbudował Pan potenźniom gospodareczke kochany Tusku. Co spekulant po niej przeleci to domy trzęsą się cedzony makaron w durszlaku. Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: To może Pan Premier Omenę zastąpi 26.11.10, 16:35 Poczekaj aż ucichna komusze działa Kima a Irlandia uspokoi swoje rynki to i WIG i PLN znowu powrucą do normy - za jakieś 2 tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
placebo_99 Złoty leci na pysk i co z kredytami we frankach? 26.11.10, 16:36 To trzeba być świnią żeby ludziom z kredytami we frankach zgotować takie świństwo i podnieść im kursy walut. Co to za parszywy rząd zawszawiały zapytuję!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Złoty leci na pysk i co z kredytami we franka IP: 84.10.140.* 26.11.10, 16:46 Nie mam kredytów we frankach więc mi to zwisa. Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Złoty leci na pysk i co z kredytami we franka 26.11.10, 16:47 Debilu - kursami rządzi rynek a nie rzad , te czasy minęły z upadkiem PRL , za 2-3 tygodnie wszystko będzie po staremu bo emocje opadną . Nie ma powrotu do socjalizmu a tym bardziej do rzadów faszystów z PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
placebo_99 Re: Złoty leci na pysk i co z kredytami we franka 26.11.10, 18:09 > Debilu - kursami rządzi rynek a nie rzad -- Po co taki rząd, co nie może rządzić, tuskowy wazeliniarzu :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vox Re: Złoty leci na pysk i co z kredytami we franka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.10, 21:30 rk111 napisał: > Debilu - kursami rządzi rynek a nie rzad , Kursami rządzą spekulanci. I nie wyzywaj ludzi od debili, bo wychodzisz na chama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLO Re: Złoty leci na pysk i co z kredytami we franka IP: 151.59.19.* 26.11.10, 21:56 rk111 napisał: > Debilu - kursami rządzi rynek a nie rzad Ty naprawdę wierzysz w takie bzdury ? zacznij sie jeszcze modlic do PKB i Niewidzialnej Ręki Rynku. Jak geniuszu wytłumaczysz takie dane. Ostatnio po ostrzelaniu Korei anal,,e pisali ze złoty się osłabia z powodu tych zajść. Ok, tyle ze złoty się osłabił do wszystkich walut na świecie, a wiesz do jakiej najbardziej ... do Południo Koreanskiego Won (Korea Płd.) 100 KRW +3.40% Ato własnie ta waluta powinna spaść najbardziej na świecie co najmniej 15% ale nie ona się umocniła do wszystkich walut. Choć przemysł Korei mógł przestać istnieć w ciągu jednego dnia po ostrzelaniu Seulu i okolic z gdzie są główne ośrodki przemysłowe. I teraz wytłumacz mi jak to się stało geniuszu, he he . gospodarka.gazeta.pl/Gielda/1,85951,8704253,Strach_opanowal_gieldy.html """Pokaz siły, jaki urządził przywódca Korei Północnej przepłoszył wszystkich kupujących z rynków akcji. Indeksy na GPW spadły, ale Warszawa poradziła sobie lepiej niż większość pozostałych parkietów. Europejskie parkiety kończą notowania ze sporą stratą do poniedziałkowego zamknięcia. Najbardziej po wtorkowej wyprzedaży ucierpiały parkiety w Dublinie i Madrycie, gdzie spadki indeksów sięgnęły 3 proc. Ofiarą pogorszenia nastrojów stał się również nasz złoty. Po południu polska waluta zaczęła mocno tracić na wartości. Kurs dolara poszybował z 2,90 do 2,95 zł w ciągu jednego popołudnia. Tym samym amerykańska waluta stała się najdroższa od września. W stosunku do euro złoty osłabił się nieznacznie. za europejską walutę późnym popołudniem płacono 3.95 zł.."" Najdroższy to był Won (Korea Płd. kursy-walut.mybank.pl/ Kursy walut - Tabela A kursów średnich walut obcych według NBP. NBP - Średnie kursy walut obcych z 2010-11-24 Dolar amerykański 1 USD + 2.72% Euro 1 EUR 0.64% Frank szwajcarski 1 CHF +1.99% Funt szterling 1 GBP +1.79% Bat tajlandzki 1 THB +2.59% Dolar australijski 1 AUD +2.04% Dolar hongkoński 1 HKD + 2.70% Dolar kanadyjski 1 CAD +2.35% Dolar nowozelandzki 1 NZD +1.75% Dolar singapurski 1 SGD +2.34% Forint węgierski 100 HUF +0.26% Hrywna ukraińska 1 UAH +2.49% Jen japoński 100 JPY +3.00% Juan chiński 1 CNY +2.54% Korona czeska 1 CZK +0.69% Korona duńska 1 DKK +0.64% Korona estońska 1 EEK +0.63% Korona islandzka100 ISK +1.30% Korona norweska 1 NOK +1.22% Korona szwedzka 1 SEK + 1.16% Kuna chorwacka 1 HRK +0.58% Lej rumuński 1 RON +0.74% Lew bułgarski 1 BGN +0.64% Lira turecka 1 TRY +0.63% Lit litewski 1 LTL +0.64% Łat łotewski 1 LVL +0.67% Peso filipińskie 1 PHP +2.74% Peso meksykańskie 1 MXN +1.44% Rand (RPA) 1 ZAR +1.67% Real brazylijski 1 BRL +1.98% Ringgit malezyjski 1 MYR +2.44% Rubel rosyjski 1 RUB +2.37% Rupia indonezyjska 10000 I +2.13% Won (Korea Płd.) 100 KRW +3.40% jakim cudem tu powinno być - 15% SDR (MFW) 1 XDR + 1.34% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mixi Re: och olo ty tumanie IP: *.1and1.pl 27.11.10, 07:47 cały świat przebiera nogami aby mnieć tańszą walutę-bo znaczy ona większa konkurencyjność i eksport. w polsce wszyscy powinni sie cieszyć że złoty jest tani nie przez ustalenie sztywnego kursu tylko rękami samych spekulantów. lamentujesz jeszcze o cenach prądu, nie wiem gdzie żyjesz ale ja płace 100 zł na 2 miesiące. jeśli te wzrosty byłyby dla społeczeństwa ciężarem to wyszło by na ulice, ale gdzie widzisz p[rotesty przeciw cenom prądu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: Złoty leci na pysk i co z kredytami we franka IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.10, 11:13 ostatnio w internecie aż roi się od tekstów o bliskim końcu euro i kłopotach kredytowych polaków zadłużonych we frankach, ja uważam że takimi artykułami o podobnym zabarwieniu straszy się ludzi i nakręca spiralę strachu, wczoraj robiłem symulacje na stronce centrumdirect i przypomnę ze podobnie działo się w 2008 roku. Owszem ceny rat we franku skoczyły ale i tak nie dotarły do pułapu tych jakie oferowano w PLN jeszcze kilka lat temu. wydaje się ze koniec roku i nagonka na euro powoduje zawirowania franka oderwane od rzeczywistości. Jak frank będzie bardzo drogi to właśnie opłaca się taki kredyt brać, oczywiście będą straszyć ze poszybuje do 4 zł 8 zł i jeszcze wyżej ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ken co znaczy zie wytrzymal? Przeciez agendy rządowe IP: 87.207.148.* 26.11.10, 17:03 prowadza wlasne nieustanne szacunki PKB ! Znowu jakis pismak NIE WYTZRYMAŁ i puscił prasowego bąka ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwijger Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz IP: *.ua.le.ac.uk 26.11.10, 17:56 Super , cieszymy się wszyscy.Tylko jedno pytanie: Co z tego ma zwykły obywatel?Podwyżki paliw, cen w sklepach??Miejsca pracy za 1200 brutto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olik Czyli podwyżki VAT-u nie będzie? IP: *.bialystok.vectranet.pl 26.11.10, 18:00 Jak jest tak dobrze to skąd te paniczne ruchy? A może już mamy drugą Irlandię? Ciekawe czy nas przyjmą w Australii jak rdzennych Irlandczyków? Może dadzą się nabrać jak im się powie, że my też z Irlandii, tej tuskowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olik Co tu jeszcze sprzedać? Lasy, jeziora, rzeki ... IP: *.bialystok.vectranet.pl 26.11.10, 18:14 ludzi drugi raz już się nie da. Są już niewolnikami banków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PL za PiSu było 7% IP: *.multi-play.net.pl 26.11.10, 18:45 a Tysk mówił że gdyby on rządił byłoby 14%... właśnie widzimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdsa Re: za PiSu było 7% IP: *.tvk.torun.pl 26.11.10, 19:11 polska nie jest inną planetą, kryzys dotyka wszystkich, pis mial 7% bo rzadzil w czasie hossy. Nie przeszla za kaczynskiego ani jedna ustawa ktora by miala spowiodowac takie pkb. poza tym PiS wygrla wybory w 2005, rok po wejsciu polski do ue, keidy kasa z unii leciala strumieniem. Tak to kazdy potrafi rzadzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maci Re: za PiSu było 7% IP: *.compower.pl 26.11.10, 19:53 kilka lat później Tusk się fotografował na focie z zieloną wyspą w tle.....po kilku latach jego rządów spadliśmy na 5 czy 6 pozycję pod względem tempa rozwoju..... po za tym Kaczyński obniżał podatki i za to GO lubię, Tusk urwał sprawę komisji hazardowej w pół roku, a komisja do spraw "nacisków" i "blidy" 3 lata szuka i nic na PiS nie znaleziono !!!!! -więc będzie szukać z lat 20 ..... p.s. Kaczyński , Kwaśniewski mieli mniej więcej po tyle samo wet na kadencję .... a Jaruzelski na salonach .... podziwiam tępotę czytelników GW Odpowiedz Link Zgłoś
radon13 Obniżał ale realizacje pozostawił PO 26.11.10, 21:08 Własnie dlatego że Kaczyński zamiast równoważyć budzet obniżył podatki i składki rentowe mamy teraz to co mamy w kwestii deficytu. Prócz tego tę ustawe głosował Sejm za rzadów MArcinkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Obniżał ale realizacje pozostawił PO IP: 151.59.19.* 26.11.10, 21:14 radon13 napisał: > Własnie dlatego że Kaczyński zamiast równoważyć budzet obniżył podatki i składk > i rentowe mamy teraz to co mamy w kwestii deficytu. Prócz tego tę ustawe głoso > wał Sejm za rzadów MArcinkiewicza. Posłuchaj co twój idol magik ma do powiedzenia na ten temat: gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/113892,rostowski-pis-uratowal-polska-gospodarke.html Rostowski: PiS uratował polską gospodarkę Kto uratował polską gospodarkę przed gigantycznym kryzysem. Według szefa resortu finansów, Jacka Rostowskiego to dzięki rządom Prawa i Sprawiedliwości. Podczas dzisiejszej debaty minister pochwalił obniżki podatków i składek rentowych, dzięki którym nie trzeba było wprowadzać pakietu stymulacyjnego. He he paranoja do potęgi, już sami nie wiedza co chcą i co piszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1_facet Okropny Kaczynski IP: *.e-wro.net.pl 26.11.10, 21:36 Obnizyl podatki . Odpowiedz Link Zgłoś
akiraxx Re: Okropny Kaczynski 26.11.10, 23:46 Gość portalu: 1_facet napisał(a): > Obnizyl podatki . Ale przecież nie wam, tej mitycznej większości Polaków zarabiających 1500zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1_facet Re: za PiSu było 7% IP: *.e-wro.net.pl 26.11.10, 20:26 A jakie to teraz Ustawy niby PO wprowadza ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maci Re: za PiSu było 7% IP: *.compower.pl 26.11.10, 20:36 przeciw dopalaczowe :D Odpowiedz Link Zgłoś
akiraxx Re: za PiSu było 7% 26.11.10, 23:43 Gość portalu: PL napisał(a): > a Tysk mówił że gdyby on rządił byłoby 14%... właśnie widzimy. Te prymitywne wypowiedzi nie działają. Co widać przy każdych kolejnych wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
carol4210 Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspieszył... 26.11.10, 19:58 Dobrze byłoby zeby zwolennicy pis nie komentowali takich wystąpień . Jak oszołomy mogą normalnie żyć bez obelg , pomówien i obelg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maci Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz IP: *.compower.pl 26.11.10, 20:03 jestem zwolennikiem liberalizmu tusk to socjalista i populista - lepper tak dużo nie obiecał-nie da się tego ukryć - fakty mówią same za siebie szkoda tylko że platformersi dają się tak łatwo w kanty robić :D Odpowiedz Link Zgłoś
akiraxx Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz 26.11.10, 23:39 Gość portalu: maci napisał(a): > jestem zwolennikiem liberalizmu > tusk to socjalista i populista - lepper tak dużo nie obiecał-nie da się tego uk > ryć - fakty mówią same za siebie > szkoda tylko że platformersi dają się tak łatwo w kanty robić :D Też jestem zwolennikiem liberalizmu. Jak narazie to na horyzoncie politycznym Polski go nie widać (przegrupowuje się on co wybory w okolicach 2% poparcia, więc szkoda głos marnować). PO oczywiście zawodzi, ale już choćby za ograniczenie wcześniejszych emerytur należy im się dodatkowy czas na wykazanie się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brenda8330 Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz IP: *.adsl.inetia.pl 26.11.10, 20:36 Dobrze byłoby zeby zwolennicy po splacili dlug, ktory narobila ich partia. Jak oszołomy mogą normalnie żyć zadluzajac cale spoleczenstwo i wyprzedajac majatek. Odpowiedz Link Zgłoś
akiraxx Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz 26.11.10, 23:36 Gość portalu: brenda8330 napisał(a): > Dobrze byłoby zeby zwolennicy po splacili dlug, ktory narobila ich partia. Jak > oszołomy mogą normalnie żyć zadluzajac cale spoleczenstwo i wyprzedajac majatek > . Jest nas tylu, że sobie przegłosujemy, że to zwolennicy pis bedą te długi spłacać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tarpani Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspieszył... IP: 193.0.117.* 26.11.10, 20:02 zobacz sobie tutaj: dobra-inwestycja.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspiesz IP: 77.236.16.* 26.11.10, 20:07 Tusk może pampersa sobie założysz, skoro już popuszczasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Tylko co my z tego wzrostu mamy 26.11.10, 21:21 Jak to się przekłada na wzrost zamożności społeczeństwa, na większe wpływy do budżetu, na rozwój gospodarki. To są konkretne pieniądze a nie wirtualne wskaźniki wzrostu. Tak, tak kopanie piłki to w sumie dość prosta rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
akiraxx Re: Tylko co my z tego wzrostu mamy 26.11.10, 23:42 alakyr napisał: > Jak to się przekłada na wzrost zamożności społeczeństwa, na większe wpływy do b > udżetu, na rozwój gospodarki. > To są konkretne pieniądze a nie wirtualne wskaźniki wzrostu. Sprawdź sobie dane są ogólnodostępne. > Tak, tak kopanie piłki to w sumie dość prosta rzecz. Coś mi mówi, że ty byś to kopanie jednak spie... Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: Tylko co my z tego wzrostu mamy 27.11.10, 00:21 Nooo, czytałem dane GUS. Bezrobocie rośnie nadal a w lutym ma skoczyć do 13%... wzrost minimalnej płacy Tusk wyznaczył na 4%... jak to się ma do inflacji ponad 5%-owej??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: df Re: Tylko co my z tego wzrostu mamy IP: *.xdsl.centertel.pl 27.11.10, 08:56 A może byś wytłumaczył...... Odpowiedz Link Zgłoś
akiraxx Re: Tylko co my z tego wzrostu mamy 27.11.10, 09:29 Mam tłumaczyć jak wzrost pkb wpływa na dochody budżetu, czy jak można spie...ć proste kopanie piłki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bunia3 Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspieszył... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.10, 21:40 Prawdę mówiac nie słyszałam tej wypowiedzi. Ale za to słyszałam, jak Tusk przestrzegał ,ze w najbliższym roku będzie bardzo cięzkoi będzie występowało bardzo dużo niepokojących i niedobrych zdarzeń. Nie słyszeliście tego? Lepiej nie otumaniajcie Polaków, bo kryzys dopiero nas czeka, i wiele ludzi moze wpaść w straszne tarapaty finansowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawda Premier: Wzrost PKB w III kwartale przyspieszył... IP: *.telsten.com / 10.20.17.* 27.11.10, 01:31 JEST ŹLE!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihihihihi wyssane z palca !!!!!!!!! IP: *.c194.msk.pl 27.11.10, 02:51 niektore ludki/nieuki popisuja sie tu wyliczaniem a to inflacji a to sr. zarobkow - oczywiscie dane z d... wziete - i wychodza im koszalki opalki a wystarczylo sprawdzic dane GUS za ostatnie 10 lat ! inflacja za ostatnie 10 lat - ok. 40% wzrost sr. zarobkow - ok. 100% (tak 100 %) wzrost minimalnej placy - ok. 100% przyklad dla niekumatych : jak ktos 10 lat temu zarabial (srednia placa) np. 100zl a rower kosztowal tez 100zl to kupil sobie za 1 pensje 1 rower teraz rower kosztuje 140zl a za pensje 200zl moze kupic 1.4 rowera lepiej nie liczyc z glowy, czyli z pustego by uniknac osmieszenia sie i to publicznego hłe hłe hłe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lajkonik Re: wyssane z palca !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.10, 07:53 jeżeli już to 1,4 roweru !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: wyssane z palca !!!!!!!!! IP: 151.59.19.* 27.11.10, 09:44 wyborcza.biz/biznes/1,101562,8727472,Kierowco__trzymaj_sie_za_portfel__Szykuja_sie_spore.html Ceny polis samochodowych OC zdrożały od początku roku nawet o jedną piątą. Z kolejną serią podwyżek 17 mln kierowców zderzy się już od stycznia. Też o 20 proc. He he głupia podwyżka ubezpieczenia na samochód dotyczy większości w ciągu roku 25% + 20% i mamy równe 50% w ciągu roku. A ty ośmieszaj się dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: wyssane z palca !!!!!!!!! 27.11.10, 09:11 Powiem nawet więcej! Przez ostatnie 10 lat staniały klocki hamulcowe do Fiata i teraz za średnią pensję można kupić nawet 2,5 raza więcej klocków niż 10 lat temu. (a jak się ma mediana zarobków i poziom najniższej płacy przez ostatnie 10 lat? bo nie wiem czy wiesz, że w Polsce śr. płaca nie mówi dokładnie nic, ponieważ nie mamy normalnej struktury? a koszyk dóbr do obliczania inflacji jest po prostu śmieszny i nie odzwierciedla struktury wydatków gospodarstw domowych) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: wyssane z palca !!!!!!!!! IP: 151.59.19.* 27.11.10, 09:31 A twoje pustosłowie jak i głowie? Cena roweru he he , i dane z oficjalne oderwane od rzeczywistości, aleś się popisał dociekliwością i inteligencją. Ceny gazu 300% reszta woda prąd podobnie Mieszkanie 250 % Paliwo 100% Wynajem 250% Ogólnie na przeżycie statystyczny Polak z 1500złoty netto musi przeznaczyć 150~200% więcej, jak w 2000r. Inflacja przyspieszyła w 2008r. www.bankier.pl/wiadomosc/GUS-podal-koszyk-inflacyjny-na-2010-r-2108197.html Koszyk GUS jest oderwany od rzeczywistości , bo jeśli statystyczny Polak zarabia 1500 netto z nadgodzinami, a utrzymanie mieszkania (nie wynajem!!!, gaz woda enerdgia ogrzewanie administrator itp) jedno z najdroższych w Europie wynosi obecnie 900zł !!! A według tej tabelki to to 20% czyli 5x900 = 4500zł netto czyli 2 średnie krajowe. Zakładając ze wydaje wszystkie zarobione pieniądze w tym koszyku i nic nie odkłada,w innym przypadku dochód rośnie,a gdzie tu są raty? a gdzie wynajem? a gdzie jakieś odkładanie? Czyli można przyjąć ze to jest 6000zł netto 2x 3000zł Średniej krajowej 2400zł nie uzyskuje 70% pracujących, 3000zł nie uzyskuje 82%, blisko 13% jest bezrobotnych. Więc: Jakie jest prawdopodobieństwo? - w mieszkaniu mieszkają 2 osoby dorosłe. - dwie osoby pracujące - dwie zarabiające 3000 netto , 4250 brutto Wynosi 12% i to są bzdury i każdy to wie ale tam jest wpisane dla wszystkich. A tam powinno być minimum 65% !!!! A ja pisałem o większości która po opłaceniu rachunków i kupnie jedzenia praktycznie zostaje z pustymi kieszeniami. www.bankier.pl/wiadomosc/GUS-podal-koszyk-inflacyjny-na-2010-r-2108197.html Koszyk GUS jest oderwany od rzeczywistości , bo jeśli statystyczny Polak zarabia 1500 netto z nadgodzinami, a utrzymanie mieszkania (nie wynajem!!!, gaz woda enerdgia ogrzewanie administrator itp) jedno z najdroższych w Europie wynosi obecnie 900zł !!! A według tej tabelki to to 20% czyli 5x900 = 4500zł netto czyli 2 średnie krajowe. Zakładając ze wydaje wszystkie zarobione pieniądze w tym koszyku i nic nie odkłada,w innym przypadku dochód rośnie,a gdzie tu są raty? a gdzie wynajem? a gdzie jakieś odkładanie? Czyli można przyjąć ze to jest 6000zł netto 2x 3000zł www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/sa;nowe;ceny;gazu;obnizka;symboliczna,49,0,449585.html Cena gazu ziemnego dla gospodarstw domowych wraz z opłatami przesyłowymi w zł za m3 W 2000r 90 groszy w 2008r 2,43 zł w 2009 miały spaśc i spadły w europie o 20% w Polsce wzrosły o 6% , 2010 będą były 3x podwyzki weglowodory.pl/ceny-gazu-w-unii-europejskiej/ Ciekawym zjawiskiem jest również dynamika cen i ich zmiana w drugiej połowie 2009 r. w porównaniu z drugą połową 2008 r. Polska należy nie niewielkiej grupy krajów, w których ceny rok do roku wzrosły. Podczas gdy my zanotowaliśmy wzrost cen o 5,79% dla gospodarstw domowych i 6,03% dla odbiorców przemysłowych , średnia unijna wynosiła odpowiednio -------16,02% i -25,07%. 2010 finanse.wp.pl/gid,12804131,galeria.html Najdroższy prąd jest w... Ceny energii rosną coraz bardziej. Dostawcy właśnie zaproponowali URE kolejną podwyżkę, w zależności od operatora, od 13 do 22 proc.! Następna!! w 2010 Wszesniej www.wprost.pl/ar/196780/W-Polsce-najwieksze-podwyzki-cen-energii/ W Polsce największe podwyżki cen energii 2010-05-28 18:26 Energia elektryczna drożeje w Polsce najbardziej w całej Unii Europejskiej - wynika ze statystyk przedstawionych w piątek przez Eurostat. W latach 2008-2009 ceny w Polsce wzrosły o 17,9 proc., podczas gdy w UE spadły średnio o 1,5 proc. Do cen energii trzeba doliczyć dla użytkownika końcowego - opłata przejściowa - opłata jakościowa - opłata dystrybucyjna zmienna - opłata dystrybucyjna stała - opłata abonamentowa Ate tez w miejscu nie ztoją i z 18% robi się 30% dla użytkownika końcowego, oczywiście w ten sposób oszukuje się inflację. 11.2009 w stosunku do 11.2008 podwyżce uległy : opłata za energie elektryczną - z 0,19 na 0,2359 zł/ kWh opłata dystrybucyjna zmienna - z 0,1549 na 0,1704 zł/ kWh opłata dystrybucyjna stała - z 2,38 na 2,8 zł Reasumując podwyżka za prąd ca 30% . To samo jest z resztą wodą czy gazem. biznes.interia.pl/news/czekaja-nas-dwie-fale-podwyzek,1559397 ""Czekają nas dwie fale podwyżek cen żywności - ostrzegają ekonomiści. Pierwsza już przed świętami. Najmocniej podrożeją owoce i warzywa, o 15-20 proc. - prognozuje Instytut Ekonominki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Droższe będą zarówno te krajowe, jak i importowane. To skutek słabego urodzaju i tegorocznych powodzi. To przełoży się na wyższe ceny przetworów, czyli m.in. soków i dżemów. Również tegoroczne świąteczne wypieki będą naprawdę kosztowne. W górę pójdą także ceny mięsa - drobiu o mniej więcej 8 procent, tak samo wędlin O kilka procent podrożeją także ryby i nabiał. I to będzie pierwsza podwyżka, już pod choinkę. W grudniu cena detaliczna chleba może być o 10 proc. wyższa niż rok wcześniej."". Ale chyba coś tu nie gra ?? ""W grudniu cena detaliczna chleba może być o 10 proc. wyższa niż rok wcześniej."' bo przecie ceny ceny chleba niedawno poszły do góry o te 15% czy tez więcej? wiec to będzie 28~30% rocznie a nie 10%. Woda 150-procentowa podwyżka cen. Wszyscy zapłacimy więcej 50% rocznie finanse.wp.pl/kat,104132,title,Oplaty-za-wode-wzrosna-o-ponad-100-proc,wid,12866124,wiadomosc.html ""Opłaty za wodę wzrosną o ponad 100 proc. Średnia cena metra sześciennego wody i ścieków w Polsce wynosi 8 zł za metr. To 14 proc. więcej niż przed rokiem. Jak szacuje jednak Izba Gospodarcza Wodociągi Polskie w 2015 roku wzrośnie ona do 12-16, a nawet 20 zł za metr."" I tysiące innych danych potwierdzających co napisałem. Odpowiedz Link Zgłoś