Dodaj do ulubionych

W Roku 2002 możemy mieć 90 mld zł deficytu oto sposób aby go nie mieć

IP: 212.160.130.* 14.08.01, 11:09
1.ROZWIAZANIE WSZYSTKICH AGENCJI FINANSOWANYCH Z BUDRZETU I OBCIĄZAJĄCYCH TEN
BUDRZET MAMY ICH U NAS NAPRAWDĘ DUŻO (MOŻNA POZOSTAWIĆ PRZEKSZTAŁCAJĄC JE W
JEDNO OSOBOWE SPUŁKI SKARBU PAŃSTWA )
2.PRZED REFORMA SAMORZĄDOWĄ RZĄDZĄCY MUWILI IŻ TA REFORMA ZPOWODUJE SPADEK
ADMINISTRACJI PUBLICZNEJ O 70 TYSIĘCY A PRZEZ 4 LATA WZROSŁA O OKOŁO 50 TYSIĘCY
CZYLI DZIŚ MUSIMY PRZEPROWADZIĆ REDUKCJĘ ADMINISTRACJI RZĄDOWEJ O PRZYNAJMNIEJ
100TYŚ
3. PONIEWARZ NA PODATKI RAZEM Z ZUS-em ODDAJEMY P0ONAD 45 % NASEGO
WYNAGRODZENIA A NIE MORZEMY KORZYSTAĆ Z PODSTAWOWEJ OPIEKI ZDROWOTNEJ NALEŻY
a. ZLIKFIDOWAĆ KASY CHORYCH SPRZEDAĆ ICH SIEDZIBY ZARZĄDZANIE WOJEWUDZKIMI
FUNDUSZAMI NA SŁUZBĘ ZDROWIA pOWIERZYĆ KOMISJA W SEJMIKACH WOJEWUDZKIM KTÓRZY
NA 4 LETNIA KADĘCJE POWOŁYWALI BY kOMISJE DO SPRAW SŁURZBY ZDROWIA
b. WŚRUD LUDZI LEPIEJ ZARABIAJACYCH ZLIKFIDOWAĆ PRZYMUSOWE UBEZPIECZENIE PO CO
CZŁOWIEKOWI KTÓRY ZARABIA 20 TYŚ BRUTTO ODDAWAĆ 10 TY W TYM 4 NA SŁURZBĘ
ZDROWIA GDY W SZPITALU BĘDZIE LEŻAŁ W TYM SAMYM BRUDNYM POKOJU CO JA
DLA NIEGO LEPSZYM ROZWIAZANIEM BEDZIE GDY ZAPŁACI TYSIĄC ZŁOTYCH UBESPIECZENIA
PRYWATNEGO I BEDZIE LEPIEJ OBSŁUGIWANY I GDYBY BYŁO ZAPOTRZEBOWANIE POWSTAŁOBY
WIECEJ PRYWATNYCH SZPITALI GDZIE PERSONEL ZARABIAŁ BY WIĘCEJ

c. WPROWADZIĆ MATERJALNĄ I JEDNOSOBOWĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ LUDZIĄ KTÓRZY
ZARZĄDZAJĄ NASZYMI PIENIĘDZMI
4. PONIEWAŻ KAŻDEMU PRZEDSIĘBIORCY PRZY OBECNYCH STOPACH PROCENTOWYCH BARDZIEJ
SIĘ OPŁACA TRZYMAC PIENIĄDZE W BANKU NIŻ INWESTOWAĆ TRZEBA OBNIŻYĆ STOPY
PROCENTOWE (OCZYWIŚCIE ŻEBY TO ZROBIC TRZEBA NAJPIERW ZLIKFIDOWAĆ RADĘ POLITYKI
PIENIĘZNEJ)
5.OBNIŻENIE PODATKÓW BEZ TEGO NIE DA SIĘ ROZPĘDZIĆ BOSPODARKI DO 17 PROCENT
6. ABY POWSTAŁY MIEJSCA PRACY WPROWADZIC ULGI PODATKOWE DLA MAŁYCH
PRZEDSIĘBIORSTW POLSKICH LUDZIE RZĄD NAS WYPRZEDAJE TRZEBA WESPRZEĆ DROBNEGO
POLSKIEGO RZEMIEŚLNIKA DAĆ MU PRAWO ROZWOJU ( ZLIKFIDOWAĆ ULGI PODAT6KOWE DLA
WIELKICH SIECI HANDLOWYCH POLSCY HANDLOWCY DOSTALI LEKCJĘ TERAZ TRZEGA IM POMÓC)

TRZEBA OBNIŻYĆ KOSZTY PRACY DO POZIOMU SŁOWACKIEGO , WEGIERSKIEGO , UKRAINSKIEGO
7. OGRANICZYĆ NAPŁYW TANIEJ SIŁY ROBOCZEJ ZE WSCHODU ( ROZSZERZAJĄC NAPŁYW
LUDZI WYKSZTAŁCONYCH ROSJA JEST POTENCJALNYM RYNKIEM ZBYTU PORTZEBUJEMY 500 TYŚ
HANDLOWCÓW MUWIACYCH PO ROSYJSKU WIĘC SA NAM POTRZEBNI NAUCZYCIELE ROZYJSKIEGO
I INNI LUDZIE WYKSZTAŁCENI Z BYŁEGO ZWIĄZKU RADZIECKIEGO , ALE NA BAZARACH MOGĄ
HANDLOWAĆ POLACY PRZECIEŻ MAMY SPORO BEZROBOTNYCH)
8. DLACZEGO BOIMY SIĘ ZATRUDNIAĆ BEZROBOTNYCH DO ROBÓT PUBLICZNYCH TRZEBA JE
PRZEPROWADZIĆ MAMY WIELKI KRAJ DO POSPRZĄTANIA I DUŻO BEZROBOTNYCH
OTO KILKA MOICH POMYSŁÓW NA POPRAWĘ NASZEJ GOSPODARKI JEŚLI CHCESZ TO
PRZEDYSKUTOWAĆ NAPISZ DO MNIE marri1@poczta.gazeta.pl
napisz nawet gdy nie podoba ci sie moje zdanie

marri1@poczta.gazeta.pl oto mój emeil
Obserwuj wątek
    • Gość: Kwasek Re: W Roku 2002 możemy mieć 90 mld zł deficytu oto sposób aby go nie m IP: *.se.com.pl 14.08.01, 11:34
      Chyba muszą to jeszcze zrozumieć nasi tępi posłowie.
      • marri1 Re: W Roku 2002 możemy mieć 90 mld zł deficytu oto sposób aby go nie m 16.08.01, 10:08
        Lubię, gdy ludzie nie patrzą tylko na ortografie!
      • Gość: oko Re: W Roku 2002 możemy mieć 90 mld zł deficytu oto sposób aby go nie m IP: *.enternet.com.pl 16.08.01, 14:17
        Czas ruszyć "święte krowy" w sutannach i dać im do zapłacenia podatki takie
        sama jakie są dla obywateli .Wszak w Bibli jest napisane " co Cesarskie
        Cesażowi,co Boski Bogu".Pieniądze są "Cesarskie"tj.podatki.
        • Gość: morfy Glowne problemy kraju to: IP: 212.160.130.* 24.08.01, 08:54
          Glowne problemy kraju to:
          1. Przerost biurokracji finansowanej z budzetu
          2. Nieszczelnosc / niewydolnosc systemu fiskalno / prawnego
          3. Brak impulsow prorozwojowych

PROBLEM BIUROKRACJI
          Administracja panstwowa;Konieczna jest likwidacje wielu urzedow centralnych.
          Przykladowe „narolsa na zdrowym ciele” to Ministerstwo Rolnictwa, Ministerstwo
          Transportu, Ministerstwo Zdrowia, wszelakie agencje które wyrosly wokół rzadu;
          aberracja jest mnozenie bezradnych urzedow kontrolnych w systacji gdyby
          wystaczyl jeden wyposazony tylko w odpowiednie narzedzia kontrolne (GINB,
          KPWiG, PUNU, UNFE, Urzad konroli nad praniem brudnych pieniedzy). Gdyby było
          mniej koncesji potrzeba byloby mniej urzednikow.

Administracja samorzadowa; Nie widze innego sposobu jak ustawowe ograniczenie
          ilosci etatow w urzedach gminnych od liczby mieszkancow w gminie; gminy które
          przekroczylby ten limit nie moglyby liczyc na dotacje centralne. Srodki
          przeznaczane na rozmaite mundurowe sluzby gminne powinny być przekazane na
          wzmocnienie policji.

Armia; w sytacji katastrofy finansow publicznych kwestia armii zawodowej
          powinna być powaznie rozpatrywana

USZCZELNIENIE SYSTEMU
          Podatki: Konieczne jest dofinansowanie Urzedow Skarbowych; inwestycje w
          szkolenia i technologie IT jak również system kontroli wewnetrznej; trzeba
          usprawnic sciagalnosc podatkow – glowie VAT i akcyza; slepa uliczka jest
          podnoszenie obciazen podatkowych

Cla; Konieczne jest uszczelnienie granic; nieoclony import rujnuje polska
          gospodarke i pompuje bezrobocie; istnienie GUCu jako oddzielnego urzedu tez
          jest bez sensu; clo to podatek graniczny i poddane powinno być kontroli
          Ministerstwa Finansow.

Oplaty za tranzyt; To ze inni rozjezdzaja nasze drogi a ciezar ich naprawy
          spoczywa tylko na polskich podatnikach to skandal

System sadowniczy; Konieczne sa zmiany w kodeksie postepowania karnego,
          kodeksie wykroczen, kodeksie karnym, ustawie karnej skarbowej umozliwiajace
          sprawniejsze i szybsze karanie drobnych przestepstw oraz przestepstw
          gospodarczych (w tym korupcji). W Polsce panuje powszechne lekcewazenie
          przepisow prawnych – kwestia nieuchronnosci kary praktycznie nie istnieje. Dla
          sprawniejszego wprowadzania zmian prawnych prezydent powinien mieć prawo
          wydawania rozporzadzen z moca ustaw (jak przed wojna)

Policja / system penitencjarny; Polska nie jest krajem bezpiecznym, ludzie boja
          się otwierac drobne biznesy bo przyjdzie mafia i zabierze; poblazliwosc w
          stosunku do drobych przestepstw (w tym przestepstw mlodocianych) jest
          powszechna; trzeba przyrocic w Polsce poczucie bezpieczenstwa; z drugiej strony
          w sytuacji gdy w wiezieniach jest olbrzymia ilosc zdolnych do pracy osob,
          niezrozumialy jest dla spoleczenstwa zly stan drog czy walow
          przeciwpowodziowych.

Kontrolna nad majatkiem skarbu panstwa; Powinny zostac zaostrzone kary za
          przestepstwa przeciwko majatkowi Skarbu Panstwa. Ze spolek zaleznych od Skarbu
          wyciekaja miliardy a panstwo jest bezradne.

INSTRUMENTY PROPOPYTOWE
          Obnizyc stopy i podatki; Wysokimi stopami procentowymi tlumimy lokalna
          przedsiebiorczosc, pompujemy bezrobocie i dajemy zarobic zagranicznym
          spekulantom; stopniowo nalezy obnizac podatki (zaczac od zrownania podatkow od
          osob fizycznych i prawnych).

Podsumowanie
          Ciezar uzdrowienia systemu finansow publicznych nie może spaczac na barkach
          grup najsilniej dotknietych przez transformacje ustrojowa: edukacje
          (nauczyciele i nauka), sluzba zdrowia, em
    • Gość: M. Re: W Roku 2002 możemy mieć 90 mld zł deficytu oto sposób aby go nie m IP: 62.88.4.* 14.08.01, 11:57
      Gość portalu: marri1 napisał(a):

> 1...Z BUDRZETU ...JEDNO OSOBOWE SPUŁKI
      > 2....MUWILI
      > 3. PONIEWARZ ...MORZEMY ...ZLIKFIDOWAĆ ... WOJEWUDZKIMI
      > ...WOJEWUDZKIM
      > b. WŚRUD ...ZLIKFIDOWAĆ ...TYM 4 NA SŁURZBĘ ZDROWIA >
      > c. WPROWADZIĆ MATERJALNĄ I JEDNOSOBOWĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ LUDZIĄ
      > 4. ...TRZEBA NAJPIERW ZLIKFIDOWAĆ
      > 5.OBNIŻENIE PODATKÓW BEZ TEGO NIE DA SIĘ ROZPĘDZIĆ BOSPODARKI DO 17 PROCENT
      > 6. ... ( ZLIKFIDOWAĆ ULGI PODAT6KOWE DLA
      > itd. itp

Dobże gadaż, tylko popracój jerzcze nat ortografiom i NIE KŻYCZ WIENCEJ !!!

PS. Mojego emejla Ci nie podam
      • Gość: Zbigniew Re: W Roku 2002 możemy mieć 90 mld zł deficytu oto sposób aby go nie m IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.01, 23:16
        Podobną ortografię lansuje Pan Pomianowski na www.pomianowski.prv.pl.
        - Herold of the free ortography.
        i czemu mógłbym przyklasnąć .Ale to co lansuje nasz przedmówca jest
        tak chaotyczne i niekonsekwentne , że rzeczywiście robi wrażenie
        jakby pisał to ktoś kto jest z ortografią na bakier.
        • marri1 Re: W Roku 2002 możemy mieć 90 mld zł deficytu oto sposób aby go nie m 16.08.01, 10:06
          Więc może człowieku napiszesz coś sensownego!?

Czy też potrafisz tylko krytykować?.
      • Gość: variat Mój pomysł jest bardzo znany i prosty. IP: 212.160.130.* 24.08.01, 08:49
        Mój pomysł jest bardzo znany i prosty.
        Trzeba obniżyć podatki!
        Ściągalność podatków podawana przez agenda rządowe jest zawyżana , z tego co
        wiem każdy człowiek mający dochody jest skłonny zapłacić określona procentową
        ilość podatków, powyżej pewnego progu procentowego ludzie zaczynają kombinować
        jak zapłacić mniej i oszukać Państwo.
        W naszym kraju podatki i ZUS są tak wysokie że każdy z przedsiębiorców
        kombinuje ( oszukuje zaniżając dochody).
        Sądzę że w znaczący sposób można byłoby powiększyć dochody ( ściągalność ) z
        niższych podatków.
        Bardzo dużo pieniędzy można zaoszczędzić na administracji rządowej, zamiast
        kilkudziesięciu radnych w każdym miasteczku po kilku, zamiast Lanci i BMW -
        Daewoo Lanos ( co podniosłoby upadający zakład i dało ludziom płacącym podatki
        pracę) oczywiście dla celów reprezentacyjnych w kraju musi być naście
        porządnych aut ale po co każdemu ministrowi Lancia z kierowcą ????
        Uruchomić bardzo duże inwestycje typu autostrady - po prostu dać ludziom pracę
        a nie utrzymywać miliony bezrobotnych którzy tylko wyciągają kasę z budżetu i
        dzięki którym kolejna rzesza urzędników ma dobrze płatną ( z naszych podatków )
        pracę.
        Kolejnym moim pomysłem jest wymuszenie zapłaty pracą za swoje winy przez
        więźniów!!!
        Jak słyszę że idzie taki do więzienia i siedzi sobie ogląda telewizor i nic
        innego nie robi, to mnie trafia.
        Zazwyczaj większość z nich siedzi za robienie strat w budżecie ( szara strefa,
        kradzieże, afery itp.) gdyby odpracowali to co ukradli budżet nie miał by
        problemów.
        A tak zrobi taki jakąś aferę na kilka milionów złotych potem za to posiedzi (
        jak go złapią) 2 -3 lata a potem wychodzi i jest ustawiony do końca życia.
        Podsumowując:
        niższe podatki, mniej urzędników, oszczędności i przychody z pracy więźniów.
    • Gość: dery Re: W Roku 2002 możemy mieć 90 mld zł deficytu oto sposób aby go nie m IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.08.01, 01:07
      Większość to działania, które niewiele dadzą albo bzdury. Np. postulat by
      zmniejszyć koszty płacy do poziomu węgierskiego, słowackiego, czy ukraińskiego.
      człowieku zdecyduj się czy chcesz żeby średnia płaca wynosiła 400 dolarów jak
      na Węgzrech, czy 20 jak na Ukrainie.
    • Gość: asik Re: W Roku 2002 możemy mieć 90 mld zł deficytu oto sposób aby go nie m IP: *.chello.pl 15.08.01, 08:19
      Z ubezpieczeniem zdrowotnym to ma sens! Znajomy rocznie odprowadza 7.000 PLN -
      rocznie, operacje "darmową" może mieć za pół rok lub za 5.000. Wybrał
      prywatnie. Gdzie jego pieniądze???
      • marri1 Re: W Roku 2002 możemy mieć 90 mld zł deficytu oto sposób aby go nie m 16.08.01, 10:14
        Pewnie są kamieniem węgielnym pod siedzibę Mazowieckiej Kasy Chorych.

Lub tez zasilają konto jakiegoś samorządowa.

Polit6ycy też musza mieć drogie siedziby, także prywatne
        • Gość: Analityk zrubmy transfer polityków bo nasi to złodzieje i nie potrafia rzadzić IP: 212.160.130.* 17.08.01, 10:18
          Jak to jest ? - panstwo polskie pozbywa sie wszystkich
          firm przynoszacych dochody np. polski rzad pozbywa sie
          kontroli nad tak strategiczna firma jak TPS.A. na rzecz
          rzadu francuskiego - ktory jakos nie ma odruchow
          wymiotnych bedac wlascicielem France Telekom a dalej
          polski rzad jest wlascicielem zbankrutowanych hut i
          kopalni a wszyscy sie w Polsce ciesza, ze oto bedzie
          ich skubal teraz rzad francuski a nie polski - co
          wiecej kibicuje temu prasa, opinia publiczna i znowu
          Polak bedzie madry po szkodzie. A po co nam France
          Telekom - TP S.A. ma wszystko czego potrzebuje do
          rozwoju , zdolnosci kredytowe, gigantyczne zyski,
          dostep do najnowszych technologii, doskonala kadre
          inzynieryjno-techniczna a potrzebuje tylko madrego
          wlascicielstwa i zarzadzania - w czym jak powszechnie
          wiadomo celuje AWS, gdyz obecny zarzad firmy jest z jej
          nadania. I pytam sie wszystkich co tak nienawidza TP
          S.A. - czy jest lepiej i taniej a kto byl wlascicielem
          tpsa przez te lata i mial wplyw na taryfy polski rzad
          czy krasnoludki ? a kto przylaczy teraz drugie tyle
          abonentow - moze Netia ?albo Non
    • Gość: woops! Re: W Roku 2002 możemy mieć 90 mld zł deficytu oto sposób aby go nie m IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 15.08.01, 08:27
      Niestety, w tym przypadku (recepty na deficyt) nie obowiązuje zasada - im
      bardziej niechlujny styl, tym lepsza treść. Niemniej, intencja to też coś.
      • marri1 Re: W Roku 2002 możemy mieć 90 mld zł deficytu oto sposób aby go nie m 16.08.01, 10:11
        Skoro masz taki dobry styl to ty coś napisz!

Myślę, że z ortografii jesteś dobry jednak nie masz nic do powiedzenia.

Jeśli masz to napisz!
    • Gość: mietek Re: W Roku 2002 możemy mieć 90 mld zł deficytu oto sposób aby go nie m IP: 10.0.210.* / 212.191.188.* 15.08.01, 23:14
      prostaka poznać po tym,że nie mając nic do powiedzenia zawsze przyczepi się do
      formy.Nie ma biedak pojęcia ,że operować formą mogą tylko nieliczni
      mistrzowie.Nie mówiąc o tym,że równowaga treści i formy - to wcale nie musi by
      po równo.Ale do rzeczy - wolę te propozycje niż kolejne wynalazki Bauca,który
      już zupełnie zatracił poczucie rzeczywistości i przyzwoitości.
      • Gość: madi mam pomysł na polską gospodarkę IP: 212.160.130.* 17.08.01, 10:23
        na wstępie na ortografii mi nie zalerzy

oto mój program:
        Mało państwa w polityce-Model Angielski
        1. Centralizm w kwestii polityki zagranicznej, wojskowości i bezpieczeństwa
        2. Swoboda samorządów w kwestii spraw wewnętrznych
        Ograniczenie roli państwa do kilku wybranych spraw pozwala w znacznym stopniu
        obniżyć podatki(rzędu 10%) i daje silny impuls gospodarce

• Gość: marri1 Re: W Roku 2002 możemy mieć 90 mld zł deficytu oto sposób aby go nie m IP: 212.160.130.* 16.08.01, 09:18
      Wszyscy komentatorzy mojego tekstu zajmujący się moja ortografia i stylem, są
      dla mnie po prostu małostkowymi nie mającymi nic do powiedzenia ludźmi.
      Moim zdaniem, gdy naszemu państwu grozi zapaść gospodarcza, najmniej ważna
      rzeczą jest moja ortografia, skoro ortografia jest dla nich ważniejsza niż
      problemy naszego państwa, powinni zaprosić profesora Miodka do forum
      ortograficznego.
      To zdanie kieruje do tych moich przedmówców, o których mowa powyżej ludzie,
      co wy tu robicie skoro problemy, o których pisze i sposoby ich rozwiązania
      macie gdzieś.
      Dalej chciałbym odpowiedzieć deremu w tym punkcie, który ci się nie podoba
      chodziło mi o koszty pracy będące narzutem podatków i ubezpieczeń na presje na
      Węgrzech gdzie płaca wynosi 400 dolarów jest większy rynek zbytu niż na
      Ukrainie gdzie ludzie przez swoje niskie dochodu maja małą siłę nabywczą gdyby
      inwestorzy patrzyli tylko na wysokość dochodów to kraje rozwinięte były by w
      ruinie a wszystkie inwestycje były by przeprowadzane w Afryce.

Wszyscy którzy twierdzą że to co napisałem to stek bzdur niech , napiszą
      jakiś sensowny plan wtedy wszyscy będą mogli ostnic słuszność ich myślenia.

Jeszcze jedno, co myślicie na temat podatku od importu.

• Gość: alex Re: W Roku 2002 możemy mieć 90 mld zł deficytu oto sposób aby go nie m IP: 193.120.89.* 16.08.01, 11:55
        > Wszyscy komentatorzy mojego tekstu zajmujący się moja ortografia i stylem, są
        > dla mnie po prostu małostkowymi nie mającymi nic do powiedzenia ludźmi.

1. Powinienes napisac ze jestes dyslektykiem wtedy nikt by Ci nic nie zarzucal
        2. "dla mnie po prostu małostkowymi nie mającymi nic do powiedzenia ludźmi"
        czyzbys uwazal sie za az takiego geniusza...? CZy myslisz ze tak trudno jest
        wpasc na to co napisales ... zaskocze Cie - nie. Dowod - zauwaz jak wiele osob
        sie z Toba zgadza. Problem jest z realizacja tych planow. Sa to tak duze zmiany
        ze panstwa (dopuki nie bedzie krwawych zamieszek) nie stac na nie choc z
        teoretycznie jest to ideal panstwa

Takze mam nadzieje ze piszac dwa zdania i nie krytykujac Twojej ortografii (moja
        nie jest lepsza) nie jestem juz "małostkowymi nie mającymi nic do powiedzenia
        ludźmi"

Make peace not war ...
        Pozdrawiam
        alex

• Gość: olo Re: W Roku 2002 możemy mieć 90 mld zł deficytu oto sposób aby go nie m IP: 212.244.59.* 16.08.01, 09:55
      A w zeszłym roku wszyscy mówili, że budżet Bauca jest nierealny, publicyści z
      Polityki i Wprost pisali o dojeniu ludzi i początku kryzysu. Potem była
      ignorancja podstawowych zasad ekonomii przez polityków związkowych i uchwalanie
      ustaw, które realnie pozbawiały ludzi pracy (jakiejkolwiek), bydło i
      złodziejstwo robione przez polityków w imie etosu S. przerosło komune, po
      której nikt sie niczego dobrego i tak nie spodziewał. Okazało się że to buraki
      od tokarki oderwane.Potem były wybory mariana i inne ideologiczne imprezy na
      które poszło bądź ile pieniędzy.

A tak w ogóle nikt nie przestrzega prawa (KP i podatki) bo jest nieżyciowe i
      nie daje ludziom pracy.

A na Słowacji 0,5 polskiej wódki kosztuje 16 zł!!!! i jest równy asfalt

Proszę o azyl na Słowacji - oni są lepsi od tego grajdołka !!
      • marri1 Re: W Roku 2002 możemy mieć 90 mld zł deficytu oto sposób aby go nie m 16.08.01, 10:03
        OLO naprawdę jestem zaskoczony twoja wypowiedzią!

Popieram cię w zupełności!
    • Gość: Adam Re: W Roku 2002 możemy mieć 90 mld zł deficytu oto sposób aby go nie m IP: 212.160.130.* 16.08.01, 11:35

> 1.ROZWIAZANIE WSZYSTKICH AGENCJI FINANSOWANYCH Z BUDRZETU I OBCIĄZAJĄCYCH TEN
      > BUDRZET MAMY ICH U NAS NAPRAWDĘ DUŻO (MOŻNA POZOSTAWIĆ PRZEKSZTAŁCAJĄC JE W
      > JEDNO OSOBOWE SPUŁKI SKARBU PAŃSTWA )
      > 2.PRZED REFORMA SAMORZĄDOWĄ RZĄDZĄCY MUWILI IŻ TA REFORMA ZPOWODUJE SPADEK
      > ADMINISTRACJI PUBLICZNEJ O 70 TYSIĘCY A PRZEZ 4 LATA WZROSŁA O OKOŁO 50 TYSIĘCY
      >

Człowieku przeczytałem ten teks jest w nim dużo błędów, ale mi to nie
      przeszkadza, ale nie pisz nigdy dużymi literami, bo tekst jest mało czytelny

Co do treści, choć napisałeś ogólnikowo się zgadzam.

• Gość: olo Re: W Roku 2002 możemy mieć 90 mld zł deficytu oto sposób aby go nie m IP: *.chello.pl 16.08.01, 13:13
      Poruszyłeś poważny temat ale popatrz tylko ile postów było odpowiedzią na Twój post. Cała
      reszta tych kretynów zajmuje się ortografią!!! Gratuluje im intelektu i zrozumienia problemu.
      Jeżeli tak ma większość obywateli to już się uczę słowackiego. PZDR
      • Gość: marri1 Re: W Roku 2002 możemy mieć 90 mld zł deficytu oto sposób aby go nie m IP: 212.160.130.* 16.08.01, 14:19
        Ja już napisałem, iż powinni zaprosić na forum profesora Miodka
        Pozd.
    • Gość: azra Re: W Roku 2002 możemy mieć 90 mld zł deficytu oto sposób aby go nie m IP: 213.38.92.* 16.08.01, 13:37

Dobra.. skroo tak sie domagasz odpowiedzi.
      (Acha.. moglbys nie pisac wiecej duzymi literami? Czytanie tego jest strasznie
      meczace)

> 1.ROZWIAZANIE WSZYSTKICH AGENCJI FINANSOWANYCH Z BUDRZETU I OBCIĄZAJĄCYCH TEN
      > BUDRZET MAMY ICH U NAS NAPRAWDĘ DUŻO (MOŻNA POZOSTAWIĆ PRZEKSZTAŁCAJĄC JE W
      > JEDNO OSOBOWE SPUŁKI SKARBU PAŃSTWA )

Tak sie tylko zastanawiam, czy znasz te wszystkie agencje i czy wiesz co one
      robia. Ja niestety nie. Wiec jesli moglbys rozwinac temat to bym sie czegos
      dowiedzial. Bo z reguly hasla typu "wszystko", "wszystkie", wszystkich" naprawde
      nie troszcza sie o to jak naprawde jestm, tylko pakuja wszystko do jednego worka,
      na podstawie kilku (lub wiekszosci) przypakow. Na pewno istnienie niektorych
      agencji jest naprawde ok.
      Choc zgadzam sie z tym, ze czesc pewnie mozna by zlikwidowac.

> 2.PRZED REFORMA SAMORZĄDOWĄ RZĄDZĄCY MUWILI IŻ TA REFORMA ZPOWODUJE SPADEK
      > ADMINISTRACJI PUBLICZNEJ O 70 TYSIĘCY A PRZEZ 4 LATA WZROSŁA O OKOŁO 50 TYSIĘCY
      > CZYLI DZIŚ MUSIMY PRZEPROWADZIĆ REDUKCJĘ ADMINISTRACJI RZĄDOWEJ O PRZYNAJMNIEJ
      > 100TYŚ

Popieram w calej rozciaglosci.

> 3. PONIEWARZ NA PODATKI RAZEM Z ZUS-em ODDAJEMY P0ONAD 45 % NASEGO
      > WYNAGRODZENIA A NIE MORZEMY KORZYSTAĆ Z PODSTAWOWEJ OPIEKI ZDROWOTNEJ NALEŻY
      > a. ZLIKFIDOWAĆ KASY CHORYCH SPRZEDAĆ ICH SIEDZIBY ZARZĄDZANIE WOJEWUDZKIMI
      > FUNDUSZAMI NA SŁUZBĘ ZDROWIA pOWIERZYĆ KOMISJA W SEJMIKACH WOJEWUDZKIM KTÓRZY
      > NA 4 LETNIA KADĘCJE POWOŁYWALI BY kOMISJE DO SPRAW SŁURZBY ZDROWIA

Ja bym sie sklanial przy naprawde przemyslanym i rozsadnym dokonczeniem reformy
      opieki zdrowotnej. Niestety nie potrafie sobie wyobrazic, jak by to moglo sie
      popawic przez Twoje komisje. Moze masz dobry pomysl, ale zbyt ogolnie napisales.

> b. WŚRUD LUDZI LEPIEJ ZARABIAJACYCH ZLIKFIDOWAĆ PRZYMUSOWE UBEZPIECZENIE PO CO
      > CZŁOWIEKOWI KTÓRY ZARABIA 20 TYŚ BRUTTO ODDAWAĆ 10 TY W TYM 4 NA SŁURZBĘ
      > ZDROWIA GDY W SZPITALU BĘDZIE LEŻAŁ W TYM SAMYM BRUDNYM POKOJU CO JA
      > DLA NIEGO LEPSZYM ROZWIAZANIEM BEDZIE GDY ZAPŁACI TYSIĄC ZŁOTYCH UBESPIECZENIA
      > PRYWATNEGO I BEDZIE LEPIEJ OBSŁUGIWANY I GDYBY BYŁO ZAPOTRZEBOWANIE POWSTAŁOBY
      > WIECEJ PRYWATNYCH SZPITALI GDZIE PERSONEL ZARABIAŁ BY WIĘCEJ

Poki leczenie w Polsce jest oplacane z podatkow, to placic powinni wszyscy.

> c. WPROWADZIĆ MATERJALNĄ I JEDNOSOBOWĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ LUDZIĄ KTÓRZY
      > ZARZĄDZAJĄ NASZYMI PIENIĘDZMI

Heh.. potraktuje to jako zart. Wezmy np. Ministra Skarbu - nie wiem na ile
      wyceniany jest majatek panstwa, ale bedzie tego pewnie z jakies 150mld zlotych -
      jak chcesz wprowadzic odpowiedzialnosc majatkowa? I kto by wtedy chcial zostac?
      Utopijny pomysl. Trzeba po prostu wybierac specjalistow z kwalifikacjami i
      liczyc, ze sie nie pomyla..

> 4. PONIEWAŻ KAŻDEMU PRZEDSIĘBIORCY PRZY OBECNYCH STOPACH PROCENTOWYCH BARDZIEJ
      > SIĘ OPŁACA TRZYMAC PIENIĄDZE W BANKU NIŻ INWESTOWAĆ TRZEBA OBNIŻYĆ STOPY
      > PROCENTOWE (OCZYWIŚCIE ŻEBY TO ZROBIC TRZEBA NAJPIERW ZLIKFIDOWAĆ RADĘ POLITYKI
      > PIENIĘZNEJ)

Bzdura (mam na mysli zlikwidowanie RPP) - kto niby mialby prowadzic polityke
      monetarna? Rzad? Wolne zarty.... porazka dla calej gospodarki. Podstawa zdrowej
      gospodarki jest niezaleznosc wladz fiskalnych i monetarnych - tak jest na calym
      swiecie. Co do wysokosci stop procentowych, to dyskusja na ten temat toczyla sie
      w 2 watkach juz - pewnie z jakies 300 postow - dlugi temat.

> 5.OBNIŻENIE PODATKÓW BEZ TEGO NIE DA SIĘ ROZPĘDZIĆ BOSPODARKI DO 17 PROCENT

Z obnizonymi podatkami tez jej nie rozpedzisz do 17%. Ale rzeczywiscie obnizenie
      CIT i liniowy PIT to dobry pomysl

> 6. ABY POWSTAŁY MIEJSCA PRACY WPROWADZIC ULGI PODATKOWE DLA MAŁYCH
      > PRZEDSIĘBIORSTW POLSKICH LUDZIE RZĄD NAS WYPRZEDAJE TRZEBA WESPRZEĆ DROBNEGO
      > POLSKIEGO RZEMIEŚLNIKA DAĆ MU PRAWO ROZWOJU ( ZLIKFIDOWAĆ ULGI PODAT6KOWE DLA
      > WIELKICH SIECI HANDLOWYCH POLSCY HANDLOWCY DOSTALI LEKCJĘ TERAZ TRZEGA IM POMÓC)

Zgadzam sie.

> TRZEBA OBNIŻYĆ KOSZTY PRACY DO POZIOMU SŁOWACKIEGO , WEGIERSKIEGO , UKRAINSKIEG
      > O

Heh.. latwo powiedziec. Powiedz lepiej jak - poza tym psotulat obnizenia kosztow
      pracy do poziomu ukrainskiego, to tak jakbys w Niemczech postulowal obnizenie
      kosztow do poziomu polskiego.
      Teraz co masz na mysli mowiac obnizenie kosztow pracy - zmniejszenie obciazen
      socjalnych (ok), zmniejsznie plac - glowna czesc kosztow (heh.. sprobuj
      powiedziec to ludziom - ceny ksztaltuje rynek pracy - w sektorze prywatnym),
      zwiekszenie wydajnosci -dobry pomysl, trzeba zwiekszac wydajnosc pracy, na
      szczescie sie ostatnio podniosla, ale trzeba dalej do przodu.

> 7. OGRANICZYĆ NAPŁYW TANIEJ SIŁY ROBOCZEJ ZE WSCHODU ( ROZSZERZAJĄC NAPŁYW
      > LUDZI WYKSZTAŁCONYCH ROSJA JEST POTENCJALNYM RYNKIEM ZBYTU PORTZEBUJEMY 500 TYŚ
      > HANDLOWCÓW MUWIACYCH PO ROSYJSKU WIĘC SA NAM POTRZEBNI NAUCZYCIELE ROZYJSKIEGO
      > I INNI LUDZIE WYKSZTAŁCENI Z BYŁEGO ZWIĄZKU RADZIECKIEGO , ALE NA BAZARACH MOGĄ
      > HANDLOWAĆ POLACY PRZECIEŻ MAMY SPORO BEZROBOTNYCH)

Tak.. znow zyczenia i milo brzmiace postulaty. Tania sila robocza zawsze sie
      znajdzie i zawsze pominie nasze zabezpieczenia (vide Polace w Niemczech, Austrii,
      Wielkiej Brytanii, USA). Oczywiscie pomysl by zwiekszyc imigracje ludzi
      wyksztalconych jest dobry, tylko znow - najpierw trzeba im cos zaoferowac. Oni tu
      musza chciec przyjechac. A poki co na razie zciagaja ich kraje UE i USA - poki co
      oni oferuja lepsze warunki niz nasze :)
      Co do nauczycieli rosyjskiego - nie sklonisz nikogo sila zeby uczyl rosyjskiego,
      ani zeby sie uczyl - owszem rynek rosyjski jest potencjalnym rynkiem zbytu i
      nawet jakis czas temu obroty w handlu byly dosc duze, jednak po kryzysie ludzie
      troche zwatpili. Nie ma sie co obawiac. Jak sie zacznie oplacac handel z Rosja,
      to on powstanie, rynek sam dobrze tworzy miejsca zbytu. I wtedy wytworzy sie
      popyt na nauczycieli rosyjskiego.
      A co do bazarow... heh.. ciekawe rozwiazanie. Tylko skad oni wezma towar?
      Odbierac przyjezdzajacym mieszkancom Wschodu (bliskiego i dalekiego), ich
      zawracac, a towar dla Polakow na bazar? Chyba nie.....

> 8. DLACZEGO BOIMY SIĘ ZATRUDNIAĆ BEZROBOTNYCH DO ROBÓT PUBLICZNYCH TRZEBA JE
      > PRZEPROWADZIĆ MAMY WIELKI KRAJ DO POSPRZĄTANIA I DUŻO BEZROBOTNYCH

A z czego sfinansowac? I jak przeprowadzic? Zbyt ogolnie napisane. Rozwin mysl.

Czekam na dalsza dyskusje.
      Pozdrawiam

• Gość: XFT0 Re: W Roku 2002 możemy mieć 90 mld zł deficytu oto sposób aby go nie m IP: 212.160.130.* 17.08.01, 09:53
      Niestety polscy politycy nie dorośli jeszcze do kierowania państwem. Dowodem na
      to jest kolejny kryzys. Nie szkoda mi jednak żadnej strony politycznej, gdyż
      ONI i tak nie poniosą konsekwencji, co najwyżej mniejsze będą podwyżki.

Fuck The System
      • Gość: maciej dlaczego nie zarabiamy na gazie który tranzytujemy IP: 212.160.130.* 17.08.01, 10:31
        Cząsteczki gazu nie mają paszportów. Polska ma fantastyczne położenie
        geograficzne jako kraj tranzytowy, który powinien na tym zarabiać b. dużo a
        konkretnie, co najmniej 2,7 USD za przesłanie 1000 m3 gazu na 100 km.
        Ci, którzy spowodowali, że nie zarabiamy praktycznie nic (zamiast conajmniej
        1,4
        mld.USD rocznie) zasłużyli nie na żaden Trybunał Stanu a na zwykły kryminał i
        KARĘ GŁÓWNĄ Skoro nie tak dawno temu pewnego rzeźnika powieszono w PRL za jakiś
        drobny przekret w aferze mięsnej
        Nazwiska baronów gazowych podała Gazeta Wyborcza i RZECZPOSPOLITA

• Gość: andy Szara strefa, myślę, że to hasło powinno wystarczyć IP: 212.160.130.* 24.08.01, 08:51
          Szara strefa, myślę, że to hasło powinno wystarczyć. Dziwę się, że nikt o tym
          nie mówi. Myślę, że pora zacząć wprowadzać normy moralne, które sklasyfikują
          szarą strefę jako niemoralną, stawianą na równi z kradzieżą, żerującą na pracy
          innych (tych, których każda zarobiona złotówka jest skrupulatnie opodatkowana).
          Oprócz tego należałoby wprowadzić mechanizmy ujawniające ją, alternatywnie:
          1) Wysokie kary (łącznie z więzieniem, jeśli delikwenta nie będzie stać na
          zapłacenie kary) za unikanie opodatkowania, lub,
          2) Wprowadzenie w zamian za ujawnienie dochodów do opodatkowania jakichś
          korzyści dla delikwenta. I tu jest pole do działania dla naszych Rządców, lub,
          i to wydaje mi się mogło by być najbardziej płodne
          3) Połączyć 1) z 2), z przewagą dla "zachęty" do pozytywnego działania.
          Mam nadzieję, że nie będzie mi to poczytane za herezję.

• Gość: marri1 Re: W Roku 2002 możemy mieć 90 mld zł deficytu oto sposób aby go nie m IP: 212.160.130.* 17.08.01, 09:55
      Zamiast Rządu możemy wyjechać my. Jest wiele ciekawych krajów
      Czas ruszać w drogę możemy wspomóc gospodarkę przysyłając Dewizy

Moim zdaniem dobrym sposobem na podreperowanie budżetu, przynajmniej naszego
      domowego jest wyjazd zagraniczny.
      Jest wiele ogłoszeń z ofertą wyjazdu. Które są prawdziwe? Ile jest
      naciągaczy?
      Ponieważ nigdy nie byłem na saksach zadaje sobie pytanie gdzie wyjechać. I o
      jakiej porze roku

Chciałbym się dowiedzieć ile i gdzie można zarobić i jak najlepiej
      załatwić wyjazd.
    • Gość: emen Re: W Roku 2002 możemy mieć 90 mld zł deficytu oto sposób aby go nie m IP: 212.160.130.* 17.08.01, 09:56
      Pakujcie walizki i szybko na lotnisko. Rezerwujcie miejsca w samolotach do
      krajów, z których nie ma ekstradycji do Polski. I módlcie się, żeby zdążyć...
    • Gość: widz Re: W Roku 2002 możemy mieć 90 mld zł deficytu oto sposób aby go nie m IP: 212.160.130.* 17.08.01, 09:59
      Jeśli chcą coś obciąć to budżetówce, emerytom, rencistom i tym wszystkim,
      którym urząd finansowy nie udowodni przekrętów. Kurna!!!!!! Czy tylko ja mam
      być tym jedynym uczciwym???? A co z innymi, między innymi posłami????
    • Gość: kkk jestem wdzięczna aws IP: 212.160.130.* 17.08.01, 10:02

Jestem wdzięczna AWS, że przeprowadzili reformę ubezpieczeń
      społecznych - mam
      poczucie, choć na razie niecałkowicie poparte przepływem pieniądza,
      że zbieram
      na swoje konto, a nie w jeden worekbez dna ZUSu. Jestem wdzięczna,
      za reformę
      zdrowia, która choć pozostawia wiele do życzenia (KCh to był wymysł
      SLD, jeśli
      ktoś miałby amnezję), to nauczyła wreszcie zwracać uwagę na koszty
      i to, że
      leczenie po prostu kosztuje i trzeba umieć zarządzać - niektórzy
      dyrektorzy
      szpitali i przychodni łatwo się przestawili i tam poziom leczenia
      jest
      nieporównywalnie lepszy niż przed reformą, inni - nauczeni, że
      wszystko pokryje
      państwo, nawet te zupełnie nieuzasadnione pobyty w szpitalu i
      zabiegi, to
      obecnie typowy elektorat SLD, wierzący, że może oni trochę kasy
      rozdadzą. Poza
      tym chciałabym wszystkim przypomnieć, że przed reformą wcale nie
      było łatwiej
      dostać się do specjalisty czy do szpitala, tylko niestety ta polska
      amnezja ...
      Jestem wdzięczna za prywatyzacje wielu przedsiębiorstw, bo ułatwi
      to każdej
      następnej ekipie rządzącej odczepić się od ciepłych posadek w
      przedsięb.
      państwowych, które zaczną lepiej i racjonalniej funkcjonować.
      Oprócz tego mam wiele zastrzeżeń do ekipy AWS o to np., że nie
      wprowadzili
      podatku liniowego, o to, że jako związkowcy bronili kodeksu pracy
      broniąc
      pracowników i blokując dostęp do pracy bezrobotnym, o to że nie
      prywatyzowali
      gospodarki tak szybko jak to należało.

• Gość: BEREK jestem wdzięczna aws - przemyśl to jeszce raz!!! IP: *.opnxr2.ras.tele.dk 17.08.01, 12:28
        Gość portalu: kkk napisał(a):

>
        >
        > Jestem wdzięczna AWS, że przeprowadzili reformę ubezpieczeń
        > społecznych - mam > poczucie, choć na razie niecałkowicie poparte
        przepływem pieniądza,
        >
        > że zbieram
        > na swoje konto, a nie w jeden worekbez dna ZUSu.

przypomnę że dług ZUS-u wobec OFE to jakiś milion zł... choć dokładnych danych
        nie znam, gdzie więc te pieniądze na pryw. koncie?

> Jestem wdzięczna,
        > za reformę
        > zdrowia, która choć pozostawia wiele do życzenia (KCh to był wymysł
        >
        > SLD, jeśli
        > ktoś miałby amnezję), to nauczyła wreszcie zwracać uwagę na koszty
        > i to, że
        > leczenie po prostu kosztuje i trzeba umieć zarządzać - niektórzy
        > dyrektorzy
        > szpitali i przychodni łatwo się przestawili i tam poziom leczenia
        > jest
        > nieporównywalnie lepszy niż przed reformą, inni - nauczeni, że
        > wszystko pokryje
        > państwo, nawet te zupełnie nieuzasadnione pobyty w szpitalu i
        > zabiegi, to
        > obecnie typowy elektorat SLD, wierzący, że może oni trochę kasy
        > rozdadzą. Poza
        > tym chciałabym wszystkim przypomnieć, że przed reformą wcale nie
        > było łatwiej
        > dostać się do specjalisty czy do szpitala, tylko niestety ta polska
        >
        > amnezja ...

nie jestem typowym elektoratem LSD, a i tak sądzę że ta reforma, choć potrzebna,
        została spartaczona, ilu ludzi umarło bo karetka nie przyjechała, bo to nie ten
        rejon kasy chorych; odsyłam do archiwum "WPROST" i jednego z felietonów Tyma.

> Jestem wdzięczna za prywatyzacje wielu przedsiębiorstw, bo ułatwi
        > to każdej
        > następnej ekipie rządzącej odczepić się od ciepłych posadek w
        > przedsięb.
        > państwowych, które zaczną lepiej i racjonalniej funkcjonować.

Jak narazie to ciepłe posadki szykuje sobie AWS vide TPSA, ORLEN oraz KGHM!
        trafna uwaga, ale chyba nie w kontekście wdzięczności AWS-owi, Oni raczej
        upartyjnili to państwo jeszcze bardziej niż LSD. W moim miasteczku, jak jeszcze w
        Polsce mieszkałem nawet żeby zostać sprzątaczką w Reg. Kasie Chorych potrzebna
        była rekomendacja "Solidarności"... gdzie więc racjonalne funkcjonowanie,
        odpartyjnienie Państwa???
        O tym czego AWS nie zrobił nie warto nawet pisać, może lepiej że nie zrobili, bo
        przynajmniej nie popsuli
      • Gość: Jerzy Re: jestem wdzięczna aws IP: *.avnl1.nj.home.com 22.08.01, 04:17
        Serdenko, Twoje pieniadze rzeczywiscie juz dawno przeplynely, tylko nie tam
        gdzie ich oczekujesz. Bylem przez jakis czas agentem ubezpieczeniowym, zanim
        wyjechalem i troche sie w tych sprawach orientuje. Zycze Ci aby bylo jak
        najlepiej, ale obudzisz sie kiedys, jak to sie mowi z reka w nocniku. Ciekaw
        jestem czy wtedy bedziesz tak wdzieczna AWS?
    • Gość: anty aws Balcerowicz jest największym ekonomistą a to wszystko przez AWS i SLD IP: 212.160.130.* 17.08.01, 10:10
      To rzad ma ciac wydatki i to tylko jego
      problem ze sam sie do nich zobowiazal. Nie musial.

Obecny krach to wina tylko i wylacznie AWS i SLD. Symulacje
      wskazuja, ze
      deficyt nie zmieni sie znaczaca nawet gdy wzrost wyniesie 6%.
      Splata dlugu to tylko jakies 2 mld $. To mniej wiecej tyle ile
      dodano sluzbie
      zdrowia.
      Jak widac partie nie slyszaly o spawolnieniach, splatach itp bo
      uchwalily sobie
      w tym roku dodatkowe wydatki na 15 mld. Widac takie sa sluszne
      potrzeby Polakow.
      Planowane wydatki moga wzrosnac o 40 mld zl (GW). Jakie to
      obiektywne czynniki
      doprowadzily do tego?

W toku kampanii wyborcze partie rozsadzily finanse publiczne a
      teraz obrazily
      sie na rade bo im tego nie ulatwia.

.

jak balcerowicz byl w MF nie bylo slychac o kryzysie. Wiekszosc
      ustaw
      zwiekszajacych wydatki byla odrzucana. Zagrozil nawet dymisja, gdy
      AWS chcial
      zwiekszyc skladke zdrowotna.
      Negocjacje o deficycie budzetowym zaczynaly sie od 1.5%, teraz
      zaczynaja sie od
      4.5%!. Gdy odszedl to wszystkie pomysly AWS gladko przechodzily
      przez sejm.
      Jedynym problemem bylo SLD, ktore zawsze chcialo wiecej. Przypomne
      o licytacji:
      kto chce wieksza stawke zdrowotna. No i budzet sie rozpadl.

Rząd jest odpowiedzialna i w takiej sytuacji podniesie realne stopy
      procentowe.
      Moze nawet znacznie. I bedzie kryzys tylko, ze z winy AWS i SLD.
      Gdyby mozna
      bezkarnie powiekszac deficyt, dawno bylby nieskonczony.

RPP ustalila cel sredniookresowy: inflacja 3% w 2002. I powinna go
      zrealizowac
      za wszela cene. Nawet kosztem miliona glodujacych dzieci.
      Wiarygodnosc RPP jest
      niezmiernie istotna. Cel 3% powinien byc zrealizowany nie dlatego,
      ze jest to
      ekonomicznie opłacalne w krotkim terminie, bo nie jest, ale by
      zachowac
      wiarygodnosc. Nie nastapily zadne szoki podazowe, ktore
      uzasadnialyby
      zmiane celu inflacyjnego. Rada nie moze korygowac swojego celu z
      powodu
      jakiejstam polityki rzadu. Jest to zle rozwiazanie.

Wiarygodnosc jest istotna z nastepujacego powodu: im jest wieksza
      tym
      bardziej ludzie i rzad dostosowuja swoje oczekiwania inflacyjne do
      celu rady.
      Ma to ogromne znaczenie bo jedynym powodem kryzysow gospodarczych
      jest wlasnie
      niedostosowanie oczekiwan inflacyjnych = wrost wynagrodzen (poza
      szokami
      zewnetrznymi - susza i wzrost cen paliw). W przypadku duzej
      wiarygodnosci rady
      nawet szoki miedzynarodowe nie sa grozne. Doprowadza tylko do
      dostosowan kursu
      walutowego.

Im bardziej wiarygodna Polska tym gospodarka bedzie bardziej
      odporna na wszelkie
      kryzysy.
      Dzialalnosc rady musi jednak chociaz raz zabolec. Ludzie musza
      wiedziec, ze
      nawet milion glodujacych dzieci nie robi wrazenia na radzie.
      Mialo byc 3% to bedzie.

Przekaznie pelnej wladzy nad polityka pieniezna Rządu nie bylo
      wynikiem pomylki
      legislacyjnej tylko bylo przemyslane. I przez wszystkich
      zaakceptowane. SLD tez
      wiedzialo co popiera.

• Gość: Młody So balcerowicz do śmieci IP: 212.160.130.* 17.08.01, 10:14
      Stopa życiowa w naszym kraju spada w zastraszajacym
      tępie. Ludzie zarabiają coraz mniej. Wejdź do pierwszego lepszego sklepu lub
      marketu a zobaczysz rzesze klientów sięgających po towary z najniższych półek i
      liczących każde 10gr, które mogą zaoszczędzić na inne niezbędne do egzystencji
      towary.

Jeśli chodzi o Profesorka, to bardzo ciekawa propozycja - podatek liniowy.
      Obniżyć podatek do jednego pułapu, szkoda tylko że tym z górnego pułapu o
      kilkadziesiąt do kilkanastu punktów, a tym spod dolnej kreski o kilka.
      Myślisz, że ci drudzy - większość - bardzo się cieszą z tego powodu?

• Gość: budrzet Re: W Roku 2002 możemy mieć 90 mld zł deficytu oto sposób aby go nie m IP: 213.25.37.* 17.08.01, 10:18
      Budrzet piszemy przez ż ("z" z kropka).
      • Gość: dysletyk wynocha nimfomani ortograficzni-załurzcie forum j. polskiego IP: 212.160.130.* 17.08.01, 10:34
        Gość portalu: budrzet napisał(a):
        człowieku jeśli chcesz sie zajmować ortografią załurz forum jezyka polskiego
        > Budrzet piszemy przez ż ("z" z kropka).

• Gość: azra Re: wynocha nimfomani ortograficzni-załurzcie forum j. polskiego IP: 213.38.92.* 17.08.01, 10:52
          Gość portalu: dysletyk napisał(a):

> Gość portalu: budrzet napisał(a):
          > człowieku jeśli chcesz sie zajmować ortografią załurz forum jezyka polskiego
          > > Budrzet piszemy przez ż ("z" z kropka).

Ech marri, marri... nie a ty moze przestalbys sie na kazdego oburzac ze sie
          czepia twojej ortografii i jak ktos podejmuje dyskusje z twoimi argumentami to
          odpowiedz a nie rzucaj sie co chwile innych

• Gość: BEREK trochę mi szkoda... IP: *.opnxr2.ras.tele.dk 17.08.01, 12:34
            ... że marri po fajnym poście, nawet mu maila wysłałem, jak pisał, próbuje
            stworzyć wrażenie dyskusji... szkoda, bo to po prostu nie fair!!!!
            • Gość: marri Re: trochę mi szkoda... IP: 212.160.130.* 21.08.01, 14:40
              mam pytanie co jest nie fair
              • Gość: ekonom mam własny plan na poprawę IP: 212.160.130.* 24.08.01, 08:43
                oto jego załorzenia
                1. uszczelnić system ściągania należnych Państwu podatków i opłat. Trzeba
                skończyć z tolerowaniem ogromnych zaległości ze strony molochów typu kopalnie,
                huty,kolej, itp. Jeśli się nie mylę w grę wchodzą tu, należne budżetowi od lat,
                sumy rzędu miliardów zł.
                2. zwiększyć, i to radykalnie, obciążenie akcyzowe używek, w tym zwłaszcza
                papierosów, wina i piwa.
                3. wprowadzić zakaz przywożenia zza granicy dopuszczalnych obecnie małych
                jednostkowo, ale ogromnych w masie, używek ( tzw. zjawisko "mrówek")
                4. zlikwidować wszystkie (chyba) fundusze celowe, włączając ich planowane
                dochody bezpośrednio do właściwych budżetów. Przy tak drastycznej biedzie
                budżetowej nie można utrzymywać swoistego stanu "dwu światów" - jednego
                (budżet) gdzie jest nędza i drugiego (fundusze) gdzie wydaje się ogromne w
                sumie środki na rzeczy, nawet ważne, ale jednak zazwyczaj nie pierwszej
                potrzeby, a często wręcz zbędne.

Po stronie wydatków można uzyskać oszczędności m.inn. poprzez:
                1. zasadnicze cięcie w aparacie administracji rządowej i jej przybudówkach;
                przykład to rozdęta administracja państwowa w urzędach wojewódzkich,
                towarzysząca zupełnie bez sensu, powstałej w ramach reformy wojewódzkiej
                administracji samorządowej. Kuriozalne jest zwłaszcza utrzymywanie wysokiego
                zatrudnienia w filiach urzędów wojewódzkich (i kosztów z tym związanych:
                budynków, samochodów, łączności itp) w b. miastach wojewódzkich.Inny przykład
                to ponad 500 osobowa Kancelaria Prezydenta i grubo ponad 1000 osobowa
                Kancelaria Premiera, wcale nie mniejsza niż dawniejszy URM mimo zdecydowanie
                innych kompetencji.
                2. odgórne zlikwidowanie co najmniej połowy powiatów; utworzono ich tak wiele
                opierając się na poza merytorycznych, a ekenomicznie bezsensownych kryteriach.
                Zaspokajanie wybujałych aspiracji lokalnych "elit" działaczy politycznych
                doprowadziło do powstania bizantyjskiej w swoich rozmiarach a rachitycznej
                ekonomicznie struktury zjadającej własny ogon.
                3. zatrzymanie obłędnego procesu komplikowania procedur w administracji, w tym
                na styku z gospodarką, co skutkuje koniecznością wielokrotnego opracowywania
                ekspertyz, raportów, opinii itd . To wszystko kosztuje ogromne pieniądze.
                Kłania się tzw. prawo Parkinsona.
                4. przyspieszenie i rozszerzenie zakresu deregulacji w sferze usług społecznych
                oraz prywatyzacji jednostek i instytucji tej sfery.

I na koniec zupełnie odrębna kwestia. Warto może podjąć ponownie rozmowy z
                zagranicznymi wierzycielami Polski odnośnie kosztów obsługi zadłużenia
                pochodzącego z przed roku 1990. Nie wiem co prawda ile to kosztuje nas obecnie,
                przypuszczam jednak, że są to poważne kwoty. Może udałoby się powtórzyć w
                jakiejś mierze sukces uzyskany w tym zakresie na początku dekady lat
                dziewięćdziesiątych.

• Gość: BEREK jestem pod wrażeniem - posta i ortografii ;-) IP: *.opnxr2.ras.tele.dk 17.08.01, 12:11
      z bardzo dużą uwagą przeczytałem Twojego posta, tym większą, że musiałem trochę
      wątku szukać. Wszystko przez to, że konsekwentnie unikasz stosowania
      jakiejkolwiek interpunkcji. Podoba mi się natomiast Twoje podejście do
      ortografii.
      Teraz do rzeczy:
      ad.1 Chyba już nawet nikt nie wie ile tych rządowych agencji jest, dodatkowo
      projekty ustaw zaczynają przygotowywać prywatne firmy. Grozi to oprócz
      zabezpieczania pryw. interesów tych firm odpływem kadry z min., ale szczególnie
      to że tych projektów nie przygotowuje się za darmo
      ad2. Sam wiesz że parytety w AWS-ie były szczegółowo rozpisane... kolesie
      musieli dostać stołki.
      ad3.a.b.c. zgadzam się, ale co do ptk. c - nikt nie uchwali takiej ustawy, żeby
      potem do "pierdla" poszedł, poza tym racja, jakbyś wylnął przekręt na 88,0 mld
      zł to nawet kaucji byś jak Wieczerzak nie dostał, a Bauc stołek trzyma i
      jeszcze się wymądrza.
      ad4. Obniżenie stóp jest możliwe, ale do poziomu jakiś 17,5%, znowu Bauc, który
      wyemitował obligacje rządowe oprocentowane na 17%... poco inwestować, jak za
      nic nie robienie masz rocznie 17% zysju?
      ad5. przede wszystkim CIT, i moim zdaniem obniżka VAT-u... to jest głowny
      podatek zasilający budżet, ale też obciążający przedsiębiorstwa.
      ad6. przede wszystkim obciążeniem małych prywatnych firm jest to że płacą
      ekstremalnie wysoki ZUS, sam to przerobiłem i dlatego ja już firmy nie mam...
      zbankrutowała, bo co miesiąc 500,00 płaciłem, a dopiero potem sobie bułkę
      mogłem kupic.
      ad.8 nie zatrudnia się bezrobotnych, bo oni nie chcą... zasiłek się należy...
      to poco jeszcze robić... za takie same lub niewiele większe pieniądze. Wymagane
      jest raczej posunięcie powodujące aktywność bezrobotnych, a nie bierne
      pobieranie zasiłku, ale przypuszczam, że na to znowu nie ma kasy
      pozdrawiam.
      BEREK
      • Gość: azra Re: jestem pod wrażeniem - posta i ortografii ;-) IP: 213.38.92.* 17.08.01, 13:30
        Gość portalu: BEREK napisał(a):

> ad5. przede wszystkim CIT, i moim zdaniem obniżka VAT-u... to jest głowny
        > podatek zasilający budżet, ale też obciążający przedsiębiorstwa.

CIT sie powoli na szczescie obniza, szkoda tylko ze tak wolno.
        Natomiast VAT nie obciaza przedsiebiorstw tylko finalnego konsumenta.

> ad.8 nie zatrudnia się bezrobotnych, bo oni nie chcą... zasiłek się należy...
        > to poco jeszcze robić... za takie same lub niewiele większe pieniądze. Wymagane
        > jest raczej posunięcie powodujące aktywność bezrobotnych, a nie bierne
        > pobieranie zasiłku, ale przypuszczam, że na to znowu nie ma kasy

Podobno 80% bezrobotnych nie ma prawa do zasilku.

Pozdrawiam
        • Gość: BEREK do azara IP: *.opnxr2.ras.tele.dk 17.08.01, 21:41
          przeczytałem teraz dopiero Twojego posta z wczoraj , gdzie odpowiadasz
          marriemu, niestety dalszej dyskusji nie będzie... marri załatwił ten wątek
          zbytnią gorliwościa... a szkoda, bo kilka punktów z jego listy bym
          przedyskutował ... ewentualnie mailem: ber_berek@wp.pl
          pozdrawiam BARTEK
          • Gość: azra Re: do Berka IP: 213.38.92.* 20.08.01, 10:18
            Gość portalu: BEREK napisał(a):

> przeczytałem teraz dopiero Twojego posta z wczoraj , gdzie odpowiadasz
            > marriemu, niestety dalszej dyskusji nie będzie... marri załatwił ten wątek
            > zbytnią gorliwościa... a szkoda, bo kilka punktów z jego listy bym
            > przedyskutował ... ewentualnie mailem: ber_berek@wp.pl
            > pozdrawiam BARTEK

Jezeli chcesz jeszcze podyskutowac, to moze zaloz nowy watek z odpowiedzia na
            mojego posta, ewentualnie jesli chcesz odpowiedz na maila azra@poczta.gazeta.pl
            Pozdrawiam

P.S. Mam nadzieje ze nie urazem jak powiem ze odmieniam sie: do azry :)

• Gość: mały Re: W Roku 2002 możemy mieć 90 mld zł deficytu oto sposób aby go nie m IP: *.chello.pl 17.08.01, 22:37
      a czy to nie jest tak, że deficyt budżetowy zwiększa zasoby prywatne ludzi?
      jest, zgodnie z zasadami makroekonomii. rzecz tylko w tym czyje to zasoby są
      zwiększane. politycy nie są zainteresowani powiększaniem zasobów kowalskiego i
      nowaka. ludzie makroekonomii nie znaja ale nie są głupi. frekwencja w
      najbliższych wyborach będzie niewielka bo trudno o dobrych polityków, którzy
      zarabiają na tym, że ludziom jest coraz lepiej, a nie na rozkradaniu majatku.
      niestety łatwiej ukraść niż pracować.

w różnych postach można przeczytać rozsądne rozwiązania kryzysowej sytuacji.
      można też prześledzić rozwój krajów kapitalistycznych po kryzysie lat 70tych i
      zobaczyć, że historia lubi się powtarzać. ale cóż z tego. nawet jeśli
      znajdziemy super rozwiązania, ale nie będzie ich miał kto wcielić w życie, to
      jedynie pogadaliśmy sobie stosując taką czy inną ortografię.

bez polityków, którzy zarabiają na bogaceniu się ogółu ludzi nie zbudujemy
      mocnej gospodarki.
      • Gość: marri Re: W Roku 2002 możemy mieć 90 mld zł deficytu oto sposób aby go nie m IP: 212.160.130.* 21.08.01, 14:37
        jeżeli nie znasz dobrych polityków w polsce napisz chociaż którzy politycy
        swiatowi byli by dobrzy na polskim gruncie

• Gość: MARRI macie lepsze wizje to je przedstawcie IP: 212.160.130.* 23.08.01, 12:14
      • Gość: darek Re: macie lepsze wizje to je przedstawcie IP: 212.160.130.* 23.08.01, 12:24

Proponuje zlikwidowac dofinansowanie z budzetu partii politycznych, roznych
        fundacji i stowarzyszen oraz kosciolow. Wprowadzic do kk przepadek mienia na
        rzecz skarbu panstwa. Zniesc ulgi celne i podatkowe dla kosciolow. Poprawic
        sciagalnosc mandatow i podatkow. Zmniejszyc wydatki na administracje
        panstwowa Sejm Senat. Zamrozic wysokosc diet parlamentarzystow i
        samorzadowcow. Ze wszystkich takich drobiazgow na pewno cos sie uzbiera.

• Gość: just Re: macie lepsze wizje to je przedstawcie IP: 212.160.130.* 23.08.01, 12:26
        Oszczednosci mozna uzyskac na kilka sposobow:
        1. Rezygnacja poslow z diet na odpowiedni okres.
        2. Zmniejszenie liczby poslow w sejmie o np. polowe (chyba niewiele jest panstw
        na swiecie, ktore maja az tylu poslow w parlamencie)
        3. Reforma administracji panstwowej (likwidacja przerosnietej biurokracji)
        4. Likwidacja kas chorych i przejecie ich funkcji przez firmy ubezpieczeniowe.
        5. Likwidacja lub ograniczenie senatu (w koncu powstal tylko po to, by oddac
        czesc wladzy Solidarnosci)

• Gość: Erni Re: macie lepsze wizje to je przedstawcie IP: 212.160.130.* 23.08.01, 12:28
        Proponuję wprowadzenie preferencji podatkowych dla firm uzyskujących przychody
        za granicą ( prowadzą produkcję, usługi, handel, itp. za granicą ,a nie
        sprzedają za granicę). Firmy płaciłyby bardzo niski podatek np. 1,5 % od
        przychodów osiągniętych tylko i wyłącznie za granicą. Nic do stracenia, a
        zyskać można przedsiębiorstwa, które zarejestrują się w Polsce i będą płacić
        niski podatek oraz zatrudnią pewną liczbę osób związaną z obsługą działalności
        w naszym kraju, a jednocześnie nie będą konkurencją dla naszych przedsiębiorców.

• Gość: tomek Re: macie lepsze wizje to je przedstawcie IP: 212.160.130.* 23.08.01, 12:29
        Proponuje wprowadzić podatek liniowy 100%
      • Gość: renata Re: macie lepsze wizje to je przedstawcie IP: 212.160.130.* 23.08.01, 12:31
        Proponuje zmniejszyc ilosc poslow do 100!!
        Proponuje dac obywatelom troche swobody w dzialaniu, a nie dlawic ich
        podatkami!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka