Dodaj do ulubionych

Radziwiłł: Z raportu Barclays nie wynika teza o...

IP: *.washdc.fios.verizon.net 28.01.11, 20:50
Bankructwo Polski bylo by korzystne dla 95% mieszkancow tego kraju. Miejmy nadzieje, ze to nastapi jak najszybciej !
Obserwuj wątek
    • antobojar Radziwiłł: Z raportu Barclays nie wynika teza o... 28.01.11, 20:51
      Jak kazdy angielski i amerykanski bank, Barclays to notoryczni spekulanci... szczegolnie jezeli chodzi o kraje strefy euro i "nowe kraje" unii...
      Ich dzialalnosc finansowa na Dalekim Wschodzie skonczyla sie kompromitacja i sprzedaze duzej czesci ich biznesu...
      Nie moga darowac wprowadzenia euro.. ucielo to gigantyczne zyski na spekulacjach walutami, a nowe kraje euro sa im sola w oku gdyz, po pierwszych doswiadczeniach w procesach prywatyzacyjnych z Solomon Brothers, Goldman Sachs, i Morganow, kraje te staraja sie przeprowadzac je bez udzialu tych zlodziejskich instytucji...
      Generalnie zalezy im na tym zeby tu nie inwestowano, tylko zachecic do inwestowania w schodzacej na psy Wielkiej Brytanii...
      • Gość: SzczepionkiToRak Re: Radziwiłł: Z raportu Barclays nie wynika teza IP: *.hsd1.il.comcast.net 30.01.11, 16:02
        zgadzama sie te 3 wielkie zydowsko-saksonskie banki steroryzowaly i zbankrutowaly amerykanow, zachodnia europe a teraz sa zli ze nie moga wylozyc/uzaleznic/zbankrutowac wschodniej jak im sie udaloostatnio z grecja czy islandia
        • Gość: romek jesli to prawda to bardzo rozsadne banki bo PO IP: *.paradisepartners.com 31.01.11, 14:33
          co ladowac kase w nieudacznikow, kolesiow Sawickiej, dzikusa Mira czy Zbycha
          Chyba zaloze tam konto
    • antobojar A jakze.. Moglibysmy wtedy sluchac Ezekiela 25:17 28.01.11, 20:59
      czytajacego Biblie i nic nie robic...
      A potem troszke pomscic, pomordowac... wszystko w imie Boga...
      And I will execute great vengeance upon them with furious rebukes; and they shall know that I [am] the LORD, when I shall lay my vengeance upon them. haha..
      Ale wczesnie proponuje kompresik zimny na glowe i jak zwykle proszeczki...
      Grzeczny wariatek... A teraz do podusi...

Gość portalu: Ezekiel 25:17 napisał(a):

> Bankructwo Polski bylo by korzystne dla 95% mieszkancow tego kraju. Miejmy nadz
      > ieje, ze to nastapi jak najszybciej !
    • Gość: Ezekiel 25:17 Radziwiłł: Z raportu Barclays nie wynika teza o... IP: *.washdc.fios.verizon.net 28.01.11, 21:46
      Jezeli sie nie ma argumentu, to najlepiej wyzywac czy ublizacz czy tez straszyc osilkami z BOR, ze namierza... Gospodarka Islandii rozwija sie swietnie po ogloszeniu bankructwa.... Komuna im dala punkty za pochodzenie i przepchnela przez studia, i oni nami teraz rzadza, ich dzieci tez sa na studiach, ale pamietaja, ze tatus w kazdym zdaniu przynajmniej jedna ku@we wlozyl w kazde zdanie i nie moga sie od tego odzwyczaic....
      • m-kow Ezekielu... 30.01.11, 15:40
        Rozumiem, że to jest Twój koronny argument z tą Islandią, która ma "wyższy procent" teraz niż przed bankructwem... Zmierzysz się z zagadnieniem od jakiego poziomu teraz się szybciej rozwija, jak głębokie było tąpnięcie, jak mocno Wielka Brytania ją ciśnie o zwrot pieniędzy z tąpniętego islandzkiego systemu bankowego, jaki był spadek poziomu życia, siły nabywczej, jaki był wzrost bezrobocia i ile pociągnęło to za sobą jednostkowych tragedii dla Islandczyków ( i Polaków, którzy znaleźli tam swoje miejsce n ziemi ). jeśli to wszystko zrobisz, będzie mi łatwiej uwierzyć, że na nawet nie 95% ale choćby 50% Polaków znajdzie swoje szczęście w tym, że nasz kraj wyprzedzi Islandię, Irlandię i Węgry, nic się nie stanie mimo iż kluczową część zadłużenia napędzamy pożyczkami na konto przyszłych pokoleń, a ich koszt zależy silnie od naszego wizerunku jako dłużnika, który to wizerunek nie jest niestety budowany przez uspokające nawijki premiera, tylko przez oceny instytucji takich jak BB. Ponieważ napisałeś tą mądrość zza oceanu, co poznaję po IP, na razie jedynie potwierdzasz moją ogólną koncepcję, że wyjazd nie pomaga wam, a nawet szkodzi w nabraniu jakichkolwiek szerszych horyzontów i jakiejkolwiek również ogólniejszej wiedzy z segmentu basic economy, lądujecie w jakiś polskim jackowie i tam dożywacie swoich dni zaczytując się w polskim kurierze i wcinając "zwyczajną" "zupełnie jak w starym kraju!". Na razie wróć sobie na forum "gry na przeglądarkę" skąd tu prawdopodobnie przywędrowałeś...

---
        "Statek coraz bardziej przecieka, pasażerowie jeszcze nie wiedzą, ale pierwszy oficer wie i po cichu ubiera kamizelkę ratunkową. Żeby pasażerowie nie zauważyli nalewającej się wody, to przelewa ją z sali balowej do maszynowni (czyli środki z OFE do ZUSu)." K. Rybiński
        • Gość: niespodziewany Re: Ezekielu... IP: *.dynamic.chello.pl 30.01.11, 18:56
          mkow, on ma racje,lepiej dozyc swych dni na jackowie ,niz w polszy ,jak bys pojechal ,pozyl i popracowal to bys zrozumial.............lepiej pozyjesz bedac tam przecietnym obywatelem niz w polszy milionerem............
        • Gość: Lolo Do m-kow IP: *.dclient.hispeed.ch 31.01.11, 00:11
          Polski durniu! Kto daje ci prawo do takiego traktowania innych? Za kogo ty sie masz?
          Bywam co jakis czas w PL wsrod tamtejszej "burzuazji" wiec ci powiem krotko
          (bo moje godzinne honorarium wynosi CHF 300): cimnota, zawisc, zazdrosc ... mimo
          przelomu w 1989 i tuzinow beznadziejnych "uczelni". Z twoja ekonomia pracowalbys u mnie
          w McDonaldzie ...
          • m-kow Re: Do m-kow 31.01.11, 01:15
            Przestań skamleć, proszę :-) i nie bądź śmieszny. dziubinkę godności zostaw sobie na potem :-)
            Nie wiem co to "cimnota" ale czuję, że 300 CHF żeczywiście dostajesz jako tygodniówkę, bo tak na całym świecie płaci się fizyczny, ale rozumiem to, masz ogromne ciśnienie zaprezentowania sukcesu bo przecież wyjechałeś i piszesz wszystkim koleżankom z rodzinnego miasteczka które Ci nie obciągnęły, żeby żałowały... :-)
            Nie martw się regułami ekonomii, na całym świecie są takie same, tylko nie wszędzie śię je stosuje tak samo wytrwale, w Twojej nowej ojczyźnie, gdzie zapodajesz posadzki na błysk żeby jak rano klienci będą maszerować przez hol ( sorry: hall, Der Saal, foyer, ) to szef Cię nie upokorzył opie...ł przy kumplach z Pakistanu, są te same zasady ekonomii, chociaż kiedy wuj Sam lekko fuknął w ramach PR'u to twoi szefowie, Ci goście w garniturach od krawca ( taki facet co bierze miarę, poszukaj w internecie, chociaż Tobie mama przysyła z Polski bo musisz odłkładać ) i z zegarkami, których im zazdrościsz, pochylili się grzecznie przed Samem i obiemia dłońmi rozchylili pośladki poufnej bankowości, bo Sam się jeszcze rozzłości...
            Więc mi nie pisz, jak u Ciebie jest fajnie, i że tra Polska, z której spie...łeś to syf ostatni,
            i nie sugeruj że masz jakiegoś McFucka :-) no bo nie masz przecież synku.
            Wyjechaliście, szczere życzenia powodzenia mimo PRL'owskiej mentalnośc co ją ze sobą wywieźliście w sercach, krzyżyk na drogę, tylko nie pitolcie teraz że za lajtami, na kornerze jest better life....

PS. ajkbyś, jako troll prostszy niż drzwi od gajówki napisał chociaż 20 CHF to bym się zastanowił w jakiej agencji pracujesz, ale 300 :-) please, mierz zamiary na siły ( pamiętasz jeszcz skąd to? )
            ---
            "Statek coraz bardziej przecieka, pasażerowie jeszcze nie wiedzą, ale pierwszy oficer wie i po cichu ubiera kamizelkę ratunkową. Żeby pasażerowie nie zauważyli nalewającej się wody, to przelewa ją z sali balowej do maszynowni (czyli środki z OFE do ZUSu)." K. Rybiński
            • Gość: n-jay Re: Do m-kow IP: *.dynamic.chello.pl 31.01.11, 15:47
              Doprawdy. Nasi rodacy, którzy emigrowali "za chlebem", mają najwięcej do powiedzenia w sprawach ojczyzny. Pomimo, że wybrali ucieczkę i nie stawiają czoła poprawy życia w kraju mają się za lepszych. Jestem szczęśliwy w Polsce i to oni mi mogą zazdrościć, że umiem sobie tu normalnie poradzić a nie uciekać na zmywak za parę funtów itd. Pozdrawiam normalnych.
              • m-kow Re: Do m-kow 31.01.11, 17:37
                Ja nie mam nic przeciw emigracji, ułożeniu sobie życia w kraju, gdzie jest łatwiej, prościej, gdzie się zapuszcza korzenie. Ale ten "feedback" emigracyjny do starego kraju jest załamujący po prostu. jeden kuźwa pisze, że po bankructwie 95% Polaków będzie miało fajniej, a drugi mi komunikuje, że u niego w Szwajcarii to nawet reguły ekonomii są lepsze...
                Skąd to się bierze w nich to 'im gorzej tym lepiej, bo moja decyzja słuszniejsza się robi"?
                To, że tacy wyjechali to akurat tylko lepiej dla tego kraju, ale wybyło też wielu normalnych ludzi, którzy by się tu przydali, i tych szkoda.

---
      • Gość: TW Daniel Re: Radziwiłł: Z raportu Barclays nie wynika teza IP: *.satfilm.net.pl 31.01.11, 00:40
        Gość portalu: Ezekiel 25:17 napisał(a):

> Komuna im dala punkty za pochodzenie i przepchnela przez
        > studia, i oni nami teraz rzadza, ich dzieci tez sa na studiach, ale pamietaja,
        > ze tatus w kazdym zdaniu przynajmniej jedna ku@we wlozyl w kazde zdanie i nie
        > moga sie od tego odzwyczaic....

Masz na myśli m.in. Sławka, Radka, i Kon_Donka ?

• Gość: ignorant Radziwiłł: Z raportu Barclays nie wynika teza o... IP: *.dynamic.chello.pl 30.01.11, 14:53
      Radziwiłl jak zwykle rżnie głupa...i chyba tylko to mu wychodzi (moze nawet nie musi udawac...)
      kupowanie CDS jest transakcja zabezpieczajaca przed bankructwem emitenta lub przynajmniej przed pogorszeniem jego sytuacji finansowej ...na jedno wychodzi
      Niech Radziwil powie o ile skoczyly rentownosci obligacji 10-letnich po genialnych pomyslach rzadu na temat o OFE
      Bank mogl powiedziec "kupcie CDS" lub po prostu "sprzedajcie polskie obligacje" - ale medialnie to drugie gorzej wychodzi szczegolnie ze wtedy rzad moglby sie "obrazic"
      Niech Radziwill powie czemu tak desperacko rzad plasuje dlug w euro i jenach na poczatku roku...
      no przeca ma linie z mfw na 30 mld....gdzie tu potrzeba
      Niech Radziwil powie czemu srodki walutowe rzadu na koniec roku tak drastycznie spadly....czyzby rzad "pilnowal" zeby mu dlug w euro i usd nie przekroczyl progu....
    • Gość: uniesionabrewbelki Na szczescie mam dostep do Bloomberga! IP: *.croy.cable.virginmedia.com 30.01.11, 15:19
      Wiec gdy w piatek zloty runal najbardziej od miesiecy, a na polskich portalach w stylu GW a nawet Gazeta Prawna pojawily sie informacje, ze zloty spada ze wzgledu na sytuacje w Egipcie (pfff!), to od razu postanowilem sie udac do zrodla, ktore nie moze byc cenzurowane przez polski rzad - tzn. terminalu Bloomberga, zeby dowiedziec sie co naprawde sie dzieje. I tam przeczytalem o tym co napisala o sytuacji Polski agencja ratingowa Fitch, jak rowniez jak do tego ustosunkowaly sie banki, w tym wymieniony tu w artykule Barclays. Fitch nie owijajac w bawelne, napisal ze Polska coraz bardziej przypomina Wegry i coraz mniej Czechy lub Slowenie. Napisal tez, co wszyscy wiemy, ze rzad nie tylko nie ma pomyslu na ratowanie budzetu, lecz nie ma zamiaru go ratowac, poniewaz jedyne czym sie zajmuje to PR (co tez wszyscy wiemy). Natomiast te proste prawdy nie wyplywaja w polskich mediach. A rzad, Belka, Vinventy, marionetkowy prezydent, nadal udaja, ze mozna przetrwac obecna zawieruche na wystapieniach Belki, w ktorych unosi on brew w teatralny sposob i opowiada bzdury o jakims umacnianiu sie zlotowki, tendencji wzrostowej itd itp (czy on zyje w innym swiecie niz my wszyscy??). Natomiast to co najbardziej mnie niepokoi to fakt, ze Polska nadal nie ma partii, ktora nie tylko ma pojecie o ekonomii, ale rowniez ma pewien respekt wobec tej najwazniejszej dziedziny prowadzenia panstwa. Na pewno bedziemy slyszec, ze znow na Polske uwziely sie miedzynarodowe banki, ale mimo ze zgadzam sie, ze gra na zlotowce sprzed 2 lat byla nie na miejscu, tak tym razem mowia one po prostu prawde, ktora do tej pory wydaje sie tylko zauwazac Balcerowicz i Rybinski. Mam nadzieje, ze ktorakolwiek z partii opozycyjnych podejmie temat ratowania Polski przed staniem sie kolejna Grecja lub Irlandia, i ze taka partia wygra wybory parlamentarne - dosc z PRem PO, Polska potrzebuje konkretnych dzialan!
      • Gość: zak Prof Michael Hudson prawdziwy ekonomista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.11, 20:31
        "Dług który nie może być spłacony nie będzie spłacony."Jakie są tego konsekwencje sami zobaczymy. www.michael-hudson.com
    • Gość: Alicja Czy spółdzielnia obstawiła już pozycje na Forexie? IP: *.dynamic.chello.pl 30.01.11, 15:53
      Spadek gwarantowany
      Nie pierwszy raz sie coś wali/ wyprowadzają sztandar. Ważne aby nowe pozycje były dobre, słuszne z linią i perspektywiczne. Jak coś, zwali sie wszystko na Kaczora.
    • Gość: na-plus Trzeba uważać na takie opinie ! IP: *.netfala.pl 30.01.11, 16:25
      Trzeba uważać na takie opinie. Na razie jest to pojedynczy przypadek, ale jak pojawi się takich więcej, to zaraz temat podłapią spekulanci, którzy mogą "wsiąść" na polską walutę. Nie zazdroszczę wówczas kredytobiorcom walutowym - będzie bolało. A o bankructwo na razie się nie boję ...

"na plus"
      na-plus.blogspot.com
      • Gość: m Re: Trzeba uważać na takie opinie ! IP: *.ghnet.pl 30.01.11, 23:24
        jak podlapia spekulanci? przeciez barclays to sa spekulanci i nie po to wydaja taka opinie zeby czegos na tym nie ugrac. za dwa miesiace napisza ze polska ma sie swietnie a oni sprzedadza to co teraz kupuja i tlusciutki funcik w kieszeni:)
    • Gość: GTPRESS Radziwiłł: Z raportu Barclays nie wynika teza o... IP: *.cable.mindspring.com 30.01.11, 16:28
      My im dajemy smietane, Oni kreca lody, ot i cala tajemnica "wiary" w wolny rynek, niewidzialna reke /tegoz rynku/ i inne instrumenty pochodne, w niektorych kregach bajerami zwane.......
      • Gość: mm Re: Radziwiłł: Z raportu Barclays nie wynika teza IP: *.acn.waw.pl 30.01.11, 23:15
        Masz to na co glosowales. Jak narod glosuje na krecacych lody, to potem sprzata w cudzej lodziarni.
      • Gość: polish-crap Re: Radziwiłł: Z raportu Barclays nie wynika teza IP: *.fbx.proxad.net 31.01.11, 09:04
        Z twojej smietany to nawet slodkiej, wodnistej zupy nie da sie ukrecic. Polactwo dalej uparcie wierzy ze sa pepkiem swiata a tymczasem swiat ma was gdzies... jak zawsze.
    • prawda_1_tylko_prawda Już jest bankrutem. 30.01.11, 17:28
      Te 1500% PKB bieżących i przyszłych zobowiązań przy jednoczesnej gwałtownej wyprzedaży majątku narodowego to chyba coś mówi. Przynajmniej powinno trafić nawet do matołów. Któryś kraj ma większe długi?
      • Gość: karol polecam i pozdrawiam IP: *.bredband.comhem.se 30.01.11, 20:34
        www.nytimes.com/2010/03/12/business/global/12pension.html?_r=1&adxnnl=1&adxnnlx=1296416006-r0jBrI+kWXmR4VEWLthalA
    • Gość: ss Re: Radziwiłł: Z raportu Barclays nie wynika teza IP: *.dynamic.chello.pl 30.01.11, 17:47
      mam nadzieje ze nas Niemcy przejma i pogonia tą chołotę
      • Gość: dexter Re: Radziwiłł: Z raportu Barclays nie wynika teza IP: *.play-internet.pl 30.01.11, 17:58
        > > mam nadzieje ze nas Niemcy przejma i pogonia tą chołotę

Nie wiem jak Was, nas przejmą na pewno. (Pochodzę z Wrocławia). Tylko nie wiem czy jest się z czego cieszyć, bo wówczas to my będziemy tą hołotą.
      • Gość: comDonek Re: Radziwiłł: Z raportu Barclays nie wynika teza IP: *.dynamic.chello.pl 30.01.11, 21:29
        Nie żartuj. Niemcy mają swoje problemy po byłych dederonach i nie potrzebny jest im kolejny bankrut do finansowania.
    • marszal78 Barclays wie co wieszczy 30.01.11, 18:17
      Mam konto w Barclays i trzeba pamiętać, że to jeden z banków, które nie żebrały państwa o pieniądze! Na dodatek gdy inne banki chwiały się i były na krawędzi upadku w czasie kryzysu Barclays osiągnął wielomilionowe zyski. Nawet jeżeli są spekulantami to tymi z wyższej półki, bo kryzys nimi nie zachwiał. Także jeżeli piszą że Polsce grozi bankructwo to na pewno mają ku temu mocne podstawy. Ja też tak uważam Polski rząd zamiast ciąć wydatki to robi skok na kase emerytów, ale co się stanie gdy ta kasa nie wystarczy na załatanie dziury budżetowej.
      • Gość: p. Re: Barclays wie co wieszczy IP: *.3-2.cable.virginmedia.com 31.01.11, 16:39
        barclays wzial kase z azji zamiast od rzadu. jezeli masz u nich konto to moze znasz angielski, wiec poczytaj angielskie strony www, jesli zawczasu nie czytales gazet.
    • Gość: wieczny-student czy jest taki kraj któremu .... IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.01.11, 19:09
      wróżono, że zbankrutuje i nie zbankrutował ?

"A tymczasem polskie obligacje są oprocentowane podobnie jak portugalskie i wyżej niż hiszpańskie – czyli że są uważane za najbardziej ryzykowne. Wyżej oprocentowane od polskich są tylko irlandzkie i greckie, których jednak już się nie uwzględnia w statystykach ryzyka, bo kraje te są już objęte pomocą Europejskiego Funduszu Stabilizacyjnego."

www.blog.gwiazdowski.pl/index.php?subcontent=1&id=896
    • Gość: Andrzej Radziwiłł: Z raportu Barclays nie wynika teza o... IP: *.dynamic.chello.pl 30.01.11, 19:10
      BALCEROWICZ I SPÓŁKA NAKRĘCA SPIRALE O NIECHYBNYM BANKRUCTWIE POLSKI CELOWO , PONIEWAŻ MAJĄ OGROMNE UDZIAŁY OFE I NIE CHCĄ SIĘ DZIELIĆ Z ZYSKAMI ,UTRACIĆ OLBRZYMIE DOCHODY Z ZARZĄDZANIA PIENIĘDZMI PRZYSZŁYCH EMERYTÓW !!! , A TUSK NADEPNĄŁ IM NA ODCISK ..... ,SĄ GOTOWI ZNISZCZYĆ WSZYSTKICH , KTÓRZY CHCĄ POZBAWIĆ ICH WIELKICH PIENIĘDZY .... , CHCĄ CIĘĆ BUDŻETOWYCH DLA WSZYSTKICH , TYLKO NIE DLA SIEBIE !!!. BEZCZELNOŚĆ,PODŁOŚĆ , FAŁSZ , OBŁUDA , TO CECHY POZORNYCH REFORMATORÓW !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: CAPS? Re: Radziwiłł: Z raportu Barclays nie wynika teza IP: *.tukw.qwest.net 30.01.11, 19:41
        Zaciął Ci się CAPS, kolego ...
      • Gość: Kondi Re: Radziwiłł: Z raportu Barclays nie wynika teza IP: *.dynamic.chello.pl 30.01.11, 19:53
        Tusk cię orżnął na twoją emeryturę, a Ty się z tego cieszysz. No, ale będziesz miał satysfakcję że prezesi OFE nie zobaczą z tych pieniędzy ani złotówki (tak jak ty). Jeszcze na złość mamie odmroź sobie uszy.
        • Gość: CAPS? Re: Radziwiłł: Z raportu Barclays nie wynika teza IP: *.tukw.qwest.net 31.01.11, 06:13
          Z niczego mnie nie orżnął - pozdrawiam ze słonecznego stanu WA. Już od ponad 10 lat.
          Zagłosowałem nogami i strasznie się z tego cieszę.
          • Gość: polish-crap Re: Radziwiłł: Z raportu Barclays nie wynika teza IP: *.fbx.proxad.net 31.01.11, 09:22
            Od kiedy to Washington jest sloneczny. Ja tam zyje od pietnastu lat i wiem cos na ten temat.
            • sierzant_nowak Re: Radziwiłł: Z raportu Barclays nie wynika teza 31.01.11, 11:30
              > Od kiedy to Washington jest sloneczny. Ja tam zyje od pietnastu lat i wiem cos
              > na ten temat.

gość napisał STANU WA, nie miasta, baranie :)
        • Gość: Konrad Re: Radziwiłł: Z raportu Barclays nie wynika teza IP: 156.8.227.* 31.01.11, 09:12
          Kondi, nie wierz w bujdy OFE. Oni sa niczym wiecej jak banda zlodzieji. Mieszkamy od 30 lat w RPA. Moja zona kilka lat temu przeszla (dobrowolnie, na wskutek wielkich obietnic OFE) z naszego odpowiednika ZUS do OFE. Teraz idac na emeryture przekonuje sie co to sa OFE. Na wskutek podobno nieudanych inwestycji jej emerytura bedzie okolo 2000 Randow a nie prawie 6500 Randow ktore mialaby gwarantowane z ZUS. Roznica jest kolosalna, zona rozpacza ale nikt i nic jej juz nie pomoze. OFE niczego nie gwarantuje bo emerytura zalezy wylacznie od tego jak efektywnie inwestowali jej pieniedzmi lub z jaka zachlannoscia rozkradali jej pieniadze.
          Zycze wiekszego rozsadku w organizowaniu wlasnej emerytury.
      • 12.12a1 Re: Radziwiłł: Z raportu Barclays nie wynika teza 30.01.11, 21:20
        Drogi Andrzejku zdaje się,że ty nie rozumiesz tego,że nie zmienia się wcześniej uzgodnionych i wypracowanych zasad,można je jedynie korygować.A to co zrobił Tusk z emeryturami to jest dokładnie to samo co zrobił Miller z reformą zdrowotną tylko tyle,że Miller od razu zlikwidował Kasy Chorych a Tusk likwiduje OFE na raty.Przecież jak wprowadzano reformę emerytalną to Tusk nie miał żadnych zastrzeżeń do niej mało tego głosował za nią razem z Balcerowiczem. Pomyśl dlaczego dzisiaj poszedł na takie rozwiązanie? I nie chodzi o to,że Balcerowicz ma jakieś udziały w OFE,ale zabrakło kasy w budżecie i trzeba podejmować doraźne działania tylko dlatego,żeby nie doprowadzić do sytuacji w której na początku lat 90-tych znalazł się J.K.Bielecki,który z powodu pustej kasy państwa musiał oddać władzę rządowi mniejszościowemu.
    • Gość: Agonia Radziwiłł: Z raportu Barclays nie wynika teza o... IP: *.b-ras3.mvw.galway.eircom.net 30.01.11, 19:31
      Polska jest bankrutem około Biliona długu .Rząd zrobił teatrzyk kukiełkowy manipulując za sznurki by to się układało . Trzy lata rządów PO rozłożyło gospodarkę na łopatki .Polska nie jest w stanie wyrabiać zyski by móc spłacać długi .Gdzie zaliczamy się do kraju wysoko opodatkowanego . Przy braku gospodarki i tak Polska dzięki emigracji jak pies kuleje na 1 łapę .Ale nawet zwożone € do Polski nie uratują Polski . Pochłonie to była PZPR-owska biurokracja .I podejście do cudzych pieniędzy .Jeśli Unia Europejska przeznacza na coś € to rząd powinien to rozdzielić najkorzystniej dla dobra kraju . Najbardziej nieudane w Polsce to rząd banda hipokrytów ,złodziejstw ,aferzystów . Zachowanie rządu jest skandaliczne ciągłe oszustwa pod względem Obywatela notoryczni kłamcy
      • Gość: mm Re: Radziwiłł: Z raportu Barclays nie wynika teza IP: *.acn.waw.pl 30.01.11, 23:17
        Gdyby nie bylo ogromnych pieniedzy unijnych na drogi, regiony, gminy, przedsiebiorstwa, to juz bysmy cienko piszczeli.
        • Gość: mk Re: Radziwiłł: Z raportu Barclays nie wynika teza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.11, 17:31
          ale te pieniadze przedupzamy, już wiadomo, ze do 2012 r. nie będzie ani jednej ekspresówki bądź autostrady od granicy do granicy lub od morza do granicy. Wiadomo też, ze kolej w 2015 roku będzie jeszcze gorsza niż teraz.
          Po prostu w momencie gdy dostaliśmy największą pulę środków (to się wiecej nie powtórzy) Polacy wybrali rzad idiotów, bo im się Ziobro nie podobał, a wskaźniki ekonomiczne i efektywność ich nie interesowały
      • Gość: nie TW Re: Radziwiłł: Z raportu Barclays nie wynika teza IP: *.satfilm.net.pl 31.01.11, 00:50
        Gość portalu: Agonia napisał(a):

> Polska jest bankrutem około Biliona długu
        > Trzy lata rządów PO rozłożyło gospodarkę na łopatki
        > Polska dzięki emigracji jak pies kuleje na 1 łapę
        > Najbardziej nieudane w Polsce to rząd banda hipokrytów ,złodziejstw ,aferzystów .
        > Zachowanie rządu jest skandaliczne ciągłe oszustwa pod względem Obywatela notoryczni kłamcy

podpisuję sie pod taką opinią.
    • Gość: UAWF Radziwiłł: Z raportu Barclays nie wynika teza o... IP: *.dynamic.chello.pl 30.01.11, 19:56
      O tym że polska jest już bankrutem, wie srednio rozgarniety student - e ,co ja gadam ,uczeń liceum!
    • Gość: wow Cuda cuda bóstwa Donka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.11, 20:42
      Cuda Cudaków z Platformy
      • Gość: lol Re: Cuda cuda bóstwa Donka IP: *.dynamic.chello.pl 30.01.11, 22:00
        Błysnąłeś ,wieśniaku.
    • kupakupie Brawo!!! 30.01.11, 20:48
      Chyba panom z nad tamizy przeszkadza ze Polska jeszcze nie wpadla i "dobroczynne"kredyty wiec staraja sie podwazyj jej wiarygodnosc aby ja jednak rzucic na kolana(z irlandia sie udalo)!!!
      Uwazam ze jest bardzo duzo do naprawienia w polskich finansach i nie tylko dlatego radze aby zachowac zdrowy rozsadek a nie sluchac pajacow ktorzyspowodowali ten kryzys!!!!Nie sluchajmy piromanow jak gasic pozar!!!!!
    • 12.12a1 No nie.To nie może być. 30.01.11, 20:55
      A lemingi piszą bzdury,że nasza zielona wyspa ma na zachodzie bardzo dobrą prasę dzięki Donkowym rządom.Owszem jest ona bardzo dobra ale tylko wtedy gdy artykuły w prasie zachodniej są sponsorowane,a jak niezależna instytucja przepowiada co nam grozi i w jakim stanie jest nasza gospodarka to należy się poważnie zastanowić nad tym wszystkim.
      Straszno i smieszno będzie jak staniemy przed greckimi dylematami a odnoszę wrażenie,że bliżej nam jest właśnie do takiego scenariusza niż dalej.
    • Gość: chisto-ryk Polska nie ma szczęścia do Radziwiłłów: jeden IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.11, 21:33
      kolaborował ze Szwedami (Janusz) a druga wprowadziła religię do szkół (Anna)
      • Gość: gugcia0 powoli zaczyna sie koniec bajki PO o zielonej IP: *.dynamic.chello.pl 30.01.11, 23:22
        wyspie.W kraju wiekszosc mediow stosuje cenzure wewnetrzna na zle informacje o gospodarce i bledach rzadu.Jak mama dala mi artykul z religijnego tygodnika Niedziela gdzie prof.Rybinski dokladnie omawia ten problem to zbaranialem,na to mama mowi mi,co sie dziwisz,nigdzie nie wolno drukowac jego pogladow to mu Niedziela zostala.Za chwile zaczne tesknic za radiem RWE,bo cos podobnego by sie powoli tu przydalo.Jako,ze mam 50 lat to pamietam identyczny zakaz na zle wiesci w latach 1976-1980,gdy upadal mit Gierka i 10 potegi.TV miala podobne materialy jak dzis o nowych mostach,drogach i zbiorach w PGR,dzis sa nieco lepsze zdjecia i PR ale tresci te same,co do zbiorow,to piekarze w Krakowie podnosza do 3,50 zl najmniejszy chlebus od 1.2. i mowia,ze rzad cos gadal o wielkich zapasach zboza i maki,ktorej nie ma,czyli DTV z lat 1976-80.Czy bank Barclays chce cos sam ugrac?Jasne,ze chce,wszyscy chca,nie ma lekko,kapitalizm,mocny zjada slabych,tak bylo w Anglii XIX wieku,znam te literature,teraz bedzie powtorka z rozrywki.Rozwala strategie rzadu,zlotego,podniosa procent na dlugu i nowych obligacjach,potem popchna nas do greckiego bankructwa.Tak jest,tak zrobia.To jedna strona medalu. A druga to ta,ze od ok.10 lat zyjemy bajkami,uluda,ze jestesmy prawie druga RFN,Holandia,Szwecja,itd.Ludzie za kredyty w milionach na 30 czy 40 lat budowali domy wieksze niz w w/w krajach,moi sasiedzi z bloku w Krakowie po prostych ulicach jada do pracy na UJ czy AGH Land Roverami,Range Roverami,Toytami Land Cruiser,jakby zyli w buszu w Afryce i nie mogli przejechac w dzunglii.Ich autka,w 99% na kredyt,pala po 20 l paliwa stojac w najblizszym korku na Al.29 Listopada.Ale wszystko jest OK,liczy sie szpan,mieszkanie na kredyt,Land Rover na kredyt,wakacje na kredyt,meble i TV na kredyt,zarcie na kredyt,no problem,rata jest mala,jak mawiaja kredyciarze we franku,obslugujemy kredyty,pracujemy po 14 godzin ale wszystko jest pod kontrola,nastepne 30 lat planujemy pracowac po 16 godzin,nie bedziemy nigdy chorowac,nie stracimy pracy,fundamenty gospodarcze sa zdrowe,zloty sie umocni, jak mowi Belka,moze do 1 zl=1 euro,no problem.Tankujemy Land Rovera na BP na kolejna karte kredytowa,zony,bo nasza juz zjadla limit kredytu,OK,no problem,do pelna prosze.Koledzy na UJ musza widziec,ze jestem cool i mnie stac.I tak jest w calej Polsce, i tak rzadzi rzad, nie ma kasy,no problem,wezmie sie z OFE,da sie VATna 25%,paliwo na 6 zl,OK, grunt aby PR byl, aby stadiony szly do przodu,ze bez drog,kolei i lotnisk,no problem,jakos to bedzie,mamy sporo czasu i mase kasy,np.mozliwosc robienia dlugu przez linie MFW,mozna tez wyemitowac obligacje Funduszu Drogowego,one nie maja zupelnie nic wspolnego z dlugiem panstwa,takze ZUS,OFE,KRUS,no problem,to sa jakies drobne 360 mld zl w 5 lat,ktore tam trzeba dolozyc babciom na emeryturki,OK,to sie samo sfinansuje,bo sie OFE wycofa,da sie na wirtualne konta w ZUS,platne w 2030 roku,OK,wszystko sie samo robi,bilansuje,zero dlugu,zero problemu,lud dalej na rzad glosuje,akceptuje kazde ceny paliw,pradu,zarcia,no problem,sa markety,nowe auta,same nowe SUVy,narod szturmuje biura podrozy,wszyscy sa bogaci,zdrowi i piekni.Jest Las Vegas.Pytanie tylko-jak dlugo?Slysze gdzies w oddali grecka muzyke.....
        • Gość: kazik Re: powoli zaczyna sie koniec bajki PO o zielonej IP: 96.18.162.* 30.01.11, 23:34
          wielkie rody swiatowej finansjery przygotowuja kolejne niespodzianki.powtorki z Tunezji i Egiptu beda sie powtarzac czesciej.a wszystko w imie Nowego Porzadku Swiatowego.niech Tusk
          przepedzi ze swego rzadu wszystkich powiazanych i pracujacych dla swiatowej finansjery.inaczej
          w dogodnym czasie,oni sami sie za Tuska wezma,w imie dalszego omamiania ludnosci.
        • Gość: ken Re: powoli zaczyna sie koniec bajki PO o zielonej IP: *.dynamic.chello.pl 30.01.11, 23:43
          faciu, sam wymysliles te brednie ? Donosze ze nadal kilowy chleb kupuje w osiedlowym sklepie za 1,60 zl !
          • Gość: gugcia0 ken,nie wymyslilem,przeczytalem w gazecie,mowil IP: *.dynamic.chello.pl 31.01.11, 00:15
            to piekarz Czekaj i potwierdzaja inni,cena 3,50 zl za zwykly chleb ma wejsc od 1.2.11,czyli jak na razie placisz 1,60 zl to zaczekaj 2 dni i zobaczymy kto ma racje.Tak nawiasem mowiac,to juz obecnie place za zwykly chleb w markecie Alti,Pradnik Cz.,Krakow od 2,40 do 3,40 zl w zaleznosci od rodzaju chleba, a za dobry,ekologiczny,na N.Kleparzu chca do 8 zl.Chleb chlebowi nierowny,tak jak auto autu.Z reguly nic sam nie wymyslam,tylko sporo czytam.A jak nie wierzysz w podwyzki chleba to zwaz,ze chleb w sklepie to nie tylko maka ale prad do pieca,paliwo do auta,pensja dla pracownikow.Przypominam,ze litr ON w X 2009 byl po 3,50 zl, a dzis jest po ok.4,60zl,Krakow, a chleb dowozi sie do sklepu autem.Wiem,ze to zle wiesci ale raczej prawdziwe,o tych podwyzkach.Robie codziennie zakupy i widze stale wzrosty cen.
          • Gość: konrad Re: powoli zaczyna sie koniec bajki PO o zielonej IP: 156.8.227.* 31.01.11, 09:32
            Ken, kilowy chleb moze kosztuje 1.60 zl, ale kilogramowy to juz na pewno nie.
            Ot taka polska rzeczywistosc. Mozgow nie maja, pisac ani mowic prawidlowo po polsku nie potrafia ale dostep do internetu maja i swoje opinie i poglady probuja lansowac.
    • Gość: HaGa Lobbysci OFE zaczeli ujadać,bo kończą się im złote IP: *.toya.net.pl 30.01.11, 23:38
      żniwa w Polsce i na Węgrzech.Wcześniej wystarczyło tylko opłacić kilku polityków, aby mieć zapewniony deszcz forsy na długie lata,a tu teraz politycy zaczęli to wszystko analizować i doliczyli się strat.OFE ma swoich lobbystów na całym świecie i będą nas oni straszyć przez najbliższe miesiące, bo coraz trudniej znaleźć jeleni.
    • Gość: ken 2 lata temu, Barclays przed bankructwem uratowal IP: *.dynamic.chello.pl 30.01.11, 23:41
      rzad brytyjski, a teraz usilują innych pouczać ! Naprawde bezczelność najwyzszego stopnia !
      • Gość: ignorant Re: 2 lata temu, Barclays przed bankructwem urato IP: *.dynamic.chello.pl 31.01.11, 00:07
        po pierwsze co innego bankructwo banku co innego państwa
        po drugie barclays nie byl ratowany przez rzad brytyjski
    • Gość: Lolo Polski rzad ma plany IP: *.dclient.hispeed.ch 30.01.11, 23:57
      jakby tu najwiecej ukrasc ...
    • Gość: gnago Radziwiłł: Z raportu Barclays nie wynika teza o... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 31.01.11, 02:06
      Eliminacja fizyczna czy polityczna "rzondu" . Redukcja biurokracji do poziomu sprzed "reformy powiatowej . I bedzie lepiej
    • Gość: leszek.d. Wystarczy, ze Polacy zlikwiduja swoje konta w tym IP: *.bredband.comhem.se 31.01.11, 03:16
      ... i podobnych bankach a raporty beda inne. PKO moglo by tez pomyslec o pozyskaniu nowych klientow (odzyskaniu starych), no ale skoro myslenie boli...
      • Gość: polish-crap Re: Wystarczy, ze Polacy zlikwiduja swoje konta w IP: *.fbx.proxad.net 31.01.11, 10:21
        A dlaczego to Polacy mieliby likwidowac swoje konta w Barclays? Z powodu "prawdziwego polskiego" patriotyzmu i solidarnosci z crappy ojczyzna?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka